2010. november 16., kedd

ZSARUSIRATÓ

Nem lehet jó ma rendőrnek lenni...

Valamikor, hajdanán, még a kádárizmus vérzivataros éveiben, de még ennek előtte is, rendőrnek lenni életpálya és hivatás volt egyúttal.

Aki akkor felszerelt, az komolyan is gondolta a döntését, és amikor felesküdött a közrend és közbiztonság védelmére, akkor ezt ideológiamentesen tette, - egyetlen alapvetés lebegett a szeme előtt - mint a korabeli kupléban énekelték: röndnek muszáj lönni!
Nem volt valami túl népszerű hivatás, de a rendőrt azért megbecsülte a társadalom, az utcán szolgáló rendőr egy szakmunkás bérét kereste meg, ehhez jöttek még természetbeni juttatások, szolgálati lakás, évente ruhapénz, BM üdülők sora, saját orvosi ellátás, utazási és nyugdíjkedvezmény, meg az általános köztisztelet, ami az egyenruha felhúzásával alapból megjárt - amit megszerezni nem kellett, csak elveszíteni lehetett.
Gyerekkoromban azt mondták a szüleink: kisfiam, ha eltévedsz, vagy valaki bántani akar, menj oda a rendőrbácsihoz, ő majd segít.
Merthogy akkor még lehetett találni az utcán rendőrt - vagy kettesével járőröztek és lassú sétájuk közben oldották meg a problémákat, beszélgettek el azokkal, akiknek gondjuk volt, vagy pedig posztos rendőrként dolgoztak, - egy adott helyen álldogáltak, egymást váltva, éjjel-nappal.
Jelen voltak.
Ott voltak ők is, ahol az emberek éltek, egyenruhában, felismerhetően, közvetlen volt a kapcsolat – részei voltak a falvaknak, városoknak.
Kemény környéken nőttem fel, akkortájt még állt a Mária-Valéria telep, a rengeteg szegény emberrel és rengeteg bűnözővel.
A házunkban lakott egy rendőr, aki ott szolgált, és amikor jó munkájára való tekintettel kiemelték, akkor összeomlott a közbiztonság, - visszahelyezték és a rend is helyreállt.
Pedig nem bántott senkit, - igaz, szép nagy marha embör volt, de maga a megjelenése és a fellépése tekintélyt adott neki, merthogy akkoriban azért nem tornából felmentett ötvenkilós gyerekek szaladgáltak rendőrjelmezben.
A rendőr természetesen a mindenkori jogszabályi keretek között mozog, és ha az azt írta elő, hogy március 15.-én nincs tüntetés engedély nélkül, akkor ez ellen lépett fel, ha azt írta a jogszabály, hogy csak a kijelölt gyalogátkelőn lehet átmenni az utcán, akkor, ha máshol léptél le a járdáról, megszólalt a rendőr sípja.
Ma leginkább az állampolgár fütyül rá, hogy mit is hadonászik a rendőr.
A rendszerváltás előtt a nép elnéző szeretettel kezelte az ő kissé bugyuta Rendőrségét, viccek százaival kedveskedett neki, és a rendőrök is röhögtek saját magukon az eléjük tartott tükörben, de nem tiltatták le a rendőrvicceket a kabaréban, mint a focisták a cukorka-reklámot, amelyik még a focista orrát is tisztíccsa…
Aztán a rendszerváltás után valami elromlott.
A hatalomra került új urak azt gondolták, hogy a rendőrtől kell megvédeni a demokráciát, jóllehet jobb lett volna, ha hagyják, hogy a rendőr védje meg a demokráciát némelyiküktől, mert annyi szemetet régen lehetett látni, mint amennyit a rendszerváltás a felszínre hajított.
Először a rendőrséget lefejezték, aztán szépen lassan, ütemesen lecserélték a teljes vezetői állományt, a helyükre pedig a szokásos magyar kontraszelekció diadalaként nyeretlen kétévesek és a helyettesek helyettesei kerültek, nemhiába nevezték a rendszerváltást az osztályvezető-helyettesek forradalmának.
Aztán sorra került a teljes állomány is, - tapasztalt bűnügyi szakembereket lehetetlenítettek el, tettek utcára, helyüket az utcáról felvett fiatalokkal próbálták betölteni.
A szakmai munka színvonala egyre gyengébb lett, hiszen ez is olyan szakma, amit csak könyvekből megtanulni nem lehet, a tetejébe, akinek követelményeket kellett volna támasztani, az is inkább a kocsmapultot támasztotta, megjelent a testületen belül a korrupció, a bűnözés.
