2012. október 23., kedd

ÚJSZÖVETSÉG


A Milla tüntetésén voltam, családi okok miatt nem tudtam beérni a DK tüntetésére, pedig arra is kíváncsi lettem volna - amit a rendezvényből most a televízióban láttam, az tetszett.
És hát a Milla, ugye…
Talán úgy jellemezném a helyzetet, mint a bankban az ügyintéző-asszonyka, aki megtekintette frissen növesztett szakállam, majd érdeklődésemre, hogy tetszik-e neki, rám mosolygott és azt mondta: érdekes!
Nos, a Milla tüntetés is érdekes volt, és voltak tagadhatatlan pozitívumai is, meg hát azért lenne egy-két kritikai észrevételem is.
A pozitívumok közül első helyre sorolnám, hogy sokan voltunk, semmi okunk szégyenkezni a Kossuth téri gyűléssel összevetésben sem, azt hiszem a rendszer visszaállt alapállásba, a két szembenálló tábor többé-kevésbé egyforma nagyságú.
Pozitívum az is, hogy a Szolidaritás vezetője, Kónya Péter egyre inkább felnőni látszik a feladathoz. Beszéde talán a legjobb volt valamennyi szónok közül, esetleg Bajnai nyomta le őt, de ő is leginkább politikai súlyával.
A többi feledhető.
TGM vicces volt a munkástanácsok ötletével, Juhász Péter pedig juhászpéter volt, szokás szerint, - mindenesetre az Összefogás 2014 nevű szervezetben őt lehet az elszabadult hajóágyúnak tekinteni, részben alkati okokból, részben zavaros és ismerethiányos gondolatai okán.
Ő az ugyanis, aki az elmúlt húsz évet mindenestől kidobná az ablakon, mert ezek alatt az évek alatt itt nem történt semmi pozitív, francba a ’89-esekkel, majd mi megmutatjuk!
Ez azt hiszem remek indítás egy választási szövetség megkötéséhez.
A legfőbb pozitívum, hogy Bajnai beszédében világossá tette: ebbe a szövetségbe várják a pártokat is, de azt is elmondta azért, hogy az sem lenne baj, ha a pártok tagjai állampolgárként lennének az új szövetség tagjai.
Legyen hozzájuk szerencséje.
És akkor a negatívumok, pontosabban azok a dolgok, aminek nem nagyon tudtam örülni:
A tömeg nagy volt ugyan, de forradalminak aztán a legjobb indulattal sem lehetett mondani.
Meg is lepett az a kiegyensúlyozott magatartás, mely jellemző volt az egész rendezvényre, sehol semmi érzelmi túlcsordulás, sehol egy jó kis orbántakaroggy, semmi viharos érzelem, jóllehet Orbán már minden létező társadalmi csoportot megsértett, - anyagi érdekeikbe gázolt, megalázta – ilyen előzmények után az ember azt várná, hogy előbb-utóbb üvöltenek, követelnek, de ebben csalódnom kellett.
Ilyenkor mindig eszembe jut Bartus László kifakadása a tüntetések érzelmi töltéséhez kapcsolódóan, mely szerint akkor lesz érdemes tüntetni, amikor az emberekben már forr a düh, mert addig ez csak ünnepi egészségügyi séta, nem több.
Az lett volna forradalmi tett, ha például a nagyszájú Juhász odaáll az emberek elé és azt mondja: Emberek, innen csak öt perc gyalog a Parlament, menjünk, köszöntsük fel Viktort!
Csalódtam a szervezésben is, az ezt megelőző rendezvények valahogy jobban sikerültek, a résztvevők jobban ráhangolódtak a rendezvényre, - most nem.
