2016. január 16., szombat

LÁZÁR ÜRÜGYÉN

Kikaptam.
Az olvasó megrótt, mert mertem leírni néhány szót Lázár János pozitív tulajdonságairól.
Volt, aki súlyos pénzeket látott a háttérben, mások arra gyanakodtak, hogy valami romlottat ehettem.
De volt, aki egyszerűen csak hülyének nézett, hogy egy jövőbeni miniszterelnöki posztra elfogadható alternatívaként kezelem a fácángyilkos kancelláriaminisztert.
Sokan azt gondolták, hogy szeretem, pedighát az érzelmeimet ritkán szoktam politikusokra pazarolni, bírálóim jelentős részével szemben…
Tulajdonképpen magam hibáztathatom.
Nem írtam talán elég világosan, habár bírálóim egy részének maga a név is elég volt, hogy vörös köd borítsa el szép szeme világát, és haladéktalanul saját démonaival kezdett el hadakozni, jóllehet, én csak egy a mai állapotok alapján prognosztizálható tényt rögzítettem.
És ez rettenetesen felháborította azokat, akik nem szeretnek szembenézni a valósággal, helyette azt álmodják, ha szeretett miniszterelnökünknek történetesen félrekezelik az influenzáját Grazban és végképp bekattan, akkor az üresedést Gyurcsány fogja betölteni, esetleg a szocialisták harmadnapon feltámadnak, és Tóbiás vezetésével elindulunk a felvirágzás felé.

Rossz hírem van, nem ez fog történni.
Egyrészt ugye a Fidesz nem fogja engedni, hogy a hatalom ebek harmincadjára kerüljön, mert a hatalom pénzt jelent, presztízst jelent, gyerekeik jövőjét jelenti.
Ők már beleszoktak a jóba, és onnan önmaguktól soha nem fognak távozni.
Vagy jöhet a szélsőjobb, abba pedig bele fog dögleni az ország.
Ha a Fidesz nem robban azonnal szét – de nem fog, hiszen ott van Kövér, meg az a kör, akinek anyagi érdekei közvetlenül a parlamenti döntésektől függnek – akkor a Fidesz jelöl és választ új miniszterelnököt – de akkor is ez történik, ha I. Viktor Mihályt királlyá koronázzák.
Azt írták néhányan, hogy ők Lázárt nem tartják elfogadhatónak, amin leginkább csak derülni lehet.
Miért, Orbánt elfogadhatónak tartják?
Vagy hadd idézzek egy klasszikust – nem tartják elfogadhatónak – na és?
Ami Lázár személyét illeti, ő csak egy lehetséges jelölt, a kérdés pedig az, hogy van-e nála jobb jelölt a jobboldalon, merthogy az új miniszterelnököt a jobboldal fogja megválasztani. Erre három variáció van: Vagy a Fidesz, vagy a Jobbik, vagy ketten, koalícióban.

Bírálóimnak egyetlen kérdést tettem fel: ha nem Lázár, akkor ki lenne kívánatos, vagy akár „elfogadható” – hangsúlyozva, hogy senkit nem érdekel, hogy egy DK vagy szoci aktivista elfogadja-e a jelöltet vagy sem, a mikropártok aktivistáinak véleménye meg végképp érdektelen.
Így aztán Lázár személyét sem a demokrata elvekkel összevetésben kell vizsgálgatni, hanem mondjuk egy Rogánnal, Varga Mihállyal, esetleg Kövérrel való összevetésben.
Ebből az aspektusból tartom az ország számára kedvezőbb megoldásnak Lázárt.
És nem szeretem, mert ő is maffiózó, de neki legalább van esze.
Az ország számára pedig olyan politikus lenne kívánatos jobbról és balról egyaránt, aki kompromisszumkész, aki tud mérlegelni, aki nem elmebeteg, aki képes arra, hogy magas pozíciójában az ország valódi érdekeit képviselje a nemzetközi porondon.

Ha lenne más választási lehetőség, hát természetesen lelkesen támogatni kellene, de ha valaki belenéz a naptárba és meglátja, hogy 2016 januárját írjuk, akkor - ha el tud számolni huszonhatig -, azt is tudja, hogy elfogyott az idő.
Huszonhat hónap nem elég arra, hogy egy győzelemesélyes miniszterelnök-jelöltet felépítsen egy párt, de itt egy győzelemesélyes pártot is fel kellene építeni, és ez az idő arra végképp kevés.
Továbbá meg kellene találni a szövetségeseit is, merthogy jelenleg egyedül nem megy, de a potenciális szövetségesek továbbra is egymás kinyírásával vannak elfoglalva.
Ne essünk tévedésbe, a választóknak csak nagyon kicsi része vagyunk mi, itt az interneten, de az ország nagyrésze nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, a potenciális demokrata választók többsége még számítógéppel sem.
Aki pedig mégis, az általában meghirdeti, hogy őt nem érdekli a politika és a számítógépen csöcsösmacákokat nézeget, vagy a youtube-on retroslágereket hallgat, esetleg a facebookon védi a cicákat és kutyusokat, és szörnyülködik a fókabébik lebunkózásán.

