2011. október 9., vasárnap

FIATALOK MEG A FIATAL DEMOKRATÁK

Egy politikai rendszert az is minősít, hogy hogyan bánik országa ifjúságával.
Nem azt kell ezen érteni, hogy mit pofáznak képviselői álszent szemforgatások közepette a különféle fórumokon vagy a médiában, mert az megtévesztő.
Úgy van ez valahogy, mint ahogy a férfi a nővel.
A férfi akkor tudja igazán megítélni a nő szépségét, ha kihámozza a gönceiből és ott áll előtte pőrén, mert addig a cipő, a ruha, a kozmetikumok rengeteg dolgot elfedhetnek vagy odahazudhatnak, ahol tulajdonképpen nincs is semmi.
Ha lehámozzuk Vezérünk rendszeréről szabói és kozmetikusai által ráaggatott csicsákat, akkor bizony elszörnyedve kell látnunk magunk előtt, hogy nem a Milói Vénuszhoz van szerencsénk, mégcsak nem is Dundika áll előttünk, hanem a Vasorrú Bábát volt szerencsénk levetkőztetni – macska a hóna alatt…
Az alapvető kérdés abban áll, hogy milyen lehetőségeket kínál Orbán rendszere a fiataloknak?
Elkeserítő a helyzet, senki nem hitte volna el húsz évvel ezelőtt, hogy errefelé tart a világ, de Orbánnak sikerül visszavezetni az országot a múlt század első fele osztálytársadalmainak korába.
Minden társadalmi mozgás erre irányul, és az iskolarendszer átalakításával sikerül beleverni az utolsó szeget is a magyar ifjúság koporsójába.
Az egész Orbáni politika arra épül, hogy helyzetbe kell hozni a felső-középosztályt meg a leggazdagabbakat, aminek egyenes következménye a magyar középosztály alsó harmadának lecsúszása és a szegénység rohamos terjedése.
Azt képzeli a Nagy Közgazdász, hogy a felső rétegek meggazdagodása majd „lecsorog” az alsóbb rétegekhez, ezzel aztán felvirágzik a társadalom, mely viszont ma úgy érzi, hogy az, ami az ő nyakába csordogál, az minden, csak nem anyagi jólét, vagy ha az, hát akkor a jólét barna színű és büdös.
Nem hinném, hogy ez lenne a kívánatos társadalmi modell – vékony, dúsgazdag felső réteg, szűk középosztály és a nincstelenek hatalmas és lassan-lassan kezelhetetlenné váló tömege.
Tévedés azt hinni, hogy a következő években a cigánykérdés lesz az, amely megoldhatatlan feladatok elé állítja az államot.
Ez a kérdés a szegénység lesz, mely érinteni fog cigányt, nemcigányt egyaránt.
Lehet rengeteg rosszat elmondani a szocializmus átkos éveiről, de egyet biztosan nem: azt, hogy nem figyelt oda az ifjúságra, ne biztosított volna komoly és állandó társadalmi mobilitást, ne adta volna meg a legszegényebb emberek gyermekeinek is a lehetőséget a tanulásra és ezen keresztül a társadalmi felemelkedésre.
No, ennek most aztán vége, oda jutottunk, ahol a 1945-ben abbahagytuk.
A szegény ember gyereke iskolázatlan marad, ergo társadalmi presztízse is alacsony marad, még traktoros se lehet belőle, hiszen a tanfolyamhoz szükséges összeg előteremtése az elérhetetlen vágyak kategóriájába tartozik.
Így aztán kitörési lehetőségnek marad a bűnözés, hiszen még a sport sem jöhet igazán számításba, hiszen egy élsportoló kinevelése is rengeteg pénzbe kerül.
Kolompár Dezső a tenisztrénernél… - hehe, jó vicc volt…
Még NB II.- es focista se lehetne, legfeljebb a faluszéli libalegelőn onthatná a gólokat
