2010. július 15., csütörtök

A LEGSÚLYOSABB BETEG...

Maga a magyar egészségügy.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke ma interjút adott az ATV-nek, és ebben kifejtette álláspontját a kórházak kötelező adatszolgáltatása ügyében.
Merthogy - mint az interjúból is kiderült - a magyar kórházak negyven százaléka nem vesz részt a központi adatszolgáltatási rendszerben, gazdálkodásáról az egészségügy vezetése legfeljebb becsléseket készíthet, - úgy tudnak ezek a kórházak elkölteni adott esetben tízmilliárdokat állami költségvetési pénzekből, a mi adóforintjainkból, hogy senkinek nem számolnak el vele, viszont a többiekkel együtt ott állnak a sorban a többletforrások elosztásánál markukat tartva.
Kis kórházak vagy nagyok - mindegy.
Rácz Jenő meg bánatos tekintettel magyarázza Kálmán Olgának, hogy "a Kórházszövetség szerint 235 milliárd forintot kellene a rendszerre fordítani, ennyi kellene a jelenlegi struktúra fenntartásához, de világos, hogy ennyi pénz nincs. De őszig 40-50 milliárd forintra feltétlen szüksége van".
Hurrá.
Ezt hallgathatjuk évek óta az egészségügy vezetőitől, Éger Istvántól, az Orvoskamara elnökétől, meg Rácz Jenőtől is, aki mint egészségpolitikus vagy aktív kórházvezető az asztal minden oldalán és a tetején is ült már, éppencsak alatta nem ült még.
Minden egészségügyről folytatott beszélgetés így zajlik le - ha a jelenlegi strukturát fenn akarjuk tartani, akkor ennyi meg annyi milliárd forrást kell bevonnunk a rendszerbe.
Egyszer szeretném megérni, hogy valaki végre azt mondja - nem akarjuk a jelenlegi strukturát fenntartani, merthogy alacsony hatékonyságú, pazarló, nem felel meg a XXI. század követelményeinek, hogy az ország gazdasági lehetőségeiről ne is beszéljünk.
Pontosabban volt már ilyen kezdeményezés, a Gyurcsány-kormány belevágott a feladatba és el is mondta, hogy ez a rendszer jelenlegi formájában fenntarthatatlan, de abban a pillanatban a szakma példás sebességgel összezárt és közös erővel kinyírta a változást izomból keresztülverni akaró Molnár Lajost.
Utódjával, a jobboldali körökben nemes egyszerűséggel csak Mengelicának emlegetett és a politikusok által élő áldozatul odadobott  szegény Horváth Ágnessel meg már fél kézzel elbántak a nagytekintélyű, de a gazdálkodáshoz általában tökanalfabéta professzorok.
Merthogy az egészségügy nálunk elsősorban politikai és érzelmi kérdés, és mindenki elvárja, hogy úgy üzemeljen, mint a mesebeli terülj-terülj asztalka.
Aki arra jár hadd csipegethessen belőle, a bulimiásak még akár hányásig is zabálhassanak a méregdrága fogásokból.
Tudvalévő ugyanis, hogy az egészségügyi ellátás jár, és ezt nem úgy értelmezi a magyar társadalom, hogy valamilyen pénzt érő szolgáltatást vesz igénybe befizetett járuléka ellenében, hanem fennkölt pofát vág és az ember egészséghez való elidegeníthetlen jogáról szónokol.
