2013. július 23., kedd

NYUGGEREK ÉS SZÉPKORÚAK

Hát, nem mondhatnám, hogy küllemileg felveszi a versenyt J. F. Kennedyvel, de hogy kitartásban egy bányalóval bármikor odaállhat versenyezni, az nem is képezheti vita tárgyát.
Ezren és ezerszer próbálták már eltakarítani, nevetségessé tenni, átnézni rajta (ez egyébként eleve reménytelen kísérlet…) de ő maradt és küzdött.
Millió politikai hibát követett el, de milliószor korrigált is, ha kellett, és még ma is a pályán van, és ami a lényeg, választók vannak mögötte.
Képes tömegeket megmozgatni és – ritka politikai erény -  képes az általa mozgósított tömegeket lelkesíteni is.
E tekintetben jobb, mint Bajnai, akinek szónoklatai általában olyanok, mintha egy fagyasztott hering mondana lelkesítő beszédet a sajtkukacoknak, és jobb, mint Mesterházy, aki személyiségével  leginkább „A jó tanuló felel” című Karinthy mű illusztrációja.
Megvan benne az a pontosan körülírhatatlan tulajdonság, melyre minden politikus vágyik, ő magával tudja hívni az embereket.
A politikai élet szereplőinek többsége mond valamit, a választók meghallgatják, aztán mennek tovább, mert nekik olyan politikus kell, akinek, és akiben hisznek, aki el tudja hitetni velük, hogy ők a fontosabbak számára, nem a politikai vagy a gazdasági érdek.
Schmuck Andor érdekes és kétségkívül tehetséges politikai személyiség, akit egyetlen politikai párt sem értékelt tehetségének megfelelően, egyetlen politikai formáció sem kívánta képességeit használni, legfeljebb kihasználni, miközben vértehetségtelen, lógó nyelvű karrieristák kerültek mellette vagy helyette pozícióba, hoztak szégyent pártjukra, vagy tűntek el nyomtalanul a süllyesztőbe.
Ő akkor sem esett kétségbe, amikor vízbe akarták fojtani, inkább megtanult kopoltyúval lélegezni.
Jó helyzetfelismerő képességét dicséri, hogy megtalálta azt a piaci rést a politikai térben, mely a siker esélyét megadja neki, megtalálta azt a társadalmi réteget, mely nagylétszámú, gazdaságilag erős, de szervezetlen és politikailag szétforgácsolt, érdekeit senki nem veszi figyelembe, leginkább csak politikai szlogenek szintjén és választások előtt foglalkozik velük a politika.
A politikai marketinget általában fiatalok csinálják, akik megalkották az üdítően fiatalos, de egyúttal valami kis pejoratív felhanggal is rendelkező „nyugger” kifejezést.
Ő is fiatal még, és ő is megalkotott egy fogalmat a magyar nyugdíjasokra, ő „szépkorúaknak” nevezte el őket, megérintve ezzel a nagymamák és nagypapák szívét, lelkét.
Egy szépkorú a társadalom megbecsült tagja, akinek utódai elismerik a múltját és megpróbálják széppé tenni a jelenét, horribile dictu jövőt is szánnak nekik, míg a nyugger csak kolonc a társadalom nyakán, nyűg a fiatalabb nemzedékek számára, egy kipipálandó feladat.
Neki az a dolga, hogy adja oda a szavazatát, aztán pedig üljön le a sarokba egy kopott hokedlire és várja csendben az elmúlást, reménykedve, hogy majd a család elparentálja, ha eljön annak az ideje.
Akárhogy is nézzük, a nyugger és a szépkorú ugyanannak a társadalmi rétegnek a tagja, mégha az a társadalmi réteg nem is homogén, sőt.
