2012. október 26., péntek

JELRE VÁRVA


Lehet hitelmegállapodás a magyar hatóságok és a nemzetközi szervezetek között, nyilatkozta Varga Mihály, a szar kenegetéséért felelős tárcanélküli miniszter, de a magyar kormánynak is vannak feltételei.
Mint amikor bekopog a szomszédasszony és kér kölcsön elsejéig egy ezrest, de vannak feltételei, például ne kérdezd meg tőle, hogy mi a biztosítéka annak, hogy vissza is kapod a pénzt.
Nem ritkaság ez, minap is megjelent egy ismerős, hogy kellene neki párszázezer forint, kölcsön, majd a célt firtató kérdésre azt válaszolta, hogy hát erre-arra.
Arra aztán meg végképp nem tudott válaszolni, hogy mi lesz a visszafizetés forrása, merthogy éppen most kapcsolták ki náluk a gázt meg a villanyt, fix jövedelem nincs, de majd eladják a kocsit, csak arra még vannak részletek, meg, majd ha bejön egy üzlet, abból majd nagy pénz áll a házhoz.
Hát mit mondjak -  elkezdtem teljesen IMF minta szerint viselkedni és – hogy kissé rusztikusan fejezzem ki magam – beintettem neki.
De legalább nem volt pofátlan és szemtelen se, meg nem voltak feltételei sem, így aztán a dolog a lovagiasság szabályai szerint lezárult.
Varga üres tárcájú miniszter szerint  a tárgyalások sorsa azon múlik, hogy mennyire értik meg Brüsszelben és Washingtonban, hogy ennek a kormánynak van saját elképzelése, saját programja, és egy hitel-megállapodással hozzá lehet tenni ehhez a programhoz.
És ez az ember a legtárgyalóképesebb pénzügyi szakember az Orbán-kormányban, talán az utolsó, akivel egy asztalhoz ülnek vagy ültek idáig a nyugati szakemberek, akik szerintem értelmezni se nagyon tudják, hogy mit is akar ez a savanyúképű, szomorúszemű alak, aztán megcsóválják a fejüket, és eltöprengenek a nyelvi korlátokon – érdekes, hogy bizonyos magyar fogalmakat és szófordulatukat az angol nyelv nem ismer…
Ül a sok értetlen és nagyon úgy néz ki, hogy nem is akarja már tovább folytatni a süketek párbeszédét, ami - lássuk be - teljességgel érthető.
Miután az országot telecsirizelték az Unió és az IMF ellen uszító plakátokkal az lenne természetellenes, ha házhoz jönnének a seggberúgásért.
Nem hülyék ezek, hanem bürokraták és politikusok.
Nagy a gyanúm, ezért néhányszáz éves a nyugati kapitalizmus és ezért van az, hogy a mienk húsz évet ért csak meg, de sebaj, nem is kell az nekünk
Nekünk Vezér kell és pofánrugások, mert mi azt szeretjük, jobban, mint a libacombot!.
Rákosi is épített futballstadionokat, mi is gazdagabbak leszünk néhánnyal, nem szólva arról, hogy az ilyen építmények multifunkcionálisak, a nyilasok és Pinochet tudnának erről sokat mesélni, megaztán a téglagyárak megritkulásával fel is értékelődtek az ilyen építmények, ugye.
Az arcátlan tárcátlan szerint az IMF és az EU "valószínűleg november eleje-közepe táján jelzi, hogy hogyan gondolják: tovább tárgyalunk vagy nem tárgyalunk tovább".
De jó is lesz!
Főleg, ha valamiért azt dobja a gép, hogy nem tárgyalunk tovább, ez aztán majd helyreállítja a pénzügyi körök bizalmát az ország iránt, a hitelminősítők farokfelcsapva rohannak Londontól Budapestig, felminősíteni az országot, a befektetőket meg vissza kell zavarni a határról!