Ha itt Orbánt eltakarítja valaki, az ma csak saját táborán belül lehetséges.
A helyzet olyan, mint Rákosi kapcsán volt, őt sem a demokraták takarították el, hanem a nemzetközi helyzet változása és a megerősödött belső pártellenzék küldte száműzetésbe, és utána sem a demokraták jöttek, hanem – némi cikk-cakk után Kádár.
Persze, ha lenne elemi tömegfelháborodás, akkor bekövetkezhetne egy román forradalomhoz hasonló fordulat, de ne felejtsük, a hatalom ott sem a demokraták kezébe ment át, hanem Ceausescu vazallusai nyilvánították magukat szabadságharcosoknak – mint Simicska.
Ott volt politikai erő megszervezni a spontán forradalmat, melynek végén hihetetlen sietséggel ki kellett végezni a Conducatort és a mérnök-akadémikus asszonyt, a legcsendesebb ember a halott ember, ugye.

Itt nincs erre erő, és nem is lesz, amíg csak a hatalom jelenlegi kedvezményezettjei nem érzik azt, hogy ha nem tesznek valamit, akkor ugrik a lóvé…
A másik dolog, ami zavar, hogy talán el lehetne kezdeni a söprögetést a saját portánk előtt is, mert egyre inkább úgy érzem magam, mintha egy szekta tagja lennék, aminél semmit nem utálnék jobban.
Azt gondolom, hogy nem nekem kell egyetlen politikus szolgájának se lenni, hanem a dolog fordítva egészséges.
És jogom van a kételkedéshez, a lehetőségek és a helyzet szabad vizsgálatához, a tárgyilagossághoz, viszont felettébb felzaklatna, ha bárki, bármilyen szinten előírná, hogy mit gondoljak a bennünket körülvevő világról.
Nem szeretem a kompromisszumképtelen embereket, és nem szeretem a gyűlölködést sem.
Én olyan Magyarországon szeretnék élni, ahol bátran vállalhatom baloldali-liberális elveimet, ahol a szomszédom könnyes szemmel büszkélkedhet magyar voltával, én meg szabadon röhöghetek rajta, mert tudom, hogy elsikkasztja szerelmetes hazájától az adót, merthogy más dolog az üzlet és más a szerelem, ugye.
És ha nekem van egy barátom, akit ezer éve ismerek és történetesen jobboldali, akkor nem kell amiatt pironkodnom, hogy szóba állok vele, horribile dictu megiszunk együtt egy sört.
Olyan országban szeretnék élni, ahol az országot olyan emberek vezetik, akiket tisztelni lehet, de ha már ez lehetetlen, akkor szeretném a kisebbik rosszat választani, pontosabban annak drukkolni, hogy akik arról az oldalról szavaznak, azok azt válasszák, akit én a kisebbik rossznak látok.
És nem szeretnék állandóan harci körülmények között élni.

Kompromisszumkésznek kell lenni, mert a gyűlölet gyűlöletet szül.
Meg kell próbálni megérteni a velünk szemben álló embert, el kell fogadnunk, hogy ő máshogy van bekötve, és meg kell próbálnunk egyezségre jutni vele, a saját környezetünkben éppúgy, mint országosan is.
Merthogy kilenc és félmillióan élünk ebben az országban, közülük némelyek a libára esküsznek, mások a tyúkra, de ettől még mind magyarok vagyunk, 
ha tetszik, ha nem.
Sváb, jász, bunyevác, zsidó és cigány magyarok, na meg természetesen a magyar-magyarok, a Zázriveczek, a Csurkák, a Rogánok meg a többiek.
Beszélni, beszélgetni kell egymással, mert soha nem lesz itt béke, ha nem próbáljuk megérteni a többiek gondolkodását, és ez nem jelenti azt, hogy egyet kell értenünk vele.
Nem igaz az sem, hogy a jobboldalon csak idióták és csibészek léteznek, ott is rengeteg az érték, sok az okos ember, és attól mi semmivel sem leszünk nagyobbak, ha nem ismerjük el az észt, a teljesítményt.