De a középosztálynak sincs sok oka az örömre, hiszen csökkentik a felsőoktatásban résztvevők számát, ezen belül az államilag finanszírozott helyek száma is csökken, ezek közül is lesz olyan, ahol a tanulmányi költségek egy részét – felét talán? – a hallgatónak kell fizetnie.
Nem ötforintos tételekről van szó.
Természetesen jobb esélyekkel indulnak a középosztály gyermekei az iskoláztatási versenyben, mint a szegények, de az alsó középosztály nem tudja megfizetni a drága különórákat, a nyelvvizsgákra való felkészítés költségeit, az általános műveltség megszerzéséhez szükséges színház és hangversenyjegyeket.
Gyermekeik így egyszerűen nem lesznek versenyképesek a felső-középosztály és az elit gyerekeivel, akik Angliában vagy Amerikában sajátítják el az angolt, külföldön végzik el az egyetemet, és akik természetes módon fogják betölteni az állam és a gazdasági élet vezető pozícióit, - legfeljebb csicskásaik lehetnek majd nekik.
Ha a Vezér családjának a maga korában az általa most kialakított lehetőségek jutottak volna osztályrészül., akkor a kedves papa kőbányászként, a kedves mama mondjuk kefekötőként kereshette volna a kenyerét, a kis Viktorka meg, ha szerencséje van, és apuka alázatosan kéri a kőbánya tulajdonosát, akkor mellette törhette volna a követ, míg él.
Szóval, hogy ez nem így történt, azt is hozzáírhatjuk a szocializmus kártételeihez.
Azt mondta egyszer: a szocializmus előtt legfeljebb traktoros lehetett volna.
Tévedett, az sem lehetett volna.
Most ő teremti meg ezt a helyzetet – hát nem szánalmas?
A liba, mikor kikelnek a kislibák a tojásból, egyformán gondoskodik mindegyikről, egyformán tanítgatja és védelmezi őket, aztán majd a kisliba képességeitől függően lesz egyszer a csapat vezetője, vagy csak egyszerű légiutas.
Olyan a természetben nincs, hogy a libamama szétválogatja a tojásokat, aztán az egyik felére ráül, a másikat meg költse ki a nap, lesz, amilyen lesz!
Néhány évvel ezelőtt még irigyeltem a mai fiatalokat, mert a mi ifjúságunkhoz képest úgy tűnt, több a lehetőségük, de ma már nem vagyok ebben biztos, és a társadalom egészét tekintve biztos vagyok benne, hogy nincs mit irigyelni..
Van annak is előnye, hogy a diplomásnak a gyerekéből is diplomás lesz, orvos, jogász és mérnök-generációk hosszú sora bizonyítja, hogy a nemzedékeken át felhalmozott tudás micsoda érték.
De ettől még szükség van társadalmi mobilitásra, mert nélküle a társadalom beltenyészetté válik és ez mindenképpen beteg társadalmat szül.
Egy család előtt reális célkitűzés kell, hogy legyen, hogy minden gyermek egy lépcsővel kerüljön feljebb a társadalmi ranglétrán, mint az apja, legyen iskolázottabb, töltsön be magasabb társadalmi presztízsű pozíciót, emelkedjen a család.
Ehhez kellene egy magát hangsúlyozottan családbarátnak hirdető kormánynak segítséget adni, ehelyett kapják a mai fiatalok sorra az orrbavágásokat.
Még tulajdonképpen nem is igen értik, mi folyik körülöttük, divat közöttük apolitikusnak lenni, pedig éppen most folyik az ő gyermekeik jövőjének tönkretétele.
Hogyan lehetne ezt megértetni velük?

