2011. szeptember 2., péntek

ALATTVALÓK


Folyik a háború, mert már megint meg merte írni valaki az igazat – ezúttal Kertész Ákos.
Az Amerikai Népszava online kiadásában Bartus László írt egy cikket, melyben elbúcsúzott az olvasóktól az online hírszolgáltatás, anyagi okokra hivatkozva.
A cikkben a szerző nem túl barátságos szavakkal emlékezett meg a magyar társadalom jelenlegi helyzetéről, fogalmazása sarkos, néha szinte durva - jól megmondja a frankót.
Kap tőle rendesen mindenki - a magyar baloldal és a magyar állampolgárok általában is.
Igaza van.
Erre a cikkre reagált az Amerikai Népszavában hétfőn megjelent nyílt levélben Kertész Ákos író, aki megdöbbent azon, hogy ismét kevesebb lesz egy olyan média-felülettel, ahol elmondhatja véleményét a mai magyar társadalomról.
Nyílt levelében ő is megfogalmazza nem túl udvarias véleményét népéről, a magyarságról, mely - valljuk be – nem túlzottan hízelgő.
Ezt írja: ” A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.”
Szörnyű szavak, de sajnos egybevágnak mindennapi tapasztalatainkkal, akit még nem hülyítettek meg teljesen a múlt század első feléből átemelt avítt, ócska lózungok, az - bár sajnálkozva – de csak egyetérteni tud.
Sajnos, azok közül, akik egyetértenek, sem tesznek ez ellen az állapot ellen sokat, természetesen mindenkinek megvan a magyarázata saját kis megalkuvásaira, és a magyarázat magában hordozza a feloldozást is.
A Jobbik persze vad halálhörgésbe kezdett, ami nem is csoda, hiszen léte önmagában is igazolja Kertész Ákos véleményét.
A Jobbik szerint az írót meg kell fosztani valamennyi állami kitüntetésétől, fel kellene négyelni és maradványait a hajdani dicső Magyarország partjait mosó négy tenger habjai közé kell vetni.
A négy tenger – mint köztudott – a Balti-tenger, a Fekete-tenger, a Földközi-tenger meg a Hülyeség Óceánja…
Persze Kertész Ákos megállapítása - mint minden általánosítás - hordozhat magában tévedéseket, nem is mindenkire igaz, de az azért vicces, hogy éppen azok a mai magyar neonácik tiltakoznak ellene, akikre viszont a vélemény minden szava úgy ráillik, mint libára a tollruha…
A két írást én még egy szempontból roppant jelentősnek tartom, ez pedig az, hogy talán most fordul elő első ízben, hogy baloldali véleményformálók nem állnak meg a kényelmes és egyszerű sápítozásnál, miszerint Orbán maga az ördög, már a Felcsút II. - ben is külön cipésznek kellett a büdös patáira focicipőt varrni, amelyen nem is stoplik voltak, hanem patkószegek.
Minőségi változás ez az eddigiekhez képest, hiszen mára az orbánozás ugyanolyan népi hagyománnyá vált, mint hajdan a balázsolás, csak azzal a differenciával, hogy itt a pénzt nem az orbánozók szedik, hanem Viktor.
Amikor vadul orbánozunk, azzal tulajdonképpen felmentjük magunkat minden felelősség alól, hiszen lám: mejjünkre ült a lúdvérc és nyomja, mit tehetünk ellene?
Meg aztán a szokásos önámítás is szerepet kap, hiszen ma még csak hárommillió embertől vett el fejenként hárommilliót, holnap meg még csak azt tervezi, hogy a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat, a munkavállalóktól egyhavi bért fog elvenni, dejszen még nem is vette el!
Ez az ország a háromszáz forintos vizitdíj miatt lángba borította Budapestet, a fejenkénti hárommillió miatt a száját se nyitotta ki.