Kádárt úgy hívták, hogy a kompromisszumok robotosa.
Harminc békés évet adott az országnak, bonyolult bel és külpolitikai körülmények között.
Nekünk nincs most ilyen szerencsénk, hát legalább el kellene kerülni a tragédiákat.
Gyűlölködéssel becsukott szemmel a falnak menetelve nem fog sikerülni.
A demokrácia ugyanis a folyamatos alkukról és ennek eredményeképpen kialakuló kompromisszumokról szól.
A diktatúra, a gátlástalan akaratérvényesítés pedig jobbról is, balról is bűn.
Nem az a demokrácia, ha nekünk van igazunk, hanem az, ha a mi igazságunkban benne van az ő igazságuk egy szelete is.

Kár, hogy ezt sokan nem akarják megérteni.
:O)))

52 megjegyzés:

DarthVader írta...

"A demokrácia ugyanis a folyamatos alkukról és ennek eredményeképpen kialakuló kompromisszumokról szól."

Igen. Csak a fideszkar számára a kompromisszum úgy néz ki, hogy "én csinálom tovább úgy mint eddig, te pedig nem ugatsz be annyira, mint eddig. " Hát, ha ez kompromisszum....

Gyurcsány egyik hibájául rótták fel, hogy rossz kompromisszumokat kötött. Próbálj meg a Fidessszel akármilyet. Azt még megvárom....

PuPu írta...

Nem Orbán maffiaállamáról írtam, hanem Magyarországról.
És nem a pártokról, hanem az egyénekről, mert itt kezdődik a változás - alulról felfelé.
Lehet változást teremteni felülről lefelé is, de arra csak akkor tudsz bárkit kényszeríteni, ha a sajátjainak is elegük lesz már belőlük.
Kurvára unom már ezt a gyűlölködést, a hazaáruló-náci sémákat, nekem van jó ismerősöm, jobboldali, oszt mégis rendes ember, nem náci, de a szocikra vagy ferkóra akkor sem szavazna, ha letépnék a karját.
Ő családi tradícióból jobboldali, más elhiszi, hogy a baloldali eladja az országot, nem szereti a hazáját, némelyik kisebbségi érzéstől túltengő zsidózgat, cigányozgat, újabban migránsozgat, ezeket differenciáltan kell kezelni, de az nem mmegoldás, ha mindenkit egy kalap alá veszünk.
Valakinek el kell kezdeni türelmesnek és szerénynek lenni, ezt az időszakot most nekünk találták ki, nem lenne túl nehéz.
Ellenben a szükségállapot biztosan nem tetszik minden jobboldalinak sem, így kellene szervezni a tüntetéseket, de hát ez is reménytelennek tünik...
:O)))
:O))))

morzsi írta...

Kétségtelen, vannak pozitív tulajdonságai Lázárnak.
Még nem állt gyilkosság gyanúja miatt bíróság előtt, nem jelentették fel erőszakos nemi közösülés miatt, stb. stb.

Viszont ő is ott bábáskodott, mikor megváltoztatták a választásokról szóló törvényt. Csak azt nem írták bele, hogy eF-fel kezdődő és eSzre végződő névre hallgató pártra lehet a szavazatokat adni.
Ő is egyetértett azzal, hogy a Nemzeti Választási Bizottság élére olyan ember kerüljön, aki az ellenzéktől érkező minden népszavazási kezdeményezést elutasítson.
Nem vagyok a humoromnál, nem tudok semmiféle szellemeset írni ha a magyar politikai elitről írok.

PuPu írta...

Kedves morzsi, és mi van, ha azt gondolta, hogy a politikát így kell csinálni, hiszen a világon mindenütt hasonlóképpen csinálják?
Nem neked kell őt megválasztani, szavazz bátran a jelöltedre, de a mai állapotok szerint ő az egyik esélyes jelölt adott esetben, és - szerintem - jobban járnánk, mint Kövérrel, például...
Az ember viszonyaiban az, aki, ugye...
:O)))

Geza írta...

Nem nyomtam egy "nem"-et, de csak azert, mert nem akartam tovabb erositeni a tegnapi irasod negativ visszhangjat, de haat mit mondjak, a jelenlegi bejegyzesed szelleme szerintem meeg kevesbe tamogathato. Mi a tokom lenne abba jo (peldaul nekem), ha megszallna a szentlelek, es ha ezeknek a mocskoknak (meg az oket elviselo bamba nepnek) az "igazsagat" kezdenem keresni. Jah… fasza, a fasizmust is kell elemezgetni, meg az osszefuggeseket feltarni, tegye akinek ez erdekes, engemet csak a hideg raz ki, meg a hanyinger kerulget. Bszki! Hogy lehet elfelejteni azt a mocskos propogandat, uszitast es szeretett orszagod ujabbi tortene tortenelmeben eloszor megjeleno utcai brutalitast. A pofadba sugarozzak az "orszag megvedeset" fekete alapon voros(?) betukkel, a Te penzedbol! Majd en ezek utan fogom azt analizalgatni, hogy melyik csirkefogo lenne a kisebb veszely szamomra. Jah, haat raam ne szamits. Haat igen, valoszinu, hogy az ember (pl. Te) nehanyszor elalmodozik egy osszneepi osszeborulason, de en ezt sohasem fogom tenni - eleg jo a memoriam, meg ma is neztem TV-t …

Névtelen írta...

