2011. július 7., csütörtök

KENJÜK BE SÁRRAL!

A kormány egy hárommilliárd forintos ösztöndíjprogram felét roma fiatalok oktatására szeretné fordítani szeptembertől.
Balog Zoltán államtitkár a Siófokon megrendezett Nyári Polgári Cigánytalálkozó rendezvényén diplomás roma fiataloknak büszkélkedett: Magyarországon még sohasem fordítottak ekkora összeget ilyen célokra.
Az ösztöndíjprogram révén cigány diákokat szeretnének középfokú és felsőfokú tanulmányaikban segíteni.

Balog Zoltán mindemellett hangsúlyozta, hogy komoly feltételrendszert alakítanak ki az ösztöndíjprogram résztvevői számára.
A feltételek között lesz például az is, hogy a tanulók semmiképpen sem ronthatnak tanulmányi eredményeiken, amíg a program támogatásával vesznek részt az oktatásban.
Remek, csak támogatni lehet a kezdeményezést, habár én attól tartok, hogy ez is oda fog jutni, ahová az eddig elindított hasonló programok jutottak - harmatos eredményekkel elhalálozik.
Egyébként is apolitikus és ügyetlen a program kommunikációja, hiszen egy olyan országban, melyet hosszú évek áldásos munkájával éppen az uralmon lévő koalíció által világra segített szélsőjobb a cigányok ellen hergelt, más sem kell, csak az, hogy a programot így kommunikálják.
Mondhatták volna azt, hogy indítottak egy másfélmilliárdos programot a cigány fiatalok oktatásának támogatására, de nem ezt mondták, hanem azt, hogy a lakosság nyolc-tíz százalékát kitevő cigányság kapja meg az e célra rendelkezésre álló pénz ötven százalékát.
Borítékolni lehet a szélsőjobboldali halálhörgéseket, Bunkó Józsi és Furkó Ferkó hőbörgését a kocsmában minden egyes faluban, melynek névtáblája alá odaírták, hogy „Európai település”.
Egyébként sem vagyok híve a bőrszín szerint kiírt ösztöndíjaknak, merthogy ebbe ugyanúgy bele fog esni a cigány építési vállalkozó – horribile dictu a cigány uzsorás – gyereke, mint a második generációs munkanélküli fia-lánya – sőt!
Merthogy azok, akiken igazán segíteni kellene, azok el se jutnak a középiskola kapujáig, úgy az általános iskola első osztályának első féléve tájt leszakadnak a náluk szerencsésebbektől.
Utána már csak az iskola és a többségi társadalom gyűlöletét tanulgathatják és gyakorolhatják a várhatóan hamarosan tizenkét évre leszállított tankötelezettség végéig.
Ösztöndíjat kiírni nem bőrszín, hanem rászorultsági alapon kell, mert ellenkező esetben és megfelelő szabályozás híján tanulóifjúságunk élelmes szülei hamar megtalálják a pénz csendesen csurdogáló forrását és némi fontolgatás után gyermeküket cigánynak nyilvánítják.
Van az a pénz, amiért korpás az ember haja, ugye…
Ha ehhez – mondjuk - kell egy kisebbségi önkormányzati pecsét, hát majd lesz.
Természetesen nem kizárt, hogy többségében jó kezekbe kerül majd ez a pénz és valóban a cigány fiatal épülését, okosodását szolgálja, de attól tartok, ezzel a módszerrel a Dunába hordjuk a vizet.
Mintha elhatároznánk, hogy a libákat megtanítjuk a díszlépésre, de csak azt segítenénk, amelyik már el tudja táncolni a kánkánt a la Folies Bergere, a többi meg már tojás korában menne a rántottába.
Teljességgel érthetetlen, hogy azokból lehetnek döntéshozók, akik még ma sem képesek megérteni, hogy a falvakban mélyszegénységben élő cigányok (és nem cigányok) problémájához alapjaiban kell nyúlni, nem csak a romokat kell bekenni sárral.
Nem csak az a gond ugyanis, hogy a szülő nem tudja megvenni a gyerekének a ruhát meg a könyvet, mert játékgépbe dobálja meg eldorbézolja a hihetetlenül magas szociális támogatást, ezen könnyen lehetne segíteni (de nem segít a társadalom persze ezen sem…).
Ennél sokkal súlyosabb a gond.
Mikor a szerencsétlen purdé rányitja a szemét a világra, akkor meglehetősen ingerszegény világot lát, némi változatosságot csak az visz az életébe, mikor apuka megveri anyukát, és akkor szaladnak a kertek alatt.
A szülő nem képes teljesíteni a többségi társadalom egyetlen elvárását sem, nincs képzettsége, nincs még sokszor minimális műveltsége sem, nincs szókincse, nincsenek a többségi társadalom számára elfogadható szokásai, valahol a XIX.-XX- század elejének világában él, elkülönítve, gettósítva.
Ha ki akarna törni, akkor a sajátjai lesznek az elsők, akik visszarángatják, kigúnyolják, hiszen azokhoz akar alkalmazkodni, akik őket kirekesztik, kigúnyolják, megvetik, üldözik, lenézik – cigány ember éljen a saját közösségén belül, a saját környezet mégis ad némi védelmet, ha sokat nem is.
Hát mit tud átadni egy ilyen szülő a gyerekének?
Tulajdonképpen egy esetben lehetne változást elérni – ha a kisgyerekeknek kötelező lenne a bölcsőde, kötelező lenne az óvoda, ahol a megfelelően díjazott és eredményorientált és azért jutalmazott gondozók, pedagógusok nevelnék is a gyerekeket.
Az iskolának meg iskolaotthonosnak kellene lenni, ahol a tanuláson kívül a szabadidő értelmes eltöltésének is teret kellene adni, sportéletet szervezni, internet-hozzáférést biztosítani, programokat szervezni, megmutatni a gyerekeknek a világot.
A társadalom meg adná természetben a ruhát, az élelmet, mert a nem megfelelően táplált gyereknek nem csak a teste lesz csenevész, hanem a szelleme is, márpedig az országnak értelmes emberekre van szüksége.
Az már csak hab a tortán, hogy az ösztöndíj feltételrendszerében kizárják a tanulmányi eredmények romlását.
Aki ezt kitalálta, az még nemigen látott iskolát belülről, arról nem beszélve, hogy például egy egyetemen vagy főiskolán elég egyetlen rasszista tanár, aki három perc alatt be tudja bizonyítani, hogy ostoba a kokeró.
Lehet ilyen?
Persze, hogy lehet, és máris ugrik az ösztöndíj.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ha egy cigány fiatalt kirúgnak a vizsgán, akkor az okvetlenül a rasszizmus áldozata…
Rengeteg pénz kellene.
De még többe fog kerülni, ha becsukjuk a szemünket és időnként úgy csinálunk, mintha csinálnánk valamit.
El kellene ezen gondolkodni.
:O)))

