2012. október 31., szerda

CSÚF NAPOK ELŐTT


Valószínűleg a szerencsétlen magyar demokrácia temetése még rondábbra sikeredik, mint a születése, pedig az sem volt semmi.
Akkor az eredeti tőkefelhalmozás diszkrét bája lengte be a honi tájakat és tette embert embernek farkasává oly rövid idő alatt, hogy mire a kicsit lassabb gondolkodásúak felocsúdtak, már alig marad megkaparintani való.
Viszont voltak illúziók, legfőképpen a társadalmi berendezkedést tekintve, az emberek zöme hitt valamiféle idealisztikus kapitalizmus-modellben, egy mesebeli parlamentáris rendszerben, melyben a nép képviselői valóban a választóikat képviselik, és majdan a képviselők bölcs gyülekezete segít majd rendezni közös ügyeinket, gondosan odafigyelve arra, hogy ne sérüljenek a kisember érdekei.
Mondjuk az első parlament személyi összetétele és az új pártok helyi és országos vezetőinek személye adhatott már akkor is némi okot a gyanakvásra, de azt gondoltuk, a rendszer majd kiizzadja magából ezeket a gyermekbetegségeket.
Hát nem így történt, - ma is ott ülnek a Parlamentben nagyeszű Dénes János utódai, sőt, még meg is erősödtek, hiszen Wittner Mária mellett a nyilasok is ott mérgezik az országot, mindenféle válogatott baromságokkal, gyűlölködéssel és durva rasszizmussal etetve megszeppenten figyelő közönségüket.
Amikor Kövér felnéz az égre és felkiált, hogy jééé, zöld az ég alja, akkor alighanem téved, - nem az eget, a bányászbéka seggét látja maga felett.
Ami azt illeti, nem valami fárasztó munka ma országgyűlési képviselőnek lenni, hiszen gondolkodni, felelős döntéseket hozni nemigen kell, a többség helyett minden döntést meghoznak mindenféle okos háttéremberek, akik odáig azért nem züllenek, hogy vállalják ezt a gusztustalan munkát, ők csak a partvonalról vezénylik a rabszolgák kórusát.
Igaz, jólfizetett rabszolgákét, de rabszolgákét, akiknek csak azért nem mindegy, hogy a fejük vagy a seggük van a nyakukon, mert esetleg előfordulhatna, hogy a seggüknek önálló gondolata támad, ami természetesen nem kívánatos, és ami a fejük esetében kizártnak tűnik.
Hogy a tőke nem szende szűzlány liliommal a kezében, azt eddig is tudtuk, de hogy ennyire precízen fogják nekünk illusztrálni Rákosi hajdan halálra röhögött brosúráit mai nemzetközi és honi tőkéseink, az kétségkívül meglepő.
Most jött el ugyanis az ideje annak, hogy a nagy hal megegye a kishalat, a szemünk előtt zajlik az ország újrafelosztása, az orrunk előtt jönnek létre a hatalmas magánbirtokok, a magyar nagytőkések felzabálják a kicsiket, megölik konkurenciájukat, és mindezt állami segítséggel.
Egy az tábor, egy a zászló, egy a téliszalámi, - de legalábbis a gyárak tulajdonosa ugyanaz…
Minden, ami manapság történik errefelé az a marxizmus igazát támasztja alá, miszerint az állam a mindenkori uralkodó osztály erőszakszervezete és kiszolgálója.
Aki azt képzelte, hogy a rendszerváltással majd felvirrad a kisegzisztenciák napja, dolgos népünk szorgos munkálkodása nyomán felvirágzik a milliónyi magyar kisgazdaság, arra most mérik éppen az utolsó csapást a realizmus és a materializmus kíméletlen erői.
Emlékszem a korabeli népszerű véleményre, miszerint csak zsákmányoljanak ki minél jobban minket a kapitalisták, annál jobban élünk.
Hát tévedtünk.
