2010. október 5., kedd

ZAGY ÉS ZAGYVASÁGOK...

Természetesen azt hittük, ilyen velünk, magyarokkal nem történhet meg, és lám…


Bekövetkezett a katasztrófa, egyik percről a másikra, falvakat öntött el a bauxitgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszap.
Volt, ahol két méter magasan hömpölygött a sáros áradat, embereket, gépeket sodort el, kitépte a szülők kezéből gyermekeiket, betört a lakásokba, épületeket tett lakhatatlanná, rettenetes károkat okozott emberéletben és anyagi javakban egyaránt.
A történetnek még nincs vége, mert a levonuló szennyes és lúgos áradat belefolyik a természetes vízfolyásokba, elszennyezi azokat és eljuthat akár a Dunába is.
Védekezni ellene szinte lehetetlen, mert óriási tömege ellen a patakpartokon sebtében felhalmozott gipsz – mellyel a kárt csökkenteni iparkodik a katasztrófavédelem, hogy ha már a vörös szint nem is tudják megszüntetni, de a kémhatását semlegesítsék - szánalmasan kevésének tűnik.
Egyetlen dolog, ami ezen segíthet, az a nagymennyiségű víz, amely felhígíthatja a mindent beterítő zagyot, melyen még a liba sem tudna úszni…
Természetesen a halak sem erre a kémhatásra lettek megtervezve, ezért döglenek csapatostól és még napokig dögleni is fognak, és az sem kizárt, hogy ha eléri a szennyezés a Dunát, akkor akár nemzetközi bonyodalom is keletkezhet a dologból.
Természetesen egy ilyen helyzet a katasztrófavédelem és irányítóinak vizsgája, - le lehet mérni, hogy mennyire felkészültek erőkkel, eszközökkel, kiképzett vezetőkkel, tervekkel – és lehet tanulmányozni a kormány működését is egy a szokványostól eltérő helyzetben, amikor nem elég csak bölcseket mondani, de tenni is kell valamit.
Ami azt illeti, a katasztrófavédelem teszi a dolgát, a kitelepítések és a kitelepítettek elhelyezése megoldottnak tűnik, akik a helyszínen dolgoztak, azok becsülettel és önfeláldozóan tették, amit kell, tanúbizonysága ennek a kórházban fekvő tűzoltók és rendőrök meglehetősen magas száma.
Ami azt illeti, a közbiztonság fenntartása terén lehetnek még problémák, mert a legnagyobb kárt szenvedett település, Kolontár lakói panaszkodnak, hogy nem engedi be a rendőrség az elzárt utcákba a tulajdonosokat, hogy kimenekítsék legszükségesebb dolgaikat, illetve háborognak, mert nem őrzik a hátrahagyott értékeket.
Többen arról panaszkodtak, hogy fosztogatók járják az üresen álló házakat és udvarokat, illetve nem történt intézkedés a vállalkozások gépeinek megmentésére és az értékek kimentésére.
A kormány tagjai közül Navracsics és Pintér jelent meg a helyszínen, és ott volt a környezetvédelem oszlopa, maga Illés államtitkár is, aki folyamatosan és vadul nyilatkozott, meg intézkedett, - vetélkedőt rendezett, ki tud több kárt okozni, a kiömlött zagy, vagy ő.
Nyerésre áll.
Nagy felindultságában a szokásosnál is nagyobb ostobaságokat mondott, ezek között a gyöngyszem, hogy ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt.
Aztán még ijesztgette a népet radioaktivitással, meg totális környezetpusztulással, a helybéli települések sorsával kapcsolatban Szodoma és Gonorrhea vagy minek is a képét vizionálta közvetlen a kénköves eső után, ezzel is megnyugtatva a szerencsétlen helybéliek amúgy is megtépázott idegeit.
Nem sok józan hang mert megszólalni a Magyar Hisztéria legújabb előadásán, üdítő kivétel a BME docensét, aki viszont ért is ahhoz, amiről beszél, - itt található a nyilatkozata: http://www.fn.hu/belfold/20101005/nem_kell_lerombolni_devecsert/
