2012. október 27., szombat

A HARMADIK ROHAM


 Nohálistennek, eldobhatjuk az önkormányzatokat is - Orbán bejelentette, hogy eljött az ideje, hogy megvédje őket.
Mint mondta, megnyitotta a harmadik frontot a haza megmentésében, ami azért némi aggodalomra ad okot, Hitler már a másodikba is belebukott.
Arról nem is szólva, hogy az első két védelmi akció sem sikerült valami fényesen, mivel a devizahitel-károsultak továbbra is ott ülnek csupasz seggel az ócsai határban, a kormány mellett az átvonuló vadludak is tesznek a fejükre, ők meg várják a csodát.
A nyugdíjak védelme is remekül sikerült, és még nincs is vége szerintem, merthogy bunkósbottal fejbevágták a jövő nyugdíjasait, az idáig rendben is van, de hogy miből fognak ezeknek az embereknek nyugdíjat adni mikor megöregszenek, ezt még maga a Vezér se tudja, ő csak bízik a szorgos magyar nép találékonyságában.
Ez a front nem csendes, bármelyik pillanatban megtörténhet, hogy Nagyurunk gondol egyet és megnyesi a rokkantnyugdíjak és a rokik özvegyi nyugdíjai után az öregségi nyugdíjakat is, - minek annak a nyuggernek újság-előfizetés, netán-tán internet, üljön csendben és készüljön halkan, lábujjhegyen az elmúlásra!
És most itt a harmadik front!
Meg lesz mentve a haza, mondá a megfelelő számú bogyó elfogyasztása után mosolyogva, továbbá a szebbik nem körében osztatlan csodálatot kiváltó nyelvét kivételesen kordában tartva a Mi Büszkeségünk.
Az csak itt a baj, hogy ő nem a hazát akarja megmenteni, hanem a saját hatalmát, merthogy lassan-lassan nyakán a gebaß.
Bár szerintem elmekórtanilag kihívásokkal küzd, de ettől még korántsem ostoba – a szociopatákra ez nem jellemző – tudja pontosan, ha az önkormányzatok csődbe mennek, az az ő gyors politikai halála is egyúttal, így aztán valamit tenni kell.
Az önkormányzatok eladósodása érdekes folyamat, nemmellesleg személyesen a Vezér egyik nagy, közgazdasági köntösbe csomagolt politikai teljesítménye volt.
Amikor úgy tűnt, hogy semmilyen ár sem drága a Nagyorrú megbuktatásáért, akkor narancssárga festékesvödörrel és pamaccsal felmászott egy létrára és nagy betűkkel felírta a falra: Minél rosszabb – annál jobb!
Majd lemászott és kiadta a parancsot híveinek, vegyetek fel minél több hitelt, növeljétek az államadósságot, jöhet bármi – devizahitel, kötvénykibocsátás, a cigány uzsorás – mindegy, csak szép húzós összeg legyen! Hadd bukjanak bele!
A helyi potentátok – ne feledjük, hogy az ország önkormányzatainak kilencvennyolc százaléka Fideszes vezetésű volt – tették a dolgukat, nyakra-faxra adósították el településüket, de mindegyik arra azért vigyázott, hogy a problémák a következő ciklusban kezdődjenek, mert saját maguk ellenségei azért nem voltak.
Viszont ostobák voltak, de nagyon, mert bíztak a Vezér soha ki nem mondott, de ráutaló magatartással ezerszer megerősített ígéretében, hogy hatalomrajutása után egyet csettint, és volt adósság – nincs adósság.
Majdnem így is történt, csak egy helyett kettőt csettintett, az elsővel elvont a jövő évi költségvetésből hatszáz milliárdot az önkormányzatoktól, a másodikkal meg ígért ezret, csak azt felejtette el megmondani, hogy honnan veszi hozzá a pénzt.
Merthogy pénz nincs, és úgy tűnik, mostanában nem is lesz.
Mindenesetre az szép dolog, hogy az ötezer fő alatti települések adósságát ennek ellenére kifizeti a kormány, majd vesz fel rá hitelt vagy a nyakunkba rakja a járdaadót, a légadót, a vízadót, a gombadót meg a Kossuth-adót.
Összejön az a pénz bizonyára, vagy ha nem, hát majd lenyelik a hitelezők.
Mindenesetre jó alkalom ez az önkormányzatiság maradékának elgyalulására is.
Az Idol azt mondá, hogy az adósságból való kimentés önmagában nem elegendő, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek.
Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat – vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.
Például futballstadionra Debrecennek, királyi kegyként.
Merthogy Lajkó városa nyakig ül ugyan az adósságban, de Lajkóval óvatosan kell bánni, mert habár butácska, de szóba jöhetne akár még potenciális utódként is, potenciájáról a Debrecen környéki utak mentén őrszolgálatot ellátó szépleányok tudnának mesélni, ha mernének.
Mindenesetre a hála virágcsokrát átnyújtotta ma Orbánnak - mein Führer, vedd tőlem szeretettel – és Bajnaizott egy szépet, merthogy nem feledhetjük, Bajnai volt a miniszterelnök, mikor ő eladósította a városát és végtelen felelőtlenségében nem rúgta őt meg megfelelő helyen, hogy ne döntsön úgy, ahogy dönteni egyébkén csak neki állt jogában.
Még figyelmeztetőleg felemelte az ujját is, nehogy valaki elfelejtse a nevet: Bajnai! – megjegyeztétek hülyegyerekek?
Szép telünk lesz, a világ szeret bennünket, a pszichiátria újabb és újabb remek gyógyszereket dob piacra, némelyiktől megszűnhet akár még a nyelvlógatás is, viszont a cukorbetegek le vannak szarva, merthogy a kormány képtelen megállapodni a gyógyszerek reális árában, ellenben új adókkal sarcolná a gyártókat.
De ők ne panaszkodjanak, az ő életük maga az édes élet, dolce vita, ha meg felmegy harminchétezerre a havi gyógyszerkiadásuk, akkor úgyis javulnak az eredményeik, hiszen kenyérre nem marad, márpedig a cukorbeteg legnagyobb mérge a kenyér, mint tudjuk, - behúzhat majd egy strigulát a sikerlistára Szócska államtitkár is.
Véletlenül megnéztem ma a TV2 híradóját, no, azok aztán nem bíznak semmit a véletlenre, hír összesen egy volt: a vezért tapsolták hívei.
Nem mertem átkapcsolni a másik csatornára, - hátha ott meg Pintér ütögeti a tenyerét egy gumibottal: Kapcsolgatunk? Kapcsolgatunk?