13 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, ebben igazad van, de egy valós programhoz NEM a MOL-ra kellett volna elherdálni 500 mrd (ötszázezerszer millió) forintot. Ami már az árfolyam zuhanása miatt jó, ha 400 mrd-ot ér.
Mert a cigányokra szánt 1,5 mrd még ennek a
százezerszer millió forint értékvesztésnek is csak pár %-a, ráadásul az élelmesebbek felé fog elcsorogni. Bocs, nem NEKED, hanem a jobbos kullancsoknak próbálom elmagyarázni, hogy 1 milliárd az EZERszer millió forint. Mert ha eljutna az agyukig, hogy csak értékvesztésből mennyi mindent meg lehetett volna oldani, akkor nem a sárkenés ellen hőbörögnének. (kekec)

anonymand írta...

Tisztelt PuPu!

Ezt: ..." ha a kisgyerekeknek kötelező lenne a bölcsőde, kötelező lenne az óvoda, ahol a megfelelően díjazott és eredményorientált és azért jutalmazott gondozók, pedagógusok nevelnék is a gyerekeket.
Az iskolának meg iskolaotthonosnak kellene lenni, ahol a tanuláson kívül a szabadidő értelmes eltöltésének is teret kellene adni, sportéletet szervezni, internet-hozzáférést biztosítani, programokat szervezni, megmutatni a gyerekeknek a világot." - vagy sokszor, vagy hangosabban, esetleg sokszor és hangosabban!

Tisztelettel:
anonymand

Erzsébet írta...

Kedves PuPu!

Véleményeddel tökéletesen egyetértek. Az ösztöndíj feltételrendszerében a cinizmus felső fokának tartom, hogy a tanulmányi eredmény romlását a támogatási rendszerből kizáró tényezőként szerepeltetik.

Ha mégis valami csoda folytán a valóban rászoruló cigánygyerekek kapnák meg ezt a segítséget, a támogatási rendszer ötletgazdáinak csak sikerült belecsempészni olyan feltételt, ami nagy valószínűséggel be fog következni. Már maga a stressz, amit a pályázatot elnyert diák átél a tanulmányi eredmény esetleges romlása miatt, önmagában okozhat rosszabb teljesítményt. Aki ezt az eszement feltételt beletette vagy beletetette a feltétel rendszerbe, vagy nem küszködött végig 10 szemesztert, vagy szándékos buktatót csempészett a jó szándékú segítség rendszerébe.

Ha kizáró tényezőnek a félév ismétlést tették volna - természetesen objektív okok miatt/ pl. betegség / - azt el tudnám fogadni.

