2016. december 24., szombat

A CSALÁD

Itt a liba is, a család megette...
Amikor az élet nehezebbé válik - és ezen nem kell  mindenképpen csak anyagi nehézségeket érteni, az ember visszahúzódik, megszűnik a bizalma másokkal szemben, óvatossá válik.
Ilyenkor felértékelődik az a kis csoport, melynek tagjaiban általában feltétel nélkül bízhat, melyet elárulni mióta ember az ember, azóta a legfőbb bűn, a csoport, melyben azok élnek, akik életet adtak neked és akik az életüket is adnák érted, ha kell.
A család.


Család sokféle van, van ugye a Szent Család, a Corleone család, meg vannak azok a teljesen hétköznapi családok, melyekben sem a magasztos szentség, sem a bűn mértéke nem múlja felül a társadalmilag elfogadott szintet, még akkor sem, ha egy-egy tagja kissé eltérően viselkedik az átlagostól.
Hogy hány tagja van a családnak?
Hát ez bizony eltérő, de boldog az a család, melyben generációk élnek egymás mellett, együtt, ahol a pici gyerek feltétlen bizalommal fogja dédszülője kezét és tudja, nem érheti baj, mert van, aki vigyáz rá.
És boldog a szülő is, ha a gyermekét boldognak látja, meg is tesz ezért mindent, ami csak telik tőle, sokszor akár erőn felül is.
Ahol van, aki segít a tapasztalatlanabbaknak, ha igénylik, aki megfogja az öregek kezét, ha elbizonytalanodnak, ahol biztonság van.



Persze a társadalom besettenkedik még a legzártabb családba is, ott van a szülők mentalitásában, ott van a mindenki által elfogadott erkölcsi küszöb magasságában, a szóhasználatban, a viselkedésben.
Igen, a családon belüli viselkedésben is, mert szinte észre se vesszük már, ha a társadalom vezető rétege agresszív és bárdolatlan, sőt, sokan emiatt felhatalmazva érzik magukat hasonlóképpen viselkedni, és a saját, néhányszemélyes kis miniállamukban is bevezetni ezt a stílust, hiszen...
Ahol sikk bunkónak lenni, ott a család is nehezen tud ellenállni a korszellemnek, a fiatal meg már ebbe nő bele, ezt tartja természetesnek.
Természetesen a társadalom is hozott anyagból dolgozik, hiszen alapvetően a családban sajátítjuk el ismereteink és viselkedésünk túlnyomó részét, a család pedig saját elődeitől veszi át stílusát és életvezetési stratégiáját, de még az ünnepi menüt is.
Ahol a kicsi azt látja, hogy a család tagjai dolgoznak, egymással, ha nem is szertartásosak, de udvariasak, akkor azt a mintát fogja követni mindaddig, míg felül nem írja a tapasztalata, mely sok-sok család még több tagjának viselkedését értékelve és érzékelve formálja át a személyiségét.
De az alapokat nem könnyű felülírni, III. Richárd azt mondta ugyan Shakespeare-nél, hogy "Úgy döntöttem, hogy gazember leszek!" - de még ő sem tudott felülemelkedni magán, hiszen a legújabb kutatások szerint sokkal inkább viselkedett korának gyermekeként, mint vérengző vadállatként.


A kor, melyben élünk, nem kedvez a kulturált viselkedésnek, a közbizalomnak, a barátságoknak, az empátiának, ez az a társadalom, melyben ember embernek farkasa - hirtelen nem jut eszembe, ki is írta ezt?
Ezt a kort túl kell élni, és úgy kell nevelni leszármazottainkat, hogy legyenek mindig, akik őrzik az értékeket, akik emberek tudnak maradni akkor is, amikor ez nem a legkifizetődőbb magatartás, de mégis.
A család, melyről oly sokat beszélünk mostanában és oly keveset teszünk érte, a jövő záloga.
Ezek az ünnepek pedig  nem kis részben a családról szólnak, az összetartozásról, a szeretetről, melyet a család nem méricskélve ad tagjainak, még akkor is, ha nem ért mindig mindenkivel egyet mindenki.


Holnap kezdődnek az ünnepek, a hanukijában már ég egy gyertya, a karácsonyfa feldíszítve, a gyerekek meg izgatottan várják az ajándékokat, ki-ki a saját vallása ünnepét tartja, de valahol ezek az ünnepek - bár egymáshoz semmi közük nincs - összeérnek.
Az érintkezési pont a család, a gyerekek, a szeretet.



Remélem, mindenki meleg lakásban, terített asztal mellett tud ünnepelni, még, ha azt a meleget és fényt a kályhában eltüzelt fenyőfa is adja.
Kívánok mindenkinek boldog, kellemes, szép ünnepeket!



:O)))

15 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Boldog karácsonyt! :-)

1970 írta...

Szép és mélyen igaz gondolatsor.
Békés karácsonyt!

ornagy 50 írta...

Szeretetet és békét kívánok !!!

Attila írta...

Üdv!

Békés, boldog karácsonyt kívánok minden kedves írótársnak, és természetesen Pupunak, aki képes a szomorú valóságot humorba is becsomagolni!

Attila

kekec írta...

Kellemesen töltött ünnepeket kívánok Pupunak és az olvasóinak.

Promenad írta...

Ehhez nincs mit hozzátenni.
Úgy igaz,ahogy itt írva vagyon.!
Szép karácsonyt Pupu !

glorianna írta...

Meghittet, szépet, igazit - Mindnyájatoknak.

mavtelep írta...

Szeretetteljes, boldog ünnepet Mindenkinek !

Villon írta...

Kellemes katacsonyt mindenkinek!
Megj: Marx; A kapitalizmusban az ember az embernek a farkasa.
Remelem jol emlekszem...

Kibic37 írta...

A blog gazdájának, minden hűséges olvasójának és hozzászólójának szeretetteljes boldog karácsonyi ünnepeket kívánok

Évásanyóca írta...

Kívánok békés, boldog Karácsonyt Mindenkinek! Tul vagyok sokkal életem delén, mindig gyönyörű karácsonyaink voltak, három testvér, szülők, nagyszülők, nagykoromban olyat akartam én is.Két gyermekem a nagyi és mi apa, anya szépen ünnepeltünk, együtt, aztán Édesanyám felült egy felhőre, a gyermekeim felnőttek.a kisfiam pedig vállára vette a batyuját és kivándorolt Seholsincsországba.Én azóta a Szentestét végig sírom.Igen, régen jobb volt, és várom a csatlakozást az én felhőmre.......

Geza írta...

Ugy latszik, 2 ember valami miatt nem hisz a tsalaad megbonthatatlan ertekeben, vagy az is lehet, hogy csak az anti-PuPu brigaad meeg a szeretet unnepeen nyomott kettot nemtetszese kifejezeseeul. Orulok, hogy az "aldaas" szo kimaradt a blogbol, meg a kommentekbol (so far so good). Ugyhogy laza unnepleseket Mindenkinek!

1970 írta...

Évásanyóca

Ez nem könnyű, megértem! De próbáljon gondolni gyermekeire, unokáira (még akkor is, ha messze vannak), és miattuk legalább ne várja annyira azt a "csatlakozást". Nekik is biztosan nagyon nehéz lenne, ahogy Önnek is az volt a szeretett emberek elvesztése...

haj regő rejtem írta...

Akkor január 1-ig ne gyűlölködjünk?
http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/a-mese-gyogyito-ereje-1378115

Cereus írta...

Kedves PuPu !

Rendkívüli erőt, nagyon jó egészséget, kívánok a 2017-s esztendőben is.