2011. január 21., péntek

KÖZVÉLEMÉNY

Megkutatta a közvéleményt a Szonda Ipsos.

Nem kaptam az eredménytől röhögőgörcsöt.
Miközben Orbán szorgalmasan dolgozik az ország és saját maga lejáratásán, ezenközben az MSZP vezetése és az egész magyar baloldal lassan már olyan, mint szürke szamár a ködben – szinte észrevehetetlen.
Már nincs is sok kedvem a vezetést ellátni bölcs iránymutatásokkal – reménytelennek nyilvánítottam őket.
Tudom én, hogy nehéz lehet nyolc év kormánypárti politizálásból egy ilyen vérbunkó miniszterelnök mellett beletalálni a hatékony ellenzéki szerepbe, idő és a helyzet megemésztése kell hozzá, de azért a választások óta majd’ egy év eltelt, most talán már lehetne valamit kezdeni magukkal.
A Szocialista Párt januárban ugyanott tart, mint novemberben tartott, a Fidesz pedig a biztos pártválasztók körében visszaerősödött, - támogatottsága a teljes népességben éppen háromszor akkora, mint az MSZP-nek.
Azt is írja a Szonda Ipsos elemzése: „A szocialistáknak a parlamenti választások óta stabil a tábora, aktivitásuk viszont nagymértékben hullámzik.
Többnyire azt tapasztaljuk, hogy a Fidesz hívei elszántak, a szocialisták enerváltak.
E jelenség kiugró példáját figyelhetjük meg ebben a hónapban, amikor az ellenzéki párt támogatói körében mindössze 53 százalék lenne választás résztvevője – szemben a kormánypártiak körében tapasztalható 71 százalékos aránnyal.
Az MSZP-sek között főképpen az iskolázottabbak és a középkorúak mondhatók aktívnak, ugyanakkor az alacsony képzettségűek, valamint a fiatalok eléggé passzívak.
Bármelyik társadalmi réteg viselkedésére tekintünk, egyértelműen látszik, hogy egy odatartozó Fidesz-szimpatizáns agilisabb, mint egy MSZP-s.
Így például a 60 év felettiek csoportjában – amelyben egyébként az átlagosnál sokkal több a szocialista szavazó – is nagy a különbség: az időskorú kormánypártiak háromnegyede aktív szavazópolgár, az ellenzékieknek viszont csak 55 százaléka.”
Elkeserítő, de nincs mit tennünk, el kell fogadni a tényeket, melyeket nem a kisujjából szopott a közvéleménykutató cég és melyeket egyébként a saját tapasztalatok is alátámasztanak.
Tulajdonképpen az eredmény megmutatja a szocialista politika hibáit és körül is rajzolja a feladatot, persze ehhez kellene tudni rajzot olvasni…
És természetesen szemléletet kellene váltani és ki kellene mozdulni egyrészt a kényelemből, másrészt az álomvilágból.
A kényelmen azt értem, hogy a szocialista vezetők zöme íróasztal-politikus, íróasztalnál ötletelget, időnként ütősnek talált kezdeményezésekkel áll elő, aztán várja, hogy majd magától megtörténik a csoda.
Nem fog megtörténni, és előállhat egy olyan abszurd helyzet, hogy ugyan Orbánt a nép már utálni fogja, mint a kukoricagölödint, de a szocialisták mégsem képeznek majd alternatívát a jelenlegi kormánypárttal szemben.
Próbáltam már elmondani többször, hogy nem lesz ez így jó, mert ezzel a mentalitással nem tudunk eléggé markánsan megjelenni a társadalomban, legfeljebb „futottak még” kategóriában szereplő kispártként fogja kezelni a pártot a nép.
Dolgozni kellene, de nem csak az Országgyűlésben, ahol gyakorlatilag egyébként jelenleg éppen annyira mindegy, hogy mit mond egy parlamenti képviselőnk, mint a szélső háznak, hogy a kutya melyik oldalát pisili le – Orbán soha, semmiféle szocialista javaslatot nem fog elfogadni, ezt bátran kijelenthetjük.
