2011. október 10., hétfő

PÉNTEKI KÖR

Blikkfangos címmel hozza a hírt a Népszabadság:  titkos szövetség alakult Mesterházy Attila mögött.
A hír magva az, hogy összegyűltek a szocialisták kissé már kornyadt csövű nagyágyúi, állítólag azért, hogy megvitassák, mi lesz a párttal Gyurcsány és platformja kiválása után.
Piszkosul titkos lehetett a tanácskozás, ha már hétfőn megjelenhetett a tartalma a legolvasottabb magyar politikai és közéleti napilapban, ennél titkosabb már csak akkor lett volna, ha a Blikk ad hírt róla, kiemelve Lendvai Ildikó fehérneműjének diszkrét szépségét és megosztva velünk Kiss Péter bokszeralsójának kulisszatitkait.
Hiába, a média üzenete ma már csak akkor jut el közönségéhez, ha mindenképpen szenzációt csinál, az olvasói ingerküszöb egyre magasabban van.
Pedig ami történt, az természetes, összegyűlt egy kör, amelyik nem szeretne új pártban politizálni, és amelyik talán ma már lefutott meccsnek tekinti a Gyurcsány nevéhez köthető platform kiválását a pártból.
Hogy ebben igazuk van, vagy nincs, az még persze nyitott kérdés, mint ahogy az is, hogy mit szól ehhez Gyurcsány, ki megy, ki marad a jelenlegi tagságból, és az sem kizárt, hogy Gyurcsány hoz még meglepetést a kongresszusra.
Sokatmondó a résztvevők névsora is, ott van a listán szinte valamennyi ősbölény, kivétel nélkül.
A találkozó célja állítólag egy szövetség létrehozása volt a pártelnök mögött, mely tulajdonképpen egy irányító grémium jogait vindikálná magának, már, ha a pártelnök hagyja magát támogatni.
Az a kérdés nem került cizellálásra, hogy mi van akkor, ha a pártelnök nem hagyja, ha esetleg vonakodik a politikai bábszínház madzagon rángatott figuráját alakítani, mozgassa bár a szálakat bárki is.
Innentől kezdve aztán a résztvevők összes szándéknyilatkozata hiteltelenné válik.
Elmondják ugyanis a titkos találkozóról készített feljegyzésben, hogy „Kollektív vezetést, alulról felfelé való szervezeti építkezést, a párton belül folyamatos tevékenységi és politikaformálási lehetőséget nyújtó 'részvételi demokráciát' kell kialakítanunk.”
Ami azt illeti, maga ez a találkozó a legszebb példája az alulról felfelé történő építkezésnek, habár engem ez a munkamódszer  inkább Mekk mester hajdani ólépítésére emlékeztet, ahol az egyetemes mester a tetőtől kezdte volt a falépítést.
Aztán volt emlékeim szerint nagy-nagy siránkozás akkor is, mikor Gyurcsány platformot szervezett, erre most tessék: van egy párt, vannak testületei, közeleg a kongresszus is, szóval lehetne akár pártszerűen is tevékenykedni, de helyette inkább létrehoznak egy senki által nem legitimált kamarillát, melynek minden demokratikus felhatalmazás nélkül olyan szerepet szánnak, melyet jelenleg más, választott párttestületek birtokolnak.
Hogy azok nem működnek?
Hát lehetne esetleg működtetni őket, ez lenne a pártelnök feladata, ez lenne pártszerű is és akkor talán a munka is jobban menne – főleg, ha véget lehetne vetni a kontraszelekciónak, meg a vazallusi szisztémának.
Valószínűleg a résztvevőket is elérte a Viktort-vírus, mert, ahogy kitűnik a dokumentumból, melyet a Népszabadság szerzett meg egészen véletlenül, belemerülnek a XXI század elejének szép, új népszokásába, a gyurcsányolásba.
A gyurcsányolás úgy folyik, hogy a résztvevők körbeállnak, megfogják egymás kezét és a kör közepére beállított játékos körül körbejárnak és énekelnek:
Gyurcsány, gyurcsány te vagy a hibás,
Rosszabb vagy, mint Bajnai, aki a libás!
Hesssssss!
Erre a kör közepén álló játékos nekirohan fejjel az emberfalnak, mire is a játékosok a kezükben tartott szervezeti szabályzattal ütni kezdik.
Ha ennek ellenére ki tud törni, akkor szerencséje van, ha nem, jön a következő forduló.
Azt mondják a kör tagjai, hogy „problémáink nem oldódnak meg, az ország számára is fontos teljesítményünk nem javul személyi változásokkal, más hatalmi elrendeződéssel, kilépéssel vagy formális együtt maradással…”
Hát igen,.
Természetesen a stabilitásnak is meg lehet a maga szerepe és jelentősége, és az is kétségtelen, hogy sok résztvevő számára kedvező a sokszereplős, színfalak mögötti alkudozásokból kialakuló érdekérvényesítés.
Ez attól demokratikus, hogy tagja vagyok-e a körnek, ha a tagságomat veszély fenyegeti, akkor meg antidemokratikus, mint tudjuk.
De a stabilitás is csak akkor jó, ha nem gátolja a haladást, márpedig az elmúlt másfél évben az MSZP úgy tűnik, nem a kengyelfutó gyalogkakukkra hajazott, inkább Teknőc Ernőre, Bubó doktor küldöncére.
Aztán valahol az is felrémlett bennem, hogy a lovat, melyet egy grémium alkotott, tevének hívják.
És azt sem kellene elfeledni, hogy ha a libák között nincs gúnár, akkor tojhatják a tojók rakásra a tojásokat, oda a jövő.
Meg kellene azért nézni ezt a Ferit közelebbről – lássuk be, az Isten is gúnárnak teremtette.
A tojások elhelyezésére, állandó hőfokon tartására, a kikelt kislibák gondozására lehet, mások jobban alkalmasak – őket kell ezzel megbízni – de hiába a kotlási hozzáértés, ha a tojás gúnár híján bezápul.
Hát nem is tudom, - valahogy nincs túl jó üzenete ennek a találkozónak, az ember inkább vakarózni kezd, mint felszabadult örömmel nyugtázni az előremutató rendezvényt.
Nekem az tetszett volna, ha a résztvevők azt mondják: rendben, hát adjuk a tagság kezébe személyes sorsunkat, méressünk meg újra és az eredménynél ne számítson más, mint a leadott szavazatokból kialakuló egyszerű többség.
Aztán az öregebbjéből javasoljunk egy pártelnöki tanácsadó testületet, valami olyasmit, mint a Vének Tanácsa – esetleg Lendvai Ildikóra való tekintettel a Szépkorúak Testülete, akiknek egy dolga lenne: megvizsgálni a tervezett lépéseket és véleményt mondani róluk, még a döntés előtt.
Öregember ne akarjon indulni a szépségversenyen, neki az a dolga, hogy felkészítse a fiatalokat, varrjon ruhát nekik, sminkelje őket, mondjon nekik okos tanácsokat, - de a kifutó már nem az ő világa.
Tudni kellene szépen megöregedni…

