2012. október 30., kedd

KIVEL IS KELL HARCOLNUNK?


Szerintem elsősorban saját magunkkal.
Ez lesz az első és legfontosabb harc, és ha ezt nem vívjuk meg sikeresen, akkor elmehetünk döngő léptekkel kollektíve a francba, mert a sikernek még a hótthalovány esélye is elszáll, mint vadludak a novemberi ködben…
Piszkosul nehéz ügy ez, és minden fejlemény arra mutat, hogy nemhogy javulna a helyzet, hanem egyre rosszabb, a saját oldalunkat tekintve pedig egyre bonyolultabb lesz.
Itt van például mindjárt Bajnai helyzete, aki éppen most nyilatkozta, hogy a Milla és DK közötti nézeteltérést a két politikai csoportnak kell egymással megvitatva megoldania, ő ebből ki akarna maradni.
Remek törekvés, igaza is van, minek is húzná magára a Gyurcsányt utálók népes táborát, ártani tud az ilyesmi az eleganciának.
Az csak ezzel a baj, hogy miközben ő éppen egy, a zakója hajtókája felé tartó tollpihét igyekszik elhessegetni, a háta mögött már ott állnak néhányan innen-onnan egy-egy vödör szarral, amit már kizárólag neki, és csak neki szánnak.
Nem sok idő telt el a Nagy Összefogás óta, de ennyi idő alatt is kiderült, hogy ezer sebből vérzik ez a dolog.
Elsősorban az alapelképzelés hibás.
Összeállt három politikai csoportosulás, amelyik csak egy, merthogy tagsága, szervezete, programja csak a Szolidaritásnak van, a másik két résztvevő közül az egyik egy politikai elemző-műhelyt irányít, a másiknak meg csak a pofája van, meg a csupasz segge - se szervezete, se demokratikusan választáson szerzett mandátuma, se programja, a magát vezetőnek kinevező kétes figurának még jó híre sincs - de jó modora meg aztán végképp nincs.
Gondolom, ez utóbbit kellene cizellálnom.
Nos, a Milla nem mozgalom, még kevésbé szervezet, a Milla az internetes társadalom egy sajátos képződménye, rendezvényein nem a Milla vesz részt, hanem az Orbán-falanszter mindenféle ellenfelei.
Olyanok, mint például én is, vagy azok az ismerőseim, akikkel ezidáig szinte mindegyik DK, Charta, Szolidaritás vagy MSZP rendezvényen találkozni szoktunk, mert gyűlöljük a bimbódzó diktatúrát.
Meg azok, akik ha jó az idő kimennek a happeningre kis ökölrázásra, mert diktatúrák idején igen jól tud az esni egy demokratának.
Ne essünk tévedésbe, nem a Milla az érték ebben a tüntetésben, a Milla csak keret, a képet mi töltjük be, és éppen ez az érték – a sokszínű összefogás egy cél érdekében, legyen az akár csak az elégedetlenség kifejezése, vagy az, hogy Orbán takaroggy!
Ez eddig rendben is lenne, de hogy aztán ez a bánatos farok kezdje el csóválni a még létre sem jött együttműködés palotapincsijét, az azért túlzás.
Normál menetben ennek másként kellene működni.
Először létre kellene hozni egy szervezetet, ha úgy tetszik választási pártot, vagy nevezzék bárminek, amely meghirdet egy választási programot.
Olyat, melynek alapvető célja az Orbán rezsim eltakarítása, szőröstől-bőröstől, és a demokratikus államrend helyreállítása, beleértve az Alaptörvény azonnali hatályon kívül helyezését, az Alkotmány ideiglenes helyreállítását, egy Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítását, az összes négy éven túli időtartamra választott, vagy kinevezett állami tisztségviselő mandátumának azonnali hozzáigazítását a választási ciklushoz, a földbérleti szerződések azonnali felülvizsgálatát, és így tovább.
És koalíciós szakértői kormány felállítását, melynek a feladata az előre, differenciáltan meghatározott feladatok végrehajtása egyszerű többséggel vagy minősített többség esetén, - se több, se kevesebb.
És aki a programot elfogadja, az – az önkényuralommal bűnbe esett Fidesz és szatellitjei kivételével - saját döntése alapján lehessen a koalíció tagja, ehhez ne kelljen senki, legfőképpen egyetlen  politikai senki hozzájárulása sem.
