2011. szeptember 1., csütörtök

KÖZGAZDÁSZOK

A kannibálok piacán a sok egyéb ínyencség között az egyik standon agyvelőt árul Buntulubunga őstermelő.
Az asztalon három kupac agy van, két nagyobb meg egy kicsi, az ártábla is előttük van:
Bölcsészagy 1 $/kg
Jogászagy 100 $/kg
Közgazdászagy 10000 $/kg.
Arra járó csodálkozó blogger kérdezi: Ó Gyorsbunkójú Buntulubunga, mitől ilyen drága ez a közgazdászagy?
Jóember – válaszolja a jóindulatú őstermelő – tudja maga, hány közgazdászt kell csak ezért a kis kupac agyért fejbecsapni?
Csak tudnám, miért pont ez a vicc jutott eszembe, mikor megnéztem ma Csaba László közgazdászt az ATV - ben, Kálmán Olga műsorában, aki ismét bebizonyította, hogy jobban érti a minket körülvevő világot, mint sok, magát szaktekintélynek tartó kókler.
Ezek az emberek – csakúgy, mint némely, magukat egészen kormányzati szerepvállalásukig pártatlannak és pártok felettinek tartó és hirdető politológusok - leginkább abból élnek, hogy körberódsózzák a médiát és hirdetik az igét, amit ragozni nem tudnak.
Ott gubbasztott a székben a nagytudású közgazda, mint egy bánatos marabu és mellébeszélt.
És nem értette meg a kérdést, meg másra válaszolt, mint amit a műsorvezető kérdezett és égett, mint hajdan a Reichstag.
Csak elnézegettem szegényt és két dolog jutott eszembe a szerepléséről.
Az egyik, hogy mennyi pénz kell legyen ebben a dologban, ha egy egyetemi oktató a szakmai reputációját és az emberi hitelét is odadobja érte?
A másik, hogy mit csodálkozunk az Orbán-kormány gazdasági balfaxságain, hiszen a közvélekedés szerint Csaba László okosabb és felkészültebb szakember, mint Matolcsy, ha ez nem így lenne, akkor Matolcsy tanítana az egyetemen, Csaba László meg más, képességeinek és pártelkötelezettségének jobban megfelelő munkát végezhetne, például asztalfelelős lehetne az V. Kerületi Önkormányzatnál.
A Vezér ma összehívta közgazdász familiárisait, sebtében testet öltött előttük, majd szózatot intézett hozzájuk.
Ezután a jelenlevő, szigorú elvek mentén kiválasztott meghívottak (Járai Zsigmond, Töröcskei István, Csaba László, Bod Péter Ákos, Barcza György, Auth Henrik, Szapáry György, Szász Károly, Hamecz István, Arnold Mihály és Soós Lőrinc) is elrebeghették Orbán véleményét a dolgok állásáról.
A kormány interpretációja szerint egyetértés született: nincs szükség megszorító politikára. 
Hát ez igazán megnyugtató, csak a bevételek növelésére van szükség, a bevételeket pedig nem tőlünk veszik el, merthogy az megszorítás lenne.
Ha emelik a jövedéki adót, meg – mondjuk - bevezetik a ledér hancúrozásra kivetendő vigalmi adót, esetleg megadóztatják a libák begyének súlygyarapodását, az természetesen nem megszorítás.
Csaba László viszont azt erőltetgette, hogy az adóemelés meg az adóbeszedés hatékonyságának növelése egy és ugyanaz, de semmiképpen nem megszorítás, valamint nem értett egyet egy héttel ezelőtti önmagával.
Viszont elmondta, hogy gigászi sikereket értünk el, merthogy Magyarország Görögországgal összemérhető helyzetben volt, az államcsőd fenyegető rémével a nyakán, de Orbán kivont karddal és a magánnyugdíjpénztári pénzek elrablásával  kergette el ezt a szörnyeteget.
És emlegetett valami ezermilliárdos sikkasztást is, amit sajnos nem fejtett ki bővebben, pedig látszott rajta az orbánista hevület, ahogy nyomta…
Az is igaz ugyan, hogy Orbán egy százmilliárdos lyukról beszélt a költségvetésben, de erre rá se hederítsünk, ez még csak a szoktatásunk volt, mint kisgyereknek a bölcsiben, de a tutit majd csak akkor tudjuk meg, amikor a Fidesz képviselőcsoportja megtudja, hogy milyen adóemeléseket és egyéb, nemzetmentő intézkedéseknek nevezett sanyargatásokat akar mindenáron bevezetni.
Mindenki szidja Matolcsyt, aki megítélésem szerint éppen erre az egyetlen feladatra – márminthogy a közutálat és lesajnálat eltűrésére – alkalmas.
Rossz nyelvek szerint ő is csak a reggeli Magyar Nemzetből tudja meg, hogy aktuálisan mi is az ő gazdaságpolitikája, a valódi döntések, mint ahogy a Keresztapa című műben is, egy bank elnöki tárgyalójában ban születnek, ahol a részvevők száma is lényegesen kevesebb, mint a mai rendezvényen megjelent közgazdászok és kormánytisztviselők száma…
Szóval várjuk meg, míg végre Orbán kiböki, mit is adott utasításba a főnöke.
 Orbán, mint asztalos remekművet alkotott.
Rég röhögtünk ilyen jót.

