2012. február 7., kedd

KÖZÉPOSZTÁLY? LÓSZART, MAMA!

Megvolt a nagy coming out, a Vezér odaállt az igen ízléstelen zászlóerdő elé, és miközben úgy csinált, mintha az országról beszélt volna, szemérmes pirulással, de lábával büszkén toppantva felvállalta identitását.
Mint mondá, „már úgyis kitudódott”: a kormány célja az, hogy Magyarországon egy olyan középosztály legyen a társadalom vezető csoportja, mely képes érdekegyesítésre lépni a visszakapaszkodni akarókkal, és azokkal a nyugdíjasokkal, akik munkával élték le az életüket.
Hát nem mondom, bátor tett volt, csak az a baj, hogy a szegények és a nyugdíjasok kontójára akarja a szent célt megvalósítani, arról nem szólva, hogy amit elvesz a szegényektől, az a gazdagoknál is köddé válik, mert feleszi az a remek gazdaságpolitika, melyet a mi Döngő Léptű Mikiegerünk folytat.
Az is egy érdekes kérdés, hogy ennek az álláspontnak „ki kellett tudódnia.”
Normális országokban választások előtt nem „zembereznek”, hanem megmondják nyíltan, hogy kinek az érdekeit kívánják felvállalni és a választó ennek tudtában adja voksát egyik, vagy másik pártra.
Szép hazánkban ezt nem így divatozott, ami azért baj, mert ha a sok ostoba paraszt és proli tudja, hogy ők a kanyarban sincsenek, akkor valószínűleg nem lettek volna annyira ostobák, hogy a saját elnyomorításukra szavazzanak.
Bár, ki tudja?
Egyébként is – kicsoda-micsoda ma Magyarországon a középosztály?
Ennek az országnak állandóan baja van ezzel a definícióval, talán csak a Kádár-korban voltunk vele békében, hiszen akkor a középosztályt a társadalom gerince jelentette, nem csak a lángossütő, de a paraszt is odatartozónak érezhette magát, mert jövedelmi viszonyai megengedhetővé tették a középosztályhoz illeszkedő életmódot.
A középosztályba az tartozik - saját definícióm szerint – akinek a puszta létfenntartáson túl futja megtakarításra, saját és hozzátartozói személyiségének fejlesztésére, gyermekei taníttatására, rekreációra és egészségének védelmére is, - ha még karitatív tevékenységre vagy a szegények támogatására is tud fordítani, az már csak plusz.
A Kádár-rendszerben volt kis magánvagyon, kulturális igény és lehetőség a művelődésre, színház, mozi, könyv – a gyerekeik tanulhattak, a családok emelkedhettek, némelyik kőbányász fiából még akár jogász is lehetett.
Később a középosztály tagjai elkezdték járni a világot, de még az is, akinek erre nem futotta, az is nyaralt évente - evett – ivott, jól élt – persze a magyar társadalom és gazdaság fejlettségi színvonalának megfelelően.
Ennek persze ára is volt, nevezetesen az, hogy a rendszer nem engedte a vagyonosodást, mert az nyilvánvaló volt, ha valaki milliárdokra tesz szert, azokat a milliárdokat valakiktől el kell venni.
Egyetlen liba van a tálon, azt lehet csak felszeletelni, ha valaki kitépi a két combját és befalja, akkor lesznek, akik éhen maradnak.
Persze ha ma megkérdeznénk valakit, hogy ő a középosztályba tartozik-e, akkor nagyon sok nincstelen kisember is verné a mellét két féltéglával, hogy igen, ő a középosztály tagja, közben meg dögre dolgozva magát napi megélhetési gondjait sem képes megoldani, a gyermeke tanulmányainak járulékos költségeire – lakhatás, tankönyv, étel, sör - meg végképp nem telik.
Igaz, az Éleseszű Vezető most éppen minden tanulnivágyót eladósodásra akar rábeszélni, hiszen a hitel remek megoldás egy pályakezdő fiatalnak, azon is keres az állam pár százalékot, meg a támogatás összegét, melyet éppen most elvont az oktatástól...
A családfő, mely húsz évvel ezelőtt még joggal érezhette magát a középosztály tagjának, már régen deklasszálódott, mert egyrészt a társadalom átstrukturálódott, másrészt meg a megújul társadalom rúgott rajta egyet –kettőt és ma éppen az a kérdés, melyik szinten tud megkapaszkodni az igencsak síkos lejtőn.
A Vezér álmában nem egy széles középosztályt lát, hanem egy szűk, de gazdaságilag erős csoportot, mely képes őt és az általa favorizált, kissé penészes ideológiát hatalmon tartani.
Kisbunkó álma az úgynevezett keresztény úri középosztály felélesztése, mert ez az a réteg, mely hajdan Horthy hatalmát is remekül kiszolgálta, bokacsattogtatással, hajbókolással, gátlástalan és határtalan  szervilizmussal.
Ez a középosztály szűk réteget jelent, ebből eleve kiesnek azok a kisegzisztenciák, akiket a mai állam nem preferál, és akiktől folyamatosan elvon a gazdagok javára.
Negyedmilliót kell havonta keresnie annak, akit az állam adórendszerén keresztül támogat.
Kiesik a pedagógusok túlnyomó többsége, a kistisztviselők, a mikro és kényszervállalkozók zöme.
Szóval kevesen maradnak, akik középosztálybelinek vallhatják magukat.
Nos, az ő miniszterelnökük a Szeretett Vezér, meg azoké a nagyonhülyéké, akik jól tudnak lakni lózungokkal is, és elhiszik ezeket a primitív baromságokat (lásd: Az MSZP-s kormányok mindent eltüntettek, „ami sűrűbb a levegőnél”.) melyekkel van pofája a Mi Boldogságunknak az ország elé állni.
A mai beszéd leglényege ez volt: a támogatás, az ország a gazdagoké, te meg mulya, ha középosztály akarsz megint lenni (visszakapaszkodó, ugye, aki egyszer már leesett a szekérről…) vagy te nyugger, ha nem akarsz éhenveszni, akkor támogassad te is azt a remek gazdaság és szociálpolitikát, mely a te zsebedből teremti meg a majdan erőssé váló magyar középosztályt.
Ez az ember egy erkölcsi toprongy, aki elfelejtette, hogy a családja honnan kapaszkodott fel, ebben az emberszabásúban dekányi empátia sincs a szegények és elesettek iránt, ez az ember egy tróger, és ezt ma be is vallotta.
Talán fel kellene rá hívni az ország népének figyelmét, nehogy még azt gondolják, hogy az ő érdekükben folyik, ami folyik.

