2012. október 9., kedd

MENNI, VAGY NEM MENNI?


Ez itt a kérdés...
Már, hogy a Milla október 23.-i tüntetésére.
Vagy másokkal kellene máshova menni?
Esetleg elmenni, de nyilvánvalóvá tenni, hogy valamely párt tagjai vagy szimpatizánsai vagyunk?
Lehet jó recept-variációkat adni arra a lakodalomra, amelyben – tekintettel a rendelkezésre álló alapanyagokra - nyilvánvalóan csak egyetlen receptből lehetne elfogadható ételt főzni?
A helyzetet a Milla hozta létre, megoldani persze nem ő fogja, valószínűleg nem is ez a célja.
A szervezet nélküli szervezet pontosan azt teszi a demokratákkal, amit Orbán Viktor a társadalommal: populista lózungokkal megosztja a társadalmat, hihetetlen felelőtlenséggel ők is odadobnak egy darab Magyarországot az utóbbi idők szemétdombjára, saját egyéni ambícióik és délibábos céljaik elérése érdekében.
Mára már nyilvánvaló, hogy azt szeretnék elérni, amit a lengyel Szolidaritás ért el évtizedekkel ezelőtt, ők szeretnének lenni egy új - szinte mindegy is, hogy milyen - forradalom motorja, vezetőjük pedig éppen szőrbeültetésen vesz részt, ugyanis láthatólag a magyar Lech Walesa babérjaira pályázik, (de kár, hogy Kónya a Szolidaritás nevet lenyúlta) - ehhez pedig bajusz kell.
A mozgalom célja meg a mozgalom maga.
Csakhogy Magyarország 2012-ben nem azonos a nyolcvanas évek Lenin Hajógyárával, errefelé ma a gond más, mint Gdanskban volt anno, ez már és még nem az egypártrendszer, és jó lenne, ha nem is lenne az.
Juhász Péter nem is oly régen ezt nyilatkozta a mandiner blogban: „Ez egy félreértés, hogy nekünk az lenne a célunk, hogy a Viktort leváltsuk. Nekünk az a célunk, hogy az állampolgárok aktívak legyenek. Ha lenne egy civil öntudat, akkor a Gyurcsány sem tehette volna meg azt, amit tett; és ha nyolc, vagy hat éve beszélgetnénk erről, akkor róla beszélgetnénk most, hogy ugyan miért nem váltjuk le. Azt gondolom, hogy ilyen értelemben a Milla hosszú távra tervez: a társadalmi tudatot, társadalmi cselekvést, a magyar polgári cselekvő eszmét szeretnénk elültetni az emberekben. Ezért pedig sem a széteséstől nem tartunk, és nem is Orbán Viktorról, vagy a Fidesz-kormány leváltásáról szólunk.” 
Tekintsünk el attól, hogy a Gyurcsányozgatás ebben a helyzetben mennyire gyermeteg, attól is, hogy nagy bajban lenne, ha megkérdeznék tőle: miért, mit tett Gyurcsány? – a lényegre koncentráljunk.
A Milla jelenlegi nemtudomkicsodája nem politikai programot hirdet, hanem a szokott belvárosi értelmiségi köldöknézegetést akarja a társadalomra kényszeríteni, nem a gondokat akarja megoldani, hanem ábrándozni egy tea mellett, - na, jó, esetleg a whisky is számításba jöhet, csak legyen zöld a címkéje.
Olyan ez, mintha a költözködni készülő libacsapat vezértojóját megkérdeznénk: mit csináltok éppen, és a válasz az lenne, hogy mi hosszú távra tervezünk!
Azt akarjuk elérni, hogy minden liba legyen aktív és önálló akaratából is el tudjon majd egyszer jutni melegebb éghajlatra.
Ez a távlati cél, addig is évente kétszer meglengetjük a szárnyainkat és elzavarjuk magunk közül azokat, akik figyelmeztetnek bennünket a beköszöntő fagyra és éhezésre és maradunk, jöjjön akár Vuk személyesen értünk!
És erre a hülyeségre van vevő a társadalomban, ábrándos tekintetű hegyvidéki pedagógusok könnybe lábadt szemekkel hallgatják a borostás vátesz kinyilatkoztatásait, aláfestésül a türelemről énekelnek szent zsoltárokat és szidják azokat, akiktől utoljára kaptak béremelést, ezelőtt tíz évvel.
Mindeközben mindahányuk tapsol ahhoz, hogy egy képviseleti demokráciában diszkreditálják a pártokat, egybemosva nácit a demokratával, tisztességest a trógerrel csak azért, mert a pártok köztudottan… – és ilyenkor jön egy rakás ostoba közhely, melyet csak azok vesznek komolyan, akiknek kitalálták őket.