Ma még csak szocialista politikusokat tartanak rács mögött évek óta vádemelés nélkül, de holnapra már a politikai ellenfelek bilincselése lesz műsoron - hát érint ez miket?
Pedighát érint mindenkit, vastagon.
Polgárnak lenni azt jelenti, hogy az ember iparkodik kezében tartani saját sorsát, a saját ügyeit felelősséggel intézi, nem engedi megrövidíteni magát jogaiban, teljesíti kötelezettségeit és nem tűri a zsarnokságot.
Ilyenek vagyunk?
Ugyan.
Habár a Fidesz nem is oly rég még kinevezett polgárokat, de ők ilyenek voltak, vagy ilyenekké váltak mára?
Dehogy.
Ha polgárok lennénk, akkor ez a kis ripacs bekattant állapotában nem ráncigálhatná az országot a szakadék szélére, hanem ott üldögélne a jól kipárnázott szobácskájában, ahova való.
És ehhez nem kellene erőszak sem, hiszen még mindig – de már nem sokáig – rendelkezésre állnak azok az alkotmányos eszközök, melyekkel el lehetne zavarni világgá, de a lehetőség napról-napra fogy.
Még százegynéhány nap és olyanok leszünk, mint liba a tepsiben, kibelezve, összekötözve, megtöltve kenetes dumákkal.
Azt írják az okosok, hogy az Alaptörvény politikai tekintetben úgy nyolcvan-kilencven évvel veti vissza Magyarországot, és ez megáll a szabadságjogok tekintetében is.
Cselédek és zsellérek országa leszünk, ahol majd Őfőméltósága és ócska cselédei előtt bokázhat a nép.
Mikor ezelőtt tíz évvel azon röhigcséltünk, hogy Viktor éjszakánként azt próbálgatja a parlamentben, hogy megtartják-e a fülei a koronát, akkor azt hittük, hogy ez egy jópofa poén.
Hát nem volt az…

:O)))

18 megjegyzés:

Hóka Tamás írta...

Véleményem szerint Kertész Ákos gondolatai a nem a hazánk felemelkedését szolgálják, hanem egy sokat szenvedett ország további mocsokba taszítását. Az, hogy megkötnek bék jók gondolva a történelmi eseményekre és a mai állapotokra (Liszaboni szerződés) nem ok arra, hogy egy nép a neurolingvisztikai programozással elhiggye, hogy semmit sem ér. Szerintem van mire büszkék lennünk és amit ez az író írt az mélyen sérti az összes magyar állampolgár önérzetét.

Trebits írta...

Kertész Ákos igen finoman fogalmazott. De nincs egyedül, hiszen Ady Endre a publicisztikáiban már 120 éve is arról tudósitott milyen társadalom a magya társadalom. A magyar társadalom minösége vezetett sok tragédiához, pld Trianon, majd a zsidótörvények majd a magyarok által deportál magyar zsidók elpusztitásához a Horthy rezsim közel 1 millió áldozatához, és így tovább a jelenlegi neofasiszta Orbán rezsimhez.
Orbán ebböl a társadalomból jött. Nincs mentség.

Genetikus alattvaló írta...

Az a helyzet, hogy népe ezer év óta tartó tétlen tűrését az elnyomással szemben vetíti a magyarokra, akiknek helyettük kellett volna szembeszállni. Hiszen ők voltak 6-800 ezren, akik alattvalóként elviseltek mindent.

PuPu írta...

Látod, genetikus alattvaló, pünkt ez a probléma.
Pontosan ez a szemlélet viszi az országot úgy százévenként a biztos vereségbe és pusztulásba, mígcsak egyszer porig nem zúznak minket az összes nagypofájó kivagyiságunkkal, gőgünkkel együtt.
Kertész Ákos egyébként magyar író, más nyelven nem is igen tudna írni, bele kellene törődnötök végre turáni turmixok!
:O)))

Genetikus alattvaló írta...

A mindenki magából indul ki szemlélet szerint írtam.
De látom, ez a mindig más a hibás dolog is fennáll.

éva írta...

Genetikus alávaló - azért Izrael államra nem igazán mondanám a helyedben, hogy béketűrő és nem harcias, továbbá a "hét pofátlansága" díjat is elnyerted tőlem, miszerint a magyar Holokausztnak a zsidók az okai, mert minek tűrték olyan békésen?! Nos, most már nem tűrik - és ezt a normális jobboldal (tudod: tőlünk nyugatra) igencsak értékeli - főleg az arab bevándorlók elleni harcuk miatt. Mert mindig az a kisebbség büöki a xenofóbok csőrét, akik szem előtt vannak. A magyar ebben is "kiváló" ők még a pirézeket is képesek utálni!
A díjért pedig igen erős mezőnyben indultál, hablatyolt a Mi Boldogságunk, az Ő szentséges jobbkeze, és a korábban az ő eszement gazdaságpolitikájuk mellett kiálló közgazdászok maréknyi maradéka is. Gratulálok! "Méltó" képviselője vagy a jobboldalnak, és igaza van Pupunak: Kertész MINDEN szavát igazoltad!

zombi írta...

