2016. december 31., szombat

MINDEN VÉG KEZDET IS EGYBEN

És ez igaz a naptári évekre is.
Befejeződik 2016, még néhány óra és eljön 2017, az új év.

Új év, új problémák, új kihívások, de nagyon jó lenne, ha új megoldások is jönnének a régi problémákra.
Nem sorolom 2016 bajait, nem taglalom Orbán Viktor bűneit, nincs értelme.
Elolvastam Debreczeni József könyvét, melynek címe A szürke dominanciás.
Sokan azt tartják, hogy a könyv Simicska Lajosról, Orbán tettestársáról szól, de tévednek, ez a könyv a mai, viruló magyar diktatúráról íródott.

Olvastam egy-két kritikát, mely a könyv jelentőségét próbálta csökkenteni azzal, hogy nemigen van benne új ismeret, amiről a szerző ír - azokat a tényeket túlnyomó többségükben ismerjük, sehol semmi nóvum.
Majdnem igazuk van, mint ahogy azoknak is, akik elé odaborítanak egy-két köbméter öntvényt, csapágyat, fogaskereket, elektromos vezetéket, rézcsövet, aztán kijelentik, hogy ezeket mind-mind látták már.
Csak úgy vannak vele, mint Iván, a szmolenszki babakocsigyár munkása, akinek a gyárból hazalopott alkatrészekből, mikor összerakta, mindig egy harckocsi jött ki - ők is értetlenül szemlélik, hogy a sok kisebb-nagyobb disznóságból, szabadságunk ellopott elemeiből hogyan lett itt igen rövid idő alatt virtigli kis diktatúra.
Pedig akár érthetnék is, ha történelemórán nem a légy hallásvizsgálatával lettek volna elfoglalva, hiszen 1933 és 1939 között sem telt el több idő, mint 2010 és 2016 között.
A diktatúrák általában hatékonyak, a nép pedig az erőszakosságot az erővel, a diktatúrát a határozott politizálással igen nagyon szereti összetéveszteni, főleg, ha löknek is neki időnként kis alamizsnát, melyet természetesen tőle lopnak el, és közben csiklandozzák a nemzeti öntudatát
.


A mi diktatúrácskánknak még annyi mentsége sincs, mint a megelőző korok diktátorainak lehetett, akik legalább valamiféle ideológia mentén boldogították népüket, még akkor is, ha ez az ideológia hamis volt, vagy utópisztikus, de a társadalomról szóltak.
Egy. a  hirdetője számára kívánatos társadalmi modellt kívántak elérni erőszakos eszközökkel.
A mi diktátoraink is ilyenek voltak a múltban, megspékelve azzal, hogy ideológiájuk mögött egy-egy világhatalom ereje és hol kimondatlan, hol erőszakos kényszere állt.
Ma nincs ideológia, legfeljebb letűnt korok avítt és poros eszméinek visszaböfögése folyik, miközben a hatalomgyakorlás szimbolikája egy jelmezbál hangulatát idézi - a liba hattyúnak öltözik, és fene elégedett magával...
A mai hatalom a hősi időket idézi, amikor egy vesztett háború után egy másik vesztett háború felé masíroztunk, előkészítve néhányszázezer magyar baka és zsidó halálba küldését, az ország porig rombolását, utat nyitva Szálasinak és Rákosinak.
A legfájóbb pont a mai helyzetben az, hogy ezek - beleértve a köpcös kis haspókot is - a mieink, ezekből a suttyókból egy se nevelkedett polgári miliőben, ezeket be lehetne vonni aranyfüsttel, az se segítene rajtuk, hiszen számukra idegen közegben mozognak, idegen mintákat követnek, úgy mutatnak a Sándor-palota aranyozott stukkói között, mint kutyaszar a meisseni tálban.
Ezekből a megtagadott rendszer nevelt elsőgenerációs értelmiséget, de elfelejtették, hogy honnan jöttek, még akkor sem jut eszükbe, amikor nyakukban a szalvétával hagymát esznek hagymával - kanállal...

De ezt még túl lehetne élni, hiszen a jó ízlés isteni adomány, vagy van, vagy nincs, ami viszont vérfagyasztó, az az ideológia abszolút hiánya, hacsak a rablást nem tekintjük ideológiának.
Ezt a problémát járja körül Debreczeni könyve, bemutatva, hogy hogyan áll össze alkotóelemeiből a diktatúra, és megmagyarázva azt, hogy miért téved, aki azt gondolja, hogy ez ad hoc lépések sorozata, a Viktátor improvizál, vagy megtévesztették szegényt.
Nem így van.
Ez jól felépített, logikus lépések sorozatának következményeként beállt helyzet, az állam foglyul ejtése, egy bűnszervezet létrehozása, működtetése, az ország leigázása.



A Népszava karácsonyi számának Szép szó mellékletében vezető értelmiségiek írnak a mai helyzetről, az csak a baj, hogy ugyanők írtak mindenfélét korábban is, és ők asszisztáltak lelkesen Orbán hatalomra-juttatásához akkor, amikor még meg lehetett volna állítani a folyamatot.
Ma már nem lehet, mint a népi bölcsesség is mondja, nehéz a lószart visszalapátolni a lóba, meg aztán sokat változott a társadalom is az elmúlt hat évben.
A diktatúra ellenségeket keres, mert ha ellenség ellen kell harcolni, akkor félre kell tenni az egyéni sérelmeket, fel kell stószolni a megfagyott embereket, nem kell észrevenni a lassan Astoriáig érő sort az ételosztásnál, tudomásul kell venni a külföldre szaladó fiatalságot, mert állítólag ezt kívánja a haza üdve.
Orbán nagy szerencséje, hogy mire Gyurcsány meg a cigányok befuccsoltak volna, mint ellenségek, megjelentek a migránsok, akiket keresztülkergettek az országon, félelmet gerjesztve az egyébként is félelemben élő szegény falusi és városi, alsó-középosztálybeli szerencsétlenekben, akikkel könnyű volt elhitetni, hogy a menekültek veszélyeztetik a már csak karnyújtásnyira levő Kánaánt, meg Julcsa ángyi erkölcseit.
Az viszont nem zavarja őket, hogy olyan dolgokkal kell szembenéznünk, melyekre 1989 előtt negyven évig nem volt példa, megfagyott emberekkel, hajléktalanokkal, éhező gyermekekkel, Viktor bácsi ínségkonyhájával, a társadalmi mobilitás megrekesztésével - hadd ne soroljam.
Nem varrnék mindent a nyakukba, mert követtek el hibát mások is, de az egyértelmű, hogy ez a banda gátlástalanul, a gazdagokat lekenyerezve, a szegényebb népcsoportok rovására akarja bebetonozni a hatalmát - örök időkre.