Cserny József írta...

És még azt mondják, hogy a fidesz nem rasszista.
Csak éppen jobban, mint a jobbik!
Zsocó.

zombi írta...

Az elképzeléseid mind nagyon figyelemre méltóak. Csak......
A cigányság egy más faj. Más a vérmérséklete, más a kultúrája, más az egész felfogása az életről és egymás segítéséről, mint a magyaroknak. És ugyanúgy elkülönülnek tőlünk, mint mi tőlük. Csak a házasságokat, vagy az együttéléseket kell figyelni. A cigányok nem fogadják be a magyar házastársat, a magyarok nem szívesen látják a cigányt a családban.
Lehet, hogy ez generációk múlva nem így lesz már, de kétlem.
Mivel minden népcsoportnak van külön iskolája-óvodája nálunk /lásd a németeket, szlovákokat stb./ miért akarjuk éppen a cigányságot erővel a magyar iskolákba kényszeíteni ovodától az érettségiig. Persze az egyetem az más. Ha valaki már odáig eljut a megfelelő szinten, már nem lehet megkülömböztetés, és valószínű, hogy nincs is.
Szerintem kellene cigány ovodákat, iskolákat, vagy osztályokat kialakítani cigány pedadógusokkal. Akkor megszünnének a pedagógus- verések is.

PuPu írta...

Kedves zombi, a cigányság ugyanaz a faj - homo sapiens - mint te is vagy.
Abban igazad van,hogy a gettókba szorított cigányság viselkedése elüt a többségi társadalom normáitól, de ez például csak azokra vonatkozik, akik elkülönülten élnek, hiszen mitől is lenne más a viselkedésük, ha semmi nem kényszeríti rá őket, ha semmi nem készteti őket a beilleszkedésre, melyhez egyébként szinte senki nem ad nekik lehetőséget.
Az életről nekik is az a felfogásuk, mint neked, - valahogy meg kell élni, valahogy gondoskodni kell a gyerekekről, a többit meg csak akkor értenéd meg, ha hasonló körülmények között élnél huzamosabb ideig.
A nyomor megváltoztatja az értékrendeket, ellenben a cigányok sokkal segítőkészebbek egymással mint a többségi társadalom tagjai.
Házasság tekintetében is tévedsz, a cigányok befogadják azt, aki jó szánékkal, egyenrangúként kezelve őket közeledik hozzájuk, a többségi társadalomban meg tobzódik az előítéletesség, és büdöstalpú hatosztályosok néznek le egyetemet végzett, náluk emberként ezerszer értékesebb cigányokat.
Én nem hinném, hogy a külön iskola lenne a megoldás, ami azt illeti - és ezt nem népszerű bevallani - én az asszimiláció híve vagyok, mivel nagyon kevés olyan elemét látom a cigány tradícióknak, kultúrának - a zene kivételével - melyek átemelhetők lennének a XXI. századba, márpedig a szegregáció ezt a folyamatot csak lassítja. Megjegyzem az általunk ismert cigányzene sem a cigány kultúrából ered, műdal az mind, talán csak a zenei érzék az, amely kiemelkedően jó.
De az sem minden cigánynál, merthogy a régi cigány közösségek eléggé kasztosodtak, szakmák szerint elsősorban, és csak egy csoportjuk volt muzsikus.
Ha együtt jársz iskolába a lakatos Józsival és elmész hozzájuk látogatóba, akkor az lehet, hogy furcsa lesz neked, de többé nem félsz tőlk csak azért, mert mások, mint te, esetleg hngosabbak (mint az olaszok is példál) kicsit sötétebb a bőrük (milyen gyönyörű is tud lenni egy szép női testen az a barna bőr...)
A szegregáció kifejezetten káros, onnan aztán soha nem lehet kitörni.
:O)))

Cserny József írta...

PuPu írta...
Kedves zombi...

Csak hogy ne essünk át a ló másik oldalára, semmi másért, a cigányok között is "dúl" a rasszizmus ld. olaszliszka Szögi tanár Úr! A többivel egyetértek.
Sokkal károsabb magyaroszágra nézve a tisztafajú parasztsorból felnőtt és felnövő tömeg, mint a cigányság.

zombi írta...

Kedves Pupu.
Most eltérünk, ami a cigányokról alkotott véleményeket illeti. Annál is inkább, mert régebben, még a munkásosztály oszlopos tagjaként volt szerencsém cigányokat betanítani, mivel akkortályt kötelező volt a munkhely. Így nagyon jól ismerem a temperamentumukat, bár nekem soha nem volt velük semmi bajom. De csak menj el egy cigánysorra. A kapott házak romosak, piszkosak, de a nők a gyerekekkel az utcán teszik a törvényt, a férfiak meg legjobb esetben a kocsma előtt diskurálnak. Mivel a cigányság kasztokra oszlik, van közöttük olyan, ahol ki tudnak lépni a nyomorból, mert akarnak. És van olyan, ahonnan nem is akarnak.Mert semmiféle kötöttséget nem bírnak elviselni. Ez viszont a természetükből adódik.