A szépkorúak között ugyanis ott vannak azok is, akik nem nyuggerek, csak szimplán megöregedtek, valamiféle oknál fogva nyugdíjra sem jogosultak (habár ki jogosult ma már? Csak megszokásból hívjuk nyugdíjnak, találóbb lenne kegydíjnak nevezni…).
Mégis vannak közös érdekek, közös értékek, melyek között egy idős ember számára a legfontosabb érték a létbiztonság, ami érthető is.
Amíg fiatal valaki, addig nem tud teljesen kilátástalanná válni az élet, lehet munkát keresni, segélyért folyamodni, végső soron el lehet menni valamilyen gazdagabb környékre betörni, de még a betörők között is kuriózum lenne a nyolcvanéves öregasszony a nyírségi zsákfalu utolsó házából.
Mi marad neki?
Ő már nem tud menni az erdőre fát lopni, nem tud átmászni a kerítésen, tán még a zsákmányt se tudná elcipelni, így aztán - bár ezt így kánikulában nehéz elképzelni – a saját, fűtetlen házában fagy meg, a kutya nem ugat utána tavaszig…
Neki is lehetne élnie, meg a sok-sok kisnyugdíjasnak is meg illene élnie, mert az ugyan nagyon tetszetős dolog, hogy szabadok vagyunk, de azzal nem lehet jóllakni..
Mindenki nagyon örül, hogy Csányi bankvezér ezidáig tízmilliárd forintra tett szert OTP részvényei egy részének eladásával, de vannak megátalkodott kételkedők, akik azt kérdezik, hogy vajon Csányi munkája valóban ennyivel értékesebb a társadalom számára, mint a negyvenöt éven keresztül szorgalmasan dolgozó mérnöké, jogászé, orvosé vagy asztalosé?
Ha leülünk a nemzeti fazék köré tízmillióan, akkor valahogy úgy kellene osztani a levest, hogy a tízmilliomodiknak is jusson egy tányérnyi, ha hígabb is, ha egy szem hús sincs benne, de jusson.
Sajnos, a mi nemzeti burzsoáziánk és a politikai osztály hangyafaxnyi önmegtartóztatásra sem képes, az egyiknek már a fülén is csorog a zsír, úgy habzsol, a másiknak arra is futja a mi pénzünkből, hogy idióta hobbijából megpróbáljon zsíros üzletet faragni, gladiátorképzőt nyitva közpénzből – magánzsebre.
Schmuck Andor most belehajított egy jókora követ a magyar belpolitikai posványba, mikor ezer órát adott arra, hogy a demokratikus ellenzék pártjai vitassák meg a javaslatát, melyet a szépkorúak érdekében tett.
Jellemző, hogy  még csak órák teltek el, de az LMP máris elvetette a javaslat megvitatásának lehetőségét, csakúgy, mint a Párbeszéd Magyarországért, amiből azonnal ki is derült, hogy mennyire egységes az Együtt 2014 csapata, és hogy mire lehet számítani tőlük a jövőben…
Orbán ügyvédjének magatartásán nincs mit csodálkozni, és akinek voltak illúziói a PM ügyében, az is kezdhet leszámolni velük, semmi nem változott, Orbán szekértolói csak osztódással szaporodtak, mint a kettétépett giliszta…
Schmucknak nincs vesztenivalója, de őt nyugodtan lehet hívni Mr. Százezer Szavazatnak is, mert neki – ellentétben a magukat pártoknak képzelő baráti társaságokkal – van szervezete, ha nem is Szociáldemokrata Párt néven.
Ha a nyugdíjasokat párttá szervezi, az majd’ hárommillió szavazópolgárt jelent, és a javaslataiból látszik, hogy meg is tudja szólítani őket.
Hogy miért nem lehet őt is érdemben bevonni egy demokratikus együttműködésbe, az rejtély.
Egyszer persze minden rejtvényt megfejt valaki…