Nem tartottam szerencsésnek, hogy túl sok szónok túl sokat és feleslegesen beszélt, mert új mondanivalójuk nemigen volt, amit pedig annak szántak, az nem érte el az ingerküszöböt.
Hosszú volt a cigányprobléma taglalása, érdektelen a zsidó-keresztény hagyományok hetvenhat említése egy új szervezet színrelépése okán, kevés volt a zászló, kevés a transzparens.
Ha nincs a Szolidaritás zászló-erdeje, igen sivár lett volna a rendezvény, mert az talán belátható, hogy a Milla emberei, akik adakozásra felszólító táblácskáikkal úgy járkáltak fel-alá. mint templomban a sekrestyés,éppen csak nem csilingeltek hozzá – önmagukban nem oldották volna meg a tüntetés színesítésének esztétikai követelményét…
Vártam azt is, hogy majd megvilágosodom a rendezvényen, hogy miért lett volna baj, ha a pártok tagsága is részt vesz rajta zászlaikkal meg kitűzőikkel – szerintem téves az az elképzelés, hogy félni kellett volna, hogy ellopják a show-t.
Inkább arról lehet itt szó, hogy a Milla vezére akarja eljátszani a politikai összefogás vezérének szerepét, erről meg azt gondolom, hogy meg kellene hallgatni a tömeg reakcióját, mikor őt konferálták fel, meg amikor Bajnait.
Hozzá képest Kónya is politikai adú-ász, pedig ő még nem is volt miniszterelnök, persze - Juhásszal ellentétben - még lehet…
A rendezvény széteső, feleslegesen elnyújtott volt, a szónokok közül gyakorlatilag Kónya beszédéig nem mondott senki semmit - a szónokok a megszokott üres paneleket ismételgették, a nép pedig beletörődve hallgatta őket.
Bajnait várták, és ha csak az új szövetség három vezetője beszél, az is éppen elég lett volna.
Bajnai viszont azt mondta és úgy mondta, ahogy azt a nagykönyvben tanítják.
Összefogásról beszélt, és olyan országról, amelyikbe nem hat év múlva lehet majd érdemes visszajönni, hanem amelyből nem lesz érdemes elmenni.
Persze ő is előadta a kötelező komcsizást, meg odaszúrt egyet-egyet Gyurcsánynak meg Mesterházynak is, megalapozandó a sikeres együttműködést – talán Oszkóval inkább a családról kellene többet beszélgetnie, mint a politikáról, mert így hajlamos elfeledkezni arról, hogy milyen kormányt is vitt, illetve milyen kormány tagja volt nem is oly rég.
Aztán himnusz, majd hazamasírozás volt a program - elfáradtam…
Az azért fájt, hogy egy szó sem esett arról, hogy március 15.-én megint összejövünk, pedig már úgy számítottam rá!
És ’56?
Ja, igen, esett arról is szó.
Idei példaképünknek szegény kis deviánst, Mansfeld Pétert kellett tekintenünk, jövőre felkészül Tóth Ilona!
Hát nem mondom, aki valamirevaló áldozat, az mind komcsi, aki meg nem az, azzal mindegyikkel van valamiféle kis probléma, mecsoda pech!
Juhász civil azt mondta, hogy a Milla most nekilát, hogy elkészítse a programját, a többi szónok meg minket bíztatott, hogy készüljünk fel, - hogy mire, azt nem taglalták, gondolom, a felkészülésre…
Hát, majd igyekezni fogunk…

