2012. október 11., csütörtök

EGYSÉGBEN AZ ERŐ

Lehet, mégiscsak politikus lesz Kónyából?
A Szolidaritás elnöke miközben beszélgetett Kálmán Olgával a mai Egyenes Beszédben arra kért mindenkit, - demokratikus pártokat DK-t, MSZP-t, LMP-T és más szervezeteket - hogy együtt a Szolidaritással a Clark Ádám térről vonuljanak a Szabad Sajtó útjára.
Hozzák a saját zászlóikat, jelvényeiket, mindent, amit akarnak, csak - mint mondta - legyünk együtt, mutassunk erőt és azt, hogy képesek vagyunk együtt közösen fellépni az Orbán rezsim ellen.
Na, végre, - jószerivel ez az első épkézláb nyilatkozat hosszabb idő óta, ez a nempolitikus – politikus ráérzett az egyetlen helyes és követendő megoldásra, nevezetesen arra a közhelyes dologra, hogy egységben az erő.
Ahol nincs egység, ott kétség van, kétséges a rendezvény értelme, kétséges a részvevők valódi szándéka és legfőképpen kétséges a győzelem.
Márpedig a politikában, ha valaki valóra akar váltani egy elképzelést (tudom ám külföldiül is, közkívánatra írhatok víziót is ebben a narratívában…), akkor annak meg kell szereznie a társadalom többségének támogatását.
Habár ez természetesen nem teljesen korrekt, mert a politikusok igen gyakran eljátszanak a számokkal és a százalékokkal, és teljesen komoly pofával tudják hirdetni, hogy a választópolgárok egyharmadának szavazatát begyűjtve kétharmados társadalmi támogatottsággal rendelkeznek, ami persze nem igaz, de olyan jól hangzik…
Emellett erre hivatkozva viszik a menyasszonyod a ius primae noctis szép hagyományát gyakorolni, ellopják a még fel sem vett nyugdíjad, az adód a szélbe szórják, időszerűtlen gigaberuházásokkal bohóckodnak, holott a Vezér ma is azért ment aknamezőn kívül érvényes családi tradícióival ellentétesen Angela Merkel után, hogy a kancellárasszony ne lássa: a segge kilóg a gatyából.
A helyzet ma viszont már valóban olyan, hogy lassan senki nem hisz senkinek, ezért a legfőbb cél a politikai osztály megtépázott hitelességének helyreállítása, mert csak ez vezethet ahhoz a közbizalomhoz, melyre a politikai pártoknak szükségük lenne az eredményes munkához.
Ehhez pedig ma be kell fejezniük  a taktikázgatást, helyezkedést, ki kell szolgálniuk potenciális szavazóik igényét, mely egyetlen szóban kifejezhető, és ez a szó az összefogás.
Ezért van igaza Kónyának, mikor azt mondja, hogy ne törődjünk a Milla Egyesület és Juhász elnök hánykódásával, menjünk oda, aztán tüntessünk együtt, mindenki, aki demokratának hiszi magát, hadd lássa a választó, hogy vannak még tisztességes politikusok is Magyarországon.
Hogy aztán Juhász egyletelnök mit gondol, az az ő dolga, ha pedig a színpadról valaki elkezd butuskaságokat hirdetni, abba az értelmes többség úgyis belefojtja a szót.
Mit tud ellene tenni Juhász elnök?
Körbekiabálja őket?
Vagy körbetotyorogja őket, mint liba a kukoricás szakajtót?
Bele fog ebbe törődni,  mert már így is oda a sosemvolt nimbusza, a karizma meg ehhez a tömeghez kevés, legfeljebb majd hisztikézik egy jót, egészségére!
Akár tetszik nekik, akár nem, a pártok és mozgalmak, egyletek, gyülekezetek, szervezetek és szakszervezetek vezetőit tagságuknak rá kell kényszeríteni az egységes fellépésre, mert külön-külön itt nem megy senki semmire.
Egyeske most átmenetileg megnyugszik, mert nem Merkel rúgott bele a látogatáson, ő csak megdicsérte, hogy elindult a szobatisztaság felé vezető hosszú és rögös úton, a pofonokat a látogatást megelőző napon osztotta ki a német kormányszóvivő.
És hát a dicséret is kétes értékű, mintha azt mondta volna, hogy okos vagy Viktorka, mert már nem szellentesz jó hangosan ebéd közben, mostmár csak arról kellene leszoknod, hogy az asztalterítőbe fújod az orrod!
De most erős lesz, hiszen mindjárt ma meg is hirdette, hogy nincs nekünk szükségünk a németek pénzére - gondolom, amikor Kecskeméten gyárat avatott, akkor a szíve zokogott, hogy a sváb gyarmatosítók idetelepítették a gyönyörű magyar rónára ócska kócerájukat.
Aki azt gondolja, hogy a demokratikus oldal egysége az örökkévalóságnak szól majd, az téved.
Most egyetlen cél érdekében kell összefogni, meghatározva azokat a feladatokat, melyeket a győzelem után azonnal el kell végezni, tételesen, néven nevezve a feladatot és megoldás módját, hogy tudja a nép, hogy mit is akarnak a szövetségesek, merthogy itt választási szövetségre is szükség lesz.
Előre meg kell határozni a jelöltállítás módját, egyértelmű szabályokat alkotva jó előre, nem az utolsó pillanatban kapkodni, összevissza dumálni, meg nagyokat mondva hőbörögni, torzsalkodni.
Egymás sértegetése nem vezet sehova, és jó lenne azt is megakadályozni, hogy a választás előtt két héttel törjön ki a demokratikus táboron belül a presztízsharc.
Az egységes fellépés egyébként nem rendszer-konform, a kapitalizmus a versenyen, a versengésen alapul, gazdaságban - politikában egyaránt.
De addig, ameddig a Gonosz Törpét és szarba szökkent egyeduralmi rendszerét el nem takarítjuk, addig csak vele és velejéig rohadt rendszerével lehet és kell versengenie annak, aki demokratának tartja magát.
Nem lenne baj, ha Kónya felhívása mellett nagyhirtelen kiállnának a demokraták vezetői mindahányan, pártelnökök és egyesületi elnökök egyaránt, ez egy jó kezdeményezés és előrevivő megoldás.
Ha felülvizsgálná konfrontatív nézeteit, tán még maga Juhász egyesületi elnök is szívesen látott vendég lenne a rendezvényen…

