2010. november 4., csütörtök

DOLOMITGÁT...

Nincs kárelőleg, nincs egyezkedés.

A MAL RT tulajdonosai fizettek volna kárelőleget, de a vállalathoz kinevezett kormánybiztos ezt megtiltotta, mert szerinte a kifizetések a timföldgyár működését veszélyeztetnék - számolt be a Kossuth Rádió.

Elképesztő ennek az egész ügynek a kezelése, elképesztő, ahogy Orbán lavírozgat a jogszabályok rendelkezései között, aztán ha beleütközik valamelyikbe, akkor egyszerűen kidönti a jogi tilalomfát és átgázolva jogon-erkölcsön érvényre juttatja akaratát.
A kolontári disznóság ott kezdődik, hogy ahelyett, hogy a katasztrófákra elkülönített pénzekhez nyúlt volna a kormány, már megint ocsmány módon rájátszott az emberek érzéseire, a szolidaritásra, - elkezdett pénzt koldulni az emberektől.
Tisztességesebb társadalmakban ez a karitatív szervezetek feladata, ha a Máltaiak vagy a baptisták gyűjtenek, akkor az teljesen rendjén való, de egy kormány ne kezdjen gyűjtésbe, nincs háború, hogy leszedjük a harangokat a templomtoronyból, és az Orbán családnak sem kell felajánlani az ősi családi ezüstgombokat a lajbikról.A vezér határozott, de együttérző hangja hallatszik a rádióban, mellyel adakozásra szólít fel, mert nagy a baj, és a nyugdíjas néni, aki megért már egyetsmást és tisztában van vele, hogy mi az, amit nagy bajnak nevezünk hétköznapiasan, aztán azon a héten nem vesz a levesébe csirkefarhátat, csak, hogy adakozni tudjon…
Az adakozó úgy tudja, hogy a bajba jutott embereken segít, viszi a kispárnát, a meleg ruhát, az élelmiszert, de ennek aztán hamar véget vetnek, mondván, nem kell ekkora áldozat, elég lesz a készpénz is.
Aztán a befolyó pénzből – amiről nem lenne hátrányos az utolsó fillérig elszámolni, esetleg akár havonta is, - elkezdik kifizetni a kármentesítés költségeit, beleértve a gátépítéshez szükséges dolomitot is, amit egy közeli bányából szállítottak - tulajdonosának nevét a média ezidáig nem tudta kideríteni, pedig azt milyen hamar kiderítették, hogy Gyurcsány az oka a katasztrófának.
Ezt meg nem tudják valamiért kideríteni, ugye, - mecsoda bonyolult feladat…
A MAL próbálna egyezkedni a károsultak ügyvédjével, merthogy azt ugyan vitatja, hogy a bekövetkezett eseményért felelősség terheli, szakértői ezt alá is tudják támasztani, de miután a katasztrófa tevékenységükhöz köthető, hát segítene.
Ezt viszont Bakondi kormánymegbízott megtiltja, - nem ám szétherdáljuk, amire Orbán és családja szemet vetett - fizessenek a cég tulajdonosai a magánvagyonuk terhére.
Ez ugyan egy jogász szájából igen nevetségesen hangzik, egyrészt ugye a cég maga is magánvagyon, másrészt meg a társaságokra vonatkozó felelősségi viszonyokat törvény rendezi és annak alapján a részvényes nem felel, a vezetés meg csak akkor, ha súlyos gondatlanság vagy szándékos károkozás terheli.
Hát ez itt igen nehezen állna meg, mivelhogy a tározót az államtól vették, az állam előírásainak megfelelően kezelték, és az állam ellenőrizte az állapotát, csakhát az állami ellenőr sem vakondok, hogy pártíz méter mélyen vizsgálódjon.
Ellenben a független magyar bíróság is beszállt az attrakcióba, és előzetes intézkedésként tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának a Fővárosi Bíróság (FB).
Az FB az erről szóló közleményében kiemelte: a bíróság nem az ügy érdemében döntött.
Tette ezt úgy, hogy akinek fizetni kellene, annak a véleményét meg se hallgatták és annak tudatában döntöttek így, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kárért a vállalatot felelősség nem terheli.
Szóval, a károsultak is át lettek verve, meg azok is, akik adakoztak-
Jön a tél, az emberek rokonoknál meg tornacsarnokban, az állam képviselői meg asszisztálnak a nagy lenyúlási attrakcióhoz, merthogy arra mindig van jelentkező, ha a hatalom hatalmas seggét kell fényesre nyalni…
Viszont már tervezik a következő gát építését is, ha esetleg a leülepedett vörösiszap  - megcáfolva a fizika törvényeit folyni kezdene, ehhez pedig ismét rengeteg dolomitra lesz szükség, - gyanítom, hogy mire befejeződik a kárfelszámolás, addigra, a Kolontári Nagy Gátakat a világűrből is látni lehet majd…
Ruttner György, (emlékszik valaki még rá a Szocdem Pártból a rendszerváltás idejéből?) a MAL RT. ügyvédje azt mondja, hogy nem lenne jó, ha a vörösiszap elmosná a jogállamot is.
Jó vagy nem jó – már elmosta, habár nem egymagában…
Igen undorító ez az egész, de legalább nem csalódunk, - az ügy kezelése pontosan olyan, mit Orbán Viktor, - erőszakos, gátlástalan, hazug és csaló, és messziről bűzlik belőle a magánérdek.
Hiába akarja valaki ezt az ügyet normál logika mentén kezelni, nem fog menni, ez egy Abszurdisztáni történet...
Ez a tragédia Magyarország népét megrendítette, összefogásra, segítségre inspirálta, Orbánt és sleppjét pedig az üggyel kapcsolatos minden lépésében politikai haszonszerzésre.
Orbán választóit már megint idiótának nézte -  ez mondjuk nem újdonság -  de az érdekes kérdés, hogy mi lehet az oka annak, hogy egyébként okos emberek úgy mennek ez után a primitív demagóg után, mint liba a boldogság kék tavára a gúnár után, önfeledten gágogva…
Persze nem lesz ez így mindig, - ma két embertől is hallottam, hogy kiveszi a megtakarított pénzét a bankból, mert - ahogy a dolgok mennek - nem kizárt, hogy Orbán ráteszi a kezét a magánbetétesek pénzére is - mondták.
Ha igaz az, hogy ki miben vétkezik – abban bűnhődik, akkor mostanában Csányinak is forgolódós álmai lehetnek, mikor álmában megjelenik neki a Postabank macija…