PuPu-nak igaza van. Ha valki tud jobbat ki vele!

Unknown írta...


no kérem..../ tud valaki olyanra példát, hogy a regnáló hatalom megoldotta a széles tömegeket érintő társadalmi problémákat ?? /

tudomásul kell venni, hogy a demokrácia SEM KEDVEZŐ konstelláció a népnek:((

a demokráciának megvan az a bája, hogy GYAKOROLNI KELL !! a demokrácia

jó színvonalon történő gyakorlásához ÉSZ kell !!

és ez a rész a mindenkori buktató :((

az aktuálisan regnáló rendszer HASZONÉLVEZŐI /mindenkor / érdekeltek a statuszkvó megmaradásában.....

és minden társadalmi rendszerben van /!!/ 1,8~~2 millió olyan potenciális

szavazó aki ezt biztosítja !! / Mországról beszélünk /

röviden: egy orvos..mérnök..osztályvezető..bíró..jogász.. jólmenő

üzletember..usw.usw.. SOHA NEM FOG A BIZTOS ELLEN / pl a hatalomról való

lemondásra SZAVAZNI !! /

az igencsak alacsony minőségű tömeg - mint eddig mindíg - KIZÁRÓLAG

ERŐSZAK ÚTJÁN tudja megszerezni / és megtartanai a hatalmat :((

tehát - a hatalom előszobájában tipródó - ellenzéknek elsősorban a

NAGYARÁNYÚ részvételre kell mozgósítania a tömeget../ reménytelen :(( /

nemóvatos írta...

Ha holnap a jobbik is segít az egyébként számára is veszélyes terrortörvényt megszavazni akkor vége a "ki válthatná Orbánt és hogyan" lattolgatásának még csak az értelmének is nem pedig a lehetőségének.
Lát valaki mozgolódást e gyalázat megakadályozására bárhol is?

góbé írta...


Lázár szerves része a jelenlegi hatalomnak. Tisztában van azzal hogy intellektuálisan fölötte áll kollegáinak, erre nemegyszer láthatóan rá is játszik. Azonban nem egy individum, hanem a nerrr egy bár fontos, de csereszabatos alkatrésze, - az is akar maradni,- aki előtt ott lebeghet Simicska példája.

A lopható vagyon fogy, az EU-s források 2018-20-ra gyakorlatilag megszünnek. Félmillió magyar már elment, hárommilliót az út széléről berugdostak az árokba. És most kezdjünk el megértők, meg toleránsak lenni mikor pl. csak 600.000 közszolga áttranszponálását hirdetik meg az alig vegetáló piaci szférába ?!?

Az ellenfél köpködését és is elutasitom, nekem is vannak jobbos haverjaim, jól elvagyunk, semmi bajunk egymással. De a nagypolitika szintjén a hiénában akkor sem bizom, ha szebben nevet mint fajtatársai.

csöpi írta...



Remélem, Pupu cikkei mögött kell keresni az igazságot.. feldobjuk, hogy ki az ellenfél, s akkor azt helyben szép lassan kinyírják.. s így teszünk minden lehetséges jelölttel, míg el nem fogynak..

pleinair írta...

"valakinek el kellene kezdeni türelmesnek és szerénynek lenni, ezt az időszakot most nekünk találták ki,..."

Pupu, hát nem voltunk és nem vagyunk túlságosan, a bárgyúságig szerények és türelmesek?!
Még te is arra biztatod birka népedet, hogy a békesség jegyében tűrjön türelmesen?!
És legyen megértő az őt kifosztó ellenfeleivel, mert szegény kis naivak "azt gondolják, "hogy a politikát így kell csinálni, hiszen a világon mindenütt hasonlóképpen csinálják"- (ez nem igaz).

Ó, az ártatlan kis Jankó!
Hadd emlékeztesselek Tömjénzsolti szavait idézve Lázár emberi minőségére, és alkalmasságára:
"Gondolj csak a hírhedtté vált sokmilliós vadászataira, a luxusutazásaira, a dohánymaffiás kapcsolataira, vagy a spéci Audi S 8-as bérautójára a lézerblokkolóval és ne állítsd azt hogy ez az ember egy "európai színvonalú politikus". Mert ez nagyon nem igaz"

Igaz, hogy az viszont látható, hogy orbán örökébe kíván lépni. Vagy Áder helyére áhítozik.
Tegnapelőtt magát kicsípve, úriember pózban nyomta a sódert Mészáros Antóniának.
Mennybemeneteléhez valóban szüksége van minden támogatásra.