:O))))

9 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, az utolsó mondatban 2 orbánc is van - az egyik nem Eltolcsy akart lenni? Mert ha nem, ez az "Orbán főnöke" némi kifejtésre szorulna.

éva írta...

Csaba László a narancsleves agymosás előtt:

atv.hu/videotar/20110829_nem_porgott_fel_a_gazdasag

és után:

atv.hu/cikk/video-20110901_csaba_laszlo_nem_varhato_gyors_gazdasagi_javulas

Ilyesmire EGY fenyegetéssel lehet rávenni az egyébként normális (már amennyire, mert a jobbosság eleve egy kissé gyanús az elmebeli állapot megítélésénél) közgazdászt: az egyetemi katedrájának (egyetemmel együtt való) megszüntetésével, ami amúgy is benne van a levegőben.

Orbán esetében is beigazolódott a régi mondás igazsága: Akit az istenek el akarnak veszejteni - előbb az eszét veszik el!

zombi írta...

Én tegnap este néztem Csaba László fejtegetéseit. Kétségbeejtő volt. Ahogy megpróbálta menteni a menthetetlent. És sokadszor arra a meggyőződésre jutottam, hogy van itt egy narcisztikus ember, akinek mindenféle agyrém pattan ki a fejéből. Ezeket az ötleteket másokkal kivitelezteti, hogy ne vádolják azzal, hogy ő találta ki. Lásd MENYI, vagy az uj alkotmány, ami nem is az, mert, annak a neve sem lehet alkotmány, az az elnevezés csak szoci kitaláció. Vagy az egykulcsos szja. Amire ez a szerencsétlen Csaba László próbált meg magyarázatot adni.
Az egészet körberöhögném, ha nem lenne ilyen tragikus az országra nézve.

Erzsébet írta...

Kedves Pupu!

Ma reggel is érdeklődve olvastam írásod, mellyel ismét tökéletesen egyetértek. Tegnap végig néztem Kálmán Olga beszélgetését ezzel a sajnálatra méltó(?) Csaba Lászlóval. Szörnyű volt! Mi történt vele, hogy elismert szakemberként, egyetemi oktatóként egyik napról a másikra a korábban hiteles közgazda átment hülyébe?? Még elképzelni is rémes a magyarázatot. Csak nem kilóra megvették?

Felvetődött bennem a meghívott közgazdászok listájának olvasásakor, hogy ugyan mi az oka annak, hogy nem hívták meg pl. Chikán Attilát, Mellár Tamást, Róna Pétert, Vértes Andrást, Bokros Lajost, Bauer Tamást, Békesi Lászlót, Kupa Mihályt és még sorolhatnám azokat a szaktekintélyeket, akik sokkal nagyobb ágyuk, mint a konzultáción résztvevők némelyike. Ha igazán a szakmai vélemények ütköztetése ezzel pedig az ország gazdasági stabilizációja lett volna a cél és nem a kormány önigazolása, akkor az említett szakembereknek feltétlen jelen kellett volna lenniük ezen az "egyeztetésen". Távol tartásuknak egyetlen indokát találok, hogy nekik még megmaradt a szakmai önbecsülésük és továbbra is a gerincesek törzsébe tartoznak.

PuPu írta...

Kedves Éva, Orbán főnökei a nagytőke magyar képviselői, a bankár, az ingatlanberuházó, a térségi multi elnöke - a leggazdagabb magyarok.
Ők szponzorálták nyolc éven keresztül a cirkuszokat, etették az egész narancsos bagázst, most kiveszik a befektetéseik hozadékát - kamatostul.
Orbán egy idióta paprikajancsi, akinek elnézik a marhaságait addig, míg az ő érdekeik rendben vannak.
Márpedig azok rendben vannak.
:O)))

ahetszazat írta...