:O)))

A bejegyzés a http://kapcsolat.hu/blog/dolomitgat címen is olvasható.

3 megjegyzés:

--- írta...

Pupu, az adományok útjának ellenőrzésére nincs törvény?
A nagy lóvék pl. a bányatulajdonos milliárdjai már kimentve lapulnak külföldi bankokban... úgyhogy megint a kispénzűeket rabolják le, de szerintem orbán nem mer a magánbetétekhez nyúlni, mert levágják csuklóból a kezét, mint régen a tolvajoknak...
sokáig ügy lesz még ez a vörösiszap, mint a terrorközpontra kidobott összegek... de hát az ezüsthajót is +lehetett úszni büntetlenül...

Törzsi írta...

PuPu,
lemaradt a kapcsolatos utalásod.
Tedd bele, ha lehet, nehogy félreértés essék.
Látom, ott van, egyébként.
Törzsi

Névtelen írta...

jól van pupu, gondolkodom azon, amit írtál kádárról, és próbálom kitalálni az évszámot, hogy mikor kerül be a tankönyvekbe így az, ahogy te látod őt és a szerepét a magyar történelemben.

az alázatos cigány szobrát nem rólam mintázták, az viszont igaz, hogy mindent cigányként látok és értékelek, ez egyszerűen nem lehet máshogy, míg cigányként látnak és értékelnek, és küldenek vissza indiába a fajtámmal együtt, akiknek a 9o százaléka munkanélküli, megtűrt másodrendű állampolgár, akikbe bárki belerúghat, megalázhat, kisemmizhet, kiröhöghetik szabadon a művészetét a szokásait, és állatként kezelhetik, elferdíthetik a gondolataikat, bűnözőket gyárthatnak belőlük 1945 óta, akik kádár alatt is putriban élhettek, akik kevesebbet kereshettek a téeszekben is, a gyárakban is az ugyan olyan iskolázatlan nem cigányok mellett...a cigányokat 1945 óta földbe lehet döngölni szabadon, arra a hazugságra építve, hogy felemelik őket.nincs bennem semmi ájult tisztelet a magyar gondolkodók iránt, hiszen bibó is lukács is basztak a cigányokra...a kádár alatti irodalom is tele van cigányokat sértő mondatokkal és utalásokkal, de ez senkit sem zavart...pedig ezek is megalapozták a mai helyzetet és az akkori fikció a tény életét kezdte el élni napjainkban...45 óta magára hagytak egy népcsoportot a kommunisták, 89-től pedig minden párt.a kormányok a legtanulatlanabb, legsimulékonyabb,leggátlástalanabb cigányokat ültette a cigányság fejére, akik úgy üzleteltek a cigányok életével, sorsával, mint egy kiló krumplival, és hagyták, hogy ne legyen más megélhetési útja a cigányok egy részének, csak a bűnözés. értem a bűnhöz vezető utat, de soha sem fogom elfogadni!!!! amíg nem mérnek egyenlő mércével, addig én ilyen maradok, amilyen vagyok, tehát elsősorban cigány és magyar. nekem ez a természetes, én így viselem a cigányságomat és ennek semmi köze az alázathoz, vagy az okossághoz, EZ A TERMÉSZETES... -SZM-