De mi már csak nem züllünk oda, hogy ebben a támogatásban részt véve kampányoljunk neki!
Mert akkor ránk is érvényes Joszi hasonlata a takonnyal teli tálban tekergő bélféreggel.

Ha a hatalom minden terrorisztikus intézkedését, lopását, hazugságát elkenjük, és békére, türelemre hivatkozva a lehetetlenség tudatában egyezkedésre intjük a népet, akkor bűnösebbek és undorítóbbak vagyunk a maffia bandánál is.
Mert mi adunk megalkuvásunkkal, sőt támogatásunkkal lehetőséget, hogy ez a banda erkölcsi és gazdasági értelemben egyaránt kifosszon és uralkodjon fölöttünk.


Unknown írta...


üdv...pleinair...

ha megbocsi....................... Pupu mellé állnék...úgy gondolom, hogy a PILLANATNYI állapotot elemezte.....
azt pedig - be kell látnunk - Lázár vonatkozásában -is - sikerült...mondhatnám a klasszikus : "NE azt nézd HONNAN...AZT..HOVÁ../

az vesse az első követ Lázárra aki nem próbálta volna ki a hirtelen magaspolcra jutás adta lehetőségeket..

ő kipróbálta és volt benne ANNYI..hogy - ha nem is nyilvánosan - értékelte ezeket a hibás lépéseket...

továbbá : /szintén / klasszikus : ő már megszedte magát / hidd el a valóságban ez SEM elhanyagolható tényező../ van már mit félteni !! /

továbbá : mint kapacitás...valóban felér a kormány többi tagjának összesenjével..

továbbá : miért baj ha egy politikus "hatalomra" tör?? mentse meg az országot a teremtő "kinevezett.."politikusoktól... /.. balog...áder..kövér../

hamár: tudsz OLYAN politikust aki a mesebeli álmosköny szerinti rituálék betartásával lett tényező ????


szal..nem szeretem-nem szeretem kérdése..JELENLEG Ő AZ OPCIÓ !!!!

Unknown írta...

Kedves PuPu!

A rohadékok uralmát a kompromisszumok robotosa készítette elő és alapozta meg, még akkor is, ha ezerszer különb volt náluk. Nem az a kérdés, hogy mi fog történni, hanem az, hogy mit akarunk - hogy sorscsapásként vagy áldásként tekintünk az ország vezetőire, vagy ragaszkodunk ahhoz, hogy döntéseiket a nép formálja és ellenőrizze. Én nem érem be és nem fogom beérni kevesebbel.

A gazdag Lázárról most nem szólnék, pedig kellene!
E.

Kapat írta...

Kedves PuPu! Értem én, hogy a jelenlegi helyzetben lehetséges alternatívákat latolgatva jutottál el Lázárig.
De őszintén! A mi dolgunk ez?
Hiszen a pokolba kívánjuk az egész maffia bandát, úgy ahogy vannak. Persze, nem is kíváncsiak a véleményünkre, eddig sem voltak soha. Sőt, ott tesznek keresztbe az emberek szinte minden csoportjának, ahol csak lehet. Mintha élveznék.
Ne csodálkozz tehát a "vörös ködön", amikor ezer ismert oknál fogva, nap mint nap a bőrünkön érezzük rettenetes regnálásuk következményeit. Kínlódunk a tehetetlenségünk, kiszolgáltatottságunk miatt. Persze, hogy hibásak vagyunk, hogy idáig elmehettek az aljasságukban. Akkor miért is hiányolod a türelmünket? Én is igen sokszor leírtam már, hogy bírka nép vagyunk. És sajnos túlságosan is hajlamosak a kompromiszumokra, ha van kivel és van miért. De ezekkel???
Egyetértek "pleinair"-rel, túl sok volt már a türelemből. Minden kiegyezés inkább megalkuvás lenne!
Elég nagy baj, hogy nincs elég erőnk eltakarítani ezeket, felelősségrevonásokkal, méghozzá keményen! Ezek csak az erőből értenek! Lázár sem különb, csak ravaszabb.
A silány emberek "alkalmasságát" pedig felesleges latolgatnunk. Isten mentsen meg a szemét embertől, ha még esze is van.
Láthatjuk, mire használják!? Orbán, Simicska, egyik sem buta, mesterien kialakították lépésről-lépésre ezt a szinte megdönthetetlen maffia államot.
Ezért reagáltunk szinte egyöntetüen ilyen heves ellenállással, hidd el, nem az értetlenség következményeként.
Véleménye persze hogy mindenkinek lehet, de ha lehet, inkább ne túrkáljunk a szemétben!

grund írta...