:O)))

14 megjegyzés:

éva írta...

De Pupu, most mi a bajod ezzel? Visszanyúltak harmatos ifjúkoruk emlékeihez, és feltalálták a Központi Bizottságot. Netán a szépemlékű Politikai Bizottságot. Na bumm, legfeljebb Meseházit átkeresztelik első titkárnak.
A találkozó mert azért volt titkos...mert na.
Hiszen nem hívták meg rá a sajtót!
Viszont a szokásosnál több lúd volt - egészen elkényeztetsz minket!
De EGY kérdés nem hagy nyugodni: Szanyit azért nem említik, mert
A/ ott sem volt
B/ említésre sem méltónak találták
c/ nem elég öreg hozzá, hogy meghívják
d/ nem elég jelentős hozzá =hogy említsék vagy meghívják.
Ennél jobban izgat az a kérdés:? mi a farkat akar még mindig ott a Gúnár?

Névtelen írta...

Az MSZP GY F nélkül fel fog oszlani mint az SZDSZ vagy az MDF de attól senki se féljen hogy anév változtatás lesz meg fog ujjlni és uj káderekkel fog tovább müködni..

Névtelen írta...

Örülök, hogy olvastam.

Az első hozzászóláshoz:
A farok kutyát akar csóválás céljából.

Üdvözlettel: placebo

éva írta...

placebo -dajcstomis értelemben gondoltam, de gyengéd női érzületem nem engedte egyenesen leírni. Erre az esetre is igaz a régi mondás:
Ha a f@sza feláll,(és elmegy) az esze megáll.

Névtelen írta...