A programon van a lényeg, nem a személyeken, szervezeten, mert épeszű emberek csak arra szavaznak, amit megismerhettek, amivel azonosulni tudnak, biankó csekket politikusnak nemigen fognak kitölteni mostanában.
Ezt mondja Mesterházy és ezt mondja minden más épeszű ember, mert az együttműködésnek ez az egyetlen ésszerű alapja és módja.
Aki pedig nem akar együttműködni egy olyan szervezettel, melyben tag a DK is, az menjen békességgel, mindenki önmagáért felel ugyanis, és ha én mondjuk, szocialista pártszimpatizáns vagyok, akkor nekem ne írja elő senki, hogy lehet–e a pártom tag abban a szervezetben, amelynek célja a demokrácia meggyalázójának eltávolítása.
Ez a rendező elv és több ilyen elv nincs is, mert a feladat nem engedi meg az ellenzéki pávatáncot, itt mindennek kristálytisztának és egyértelműnek kell lennie – az első perctől kezdve.
Nincs helye az ellenzéken belüli politikai harcnak - az ellenfél nem erre lakik.
Ami pedig Gyurcsányt és a DK szervezetét illeti, ha akar, akkor csatlakozik az összefogáshoz, ha nem akar, akkor nem – már, ha elfogadja a programot, melynek a szervezők által kialakított alapelvek alapján lehetőleg már az ő részvételükkel alkottak meg a résztvevők – és konszenzusnak csak ebben a programban kell lenni, nem pedig a felvételre jelentkezőkkel szembeni személyes rokonszenvben.
Mint tudjuk, a remek előkészítésnek köszönhetően most derült ki, hogy az Együtt 2014 tagjai csak szervezetek lehetnek, magánszemélyek nem, márpedig én szívesebben látnám itt a DK-t, mint a Keresztyén Úrleányok Wass Albert Társaskörét, ha már választani kellene, de nem kell.
Ami pedig a vezetést illeti, már az első pillanatban ki kell jelölni a vezetőt.
Szép szólamokkal operál Bajnai, a sok idealista-demokrata szíve melegszik a szóvirágok hallatán, de ő tudja a legjobban, hogy a vezető nélküli vezetés marhaság, bármelyik cége éppen három napon belül ment volna tönkre, ha komolyan gondol egy ilyen fantazmagóriát.
Nem baj, ha támadják – meg kell védenünk.
Nem baj, ha összekötik a nevét Gyurcsány nevével, nem rossz társaság az, a tetejébe még lehet egy rövid kis összehasonlítást is tenni Egyeske eredményeivel – jól fogunk kijönni belőle, azt hiszem.
A nép bölcsesség szerint a széplánynak nem lehet egyszerre sikítozva szeretkezni, meg szűznek maradni - ha már megvan az elhatározás, hát akkor durrbele, a közepibe!
Nem kell azon aggodalmaskodni, hogy a Vezér teletrottyantva a gatyáját a választási törvényt cizellálgatja – majd hatályon kívül helyezzük, azon sem, hogy előzetes regisztrációt ír elő, inkább azon kell a fejünket törnünk, hogyan lehet minden szemétségét ellene fordítani.
Hogyan lehet elvinni a regisztrációra, majd a választásokra a népet, - na, nem úgy, mint a Jobbik…
Az ő utasaiknak meg kell súgni, hogy attól, hogy beszürcsölték a pálinkát, még lehet azt a keresztet értelmesebb helyre is húzni, mint ősellenségeikre.
Nem lehet illúziókba ringatni magunkat – egység vagy a demokrácia pusztulása a következő húsz évre – ez a tét, és ez a valóságos választási lehetőség.
Ezt kell megértetni azokkal, akik ma még hisznek ennek a hazug, álságos, tolvaj bandának, meg azoknak, akik érdekeit – a sajátjukon túl - szolgálják.
Azokét, akik állami pénzen épített klimatizált tehénistállóban tartják a marháikat, miközben a szerencsétlen marhák eltűrik, hogy azért vegzálják őket, mert a gyermekeiknek fűteni akarnak és ezért fát vágnak az urasági erdőkön.
Sorsfordító időket élünk, ezt kellene megértenie a népnek.
Hinni csak annak lehet, aki tisztán és egyértelműen beszél.
Meg kellene próbálkozni vele, - bizonyára menni fog!