Kegyet, önmérsékletet gyakorolni, engedményeket adni elsősorban a hatalom birtokosaitól lehet/lehetne elvárni. Végigfutottam emlékeimben, hogy a fidesz felső köreiben regnálók állományából ki lehetne az, akitől ez el is hihető, akiben van egy kis hajlam az önkritikára is. Tudom, ez nem kívánságműsor, de szerintem Lázár abszolút nem ilyen, talán a Pokorni. De hát őt meg fokozatosan szorítják ki a felső körből, talán éppen ezen tulajdonságai miatt... És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hatalmi háló alsóbb szintjein mennyi kis orbán virít. Ezért sem lesz sima ügy a kilábalás ebből az őrületből, bárki is lép a csuti helyébe. A tüzek jó ideje lappanganak, és attól tartok, hogy tragikus események útján következik majd be a hatalomváltás. És minél később következik ez be, annál valószínűbb az ilyen kimenet...

Unknown írta...

Mi van, mi van?
Akkor, ha jól értem, ne legyünk szektások, hanem legyünk bamba birkák, és bégessünk mi is elégedetten, mert akad a fityesz első körében egy tehetséges gazember.
Én inkább leszek/maradok szektás. Egész egyszerűen undorodom attól, ami az arcára van írva ennek az emberszabásúnak.
Na, és azt tudod, hogy mi a jutalma az afféle birkáknak?! A VÁGÓHÍD!

PuPu írta...

Reménytelennek tünik, de leírom.
1. Nem ajánlom Lázárt a demokratáknak megválasztásra, mindössze a mai helyzetben őt tartom a legkevésbé rossz opciónak - a jobboldali választók részére.
2. A gyűlölködés nem vezet sehova.
Vannak jobboldali választók, meg baloldaliak, és van a maffia.
Azokat a jobboldaliakat lenne jó magunk mellé állítani, akiknek nem tetszik Orbán rendszere, módszerei.
Ez nem fog úgy menni, ha folyamatosan fenyegetőztök, mert a veszélyhelyzet azokat is együttműködésre készteti, akik normál menetben normálisan gondolkodnak.
3. Igenis, meg kell teremteni a jobboldallal a normális viszonyt, merthogy a franc se akar egy háború közepén élni éveken évtizedeken át.
4. A jobboldal nem egy tömb, sokféle ember sokféleképpen értelmezi saját jobboldaliságát, miért akarjátok összepréselni a templomba járó, értelmes tanárembert, akinek nagyapjától a családi legendárium szerint elvették az iskolaigazgatói címet a kommunisták ezelött nyolcvan évvel és ezért tradicuionálisan jobboldali a szélsőjobb barmaival?
Szerintem differenciálni kell, és meg kell keresni, hogy mi az, amiben egyetérthetünk.
5. Nekünk nem a Fidesszel kell kiegyezni, hanem Tóth Jóskával, akit ugyanúgy irritál a fideszes elit harácsolása, mint titeket, akik ugyanúgy tartanak a szükségállapot-törvénytől, mint mi.
6. Ettől még a realitásokat kell figyelembe venni, jelenleg az ellenzék romokban hever, és ez nem csak parlamenti szinten van így.
Az az út, amin eddig jártunk, nemigen járható, új szemlélet és új módszerek kellenek, és új arcok.
Dolgozni kellene.

PuPu írta...