:O))))

8 megjegyzés:

éva írta...

Pupu
Az önkormányzatok kiváltására államkötvényt bocsát ki, azaz tovább növeli az államadósságot. Abból indul ki, hogy Brüsszel eddig is beleszámította az önkorik adósságát az államiba, tehát "egyenlegében" nem lesz változás. Mivel nem mondtak "egy számot" ő ezt nullának vette, és szerinte ez nulla.Wt olyan Mattolcsy féle számítás: Brpsszel meg úgy fog számolni, hogy állam egyik zsebéből a másikba került az adósság - de attól még megmaradt, és ehhez jön hozzá a kötvénykibocsátás.
Eddig is csak Simicskában bíztam, hogy van annyi esze, hogy életben tartja a nyírható birkákat - de most úgy látszik, mégiscsak elszánták magukat az államcsődre?

éva írta...

Bocs WT = Ez, Brpsszel meg Brüsszel.
Egyeske meg kezdi felégetni az országot - ez a visszavonuló ill. menekülő vezérek szokása. Valami tehát kezd derengeni neki is.

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, hogy a Bajnai volt a miniszterelnök, amikor Ő eladósította városát, hát ezeknek tényleg semmi se számít. Ezen röhögni kéne, csak híveik ezt be is kajálják, siralmas elmeállapotban mindenki, aki ezeket elhiszi

éva írta...

Több szem többet lát, és ez a Varánuszos kommentelő új szempontból tudta megvilágítani:

sortelen 2012.10.28. 08:19:42
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Ki tudja, talán a sorsa is az lesz akitől az idézet származik.

Egyébiránt ez a állam pénzügyi működésnek abszolút összekuszálása, a polgári demokrácia, az önkormányzatiság bukása. A felelőtlen önkormányzati testületek és a felelőtlen kormányzat ölelkezése. Amúgy az orbáni önkény nyílt beismerése: tényként ("ezzel a 5000 fő alatti településeket megmentettük")közli azt, amit a parlamentje még nem is látott.
Nem is értem, miért hívják össze a képviselőket. Mennyivel egyszerűbb lenne e-mailban körbeküldeni: "itt írd alá" jelzéssel.

pumukli írta...

Hí!
Most a magyarok is állampapírba fektetnek, mert magas kamatot adnak 3 hónapra, meg 6 hónapra.De bolond az, aki már éves lejáratú papírt vesz, mert azt már fújhatja. Itt egy év múlva szükségállapot lesz. És akkor mindenki kussolni fog.A görögöket nem hagyta az Unió. De velünk példát statuálhat. És kivághat úgy, mint a cicust, ha illetlenkedik.
A nyugdíjakról meg csak annyit, akinek van esze látja, hogy semmi mást nem vehet már el senkitől, csak a nyugdíjakat felezheti.
Különben van egy hirdetés a TV-ben, hogy fizessünk be egy bankszámlára X forintot az éhező gyerekek számára, mivel évente 19000 gyermek hal meg az éhezés miatt a világon. És mi van, ha Orbánék is hasonló hirdetéseket adnak fel, hogy pénzt szedjenek be? Már annyi disznóságot csináltak, hogy még ezt is feltételezem róluk.

kogito írta...