Illést idiótaságban már csak a Legfőbb Hadúr múlta felül a természetes személyek közül, aki megjelent a televízióban, homlokát ráncolva zord csücsörítésbe kezdett, majd bejelentette, hogy „a helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának".
Hozzátette, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható.”
Kivéve, ha a ló rúgja ki a tározó oldalát, ugye, mert ha lenne akkora ló, amekkora az ő esze, akkor ez sem lenne kizárt, és akkor hun itt a zember? …
És egyáltalán: milyen az a természeti ok?
"Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" nyilatkoztatta ki.
Élünk mi is a gyanúperrel, hogy a mi kormányfőnkben egyesült Sztálin forradalmi magabiztossága, Elena Ceausescu tudományos képessége és Torgyán József nép iránti elkötelezettsége, - éppen már csak az hiányzott a lelkesítő megszólalásból, hogy szabotázs történt itt emberek, kötélre a tettessel!
Hogy megvárja esetleg az okok kivizsgálását, mondjuk a földtani vizsgálatokat, az fel sem merült benne, mert az bizonyára veszélyeztetné az emberfeletti képességeiről hívei körében kialakult képet.
Mindenesetre, ha már a vízen tud járni, próbálkozhatott volna a vörösiszappal is, - hátha sikerült volna…
Persze azért az sem tartott a végtelenségig, ameddig a kormány kinyilatkoztatta, hogy a károk anyagi részét majd a tározó tulajdonosa fizeti.
Eltekintve attól, hogy erre majdnem kizárt, hogy képes lenne az érintett cég, ép ésszel azért az ember mást várna az emberek szeretetétől oly mélyen áthatott kormánytól.
És a kormányfőtől is, aki egy laza mozdulattal úgy lökött oda Kósa haverjának stadionra tízmilliárdot, hogy közben ki sem vette a zsebéből Matolcsyt, a jobbkezét, mellyel nem kizárt, hogy Illés államtitkárt szorította a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében.
Azt lehetne elvárni, hogy a kormány adja oda a térségnek a helyreállításhoz és a kárelhárításhoz szükséges összegeket, ne gatyázzon, mert jön a tél. Aztán nyugodtan várja meg a vizsgálatok eredményét és utána – ha lehetséges – érvényesítse az állam kárigényét.
És vegye elő azokat a hajdani tankönyveit, amelyekből elfelejtett tanulni, és olvasgasson a vis maior intézményéről.
Valahogy nem mennek ezek a dolgok Orbánnak, - az árvíz okozta károk helyreállítása is igencsak vontatottan halad, jön a tél és emberek százai vannak fedél nélkül, - igaz viszont, hogy forradalmárként fagynak majd meg a fülkékben…
De a legjobban az tetszett, hogy a gátszakadás után öt perccel megtalálták az ősgonoszt, Gyurcsányt.
Csettintésre kiugrott dobozából a Levegő Munkacsoport, a magyar környezetvédelem leggusztustalanabb képződménye és kinyilatkoztatta, hogy hát igen, ez is elég szép kis környezetszennyezés, de azt látnák, ami a Motim tározójánál van!
Ott a hatósági vizsgálat - persze hallomásból jól tudjuk, hogy erős kormányzati nyomásra - mindent rendben talált, hiába jelentették fel mindenhol Gyurcsány cégét, de akkor is!
Várható, hogy majd most kötelezni fogják a Motimot, hogy a Kínai Nagy Fallal vegye körül a tározót, és Gyurcsány személyesen, naponta, a platformja belemerítésével tesztelje a zagy PH-értékét…
Aztán Illés államtitkár még leállíttatta az üzem működését, hogy akiket földönfutóvá tett az ár, azoknak munkájuk és fizetésük se legyen, imígyen hát kész a mű.
Nem tudni, mi a nagyobb csapás, a térség lakói számára: az, hogy elöntötte őket az iszap, vagy az, hogy a megszokott magyaros módon intézik az ügyeiket.
Sajnos.