Szóval:
"Rabok legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok"
De mink nem választunk, hanem engedelmesen megyünk a saját vesztünkbe. Az uj Munka Törvénykönyve garantálja a bérből és fizetésből élők rabszolgasorba való taszítását és kiszolgáltatottságát. Az uj
"alkotmány" meg megakadályoz minden ellenállást.
Akik Orbánra és a Fideszre szavaztak biztosan nem ilyen lovat akartak. Vagy, ha már ilyen a ló nem ezt a részét./Sass József után szabadon/

Genetikus alattvaló írta...

Jajj, Éva! Éppen hogy Kertész Ákos támadta a magyarokat! Védekeztem a saját szavaival, nem veszed észre?
Tudod mi ez? Belémrúgtak, és te megbántva érzed magad attól, hogy belémrúgtál. Miért én szégyenkezzek, ha bántanak?
A pofátlanság díjat pedig Izrael érdemli ki az elűzött palesztinokkal szemben. Hol van Palesztina? Hol van a több ezer éves országuk? Miért tűri a világ, hogy megszállta Izrael? Miért nem volt Izraelnek elég az az ország, amit a II. világháború után kijelöltek neki? Hát hol élünk, hogy csak úgy elfoglalhatunk területeket más népektől? Itt is ugyanaz van: belerúgok valakibe, és még utána én haragszom meg rá.

Névtelen írta...

ki ez a kertesz, kadar seggnyaloja, akkor meg nem vot diszno a magyar?

Novi írta...

Jól belecsaptál a lecsóba /ma ippeg azt főztünk be :)/, s most is jó, kimondottan jó! a témaválasztásod.
Az AN-án napok óta megy a hirig az általad is említett két írás miatt, ami /talán?, bár nem vagyok benne biztos, hogy/ nem baj. Szvsz a baj az, hogy kevesen /s nem elég széles körben/ szembesülnek a témával.
/egyik komment ott meg is jegyzi, hogy rajtad kívül nem is nagyon látott mást a témával foglalkozni/
Ezért is jó, hogy belecsaptál :), s számomra megint igazolódik az, amit az elmúlt napokban írtál, hogy milyen módon választod a témát.
Respect.
>;-))

éva írta...

Genetikus alávaló - én egyáltalán nem szenvedek attól, ha jól beléd rúghatok verbálisan. SŐT!
Egyébként vigyázz az ilyen szövegekkel, ha jól tudom a TI eszement oldalatokon nem igazán divat belenyugodni az ilyesmibe (csak a szövegedbe behelyettesítettem a szélsőjobb Magyarországot, hogy még neked is feltűnjön az eszmei mondanivalód)
"Miért nem volt a szélsőjobb Magyarországnak elég az az ország, amit a II. világháború után kijelöltek neki? Hát hol élünk, hogy csak úgy elfoglalhatunk területeket más népektől?"
De azért örülök, hogy nálatok is kezd némi józan ész felderengeni és a hagymázas nagymagyarországos víziók helyett ajánlatosabbnak tartjátok a realitásokba való belenyugvást!

éva írta...

Névtelen írta-nak: ajánlom figyelmedbe a Magyar helyesírás szabályait. Személyneveket nagybetűvel írunk, ha a kommentelésnél nem fárasztod magad a Caps Lock-kal, akkor a saját nicknevednél se alkalmazd.
Ja! és nem vot, hanem volt, netán népíeschen vót. Egyébként ha vetted volna a fáradtságot, hogy akár a hivatkozott cikkeket, akár Pupu blogját elolvassad, akkor tudhatnád, hogy az eszmei mondanivaló, hogy a magyar MINDIG és nem csak a Kádár korszakban) seggnyaló volt. A vita csak azon van, hogy ezt a genetikai meghatározottságra lehet visszavezetni, vagy egyszerűen a történelmi előzményekre és a neveltetésre.

e-Vita írta...

"baloldali véleményformálók nem állnak meg a kényelmes és egyszerű sápítozásnál" - nem értem a többes számot. Sőt, az egyeset se. Kertész Ákos eddig is mindig megmondta a frankót, ő sose sápítozott. Érdekelnének azok a "baloldali" véleményformálók, akik rajta kívül (és Bartuson kívül, de hát ő nem része a magyarországi "legjobb kurva" státuszért folyó versenynek) a sz@rt nem szelyembe-csipkébe csomagolva meri csak megmutatni.

