2011. január 12., szerda

INFLÁCIÓ

Változik a Monetáris Tanács összetétele.

A kormány a múlt héten fogadta el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt. Eszerint a Monetáris Tanács négy külső tagjáról a parlament gazdasági bizottságának ajánlása alapján a plenáris ülés feles többséggel fog dönteni.

Ez a jelenlegi helyzetben felborítaná a kialakult status quo-t. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis az MNB elnöke, illetve a miniszterelnök paritásos alapon döntött a négy külső tag személyéről.


Nagy öröm ez nekünk, bárki megmondhatja, hiszen ezzel az utolsó fékcsövet is elvágják Orbánék gazdasági szakadék fele robogó vonatán.


A kérdés az, kikkel bővíti a kormány a Monetáris Tanácsot, az viszont nem kérdés, hogy aki bekerül, az mind engedelmes katonája lesz a Vezérnek.


Nem is lehet ez másként, hiszen csak akkor van értelme ennek a rendelkezésnek, ha a kormány közvetlenül bele kíván szólni a Jegybank munkájába, és közvetlenül akarja meghatározni a jegybank monetáris politikáját, - konkrétan a kormány akarja meghatározni az infláció mértékét.


Volt már erre példa a világtörténelemben, ugyancsak a Fideszhez kötődően, mikor Járai tett alá a szocialista kormányoknak, erős forinttal akadályozva meg a sikeres gazdaságpolitikát, - ezzel fékezve az exportot.


Most ismét megszellőztették Orbánék, hogy nem lenne ellenükre egy magasabb inflációs ráta, ami persze lazább monetáris politikát tenne lehetővé, de a magasabb infláció árát természetesen a magyar lakosság es vállalkozások fizetnék meg.


Persze nem tetszik ez sokaknak sem idehaza, sem Európában, ezért tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Központi Bank a Nemzetgazdasági Minisztériummal a Monetáris Tanács tagjainak kinevezéséről, illetve annak változásairól, mivel "úgy tűnik, a kormányzat befolyásolni próbálja az MNB-elnökét abban, hogy ellássa feladatait" - jelentette a Reuters.


Megszólalt jegybank monetáris tanácsának tagja, Csáki Csaba is, aki szerint veszélyes lenne politikust ültetni a tagok közé, és hogy ez nem irreális elképzelés, arra a legjobb példa az Alkotmánybíróságba kakukktojásként betojt Stumpf István is.


A MNB ezideig példásan látta el feladatait, mértéktartó és Európában elismert pénzügyi politikát folytatott, ezt kívánja most felszámolni a Gonosz Törpe.


A cél az, hogy magának több mozgásteret biztosítson, az inflációból keletkező többletforrásokkal egy prosperáló gazdaság látszatát tudja kelteni, tudjon pénzt tolni a vazallusoknak, az istenadta népre meg a gazdaságpolitikára meg tenni magasról, - a mindenek feletti cél a túlélés.


Persze egy ilyen politika nem hozhat tartós eredményt, ez csak a csődbe vezet,- és az hat év eredményeit zabálja fel - azokat, amelyeket nagy nehézségeket vállalva, saját politikai tőkéjüket feláldozva értek el a szocialista - szabaddemokrata kormányok.

Orbán kalandor, ehhez kétség sem férhet, vazallusai pedig gátlástalanok es felelőtlenek.

Mi meg majd csodálkozunk, ha a havi fizetésünkért az eddigi libasült helyett csak a párolt káposztára futja majd, és hallgathatjuk a süket dumát, hogy ezt is a Gyurcsánynak köszönhetjük.

Hát nem, - egyre több es több dolog van, amit már Orbánnak köszönhetünk, és ezek között kevés a pozitívum.

Ha a nagy handabandázással felvezetett adócsökkentést feleteti az inflációval, akkor senkinek nem adott semmit, marad a szokásos szómágia meg a néphülyités.