Merthogy ez a társadalom a pártok versengésére van optimalizálva, és a legnagyobb csapás, ami ezt a nemzetet érheti, az a kizárólagosság, az egy tábor, az egy zászló, az egy az egyház, egy a Vezér és így tovább.
A pártok tagjai és szimpatizánsai a társadalom gályáján a gályarabok, ők húzzák az evezőt mindkét oldalon, a kormányos meg tartja az irányt, mely egy jobb társadalom elérésének reményével kecsegtet.
Ha a kormányos ellopja a rakományt és nem ad enni a gályaraboknak, akkor előbb – utóbb el kell kergetni, és rendbe kell hozni a hajót.
A Milla most éppen arra bíztat, hogy a pártokat, melyek itt az evező szerepét töltik be, el kell hajigálni, mert nem töltötték be feladatukat, de ők majd leülnek a fedélzetre, jól megbeszélik a dolgot, irányt mutatnak, módszert adnak, csak éppen evezni nem szeretnének, mert az feltörné rózsaszín tenyerüket.
De van itt baj a pártokkal is bővesen – most talán nem taglalnám az LMP helyzetét, hiszen az ezen a néven futó pszeudó-párt csak teszi a dolgát, dolgozgat az ellenzék megosztásán és Orbán hatalmának bebetonozásán, nem ingyérbe kapta az ajánlószelvényeket, most meg a lehetőséget a jelöltállításra a jelölt családjának támogatásával.
A szocialisták már keményebb ügy, a tetejébe most éppen kétszer egymás után eltalálták a labdát, ilyenkor szokták elkezdeni labdazsonglőrnek érezni magukat, emellett még igazuk is van, amikor fintorognak a Milla kiszorítósdija miatt.
Az MSZP ugyanis valóban rendelkezik tömegbázissal, és bár a Milla tömege jól mutat a hídnál, de azt azért tegyük hozzá, hogy aki ott van, azok közül a többségnek van pártpreferenciája is, merthogy a választásokon pártok vesznek egyelőre részt, míg csak be nem tiltja azokat a Vezér, figyelembevéve azeri tanulmányútja tapasztalatait.
Aztán meg a külvárosokban meg vidéken meg se nagyon érti Marinéni, amit Juhász néptribun hablatyol, ő csak magyar polgári cselekvő eszme nélkül enni meg fűteni szeretne.
A DK-val is bajban vagyok, mert Gyurcsány kifejtette, hogy ha nem változik a helyzet, akkor a DK külön fog demonstrálni, ami ebben a helyzetben nem lenne jó, mert a szimpatizánsok azt szeretnék, ha egyetlen nagy tüntetés lenne és az minél erősebb, ez a döntés pedig szembemegy a választói kívánsággal.
Talán még a legjobb az lenne, ha a pártok a saját zászlaik alatt mégiscsak elballagnának tüntetni a Milla rendezvényére, a nemistudom mi ellen, hiszen a fentebb idézett Juhász-nyilatkozat tükrében a tüntetés célja a hőbörgés, aztán lehet szépen hazamenni.
Ha már ott vannak, akkor azért nem lenne túl szerencsés elhajtani őket, megaztán akkor azonnal kilógna a lóláb – mellesleg tavaly sem volt semmiféle baj abból, hogy a Szolidaritás a saját zászlaját lobogtatta, miért is lenne ez probléma?
Hacsak az nem, hogy a pártok részvételét csak akkor lehetne megoldani, ha a Fidesz-KDNP is odajöhetne a saját zászlai alatt, mondta Juhász mozgalmár.
Hát tőlem aztán jöhetne, Semjén egy szép Máriás templomi zászlót cipelhetne, Lázár meg a Vezér képét, melyen szent jobbja a vérző, töviskoszorúval körbefont szívén pihen, a másikat meg nem ábrázolja a kép, mert abban a focipénzeket cipeli Anyunak, szeretettel.
Két hét múlva meglátjuk, mire megyünk, aztán még mindig lesz kis idő korrigálni, de illúzióink ne legyenek, az idő rohan, pedig már Orbánnak kellene rohannia, na de így….
Azt mondják, itt fogja bejelenteni Bajnai, hogy visszatér a politikába.
Ha Dopman Köztársasági Elnöki jelölésére gondolok, kiráz az ötlettől a hideg.
Persze ki tudja?
Bajnai rapper… - nem jó.
Gooseman rapper…
Hmmm…
Nem is hangzik rosszul…
Szerintem azért ő is, mi is többet érdemelnénk…