:O)))

19 megjegyzés:

éva írta...

Hálát adhatunk Tarlósnak (vagy a XI.kerületi fidesznyik megfelelőjének) A Zöld Pardon bezárásával többet tett(ek) az ifjúság orrba vágásáért, mint senki más. No persze, csak amíg Hoffmannék Rózsikája rá nem lép a tyúkszemükre.
A Mi Reménységünk ugyanis nem tud számolni. A rendszerének kárvallotti létszáma a többszöröse azoknak, akiket preferál. Az álmoskönyvek szerint nem segíti elő a választási győzelmet. HA! lesz még egyszer választás a mi életünkben. Mert nagyon hajt a rendkívüli állapot és a rendeleti kormányzás felé!

anonymand írta...

Tisztelt PuPu!

"Tévedés azt hinni, hogy a következő években a cigánykérdés lesz az, amely megoldhatatlan feladatok elé állítja az államot." - bár általában adok a véleményedre, megállapításoddal vitába szállnék.

Cigánykérdés-szegénykérdés. Így együtt, nem elválasztható módon.
A hazai cigányság, amely létszámát tekintve egyrészt nagy, másrészt arányát tekintve az összlétszámhoz növekvő, megoldatlan, megoldhatatlan problémája társadalmunknak.

A képzetlenség, a munkaerőpiacon nem hasznosítható nagy tömeg, az egyre gyarapodó létszám, a nem cigány, de hasonló mélyszegénységben élők hasonló "életpálya modellje" nem sok jót ígér a jövőre.
8 év felkészülés talán elegendő lehetett volna ahhoz, hogy egy olyan stratégia kerüljön kidolgozásra, ami alternatívát nyújt az újratermelődés ellen. Járóka Lívia 60 pontos javaslata számtalan megfontolandó és egy időben végrehajtandó intézkedésre tesz javaslatot, ám szinte csak és kizárólag a társadalommal szembeni elvárásokra alapul. Végrehajtható és végrehajtandó intézkedési terv nem született és nincs a láthatáron sem. A mélyszegénységben élőkre ugyanaz a sors vár, ha nem történik valami, mint a cigányságra. A kirekesztettség fokozódik, eltartottjai és nem hasznos tagjai lesznek a közösségnek.
Ez a legnagyobb gond.
Cigánykérdés-szegénykérdés. Így együtt, nem elválasztható módon.

Tisztelettel:
anonymand

Névtelen írta...

"lesz olyan, ahol a tanulmányi költségek egy részét – felét talán? – a hallgatónak kell fizetnie." - Helyes! Naggyon helyes! Az hogy a saját tanulmányait fizeti.S máris nem olyan fájdalmas, ha a diploma átadása után elhagyja az országot, azzal a jelszóval, hogy itt nincs megfizetve.De ha az itteni tandíj nem tetszik, mehet az USA-ba is tanulni. Ha sokat akar keresni, tanuljon máshol és keressen máshol, úgyis el akar menni, a magyar egyetemet csak ugródeszkának használja.

stirlitz írta...

"lesz olyan, ahol a tanulmányi költségek egy részét – felét talán? – a hallgatónak kell fizetnie."
Egyet értek aki tanulni akar fizessen

éva írta...

Névtelen: ezek szerint nincs gyereked. Majd tárgyaljuk ezt újra, ha lesz, és továbbtanulás előtt áll.
Viszont többszázezer szülőnek VAN, méghozzá olyan, aki hamarosan dönt a továbbtanulásról. Mit gondolsz, mennyire segíti a fidess népszerűségét, ha egyre több gyerek azért nem tanulhat tovább, mert "nem telik rá"? Ez a kérdés mozgósítani tudja az egyébként apolitikus ifjúságot is!
Nézz már utána, hogyan kezdődött 56!

PuPu írta...

stirlitznek:
És mi van, ha nincs miből?
nekem az unokám egyetemista - van neked fogalmad arról, hogy mi költséggel jár ez?
:O)))

Ő írta...

"nekem az unokám egyetemista"
Felső-középosztályhoz tartozó nagypapival, nagymamival és szülőkkel, /apuci-anyuci jól menő vállalkozó/ majdcsak el tudja végezni az egyetemet az a "szerencsétlen" unoka.

Vágó Béla írta...