A hatalom megtartása érdekében mindent bevetnek, politikusokat fizetnek, pártokat működtetnek, miközben a magát felettébb okosnak tartó mainstream magyar értelmiség észre sem veszi, hogy hülyét csináltak belőle - már megint.
Még ma is azon tökölődnek, hogy mi is ez most, tulajdonképpen, és nevezhetjük-e egyáltalán diktatúrának.
Pedig nyilvánvaló, hogy ezeket elzavarni az előválasztásos meg egyéb idiótaságokkal nem lehet, ez a polémia csak arra jó, hogy a diktatúra könnyebben bánhasson el az ellenzékével.


Be kellene fejezni az ál-ellenzéki pártokkal való vitákat, mert ezzel a diktatúrát szolgálják ki a résztvevők, melyek közül némelyiket éppen erre a célra tart fenn a hatalom.
Anyám szomszédasszony, aki ezer éves és ezeregy éve baloldali azt mondta, hogy a Jobbikra fog szavazni, mert a baloldali pártok nem csinálnak semmit, csak egymással torzsalkodnak.

Igen, ez a kép kívülről, azt senki sem nézi, hogy a mérhetetlen kis törpepártok tagság és választói háttér nélkül ötletelnek, és nagy hangon szapulják azokat, akik el akarnák távolítani a rablóbandát és vissza akarnák venni az ellopott holmit, ha már az ellopott életünket nem is képesek visszavenni.
A legújabb háború Medgyessy Péter ötlete nyomán bontakozik ki, mert azt merte mondani, hogy akár a Jobbikkal is össze kell fogni Orbán és bűnözői eltávolítása érdekében.
Unortodox gondolat, nem kétséges.
De a politika nem a vágyak, hanem a lehetőségek művészete, és igencsak úgy néz ki, hogy a baloldalinak tartott pártok nem számíthatnak elég szavazóra a cél eléréséhez.
Meg kell hát vizsgálni, hogy van-e reális lehetőség a Jobbikkal való összefogásra egyetlen cél, a maffia elzavarása érdekében.
Szembe kell nézni azzal is, hogy a Jobbik valamilyen formában jönni fog, mert az inga mindig kileng a szélső pontjáig.
Lehet, jobb egy jobboldali-radikális parlamenti párttal szövetkezni, mint egy anakronisztikus diktatúrát hatalmon tartani, természetesen meghatározott feltételrendszer között.
Lehet persze, hogy nem járható ez az út, de vajon, van-e ma másik?
Az eszetlen doktrinerség juttatta ide a baloldalt, ahol ma agonizál, és tudnunk kell, ha valamire azt mondjuk, hogy nem, az nem megoldási javaslat.
Márpedig megoldást kell találni,  mert így szépen, ütemesen elvérzik az ország, és ugyan így is eljön a változás, csak nem mindegy, hogy milyen áron.


2017 igen fontos időszak lesz, tele előreláthatatlan tényezőkkel.
Trump, Putyin, Merkel - a sorsuk és döntéseik meghatározzák a magyar mozgásteret is, és lehet, egyszer a magyar külpolitikának sem lesz elég Észak-Korea diktátorát elítélni, lehet, meg kell majd magyaráznia a magyar corleone-demokrácia mibenlétét is.
Borotvaélen táncolunk, ha az uniós támogatás bármilyen oknál fogva megszűnik, hát sok esélyünk nincs.
Próbáljunk hát jövőre együtt gondolkodni, próbáljunk nem bedőlni a mindenféle szirénhangoknak, és tegyünk meg mindent a diktatúra felszámolása érdekében.
Merthogy ez az első és legfontosabb feladat - a fuldoklót is először ki kell húzni a vízből, utána lehet csak kezelni a vízben összeszedett összes bajait.


Kívánok minden kedves olvasómnak és kommentelőmnek 2017-re olyan évet, melyben legalább néhány sikeres momentummal találkozhatunk, és ne feledjük: 1955 decemberében még senki sem számított 56 novemberére.
Ceaușescu sem gondolt arra 1989 januárjában, hogy karácsonyra személyesen jön érte a mennyből az angyal - a sors forgandó.
De azért - mindenekelőtt - mindenkinek kívánok jó egészséget, békés, szép életet, boldogságot!



Boldog új évet kívánok!



:O)))

30 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon csodálkoznék ha a politika jobb v bal oldalának az jutna az eszébe, hogy Ov kell először eltávolítani.Utánna lehetne csak saját zászlókat lengetni.

nemóvatos írta...

Engem meglepett, hogy Medgyessy is azok közé tartozik aki itt él a ma Magyarországán.

Azok, akik a TELJES ellenzéki együttműködés ellen nyilatkozva, a saját kormányváltó erejüket hazudják a választóknak --merthogy miképpen is tudnának orbáni ellenszélben kormányozni, ha az utált kényszerpartnerük kordában tartási képességében sem bíznak-- nem kormányváltást, nem Orbán eltávolítását, nem a vezír bandájának felelősségre vonását akarják, hanem a kényelmes és Orbán által jól fizetett, parlamenti helyeket önmaguknak.

Vajon mi mást akarhatnak egy hozzáértő árnyékkormány, egy győzelemmel kecsegtető "választási matek" bemutatása, és a maffia legyőzése estére a rendet fenntartani képes személy megnyerése (mondhatni megvásárlása) nélkül?

Hogy boldog új évet nem, az biztos.

Promenad írta...

Nagyszerü és reális helyzetértékelés !
Egyetértek a karácsonyi Szép Szó szerzóinek minősítésével is.
Gratulálok és Boldog Ujévet kívánok !

Úzbence írta...

