2011. október 22., szombat

ÚJ PÁRT, ÚJ LEHETŐSÉGEK

Nos, végre rendeztek egy rendezetlen helyzetet a baloldalon, már ha egyáltalán így osztódik a mai politikai térkép, mert szerintem a választóvonal talán a normális emberek és idióták között húzódik.
Még akkor is, ha konzervatív értékeket valló normális embereknek ma nincs politikai képviselete Magyarországon.
Viszont a szocialista és liberális eszmékkel rokonszenvezők számára javult a kínálat, hiszen létrejött az a párt, mely betölthet egy üres mezőt a politikai színtéren, a megfogalmazás szerint egy új, nyugatos, polgári balközép párt.
Nem kell jósnak, még Jóskának sem lenni ahhoz, hogy megjövendöljük, lesznek hívei, nem is kevesen.
Rengeteg ma ugyanis a bizonytalan szavazó, az ilyen-olyan okok miatt párt nélkül maradt választópolgár, akik olyanok, mint a pásztor nélkül marad libák – ide-oda szaladgálva, vagy apatikusan elüldögélve a bokor alatt várják azt, aki meg tudja nekik mutatni az új ólat.
Most sokan fellélegezhetnek, mert van hol és van kikkel együtt harcolni valamiért, amit az utca embere úgy fogalmaz meg: egy normális, élhető, biztonságos Magyarországért.
Az új párt nyugatos jellege az én olvasatomban azt jelenti, hogy a vezető nyugati államokban bevett politikai kultúrát vallja magáénak, azt a stílust és azt a mentalitást szeretné meghonosítani saját működésében is, tartalmilag és külsőségeit tekintve egyaránt.
Persze nem megtagadva, hogy bölcsőjét a Magyar Szocialista Pártban ringatták, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.
Óriási perspektíva áll az új párt előtt, ha ügyesen és következetesen politizál.
Milliók szavazatát lehet képes megszerezni, de van egy rosszabbik opció is, - el is tud hamar jelentéktelenedni, ha nem érzik meg rajta azonnal a választók, hogy akar és tud is tenni politikája érvényrejuttatása érdekében.
Mert ez is egy előnye lehet az új pártnak: képes lesz vonzani a fiatalokat és képes lehet az ő nyelvükön beszélni, ha a vezetés nem felejti el, hogy a fiatalok fizikailag is cselekedni akarnak, tenni szeretnének, nem csak köldöknézegető egyrészt-másrészt beszélgetéseket folytatni.
A fiatal türelmetlen, hamar odébbáll, nem lehet velük ugyanazt előadni, mint a Platform pártonkívüli támogatóival, akiket hónapokon át magára hagyott a vezetés, és akiket csak a kezdeményezésben rejlő pozitívumok tartottak vissza attól, hogy ne fordítsanak végképp hátat a baloldalnak és a politikának.
Ha ez a párt sem lesz képes bevonni a politizálásába a tömegeket, akkor ez is bukásra lesz ítélve.
Lehet tanulni az ellenféltől is, amely nem kis részben azzal nyert, hogy a híveit állandóan ellátta feladatokkal, mozgatta őket, sétáltatta fel-alá, csinálta a cirkuszt.
Ebből nem az értelmetlen handabandázást meg a Kerényi-féle idiótaságokat kellene megtanulni, hanem azt, hogy a politikailag elkötelezett ember tenni akar, és ez a tett lehet akár értelmes és társadalmilag hasznos is.
Mint ahogy azok a gyűlések is, ahol meg tudjuk mutatni az erőnket, ami önbizalmat és szolidaritást szül, egy olyan közösség képét mutatja, amelyhez érdemes csatlakozni.
Jó lenne, ha ez a párt nem egy vezérelvű párt lenne, mert ugyan páratlanul jó dolog, hogy egy olyan ember áll majd a párt élén, aki rendelkezik azzal a politikában létszükségletnek nevezhető többlettel, melyet karizmának szoktunk nevezni, de hosszú távon ez egy nagy választási párt kiépítéséhez nem elegendő.
A politika nem egyszemélyes műfaj, nem lehet úgy előadást csinálni, hogy csak primadonna van a színpadon, kell szubrett, bonviván, táncos-komikus, meg kell második alabárdos és még ezer kis szerep, de ettől lesz az, hogy mindenki szereplőnek, az előadás alakítójának érzi magát, nem pedig a primadonna nézőjének.
Aztán még azt is várnám, hogy az új párt alapítói levonják szükséges következtetéseket az elmúlt évekből.
Meg kell szervezni a tájékoztatást, a mozgósítást, média híján az internet jobb kihasználását, és ebben vannak aggályaim is, gyakorlatban ismerve a kapcsolat portál és mostmár a DK honlapját is.
Ez szinte az egyetlen lehetőség, de egyúttal a legjobb lehetőség is, hiszen ki a fene nézi a magyar fiatalok közül a királyi televíziót?
Márpedig a mai tizenhat évesek lesznek a következő választás szavazói.
És a Népszava nyugdíjasai, akiket lehet lebecsülni, meg fintorogni, mikor szóba kerülnek, de az ő szavazatuk eldöntheti politikai irányzatok sorsát.
Nagy veszély és nagy lehetőség a Szocialista Párt és a DK együttműködése, de még az egymás mellett működése is.
Nem hiszem, hogy az optimista és baráti nyilatkozatok dacára ne lennének olyanok a szocialistáknál, akiknek nem tetszik ez a békés elválás, és akikben ne élne valamiféle revansvágy Gyurcsánnyal szemben.
Tulajdonképpen ma is azt gondolom, hogy mindenki akkor járt volna a legjobban, ha amikor lemondott a kormányfői posztról, akkor végigviszik eredeti elképzelését és marad pártelnök, vagy a választások után rá bízzák a szocialista frakció vezetését, aztán házon belül folytatják le a vitát a szükséges változtatásokról.
De biztosan akad a DK elkötelezettjeinek soraiban is olyan ember, aki szeretne most törleszteni vélt és valós sérelmekért, vagy egyszerűen csak túldimenzionálva hangoztatni az új párt igazát.
Kár lenne megkeseríteni az együttműködést, a történelem ítélte ezt a két formációt az összefogásra, az lenne a legjobb változat, ha mindkét párt sikeres lenne – van mindkettő számára politikai mozgástér, csak ki kell használni.
Remélhetőleg Gyurcsánynak és Mesterházynak – már ha meg tud maradni pozíciójában – lesz elég ereje önmérsékletre inteni azokat, akik az ellenfelet a baloldalon keresik.
Rengeteg rossz példa van erre, pedig itt csak egy nagyon széles összefogás ad esélyt a sikerre, márpedig sikeresnek kell lenni, vagy jön a gátlástalan és undorító magyar szélsőjobb.
Holnap megyünk tüntetésre, mert nem tetszik a rendszer.
Jó lenne, ha ott lenne mindenki, találja meg bármelyik pártban is politikai otthonát…

