2012. február 26., vasárnap

AGYLÁGYULÁS

Akit Isten el akar veszíteni, annak előbb eszét veszi, tartják a bölcsek.
Ha ez igaz – márpedig a népi bölcsességek igazságában felelőtlenség lenne kételkedni, akkor mostanában sokat kellene imádkoznia az Úrhoz, hogy adjon neki kegyelmet, mert ha így folytatja, akkor nemigen húzza sokáig.
A jobboldalon Bölcs Bagolyként üzemelő volt miniszterelnök, Boross Péter azt találta mondani minap, hogy a második világháború után elkapott szellemi fertőzés a belső redőinkbe verte a szocialista maszlagot, ebből kifolyólag egyetlen parancs vezérelhet minden magyarul gondolkodó embert: soha többé ne legyen Magyarországon baloldali kormány!
Hát ez bizony nem vet túl jó fényt a szónokra, ettől azért többre is futhatta volna.
Az Úr tán maga sem tudja, hogy egy teremtménye a politikai pályája végén miért hozza magát olyan méltatlan helyzetbe, hogy az ember a mondandója helyett azon legyen kénytelen törni a fejét, hogy ez az öregkori agylágyulás jele, vagy esetleg csak emlékeztetni akarja utódait, hogy még létezik, ott a zakója, fér még reá medál, jókedvvel, bőséggel..
A baloldali gondolkodású ember pedig azon kapja magát, hogy jééé!
Hát hiszen ezt az embert én majdnem tisztelni kezdtem, oszt elfelejtettem neki az neonácikhoz való vonzódását akkor, amikor ez azért politikusi körökben még nem volt egy elfogadott jelenség, mint ahogy a politikai kultúrában sem volt elfogadott melegítőbe öltöztetett határőr sorkatonák kivezénylése a Köztársasági Elnök ellen tüntetni, eltűrni az árpádsávos zászlók alatt a randalírozást akkor, mikor ő volt a belügyminiszter.
Azt gondolta a baloldali gondolkodású ember, akinek a belső redőibe verte a szocialista maszlagot a második világháború után elkapott szellemi fertőzés, hogy talán az idő bölcsebbé tette a mindközönségesen csak Hóbagolyként emlegetett politikust, de tévedtünk.
A korral csak romlik a jobboldali ember mentális állapota, példa erre a Nemzet Nagyasszonya, akivel bátran egymásra találhatnának politikailag, az ostoba vénasszony és az ostoba politikus elszórakoztathatnák egymást a szellemi kútmérgezés helyett.
A Rákosi rendszerben jogi egyetemet végzett, a Kádár rendszerben ugyan internálták a sajnálatos eseményekben való aktív részvétele miatt, de hamar regenerálódott, 65-ben már a Délpesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatóhelyettesi posztjáig, majd 71-ben igazgatói székébe üldözték a komcsik, jól el is volt ott a rendszerváltásig, amikoris rajtaütésszerűen rátört a nagy érzés, hogy ő tulajdonképpen jobboldali demokrata.
A hirtelen politikai változások felszínre dobnak különféle embereket, neki szerencséje volt, mert a sok bölcsész és jogász valóságos tapasztalatokkal rendelkezett arról, hogy hogyan működik egy gazdaság, egy szervezet és miket nem képesek az emberek a kocsmákban mondani, hiszen neki hivatalból járt a hangulatjelentésből egy példány, míg az énektanároknak és az iszákos válóperes ügyvédeknek nem.
Élt a lehetőséggel, pótolhatatlanná tette magát a betegeskedő múzeumigazgató mellett, aztán annak halála után helyette vezette a pártját és a jobboldalt, de nép úgy döntött, hogy nála még egy pufajkás is jobb - és valóban jobb is volt.
Ez az ütés – úgy látszik – a mai napig nem ment ki belőle, ezért beszél marhaságokat.
Magyarországon ma – jobb vagy baloldal egyformán – a kapitalista társadalom keretein belül akarja megvalósítani céljait, a differencia az, hogy mely társadalmi rétegeket akarja helyzetbe hozni.
Ez a gazdaság törvényszerűségei miatt azt is jelenti, hogy rosszabb esetben mely társadalmi rétegektől kívánja elvenni az ehhez szükséges pénzeket, jobb esetben arról, hogy kiknek akar többet juttatni a megtermelt javakból.
Itt az a speciális helyzet állt elő, hogy mindhárom jobboldali ciklus a harácsolásról szólt és mindhárom baloldali az elődei által okozott károk reparálásáról.
Szaladgálhat itt az elszámoltatási kormánybiztos, mint pók a falon, a nép úgyis tudja, hogy az igazán nagy pénzeket nem Nokiás dobozokban, hanem egy egyszerű átutalással vagy egy pályázat célirányos elbírálásával lopják ki az ország zsebéből, és ma már a látszatra sincsenek tekintettel.
Hol van már a „ne mi nyerjük a legtöbbet” szégyenlős bája, ma minden egyszerűbb, nyíltabb, keményebb és pofátlanabb lett, és mintha most jobboldali kormány lenne…
Amit Boross ebben a beszédében kifejtett, az a mai demokrácia-felfogás és a plurális társadalom megcsúfolása, az egypártrendszer újrateremtése.
Tudtam ugyan, hogy a jobboldali átlagszavazók abban látják manifesztálódni a demokráciát, hogy hónuk alá vágva a libát akkor most ők mondják meg a tutit, és a többieknek kuss, de abban reménykedtem, hogy azért felsőbb szinteken hátha van valamilyen halovány fogalmuk  a demokrácia valódi mibenlétéről.
Hát itt van a bizonyítéka annak, hogy tévedtem.
Azt is mondta az ex-miniszterelnök, hogy „a magyar lélek többet akar, mint más nemzeteké. Ha ránk akar nehezedni egy idegenség, akármilyen hatalmi túlerővel, itt a lelkekben valami ösztönszerű ellenállás születik.”
Születik a túrót, a magyar néplélek ilyenkor kinyújtja nyelvét és az éppen elé tartott  terjedelmes hátsót tisztogatja, ezres nyelvcsapás-számmal percenként.
Nem szeretném most példák hosszú sorát felvezetni, talán legyen itt elég a volt vendéglátó - igazgató húsz nehéz éven keresztül folytatott ádáz ellenállására utalni, aki ravasz, bár csak korlátozott sikerekkel járó küzdelmet folytatott azért, hogy a pártbizottságok tagjait és vezetőit alkoholistákká tegye.
A beszédet egyébként Balatonfüred – Arácson, a Széchényi szakképző iskola diákjai előtt mondta el, emlékezve üldöztetéseire.
Tulajdonképpen sok változás nincs, a munkásmozgalmi veteránok helyett most az újdonat veteránok mennek a fiatalok közé, és kissé áthangolt vagy felturbózott legendákról beszélnek, reménykedve abban, hogy a fiatalok nem röhögik ki őket.
Hát nem tudom, ha sok ilyen ostobaságot mondanak még, akkor erre egyre kisebb az esélyük…
Anyámmal egyidős.
Megpihenhetne már, nem kellene, hogy tovább égesse magát…