:O)))

18 megjegyzés:

promenad írta...



Kommunikációban biztosan felveszi a versenyt a Kedves Vezetővel,sőt,ha utóbbi ki merne állni vele le is győzné őt!

Varga Éva írta...

Kedves Pupu,
akárhányszor hallgatom ezt az embert, mindig oda lyukadok ki, hogy .. sokan tanulhatnának tőle: értelmesen beszél, nem rébuszokban, nem ködösít, kimondja, amit ki kell, vannak érzelmei és meri is őket megmutatni, átlát dolgokat - ez nem igaz sok ún. feltörekvő politikusra manapság -, és hát ... állnak mögötte. Sokan.
(Lsd. az ominózus zsidózó Gyöngyösi-beszédet a Parlamentben, amire Schmuck reagált először a felháborodottság hangján (atv - Kálmán Olgánál)- míg a többiek éppen azon tanakodtak, hogy felháborodjanak-e vagy sem - és elindította ezzel a nagygyűlést - amiből aztán ha jól emlékszem, simán kihagyták, ellenben tépte a száját ott olyan (pl. Rogán) akinek tényleg semmi keresnivalója nem lett volna ott -, ami ugródeszka volt pár embernek éppen ...)
Szóval a pasas nem a marketingesek álma, de valóban tehetséges - még ha divat is fanyalogni rajta.
Hatezer ember ment el vele együtt ünnepelni most és, ha szabad így fogalmazni: mind eszik a tenyeréből. Kvázi: kedvelik.
És ahogy tegnap este Olgánál elmondta: megint ki akarják hagyni mindenhonnan.
Nem kéne.

Névtelen írta...

Lehet, hogy a fickó jól kommunikál, de azért nézzük már meg milyen esetleges intézkedésekkel kampányol.
Például:150000Huf alatti nyugdíj alatt 13. havi.Jó jó tudjuk, hogy kell a populizmus a magyarnak , mint egy falat kenyér, de azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára.Egy ilyen igérethalmaz mellett ki meri bevenni egy estleges szövetségbe?Pontosan azért tette ezt a kijelentést, mert látta, hogy nem valószínű, hogy beveszik az összefogásba, ezért úgy döntött még alá is tesz nekik egy kis demagóg populista lózungokkal.

hello írta...

Tudom, a tájékozatlanság nem dicsőség, de csak most, ennek a blognak a hatására kerestem rá, mi is ez a 15 pont + hozzá a határidő.
Ha van más is, aki nem ismeri, itt megtalálja:
http://fn.hir24.hu/itthon/2013/07/22/schmuck-andor-vilagaban-mindenki-nyugdijas-szeretne-lenni/

Tulajdonképpen a 15-ből igazán komoly anyagi vonzata a bevezetésnek csak 6 pontnál van. Persze egy olyan gazdasággal, mint a miénk jelenleg, bármire fedezetet csiholni egyhamar elég bajos lenne.
Van néhány relatíve kevesebb kiadással járó is, ám van a pontok között több olyan: 1., 4., 11., 13., amiket bármelyik választási győzelemre aspiráló formáció nyugodt szívvel felvállalhatna, ha akarna.

Tartsatok szkeptikusnak, de S.A. ezzel együtt sem fog tudni a nyugdíjasokból pártot szervezni.

Névtelen írta...

Az 5.,6.,8.,9. pont kivételével azt gondoltam, hogy evidens.(azt hittem ez eddig is működött, ha nem akkor gyalázatos)A felsorolt pontok pedig kizárják, hogy az ellenzék komolyan vegye őket, mert a szokásos felesleges igérgetés.

Névtelen írta...

Névtelennek:
......hát, igen! Milyen jó, hogy a képviselőknek adott költségtérítés, lakhatási támogatás, képviselői díj emelése, stb. nem ígéret és nem is demagóg! Arra mindig lesz pénz, ki tudja miért! :-(
Kati

Lusti írta...

PuPu, kedves... mikor lettél vega? Eltűnt a liba a posztodból...

vadvirág írta...

Igaza van Lustinak! Nekem is hiányzik a liba!A liba sarokpont! Liba nélkül nincs PuPu! (Viccet félretéve: amikor libázol, van a blognak kellemes humora, ha hiányzik a liba, elkeserítő a hangulat.)

PuPu írta...

A liba nyaralt, de a reklamációk hatására visszahívtam!
Liba nélkül nem élet a zélet!

:O)))

Lusti írta...

