2011. október 6., csütörtök

A TELHETETLEN HATALOM

Akár lehetne nagyvonalú is a Fidesz-kormány, hiszen már minden lényeges hatalmi pozíciót a kezébe kaparintott.
Övé a törvényhozás, a végrehajtó hatalom, az Alkotmánybíróság, folyamatban van a bíróságok lefejezése majd megszállása, ellenőrzése alatt áll a média, kinevezettjei ülnek az állami vállalatok irányító posztjain, éppen folyamatban van az iskolák igazgatóinak állami kinevezettekre cserélése, lassan már a portás sem lehet egy állami intézménynél kétes világszemléletű.
Gyanakodni erre a lehetőségre már akkor lehetett volna, amikor a választási győzelem másnapján, meg sem várva a hétvége elmúltát leváltották az Állami Egészségügyi Központ amúgy nem politizáló, állását pályázaton szerző és vitathatatlanul sikeres főigazgatóját, akinek bűne csak az volt, hogy testvére az Orbán által gyűlölt Szilvásy Györgynek, a korábbi titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek.
Azóta nincs megállás, és a személycserék sora nem állt meg az állami politikai, gazdasági és intézményvezetők felső szintjén, az egyszerű beosztottak is rettegnek egymás előtt beszélni, hiszen a legkisebb gyanú is elég ahhoz, hogy repüljenek, mint liba a tél elől.
A hatalmi téboly még itt sem állt meg, magánvállalkozásokhoz is delegál a kormányzó erő felügyelőket, akik gondosan odafigyelnek arra, hogy az adott területen befolyással bíró szervezetben a nekik tetsző módon menjenek a dolgok - ez különösen a média területén tapasztalható meg igazán - a tulajdonosok kaphattak egy olyan ajánlatot, melyet nem lehetett visszautasítani...
Nem csak a televízióknál, már az interneten is ott nyomulnak.
Portálalapító főszerkesztőket és neves publicistákat küldenek világgá vagy hibernálnak a portálok tulajdonosai, mert a felügyeletnek ezen a területen is totálisnak kell lenni.
Nem lennék túlzottan meglepve, ha a kormány elkezdené zavarni a facebookot, mint tette hajdan Rákosi a Szabad Európa Rádióval.
Azért jutott ez a dolog eszembe, mert ma kiderült, hogy a budapesti főpolgármester Márta István pályázatát figyelmen kívül hagyva Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójává.  
A volt színigazgató 13 éven át vezette sikeresen a színházat, melynek gazdálkodása stabil volt, társulata jól érezte magát a bőrében, pályázatokat nyert és pályázott folyamatosan, senkinek nem okozott gondot, közönségének csak örömben és művészi élményben volt része.
A baj talán éppen ez volt.
Túl jól működött, felkeltette a munka nélkül dicsőséget keresők figyelmét, hiszen kinek kell egy lerobbant intézmény?
Ha már helyzetben vagyunk, akkor nézzünk ki magunknak olyan valamit, ahol a felhalmozott értékek felélése is évekig tarthat, addig fenn tudjuk tartani kenyéradó gazdáink előtt a sikeresség illúzióját, aztán majd keresünk magunknak más lerabolnivalót.
Janicsárok ezek, és a tevékenységük eredménye is a janicsár-gazdálkodást fogja másolni.
Azt a libát fogják először levágni, melyet az előző gazda tizenhárom éven keresztül nevelgetett, etetgetett, de a legkövérebb liba is elfogy egyszer a tepsiből.
Tarlós egyébként már ránézésből is ért a kultúrához, hiszen annak idején kiolvasott talán tíz Hahotát is és volt egyszer már színházban - tizenhárom éves korában a sulival.
Az ember tragédiája ment éppen.
Akkor már elhatározhatta, hogy ha belőle egyszer Isten lesz, akkor sokkal keményebben nyúl majd a dolgokhoz, nem köll annyit teszetoszáskodni ezekkel az Ádámokkal, vagy beáll a sorba, vagy megy a purgatóriumba.
Némelyik akkor is, ha beáll a sorba, mert a többieknek is kell tanulniuk valamiből.
Dörner egyébként köztudottan a Jobbik elveihez közel álló színművész, úgyhogy a színház jövő évi műsorpolitikája ezzel adott is, lesz ott hősi magyar virtus, kardlengetés, mint a tisztavatáson, lesz árpádsáv, a turul ott fog tojni a színpadon, a néző meg a színházra.
Hálistennek a színház intendánsa a sunyi nyilas Csurka István lesz, a Zsírtáltos, aki akár két zsöllyét is elfoglalhat majd a nézőtéren, mellette ülhet Tarlós és Dörner, nézőként meg ott majszolja majd a pattogatott kukoricát a Magyar Gárda aktuális reinkarnációja – nicsak, háromdimenziós mozi!
A mai napon egyébként az illetékes államtitkár leváltotta a Magyar Cirkusz és Varieté KHT. igazgatóját is és egy fideszes bohócot nevezett ki helyette.
Neki aztán hihetetlen könnyű dolga lesz, mert csak meg kell hívnia vendégségbe az utóbbi másfél évben kinevezetteket és komplett lesz a bohócfesztivál.
Mecsoda remek előadás lesz, a felülmúlhatatlan Peti bohóc Lajkó bohóccal együtt felborítják a forintot, erre Gyuri bohóc hahotázik, de jön a zord tekintetű Pénzügyi Válság és egy nagy hólapáttal fejbevagdalja mindhármukat, - de vicces is lenne, ha csak nézők lennénk, és nem nekünk kellene tartani a cirkuszi sátor oszlopait.
A fő szám azért Viki-bohóc, aki ferde szemmel néz azokra, akiknek nem tetszik a fején a koronával leszorított kockás lepedő, vagy a porond közepére felhúzott dolomitgát - közben a nézők zsebéből nagy viccesen kilopja a pénzüket.
Nagyon mókás egy társulat ez, de valahol azért félelmetes is, mert fertelmes időket idéz ez az egész.
És bár a porond előbb-utóbb tisztára lesz söpörve, de rettenetes gondoknak nézünk elébe.
Merthogy nem volt túl nehéz egy úgy-ahogy, de működő autóból lovaskordét fabrikálni, de a lovaskordéból újból autót csinálni meglehetősen körülményes lesz.
És nem is lesz túl gusztusos a dolog, mert az kétségtelen, hogy a sok Fidesz-vazallust el kell küldeni majd világgá.
Ha nem akarjuk, hogy állandóan karót dugjanak a küllők közé, akkor ez elengedhetetlen, de rohadt randa optikája lesz és lesz itt sírás-rívás meg a demokrácia emlegetése szakmányban.
A bírókat reaktiválni nem lesz túl nehéz, de azokat a nyugdíjasokat feltámasztani, akik az özvegyi nyugdíj megvonása miatt megfagytak a lakásukban, az már körülményesebb lesz.
Tulajdonképpen ez a pitiáner rablómentalitás vezet el oda, hogy nem lesz ember, aki Viktort visszasírja a hatalomba, ha egyszer sikerül kibillenteni belőle -  szerintem ma több ugyanis a jobboldali csalódott választó, mit a baloldali.
Ők csodát vártak, mi tudtuk nagyjából, hogy mit várhatunk, de azért ez a primitív barkácsolás és öntelt hatalmi téboly még minket is meglepett – nincs az az ortodox ultrabalos, aki vissza akarta volna ide hozni Rákosi rendszerét.
A Vezér szorgalmasan vágja maga alatt a fát.
Akinek esze van, ma már nem áll a narancsfa alá…