:O)))

9 megjegyzés:

éva írta...

Pupu fel is szólalhatnak a Szolinál a pártvezetők? Vagy csak a tagságukra tartana igényt? Mert ha nem szólalhatnak fel, Kónya tényleg megindult a politikussá válás útján: rájött, hogy a Millásjuhászt ellensúlyozni kell, és ahhoz az Mszp tagság támogatása jól jöhet. Ha ő több embert tud felvonultatni, az egy más alkupozíció. Lehet, hogy attól tart, hogy a Szoli ehhez kevés lett volna önmagában.
Viszont maga a tény, hogy pártválasztók nagy számban mnnek oda, tényleg kikényszeríthet egy valós összefogást az egyéni ambíciók dédelgetésével szemben.
Nagyon igaza volt Churchillnek: Aki szereti a virslit és a politikát - ne nézze meg, hogyan csinálják!

Varga Éva írta...

Ma reggel az atv-ben Kiss péter "természetesnek nevezte, hogy az mszp-sek elmennek a Szolidaritás gyűlésre és együtt vonulnak velük a Millára.
Érdekes lesz, ha a logókkal, zászlókkal felszerelkezett tömeg a Szoli gyűléséről megindul a Milla helyszíne felé .... ahol Juhász majd jól leveteti, elrakatja a pártjelvényeket.

Ettől függetlenül, végre, valahára megindulni látszik valami!

názáreth írta...

Röhej!
Fogy az idejük azoknak akik azt hiszik még mindig, hogy orbán rendszert le lehet váltani demokratikus úton.

PuPu írta...

Kedves Vica, Juhász legfeljebb kérhet, aztán vagy teljesítik a kívánságait, vagy nem.
Szerintem az utóbbi eset a célszerűbb és életszerűbb.
:O)))

tüske írta...