♥ ♥ ♥
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!
Báááár, ha jól meggondolom, szeretem én a tofut is....
ropogós libatepertővel :)))))

Névtelen írta...

En Schmuck Andor 15 pntjat nem ultimatumnak, hanem targyalasi alapnak vennem.
Mindjart tennek is egy modositasi javaslatot. A nyugdijasok ingyenes utazasat csak a csucsforgalmi idok kivetelevel vezetnem be. Azt, hogy mikor van csucsforgalmi ido, azt a szakembeerek ismert felmeresek alapjan meg tudjak mondani. De a nyugdijas hasznalhatna a jarmuveket a csucsforgali idokben is, de ekkor egy, mondjuk 50%-os kedvezmenyes jegyet kellene valtania. Ezt a nyugdijas elore is megvehetne tetszes szerinti darabszamban es ha csucsforgalmi idoben kell utaznia, akkor ezzel a kedvezmenyes jeggyel tehetne ezt meg.

Alizka írta...

Jelentős szerepe volt a regisztráció eltörlésében.

Névtelen írta...

Ha komolyan vehető politikus,akkor a fidesz szélsebesen nekiesik,kiásva valamit a múltjából.O.

sicc írta...

A 13 havi nyúgdíjról is lehetne tárgyalni. Amíg az ország ilyen rossz gazdasági helyzetben van addig csak a minimálnyugdíjasok kapnák meg, aztán ha javul a helyzet bővítenék ezt a kört.

kekec/éva írta...

Ha nem nézne úgy ki, mint egy óriás csecsemő, talán komolyabb ellenfélnek vennék. A pontjairól meg valakinek meg kellene mondani - neki és a szépkorúaknak - hogy majd ami a 14 malac felett lesz (by Hofi) azt lehet elosztogatni!
Arról meg ő sem beszél, hogyan lehetne növelni a "malacszaporulatot"

Névtelen írta...

"sicc"-nek
Ha volt értelme a 2009-es költségvetési konszolidációnak, akkor az a 13. havi nyugdíjak, bérek kivezetése..El kell felejteni ezt a politikusok által kitalált csökevényt.Ha olyan fontos lenne a nyugdíjas társadalom nekik,akkor 8%-al emelnék a nyugdíjakat és nem 1., havinak hívnák,ugyanis pontosan azért találták ki, mert a beépített 8%-ot nem könnyű visszavenni, mert a bércsökkentést mindenki észreveszi, a 13. havit meg simán vissza lehet vonni.Szóval el kell felejteni ezeket a dolgokat, mert csak megtévesztésre szolgál.
Azt kellene elérni, hogy ha egy országban valaki ledolgozza a 40 évét, az garantáltan legalább a mindenkori létminimum mértékét kapja meg.Még ettől is fényévekre van bármelyik politikai formáció, hogy akárcsak megfogalmazza.Jelenleg a minimálbér is egy 20-assal van ezalatt, szóval ez az Andor féle 150000-es limit szerintem nem érdemelne ennyi figyelmet.

sicc írta...

Névtelen 13:39-nek

Egyetértünk, de teljesíthető választási igéretnek jobban hangzik legszerencsétlenebbeknek egyszeri segítséget adni, mint mindenkinek a kilátástalan 8 % emelés.Nem lehet mereven elzárkózni minden tárgyalási lehetőségtől. Schmuck jól látja, hogy reményre szüksége van az embereknek. Az igéreteket azonban a lehetőségekhez kell közelíteni, illetve azon kellene alapulni.

Névtelen írta...

sicc 15.52

Valakinek a 3*8% is járna, mert olyan kevés a nyugdíja, valakinek meg szívfájdalom nélkül csökkenteném 3*8%-al.A muterom végigdolgozta az életét és 10 év nyugdíjas év után is 70000 a nyugdíja.Tehát amikor S.A. fel van háborodva, hogy 150000 alatt nincs 13. havi, na menjen a p*csába, vagy szálljon le a földre és olyat ígérjen, amit még elhisznek és megvalósítható.