Az egészségügyi intézményekben az orvosok meg az adófizetők pénzéből finanszírozott magánrendeléseket folytatnak, a pofátlanság csúcsaként nem egy helyen szabott tarifákkal.
Emellett persze a beteg sem szerénykedik, sok esetben megrendeli a számára rokonszenves gyógyszert és a rengeteg pénzbe kerülő vizsgálatokat.
Akinek elég lenne egy mellkasi röntgen is, az kiharcolja magának a CT meg MRI vizsgálatot, az élelmes falusi öreglány meg beutaltatja magát némi zsebbe dugott hála ellenében egy-két hétre Visegrádra rehabilitálódni, - addig sem kell otthon főzni.
Van beteg, aki egy-egy hét szünetet közbeiktatva körbejárja az országot, Mátraházától Füreden keresztül Sopronig és mindenhol eltölt egy-két hetet, - van érzéke a magyarembernek az okossághoz...
Miután szorgos népünk a vizitdíj elleni harcban dicső győzelmet aratott és az egészségügyi reformot csírájában elfojtotta, elégedett képpel nézett körül.
Azok a szervezetek pedig, melyek egyébként olyan feleslegesek, - már bocsánat - mint p*nán a szőr, és amelyek legjobban ágáltak a változások ellen, most markukat nyujtogatják állami pénzekért meg az egészségügyi  dolgozók zsebében turkálnak a költségvetésük szempontjából igen áldásos kötelező tagságot hirdetve.
Orbánék persze jó szokásukhoz híven fűt-fát ígértek, a kettő között meg százmilliárdokat a kórházaknak, csakhogy most éppen itten van a gebaß - nincs lóvé és nem is nagyon lesz, merthogy a Kósa-Szíjjártó féle nagy attrakció a magánzsebeket valószínűleg szépen kitömhette ugyan, (tényleg, miért is nem vizsgálja a PSZÁF a történtek kapcsán a forint körüli érdekes forgalomnövekedést?...) - de ami jött a réven, elment a vámon, mivel az állam álla felkopott kissé.
Márpedig úgy tünik, azt gondolni, hogy hülye ötleteket izomból le lehet nyomni az EU vagy az IMF torkán, gyermeteg elképzelés volt, és hát sajnos nem tünik gyorsan kipiszkálhatónak Simor sem a székéből, hogy legalább az inflációval lehetne egy kicsit játszani a beígért felvirágzás látszatának megteremtése érdekében.
És akkor még hátra a feketeleves, mert egyszer elfogynak az elfoglalandó stallumok, egy idő után nem nagyon izgat fel senkit a másodosztályú mozgó lábtörlők Gyurcsány elleni küzdelme - valamit érdemben is csinálni kell.
Azt hiszem, éppen most súgják bele a fenséges fülekbe, hogy mit - és igen csodálkoznék, ha az egészségügy átfogó reformja nem szerepelne a listán.
Márpedig akkor nehéz napok jönnek, hiszen azt kell majd eladni, amit egyszer már romlott és büdös árúnak nyilvánítottak, merthogy a szervezeteknek az a hülye tulajdonságuk van, hogy ha ésszerű  éps szakszerű átszervezésről van szó, akkor bárki csinálja is a dolgot, ugyanaz jön ki eredménynek.
Mint a szovjet babakocsigyár esetében, ahonnan a kilopott alkatrészeket összerakva Ivánnak egyre csak harckocsik jöttek ki eredményként...
Hát itt lesz mit szerelgetni, aztán majd érdeklődve várjuk az eredményt...