:O)))

7 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, a mondás szerint, ha az emberek már minden lehetetlen megoldást kipróbálnak, végül rá szoktak fanyalodni az egyetlen lehetségesre.Néha még ekkor se.
A választási törvény kikényszerítette az Összefogás 2014 mozgalmat, Egyeske erre változtatott a feltételeken: egyesületek nem indulhatnak a választáson. Ha ezek után párttá alakulnának, akkor konkurenciát támasztanának a már jelenleg sem jelentéktelen számú ellenzéki pártoknak (azaz tovább osztanák a szavazóbázist) vagy megmaradnak ellenzéki mozgalomnak, és Bajnai összehívja az ellenzéki kerekasztalt, ahol végre a programok összefésülésével foglalkoznak. De akkor az egyéni jelölteket nem tudják hivatalosan ajánlani, és több tucat önjelölt között elveszne a tömegben a saját.
A párttá alakulás csak jobbközép helyen tudna plusz szavazatokat szerezni - abban viszont egy szélsőségesen liberális Milla és egy szakszervezetekből (tehát balos
eszmékkel) alakuló Szoli nem igazán vehet részt. A Ha.Ha persze más tészta, de akkor már rosszul indult, és mit tesz Isten? Gyurcsánynak megint igaza volt, hogy nem lesz az jó lépés! Talán az amatőrök néha hallgathatnának az egyetlen profira közöttük.
Az Együtt 2014 csak akkor lehetett volna életképes mozgalomként, ha az ellenzéki pártokkal együtt indít.
Egyeske megint világossá tette a helyzetet: vagy össze tudnak fogni az ellenzéki PÁRTOK - vagy megyünk a levesbe.

Névtelen írta...

Nem látom be, mi abban a konstruktív, hogy Juhász Pétert, az Együtt 2014-et folyvást gyalázod. Egy poilitikai senki, miként Juhászt becézed, nemigen tudott volna semmiféle szervezetet életre kelteni, nem kis dolog az, amit elkezdett, magam részéről nem tagadnám el ebben az érdemeit, elhiszem neki, hogy a legjobb szándék vezeti. Nem láthatták előre az alapítók, hogy Orbán tüsténkedve újabb törvénytervezeteket eszkábál össze, nehogy már hosszan bizakodjék a polgár, aki már az ördöggel is összefogna a leváltása érdekében. És ha már az ördögöt emlegettem: magam nem tartozom azok közé, akik gyurcsányozni szoktak, ám azért azt észre kellene venni, hogy a DK támogatottsága jelenleg 1% körül mozog, Gyurcsány elutasítottsága igen jelentős, ezzel számolni kell, ezt következetesen nem venni tudomásul, politikai vakságra vall.
Ha a mostani felállás marad a pártok tekintetében, és az Együtt2014 egyesületként nem indíthat jelölteket, akkor lehetetlenség leváltani Orbánékat.
Egyelőre még bízom Bajnaiékban, hogy valamiképpen össze tudják hozni a választási pártot, csak ki tudja, mire készül a Fidesz, mert afelől nincs kétségem, hogy minden erővel meg akarja akadályozni, hogy elindulhasson egy potenciális váltópárt.

PuPu írta...