Aztán egyszercsak elfogy a pénz és nincs már kitől elvenni sem, ezek pedig a már megszerzett zsákmányból egy huncut garast se adnak vissza, jobb esetben átlépik majd az utcákon heverő hullákat, elkerítik palánkkal a nyomortelepeket, a palánkra meg napsütéses tengerpartot festetnek, ha hazajönnek időnként, ne bántsa a szemüket a nyomor.
Azt is mondta szellemi kihívásokkal küzdő miniszterünk, hogy nem volna szabad a 2008-as IMF-hitelhez hasonló alapokon megállapodást kötni, mivel az akkori mentőcsomagnak "húsbavágó, az embereket kőkeményen érintő következményei voltak".
Úgy fogalmazott: "itt van az alapvető különbség, hogy van olyan kormány, ami szolgai módon mindenféle megszorítást végrehajt, és van olyan, ami sarkára áll és megpróbálja saját nemzetének érdekeit képviselni".
Megjegyezném, aki a sarkára áll, azt baromira könnyű hanyattlökni...
Érdekes, azért a Bajnai által fel nem használt hitelmaradványt  mégsem adták vissza, nem fordították az államadósság csökkentésére sem, hanem vettek rajta MOL részvényeket, de ott is ül a cég elnöke a Videoton VIP-páholyában! 
Mert ez egyedül csak neki volt tán jó, meg majd annak lesz még fincsi, aki ezt a részvénycsomagot  megveheti - az eredeti árfolyam töredékéért.
Ma annak vannak húsbavágó, kemény következményei, hogy nincs megállapodás az IMF-el, így aztán csak drágán tudjuk finanszírozni az országot, ami újabb, teljesen szükségtelen terheket ró a recesszióban levő ország költségvetésére, de ezt hívhatjuk akár a pénztárcánknak is.
Két és fél éve cseszik a rezet, de az államadósság egy fikarcnyival sem lett kevesebb.
Egyetlen értelmes beruházást sem indítottak el, hidakat legfeljebb az udvari fogorvos épít a Családnak, százmilliókért, merthogy anno az udvari cipészt tüntette ki miniszterelnök urunk, ez a tróger, most meg az udvari fogorvost kellett támogatni némi állami pénzzel, merthogy ha ki tud húzni egy fogat, akkor a nemzetgazdaságot is bizonyára ki tudja húzni a pácból.
Olyan ez, mint egy Rejtő-regény.
A sivatagban jelszavakat harsogva menetel a Békamenet, a büntetőtáborból meg kihallik az elvi vita hangja, az utolsó három túlélő óbégat: Jó, utálja őt, de én meg őt utálom, úgyhogy zárjuk ki őt az utálati összefogásból!
A Kormányzó közben az ívelt beadásokat gyakorolgatja a Trónörökössel, közben szelíden mosolyog…

:O)))

4 megjegyzés:

kisdobos írta...

kép

pumukli írta...

Hí!
Ez semmi. Majd, ha márciusba beleszabadul az MNB tartalékalapjába. Na, majd akkor lesz a valami. Szóval, amelyik liba tud, az csak húzzon a tavasszal északra, vagy nyugatra. Már régen mondogatom, hogy a nagy befogadó képességű stadionokba ráccsal körülkerítve sokkal, sokkal több ember elfér, mint egy futballcsapat az összes szurkolóval együtt.
Ha jól emlékszem alkottak már valamilyen "szükségállapot" törvényt is. Nagy hasznát lehet majd venni.

Névtelen írta...

Valaki írja már meg, hány költségvetést készített pénzügyminiszterként ürestárcájú miniszterünk? A pofa és a pofátlanság netovábbja.

éva írta...

Névtelen
NINCS pénzügyminiszterünk. Kossuth óta nem fordult elő ilyesmi. De ez nyílt beismerése volt a kormány alakításánál annak, hogy NINCS a pénzügyekhez értő személy a qurmányban.