:O)))

20 megjegyzés:

jobb írta...

Az osztódás, nem=hogy a szavazóik is osztódnak:)
Kb 17% áll most az mszp.2014-re kb 10% mszp ,7% gyurcsány párt.De ebbe még nem számoltam bele,azt ,hogy sok szimpatizánsuk már nem fog élni.Így körülbelül.8% mszp,5% gyurcsány párt.
1 biztos:Ennek a 2 pártnak a szavazóbázisa már nem fognak számottevően nőni ,sőt...
Úgyhogy nincs probléma ,szdsz,mdf sorsára fognak kerülni.

normalis írta...

szerintem te az idiotak koze tartozol.

PuPu írta...

jobbnak:
Hát most mit szólsz?
Mégis, eddig valahogy mindig úgy volt, hogy amikor a Fidesz toronymagasan vezetett a közvélemény-kutatásokban, a választásokon mégis pofára esett, még az útlegázosodásban is elbotlott!
A jobbik meg rétegpárt, a réteg az OPNI megszüntetése alkalmából keletkezett...
Mindenesetre ha neked van igazad, akkor most örülhetsz, vár rád az örök mennyország!
Heil!
:O)))

PuPu írta...

normalisnak:
Hát, ha te vagy a normális, akkor én büszke vagyok arra, hogy idióta vagyok!
:O)))))

éva írta...

Pupu remélem a DK és Gyurcsány készült: programmal, akciókkal, elmélettel, és a tagjaival jobban tartja az interaktív kapcsolatot, mint az Mszp. Például a holnapi millás tüntetés talán jó alkalom lenne a tagtoborzásra, nem tudsz erről valamit (lesz - nem lesz?)

éva írta...

Pupu remélem a DK és Gyurcsány készült: programmal, akciókkal, elmélettel, és a tagjaival jobban tartja az interaktív kapcsolatot, mint az Mszp. Például a holnapi millás tüntetés talán jó alkalom lenne a tagtoborzásra, nem tudsz erről valamit (lesz - nem lesz?)

éva írta...

Pupu Jesszus Marija! Megnézte valaki a DK-sok közül egyáltalán a Google-t?
DKP tagfelvételre elég sok találat van - egy fantasy játékra!!!!
Eleve nem tetszett, hogy a jobboldalnak átengedik megint a magyar és a nemzeti jelzőket, de eddig legalább az AMERIKAI Demokrata Párt jött fel a keresésre.

stirlitz írta...

A Gyurcsány sok híve lesz az biztos
de nem tudom hogy elég lesz-e a gyözelemhez

joco írta...

na,ez az MSZP es a gyurcsany vege-)))))))))jaj,de tetszik nekem ez-)))))en most annyira rohogok-))))

de komolyra forditva a szot,most az fog kovetkezni,hogy a pupu-felek nyugdijat elveszik,es bortonbe teszik oket-)ami nagyon helyes-)

PuPu írta...

joconak:
Hát bizony, ez a nevetgélés eléggé aggasztó tünet, legközelebb okvetlen említsed meg doktorbácsinak!
Osztán miért is kellene nekem börtönbe menni?
Ne legyél már ennyire butuska, te Joco!
:O))))))

zombi írta...