:O)))

6 megjegyzés:

Rákosi Mátyás írta...

Kikérem magamnak, hogy az én rendszeremhez hasonlítsák Orbán Viktor nyilas király rendszerét!
Kikérem magam és a központi bizottság nevében is!
Rákosi Mátyás

Tűzfal írta...

Csak tudnám, mi a lóf.....nak ugatunk néhányan!

"Semmi nem fogja megakadályozni, hogy a közoktatási intézményben takarítónőig lebontva ne a Fidesz érdek döntsön az alkalmazásról."
2011.05.03.
http://szatmarfigyelo.blog.hu/2011/05/03/ha_en_rozsa_volnek_6

Mikor fogja több tíz-százezer bíró, pedagógus, közszolga felvállalni, hogy munka nélkül, megalázottan éljen azért, mert szembeszegült a profin felépülő kizsigerelő hatalommal?
Ez csak költői kérdés volt...

Névtelen írta...

Ők csodát vártak, mi tudtuk nagyjából, hogy mit várhatunk, de azért ez a primitív barkácsolás és öntelt hatalmi téboly még minket is meglepett

Igy igaz. Egyetértek. Anna

stirlitz írta...

Ők csodát vártak, mi tudtuk nagyjából, hogy mit várhatunk, de azért ez a primitív barkácsolás és öntelt hatalmi téboly még minket is meglepett

Hát nem igazán lásd 1998-2002

éva írta...

stirlitz -persze tudtuk, hogy szociopata, de azóta ROMLOTT AZ ÁLLAPOTA! Tehát az tévedett, aki azt hitte, hogy csak annyira lesz mocskos, mint akkor. Ráadásul most már egyedül a közgazdasági törvények képesek az útjába állni. De azok nagyon! Csak éppen közben egy évtizedre tönkre teszi az országot.

:D) írta...

"leváltották az Állami Egészségügyi Központ amúgy nem politizáló, állását pályázaton szerző és vitathatatlanul sikeres főigazgatóját,"

Vitathatatlan, hogy állását pályázaton nyerte. Csakhogy milyen volt annak a pályázatnak a lefolyása, arról blogíró igencsak tájékozatlan. Tán nem kellene hülyeségeket össze-vissza gágogni, még a végén a sok hülye liba mindent elhisz.