A hírből egy mondat, ami szemet szúrt: "A szövetség egyfajta irányító testület lenne, egy belső áramlatokat összefogó együttműködés, amely egyelőre a jelenlegi pártelnök mögött sorakozik fel." És itt az "egyelőre" szót emelném ki. Na, ennyire szól szerintük az egész pártról, és nem róluk.

Névtelen írta...

Ezen inkább sírni, mint nevetni lehet.
Kiváncsi vagyok, KI LESZ a következő "báb", akit majd PAJZSKÉNT
maguk előtt tolnak a naaagy öregek (őstulkok)..

Szerintem is Bottka László...

De ez a vélemény is "meghatározó"!

"Baja Feri is ott volt? - Akkor Mesterházynak lőttek!"
-és mégegy: NEM TALÁLJÁK A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁT...

-De már ott vannak a közelben...

Névtelen írta...

"Illatos kis szegfűk" Hát ezek vagytok ti. Egy hatalmas kupleráj az egész. S a 8 év alatt is ez ment, csalás, lopás, hazudás, egymást ölése. Gratula! Így tovább!

Kun Béla írta...

Mesterházyék azt akarják, hogy minden maradjon ugyanígy, ahogy most van a pártban, Gyurcsány pedig kussoljon az egész bandájával együtt. És majd Attilláék, Kovács Lacival, az arany rolexes Szekeressel és még sokan mások olyan qurva nagy okosságokat fognak majd mondogatni nekünk egész álló nap, hogy rohanunk az mszp-re szavazni. Meg fogják mondani pl. hogy mennyi legyen az adó kulcs szerintük, hogy legyen a költség vetés, meg mi legyen a demokráciával és még baromi sok mindent meg fognak majd mondani. Csak azt nem tudjuk, hogy ki az aki kíváncsi erre. És arra sem tudnak érveket felhozni, hogy a baromi sok okosságtól, amit mondani fognak, hogyan fog növekedni a támogatottság és főleg, hogy mikor.
Na ez itt a probléma.
Látszik hogy a DK egyre nagyobb. Nagyobb, mert akarnak valamit és nem csak okosságokat mondogatni egész nap. Nem olyan okosságokat, amiket a nyilasokra(fidesz, jobbik)) szavazó vidéki paraszt aztán rohadtul megért, főleg, mer hogy fogggalma sincs róla. Főleg amikor nagyon jól tudjuk, hogy az egész mszp-nek nincs arra receptje, hogy hogyan lehet itt belátható időn belül jobbá tenni mindent. Mer a demokráciát vissza lehet állítani egy pillanat alatt, de ettől a nyilasokra szavazó vidéki, vagy városi parasztnak nem lesz jobb.
Ezért foglalták alkotmányba Rákosiék, az MDP, hogy nyilasok nem alapíthatnak pártot és nem is lehet rájuk szavazni, mert nem irányíthatják sz országot. A Szálasi kormány kivégzésével lezártak egy korszakot, ami tragédiával végződött. Ez sem tettszett akkor most törjétek a fejeteket!
Kun Béla

Debi írta...

Igazad van névtelen, most is "csalás, lopás, hazudás, egymást ölése. Gratula! Így tovább!"
Persze azt hiszem, hogy te nem így gondoltad, akkor ajánlom figyelmedbe Ady sorait Széll Kálmánról, alias OV-ról.