:O)))

8 megjegyzés:

éva írta...

Pupu
Igazad van - túl hosszú volt, a főfogás előtti civil hozzászólók beszédét valaki időben korlátozhatta volna. A Parlamentben is így van, pedig ott ÜLNEK, itt pedig elég sok volt az idős ember, akire illett volna figyelemmel lenni. Bár sok volt a fiatal is.
Sajnálhatod, hogy nem tudtál eljönni a DK-ra, mert odafelé találkozhattál volna a Kecskeméti-Petőfi utcai aluljáróba beforduló kb többtucat rendőrségi furgonnal tele beöltözött készenléti rohamrendőrrel, ami alkalmas lett volna egy meginduló FEGYVERTELEN tömeg visszatartására, bár Egyeske
semmit sem bíz a véletlenre, a Jégbüfénél is elhelyezett egy jobbos szabadcsapatot, és beékelte a két tüntetés közé a vonakondát is a Deák térre, biztos, ami zicher alapon.
Fárasztó nap volt, és én nem számítottam forradalmi hangulatra, ezért nem is ért csalódás. Bajnai nem az a típus, aki egy forradalmi tömeg élére áll(hat)na.
Juhász megtapasztalhatta azt a nyomást, ami minden fenntartása ellenére az Szdsz-t rávette a Hornékkal való koalícióra, ezért bár nem tagadta meg magát - de lényegesen békésebb húrokat pengetett, mint korábban.
Kónya és Bajnai beszéde kellemes meglepetés volt, Ungvári és TGM pedig profi - tőlük azért még tanulhatnának némi retorikát.
És kivételesen veled szemben Fabius-szal értek egyet: nem szerettem volna azon kapni magunkat, hogy már felkelők vagyunk.

tüske írta...

a milla tüntetése sikerrel rányomta a fortyogó indulatokkal tele fazékra a fedőt, prolongálva a tetteket a 2014-es választásokra. hogy addig még mennyi áldozat lesz, nem számít. lényeg, hogy orbán időt nyert arra, hogy a lehető legjobban eltörölje a maradék demokráciát is, és a maga képére formálja a választásokat. aztán majd lehet 2014-ben az országnak a kvázi-választási irodák előtt hiába toporogni. hát, ha a tüdőgyulladást kendermaggal próbálják kezelni, nagy valószínűséggel elhalálozik a beteg, na de majd legalább szép temetést tartunk neki.

pumukli írta...

Hihihi!!!!!
Na mit is írtam tegnap? Bejött. Orbánék tegnap este nagy örömbulit rendezhettek. A prés meg működhet unortodox módon. Ki nyomni mindenkiből még a szuszt is, kivéve a néhány ezer kivételt.
De legalább jó volt az idő egy kis városnézésre családilag.
Nagyon helyesen Orbánék 20 évre terveztek. Be is jön nekik.

kogito írta...

Az MNO már megint dicshimnuszokat zeng a csúti suttyó rendszeréről, kiemelve, többen voltak ismét. Nos, eddig két megfigyelő kollégám volt kint a tüntetésen s érdekes módon a baloldali felvonulók tömege egészen a Hegyalja úttól az Astoriáig ért, ez minimum 200 000 ember! A Gellért-hegytől az Astoriáig elég hosszú és széles az út. A webkamerák ezen a szakaszon nem üzemeltek, üres utcát mutattak, ezzel ellentétben a nem frekventált helyeken tökéletesen lehetett látni a forgalmat. Ezek a maffiózók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy mindenfajta megmozdulást jelentéktelenné degradáljanak. Könnyű nekik az adófizetők pénzén utaztatni a bértüntetőket, akiknek nagy része-szerintem- azt se tudta mi a fészkes fenének van ott. Aki meg hithűségből csápolt a megnyomorítóknak, az sem fogja érdekelni, ha maholnap a kukából étkezik. Vesszen a fideszes oligarchia, remélem 2014-től folyamatosan töltik fel a fegyházak létszámát!

Oak írta...

Orvosi javaslatra,tegnap nem mehettem sehova, hiába viszketett a talpam.Így aztán hallgattam a klubrádió élő közvetítését,és néztem az Atv-t.Királyság volt.
Az első meglepetés a Gyurcsány beszédnél ért, amikor is nagy hatásszünettel kibökte, hogy Gordont támogatja.(én örömködtem rendesen, tudtam mindig, hogy nem hüllle, de ez nagyon nagy húzás volt tőle!)Aztán a Milla: sok szócséplés, aztán TGM(az jó harciasra sikerült,főképp, hogy előtte hogy fanyalgott az egésztől)Aztán Juhász, aztán Kónya, és Végül Gordon.Mit mondjak: Gordonnál felszaladt a szemöldököm! Nem gondoltam volna, hogy ennyire be van gurulva,és most aztán neki is több lett kettőnél a dolog.