Cserny József írta...

zombi írta...
Kedves Pupu.

Csak beleugatásként. :) Amit írtál az egy igazi dunamelléki, rasszista ellenforradalmár felfogása.
Te azt nem akarod megérteni, hogy aki a nyomorba nő fel annak a nyomor lesz a természetes közege, nem is akar abból kitörni, csak ritkán. Aki a jólétben nő fel annak az lesz a természetes közege és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csússzon le, még azt is, hogy megszavazza a nemzeti szocialista fideszt! :)
Ráadásul általánosítasz abból a kevésből amit láttál.
Cserny Zsocó.

PuPu írta...

Hát, kedves zombi, akkor meg ne jammeroljál, hanem tanulj meg együttélni a helyzetből fakadó problémákkal, a tyúklopástól a rablásokig és Olaszliszkáig - és csodálkozz, ha a cigány nemigen kedvel téged..
És persze próbálj meg a multik számára is vonzó munkaerő-kínálatot biztosítani, meg virágzó vidéki Magyarországot.
Mert a cigány az már csak ilyen, te tudod, hiszen te tanítottad őket és ugyan neked nem volt semmi bajod velük, de miután te a cigánysorra jársz fintorogni, láttad, amit láttál.
Hogy a húszezer segélyből nem színházba járnak, a gyerekek nem nyelvi táborba, a férfiak meg a kocsma előtt diskurálnak, - hogy francér mér nem mennek dolgozni?
Vagy legalább be a kocsmába?
esetleg tarthatnának önképzőköröket is a dögút mellett, ahonnan bizonyára jobban esik nekik a disznó, mint a húsboltból.
A probléma egyébként nem a szocialista/fideszes tengely mentén dől el, hanem szerintem ma ez az ország egyik legnagyobb problémája, főleg, ha hozzáadod a legalább ugyanekkora létszámú többségi nyomorultat is, akiknek problémáját elfedi a vad cigányozás.
mellesleg honnan tudod, hogy én mennyit láttam?
:O)))

zombi írta...

Kedves Pupu. Nem szeretném ezt a témát tovább feszegetni, mert nem akarom az idődet rabolni. Hogy mennyit láttál és miből, azt nem én írtam, hanem előttem Cserny József. Csak megjegyzem, hogy nem fintorgok a cigánysor láttán, csak megállapítok. Arra céloztam, hogy azért a mész, meg a meszelő, jobbik esetben a seprű nem egy ökör ára, hogy kimeszeljék azt a házat, amit kaptak.
Az ország felvirágoztatása, meg a munkahely-teremtés nem az én dolgom, hanem a Fideszé, mert azt ígérték.
Köszönöm, hogy két válaszra is méltattál, de a véleményemet ezután is el szeretném mondani az írásaiddal kapcsolatban. Persze, csak ha engeded.

Névtelen írta...

Meg kell ismerni a cigányokat. Én 5 évet dolgoztam hajléktalan szállón, aztán két évig tanítottam cigánygyerekeket, egy évig olyan iskolában,ahol csak ők voltak. Azt várjuk tűlük,h feladjákönmagukat, hagyományaikat és normálisan éljenek. De amig ezt akarjuk, sose fog sikerülni.Az igaz,h sok cigány tanár, óvónő, orvos, rendőr stb kéne,akit elfogadnak. Az ösztöndíj jó dolog,de porhintés. Miért kell bezárni egy cigányiskolát egy pestmegyei faluban? Azért,mert alapítványi? Hát másnek nem kell. Se Önkormányzatnak,de egyháznak,se másik falunak.....na akkor,h jusson el az ösztöndíjig???

PuPu írta...

zombinak
bocsáss meg, elkeveredtem itt a nagy tolongásban, és természetesen végtelenül megtisztelsz, ha megírod a véleményed.
A seprő-lapát dologban is van valami, csakhát itt már nem életről beszélünk, hanem vegetálásról, a végtelenül mély nyomorról.
Innen kellene kihozni a gyerekeket legalább, megmutatni nekik, hogy van másfajta és vonzóbb élet is.Szép feladat lenne, de ehhez persze a szüleikkel is kellene kezdeni valamit.
Névtelennek:
Nem bezárni kell egy cigány iskolát, hanem felszámolni a szegregációt.
Amerikában a feketékkel kapcsolatban ezt sokkal durvább módszerekkel csinálták, igazuk volt és az élet is őket igazolta.
:O)))