:O)))

9 megjegyzés:

Cigany Roxana írta...

szia pupu.
lehet,hogy kurvára unalmas leszek,de az írásod miatt és ráczjenő bánatos tekintete miatt,utána néztem,hogy mi volt 1971-ben.mondjuk én gyerek voltam akkor,csak véletlenszerűen döntöttem 1971 mellett.
na,akkor is zajlott az élet az egészségügyben.megnéztem,1971-ben nem haltak meg többen,mint 2ooo-ben,de 2oo5-ben jóval többen haltak meg,mint 1971-ben.
1971-ben rendezték az orvosok fizetését:
igazgató főorvos- 5ooo-72ooFt
osztályvezető főorvos-36oo-55ooFt
főorvos-31oo-51ooFt
adjunktus-33oo-5oooFt
alorvos-3ooo-42ooFt
segédorvos-27oo-38ooFt
orvosgyakornok-19oo-26ooFt

az alapellátásban dolgozó orvosok:
körzeti főorvos-33oo-5oooFt
szakképesítéssel rendelkező körzeti orvos-28oo-42ooFt
szakképesítéssel nem rendelkező körzeti orvos-25oo-38ooFt

az orvosok 3 évenként kötelező béremelésben részesültek-1oo-15o Ft közötti összegben
az éjszakai ügyeleti díjak-8o-1oo Ft között mozogtak.
korabeli felmérés szerint az ingyenes orvosi ellátásért 7oo ooo budapesti család,évenként
15o millió forintot fizetett ki,ebből egy körzeti orvos átlagosan 7o ezer forinthoz jutott évente.
és itt egy rövid részlet 1971-ből:
"A szocialista egészségügy az egészségügyi ellátás ingyenesség elvével nemcsak a lakosságot emeli fel.A betegeket és családjukat megszabadítja a betegség okozta létbizonytalanságtól,a gyógyulást és az egészség védelmét társadalmi üggyé teszi.Ezzel együtt az orvosnak is egzisztenciális szabadságot ígér.A szocialista egészségügy koncepciója tisztán az orvosi humánum szempontjából lenyűgöző.Ha meggondoljuk nincs méltóbb alternatíva.Az sem véletlen,hogy számos,kulturálisan fejlettebb,társadalmilag és politikailag érettebb kapitalista államban/Anglia,skandináv országok stb./éppen az egészségügy terén tettek erőfeszítéseket a nyers kapitalista egészségügyi struktúra módosítására..."
-
az egészségügy jó nagy üzlet pupu.kár hogy sok kormányt,sok orvost csak a lóvé vezet...
szerintem kizárólag az egészségügy maradhatott volna szoci elvű...ja,és én is utáltam a horváth ágnest!ez van.

Cigany Roxana írta...

szia pupu.
most néztem meg,hogy miket írtak neked a kapcsolaton.
mi a fene volt jó a vizitdíjban?
hogy a szegények nem jutottak el a dokihoz?mert csak a szegények szívták meg...mindig azok!!!
minden eü.minisztert a picsába kivántam a 2o év alatt!!
INGYENES ORVOSI ELLÁTÁST AKAROK,ÁS ÁLLAMI KÓRHÁZAKAT,NORMÁLISAN MEGFIZETETT ORVOSOKKAL.
AZ EÜ.BIZTOSÍTÁST TERMÉSZETESEN FIZETNIE KELLENE MINDEN EMBERNEK,DE SOKAN NEM FIZETIK.MERT NINCS IS MIBŐL LEVONNI.ÉS GYURCSÁNY NAGYON IS KIBASZOTTUL GYORSAN AKART BEVEZETNI ÚJ DOLGOKAT!!!A FOKOZATOSSÁG ELVE SZERINT SIKERESEBB LETT VOLNA...BÁR A FIDESZ ÍGY IS ÚGY IS BETETT VOLNA,MINT AHOGY BE IS...

NA,HA ÉN EGY MARADI TULOK VAGYOK,NEM BAJ!!!!
EGYÉBKÉNT EGÉSZ ÉLETEMBEN CSAK 4X ADTAM MUNKÁT AZ ORVOSOKNAK,EZEK IS APRÓ DOLGOK VOLTAK...
EZ A TÉMA ANNYIRA IDEGESÍTŐŐŐŐŐŐŐŐŐ!!!MINDIG CSAK GOND VAN AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN...

PuPu írta...