Ha nagyon lefosztom a Gyurcsány és Bajnai beszédéről a személyspecifikusságot, akkor lényegében mind a ketten ugyan azt mondták.Ha ebbe a többiek is pont ilyen elszántsággal 'beleállnak, akkor lesz változás. A közben zajló eszmecserék és viták hangjai nem érdekelnek, azok a természetes velejárói lesznek.(Egyébiránt Gyurcsánynál-a megjelentek soraiból-kihallatszott ám rendesen az "orbántakarodj")Na alakul ez.
De mindenki határozottan kimondta: ehhez kétharmad kell... én úgy gondolom, hogy szavazat arányban, és nem 'csak elért eredményben.A hétszilvafás döbrögiknek,haszonlesőiknek, családjaiknak meg be kell érni szerényebb mellényel... a neonáciknak meg a nagy semmit tudnám felajánlani opcióként.Na jó, egy évad történelemórát,ha Rózsinéni nyugdíjba vonult,és lesz normális iskola.
Ja még egy: a délután egészen jó hangulatban telt, csak akkor húztam fel magam,mikor a Gordon után azonnal leadták az orbánbasi beszédét.Nem semmi hazugság cunamit zúdított a Kossuth Térre.Nem is csodálom, hogy hazaszaladtak a népek.Akik nem voltak többen, sem kevesebben mint a Millások, csak másképp fotózva másként néz ki a dolog.

tüske írta...

Oak: miért voltál meglepve, hogy Gyurcsány Bajnait támogatta? 1) Bajnai volt a minisztere, 2) őt javasolta miniszterelnöknek, amikor lemondott.
Gyurcsány az én szememben olyan, mint a kalapos király, 2. József. Megpróbált demokratikus módon bevezetni egy csomó szükséges reformot, amit először az orbáni ellenzék tett lehetetlenné, majd hátbatámadta a szövetségese, az szdsz, akinek ostoba módon túlhatalmat és egy csomó kulcsminisztériumot juttatott. majd végül jött a karaktergyilkosság, amitől láthatóan a saját pártja is el volt ragadtatva, meg még a szimpatizánsok is a hatása alá kerültek. Gyurcsány politikus, Bajnai szakember. Tlán nem kellene őt tovább amortizálni a saját térfelén.

oak írta...

Kdvs.Tüske:A meglepetèsem akkor kezdődött,mikor Gyurcsány - még jóval a megmozdulás előtti napokban- azt nyilatkozta a millára,h.nem.Gordonra is valami nem igazán lelkesülőt.kezdtem azt hinni,h. valamièrt bemèrgelte magát.De a beszéde nagyon egyértelművè tette mind a szándékot,mind a mòdot. Most meg végképp fel vagyok lelkesülve.Szociális piacgazdaság dolgában azonos a harciárok. (elnézèst, az ìráshibákèrt mobilról írok)

tüske írta...

kedves oak, bennem már régóta motoszkált az, hogy valami nincs rendben a milla körül azóta amióta ott Juhász Péter lett az önjelölt vezér. Már az nem tetszett, hogy Árok Kornélt elzavarták onnan, merthogy párthoz kötődik. Aztán itt jöttek a finnyáskodásaikkal, hogy ezzel a párttal nem, amazzal sem.... ha erős ellenféllel kell harcolni, nem hasznos a szövetségesek között szelektálni. aztán olvastam a hvg-n egy aktivista blogját. ezért engem nem lepett meg Gyurcsány távolságtartása. Azért Gyurcsánynak nem vokálozni kellene abban az énekkarban, ahol a kendermagos Juhász Péter akar szólóénekes lenni, azt hiszem. Én igazán Bajnain csodálkoztam, pont emiatt. Ne már a nyúl vigye a puskát a vadászaton....