:O(((

7 megjegyzés:

kovi írta...

PuPu, tegnap Bolgár Györgynek telefonált egy ajkai, nyugdíjas mérnök, aki elmondta, hogy dolgozott az üzemben. Akkoriban szénnel fütötték a gyárat és a hamuval kevert akármit használták fel a tározó támfalának. Na ma már fával fűtenek és véleménye szerint vizsgálandó, hogy a fahamu képes-e olyan nagyon erős alapot adni, vagy szerkezetét az iszap kikezdi és emiatt IS történhetett a gátszakadás...

Névtelen írta...

"http://www.fn.hu/belfold/20101005/nem_kell_lerombolni_devecsert/"

Nincs teljesen igaza a docensnonek,ezt a teruletet le kell dozerolni, a talajt 50 cm melysegig kicserelni es addig amig ez meg nem lett csinalva senkit oda beengedni se minisztert se lakosokat csak a munkagepeket es kezeloiket,megfelelo vedofelszerelesben.
Derek

Névtelen írta...

Abban meg kulonosen nincsen igaza ,hogy a cianozas nagyobb kart okozott. A cian semmifele kornyezeti kart nem okozott azon kivul,hogy amerre atment ott kidoglottek a nem vermelo halak,de se a parti telepulesekben,se a folyo menti termeszetben se a holtagakban se a kubikokba nem kerult belole,semi kornyezetterhelo utohatasa nem volt,nem kellett a doglott halakon kivul eltakaritani semmit, a folyo maga eltakaritotta a szennyezest a sajat vizutanpotlasaval valojaban az embernek ott semmit nem kellett tennie csak megvarni amig lemegy a ciandugo es utana a folyo ugyanolyan volt mint elotte.A halallomany meg nagyon gyorsan regeneralodott a kornyezo holtagakbol az elso magas viznel,es a befolyo mas folyokbol, kiveve a sulloallomanyt ami par evig tartott.

A kidoglott busakat meg senki nem siratta, bar mondjuk nem ez az optimalis modja a toluk valo megszabadulasnak,de azota az is van ujra boven,hogy a rossebb egye meg

Unknown írta...

Hát Te egy bunkó vagy, ezt a nagy katasztrófát is arra használod a blogodban, hogy az Orbánt sározd, a Gyurcsányt meg védelmezd.
Az hogy meghaltak emberek, elveszítették otthonaikat, az ne számítson. Téged nem a vörös iszap, hanem a vörös köd borítja el az agyadat.

PuPu írta...

SZIA DEREK!
A MTA MÁSHOGY TUDJA,ÁLLÍTÓLAG A ZAGY MAGA NEM MÉRGEZŐ, A PROBLÉMA A LÚGGAL VOLT, MEG VAN IS, AZ MEG MENTESÍTHETŐ, UGYE.
VISZONT A TALAJCSERÉT MEG KELL CSINÁLNI VALÓBAN, DE SZERINTEM AZÉRT A CIÁN AZÉRT VESZÉLYESEBB VOLT, MINT A LUG, AMI MELLESLEG UGYANÚGY FELHÍGULT, MINT A CIÁN...
ITTHON VAGY?
:O)))

PuPu írta...

Mi köze van ehhz Gyurcsánynak - szerinted?
Miért kellene vépdelmezni, - netán támadnák?
És hát az a helyzet, hogy nemigen tudok veled egyetérteni, - szerintem én egy csecsebaba vagyok, ellenben te egy tyúkeszű némber, aki meg sem érti, amit elolvas.
Kukoricára fel!
:O)))))

Névtelen írta...

A zagy azert veszelyes mert lugos, ezert ha kiszarad a viz elmegy de a lug azert benne marad es ez borit vagy 40 negyzetkilometert. Vagyis a talajrol fel kell takaritani maradektalanul.A vizbe kerult az valoban higul es semlegesitik is,es ahogy hallom mire a Dunahoz ert mar 9-es a pH-ja ami nem sokkal lugosabb,mint egy alfoldi szikes to. A cian valoban mergezobb de az csak a vizet mergezte amint levonult a folyo ugyanolyan volt utana ,mint elotte,nem volt mergezo utohatasa,nem kellett ot eltakaritani semmit ,maga a folyo takaritotta el a vizutanpot;asaval.Persze az is higult de azert meg Titelnel is pusztultak a halak
Derek
UI nem vagyok otthon csak kovetem a dolgokat vegul is szakmam is