Természetesen el kell ott is mondani a véleményünket, de az azért belátható, hogy a Parlamentben politikusi bikkfanyelven elmondottakat roppant kevesen követik nyomon az országban.
Ők is a média által átszűrt változatban fogyasztják a politikát, márpedig a média erőviszonyai mára kissé jobbra billentek, talán ez is komoly tényező volt a politikai játéktér mára kialakult erős lejtésében, és a helyzet azóta csak romlott.
Hegymenetben kell fociznunk, ez nem könnyű, de elkerülni nem lehet, hát ehhez kellene igazodnunk.
Talán át kellene helyezni a politizálás súlypontját a különféle remek bizottságokból a választók szintjére, ha úgy tetszik, el kellene foglalnunk a politika legalsó szintjét és a tömegek között kellene politizálni.
Nem, nem üzengetni, hanem nagyon konkrét feladatokkal kellene ellátni az alapszervezeteket, életet lehelni az ilyen-olyan ötletek nyomán megalakult különféle szerveződésekbe, feladatokkal kellene ellátni azokat, akik majd megszakadnak a segíteni akarástól, de ennek nem találják sem a módját, sem az eszközeit, legfőképpen még az irányát sem.
Azt mondják az okosok, hogy tűzzél valakinek a hasára egy jelvényt és annak megfelelően fog viselkedni, amit a jelvény képvisel, de mi még erre is képtelenek vagyunk.
Az alapszervezetek helyi szinten meg sem jelennek, legfeljebb helyi képviselőink maradványai a helyi önkormányzatokban majmolják a nagyokat.
Pedig a helyzet roppant alkalmas a politikai meggyőző munkára, hiszen lassan minden számunkra potenciális szavazóként számba jöhető társadalmi réteg magkapta már a maga pofonját Orbántól, de ennek a politikai erőviszonyokban sehol semmi jele nincsen.
Bujkálunk, mint a kisgyerek, akinek bizonyítványosztáskor sunnyognivalója van, holott nyugodtan odatehetjük a bizonyítványt az ország elé, nincs mit szégyenkeznünk.
Voltam egy rendezvényen, amelyen remek kiállítású könyvet osztogattak még remekebb adatokkal – a választások után fél évvel.
Mit mondjak, remek volt az időzítés, megláthattam, hogy remekül el tudtuk rejteni az eredményeinket.
A politikusok közül jóformán csak a volt kancelláriaminiszter, Molnár Csaba állt ki tisztességesen, az újságírók közül sem jeleskedtek sokan, - a többség a szokásos egyrészt-másrészt rizsát nyomta, nehogy már valahogy a tényeket kelljen magyaráznia a primitív Fidesz-mantrával elkábított választóknak.
Azt sem én találtam ki, hogy egy szervezet aktivistáit foglalkoztatni kell, mert csak így tartható fenn a lelkesedés és csak a lelkes emberek csapata számíthat arra, hogy mások csatlakozzanak hozzá.
Tele gatyával orrukat lógató társasághoz ki kívánna csatlakozni?
És ha egy embert egyszer belelkesítenek és aztán magára hagyják, azt az embert legközelebb már nehéz lesz aktivitásra serkenteni.
Ajánlanám ezt a Demokratikus Koalíció szervezőinek figyelmébe is…
Ennek a pártnak olyannak kellene lenni, mint a vadlibák csapatának költözéskor - fel kell vennie azt az alakzatot, ami alkalmas arra, hogy az egyén és a csapat teljesítményét megsokszorozza.
És bár természetesen már megint hazudott, de azért tanulságos odafigyelni Orbán legutóbbi mondatára, miszerint a Fidesz a facebookon és az interneten nyerte meg a választásokat – lehetne esetleg tenni azért is, hogy a következő választás után mi mondhassuk el ezt – joggal…