PuPu!
Gratulálok az írásodhoz,remek!
Olvastam Debreczeni József Írástudók hallgatása c. cikkét,tetszett a következő rész benne:
"És marad a meggyőződés,hogy hosszabb távon igenis értelmes dolog politikai szervezetet mű-
ködtetni,amely a dolgok jobbra fordulásakor esélyes jelölteket tud majd állítani,kampányt tud vinni,mert mi másban gondolkozhatunk,mint választásokban.MERT SEM A BŰNBAKKÉPZÉS,SEM A MESSIÁSVÁRÁS-ami sajnos egyre inkább eluralja a maradék demokratikus közvéleményt-nem vezet sehová."
PuPu! Jobb,eredményesebb, lázadóbb évet kívánok mindnyájunknak!

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Igen elgondolkodtató az írásod és valahogy rendet kellene tenni benne.

Szögezzük le, hogy bármilyen összefogás csak akkor lehetséges, ha az kivitelezhető és eredményes lesz.
A 2014-es választás és az ekkori összefogás is megmutatta, hogy attól, hogy papíron megtörtént a megállapodás, ez a valóságban nem történt meg.
Sőt, néhol átfordult leszámolás formájúra, úgy gondolva, hogy nehogy erősödni tudjon a másik erő, inkább a hatalmon lévők nyerjenek.

Nehéz elképzelni, hogy pl. a JOBBIK szavazói Gyurcsány mellett kampányolva sorba állnak majd, hogy valamelyik DK-s jelöltre voksolhassanak és fordítva !
Elmondható ez az ellenzék demokratikus pártjai tekintetében is, mert ők sem szívesen voksolnának más pártra, mint a sajátjukra.

A sok latolgatás pedig oda vezet, hogy akkor inkább maradjon az, ami van, mert jobb nincs.
Mert , bizony a bizonytalan jövő nem csábít arra, hogy leváltsuk a jelenlegi rosszat, nehogy még rosszabb jöjjön.

Ezt, csak egy módon lehetne kivédeni.
Ha egységesen, minden ellenzéki párt, egy szakértői kormány felállítását szorgalmazva és annak jelöltjeire szavazva voksolhatna.

Kellene tehát egy előválasztás, csak kikötve, hogy egy szakértői, válságkezelő kormány jelöltjeinek kiválasztása a cél !
Ez mögé aztán beállhatna mindenki aki akar !

A mandátumot is meg lehetne határozni, de lehetne akár 4 évet is adni nekik, mert annyi feladatuk lenne a demokrácia helyreállításához.

Ezt kellene kidolgozni és megállapodni az ország érdekében.
Ez a mód lehetne, amely minden ellentét félre tevését lehetővé tenné, anélkül, hogy a pártok a saját indentitásukat kockára tennék és a szavazóik is meg tudnák érteni és elfogadni, mint összefogási lehetőséget.

Megmutatná, hogy valójában kik is azok, akik demokráciában gondolkodnak ebben az országban és nem Orbán szekerét tolják.

Ez lehetne az egyedüli vezérlő elv és lehetőség amely biztosítaná, hogy a tevékenységével, a FIDESZT elszámoltatva, nem jöhetne vissza, hanem örökre eltűnne a süllyesztőbe ez a banda.

Igen !
Ezt is akarni kell és ezért is tenni kell !
A részletek persze kidolgozandók, de a cél nem lehet más !

Üdv sphagin

Kibic37 írta...

Kedves sphagin!

Sok igazság van abban, amit írsz. Valóban össze lehet fogni a Jobbikkal, modell értékű példa is van rá. Esztergom 2010.
De ha az az említett szigorúan szakértői kormány nem teszi a dolgát, és nem semlegesíti a Fidesz dominanciáját az összes területen, akkor Tétényi Éva sorsára jutunk. Erre sokkal jobban oda kell figyelni, mint ahogy elsőre kinéz, mert arra kínosan ügyeltek a fijjug, hogy a megfelelő törvények megalkotása előbb történjék, mint a nagy disznóságok, és minden le legyen papírozva az utolsó betűig.
A tényleges bűncselekményeket még csak-csak fülön lehet csípni, de az ellopott nemzeti vagyon visszaszerzése igencsak necces lesz. Erre Sándor Zsuzsa bírónő is felhívta a figyelmet.
Egyébként Boldog Újévet kívánok mindenkinek, aki olvassa!

majoranna írta...

Nem biztos hogy a JObbiknak kellene jönnie. LÉtre jöhet egy új centrumpárt hiteles politikusokból (már alakul) és kell egy Új kezdet (újratervezés), egy második rendszerváltás, amikor a tisztesség jut hatalomba. Ehhez el kell felejteni az összes többi "ellenzéki pártokat" külön-külön és együttvéve is, aztán teljes mellszélességgel támogatni az újat. Így lehetne eltakarítani Orbánékat. Aztán a baloldal gondolja újra és kezdje el felépíteni magát! Amelyik meg nem képes erre az szűnjön meg! Úgyis ez a sorsa. Nem kell őket állami pénzekkel lélegeztető gépen tartani.

Avi írta...

Először is sokkal boldogabb újévet mindenkinek.
Másodszor, Emlékeim szerint Bartus már évekkel ezelőtt megirta, hogy ez lesz. Mindenki hülyének nevezte, azok is akik ma már elismerik az igazát.
Harmadszor, jó ötlletnek tartom a véleményed a Jobbikkal való összefogásról, ha meglehetne csinálni. Szerintem nem mert még egymással sem tudnak megbékélni. A baloldali pártok már akkor elárulták az "eszméiket" amikor felesküdtek a Tákolmányra.

sima pupista írta...

Ajajj! "Meg kell hát vizsgálni, hogy van-e reális lehetőség a Jobbikkal való összefogásra egyetlen cél, a maffia elzavarása érdekében." Hát ez elég vicces. Kábé annyit tesz, hogy meg kell vizsgálni, van-e lehetőség a polip hét karjával való összefogásra, hogy elzavarják a nyolcadikat. Totál semmi értelme, mert ugyanazon szervezet karjai nem fognak összefogni egymás ellen, a fej pedig akkor is fej marad.
De még ha nincs is igazam (pedig de), akkor is nagyjából úgy hangzana ez az ötlet, hogy markoljunk végre a forró krumpli helyet izzó lávát, hátha úgy jobb lesz.
Jusson eszünkbe, hogy a politika önmagáért való dolog és rohadtul nagy ívben lesz@rja a népet. Addig, amíg ez a társadalmi berendezkedés marad, addig ez lesz. Vannak ennek persze fokozatai, mégsem mindegy, hogy az USÁ-ban vagy Romániában szenvedi el az ember a politikát, neadjisten Sierra Leonéban vagy ilyesmi, de attól még a lényeg ugyanaz és a tendencia finoman szólva nem megnyugtató.
Az EGÉSZET kell megdönteni, sokszor írtam már és nem forradalommal meg erőszakkal, csak fel kéne nőni ehhez.
BÚÉK szeretettel minden pupistának, és Neked is persze, drága egyetlen Pupum, love and peace! :)

Joszi írta...

Remek ötlet ez a jobbikkal összefogás .Ennel csak egy jobb lenne a Fidesszel összefogás .Nyilasokkal együtt menetelni, őket hatalomra juttatni, ez az öngyilkosság legegyszerűbb módszere.Tenyleg ez az ötlet .?Komolyan gondolja bárki , hogy a betyár sereg , gárda és egyéb borzalmas alakulat szuloivel, antiszemitakkal, rasszistáknak , nacionalistakkal, Irán barátokkal , Európa ellenesekkel, kellene egy gyékényen árulni a demokratikus pártoknak?Na ez, az az eset, amikor én az ős kommunista is meggondolnam, hogy ezek ellen meg a Fideszre is szavazni kell.

mavtelep írta...


Boldog Új Évet Kívánok Mindnyájatoknak !
Szervusztok, jó estét !

PuPu írta...

A probléma abban áll, hogy a magukat ellenzékinek nevező pártok támogatottsága önmagában kevés a választási győzelemhez.
Vizsgáljuk meg, mi a mai Magyarország legégetőbb problémája?
Szerintem az, hogy a szervezett bűnözés tartja kézben az államot, a gazdaságot – gyakorlatilag mindent.
Ha ezt az állapotot meg akarjuk szüntetni, akkor megoldást kell erre keresni.
A megoldás kétféle lehet: erőszakos és parlamentáris.
Első esetben szabadcsapatok lövöldöznek az utcán, és ízlésük szerint akasztgatnak, gyilkolgatnak, második esetben egy választási győzelem után a felhatalmazás birtokában eljárnak bűnözők ellen.
Ez a kedvezőbb, ez – azt hiszem – kétségtelen.
A második világháborúban Anglia semmire sem ment volna szövetségesek nélkül, és bár Churchill a legvadabb antikommunisták közé tartozott, de hülye nem volt, és felismerte, hogy Sztálin nélkül igen kevés esélye van a győzelemnek.
Ha nem ismeri ezt fel, könnyem meglehet, hogy nem a berlini falnál, hanem az atlanti falnál kerül szembe egymással a polgári demokrácia és a sztálinizmus.
Ebben a helyzetben nem lehet vacillálni, itt a gennyes gócot ki kell vágni, különben belepusztul a beteg.
Ha ezt eltávolítottuk, jöhet a politikai küzdelem, mely sem egyszerű, sem könnyű nem lenne, mégis politikai kérdésekre politikai válaszokat lehetne adni, nem pedig a politikai mezbe bujtatott önkényuralmi rabláshoz kellene asszisztálni.
Így hát lehet választani, de előtte számolgatni is illene, merthogy – mint fentebb írtam – a politika nema vágyak, hanem a lehetőségek és a kompromisszumok művészete.
A politika is olyan, mint a szex, nem lehet kottából játszani, alkalmazkodni kell a körülményekhez, a partnerhez, a helyszínhez és a nézőkhöz, ha vannak.
Már, ha azt akarjuk, hogy kielégítő legyen.
Mindenkinek kellemes szilvesztert kívánok!
:O)))

sphagin írta...

Kedves mindenki !

Mindenkinek Boldog Újévet !

Az én olvasatomban nem a JOBBIKKAL kell összefogni, hanem a SZAKÉRTŐI KORMÁNNYAL és azt segíteni !
Ezt, ha akarja támogathatja a JOBBIK is és mindenki, még a FIDESZ jobbik fele is !

A jobboldali szavazók nélkül ugyanis nincs új rendszerváltás, amire szükség van a rendcsináláshoz !
A szakértői kormány eleve azzal kampányolhatna, hogy ezt a rendszerváltást akarja és a jelöltjei is ezért küzdenek, akik egy előválasztás esetén, jöhetnek bármelyik pártból, de a civil szférából is A feltétel, hogy ezt a rendszerváltást akarják és ezért tevékenykedjenek.
Ebből következik, hogy az ellenzék és a civilek is fel tudnak úgy sorakozni, hogy nem veszítik el a saját indentitásukat és nem is kell ezen vitázni, mert egy cél érdekében jön létre és, ha teljesíti a feladatát, akkor már jöhet egy újabb demokratikus választás.

Egy előválasztás során a kampányban is ezt kell hangoztatni és már lehet majd következtetni, hogy miként fogadják a választók ezt.
Minél kedvezőbb a fogadtatás, annál erősebb változtatást tesz lehetővé.
Egy biztos, hogy egy egyszerű győzelem esetén is hivatkozni lehet arra, hogy a szavazók arra szavaztak, hogy a FIDESZ kialakított rendszerét leromboljuk, annak minden bebetonozni vélt dolgaival együtt !
Igen, még a Köztársasági Elnöknek is le kellene mondani és egy új elnöknek kellene átvenni a staféta botot, aki nem a FIDESZ bábja.

Ha belegondolunk, erre a baloldal nem lenne képes egyedül, ehhez kellenek a jobboldali szavazók is.

Szerintem nincs más megoldás jelenleg, rövid távon.

Az idő pedig sürget !
Talán erre még lenne idő.

Nem Gyurcsányról és Vonáról szól itt a mese, hanem az országról !

Ezt kellene belátni és felvállalni a pártoknak és nem a vezető szerepre törekedni, hanem egy feladatot ellátni !
A többi, ami fontos a pártoknak, csak ezután jön !

Elismerem, hogy ez se lenne könnyű, mert túl sok a sunyi alak a politikában és nekik valójában nem cél egy rendszerváltás.

Más út azonban nincs arra, hogy 2018-ban Orbán eltűnjön !

Üdv sphagin.

NewTiborc írta...

Végig olvastam, de megérte? Nem. Sajnos úgy látom még mindig csak kevesen értik a lényeget. A jobbik nélkül -de lehet még avval is - ha meg lenne is a győzelem, az még nem jelent semmit. Evvel a tutyi-mutyi ellenzékkel minden maradna a régiben, mivel csak demokratikus és törvényes módon tudnak gondolkodni. A törvények pedig "jól" meg vannak alkotva, így minden rablás törvényes. Ebben az esetben maradnak a fidesz által kinevelt és pozícióba hozott gázszerelők, akik pillanatok alatt megfojtják az új kormányt. Mi marad az új kormánynak? az üres kassza és az ország gondjai, a béna kacsa szerepe, kész bukás. A fijjuk meg röhögnek a háttérben, mi meg szívjuk a ....
Nem tudom, az ellenzék okos emberei az életben egyszer nem tudnák önmagukat is megerőszakolni, mert velünk már párszor megtették. Ez is egy kúrva jó "elvi" álláspont nemde, inkább a rabló seperje ki a kamrából az utolsó morzsát is, mint hogy nekem kelljen a kutyát féken tartani. Nem gazdaságos, de elég kényelmes álláspont.
Ha valakit megsértettem, akkor elnézést kérek, de ha ilyen dolgokat olvasok akkor már tombol bennem a keserűség, mert most is azt látom, hogy ha valaki javasol valamit, azt kapásból cáfoljuk, tagadjuk, uram bocsá' miért is próbálnánk meg?

Frank írta...

Hallottam én is tözsgyökeres baloldalitól, hogy ő is képes a Jobbikra is szavazni, hogy ezt a bandát le lehessen váltani. Ceglédivel kell egyetértsek, hogy ez nem járható út, a Jobbik, egy baloldallal való összefogás után, a legnagyobb szeletet kéri majd a hatalomból, mert - sajnos - ő a legerősebb az ellenzékben. Nem is kell majd kérnie, mert az neki jár(na).
A demokratikus ellenzéki pártok meg kevesek ehhez a váltáshoz, és sehol nem látni azon a tájon egy hiteles vezetőt, mindegyik valamilyen módon sáros: Gyurcsányt sikeresen elintézéték a karakter-gyilkolással, az LMP-bél Schiffer kicsit félreállt ugyan, de még mindig ott van, s vannak kapcsolódásai a FIDESZ-hez, Bokrost a csomagjával tudják csesztetni (pedig az szakmailag kifogástalan volt), Juhász Péter kiállása tiszteletre méltó, de kendermagozással bármikor támadható, s ki van még?
Abban bízhatunk, hogy Orbán nyilvánvaló betegsége elhatalmasodik - egyre több zavaros, értelmetlen megnyilatkozása van -, s a saját berkein belül buktatják meg. S körülotte nincs olyan személy, aki akkora hatással tudna lenni arra a bandára, mint ő, amit FIDESZ-nek hívnak, törvényszerú lenne az összeomlás.
Orbán betegségének elhatalmasodásában sokat segítenek a parlamneti kemény támadások. Egy-egy Harangozó Tamás felszólalása után látható már némi zavar OV viselkedésén.
Pupu írása briliáns, ezen hatalmasat nyerítettem: "A legfájóbb pont a mai helyzetben az, hogy ezek - beleértve a köpcös kis haspókot is - a mieink, ezekből a suttyókból egy se nevelkedett polgári miliőben, ezeket be lehetne vonni aranyfüsttel, az se segítene rajtuk, hiszen számukra idegen közegben mozognak, idegen mintákat követnek, úgy mutatnak a Sándor-palota aranyozott stukkói között, mint kutyaszar a meisseni tálban."
:)))))

góbé írta...


A zemeszpé dilettantizmusa/kollaborálása, a DK nárcizmusa rengeteg baloldali demokratikusan gondolkodó szavazót, akár a dacból is a jobbik felé vitt. Lehet fanyalogni, nácipártozni, de két, de inkább három dologra nem figyelni sulyos hiba.

Az első. A Jobbik az elmult választásokon - 2010., 2014 - 12 %-os eredményt ért el, mely mögött 4-500-ezer választó van Ennyi higagyu takonynáci azért nincs az országban, főleg tekintetbe véve hogy közülük nem kevés már a fidszre szavaz.

A második. A választási matematikát, a realitásokat, már-már entellektuális gőggel paralel
önérzet okán elvetni, figyelmen kivül hagyni, még sulyosabb hiba.

S talán a legfontosabb. Tegyük föl tényleg sikerül egy hiteles, demokratikus értékek iránt elkötelezett választási párt megalakitása a Jobbik nélkül, egy pártokon felül és kivül, valamint köztiszteletben álló me.-jelölttel, melynek célja egy szakértői kormány által a jogállam helyreállitása, a felelősségre vonás beinditása stb.

2018-ban a jobbik valszeg hozza a 12 %-ot, ahogy az LMP is az 5-6-ot. A maradék 80 %. Ebből a dem. oldal hiába szerezné meg a győzelmet jelentő akár 45-50 %-ot, nagy az esélye hogy kisebbségi kormányzást tudna csupán megvalósitani, ami végzetes lenne.

Ugyhogy inkább praktikus, a fanyalást félretéve, a tulérzékeny orrokat befogva, de első körben közösködni a jobbikkal, mint arra késztetni, hogy szoros eredmény esetén belehajtsuk egy fidesszel megvalósitandó koalicióba. Gondoljatok bele és borzongjatok, de inkább rettegjetek: egy fidesz-kádémpé-jobbik reláció...kormány !!!

NewTiborc írta...

Kedves Frank!
Igen, így van ahogy írod. Azért egy-két jóembert nem ártana figyelmeztetni, hogy miért is kell most fanyalognunk? Bizony volt egy vezető típusú ember a baloldalon, ha nem is tetszik ez a megfogalmazás még most sem egyeseknek. Hogy sikerült őt sikeresen le karakter gyilkolászni? Igen sikerült, de minden tévedés ellenére ez nem a fidesznek sikerült, hanem az MSZP-nek. Vajon miért nem álltak ki a miniszterelnökük mellett, vajon mi volt a sérelmük? Senki sem meri a mai napig konkrét állításokkal alátámasztani a véleményüket. Vajon miért nem beszélnek még most sem az igazi bűnösökről, Szili, Szekeres, Puch, stb.. Talán ennyi MSZP vezetőnek van vaj a fején, vagy talán megvették őket? Nekik kényelmes ez a langyos víz? Még mindig nem tudják az igazság gombócát lenyelni? PL. a Botkának nem volt elég a retusálás, olyan magasan hordja az orrát, hogy a ritka levegő miatt oxigénhiány van az agyában? Igen, oda jutottunk, hogy a jobbikkal kellene kokettálni, de ennek nem egy ember az okozója, tessék már körülnézni.

Frank írta...

New Tibor, egyetértünk, ha az MSZP kiáll Gyurcsány mellett az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése idején, nem tudták volna leamortizálni. Az eredendő hibája az volt Gyurcsánynak, hogy tehetség tekintetében messze felette áll az összes pártbeli vezetőnek, de a jobboldalon sem látható hasonló képességű ember. (Orbánt fél kézzel lesöpörte a nyilvános vitában.) Nem volt GYF-nek partnere az MSZP-ben, akivel meg tudta volna beszélni a refornokat, elsősorban azt, hogy miképpen, milyen módon lehet azokat megvalósítani. Nem volt mögötte egy megfelelő kommunikációs team, ezért bukott meg a népszavazáson, amit a FIDESZ indított (nem volt senki, aki a környezetéből figyelmeztette volna, hogy a vizitdíjas mépszavazás számára csak vesztes eredményt hozhat. Biztos lett volna mód rá, hogy azt a népszavazást megakadályozzák.)

A demokratikus ellenzék most azzal van elfoglalva, hogy kivel, kikkel nem kívánnak összefogni. De ha összefognának, akkor is kevesen vannak.

Ha Orbán gumiszobába kerül, akkor a FIDESZ kártyavárként összeomlik, ez az egyetlen reménby, s egyuttal szégyen az ellenzékre nézve, a tesz-toszaságuk.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Először is boldogabb, eredményesebb évet kívánok mindannyiunknak! (A blog írójának különösen minden jót!)

Úgy gondolom, ha tényleg a megoldáskeresésre koncentrálnánk, ahogyan a cikk is írja - talán valóban eredményesebbek lehetnénk.

Ha nem nyafognánk megint arról, hogy ki nem tetszik, hanem eldöntenénk végre, hogy Orbán és a sleppje, és mindaz, amit ezzel az országgal, velünk csinálnak!

Döbbenet, hogy még mindig ott tartunk, hogy gyenge az ellenzék, jaj, jaj, ... Már csak a ház előtti lóca hiányzik és a fejkendő. S ha meguntunk ezen sápítozni, még megbeszélhetjük, hogy a szomszéd Marcsa szoknyája túl rövid.

Szerintem sincs más megoldás, csak egy határozott ellenoldal Orbánékkal szemben. Nem kell elnevezgetni "összefogásnak", minek? Együttműködésnek, talán. Kompromisszumnak, nem többnek. Nem többnek. Nem kell Vonával egy ideológiai platformra kerülni. Mintha azon görcsölnénk, hogy ha kimegyek az utcára, elüthet az autó.
Én sem szimpatizálok az embercsonkítós, kémiai kasztrálós Jobbikkal, de a választási szövetség nem házasság.

Ráadásul a Jobbikosok (néhány közeli ismerős mindig megörvendeztet a véleményével) közül egymástól függetlenül két erősen elkötelezett is jelezte: kinézték maguknak az LMP-t, mert a Jobbik "már nem jó". S különben is, mondja az egyik " az LMP már a második olyat mondja, ami tetszik" neki.

Változhat még a felállás, a Jobbik is változott, idő míg a szavazók átpártolnak.

Még egy kérdést itt tennék fel, mert sehol nem kapok rá választ. Csak az idegesítő egyenmondatokat.
Miért utálják ENNYIRE Gyurcsányt? Mi az, amit Antalnál, I.Orbánnál rosszabbul csinált? Mi az, amiért az MSZP-nek mögé kellett volna állnia?

Nem nekünk nem kellene folyamatosan mantrázni ugyanazt 800-szor? Nekünk szavazóknak? Nem nekünk nem kellene abbahagyni egymás erősítgetését (hülyítését)?
Nem hallok, nem olvasok indokokat, csak ugyanazt a megosztó, lépjen hátra, elutasított és mindenféle szövegeket? Miért is?

Itt okos, jól gondolkodó emberek írnak. Miért is lett "baloldalon" első számú közellenség Gyurcsány Ferenc? Konkrétumokkal, ne megérzésekkel indokolva, miért is?

Következő kérdéseim - jó ez így nekünk? Nem lehet, hogy Orbánnak jó?

Névtelen írta...

Lehetetlen a Jobbik-kal való összefogás, mert a JOBBIK a FIDESZ-szel fog majd össze. Ne álmodozzatok!
Aztán lehetetlen lesz azért is, mert a Jobbik-ot a választásokra a FIDESZ annyira le fogja gyengíteni, hogy nyűszítve omlanak majd /Vona nélkül/ a védelmező Orbán karjaiba.
De főleg azért lehetetlen, mert a JOBBIK-nak és a FIDESZ-nek közös a célja: vissza abba jó dzsentry Horthy korszakba.
A megoldás kulcsa -akárcsak 2014-ben- az MSZP-nél van. Ha végre meg tudnak szabadulni saját dszentry árulóiktól, és végre modern szocdem párttá tudnak válni, tetteiket nem a tőkéhez, hanem a kizsákmányoltakhoz való viszonyuk határozza meg, akkor - természetesen a DK-val együtt- nyerhetnek, nyerhetünk. Ehhez azonban az is kell, hogy szembenézzenek többszöri - 2006-os, és 2014-es árulásukkal, és el kell fogadniuk Gyurcsányt, meg Bokrost, bármennyire fáj is. Meg mi is kellünk hozzá: mi a választók, akik nem vonultunk utcára akkor, amikor a szervezett és fizetettt "jobboldali" hordák lerombolták Budapestet és vele együtt a magyar demokráciát. Aztán azóta is azt mondogatjuk, amit Orbán a szánkba adott, hogy "a Gyurcsány a hibás", "az MSZP meg tönretette az országot", és közben magunk sem jövünk rá, ami teljesen nyílvánvaló: ha ezek a fijjug, ezek a "fiatal demokraták" ha most hazudnak, akkor ezek 1998-tól, sőt a rendszerváltástól fogva hazudnak nekünk, mert semmi más nem érdekli őket, mint a hatalom, de csak azért, hogy gazdagodjanak a mi bőrünkre. Azzal ámítjuk magunkat, hogy majd jön egy Messiás valahonnan, és megoldja a gondjainkat. Vegyük végre tudomásul: demokráciát, igazságosabb társadalmat, sem a Gyyurcsány, sem az MSZP nem csinálhat helyettünk, mint ahogy diktatúrát sem tud Orbán nélkülünk csinálni! Mind bűnösek vagyunk! Ideje lenne észheztérni, és végre felelős polgárként viselkedni. Tehát: mi vagyunk a felelősek, nem más! Amennyiben mi, a választók továbbra sem érezzük majd úgy, hogy a politikát nekünk kötelességünk ellenőrizni, akkor hiába is jön majd Orbán helyett más, az nem lesz igazi demokrácia!

amadeus írta...

2015 decemberében ez volt a hír:

"Sokaknál kiverte a biztosítékot Medgyessy kitüntetése
2015.12.01.

Nem számít újdonságnak a Fidesz politikájában, hogy megpróbálják a baloldal ismert személyiségeit úgymond átcsábítani az oldalukra. A legutóbbi példa erre az volt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben a Magyar–Kínai Barátságért Kitüntető Díjat adományozta Medgyessy Péternek, az MSZP–SZDSZ által támogatott volt miniszterelnöknek. ...

A Fideszben Medgyessy kitüntetése nem aratott osztatlan sikert. 
A legnagyobb felháborodás a mezei tagok körében alakult ki, akiknek egy jelentős része a 2002-es kampányban csatlakozott a párthoz. Akkor a Medgyessy Péter vezette MSZP, ha csak hajszállal is, de legyőzte a Fideszt. A polgári körök törzsmagja számára teljesen elfogadhatatlan Medgyessy Péter személye, ezért sokan nem értik, mi szükség volt erre a gesztusra." ...

http://www.origo.hu/itthon/20151130-szijjarto-peter-medgyessy-peter-fidesz-kdnp-mszp-baloldal-jobboldal.html

2016 decemberében kiderült a gesztus oka: Fogjon össze a baloldal a széljobbal (a belföldi és a nemzetközi botrány biztosítva), és a Fidesz biztos befutó lesz továbbra is. Ennyit megért egy kétes csillogású plecsni.

sima pupista írta...

Képzeljük el azt, hogy megbízunk egy szimpatikusnak tűnő vadidegent, aki szépeket ígér, hogy ő kezelje az összes pénzünket! Ahogy megjön a fizu, egyből ő kapja meg, mi pedig hátradőlhetünk, mert nem kell bajlódnunk a nagybevásárlással meg a csekkbefizetéssel. Persze pici jutalékkal. Milyen kényelmes, nem? Csak odaadunk neki mindent és a szánkba repül a sültgalamb. Mit gondoltok? Tényleg bevásárol nekünk? Tényleg a csekkekre költi a pénzünket? Nagyon meglepő lenne, ha egyszercsak nem lenne otthon villany és egy falat kaja sem?
Hát pontosan ezt csináljuk most és hőbörgünk, hogy micsoda szemét alakot bíztunk meg! Szerintetek a másik, amelyik ráadásul még nyíltan fajgyűlölő is, nem ugyanezt tenné?
Vagy valami titokzatos ködbe burkolózó, igazán rendes jótevő, egy majdani szakértő? Ő majd tényleg jobb lesz?
Komolyan ezt gondoljátok? Itt mindenki ennyire naiv?
Hol éltek, emberek?
Beleteszitek az életeteket, pénzeteket, szabadságotokat, fizikai és szellemi energiátokat, gyerekeiteket egy vadidegen kezébe és csodálkoztok, hogy átver? Ez most komoly?!

NINCS szükségünk vezetőkre.

Saját magunkra van szükség. A tehetségünkre, képességeinkre, hitünkre (nem vallásosra gondolok!), emberségünkre, tudatosságra és szeretetünkre.
Amíg ezt nem értjük meg kollektív szinten, addig folyamatosan el fogják lopni mindenünket.

Hiszitek vagy sem, tetszik vagy sem, ez van, emberek.

Totózzatok csak tovább, ki lenne jobb tolvaj a fejünk tetejére, addig sem kell azzal foglalkozni, hogy vállaljuk a felelősséget önmagunkért sem egyéni, sem társadalmi szinten. Sok sikert hozzá.

NewTiborc írta...

Kedves sima pupista!
Csak nem azt akartad kinyögni itt az új esztendő elején, hogy maradjon csak a kis diktátor, mert úgy sincs helyette jobb. hadd lopjanak, van még mit, a belünk sem lóg ki csak félig, legyünk hálásak a jó Istennek.
Az országot meg nem kormányozhatja tíz millió ember (micsoda káosz lenne) következésképp valaki mégis csak kellene, nemde? A jelenleginél nincs jobb "vad idegen"? Ő nem az volt? Tudod lakva ismerszik meg az ember. Rizikót pedig vállalni kell, mert anélkül a haladás az nuku.

1970 írta...

Kedves NewTiborc és Frank!