Kedves éva,
Mindenképpen egy szűz szervezet kell, melyet a pártoknak, mozgalmaknak együtt kell létrehozniuk, mert az elképzelhetetlen, hogy egy már működő párt jelöltjeit támogassák. Itt a közös szervezet közös jelöltjeit kellene támogatniuk, saját jelöltek állítását pedig a résztvevők számára tiltani kellene.
Átmenetileg egy a tábor -egy a zászló, aztán majd ráérünk négy év múlva, egy normális rendben visszatérni a pluralizmushoz,akkor
vissza kellene állni a normális politizálásra.
Tehát nem valakik helyett, hanem valakik részvételével kellene indítani a közös párt közös jelöltjeit, előre egyeztetett program alapján, melynek leginkább restaurációs programnak illene lenni - "Magyar Demokrácia és Jogállam Pártja" - vagy valami ilyesmi néven.
Ehhez pedig szabadon csatlakozhatna mindenki, aki elfogadja az alapelveket, beszáll a közös jelölésbe, a finanszírozásba akár pártként, egyesületként, mozgalomként, civil szervezetként vagy akár magánszemélyként, szimpatizánsként is.
A választások idejére pedig a pártok helyi szervezetét és infrastruktúráját használná.
Na, ezt összehozni lenne szép feladat, de komoly szervezőmunka is, amit nem kellene gittegyleti szinten megoldani.
Rengeteg meló, dolgozni meg nem annyira szeret itt senki, mint pofázni, márpedig itt olyan emberrel kell küzdeni, aki a hatalom édes cukorkáját szopogatva kel és fekszik, aki ezer százalékos teljesítménnyel pörög, vazallusait pedig jól megfizeti.
De ettől még el lehet küldeni.
:O)))

PuPu írta...

Kedves névtelen, Juhász a klasszikus eljárást követte, melyet követni kell, ha valaki politikai vezető szeretne lenni.
keresett egy tömeget, mely ment valamerre és odaállt eléjük.
A helyzet dobta őt felszínre, mert a sok civil, akinek eszébe sem jutott politizálni örült, hogy lett valaki, aki megmondja, hogy merre van az előre, ez a szavlejárt kendermagos meg rá tudott játszani a tömeghangulatra.
Az internet adott volt, lájkolni imád az internet népe, mert kifejezheti önmagát, de tudod, olyan ez, mint a szerelem, lájkolhatod te a nőt (már, ha pasi vagy...) de abból gyerek még nem lesz, - és ez a baj alapvetően.
Az nem egy cél, hogy utálom a politikát, meg utálom a pártokat, és ha megfigyeled, akkor Juhász semmit nem mond arról, hogy ő milyen társadalmat akar, őt nem választotta meg senki, ő csak politikai vezérürü szeretne lenni, miként már a kendermagosokkal is ez volt a célja,
Márpedig olyan ember kezébe politikai hatalmat adni, aki mindenáron akarja azt, nem szabad.
Emellett - bár állandóan összefogásról és Orbán leváltásáról beszél - gyakorlati lépései mind mind egy irányba mutatnak, az összefogás meghiúsítása felé.
Képzeld azt, hogy mondjuk a te családodban vagytok tizenketten, el kell hordani a szemetet, mindenkinek ki kellene venni ebből a részét, erre odaáll egy valaki és azt mondja, hogy majd én megmondom, hogy ti hordhatjátok-e egyáltalán, miközben már mindenki derékig gázol a trutyiban.
Juhász nem a szemét eltakarításában érdekelt, mondjon bármit is, ő Orbán uralmának stabilizálásának érdekelt.
Hogy miket mond, az nem lényeges, - az a lényeg, mit tesz.
Márpedig ha egy valami öt méter magas, foltos bőre és hosszú nyaka van, a fák koronáját legelészi és úgy néz ki, mint egy zsiráf, akkor az többnyire zsiráf, - ha kísérletezik is a pacsirta énekével, az roppant hamisan zeng...
A pártoknak és politikusaiknak ez esetben nem az elutasítottsága érdekes, hanem a támogatottsága, és ebben az esetben ha az mondjuk 1% - nem annyi, de mindegy - akkor arra az egy százalékra is szükség van, ha elfogadja a közösen kialakított játékszabályokat.
Nem, nem Juhász, nem Bajnai értékítéletét, hanem a közösen kialakított játékszabályokat.
jelenleg a Milla támogatottságát nem méri senki, mert nem is lehet, lévén, hogy programja sincs, legfeljebb személyes rokonszenvet lehet kifejezni az önmaguk által kinevezett vezetőikkel kapcsolatban, hát lájkoljátok őket, aztán mondják meg, hogy mit akarnak, mert ha arra gondolok, hogy Orbán után egy Juhász kerül a hatalom közelébe, kiráz a hideg.
:O)))

Varga Éva írta...