:O)))

12 megjegyzés:

Zs írta...

George Lakoff : Ne gondolj az elefántra! című könyvében tökéletesen leírja ezt a típust ahogy gondolkodik és azt a szómágiát amit a jobboldal használ. Ha véletlenül nem olvastad, ajánlom figyelmedbe. Rendkívül ismerős lesz.

PuPu írta...

Köszönöm, el fogom olvasni!
:O))))

Névtelen írta...

Vajon mikor veszi észre már a többség, hogy jogfosztott prolivá züllesztették, és esélye sincs az orbáni középosztályt utolérni?

carey200 írta...

A "középosztály" kifejezés egyébként is történelmietlen,ezért tudománytalan,mert ez a kategória nálunk soha nem létezett.Mert,
1.Mint "osztály"hiányzott,mindössze felülről lesüllyedt avagy feltörekvő HETEROGÉN, RÉTEGEK HALMAZA volt(pl.lecsúszott dzsentrik,tönkrement vállalkozók,illetve vasutasok,postások,pedagógusok,stb.
2. Ma pedig Orbán VÍZIÓJA,akikre a NAGY SEMMIT AKARJA ÉPÍTENI!

Hidas írta...

Nagyon jó az értékelésed PuPu -- mint mindig.
A géniusz szövegírói tanulmányozhatták volna az alábbi oldalt:
http://magyar-irodalom.elte.hu/ja/ja2057/ja2057.htm

zorka írta...

“A miniszterelnök olyan tökéletes, hogy talán klónozni kéne. Így vélekedik az évértékelő hallgatósága.”

http://index.hu/video/2012/02/08/orban_viktor_tudja_milyen_erok_allnak_a_hatterben/

Sajnos, túl sok még az agymosott Orbán hívő.

éva írta...

Pupu - ez a szöveg is nagyon találó - főleg a "bár ki tudja" Ilyen defektes zemberek mellett?!
carey200
az egyáltalán nem "semmi", amit rájuk akar építeni - viszont a "gránitalap"-ra már jobban illik a jelző.

tutu írta...

kitunik, hogy nem vagy magyar, mert aki a magyar zaszlot undoritonak tartja, az nem erdemli meg, hogy a nap rasusson, egyebkent szabad ember vagy valassz masik zaszlot, senkinek sem fogsz hianyozni, es viheted a sleppedet is magaddal.

kogito írta...

Kedves PuPu!
Ne sértődj meg, de az első sorodban ízléstelennek minősítetted a magyar zászlóerdőt és ez, ebben a formában nem igaz! Ellenben az igenis ízléstelen, hogy CSAK ezek a lobogók szerepelnek és HIÁNYZIK az EU zászlaja. Az utolsó előtti sorodban meg majdnem megdicsérted ezt a figurát, trógernak aposztrofálva.
Bátran ki lehet mondani, hogy ez egy féreg, AMI rágja a nemzet testét.
A legszomorúbb, ahol lakom, egy somogyi kis falu, még mindig szép számmal vannak idióta birkák, akik ezt nevezik az ország megmentőjének! Még mindig azt mantrázzák, hogy a Gyurcsány ellopta az országot. Hallatlan! Ennek az országnak a lakói jó része teljes szellemi nyomorban tengeti életét, nem észrevéve a rengeteg negatívumot. Ilyen műveletlen embertömeg újra meggyőzhető lesz a fidesz 2014-es választási győzelméhez. Hiába magyarázom ezeknek a szellemi nyomoroncoknak a valós helyzetet, egyszerűen nem értik meg. Szomorú lesz a jövőnk.

kommunista írta...

A középosztály kategória is egy átverés valóban, mert gyakorlatilag mindenki bele tudja képzelni magát.
Ezért most mindenki fel lesz emelve (hiszi)és mindenki hatalma jön.
Ez a diktatúrák lényege.

pretty írta...

Az a kijelentés hogy undorító zászlóerdő nem azonos azzal,hogy undorító a magyar zászló.A vezéred szövegét is félre értelmezed?Szeretném ha egyszer valaki kicserélné a papirt,jiváncsi lennék mikor venné észre,hogy eredetileg nem ezt akarta felolvasni.Részemre az egész undorító,még a tapsolói is.

PuPu írta...

TUTUNAK.
Az ízléstelen az nem undorító, csak túlzó, hivalkodó, stílustalan.
Ízléstelen a zászlóerdő, olyan, mintha Rákosi hatvanadik születésnapját ünnepelné a Vezér, aki viszont egy undorító, kártékony alak.
:O)))