:O)))

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Fidesz által hangoztatott 52-ről 82 százalékra növelte az államadósságot Gyurcsány.
De ebből mennyi volt az önkormányzatok produkciója 2006-tól,
mennyi a 2008-as válság miatti GDP visszaesés,
és az 52%-ból, mint bázis értékből vajon mennyi volt eldugva a Fejlesztési Banknál? Amit be kellett tenni a költségvetésbe, miután az EU tagjai lettünk,és nem mellesleg Járainak, mint nemzeti érzelmektől túlfűtött MNB elnöknek első dolga volt beköpni az EU-nál, miszerint ez nincs a költségvetésben kimutatva?
Ha így lehántogatnánk a tényekről a maszlagot, akár az is kiderülhet, hogy ez a tehetségtelen Gyurcsány válságostul, IMF hitelestül is alig-alig növelte az államadósságot. A hazugságról meg maga Orbán Viktor adta ki a jelszót,nem a beszédet, hanem a tetteket kell figyelni.Ez azt jelenti hazudozhatok éjjel-nappal. nem az a lényeg.Aztán Sukoró is elesett.

éva írta...

Pupu!
VAN értelme annak, hogy a DK külön gyülekezzen: tavaly is az Egyetem térről csatlakoztak be. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy időben nem akarnak ütközni, tehát a tagság átvonulhat.
Ránézték már a Szolidaritás tervezett útvonalára? Mivel a széles felvonulási utat a Deák téren blokkolják a rosszabbikék, a Váci utcába bezsúfolva fognak felvonulni. Ha elegen lesznek a Szabadsajtó úton, be sem fog tudni a tömeg érkezni, meg fognak szorulni egy szűk térben. Akkor már jobb és biztonságosabb a másik oldalról érkezni: pedig én alapjaiban vonuláspárti vagyok. Eleve gyanús, hogy NEM a Duna parton vonul a tömeg: szélesebb, biztonságosabb, látványosabb lenne.
Névtelen
Mi a fenének nem lehet már felfogni, hogy NEM csökkentette Orbán az államadósságot, hanem másfélszeresére növelte? Ehhez pedig elég lenne az abszolút számot figyelembe venni: 6000 mrd-ról 9000 mrd-ra - és ebben még nincsenek benne a Fejlesztési Banknál eldugott csontvázak, nem véletlenül keresgélték a ciklus elején olyan elszántan: magukból indultak ki. A GDP meg kissé mesterségesen volt feltuningolva az elszabadított inflációval (figyelted mostanában az árakat? Ez is egy módszer, hogy ne legyen negatív a GDP)) és az adósságspirálba vezető Eltolcsys fogyasztásélénkítéssel, nevezetesen a nyakló nélküli lakáshitelezéssel, amit már az Mszp korszakban kellett visszafizetni, Orbán még az adományozó szerepében tetszeleghetett. A lakáshitelek kamattámogatása most is combos összeg, csak ezt nem nagyon szokták felhánytorgatni (az ellenzék sem, nem véletlenül vagyunk velük elégedetlenek)