Hú de zavar van.
Az mszp és Bokros stb. szintén tandíjat akarnak bevezetni-így kuss- de csak a felsőoktatásba, könyörgök!
Nincs ingyen felsőoktatás, mer az egyébként az adófizetők pénzéből megy. De aki jól tanul, mondjuk 4 felett van az átlaga, annak ingyenessé kell tenni, aki alatta teljesít, azt pedig meg kell adóztatni, fizessen a buta, vagy hagyja abba!
Így ha szegény gyerek is vagy de jól tanulsz, tanulhatsz ingyen, ha pedig egy buta gazdag gyerek vagy és még arra is lesz lehetőséged, hogy angliába menj orvosnak pl, akkor fizess de keményen, annyira keményen, hogy a jól tanulók tanítási költségét is fedezd!
Vagy pedig a céged fizesse a felsőoktatási tanulmányaid!
Annak semmi értelme, hogy mindenkinek diplomája legyen, ami felé most haladunk. Ez egyrészt leértékeli a diplomát, másrészt értelmetlen és diplomás munkanélküliek tömegét képezzük. Nem lesz melós, hacsak nem hozunk be kínait meg törököt melózni.
Sehol sem ingyenes a felső oktatás a világon, csak Kínában. :)
Létre kell hozni egy elit képzést pl. a Marx Károly közgáz egyetem(nyilas rendszerben a corvinus), a sote, ELTE stb. és egy nem elit képzést ld, többi egyetem, főiskola és a teljesen fizetős főiskolák.
Egyébként meg semmilyen körülmények között nem ingyenes az oktatás, mert valakinek el kell tartania közben a nebulót!
Vágó Béla

Évának! írta...

"Mit gondolsz, mennyire segíti a fidess népszerűségét, ha egyre több gyerek azért nem tanulhat tovább, mert "nem telik rá"?

- Más gyerekeknek élelemre sem fussa! NEMHOGY felsőfokú tanulmányokra. A diplomás munkanélküliekkel különben is Dunát lehetne rekeszteni. Legyen több szakMUNKÁS! Abból úgyis hiány van. A SZAKEMBER IS EMBER!!!
- Nagyon sok diploma szart sem ér, színvonaltalan egyetemek ontják tömegesen a szintén szart sem érő diplomásokat. Némelyik diploma szinte csak annyit ér, mintegy érettségi bizonyítvány.
- Tanulmányi ösztöndíjat viszont adnék nekik, eredményüktől függően.
Az ötösre vizsgázóknak pedig elengedném a tandíjat. Az én tesóm teljesen ingyen végezte el az egyetemet a 70-es évek végén, mert szín ötös tanuló volt, a SZÜLEINK PEDIG NAGYON SZEGÉNY EMBEREK voltak.

Novi írta...

PuPu, ez megent telitalálatos poszt. Respect.

Jó hónapja, mikor itthon szóba került a fidess-ármány /számomra gyomorforgató és kirekesztő/ oktatáspolitikája, érintett lyányommal beszélgettem a tanulmányi jövőjéről, a lehetőségeiről... Kissé elkámpicsorodott azok alapján amit a jövőbeni /anyagi/ lehetőségekről próbáltam felvázolni neki, pedig nagyon jól vette eleddig az akadályokat /s vélhetően mindent megteszünk azért, hogy legyen több lehetősége, mint "őseinek" volt/. Középoskolás létére tanul néhány nyelvet /van már nyelvvizsgája/, s igen csak érdeklődik az informatika /van ECDL és érettségi/, a műszaki témák iránt.
Én mondottam neki, hogy ha gyökeres változás nem lesz ebben az országban, idővel /az még legalább 4-5 év/ a diploma/'k/ megszerzése után ne habozzon, menjen a határokon túlra munkát vállalni.
Azóta is hezitálok olykor gondolatban, hogy én akkor jót akartam neki, vagy rosszat...
Hmmm, az idő majd eldönti.
>;-))

ps;
etnikai kérdésbe most inkább nem foglalok állást ;)

kertészke írta...