Természetesen Jóska bácsinak Kiskunbüdösön teljesen mindegy, hogy ki lesz a Monetáris Tanács tagja, ő továbbra sem fog látni semmiféle összefüggést a saját élete és a Nemzeti Bank között.

Jóska bácsi persze téved, de téved Viktorka is, mert ő a gazdasági törvényszerűségeken felül kívánna emelkedni, márpedig ez nehéz mutatvány még annak is, aki a vízen szokott járni, meg levitálni.

Már csak abban reménykedhetünk, hogy az újonnan beválasztásra kerülő tagok között lesz olyan, akinek drága a szakmai reputációja.



No, majd meglátjuk...

:O)))

5 megjegyzés:

Anya írta...

Prokopp Dóra óta tudjuk, hogy van az a pénz, amiért az embernek korpásodik a haja.
És Pupu, majdnem mindig van az a pénz, amiért meg lehet venni valakit. Gyengébbek kedvéért, nem azt mondtam, hogy mindenkit meg lehet venni, hanem azt, hogy ameddig kereslet van, addig kínálat is lesz.
Mostanság pedig nagy a kereslet.

Sasszem írta...

„Mi meg majd csodálkozunk, ha a havi fizetésünkért az eddigi libasült helyett csak a párolt káposztára futja majd”

Sok embernek már régóta csak párolt káposztára futja. Egyesek még csak most fogják enni, de nagyon sokan 9. éve eszik a párolt káposztát – köszönhető tisztelt önzetlen politikusainknak. Nem árt diétázni, mert sok az elhízott az országban, mely igen egészségtelen – gondoljunk csak a kövérség okozta betegségekre (magas vérnyomás, cukorbetegség, különböző szív- és érrendszeri betegségek) Ha a párolt káposzta pedig ráadásul lilából készül, az rendkívül egészséges. :D

csodbevezeto írta...

"ez csak a csődbe vezet,- és az hat év eredményeit zabálja fel - azokat, amelyeket nagy nehézségeket vállalva, saját politikai tőkéjüket feláldozva értek el a szocialista - szabaddemokrata kormányok."

Bizony, nagy eredmények voltak, vegyük is gyorsan számba, csak a teljesség igénye nélkül: pannonpuma, svájci frank hitel mértéktelen engedélyezése, alagutak a síkságon, völgyhíd a vízállás nélküli patak felett, sohamegnem épülő metró, túlszámlázott autópályák, szétesett rendőrség, egészségügy, csődközeli önkormányzatok, bkv lerohadva, deviáns felvonulás, elqurás, majd lebukás, tüntetés és szétverése, államadósság növelése, ez miatt világválság hatására majdnem csőd, IMF hitel felvétele, tollbamondott népnyúzó intézkedések bevezetése á lá bajnai...
Nagy eredmények voltak ezek, ez ténykérdés, de mégis csak együttesen fémjelzik az újkori magyar történelem legbénább, legszerencsétlenebb töketlen ex-kormányait...

Amúgy melyik eredményre vagy a legbüszkébb, esetleg azt még megoszthatnád a nagyérdeművel.. :D

Unknown írta...

T csodbevezeto!

A téma az infláció, nevezetesen az ORBÁN kormány lépéseivel okozott infláció. Talán erről is sikerülne valamit írni, ha eltolnád a szemed elől a pártbrossurát.
De egyébként nomen eset omen: szerintünk is csődbe vezet a most folytatott kormányzás-imitáció.

csodbevezeto írta...

Kekec

1. Először nézd meg, hogy mit emeltem ki Pupu írásából...
2. Ha sikerül, értelmezd...
3. A téma (szerinted) az infláció: akkor ne engem csesztess, hanem írjál róla valami nagy-nagy okosságot..
4. Pártbrossúra: látod, látod, ez van, ha magadból indulsz ki... "szerintünk" összesen hányan vagy?
5. Így van, lehet, hogy csőd lesz, de ha nem látod, o.v mostani, és a coci balfaszoskodások közötti hasonlóságot, akkor nem is baj, hogy többen vagy... :)