Jobb!
Remélem 2012-ben Te is rengeteg féle adót fogsz fizetni. Legalább is feltételezem, mert elég nagy vehemenciával állsz ki az elveid mellett. Na, majd akkor beszéljünk arról, hogy melyik párt hány százalékon áll.
A témához: Gyurcsány elég jó politikus ahhoz, hogy tudja, mit kell tenni. Regnálása alatt is tudta, csak a pártja nem tudta. A Fideszt, mint ellenzéket meg sem említem, mert, ha az MSZP kiáll Gyurcsány mellett, a Fidesz pofázhatott volna. Meg aztán nem felejtendő a koalíciós párt,az SZDSZ aknamunkája sem. Gyurcsány demokrata, az az egy biztos. De jelenleg a DK honlapja nagyon is zártkörű. Ha nem nyitnak, az nagy baj lesz.

Névtelen írta...

Szegény Jocó!!
PuPu! Én ís úgy látom: van remény!!

Névtelen írta...

Itt minden el van mondva:

http://youtu.be/GSP81Che1X0

zombi írta...

Jocó!
Én meg akkor fogok röhögni, ha Téged valaki jól pofánvág az agresszív viselkedésed miatt. Mert az ilyennek az szokott a vége lenni. A börtönt meg senkinek sem kívánom. Bár a "teféléd" ott szokta végezni, még, ha átmenetileg is.

éva írta...

Zombi - és máris beleütköztél az anyagi korlátokba. Moderátori gárda nélkül nem lehet "kinyitni" mert akkor azonnal elönti a barna trutyi, viszont egy 24 órás ügyelethez legalább 4 fő foglalkoztatása kellene. Ha pedig lelkes amatőrök csinálnák mondjuk órás váltásban - akkor meg nagyon változó lenne a "beengedhetőség" minősítése.
Remélem ezt is végig gondolták, mielőtt léptek. Volt rá 1 évük.

Commune írta...

Adok esélyt az új pártnak, mint az mszp-ből jobbára kiábrándult szavazó. De nem akarok egyetlen volt szdsz-est meglátni ebben a pártban! ha egy is feltűnik, az mszp-re fogok szavazni.

zombi írta...

Éva!
Kezdetnek jók lennének a lelkes amatőrök is. A bengedés feltétele meg csak a trágárság elkerülése. Az MSZP honlapján is voltak éles viták, meg a Kapcsolaton is leírhatod a véleményed. Éppen az lenne a fontos, hogy a beírogató jobboldaliak kellő választ kapjanak a baloldaliaktól. Mert saját pályán keményen szembe lehet szállni velük. Ahogy most is láthatod a hsz-on itt is.

Novi írta...

Tartalmas és mozgalmas 7végén vagyok túl :))

Látom PuPu perverzkedsz ;o) /A küldött megjegyzéseket jóvá kell hagynia a blog szerzőjének./, de nekem tetsző, hogy a 'trollok' /általad jóváhagyva :)/ itt is kifejthetik látásvilágukat...

No az íráshoz: saját füllel hallottam mikor a DKP megalakulásának bejelentésekor elhangzott az, hogy
"... Ma utoljára mondok kritikus megjegyzéseket volt pártomról. És mert ők, a közös nagy demokratikus ellenzék egyik pártjai maradnak, ezért azt tartom természetesnek, hogy miközben persze versenyzünk is, de legalább annyira vigyázunk is egymásra, sok sikert kívánunk egymásnak, véletlenül sem megyünk bele méltatlan küzdelmekbe, s ha akár egyszer is bennünket bántanak, vagy sértenek volt szövetségeseink, barátaink párttársaink, akkor mi erre a bántásra és sértésre nem válaszolunk."
No ennek betartása /is/ mérvadó lesz a számomra a DKP irányából, annak ellenére, hogy a szoci párt felől már többen igen markáns :( véleményt jelentettek meg a DKP-vel /és annak mszpből kiváló alapítóival/ kapcsolatban.
No meg annak az oktatási tervnek, politikának kidolgozása /s reményeim szerint annak bevezetése/, amit szombaton a fáyban érintettek.
Az ott elhangzottak /s reményeim szerint bevezetésük/ alapján, van még remény a jövővel és annak nemzedékével kapcsolatban. Sok munka lesz azzal is, de a fiatalok nélkül nem fog menni. Bizakodom...

Olvasom a jobbtrolltól :) a számok bűvöletét... s egy közhely jutott az eszembe; nyugtával dicsérd a napot /de bővebben most nem fejtem ki/.

>;-))

Névtelen írta...

PuPuci... ez a permanens forradalom dolog már 80 éve sem jött be. Miért gondolod, hogy az ilyen friss arcok (mint gyurcsibohóc) meg tudnak mozgatni mérhető tömegeket?

éva írta...

Commune - pedig fogsz liberálisokat látni - eleve a megalakulásnál is jelen voltak. Ha neked ez nem felel meg, ott van az Mszp vagy a 4K (bár őket most még nehéz pozicionálni)
Ne kövesd el azt a hibát, hogy a liberalizmust (azaz szabadság elvűséget) összekevered az szdsz által előadott szabados produkcióval.