Ha a szülőnek munkahelye sincs, miből tudná finanszírozni az egyébként tehetséges gyermeke taníttatását? És nem biztos, hogy az egyetemet, hanem már a középiskolát sem tudja fizetni! Valakik nagyon elfelejtették, honnan indultak !!! Emlékeztetni kellene rá őket!
Névtelen és stirlitz ezt nem gondolhatjátok komolyan!Az USA egyetemeit csak azok tudnák megfizetni, akik itthon is fizetőképesek, nekik aztán mindegy, hogy van tandíj, vagy nincs.Ők aztán biztos nem itthon akarnak érvényesülni.
Tandíj egyébként régen is volt, de volt mellette ösztöndíj is. Az a tandíj azonban megfizethető volt, most nem tudom mennyi lehet, de igen nagy számokat hallok, és ösztöndíj helyett meg vegyen fel hitelt?
Teremtsék meg a feltételeket ahhoz, hogy az egyetemet végzettek meg tudjanak élni itt és nem lesz kivándorlás! Ehelyett azonban a saját zsebeiket tömik a politikusaink és két kézzel szórják marhaságokra a pénzt.
Sajnálom a mai fiatalokat, elég kilátástalan a jövőjük itthon.

Debi írta...

Okos tandíj pártiak:
Akkor most gondolkodjatok. 1).A felsőoktatásban a tandíj egy félévre általában 300.000-1 mFt fölött van.
2).Ha nem kap kollégiumot )nagy rá az esély), akkor egy albérlet -- ahol többen laknak-- 20-30000 Ft/hó/. fő, plusz a rezsi.
3). Talán enni is kellene szerencsétlennek. reggelit számold meg napi 150, az ebédet 600, a vacsorát 500 forintért Ez akkor elég, ha hetente hozza otthonról a pakkot.
Ez heti 5 nappal számolva, havonta 30.000 forint
4). Ez a gyerek nem jár szórakozni, nem csajozik, nem iszik meg egy üdítőt (másra nem is merek gondolni).
Talán ruha is kellene -- évente erre számolhatsz
100.000 forintot (ing. zokni, fehérnemű, nadrág, kabát, pulcsi, póló, cipó, stb.
Esetleg tisztálkodik is, havi 1.000.
Ez durván évente 2.000.000 forint
Persze még tankönyvek, jegyzetek, stb is kellenének, ha akar tanulni.
Nagyon alapköltségeket számoltam, egy végtelenül szolid gyereknél.
Mennyi diákhitelt vegyen fel havonta --ha Apuka és Anyuka átlagbérrel van alkalmazva, akkor támogatni nem igen tudják, az elvitt kajákon kívül.
Hogyan fogja ezt törleszteni fiatalként, fiatal házasként? Persze azért legyen állása, lakása (honnan), neveljen 2-3 gyereket normális színvonalon. Autóról. külföldi útról ne is álmodjon.
Persze én mát könnyen beszélek, mint nyugger, de
a mi időnkben is volt tandíj --meg persze ösztöndíj, mely átlagnál kicsit jobb eredmény esetén fedezte a tandíjat. Aztán szinte ingyen volt kollégium --a nagy többségnek, napi 3-szor kaja,meg lehetett azt a menza kaját azért enni még a ruhaneműt is kimosták.
Akkor most gondolkodjatok el a harcos Nemzeti Ügyek Kormányának felsőoktatási politikájáról!

éva írta...

Aki nem látja, hogy csak a "nemzeti" "felső" középosztálytól felfelé akarják engedni a továbbtanulást - az narancsmámorban fetreng még mindig. Szakképzés - na ja! Persze olyan iskola típusokban, ahonnan nincs tovább! A panelproli örüljön, hogy luk van a valagán. Kíváncsi vagyok, mikor kezdik majd a 4 elemit - csupa nosztalgiáéból - bevezetni. Elég a cselédnek, ha meg tudja számolni az aprót!
Orbán a szocialista rendszer nélkül traktoros lehetett volna - a saját rendszerében meg az sem - mert a képesítést adó képzést a szülei nem tudták volna megfizetni.
Nos: ha ettől sem ébred az magyar népség: akkor csak azt kapja, amit megérdemel!

Ádám írta...

Szefgűmámorosok! Térjetek magatokhoz! Az éhező és fázó gyerekeket, embereket sirassátok, ne a magatok fajtáját! Ti meleg szobákban tele hassal puffogtok, a nélkülözést csak hírből ismeritek!

éva írta...