érdekes tendenciák vannak itt így október 23-a előtt.... Dániel Péter tegnap nyílt levelet írt a facebook-on Gyurcsánynak, melyben lettette a garast a Milla és Juhász mellett. A kialakult vitában - melyben némileg tisztult a kép, ki is Juhász Péter valójában (Bye-bye Milla és egyéb cikkek hatására) többen intettük Pétert, hogy óvatosabban válasszon Gyurcsány helyett új pldaképet, mire se szó, se beszéd, engem MINDEN fórumáról letiltott. Nem tudom, mások jártak-e így, különösebben nem is érdekel, nem olyan fontos nekem Péter fórumain hozzászólni, de mindesetre érdekes a juhász-arculat azonnali átvétele Péternél. Az Egyeske meg szinte azonnal bebiztosította magát az esetleges atrocitások elől a nyolcszáz TEK-es legényen felül még 47 busznyi erdélyi iskolással. Nos, érdekes ünnep elé nézünk, mi tagadás.

Kaláris írta...

Tüskének...
A kizárásos macerára Dánielnek volt egy samesze..Tavaly decemberben, mikor az LMP hírdetett tüntit, a Kékszalagos facebook-oldalán próbált mindenkit meggyőzni, hogy inkább főzzék a halászlevet..Mikor valakii beírta, hogy rendben van, te nem mész el, de legalább másokat ne beszélj le róla, a samesze "kukába vele!" megjegyzéssel törölte a hozzászólót. Ezt megelőzendő, inkább önként kiléptem, Dániel Pétert és munkásságát a feledés homályába küldve...
A cikkre visszatérve. Kóny Péter egy megnyerő személyiség, neki hinni fognak...Tényleg nincs itt a helye és ideje a finnyáskodásnak, erőt kell mutatni és választási szövetséget kötni, a Jobberek kivételével mindenkivel...Nincs más út...

Névtelen írta...

tüske
"Az Egyeske meg szinte azonnal bebiztosította magát az esetleges atrocitások elől a nyolcszáz TEK-es legényen felül még 47 busznyi erdélyi iskolással."

Vigyázat! Aki gyerekeket politikai megmozdulásra beszervez, az egyéb aljasságokra is képes.

Cereus írta...

Baj van a Péterekkel! Meg az összefogással! Oszkó,Juhász majd Dániel Péter, ha módjában áll, belerúg egyet, mint legfőbb ellenségbe, Gyurcsány Ferencbe. Bár festőnk aki nem ért a focihoz öszödi sérültként emlegeti, "kedves Ferencet" akinek le kellene ülni a kispadra. Ma is igaz egy bölcs ember mondása, aki nincs ellenünk, az velünk van. "Kedves Ferenc "neked ilyen barátokat dobott a gép. Dánielnek,a mi locsolófiunknak, csak a tisztánlátás érdekében, kell egy csapat, sérültekkel is. Kérlek nézz utána, és megvilágosodsz a foci ügyében is. Kérdezem, vajon a sérült Puskás Ferenc miatt vesztettük el a V.B.döntőt 54-ben? Vagy a belső, majdnem verekedésbe torkolló viták, hogy játszon-e Puskás vagy ne. Azt elárulom, a könnyebb megfejtés érdekében, a sérült Puskás volt a legjobb! Két gólt rúgott, a győzelem érdekében.

tüske írta...

a szememben Dániel Péternek elévülhetetlen érdemei vannak - na nm a locsolás terén - hanem abban a történetben, amikor a Károlyi szobrát leöntő és rá kipát húzó jobbikosokkal egymagában szembeszállt. Ehhez rajta kívül senki másnak nem volt bátorsága.
Hogy nekem miért volt necces Juhász Péter, annak a vejem által mesélt történet az oka, de ezt megerősítette a permanens finnyáskodása a baloldali pártokkal, akik akármilyenek, mégis csak a fidesz ellen dolgoznak - de a HVG.n megjelent cikk adta a végső lökést ahhoz, hogy annyira ne igyekezzek Juhász Péter nyájába tartozni. Igen össze kell fogni, de nem ártana ám önvizsgálatot tartani a különböző pártoknak és platformoknak. Az LMP nálam azzal intézte el magát - pedig lelkes szavazójuk voltam - amikor a kedves Krisztina a szánalmas bohóc performanszának nevezte Gyurcsány éhségsztrájkját.
Szóval némi meggondoltság nem ártana a fidesz ellenében felvonuló szerveződéseknél sem, mert a bibliát idézve: "aki magát felmagasztalja, az megaláztatik".... nekünk meg nem marad más csak a totális bizalmatlanság minden és mindenki iránt.