Roxykám a vizitdíj azért volt jó, mert tudatosította betegben, hogy értéket kap, emellett visszafogták magukat azok, akiknek az orvos meglátogatása nem kezelést, hanem társasági esemlnyt jelentett.
Emellett bevételt és ezéltal forrást jelentett a háziorvosoknak, rendelőintézeteknek, - volt, aki ebből alkalmazott orvosírnokot, a helyi rendelőintézetben pedig ebből vettek korszerű ultrahang-készüléket, pedig a vizitdíj felét az tehette zsebre, akinél a beteg megfizette...
INGYENLEVES PEDIG NINCS, - AMIT TE INGYEBÓNESNEK GONDOLSZ, AZT IS AZ ADÓFIZETŐK FINANSZÍROZZÁK.
Orvosokat megfizetni meg csak befgolyó pénzekből lehet és ha egyre kevesebb az aktív munkavállaló és rajtuk kívül más nem is fizet járulékot, akkor csak a ujökltségvetésből lehet kipótolni a szükséges mértékig a pénzt, de akkor azt meg az árvaházak költségvetéséből kell elvonni...
Te nem maradi vagy, hanem talán inkább tájékozatlan, - gondolom soha nem dolgoztál gazdasági területen...
:O))))

Cigany Roxana írta...

szia pupu.
hogy a faszba van az,hogy téged tökéletesen megértelek,a szoci kormányt pedig nem értettem meg?
gazdasági területen sosem dolgoztam,és igen,szerintem is kurvára tájékozatlan vagyok,ami nagy hiba minden kormány alatt,de a kormány is felelős,ha nem annyira hülye emberek is tájékozatlanok maradnak,mint én.hú,de tetszik,hogy megvédtem magam most valamennyire:)))
a gazdaságpolitika az,ami leginkább nem irodalom:)))) de mire vagy te pupu?? hát ezért olvaslak,hogy tájékoztass!
most,hogy értem a vizitdíj lényegét,azt mondom,hogy oké.ezek értelmes és elfogadható érvek mellette.de egy munkanélkülinek és a nagycsaládosoknak akkor sem mindegy az a 3oo forint.
pupu én igyekszem jól érteni minden írásodat,de nem mindig az a lényeges számomra,ami másoknak,és én többnyire úgy olvasok,hogy NA,MI JUT ESZEMBE A TÉMÁRÓL?,és nem mindig kapcsolódik SZOROSAN az írás témájához,ami eszembe jut.
te gazdasági szakember vagy?mivel foglalkozol?
és a szoci kormány alatt miért nem te magyaráztad el,hogy mi a kurva nagy helyzet?megértettem volna!

a kádári időkben,lehet,mert hülye vagyok,semmit sem vettem észre abból,hogy gond van az egészségügyben,pedig volt gond/OLVASTAM/,az orvosok folyton elégedetlenek voltak a fizetésükkel,de ebből a beteg nem érzett meg semmit.
nem kádárt sírom vissza,hanem ezt a NEMÉRZETTMEGSEMMIT ÉRZÉSÉT:))
AZ EÜ. NE ÖMLESSZE RÁM A PROBLÉMÁIT MERT BELEBETEGSZEM...
ÉS EGY FELELŐSSÉGTELJES PÁRT VAGY KORMÁNY NE SZAVAZTASSON MEG OLYAN EMBEREKET,AKIK NEM ÉRTIK MI LESZ A SZAVAZÁSUK KÖVETKEZMÉNYE!!!!
EZT PL. KURVA NAGY ALJASSÁGNAK TARTOM!!!!
AZÉRT VANNAK A SZAKÉRTŐK,HOGY TUDJÁK,MI JÓ A KISEMBEREKNEK,AKIK CSAK A GÁZSZERELÉSBEN VAGY AZ IRODALOMBAN VANNAK VALAMENNYIRE OTTHON.

LEHET HOGY MOST MEGINT HÜLYESÉGEKET ÍRTAM?

PuPu írta...

