2010. október 11., hétfő

EINSTAND...

Orbán beszédet mondott a Parlamentben, majd magáévá tette a jogállamot - jó alaposan.

A beszéd témája a timföldgyári katasztrófa volt.
Orbán, mint a bosszú sötét angyala lángpallosát lengetve négy pontban foglalta össze a teendőket.
Az első a károsultak mielőbbi kártalanítása - de nem az adófizetők pénzéből, - "mindenekelőtt azok fizessenek, akik a károkat okozták" mondá a jogvégzett miniszterelnök.
Hát ez bizony szép elképzelés, habár én inkább azt mondanám, hogy egy ilyen helyzetben az állam ne várja meg, míg eldől, hogy kit és milyen mértékben terhel – terhel e egyáltalán – felelősség, hanem csapja össze sarkantyúit és fizessen, mint a katonatiszt.
Aztán, - ha az emberek már megkapták jogos kártérítésüket, akkor majd eldönti – nem, nem talált! - nem Orbán, hanem a bíróság, hogy ki miért felel és terhel e valakit felelősség, és ha igen, milyen mértékben.
Aztán másodjára meg kell gátolni a további károkat, "nem élhetünk tovább eltitkolt veszélyekkel".
Orbán szerint alapos okunk van feltételezni, hogy voltak, akik tudtak a tározó falának veszélyes meggyengüléséről, de ezt magánérdekből elmismásolták, bagatellizálták.
Hogy miben áll ez az alapos ok, azt csak sejtem, - katasztrófahelyzetekben az emberek fantáziája beindul és mindenféle hírek kelnek szárnyra.
Kenyában voltam, amikor a helyiérdekű Orbánviktor talpasai nekizúdultak az elnök embereinek, - na, akkor ott a magyar turisták között elterjedt a hír a svéd asszonyról, akinek mindkét kezét levágták bozótvágó késsel.
Ez is ugyanolyan légbőlkapott hír volt, mint a gátrepedés, ami ott tátongott évek óta és amit csak azért nem vettek észre idejében, mert nem nőgyógyásszal őriztették a gátat a gaz tőkések.
Megjegyzem, az eltitkolt veszélynek meg olyan a természete, hogy nem tud róla, csak az, aki eltitkolja, imígyen hát nem mirajtunk, hanem rajta áll a dolog, és ha nem akarja elmondani, akkor mi ugyan hiába ugrálunk, mint politikai Gumimaci.
A harmadik pont a termelés közérdekből történő biztonságos újraindítása, ami roppant időszerű. Merthogy óriási baromság volt a leállítása is, minthogy nem a termeléssel, hanem a keletkező melléktermék elhelyezésére szolgáló tárolóval volt baj.
Mintha leállítanák a buszjáratot, mert kilyukadt a garázsban a fáradtolajat tároló hordó.
Így aztán nem is marad más hátra, csak a felelősök szigorú, de fair felelősségre vonása, amely megmutassa? (megmutattya? – vezérünk számára az ilyen ravasz szavak megoldhatatlan nyelvtani kihívást jelentenek, csakúgy, mint a meteorológus, akit ő meterológusnak hív…), hogy ő aztán nem kukoricázik.
Így osztán lesz katasztrófavédelmi biztos, mert Őkegyelmessége ezt álmodta meg.
Ez egy olyan nagyhatalmú biztos lesz, hogy közvetlenül Orbán Viktor jobbján foglal majd helyet és egyszemélyben ítél eleveneket és holtakat és el fogja látni mindazokat a feladatokat, melyekkel ezidáig a demokratikus intézményrendszer és az állami bürokrácia babrált szaxerűtlenül és alacsony hatékonysággal.
Nem kell innentől kezdve sem Környezetvédelmi Felügyelőség, sem Bíróság sem Ügyészség, ha valahol gebaß támad, a miniszterelnök kinevez egy biztost, ad neki instrukciókat meg felhatalmazásokat oszt jónapot!
Lehet kormányrendelettel ízibe állami irányítás alá venni a magáncéget, letartóztatni a vezérigazgatót tulajdonképpen tisztázatlan vádak alapján, lehet kijelenteni, hogy a magáncég vagyona a mienk, azt nem lehet kimenekíteni és lehet fényezni egy politikust a szerencsétlen áldozatok szemfedelével.
Nem szokatlan ez ebben az országban, volt itt már MAORT per, lesz legfeljebb egy MAL per is.
Majd aztán lesznek vallomások is: Mohácson, egy csőszkunyhóban találkoztam a vádlottal, aki ott adott át nekem egy ürgebőrbe csomagolt vörösiszap-téglát…
Nem vonom én kétségbe azt, hogy ez az esemény megér egy alapos vizsgálatot, és igen, - ha vannak, meg kell állapítani a felelősöket is.
A vizsgálat elvégzésére megvannak a megfelelő állami szervek a szakértői munkára pedig az állami intézmények, Orbánnak az ügy körül nincs semmi egyéb dolga annál, mint biztosítani az államgépezet zavartalan működését.
Nélküle is lehetne talán foglalkozni a károsultakkal meg a kárelhárítással, esetleg magával a kivizsgálással, merthogy engem azért az nemigen nyugtat meg, hogy ötven tegnap végzett rendőr szaladgál a károsultak között és kérdőívek segítségével akarja felderíteni a katasztrófa okát.
Egy dolog, amit nemigen lehet látni, ez a tárgyilagos vizsgálat - legalábbis sajtóhírek szerint még a katasztrófa helyszíne sincs rögzítve, sehol egy szakember, sehol egy szakértői bizottság, nincs nyomrögzítés, nincsenek biztonságba helyezett anyagminták.
Ha a gátat felrobbantották volna a Vörös Iszap Brigád terroristái, azt sem lehetne lassan megállapítani, - telik az idő elenyészik a nyom…
De van az ésszerű tettek helyett gát, merthogy azt látni lehet, ott pöffeszkedik a falu közepén, dolomitból megalkotva, hogy senki ne feledje, kinek kell imákba foglalni a nevét.
Orbánon nem csodálkozom, hiszen csak azt adja, mi lényege – populizmust, gátlástalanságot és a jogállam semmibevételét.
Akin csodálkozom az Gyurcsány, aki tisztában kell legyen azzal, hogy egy politikust nem a szavai, hanem a tettei minősítenek, és ezek a tettek most éppen a jogállam lebontására irányulnak.
A gesztus - ha annak szánta - felesleges és kártékony volt, - lehet a károsultakkal úgy is együttérezni, hogy közben nem keltjük azt a benyomást, hogy a kormány aktuális intézkedései, titkolózása, agresszív prejudikálása és vad demagógiája lenne a kívánatos magatartás, Orbán pedig a Nagy Államférfi.
Értem én, hogy felül kell emelkedni a kicsinyes napi politikai érdekeken, de azt azért csodálnám, ha nem venné észre, a törekvést, hogy ma a MAL, holnap a MOTIM és holnapután bárki, aki a baloldalhoz kötődik.
Hiba azt gondolni, hogy egy pitbullal szemben az a követendő magatartás, ha mélyen lehajolunk hozzá és megsimogatjuk buksi fejét, hadd nézzen bele a dekoltázsba mélyen, hadd lássa temérdek szívünket.
Ezt összesen kétszer tudjuk előadni, hacsak nem mi vagyunk maga Siva, az ő nagyszámú karjával.
Miközben ezt a bejegyzést írtam, Gyurcsány is rájött, hogy mire megy ki a játék, - talán felhagyhatna már parttalan naivitásával – a maffiával áll szemben, nem az Üdvhadsereggel…
És nem lenne talán szükség mindenre azonnal reagálnia, - egy impulzív embernek ez maga a halál, de lám, ez hibákhoz is vezethet.
Egyszer elmesélte valahol, hogy a család azt mondja rá, hogy lotyaszájú - ma volt a nap, amikor beláttam: igazuk lehet.
Még csak annyit: ha egy autóbusz fékhiba miatt megcsúszik és belefordul az árokba, 12 halottat hagyva a baleset színhelyén, akkor az autóbuszgyár vezérigazgatóját le szokták tartóztatni?