:O)))) 

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a bácsi a szocializmusban a Dél_pesti Vendéglátóipari Vállalat csúcsvezetője volt.
Kizárólag kőkeményen politikailag elkötelezett emberek kerülhettek ilyen pozícióba, ott és akkor.
Miről beszél ez a szerencsétlen, lehet, hogy öregkori dementia tényleg?

pumukli írta...

Azéert azt el kell ismerni, hogy Orbán jó helyen kapisgál. A fiatalokat kell a mákonnyal etetni, mert azért 56-ban is a fiatalok vitték a balhét. Még nincs kialakult világnézetük, a veszélyérzetük nagyon alacsony, az agyukat könnyű mosni mindegy, milyen eszközzel. Ez lehet még a nagyapó meséi is. Nekem kezd ez az elképzelés a hitlerjugendre hajazni. Hőskölteményeket hazudozni nekik, hátha elhiszik. Nekem már elegem van ebből az egész vircsaftból.

pretty írta...

Azok szidják legjobban azt az időszakot,akik legnagyobb haszonélvezői voltak és nagy szerepük volt abban,hogyan alakult.

kogito írta...

Hóbagoly? Ez egy valóban agylágyulás kezdeteit mutató ember! Volt szerencsém "hőstetteit" ismerni közvetett módon, sok vezető munkatársam személyesen is tudott viselt dolgairól, én meg tőlük. A nemzet vénasszonyával kapcsolatban meg annyit: meg kellene tökös újságíróknak keresni azokat a rendőröket, akik '56 előtt voltak aktívak. Meg lehetne tőlük kérdezni, ez a fröcsögő bájnyanya miért is járt rendszeresen a XI. kerületi Kapitányságra hetenként jelentkezni? Dániel Péter örülne neki és nem kellett volna bocsánatot kérnie!