PuPu, szitában hordod a tengerbe a vizet: ezt, amit itt leírsz, te magad is, meg rajtad kívül millióan elmondták, leírták, hosszú hónapok óta szinte erről szól az ellenzék józanabbik - megkockáztatom: valódi Orbán-ellenes - részének minden megszólalása.
Van eredménye?
Nincsen.
A 23.-i Bajnai-premier után én nem optimista voltam, hanem elkeseredett, és óvtam minden létező fórumon attól, hogy elkezdjük a sapkáinkat az égfelé dobálni,
Az egész úgy volt gyalázatos, ahogy, értelme pedig a nulla felé tendál. Gyakorlatilag egy kis gőzleeresztő szelepecske volt, semmi más.
Azóta kiderült, hogy Juhász semmi mást nem akar, mint - elirigyelve a jelenleg a Parlamentben ücsörgők "nulla munka, sok pénz"-projektjét - bekerülni a bandába, közel a húsosfazékhoz, majd jól élni hátralevő életében (...és nekem senki ne mondja, hogy államférfipalánta az, aki ócska, pár ezer forint hiányát emlegeti akként, mint ha az lett volna a Rubicon, amin átlépett a kormány: mert neki nem jár a családi adókedvezmény, lévén élettársa van és nem felesége. Még ha azt mondta volna, hogy az elvvel nem ért egyet, ami megkülönbözteti a "kétféle" asszonyi státuszt, még az is rendben lett volna! De ez és így nem más, mint szimpla önérdek, amihez most "milliónyian"(?) statisztálnak, ő meg lesz egy ugyanolyan bunkó - már most is az egyébként - mint akiket éppen váltogatnánk lefele - Szíjjártó, Navracsicska, senatorissima Selmeczi, Gíró-Szász és tsai -.)
Szóval nem ez a legfőbb probléma, hanem ez - a vincenten írta valaki, Az elitváltásról c. poszthoz.
Minden szavával egyetértek!-:

"S ez csak a mese, a múlt.
Ugyanis ez az ország nem az elitjétől élhetetlen. Ez az ország a köznéptől az. A mainál 2-3x rosszabb gazdasági és politikai helyzetben bizakodóbbak, kedvesebbek voltak az emberek, mint most. Jártam olyan országokban, ahol jóval szegényebbek az emberek, mégis nem ilyen elbaszottan borús a nép hangulata. Egyszerűen sz.rn.k az ilyen nagy dolgokra, mert a hétköznapi életüket nem mérgezik így és ennyire.

Szerintem ez az elitváltás dolog irreális elvárás, felesleges és hosszú idő, és nehezen kivitelezhető. Valami egészséges országot kellene kialakítani, ahol az elit - köznép - állami szervek a helyükön vannak; és mindenki teszi a dolgát. És ez nem váltogatásról szól; hanem arról, hogy ha valami állami vezető megszeg egy törvényt és ezt nyíltan kimondja - akkor az állam megfelelő szerve teszi a dolgát. Vagy amikor Béla-Józsi-Peti-Ági bemegy a tévébe, mint a miniszterelnök szóvivője vagy a szóvivő miniszterelnöke, és akkora hülyeségeket beszél, hogy leszakad a plafon; neadja Isten, hazudik - akkor elküldhető az anyjába. Ha leírják ezt az újságok, akkor az illető lemond; ha nem, akkor még a saját fajtársai is kinézik a bridzsszalonból. Nem, itt az ilyen a menő, az ilyen a hazafi, az ilyennek tapsolunk, mert a mi kutyánk kölyke.