7. Nem kell szeretni senkit, de azt tudni kell, hogy mire számíthatunk.
Hiába silány ember valaki, ha a politikai konstelláció olyan, akkor ő fog hatalomra kerülni.
Aztán majd kiderül, milyen ember, mert előtte, hogy mit mond, meg mit tesz, az szinte mindegy.
8. Pokorni a hatalomban egy halvány utalást sem tett arra, hogy nem ért egyet Orbánnal, belemenekült a szakpolitikába, de ott meg képtelen volt érvényre juttatni az akaratát, de ez is mindegy, hiszen a személy nem rajtunk múlik, hanem a jobboldali szavazókon.
ma nem látok olyan politikai erőt, mely képes lenne a jobboldallal felvenni a versenyt.
9. Itt ma nem látok tüzeket, még parazsat sem, itt ma félelmet és kussolást látok, meg megalkuvást és egyéni túlélési technikákat.
Mindenki kiegyezik a hatalommal, ami - sajnos - olyan, amilyen.
Akkor ne verjétek itt a harci dobokat, mert nincs mögöttetek harcos.
10. Nem csodálkozom a vörös ködön, de annak aki célt akar érni, ismernie kell az ellenfél állapotát, a saját állapotát, mert különben csak szócséplés folyuik, meg hőbörgés.
Ha az ellenfélnek van száz harckocsija, neked egy leamortizált trabantod, akkor hiába ágálsz, nem indíthatsz frontális támadást, - más utakat és más eszközöket kell keresni.
Türelemből egyébként nem sok semmi, mert ha az egyéb baaink mellett még türelmetlenek is vagyunk, csak magubnknak csináljuk a bajt.
11. A rohadékok uralmát azok alapoztálk meg, akik úgy kezelik a politikát, mint a vursliban a szerencsekereket, és akik nem veszik a fáradságot, hogy alapvető fogalmakkal ismerkedjenek.
Mi köze van ehhez a majd harminc éve halott Kádárnak?
Ennyi erővel Mátyás királyra is tolhatod a felelősséget.
Hogy ne törődjünk a realitásokkal?
Ugyan.Célokat kitűzni csak akkor érdemes, ha elérhetők, és hogy ki mivel éri be, az érdektelen, kivéve választáskor, de artra majd nem mentek el, mert "ezek mind egyformák és minket nem érdekel a politika."
12. Kedves pleinair én nem biztatom a népet tűrésre, én arra biztatom a népet, hogy keressen új megoldásokat, mert a régiek nem váltak be.
kampányolásra sem biztatlak, mindössze esélylatolgatás volt és annak felvázolása, hogy szerintem mire számíthatunk.
Miért van az, ha valaki leírja a realitásokat, akkor abból mindjárt azt hámozzátok ki, hogy én Lázárt szeretném miniszterelnöknek?
Mi van, ha én például Dobrev Klárát támogatnám szívem szerint, de ha a realirtásokat nézem, akkor az ő esélye a következő két évben valamivel kisebb, mint Lázáré.
Mi van, ha Orbánt holnap megüti a guta, oszt utána nem Lázár jön, hanem Kövér?
Tessék már végre kilépni a csodavárók klubjából, ha kérhetem!
13. Ami a közszolgákat illeti, ez a hatszázezer sehogy nem jön ki, ami meg a versenyszférát illeti, hatvanezret se tud felszívni, de még hatezret se.
Ez egy szép lózung, de nem lesz belőle semmi.
Legfeljebb az állami szférából az állami szférába vándorolnak, majd ott cirkulálnak az idők végezetéig, esetleg a közmunkát versenyszférának nevezik.

Szóval lehet engem szidni, de ettől még a realitás realitás marad.
Egyetlen választ sem kaptam arra nézve, hogy ki lenne számotokra jobbról "elfogadható", habár nem elfogadni kellene egy jobboldali politikust sem, hanem legyőzni, ha jól emlékszem...
Ne mérgelődjetek, inkább gondolkodjatok.
Voilna min, például hogy lehet a tájékoztatási monopóliumot megtörni, hogy lehet a jobboldal értelmes részét nyílt szembefordulásra késztetni a maffiával, hogy lehet a saját politikusainkat rávenni, hogy hagyjanak fel az alibi-tevékenységgel, stb...
Sok sikert hozzá!
:O)))

PuPu írta...

Kedves Nóra, a szekták hatalomrajutása minden rtekintetben ellenjavallt, ha jobbos, ha balos.
Demokráciát kellene építeni, de az nem épült még sehol sem a kizárólagosságra - a demokrácia a folyamatos versenyről és folyamatos kompromisszumokról szól.
És - már megbocsáss - a mai politikai helyzetben a te véleményed nem igazán érdekes a hatalom szempontjából, továbbá a szektás ábrándozó és a bamba birka nem az összes lehetséges opció.
:O)))

Promenad írta...

No lám,már itt is sikerűlt kétfelé szakadnunk !
Mint mindenütt máshol.
Itt tartunk !

Donáto írta...

Én értelek Pupu!
Te a mai helyzetben szeretnél egy olyan "modus vivendi-t" kialakítani, amelyben alap tétel az élni, élni hagyni.
Ezekkel sajnos nem lehet.
Ők már tudják, hogy állandóan kezdeményezni kell, hogy minden hír azzal kezdődjön, hogy "Orbán Viktor aszonta..."
Gondolom, először a kezdeményezést kellene átvenni. Programokat készíteni, hogy ha mi kerülünk hatalomra, nem 12 állami gazdaság eltüntetésének, de "minden fillérnek!" utána nézünk.

A magyar nem hülye, csak lusta. A politikát hagyja a "pesti uraknak" a szorgos munkát meg a sváb szomszédjának.

Az európai ember nem tűri meg a környezetében a veszett rókát, a mérges kígyókat, ahogy a hiénákat, sakálokat sem.
A libát! Azt igen!:O)))

talalom írta...