Nyugat-Németország helyett eljött a Balkán, de nem álltunk meg itt, hanem elindultunk Banglades felé, demokrácia helyett megkaptuk annak egy tehetségtelen rajzoló által készített karikatúráját, a jövő helyett a múltat.
Róbert bácsi ínségkonyháját, a tömegkultúra nem is oly rég még hömpölygő folyama helyett néhány apró erecskét, melyek naponta vannak kitéve a szellemi környezetszennyezésnek, az emberek meg öntudat és emberi tartás helyett a szolgai hétrétgörnyedést pökhendi uraik előtt.
És ez még nem a vége, mert lesz még ennél lejjebb is.
Készülhetünk a választásoknak elkeresztelt cirkuszi előadásra, ami éppen olyan lesz, mint ahová ez az egész ország silányult.
Ne legyen kétségünk, ahol a helyi választási bizottság döntését – akik azért mégiscsak a legközelebb vannak a történésekhez - egy választási csalás ügyében felül lehet bírálni, legitimálva a csalást, ott semmiféle jót ne várjunk.
Ahol egy parlamenti törvénytervezet módosításának tanulmányozására jóformán percekben mérhető időt hagynak csak az ellenzéknek, és ahol ugyanezen tervezet vitájában ennek utána korlátozzák a hozzászólások számát és időtartamát, azt az országot nem demokráciának hívják.
A választásokon azonban ezeknél durvább dolgok várhatók, hiszen a kampány hosszú lesz, már a regisztrációval egyidejűleg elkezdődik, és ez valószínűleg nem lesz egy demokratikus kampány.
Ebben a kampányban fogunk visszatérni a millennium korába, ahol a kormánypárti jelölteket a hatalom nyíltan támogatta és ahol a nemkívánatos szavazókat fokossal jelölték meg a fejükön.
Legalább most már ne legyenek illúzióink, lesz itt erőszak, megfélemlítés, szavazatvásárlás, matyóminta, csipkés keszkenő, árvalányhaj, karikásostor, kicsihazánk meg nagy lelkünk – ami a csövön kifér.
Nem marad más lehetőség, csak az eltökélt szembefordulás a fennálló viszonyokkal, az ellenzéki pártok összefogása, az egyéni, személyenkénti meggyőzés módszere, a csendes fülkeforradalom.
Mert lesz itt provokáció bőven, a jobboldal felettébb szeret vitézkedni, ordibálni, törni-zúzni, ebben évszázados tradícióik vannak.
Annyi az esélyünk csak, hogy megértessük az emberekkel, hogy az ő bőröket nyúzva akarja megteremteni - csak saját használatra – a paradicsomot egy szűk gazdasági-politikai klikk, akikre az elit kifejezés épp annyira passzol, mint a liba költőhelyére a sasfészek megnevezés.
Kevés az idő, a sátrat már állítják, a cirkuszi előadás jövőre elkezdődik, addigra nekünk, választóknak pontosan tudnunk kell, hogy kinek tapsoljunk és kit kell kifütyülnünk, vessen akárhány bukfencet is a produkció közben a bohóc, aki szerencsétlenségünkre ma az ország miniszterelnöke.
És egy percre se feledkezzünk meg a porondmesterről sem, aki a manézs bejáratánál állva figyeli a produkciót, mert a produkció igazából az övé.
És ne a pojácára gondoljon itt senki, hanem arra aki pénzelte és pénzeli ma is, ha kell.
Ha valaki kételkedne benne, hogy ő rendezi az előadást, az kérdezze meg Dávid Ibolyát.
Azért vannak vidám percek is, például az alcsútdobozi önkormányzat bohóctréfája, mely szerint egy alcsútdobozi ember nem cipelheti egy tüntetésen az Alcsútdoboz feliratú táblát, csak az önkormányzat meg a NATO hozzájárulásával.
Mennyire előrelátóak Nagyuramék, ez igazán elismerésre méltó.
Talán ez lesz a szerencsénk, mert ezek egyre nevetségesebbek, márpedig a nevetségesség öl.
Tele lesznek velük a temetők.

:O)))

Nincsenek megjegyzések: