2021. május 27., csütörtök

KOMMENT 0527 HONVÉDSÉG RELOAD

 Áder János felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát


Méghozzá indoklás nélkül.
Szépen beleillik a demokrácia felszámolásának folyamatába.
2023-ig szólt a kinevezése.
Talán nem ért egyet az atomfegyver rendszeresítésével, esetleg ellentmondott a darutoll sapkadísz bevezetésének, de lehet, hogy nem akart megrendelni ötmillió készlet Satya&Lölö 21 mintájú kínai kanálgépet - ki tudja?
De az is lehet, hogy nem bíztak benne, hogy adott esetben nem lesz hajlandó bevetni a Honvédséget a néppel szemben.
Állítólag saját kérésére mentették fel, de hát Trockíjt is saját kérésére vágták kupán a jégcsákánnyal, ugye...
Meg, hát a fenéken billentett tábornok szerint - az új feladatokhoz új típusú - vélhetőleg a Sandhurst gyorstalpalóján végzett - katona kell.
Tényleg középkori állapotok uralkodnak errefelé, szinte hihetetlen, hogy a jobboldali gondolkodású embereknek ez tetszik.
És mégis...


Vízválság fenyeget: Ukrajna továbbra sem ad ivóvizet a Krímben élőknek


Ukrajna a vízzel játszik, hogy stílusos legyek.
Isten tudja, mi lesz ennek a vége, de nem tartanám csodának, ha egyszer zöldruhás harcosok lepnék el Ukrajnát.
Az ukrán elnök a víz szolgáltatását a Krím visszaadásához köti, ez mostanában úgy kétszáz évig nemigen lesz napirenden.
Ukrajna miniszterelnökét meg kellene ismertetni a régi történettel, melyben az öntudatra ébredt ifjú nagyobbat akart szellenteni az apjánál.
Érdekes vége lett.
A magyar szakértők közül van, aki azt gondolja, hogy előbb-utóbb a Kreml rákényszerül a tárgyalásos megoldásra.
Vízügyi kérdésekben hülyébbek vagyunk az átlagosnál, emlékezzünk csak Bős-Nagymaros szlovák papírtigrisére, meg a Balaton körüli hercehurcákra...
Hasonló helyzet könnyen bekövetkezhet Ukrajna vonatkozásában is: mire az ukrán vezetés körülnéz, vagy vize nem lesz, vagy a területe zsugorodik, vagy megszűnik a szuverenitása.
Vagy új miniszterelnöke lesz.
Hogy ezek nem szép megoldások?
Nem hát, de hát most nem is szépségversenyről beszélgetünk, nemde?


:O)))

4 megjegyzés:

talalom írta...

Hm. A szövetségbe forrt szovjet köztásaságok idején, a huszas években a Krím az orosz szocialista köztársasághoz (SzRSzR) tartozott, azon az alapon, hogy többnyire az orosz cárok foglalták el a tatárságtól, majd uralták, fejlesztették kvázi nyári rezidenciává a félszigetet. Valamikor a nagy ukrajnai éhínség után "ajándékozta" az Orosz Szocialista Köztársaság a Krímet az Ukrán Szocialista Köztársaágnak, hogy tompítsa az ukrán elégedetlenséget. Kevesen tartják észben, hogy a Szovjetunió több -talán 20 - önálló állam szövetsége volt, erőteljes orosz dominanciával. nagyjából az orosz cári uralom területén. A különböző küztársaságoknak különböző jogai voltak az összoroszországi - majd szovjet - parlamentben. (Egyébként pont úgy, mint nyugatabbra pl. az egységes Németország "összekovácsolása" idején De említhejük Nagy-Britanniát, sőt Franciaországot is). A nemzeti ethosz-szal a Szovjtunió egész fennállása - 1922-1990 - alatt keményen küzdött. Talán a győztes második vh után kezdett kialakulni a szovjet nemzettudat, hasonlóan az USA-beli amerikai nemzettudathoz. Az USA olvasztótégely doktrinájában okosabban bántak a nemzeti érzelemmel.Nem volt tiltott büszke magyarnak, lettnek, németnek lenni. Bár az őslakos indiánsággal nem bántak kesztyűs kézzel. Ahogy a később behurcoltfeketék se őrizhették meg "nemzeti identitásukat, azon egyszerű okból, hogy nem volt nekik iylesmijük, Hiszen Afrikában a múlt században még csak törzsek, nemzetségek voltak.
A magyar Kölcsey tapintott rá legvilágosabban a nemzeti "nagyság" legfontosab eszküzére, a nyelvre. (Nyelvében él a nemzet.) Az orosz-kommunista nemzetköziség egyértelmű kudarca pl., hogy a számítógépet világszerte nem szamoscsitalnaja masina-ként emlegetik, hanem kompúternek - még orosz nyelvterületen is.
Depl. a magyar Biró László többet tett a magyarnemzet elismertetésért, mint tokától-bokáig piros-fehér-zöldbe öltözött barmok. Bitanniában az általa feltalált golyóstollat a mai napig "biro"-nak emlegetik. (Igaz, az angolok mondanak mindenfélét a leírt betűkkel, így a "biro" bájro-ként hangzik.DDD
Na, bocs a hosszú lamentálásért - de nekem becsípódésem ez a nemzetfogalom, amit jócskán bemocskoltak/bemocskolnak az übermeschek, meg a törzsökösök - legyenek bármely nmzethez tartozók.

kekec írta...

Pupu, most őszintén: Te a magyar miniszterséget választottad volna egy NATO tisztség helyett?
Merthogy az érintett nyilatkozata szerint katonai területen, de nem itthon fogja a tevékenységét végezni. Az valamivel stabilabb állásnak tűnik.

1970 írta...

Kedves talalom!

Egy pontos forrás a "nyelvében él a nemzet" szállóige eredetéhez:
https://szabadfold.hu/orszag-vilag/gretsy-laszlo-nyelveben-el-252392/

"Az USA olvasztótégely doktrinájában okosabban bántak a nemzeti érzelemmel.Nem volt tiltott büszke magyarnak, lettnek, németnek lenni. Bár az őslakos indiánsággal nem bántak kesztyűs kézzel."

Abba belegondoltál, hogy az USA - ahogy írod is - egy olvasztótégely? Vagyis nincs domináns nemzeti identitás (tkp. többségi nemzet), mint az egykori SZU-ban. Az olvasztótégely kifejezés meg önmagában is mutatja, miről beszélünk. Az "amerikai identitásról"...

anteus írta...

Olvasztótégely? Paradicsomleves!
S.P.Hungtinton: Kik vagyunk mi? Az amerikai nemzeti identitás problémái. Európa Bp. 2005.