És ez így megy a kórházban is, az iskolában, a cégeknél, meg mindenhol.

Egy egész országot vajon le lehet váltani?"
(írta: daito, 2012. 10. 29. 19:10:49

Varga Éva írta...

Névtelennek:
Ha nem láttákm előre, hogy ORbáék lépni fognak - ráadásul pont zet, amit - arra, hogy szervezetként jelentették be a mozgalmat, akkor semmi keresnivalójuk a politikában.
Sajnos(?) megint az a helyzet, hogy aki itt előre látott, az nem más, mint Gyurcsány. MÉg az a vád sem érheti, hogy a tenyerét dörzsölgette közben örömében, mert megmondta. előre és gyakorlatilag bejött.

Ahogyan Debreczeni pontról pontra "megjósolta" - szerintem inkább kikövetkeztette a korábbiakból -, hogy mi lesz, ha Orbán újra hatalomra kerül. Kiröhögték, nem hittek neki.
És AZ ÖSSZES PONT NEM HOGY BEJÖTT, HANEM VAN, AHOL "ALÁBECSÜLTE" MINDAZT A MOCSKOT, AMIT ELKÖVETNI ELKÖVETHETNEK!

Juhász pedig - sajnos, szomorúan írom, de aki utánanéz, láthatja - egy érdekvezérelt pojáca.Semmivel sem különb azoknál, akiknek nagy elánnal igyekszik a helyére ....

Gyöngyösi József írta...

Ha előre akarsz menni, nem azt kell nézned, hogy ki akar veled tartani! Kizárólag a CÉL a fontos! De nem mindenáron, s nem minden eszközzel... Juhász Péter véleménye nagyon sok esetben távol áll az én véleményemtől. Mint ahogy igaz ez a Szolidaritásra, mint szervezetre is! Bajnai és a köré gyűlt nevesebb társaságról el tudom hinni a szakértelmet, a korrektséget, s a jóindulatú - tehát nem a hatalom megragadása érdekében tett - szándékot! Az MSZP profi párt, de a hatalom-éhséget még mindig érzem rajtuk! A DK áll hozzám a legközelebb, tagjaként nehéz felfognom, megértenem, mi az a gyűlölet, amely tömegeket képes megmozgatni a Gyurcsány nevének kiejtésével. A Kuncze Gábort tisztelem, bár vele sem értek mindenben egyet. Az LMP erőtlen, jó szándékú párt azonban a hatalom-éhségével lassan ellenszenvessé válik! Mindezek ellenére: félre kellene tenni, legalábbis ezen az oldalon, a fanyalgást, s a közös cél megvalósítása érdekében ki kellene találni valami, a választások megnyerése utáni "hatalomtechnikai" megoldást, ami megnyugtatná, s egyben össze is kovácsolhatná ezt a "sokszínű" tömeget. Az Orbáni rezsim leváltásáig mindenki egyetért! Ami miatt a "kizárósdi" folyik, az hatalomgyakorlásról szól! Ki mit fog diktálni nekünk? S itt "szinte" minden szervezet egyénekre bomlik! Más az érdeke a nyugdíjasnak, más a vállalkozónak, más a közalkalmazottnak, más a hívőnek, s a nemhívőnek...stb. A "mindenki kapjon valamit, ami jobb a jelenleginél" elvet kellene "zászlóra tűzni! S ha az egyének szintjén ez reálisan megfogalmazható, akkor már csak a biztosíték-rendszert kell kidolgozni! Itt kellene önmérséklet minden korábban "rossz" hírnevet szerzett politikustól! Maradjanak háttérben, legyenek garanciák arra, hogy érdemi váltást hajtunk végre, s nem csak, és elsősorban nem hatalom-váltást. Nos, szerintem ez lenne a kiút! S akkor mindenki azt nézné, hogy előre megyünk, s nem azt, hogy ki jön velünk! Tudom, ez szinte lehetetlen, de én bízom bennetek EGYÜTT 2014!