2012. február 6., hétfő

4K!

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom sajnálja, hogy az LMP döntésével az ellenzék elszalasztott egy esélyt arra, hogy közösen kezdje megrajzolni, milyen jövőt képzel el az Orbán-rendszer után.
Hát, mindenki maga tudja.
Mindenesetre ebből a közleményből kiderül, hogy a 4K! - nak halovány fogalma sincs az időszerű teendőkről, olyan, mint a legény, aki azon nyomban azon gondolkodik, hogy hány gyereket is családtervezzen, mikor meglátja a bögyös menyecske ringó derekát, egy libának is dicséretére váló püspökfalat-ringatását és túl van az első pajzán gondolaton.
Pedighát a helyzet az, hogy a dolgok nem mennek egyszerre, a feladatoknak szépen felépített sorrendje van, amit nem lehet büntetlenül felborogatni.
Ahhoz, hogy valaki a születendő gyermekek számáról, neméről és nevéről érdemben beszélgethessen, először meg köll azt a leányt szerezni, de legalábbis kicsikarni egy erős szándéknyilatkozatot tőle, aztán az aktuális pasiját cipóra kell verni a kocsmaudvaron és a győzelem és a leány birtokában lehet a családi élet szépségiről társalogni.
Itt sem lehet belemerülni mindenféle lila elképzelések taglalásába, aztán a vita demokratikus eldöntésébe egymásra borogatott bilik által.
A lehető leggyorsabban meg kell alkotni azt a minimális programot, melyben az összes résztvevő egyetért, ez pedig aligha lehet más, mint Orbanisztán eltakarítása.
Ez az a feladat, mely minden mást megelőz és felülír, melyben minden demokratikus párt vagy mozgalom egyet kell, hogy értsen, mert amelyik párt ezzel nem ért egyet, az nem demokratikus szervezet, hanem az önkényuralmi rendszer beépített ügynöke.
Persze jól tudom, a kispártok és pártkezdemények helyzete nagyon nehéz, hiszen jószerivel senki nem ismeri őket az országban.
Ha megkérdeznek valakit falun, hogy mi is az a 4K!, legjobb esetben azt a választ kapják, hogy a négy lány a benzinkút parkolójából, meg a stricijük – az a felkiáltójel, ugye…
Személyesen először a Milla –tüntetésen találkoztam a mozgalommal, ahol bejelentették, hogy hamarosan párt lesz belőlük is, amit én eleve elhibázott döntésnek tartottam, hiszen saját mozgásterüket szűkítik be ezzel mesterségesen.
De aztán az jutott eszembe, hogy hátha hoznak valami új színt vagy új értékeket a politikába, és ha csak ezer embert is képesek megszólítani, az is jól jön majd a kis krakéler világgá zavarásához.
Akkor is az volt a véleményem, hogy itt nem több szervezetre lenne szükség, hanem a meglévő politikai formációk hatékony működtetésére, de ez megy a legnehezebben.
Baloldalon rengeteg a magát felkentnek tartó vezető, márpedig a harchoz leginkább elkötelezett gyalogosok tömegei kellenek, mert ha mondjuk háromszoros a létszámfölény, akkor legyen az ellenfelünk egy Napóleon is, akár, ellene egy közepes értelmi képességű úri szabó is meg fogja nyerni a háborút.
A kispártnak, vagy az új pártnak persze nincs könnyű dolga, meg kell magát ismertetnie, kell, hogy odafigyeljenek rá, ehhez valami szokatlan, valami ütős ötlet  kell.
Vagy testületileg leköpik az egyeduralomra törő miniszterelnököt, vagy szembefordulnak saját elemi érdekükkel, előveszik a zsebükből svájci bicskájukat és egy gyors mozdulattal beleszúrják magukba ott, ahol a legérzékenyebb.
Értelmesebbnek gondoltam őket,
Ne is értem - miért kötik őket a magát zöldnek aposztrofáló, valóban éretlen párt politikai vargabetűi?
Vagy mit várnak ettől az akciójuktól?
Ismertséget?
Szavazatokat?
Mindegy is, mindenesetre a számlát a teljes demokratikus oldallal akarják megfizettetni.
Ennyit nem ér ez a dolog, számukra most a pártépítés lenne az elsődleges feladat, nem pedig a botránypolitizálás.
Hátra kellett volna nézni a Milla-gyűlésen, milyen tömeget hozott utcára a közös feladat és belegondolni, hogy ők ebben a tömegben hányan vannak összesen.
És eszükbe kellett jusson, hogy aki vezet, annak időnként hátra is kell nézni, mert előadódhat, hogy ő már régebben másfelé viszi a zászlót, mint a hozzá csatlakozott tömegek.
Van felelősségük a pártok vezetőinek vastagon, - most kell megállítani a Mi Tündökletes Kincsünket, a következő választáson már nem lesz mód rá!
A jó és a rossz döntés között egy olyan szőrszálnyi a különbség, melyet hiába sodorgatsz-pödörgetsz, soha nem fog kiegyenesedni.
Még lehet korrigálni,.
Ha nem, a baloldal nem fog milliós nagyságrendű szavazatot veszíteni, a 4K! viszont mindent veszíthet.
Kár lenne érte.

:O)))

1 megjegyzés:

éva írta...

Ez a Petőfi-imitátor is csak a baloldalt akarja megosztani. Miért nincs senki, aki egy mérsékelt jobboldali-konzervatív pártot gründolna? mert igény, az lenne rá!
Miért van az, hogy nálunk a jobboldaliság soha nem párosul a józan ésszel?