Aki próbált volna fellépni a szörnyű belső állapotok ellen, azt ellehetetlenítették, kirúgták, de volt olyan „öngyilkosság” is, amelynek indítéka, magyarázata a mai napig nincs.
Ment az olajbiznisz, az Országgyűlés egy pillanat alatt tudott volna véget vetni az egésznek, de valamiért nem volt rá ennyi ideje, a bűnöző mindig előbb tudott a razzia vagy az ellenőrzés elrendeléséről, mint a rendőr, a forgalmi engedélyekbe be volt készítve az ötezres, - szóval a Rendőrség padlóra került.
Az Országos Rendőrfőkapitányt az egész ország maffiózónak tartotta, volt ellene tanúvallomás is, hogy nem, - nem Nokiás-dobozzal - aktatáskával hordta az olajszőkítésből származó pénzt, meg összefogdosta a leszámolásnál használt fegyvert, de haja szála se görbült, ez akkor nem volt elegendő még a megkérdezéséhez sem, ma meg ő a belügyminiszter.
Félt mindenki.
Nem is csoda, hiszen a rendet akaró kiskunhalasi rendőrkapitánynak megmondta a bűnözőből cigarettakirállyá avanzsált vállalkozó, hogy leváltatja, - le is váltották.
Mondjuk ez érthető is, hiszen az Orbán-család az igazi magyar vállalkozó tanyájára járt lovagolni, a megyei rendőrfőkapitány meg okos ember volt, talán már akkor megfordult abban a szép kopasz fejében, hogy az aktuális hatalmasságoknak tett szívességek egyszer még jól jöhetnek…
A rendőrt, aki ebben az országban rendet akart, a rendszerváltás óta soha, senki nem védte meg, talán az egy Gyurcsány volt az, aki nyilvánosan kiállt mellettük és elment hozzájuk akkor, amikor az egész jobboldal halálhörgött és artikulálatlanul üvöltve a rendőrök ellen fordult.Nem nagyon lehet csodálni, hogy az erkölcsileg és anyagilag padlóra tett állomány inkább elfordul, ha gondot lát, minthogy utánaszaladjon a hóna alatt Pista bácsi libájával szaladó tolvajnak, - fusson, akinek adómentes költségtérítése, meg százötvenmilliós villája van a képviselői fizetéséből…
A Fidesz a rendszerváltástól kezdve egyszerre rendpárti és rendőrellenes, - azt a rendőrséget támadja még ma is, melyet tettlegesen nyolc éven keresztül támadott, amelynek még a maradék tekintélyét is szétzilálta.
Szép példája ennek Orbán csicskása, a nagyeszű Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott, aki utólag még ütne egyet azokon a rendőrökön, akik védték a Fidesz által utcára csődített csőcselékkel szemben a jogállamot, akik szó szerint az életüket kockáztatva állították helyre a rendet, és akiket ma sötét lelkű vadállatoknak fest le a fideszes propaganda.
A rendőr a közrend védelmezője, akire csak és kizárólag a jogszabályok előírásai vonatkoznak - csak azt és csakis azt lehet számonkérni rajtuk.
Az a politikus, aki a rendőrök ellen fordul, igen veszélyes útra téved, mert könnyen meglehet, hogy amikor majd a békés tüntetők őt akarják a Dunába hajigálni, akkor a rendőröknek eszükbe jutnak az általa hangoztatott magasztos elvek és megnézik, hogy mi érdekes is történik a másik irányban.
Ha rendőr lennék, felettébb utálnám a mai politikusokat, nemkevésbé azokat, akiket a gallérjukon hordott tölgyfalevelek sem akadályoznak meg a seggnyalásban, feledve a rendőrség szerepét, a rendőr ethoszát, törvényt, etikát, mindent - csak a helyezkedést nem.
A rendőr ne politizáljon, a rendőr szolgálatban legyen politikai, társadalmi és etnikai tekintetben vak – ne érdekelje más, csak a törvény és a közrend.
Lesz itt még olyan rendőrség, amelyet szeretni fogunk, az élet fogja kikényszeríteni a létét és a társadalom fogja megvédeni a tagjait, de ehhez első lépésként az kell, hogy a bűnözést szorítsuk ki a politikából.
Ők erre a feladatra képtelenek, ez a mi dolgunk, a társadalomé, ezen is kell dolgoznunk.
És védeni kell őket, hogy ők védeni tudjanak minket, az életünket, a vagyonunkat, és azokat az értékeket, melyek élhetővé teszik egyszer majd ezt az országot.
Nem a rendőrökön fog múlni, ha másként alakulnak a dolgok…


:O)))