Roxykám, a vizitdíjat a ketgszegényebbeknek az önkormányzat visszatérítette, nekik az állam átvállalta.
A rendszerváltás előtt céget vezettem, utána meg a saját vállakozásaimban dolgoztam, - mikor mivel foglalkoztam, ahogy a piac kívánta.
És azért nem én magyaráztam el neked, mert arra voltak magukat profinak tartó emberek szép magas fizetésért, akik szointúgy min te, n emigen értettek ahhoz, amit el kellett volna magyarázniuk, emellett rohadtul okosak is voltak, ők három mondattal is el tudták magyarázni azt, amit én három szóval mondtam volna el neked...
A szocik propagandamunbkája a mai napig siralmas, egyébként meg egyetértünk.
És pompásan tudom követni az asszociációid és az érzelmi bakugrásaid, - remekül szórakozom rajtuk, de időnként azért el is gondolkodtatsz...
És nem szoktál hülyeségeket írni, legfeljebb időnként trágárkodsz egy kicsit, hadd pukkadjon az olvasó...
:O))))))

PuPu írta...

legszegényebbeknek persze...
Ez van, ha az embernek tíz ujja van és csak kettővel akarja megoldani a feeladatot...
:O)))

Cigany Roxana írta...

MEGINT VALAMI ÚJAT TUDTAM MEG!!!!
SZÓVAL AZ ÖNKORMÁNYZAT A LEGSZEGÉNYEBBEKNEK VISSZA TÉRÍTETTE A V.DÍJAT-
EZ SZÉP.

A"PROFI" SZAKÉRTŐK ABBAN VOLTAK PROFIK,HOGY AMATŐRKÉNT JÓ FIZETÉST HÚZZANAK:)))
A ROHADT ÉLETBE!!!!/LÁTOD,MOST NEM ÍRTAM LE,HOGY A KURVA ÉLETBE,AZAZ MOST MÉGIS CSAK LEÍRTAM,HOGY KURVA,HÚÚ INKÁBB NEM RAGOZOM.../
LÁTOD A KEDVENCED IS HIBÁS,MERT MEGTŰRTE AZ ILYEN HASZNAVEHETETLEN "SZAKÉRTŐKET"!

PUPU NEKED INDULNOD KELLETT VOLNA A VÁLASZTÁSOKON,BE KELLETT VOLNA KERÜLNÖD A KORMÁNYBA,EZ NEM VICC!OLYAN SZOCIT MINT TE EGYÁLTALÁN NEM UTÁLTAM VOLNA!!!PLÁNE,HOGY VALÓBAN ÉRTELEK!!!!ÉS NINCS BENNED SEMMI GŐG,AMI NAGYON SOK ELSZÁLLT SZOCIRÓL NEM MONDHATÓ EL.
A HATALOM NÖVELI A SZEMÉLYISÉGZAVAROKAT...NÉZD MEG A VIKTORT,A SZANYIT ÉS JOBBOLDALON IS TÖBBEKET,DE A CIGÁNY VEZETŐK NAGY RÉSZE SEM KIVÉTEL...
KÁR HOGY A HATALMAT NEM MUNKAKÉNT FOGJÁK FEL,AHOGY NORMÁLIS LENNE,HANEM KORONÁZÁSKÉNT...
NA,F@SZ A SZÁJUKBA!!!!UTÁLOM AZ ILYENEKET!

PuPu írta...

Roxykám, ne beszélj csúnyán!
És én nagyon jól elvagyok már erre a kis hátralevő életemre így, ahogy vagyok, - meg aztán könnyebb is a süteményt kritizálni, mint megsütni!
De azért aranyos vagy!
:O))))

Cigany Roxana írta...

pupu,mi lenne a cukrászokkal kritikusok nélkül:)))
egyébként kritizálni nem csak könnyebb,de élvezetesebb is:))ne süssön ludlábtortát az,aki fél a kritikától...szerintem,a kritizálás jobbá teszi a világot,ha van rá fül...barátfüle:)))hú de régen ettem ilyet.
oké,nem fogok gyakran csúnyán beszélni!!!!!
mindig meggyónom hogy a pofám rettentő,de amikor megkérdezi a papocska,hogy mit mondtam,ugyan úgy ki kell mondanom...és nem szakad le a templom tornya:)szerintem isten baszik arra,hogy én mit és hogyan mondok.na,kiderült hogy te nem vagy isten:)))
oké jó leszek. bocs.