Ádám: nézz utána, hogy STATISZTIKAILAG (tehát tömegméretekben) mikor csökkent a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelmek között a távolság! Aztán nagyon-nagyon szégyelld el magad, hogy még minidig ezeket a fasisztákat véded, akik szemrebegés nélkül döntik nyomorba a "senkik" gyerekeit is. MOST szüntették meg a Gyermekszegénységi Alapítványt! Gondolod, hogy azért, mert megszűnt a gyermekszegénység?
MINDEN narancsmámorosnak kívánok egy jó kis kirúgást a munkahelyéről, és három hónap egyre csökkenő támogatás után mehet munkaszolgálatra, közben persze az éhbérből nem fussa rezsire, és sorban kikapcsolnak mindent a lakásban - már ameddig van. Mert aztán már közterületen sem tartózkodhat, meg külterületen sem. Na AZUTÁN tárgyaljuk újra ezt a SZÉP ÚJ VILÁGOT!
Aki meg az USÁ-ra hivatkozik: ORSZÁGOS tesztet írnak, objektíve értékelnek, és egy csomó ösztöndíj van, ami fedezi a tandíjat,ÉS a megélhetést, és az elért pontszám alapján jár. Tehát az igazán tehetségesek nem kallódnak el. A többiek meg a gyerek születésekor elkezdenek takarékoskodni. A szemétség, hogy a ma 18 évesek szülei ezt nem tették meg, mert úgy látták, hogy ez nem lesz szükséges az "ingyenes" rendszer mellett. Azaz egy egész korosztály fog most szívni, ha a szülei a lázári meghatározás szerint "senkik".
Ha EZ nem fog budi ellenforradalmi helyzetet előidézni, akkor semmi!
56-ban azért lapult a vidék, mert falun nagyon is tudták értékelni a tanuláshoz való lehetőséget, és eszük ágában sem volt visszasírni az előző rendszert.

Babi néni írta...

Teljesen jó, ha mindenki asztalos lesz, és senki se tanul majd orvosnak. Sokkal jobb, ha jó bútor van a lakásban és a jordán orvost fizetjük meg, hogy rávarrja a sebre a kötést, „varratszedés egy hét múlva” (sógorommal megtörtént)!

Egyébként nem kell messzire küldeni a gyerekeket: Ha jól tudom, a német meg osztrák egyetemeken ingyenes az oktatás... Bárhogy is, inkább ott legyen röghöz kötve, mint itt.

Névtelen írta...

Az esetek 99%-ban egyetértek PuPuval, de ez a bejegyzés az alanyi jogon járó hangversenyjeggyel és ingyen oktatással egy kicsit szociáldemagógra sikeredett. Ingyenes oktatás nincs. Valaki mindig állja a számlát. A vita azon megy, ki legyen az: aki igénybe veszi, vagy a havi 80 fixes gyári munkás is, akinek a gyereke nem jut el a felsőoktatásba épp azért, mert a nagy ingyenesség mindenkinek marha sokba kerül. Nem azt mondom, hogy a fityesz-féle koncepció jó, csak azt hogy kapitalizmus van. Elvileg. Esetleg a kölök is besegíthet a költségekbe.
HJP

éva írta...

Névtelen: nagyon mellé durrantottál. A szöveg ugyanis arról szólt, hogy a havi fixes gyári munkás gyereke is eljuthasson a felsőoktatásba.
Ezt hívják egyébként "társadalmi mobilitásnak" na ennek most annyi! Ha igazi kapitalizmus lenne, akkor a csányik, demjánok, orvbánok névre szóló alapítványokat tennének zsákszám, amit központi tesztek alapján lehetne (és nem uram-bátyámos alapon) elnyerni.
"De mivel, hogy nincsen
fából van a kilincsem,
madzag a húzója"

Névtelen írta...

Kedves Éva,

a havi fixes gyári munkás most sem tudja fizetni az albérletet, tankönyvet, kaját, hangversenyjegyet, ha nem kap olcsó kollégiumi ellátást a gyerek. De építsük tovább szorgalmasan a szocializmust és vegyük el a fizetése felét továbbra is az államnak, hogy ingyen lehessen minden.
HJP