:O)))


A bejegyzés itt is olvasható: http://kapcsolat.hu/blog/kozvelemeny_20110121

HA VAN KEDVETEK HOZZÁ, NÉZZETEK BE A VENDÉGOLDALRA IS, SOK JÓ BLOGGERTŐL OLVASHATTOK OTT!

10 megjegyzés:

Sasszem írta...

"Miközben Orbán szorgalmasan dolgozik az ország és saját maga lejáratásán,"

Gyurcsány most pihenhet, ő a múlt években járatta le saját magát és a szocikat!
Azért vagytok a béka seggénél is lejjebb.

PuPu írta...

Franc megette, hogy miért elméxem úgy, hogy nem Gyurcsány rohangált benzinespalackkal a kezében az utcákon, meg nem Gyurcsány hergelte a népet éjjel-nappal, nem ő adott mindenféle határidőket a kormánydöntésre?
És azt hiszem, mintha mesélt volna valamit navracsics is arról, hogy hogyan kell a karaktergyilkosságot elkövetni...
Egyébként meg a padló arra való, hogy legyen honnan feltápászkodni,
Még ma is ennyire félsz Gyurcsánytól?
Okos gyerek vagy...
:O))))

ahetszazat írta...

"Orbán soha, semmiféle szocialista javaslatot nem fog elfogadni, ezt bátran kijelenthetjük."

Hülyeségből 5ös vagy megest, ellenpéldára te emlékszel, mikor maszopos fogadott el fideszes cuccot?

"holott nyugodtan odatehetjük a bizonyítványt az ország elé, nincs mit szégyenkeznünk."

De, van, ezért lett az szdsz, mdf kibaszarintva a parlamentből, és ezért lett hőn szeretett pártodból egy kis semmi frakció... ugye te sem hiszed el, hogy ennek a hátterébe csak, és kizárólag az általad fideszmantrának nevezett dolog áll...? Csakneapatásorbán ez volt a pártpolitikátok, a kormányprogramotok, és a mindenetek... Hol voltak az önálló gondolatok? Sehol, ezért is kellett bukni idoljaidnak.

Tudod Pupu, most lehetne nyiltan beszélni, hogy mit csesztetek el, tanulságot levonni, kicsit alázatosabbá válni, alternativát kinálni, stb.. a maszopnak (pláne a régi pártkatonákat látva) nincs hitele! Hogy akartok új választókat megszólítani hitelesség nélkül?

A benzinespalack a következmény, szerelmetes idolod előtte elqurta, ha nem emlékeznél... Amúgy ballib mantragyüjtemény szép darabja ez, hogy "merbiztos félnek a gyurcsánytól..."

Egy nyilvánvaló politikai hullától félni...mondjuk ez csacskaság, de ettől függetlenül én több okból is örülnék, ha nem tünne el: egyrészt mindig egy fix viszonyítási alap marad, a politikai töketlenségével.
Másrészt rekorder a hazugságok terén is, nem is lehet legalább 1 őszinte mondatára emlékezni, teljesen természetessé vált, hogy amit mond, annak az ellenkezője történik.
Harmadrészt a személye elleni gyűlölet (undor, hányinger, etc..) még mindig igen erősen összerántja/mozgósítja a jobboldalt.
Nyilván most kuss lesz körülötte fidesz részről, de a fideszes balfaszoskodások is következményesen fogják erodálni a népszerűséget, szinte biztosra vehető, hogy gyurcsányi elqurás/felelősségrevonást akkor kezdik el eröltetni, és ez %-okban mérhető lesz...ez van

Névtelen írta...

Elkötelezetten baloldali vagyok, de a Horn Kormány négy éve után az MSZP-t nem tartom baloldalinak, bár vannak politikusai akik rokonszenvesek számomra. Ilyenek Lendvay Ildikó, Szanyi Tibor, Molnár Csaba, Török Zsolt. Kifejezetten ellenszenves Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Baja Ferenc, Juhász Ferenc, Kovács László. Sajnos a legtöbbje közömbös nekem, ezért nem tartozom az MSZP szavazói közé, de ez is a Horn Kormány szolgalelkűsége miatt.

Unknown írta...

Az előző hsz-m valahova elszállt, ha mégis előkerülne, bocs a duplázásért.
Pupu, megint olyat írtál, amihez nincs mit hozzátenni, teljesen egyetértek.
Tökéletesen érthetetlen az MSZP passzivitása, nem csak most, hanem már a választások előtt is. Ráadásul ha azt hitték, hogy nem kell semmit csinálni, mert a fidesztől majd csődül vissza a csalódott nép: pont a közvélemény-kutatás igazolja, hogy nem vált be! Dolgozni kéne rogyásig, mozgatni az összes elérhető fórumot, minden blogon jelen lenni a baloldali nézetekkel, kitalálni és működtetni azokat a módszereket, melyek a XXI.sz-ban működőképesek. Nem csak jobban kommunikálni, hanem EGYÁLTALÁN!
Hogy te jó irányban keresed a kiutat, önmagában igazolja, hogy a jobbosok is kezdenek rádkapni: tehát veszélyesnek tartanak, mint Gyurcsányt.
Iróniában a Négymadár blogot tartom hozzád mérhetőnek, csak amit te 1-2 oldalon leírsz, azt ő egyetlen rajzon fejezi ki. Nem tudom, mit szólnál, ha beidézném, viszont ha nem nézed meg a szilveszteri évösszefoglalóját és az idei rajzait - sokat veszítesz. Az idei első rajzán áll egy Balogh alelnök úrra hajazó alak és felette a szövegmező tök fekete! Talán Alternatíva a címe. Én pedig elvárnám, hogy értelmes szöveg szerepeljen ott!

kekeckedő írta...