"Széll Kálmán úr, a magyar politikai élet Neukomja, eljátszotta immár kis játékait. A hipnózis nehéz álmából ébredni kezd a magyar közvélemény, s a miniszterelnök úr be fogja ide s tova látni, hogy a rátóti tehéngazdálkodás elvei nem válnak be a miniszterelnöki székben.
Nem titkoljuk, hogy annak idején mi is tápláltunk reményeket a miniszterelnök úr szép ígéretei felől, de ugyancsak mi voltunk azok, kiknek nagyon hamar be kellett látnunk, hogy a Széll-éra nem egy jobb korszakot jelent, s a nagyhangú ígéretek csak ígéretek maradnak.
Széll Kálmán a legnagyobb mértékben nélkülözi az igazi államférfi tulajdonait. Ő, aki büszkén hirdette magát a Deák Ferenc elvei letéteményesének, éppen olyan messze esett a minden hibája dacára is tiszteletreméltó Deák Ferenctől, akár a korrupció atyamestere, Tisza Kálmán vagy a korlátolt eszű volt főispán-miniszterelnök.
Deák Ferencben is erős volt a megalkuvási készség, de ellensúlyozta erős magyar egyénisége s a politikai morál iránti érzéke. Széll Kálmán paktummal került a miniszterelnöki székbe, beváltatlan ígéretekkel vezette félre a közvéleményt, egyéni érdekek kielégítésével némította el az ellenőrzés kritikáját, s ami a politikai morált illeti, a Széll Kálmán eddigi kormányelnöksége nem nagyon igazolta híres teóriáját a politikai becsületről.
Példa nélkül való az az eset, hogy egy miniszterelnök ennyi ideig sütkérezzék a népszerűség fényében, anélkül, hogy erre legkevésbé is méltónak mutatta volna magát.
Pártja megnövekedett a húsosfazék varázsától, a diadalmas ellenzék pedig paktumba göngyölte a győzelmi pálmát, s hódolattal tette le a miniszterelnök úr lábai elé. Tulajdonképpen ellenzék sincs, mióta Széll úr hinti a port a magyar politikusok szemébe.
Az ő dicsőségét zengi a magyar sajtó is - alig néhány független lap kivételével. A nemzeti jogok Türtaioszai ma már csak ódákat írnak. Vészi József mandátumot kapott, Ugron Gábort egyhangúlag választották meg Sz.-Somlyón. Csak nem lehet kívánni Bartha Miklós úrtól, hogy a szeretett barátnak adott elégtétel után is ellenzéki maradjon?... S ilyenformán nyert magának nagyon sok barátot Széll Kálmán úr.
Ezek után ígérhetett, bolondíthatott tovább. Minden ígéretét vívmánynak vették, s minden megalkuvását államférfiúi bölcsességnek.
Az ő miniszterelnöksége alatt nyugodtan verhették arcon a magyart, avathatták fel nagy ünnepséggel a Hentzi-szobrot. Máskor az egész magyar sajtó egyként tiltakozott volna e galád merénylet ellen, most alig egy-két magyar lap emelte fel szavát.
És mégis a Hentzi-ünnep leplezte le a maga valóságában Széll Kálmánt.
Most már kezd látni a magyar közvélemény. Széll Kálmán kormánya alatt "törvény, jog és igazság" nevet nyertek a megalkuvás s a nemzeti becsület sárba tiprása.
Itt az ideje leszámolni e politikai szédelgéssel s ennek fő alakjával, a rátóti államférfival.
Sem jogcíme, sem képessége nincs a magyar politika vezetésére, s rövid uralma csak megerősítette a politikai vásár piacát.
Ha pedig a nép képviselői elfelejtik kötelességüket, megmozdul maga a nemzet, s oda juttatja Széll Kálmánt, ahová való: a rátóti tehéngazdaságba."
Ady Endre
Debreczen, 1899. augusztus 14.

Klára írta...

"alulról felfelé való szervezeti építkezést," Eddig azt gondoltam, hogy Gyurcsány Ferenc is valami hasonlót szeretne.

zsófi írta...

Kedves Pupu!

Meghökkenve tapasztaltam, hogy a Kapcsolat.hu-ról moderálásra került ez az írásod!
Imádni-való az az "elkötelezett igény", amellyel az MSZP egyes képviselői (nevesen a kapcsolat.hu egyes moderátorai is) szembe kívánnak nézni a szomorú (egyébként számomra is elkeserítő) valósággal. Nem tudom, ide miként lehetne egy kiöltött nyelvet varázsolni, amely egyértelművé teszi, hogy gúnyolódtam.
De félretéve az iróniát: sírnivaló struccpolitika, önbecsapás az ami egyre inkább eluralkodik a baloldal eme "hivatalos" szárnyában.
Nagy kár, hogy így van!

jó írta...

"Orbánnak égből pottyant manna lenne, ha 2014-ben Őszöd retorikai bajnoka vezetné a szocialistákat azon az úton, amelyet a velük ideológiai sziámi ikerpári rokonságban állott SZDSZ számukra már kikövezett."

Névtelen írta...

Kiderül a végén, hogy mégis Gyurcsánynak van igaza. Ő akarta a baloldalnak a legjobbat, csak későn értették meg? Vagy van aki még most sem.....?

éva írta...

jó: és orvbán, meg a fidess olyan jelentéktelennek találja a Gyurcsány nevű "veszélyt", hogy nem is foglalkoznak vele, nem biztosítanak neki megjelenési lehetőséget az általuk pártegyenirányított médiákban.
Addig nincs baj, amíg ilyen hülyék a fidess hívei!