Névtelen írta...

Rájöttem mi a milla, a szolidaritás és a 4K.
Ezek egész egyszerűen az október 23-ai, illetve egyéb évközi , jó kis BULI az utcán. Semmi másért nem mennek a tüntetésre az emberek csak BULIZNI. Mert az egy jó kis időtöltés tüntetgetni a hatalom ellen, fikázni stb.

Unknown írta...

xcavolNévtelen:
Te is bedőlsz Orbán csúsztatásának, mint az egész demokrata és liberális egyveleg; Orbán nem mondta azt, hogy "nem a beszédet, hanem a tetteket kell figyelni". A valóságban azt mondta a Wikileaks-iratok szerint; ’pay no attention to what I say to get elected’.
Azaz: "ne vegyék tekintetbe, amit a megválasztásom érdekében beszélek"
Persze, amikor a 2006-ban elmondott beszédét a Wikilweaks nyilvánosságra hozta, és 2011-ben ujságírók rákérdeztek, akkor Orbán, az egyenes választ megkerülve és erősen csúsztatva mondta azt, hogy
"Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok".

Márpedig ennek köze sincs ahhoz, és egészen mást jelent, mint az a mondat, amit valójában mondott. Eltekintve attól, hogy már az is rendkívül elszomorító, hogy egy miniszterelnök olyasmit mondhat, hogy -bármilyen okból- ne vegyék komolyan a szavait, a magyar nyelvben a "ne a szavaimra, hanem a tetteimre figyeljenek" amolyan népmesei hős szájába illő kiszólás, és mint ilyen, önmagában nem antipatikus, - szöges ellentétben azzal, hogy "ne figyeljenek arra, amit a megválasztásom érdekébe beszélek" - mert ez a kijelentés valójában visszataszító.


Szerintem minden magyar publicisztának kötelessége lenne ezt, a ma már közhiedelemmé vált csúsztatást minden fórumon leleplezni, de legalábbis nem tovább élni és terjedni hagyni. Sajnos azonban mindenki felelőtlenül kezeli ezt a dolgot, és azzal, hogy Orbán csúsztatását erősíti amikor ezt felidézi, éppen Orbán malmára hejtje a vizet.

Névtelen írta...

Azért a Milla (és a Szolidaritás) letett már pár dolgot az asztalra. Melyik párt tiltakozott hangosan, vitt utcára embereket a magánnyugdíjpénztárak tönkretételekor? Az Alkotmánybíróság kinyírásakor? A visszamenőleges törvényketéskor? Az azeri gyilkos kiadásakor? Egyáltalán bármikor? Az ember felháborodásában csak menni akar és üvölteni, még ha nem ér is semmit, olyankor hiába mondják, hogy majd 2 év múlva szavazz erre meg arra.

Az meg, hogy a közömböseket be akarják vonni, fokozni akarják a tudatosságot, a pártokkal szemben követelményeket állítanak (pl. átlátható finanszírozás), nagyon helyes. Persze bármelyik párt szabadon mondhatja, hogy neki aztán ne állítsanak feltételeket a támogatásért cserébe - Orbánnak is milyen jól bejött ez az IMF-fel :)

Ez az "Értelmiségi" kontra "Mari néni" duma is unalmas már, mert ha nem értelmiségi, hanem Mari néni szinten akarunk tervezni, akkor egyszerű a recept: a bankoktól meg a multiktól kell elvenni a pénzt, az állam kevés adót szedjen, és sok juttatást adjon. Ja, hogy pár év múlva bejön a csőd? Jé, nem itt tartunk most?