Kekec!
"Dolgozni kéne rogyásig," A rogyásnál már tartotok! Hová akartok tovább rogyni?
"jelen lenni a baloldali nézetekkel," Mégis milyen baloldali nézetekre gondolsz? Jelen voltatok az elmúlt években, gyakorlatban mutattátok, hogy kell lopni, csalni, hazudni.De még azt is hülyén csináltátok, mert lebuktatok. Nem is akármekkorát!

Unknown írta...

Nem túlságosan kedves, de nem is tisztelt kekeckedő! Aki még a hatása alatt van a narancsdzsúszban történt agymosásnak - vagy eleve a fidesz fizetett troll-listáján szerepel, annak hiába is magyaráznám az elmúlt éveket. Én (és kb 1 millió mszp választó) nem loptam, nem csaltam és nem hazudtam, tehát ezzel a szöveggel itt nem sokra mész! Viszont nem is dőltem be a fidesz szövegének, hogy "van itt pénz, csak ellopják" és a megszorítások "szükségtelenek és direkte csak a nép nyúzására irányulnak" mert ennél azért valamivel több fogalmam van a gazdasági tényekről és törvényszerűségekről - azaz rendelkezem némi józan ésszel.
Saját (és ismerettségi köröm) példája alapján nem csináltunk semmit hülyén, amivel lebukhattunk volna. Az más kérdés, hogy az mszp által forszírozott átlátható pártfinanszírozási törvényt a fidesz megbodicsekelte, és a legális fölötti nyilvánvalóan többszörös választási kiadásokat minden párt ügyeskedéssel szedte össze. Bizony, a fidesz is - vagy komolyan hiszed, hogy 365 millióból hozták ki tavasszal a kb 2-3 milliárdos kampányt? Mert akkor bocsi - egy bizonyos szint alá nem vagyok hajlandó aláereszkedni! Viszont az mszp-sek egyoldalú lebuktatását direkte a választások elé időzítette a Polt vezette ügyészségi osztály, és ezen csak a hülyék nem láttak át - illetve akik direkte tették magukat hülyének.
Mindez persze nem mentesíti az mszp-t az alól, hogy kommunikációs téren meg sem próbált harcolni, és azóta sem látjuk annak nyomát, hogy ilyesmivel próbálkozna.

ahetszazat írta...

"tehát veszélyesnek tartanak, mint Gyurcsányt."

:DD bizony ám, megy a rettegés tőle!
Olyan ez a duma, mint anno a Hofi kabaréban: Valamiben hinni kell, ha már Isten nincs... Te ebben hiszel, ballib mantrát nyomatod ezerrel, egészségedre :)

éva írta...

"T" ahetszazat! Pupu balos, én balos vagyok, akiknek tetszenek a szövegei általában balosak. Neked jobbos kifogásaid vannak ellene, tehát vagy mazochista vagy, vagy szereted a pénzt, amit azért kapsz, hogy itt szerepelj. Mert annyira nem nézlek hülyének, hogy komolyan azt hiszed, hogy misszionáriusként fogsz minket a jobboldal dicsőítésére átnevelni. Pusztán kekeckedni meg itt vagyok én, kekec.

ahetszazat írta...

éva írta...

"szövegei általában balosak."

Hazugságok, ballib mantragyűjtemények, hülyeségek és féligazságok, elvétve tények... ez lenne a "balos"? :)

"tehát vagy mazochista vagy, vagy szereted a pénzt, amit azért kapsz, hogy itt szerepelj"

Látod, látod, ha magad példájából indulsz ki, csak erre a következtetésre juthatsz, gratulálok... De nézd a dolog jó oldalát, most már neked se kell titkolni: macho vagy, vagy pénzes..? :D

Aki esetleg más véleményen van, mint te, az jobboldali biztos... balos-jobbos, ez olyan neked való érv, nem sokkal lehetsz egyszerűbb, mint a 100as szög...Azt meg se kérdezem, hogy az liberamszp mitől baloldali, a kérdés költői...

"hogy misszionáriusként fogsz minket a jobboldal dicsőítésére átnevelni."

Esetleg idézd, hogy hol istenítettem a jobboldalt, és hol próbáltam bárkit is átnevelni... jó keresgélést!