"Orbán főnökei a nagytőke magyar képviselői, a bankár, az ingatlanberuházó, a térségi multi elnöke - a leggazdagabb magyarok.
Ők szponzorálták nyolc éven keresztül a cirkuszokat, etették az egész narancsos bagázst, most kiveszik a befektetéseik hozadékát - kamatostul.
Orbán egy idióta paprikajancsi, akinek elnézik a marhaságait addig, míg az ő érdekeik rendben vannak.
Márpedig azok rendben vannak."

MEcsoda aranyigazság... Csak egy(?) kérdés merül fel: Mely politikai erő(k) esetében NEM volt ez így a múltban, mióta gengszterváltás megtörtént? Sőt, hol van az a politikai erő(k), amely esetében nem így lesz a jövőben...?

éva írta...

ahetszazat írta-nak: A jobboldal egyik legocsmányabb hazugsága volt a szoclib túlsúly a médiákban. Annak lenyúlásához ellenzékben kellett (már a szoclibek bávaságán és tesze-toszaságán kívül) az említett oligarchák több milliárdja. Amit már elkezdtek visszaszipkázni. Visszasírjátok még a Zuschlag pártízmillióját, meg Hagyó állítólagos Nokia dobozkáját (most már a fizikai korlátok méltányolásával "csak" 30 millió -nem ötven-, és KETTŐ dobozka). Ez is necces: láttál már 30 milliót egyben? Mert Nokiás dobozt mindenki látott és el tudott képzelni - ezen a pszichológiai tényen alapult a meskete az összeget egyébként bizonyítottan elsikkasztó, de mit tesz Isten, utána vádalkut kötő delikvens részéről)
Szóval most már nem kispályás milliócskák repkednek dobozkákban, hanem talicska vagy konténer kell a milliárdokhoz:)
- a forint shortolgatása a két bohóc által (aznap 90 milliárddal - kilencvenezer millió) ugrott meg a tőzsde forgalma!
-Országfotózás 5 milliárdért (Ötezer millió) a szocik által már megcsinált 160 millió helyett (közfelháborodás miatt elnapolva)
- Pintér leányka közreműködésével 8 milliárd (nyolcezer millió) eltüntetése tokkal-vonóval, de főleg adóval és járulékokkal együtt....
és ez csak a mocskos alsószoknyácska kivillanó szegélye.
Mindig is csodáltam, hogy a magyar zemberek a csigarágta káposztát egy kiéhezett kecskenyáj beszabadításával kívánták megvédeni! Ha semmi más - ez már alátámasztaná Kertész mondanivalóját.
De ajánlom, hogy olvasd el Pupu blogjának bevezető részét. A jelenlevő közgazdászok a fidesses agyzsugorításnak "köszönhetően" eléggé kis kupacot képeztek volna Gyorsbunkójú Buntulubunga asztalán! És ez az EGYETLEN mentségük.

ahetszazat írta...

éva írta...

"Visszasírjátok" Nem, nem sírok vissza semmit, többen meg nem tudok sírni egymagam...

De ha már válaszoltál(?) nem is tudom mire is, akkor feltenném Neked újra az eredeti kérdéseket, hátha...:

"MEcsoda aranyigazság... Csak egy(?) kérdés merül fel: Mely politikai erő(k) esetében NEM volt ez így a múltban, mióta gengszterváltás megtörtént? Sőt, hol van az a politikai erő(k), amely esetében nem így lesz a jövőben...? "

éva írta...

ahetszazat! Azért nagy különbség, hogy a holdudvart előnyben részesítem - vagy pedig a holdudvar diktál! Nem kicsit - nagyon!
Bár már nekik is kezd sokk lenni, amit orbánc és az ő szentséges jobbja művel. Demján is arra intette őket, hogy talán a munka törvénykönyvét mégiscsak jobb lenne a munkások képviselőivel is megtárgyalni. No meg mit gondolsz, a Mi Reménységünk miért szakította meg az agyfényezését augusztus végén? A nullás bizonyítvány magyarázására (by Karinthy)
az oligarchák kényszeríthették. És hol van még ez a negyedév? Amikor is már teljes mértékben érvényesül majd a CHF csúcsrajáratása?