Én azért azt is megemlíteném, hogy Gyurcsány F. - a felsoroltakon túlmenően - nem kis részben magának is köszönheti a bukását. Nem lehet ui. elfelejteni, hogy miként döngölte agyagba a baloldal múltjának, történetének fontos és meghatározó szereplőit. (Tessék emlékezni arra, mikor a Kádár és Nagy Imre közti választásra szólított fel, rendkívül rövidlátó és ostoba módon. Az utolsó karakteres baloldali vezető - Horn Gy. - figyelmeztette is őt erre!).
Az egyebekben írtakkal egyetértek. Véleményem szerint is a szakértői irány lenne átmenetileg a megfelelő, de hosszabb távon szerintem egy karakteres, markánsan baloldali (nem liberális!) elveket valló személyiség hozhat fordulatot, aki mellé felsorakozna az ország nagyobbik fele. (Persze utána a hatalom gyakorlásának mikéntje lenne az igazán meghatározó, amiként azt a történelem már olyan sokszor bizonyította: nem a hatalomra kerülés módja a döntő, hanem az azzal való élés/visszaélés.)

Pupu írása kiváló. A hatalomgyakorlás módjának fontosságáról árulkodik az alábbi rész:
"A legfájóbb pont a mai helyzetben az, hogy ezek - beleértve a köpcös kis haspókot is - a mieink, ezekből a suttyókból egy se nevelkedett polgári miliőben, ezeket be lehetne vonni aranyfüsttel, az se segítene rajtuk, hiszen számukra idegen közegben mozognak, idegen mintákat követnek, úgy mutatnak a Sándor-palota aranyozott stukkói között, mint kutyaszar a meisseni tálban."

Gondolom, a "mieink" jelző esetleg csak az induláskori társadalmi helyzetükre vonatkozik, mert a mai énjükkel értelmes ember nem vállal közösséget. Ahogyan ezek az emberek (élükön a pszichopatával) bánnak a hatalommal, az elképesztő. (Ismét csak utalnék Kádárra (illetve a kádári típusú vezetők)re, aki/akik hasonló társadalmi közegből származva gyökeresen más utat követett/követtek...)

És még egy: én is látom a betegség elszabadulását az utóbbi években, bár szerintem ez már jó ideje meghatározó Orbán személyisége vonatkozásában. Sajnos ez a dolog a végjáték szomorú, véres irányába is mutathat, hiszen egy pszichopata beteg hatalmának védelméről van szó...

NewTiborc írta...

Kedves 1970!
Igen, igen nagyon igazad van. Nem ez az egy hibája volt.
DE hát mire véljem, hova tartunk, mikor most hallottam az ATV fórum műsorvezetőjének a szájából, hogy Kádár az gyilkos volt, mert nem tartotta be az ígéreteit, Hitler az fas...a gyerek és ne nevezzük gyilkosnak. Kb. ez jött le a szövegéből röviden összefoglalva. Hitlert valaki biztos kényszerítette a deportálásra.
Mit akarunk, állítólag ez az egyetlen talpon maradt(?)ellenzéki tv.

1970 írta...

Kedves NewTiborc!

Az ilyesmiken már meg sem lepődöm:( Néhány éve nem más, mint Gréczy Zsolt (jelenleg a DK szóvivője) mondott ugyanezen a csatornán, ugyanebben a műsorban (!!!) (amikor még azt vezette) valami hasonló kapitális baromságot.
Sajnálom, de nem tudok ezekre az emberekre, mint hiteles baloldali politikusokra tekinteni, az ilyesmik miatt sem. (Említhetném még Niedermüller Pétert is, aki hasonló sületlenségeket mondott néhány éve.)
Azt hiszem valóban Horn Gy. volt az utolsó hiteles és jelentős baloldali politikus, sajnos. Ilyen szempontból pedig tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy Gyurcsányról, Gréczyről, Niedermüllerről, Kövérről, Orbánról, Lázárról, Rogánról, Vonáról, Schifferről, vagy a többi eszementről beszélünk. Amíg ez marad a választási alternatíva, addig az ország zuhanni fog a mélybe:(((

(Nagyon illeszkednek úgy látszik azon a csatornán Németh S. elvárásaihoz, megy a teperés:))

sima pupista írta...

Kedves New Tiborc!
Valamit nagyon félreolvastál, de örülök, hogy legalább foglalkozol a hozzászólásommal. :) Ezt őszintén megköszönöm.
És valóban: nem kormányozhatja az országot tízmillió ember, hiszen már rég nem vagyunk annyian. De a világot kormányozhatja hétmilliárd ember, mert mindannyian egyenlőek vagyunk és egyikünknek sincs semmiféle joga beleugatni abba, hogy mit hogy csináljon - és mijét kinek adja - a másik.
Ez persze csak képletes gondolat, mert a világot egyáltalán nem kell irányítani. Képzeljétek, emberek: a Föld vezetők, mi több, politikusok nélkül is forog, a nap az ő áldásos tevékenységük nélkül is minden reggel felkel, a fű nélkülük is nő, a termés nélkülük is terem, a jószág nélkülük is béget. Sőt...
Úgyhogy mindenki kormányozza csak saját magát, az éppen elég ahhoz, hogy a világ rendben legyen. ;)
Aki nem hiszi, járjon utána. (Például gondolkodjon el azon, mikor is volt olyan a történelemben, hogy a népnek jó lett volna, hogy vezetik - súgok: soha; vagy hogy hogy a fenébe volt képes létezni az emberiség evolúciója hajnalán vezetők nélkül. Megjegyzem, a túlnépesedés itt nem ellenérv, mert a bolygónk hétmilliárd embert bőven képes volna eltartani, ha hagynánk. Az alfahímes, falkavezéres állati példákat pedig hanyagoljuk, mert az ember nem állat.)

kekec írta...

New Tiborc 02. 17.57
Atyagatya! Te állítólag a közélet és a politika iránt érdeklődő vagy! És még mindig ott tartasz, hogy a Hitgyüli TV-je ellenzéki?

NewTiborc írta...

Kedves kekec!
Bocsi, de nem én vagyok a hülye, hanem azok a demokratikus politikusok, akik ezt hirdetik. Nem véletlenül tettem fel a kérdést.
Kedves sima pupista!
Hiszékeny ember vagyok én, s el is hiszem, hogy a felsorolt dolgok vezető nélkül is működnek, de azt valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy az emberek zöme rendszabályozás nélkül normálisan viselkedne.

sima pupista írta...

Kedves NewTiborc!
Miért, úgy gondolod, rendszabályozva - azaz jelenleg - normálisan viselkednek az emberek?!