éva írta...

e-Vita, ilyen baloldali véleményformálók: Bauer, Debreczeni, a Demokratikus Charta vezetői, és a teljes Galamus stáb. És merem állítani, hogy Pupu is, és a nem jobboldali blogolók hada (Fabius a Varanuszról, Okostojás megmondja, Ellenszékben,
Örülünk Vincent....)

e-Vita írta...

Éva! Ha tényleg ily sokan voltak / vannak nagyszerű véleményformálók, akkor az ország nem feküdt volna ily egyemberként a fidesz-jobbik fasiszta-náci erők alá.
Akiket felsorolsz, azok egy zártkörű értelmiségi elit tagjai, akik többnyire csipkekendőbe csomagolva, lightosan, finomkodva beszélnek a sz@rról, és inkább csak egymásnak. Ettől a fasiszták-nácik kacagva élesztik újjá a 30-as, majd a 40-es éveket - amint az tapasztaljuk. Még annyit se jelent nekik, mint egy bolhacsípés.

Ezek az évek óta hatástalan, ártalmatlan lightos mantrák el se jutnak az istenadtához, mert nekik ez túl magasröptű, csak annyit látnak, hogy ez nem nekik szól, hiszen nem az ő nyelvükön íródtak. Az a kevés zártkörű értelmiségi meg csak annyit ér el a verbálpettinggel, amit íme, 20 év alatt elért: egy illegitim, szélsőjobbos, gátlástalan politikai erő náci segédlettel építi a fasiszta diktatúrát, kacagva, könnyedén.
Minimum ilyen Kertész Ákos-féle biliborogatás kell ahhoz, hogy az emberek ingerküszöbét még elérje, és felkapják a fejüket, és értsék, vagy félreértsék.
Azzal, hogy itt blogolgatunk, verbálpettingelünk, bizony csak a saját grafomániánkat éljük ki, jó esetben elkeseredettségünket adjuk ki magunkból - ahogy én is teszem.
Aki pedig ilyen helyzetben, erről a Nagy Magyar Mocsárról pénzért ír, az nálam nem számít. Tudom, én a véleményemmel együtt meg senkinek se számítok, ki nem sz@rja le, hogy egy mezítlábas hobbiblogger miket irkál összevissza. De ha csak egyetlen embert is elgondolkodtat, már nem éltem hiába.
Fentiek Pupura nem vonatkoznak, ő kb egy hozzám hasonló hobbiblogger, és nem megélhetési- ill. látvány-véleményformáló. Ha jól sejtem.

bulgargyuri írta...

"eszmei mondanivaló, hogy a magyar MINDIG és nem csak a Kádár korszakban) seggnyaló volt."

Ide jutsz, ha magadból indulsz ki!

"A vita csak azon van, hogy ezt a genetikai meghatározottságra lehet visszavezetni, vagy egyszerűen a történelmi előzményekre és a neveltetésre. "

Nagy meglepetés: Fasiszta gondolat, egy fasisztától...

"A magyar GENETIKUSAN alattvaló." - Ez az új fasiszta fajelmélet.

Kertész Ákos fasiszta, genetikai alapon fajgyűlölő fehérjehalmaz.

éva írta...

bulgagyuri: Rossz, aki rosszra gondol - és CSAK A NÁCIK GONDOLNAK A GENETIKÁRÓL A FAJELMÉLETRE.
Egyébként nagy költőink igencsak nagy hévvel és sokkal avatottabban ostorozták a tunya, szervilis, alattvalónak való magyar népet, mint Kertész. Olvasgass irodalmat - de ha meghaladja a képességeidet - olvasgasd az Amerikai Népszavát - a kommentelők elég sok jó magyar verset felraktak e témában (Petőfi, Ady)

A a dolog természeténél fogva csak magamból indulhatok ki - és nekem ne tegyél szemrehányást, én NEM EZEKRE szavaztam, és engem ez a Viki Maus soha egy pillanatra sem tudott elkábítani a narancslöttyével, tehát nem estem orbáncba.
(például hosszabb szövegeknél képes vagyok az egészre, és nem egyetlen szóra figyelni, és képzeld: még az őszödi beszédet is másképp értettem, mint ahogy az agyzsugorítottaknak zanzásították, hogy a mütyürkéjükbe beférjen!)

éva írta...

e-Vitae: de legalább szólnak, még ha halkan és decensen is. Az artikulálatlan üvöltözés egyébként sem a baloldal sajátja.