Egyébként a Milla nagyon is tudatában van - Juhász többször elmondta, és helyeselte is - hogy a tüntetőik amúgy pártok szimpatizánsai is. Csak azt akarják elkerülni, hogy az általuk kitalált, szervezett, mozgósított rendezvényre kijöjjön ez vagy az a párt 50 emberrel meg 25 molinóval, és pár perc alatt minden munka nélkül a párt zászlaja alá kerüljön a százezer ember.

Amúgy senki sem tiltja meg a pártoknak, hogy tartsanak nagyobb, különb rendezvényt - ja, hogy az emberek nem akarnak odamenni?

kogito írta...

Javaslom megnézni ezt a videót, amelynek hossza 2 óra 3 perc, több részből áll és magyar nyelvű a narrátor hangja.
Több kapcsolódási pont is van PuPu cikkéhez és a hozzászólásokhoz is.
Az adrenalinszintem felszökött annak ellenére, hogy a Piros Pirula Projektben hasonló témában rengeteg videót megnéztem.
http://www.youtube.com/watch?gl=HU&v=JcbMW5Y5HxY

Varga Éva írta...

Névtelen, aki ezt írtad:
"Az meg, hogy a közömböseket be akarják vonni, fokozni akarják a tudatosságot, a pártokkal szemben követelményeket állítanak (pl. átlátható finanszírozás), nagyon helyes."

Rohadtul unom már, hogy ezredjére is el kell mondani: tessék annyi fáradtságot venni, hogy mielőtt ilyesmit leír valaki nézzen rá a kritizált pártok honlapjára és olvasson bele az ott leírtakba! Akkor kiderül, hogy a DK az egyetlen párt, amelyik konkrétan és pontosan megfelel mondjuk a finnyás MILLA atyák által alapvető kritériumokként felsoroltaknak. Van programja, abban első helyeken szerepel a demokratikus jogállam visszaállítása, a teljesen átlátható pártfinanszírozás (megjegyzem: az a párt megalakulása óta úgy és olyan módon működik, ahogyan az a most éppen erre nagyon kényes, orrfelhúzós "civilek" által is elvárható - éppen ezért nem telik a pártnak pl. ingyenes rendezvényekre, hanem belépőt kénytelen szedni, mondjuk a terembérlet kifizetésére!), az oktatás, az eü., stb. megreformálása.
Lehet erről sunyítani, de kijelenthető, hogy ma egyedül a DK-nak vannak ehhez szakértői, programja és felkészülési terve.

Minden olyan írás, ami erről nem szól, nem vesz tudomást, a tudatlanságnak - vagy a félrevezetésnek - a mai politikai légkörben történő csúcsa és nem tudok más gondolni efelől, mint azt, hogy MEGINT olyan emberek akarnak politikai - bocs, PUPU - libapecsenyét sütögetni, akik amúgy rőzsehordók sem lehetnének a közös, nagy tábortűznél.

Kaláris írta...

Gábor Kende
Szinte biztos vagyok benne, hogy a retorikai finomságokra oly kényes ember mint Te, nem hagyta annó szó nélkül azt, hogy a jobboldali sajtó által "hazugságbeszédnek" aposztrofált Gyurcsány beszéd után, ( ami a csúsztatás, ferdítés magasiskolája volt) a Húgyos Gárda szétbarmolta Budapestet...

Névtelen írta...

Szerintem, maradjatok otthon, mert ha valamilyen elkepzelhetetlen okbol veletenul megiscsak a hatalom kozelebe kerulnetek, akkor lenne csak igazan nagy, nagy kupi az orszagban.