A devizahitelek egyfajta joggal való visszaélés dr, Varga István, aki mellesleg az MNB felügyelő bizottságának a tagja szerint. Hamarosan választanunk kell: demokrácia vagy ezek a bankszerződések - mondja Dr. Varga István. Szerinte nagyon alaposan feltételezhető az, hogy ezek a devizahitel szerződések jogtalanok, semmisek. Szerinte a Ptk. első öt paragrafusából 3-4-et sértenek ezek a szerződések. Ezek egyfajta joggal való visszaélés, olyan feltételek kényszerítése, amely feltételeket a hitelfelvevők nem is érthettek meg.


"A bankok be sem szerezték a svájci frankot?" - kérdezi a riporter hölgy. A kereskedelmi bankok pénzteremtők! Betétállományának semmi köze a hitelekhez. Nem a betétestől érkező pénzt helyezi ki. Nekik joguk van a tőkéjük függvényében pénzt teremteni. A bank egy fiktív/látszat ügyletet hajtott végre, a bankok nem vettek meg CHF-et!

Vannak akkora problémák, amiket már nem tudunk kezelni -mondja Varga István. "Too big to fall" - mondja az angol mondás. Túl nagy, hogy megbukjon... Sajnos azonban ezekkel a devizahitel problémákkal szembe kell néznünk.

Mikor azt mondják a bankok, hogy megvette és eladta a CHF-et, akkor ez egyszerűen nem igaz, azaz egy jó nagy kövér hazugság. A bankoknak nem kellett deviza, hogy hiteleket helyezzenek ki. A takarékpéztáraknak kötelezően be kell szerezniük devizát, ha devizát akarnak hitelezni, mert nekik kötelezően le kell fednie kockázatát.

Az anyabankok úgy oldják meg ezt a deviza problémát, hogy egy szakosított hitelintézetet üzemeltetnek Magyarországon. Ha a józan észt vesszük elő és azt feltételezzük, hogy nekem naponta kell valamennyi CHF, hogy kölcsönadjam egy ügyfélnek, majd visszavegyem tőle részletek formájában, akkor belátható az, hogy ha a bankok egy marék CHF-et vettek kölcsön, abból akár 5 ügyfelet is ki tudnak szolgálni, hiszen a korábbi ügyfél befizetéseiből tudnak kiadni újabb hiteleket, tehát ezek a folyamatok nem úgy működnek, mint az anyagi folyamatok, termelő munka, hanem itt csak virtuális műveletekről van szó, számviteli trükkökről van szó.

Ide tartozik az 5 %-os tartalékráta is? - kérdezte a riporter.

Ma a kötelező tartalékráta 2-5 % között van, de ma ez inkább csak 2 %, mondja Varga István. Ezen bankok azt a tartalékot az MNB-ben tartják. Az MNB-t szétveti a kereskedelmi bankok betétje, mivel érdekük minnél több tartalékot tartani és így minnél több devizát kihitelezni.

Ez a CHF valóban nem áll a bankok rendelkezésére, de szeretik azt válaszolni erre a kérdésre, hogy az anyabankjuknál megvan... Dr.Varga István szerint nem ilyen egyszerű a helyzet, a bankok értékpapír szerű műveletekben tartják tőkéjüket. Pénzjellegű instumentumok, CHF-HUF SWAP műveletek, magyarul a banki mechanizmus egészen máshogy működik, mint ahogy azt az emberek elképzelik.

Egyre többen mennek bíróságra és reméljük, hogy hamarosan megszületnek olyan ítéletek, amelyek majd számonkérik a bankoktól, hogy milyen módon is kötötték meg ezeket a szerződéseket..

éva írta...

kogitó
És a sok hülye birka a kérdésre, hogy demokrácia, vagy bármi más, majd lelkesen béget. Mert halvány lila fingja nincs arról, hogy ha Egyeske megpróbálja az önkormányzatok devizahiteleit is egy légből kapott árfolyamon "előtörleszteni" netán az MNB tartalékából - az a legegyenesebb út az államcsődhöz, amikor is megtapasztalhatják a nyugdíjasok is annak a régi cigány bölcsességnek az igazságát, hogy "Járni ugyan jár, csak nem JUT"
Járainak legalább volt annyi esze, hogy nem volt hajlandó a nevét adni ehhez a demokrácia vs. devizahitelek szöveghez.

tüske írta...

éva, hát nem értitek, hogy az államcsőd a cél?
már teljesen normálisnak hitt ismerőseim is hirdették, hogy az jó, mert akkor el fogják engedni az államadósságot. hogy ezért mit kell elviselni az ország nagyobbik és szegényebbik felének, az már nem játszik. na és akkor lesz ok és indok az unióból való távozásra. na és akkor nincs jogorvoslat, nincs szankció, csak az a megváltás van, amit a felcsúti messiás kínál nekünk. én nem tudom, miért nem látják ezt még értelmes emberek sem.