:O)))

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, pupu.
rákosiviktor feltámadt és államosít. ezt bármikor, bármivel, bárkivel megteheti, amit gyf. is nagyon jól tud és talán megijedt attól, hogy az ő cége is állami azaz rákosi tulajdonába kerülhet!
a példáid a hülyeségre kiválóak, pl. hogy miért nem kellett volna bezárni sem az üzemet és itt a végén a busz, a halottak +a vezérigazgatós szöveged kiváló, tanítani kellene a logikádat... a logikusság hiánycikk szép hazánkban... pupu, a félelem sok nyelvvel nyalja a segget, de ami így sem nyalható OKOSRA +tisztára az úgy is bukik,,, ámen...vagy amit akarunk:))) jó vagy de tényleg! örömmel látom, hogy már 3o követőd van. lesz ez 33o is mert megérdemlünk:))) - ALMÁCSKA -

morpho írta...

Teljesen egyetértek.Annyit tennék csak hozzá, hogy ha a tartálykocsi felrobban a benzinkúttal együtt és leég egy város, akkor nyílván a MOL részvényesek a felelősök..

PannonPuma írta...

Szokásos orbánköpködés, semmi több...
"Még csak annyit: ha egy autóbusz fékhiba miatt megcsúszik és belefordul az árokba, 12 halottat hagyva a baleset színhelyén, akkor az autóbuszgyár vezérigazgatóját le szokták tartóztatni?"
Tökéletes a párhuzam, igazán ügyes voltál ám..!
- ALMÁCSKA - irta:
"tanítani kellene a logikádat... a logikusság hiánycikk szép hazánkban... "
Bizony, ezt a logikát mindenképp érdemes lenne tanítani, abszolút igy van...!

pikk írta...

Orbán Piktor mint a magyar jövőkép festője

Névtelen írta...

Üdv, Effendi!
Külhonban tartózkodtam éppen, mikor értesültem az "állami irányítás alá vonás" és a vezetők/tulajdonosok kriminalizálásáról. Nekem is egyből a MAORT história jutott eszembe! Hjaa, Herodotosz is megmondta vala: "A történelem az élet tanítómestere." Valahogy az az érzésem, bármi történik is nálunk, az már meg volt korábban "pepitában" is, csak most elővezetik kvázi saját ötletnek, eredménynek. Kell-e vajon egyszer ezeket majd "vívmánynak" neveznünk? Magam részéről sem az áprilisi fülke forradalom, sem a NENYI kihirdetésének napját, sem az október harmadikai Önkormányzati Választás napját, sem pedig a jövőben Alkotmány preambulumának kihirdetésének napját nem szeretném megünnepelni, mint a marxista lózungok nélküli neobolsevizmus alapjai lerakásának kezdete napját. Vajh orbitális politikai pofátlanság lenne, ha elkezdene valaki ismét üres konzervdobozokat gyártani, mondjuk narancs felirattal, hogy "A DEMOKRÁCIA UTOLÓ LEHELLETE" ? (Visszanyalna-e a fagylalt?)

Üdv!
szomjas teve