A bejegyzés itt is olvasható: http://kapcsolat.hu/blog/zsarusirato

Utóirat:
Rákerestem a címre a guglin és szomorú szívvel konstatáltam, hogy ezzel a címmel jelent már meg egy könyv, Szántó Gábor az írója, akitől itt kérek elnézést az akaratlan címazonosságért...
Mea klumpa, mea maxima klumpa!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

pupu a könyvcímek nincsenek levédetve, van ez így, hogy ugyanazt találja ki az ember ez nem lopás. én is jártam így. a lángh juli szólt nekem, hogy egy ruszkinak valamikor megjelent egy kötete "szerelemküszöb" címmel, legalábbis a magyar fordító így fordította le, pedig ő is én is más értelemben használjuk ugyan ezt a kifejezést.ráadásul nem is tudtam az orosz kötetről.+hát ott vannak a tudósok, ugyanazt fedezik fel egymástól függetlenül, egy időben, más-más országban élve.
az írásod a zsarukról jó. így is lehet látni, és van is benne igazság...de nincs elfelejtve a rendőröknek, hogy miket írogattak a cigányokról a neten, és azt jobb is nem tudni, hogy milyen bűnöket követtek el cigányok ellen, mert amiről tud az ember, az is épp elég felháborító!!!!!! gyerekként te lehet, hogy bíztál a rendőrökbe. én nem, mert nem egy intézeti lányt erőszakoltak meg...és a zsanett ügy sem kóser nekem... a rendőrök is sokat tettek azért, hogy utálni és félni lehessen tőlük!!! sokan féltenek téged a kapcsolaton ez miatt az írásod miatt. miért féltenek? mindenki tudja, hogy pintérnek voltak kemény ügyei, és az olajszőkítős ügyet is titkosították. viktornak hasznos, hogy sáros embereket emelt be a hatalomba, kéz-kezet mos alapon, és, mert így kézben tudja tartani őket. egyébként pedig ott volt a lehetőség gyurcsány előtt, hogy nyilvánosságra hozza a titkosított anyagokat, ott volt a lehetőség, hogy felelősségre vonja pintért és a többi gazembert, de nem tette meg. MIÉRT NEM TETTE MEG?!!! neki is van elhallgatni valója?
a rendőrség igazodjon a törvényekhez és politikától függetlenül tegye a dolgát, ebben egyetértek veled...de kilépett rendőr ne legyen mszp-s képviselő, és a falukban a körzeti megbízottak ne játsszák az atyaúristent, és ne alázzanak meg senkit, mert csak azt kapják vissza, amit ők adnak...a fenyő gyilkosság is a rendőrök gyávasága miatt is van még homályban... kemény bűnözők vannak szabadon...nagyon elégedetlen vagyok a magyar rendőrséggel...
már 39 olvasód van. gondolod mind azért lépett be, mert szeret?! -SZM-

Oklevél írta...

Névtelennek.
Teljesen igaza van. De nem ártott volna odafigyelni a megjelölt időre. Ugyanis 1990-ig szólt a korábbi tekintély és viszonylagos törvényesség a rendőrség részéről. 1990-től változtak meg a történetek. Minden általa megjegyzett dolog ez után történt. Ebben a nagy demokráciában. Tehát a cikkíró erről írt. Ne beszéljünk már egymás mellett el. Figyeljünk a sorokra. És így igaz a rendőrség padlón. Sokáig nem is fog felállni a nép segítsége nélkül. Ehhez nagyon sok és erős akarat kell. Oklevél.

Sántha Balázs írta...

Kedves Pupu!

Úgy tűnik, ti többen vagytok egynél. Vagy csak 2010 óta kissé túl sok index-et és 444-et olvastál, mert az eltelt 5 év úgy tűnik kicsit átformálta a véleményedet. - gondolok a pár napja írt rendőrgyalázó posztodra.

Az feltűnt, hogy erre a zsarusirató posztra mindössze egyetlen tetsziket kaptál? (azt is tőlem.) Ellenben a 2015-ben írt rendőröket általánosítva lerasszistázó, gyilkosozó posztodra száznál is többet... Ez egy jelenség. Én destabilizációs folyamatnak hívom, te fasizálódásnak. A gond ott van, hogy a ma már második erőt jelentő jobbik tagjai ugyanígy köpködik a rendőrt, mint te teszed 2015-ben, annyi különbséggel, hogy ők azért, mert cigányvédőknek, buziőrségnek, zsidóbérencnek tartják a szerv tagjait... Én meg azt mondom, hogy mindketten tévedtek. 40 ezer embert nem lehet sem lerasszistázni, sem lezsidóbérencezni. Aki ezt teszi, az nem különb a saját ellenségeitől...