Drága Pupu! Évek óta hajtogatom, hogy a demokrácia nem az, amikor kizárólag nekem van igazam, úgyhogy köszi. (Volt, ahol emiatt fidesz-ügynöknek néztek.
Lázár ügyben már az előző posztnál sem azért nem értettem Veled egyet, mert ne tudnám, hogy miről beszélsz. Hanem azért, mert szerintem Lázár olymértékben elvakult híve a ner-nek, hogy véletlenül sem alkalmas semmiféle párbeszédre. Márpedig itt ezt a rendszert kellene megváltoztatni, ami a "nemzeti együttműködés"-re, meg a hasonló, kizárólagos hamis bölcsességekre épül. Lehet, hogy Lázár visszaadna valamennyi költségvetési pénzt az eünek, és esetleg nem akarna a királyi várban pompázni -, de sokkal keményebben védené az "egy igazságot", aminek természetesen ő van birtokában. Én nem látok olyan embert, aki alkalmas lenne a látható szolgák között a párbeszédre, bár biztosan van ilyen közöttük, de nem véletlenül nem kap nyilvánosságot.
Még a "gazdagság" fóbiáról írnék, de az hosszú lenne.

asta írta...

Azt hiszem ez a vita két, egymástól elkülönült síkon folyik... PuPu olyan érzékeny területre lépett, amit elég nehéz érzelmileg elfogadni.. PuPu mindig a realitásokból indul ki, ezért bizony, különösen ebben a témában, ki kell kapcsolni az érzelmeket, hogy érdemi vitát tudjunk folytatni. Én sem fogok az érzelmeimről írni:)
Régóta gondolom, sőt sokszor le is írtam, hogy a jelenleg alkalmazott módszerek nemcsak hatástalanok, de kontraproduktívak is. Mindig is azt vallottam, hogy egy bármilyen közösségnek mindig van két szélső vége, de mindazok, akik a "végeken" vannak, mindig is a csoport tagjai maradnak. Az adott csoportnak pedig mindig vannak mindenki számára közös érdekeik a bal széltől a középen keresztül a jobb szélig.

Béke pedig csak akkor lesz, ha a csoport minél több tagja felismeri és megérti ezeket a közös érdekeket. Kérdezz meg egy jobboldali barátodat, mit tart az országunk érdekének. Meg fogod látni, hogy általánosságokon kívül nemigen fog érdemi dolgokat mondani, mert igazából, és az emberek többsége ilyen, nincs idő ezeket végiggondolni, meg lusták is vagyunk.:) A magasröptű fejtegetéseket pedig az emberek többsége nem is érti, meg nincs is türelme hozzá. Mihelyt ennek a gyakorlatban történő átültetéséről, a formáról, a tartalomról kezded faggatni, véget ér a tudomány. A feladat tehát már régesrég az lett volna, hogy hosszas vitákat, párbeszédet kellett volna folytatni egymással. Nem veszekedést! Vitát! Konkrét dolgokról, a legföldhözragadtabb témákban, amit mindenki megért, ami a napi életünkről szól, ami mindenkit érdekel. Nem véletlenül épp a tanárok és az egészségügyisek háza táján kezd kialakulni valamiféle egyetértés. Nem ellenségeskedni kell, hanem meggyőzni. És nem azokat, akiket az érdekeik, a pénz, a hatalom tart egy akolban.
Ennek a módszerét kellett volna már rég kidolgozni. Ez nem megalkuvás. Ez nem zárja ki a tömeges nyomásgyakorlást...
Sokszor hallom: ne süllyedjünk az ő szintjükre...hát ne is tegyük. Csakhogy ez nem arra vonatkozik, hogy pirulós szűzleánykák módjára illedelmesen viselkedünk. Az un. pollkorrektség nem jelenti azt, hogy nem nevezhetjük néven a dolgokat, sőt!

Ami Lázárt illeti: jelenleg tényleg az egyetlen, akiről el tudom képzelni, hogy vannak megfontolásai, vagy néha gondolkodik is. Most felejtsük el a modorát, a lényegét. Még kinőheti magát, és mondom ezt úgy, hogy ettől egy pici örömet sem érzek:) (na itt a végén, mégis van érzelen... ennyi még belefér)

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Azt írtam, hogy szomorú vagyok !

Beletrafáltam !

Tényleg van rá okom.

Egy kicsit úgy érzem, mintha meguntad volna, hogy a hatalom osztja a pofonokat és azt mondod neki, hogy jó, kössünk kompromisszumot !
Kaphatjuk a pofonokat továbbra is, de ne Orbántól, hanem attól, akit mi választunk, cserébe lenyeljük az összes szarságot is, amit eddig tettetek.
Sőt, legyen a tiétek, amit loptatok és elfogadjuk, hogy azt csináltok amit akartok, azt hazudtok, amit akartok, mi elhisszük nektek !
Készek vagyunk elfogadni amit diktáltok, mert nem tehetünk mást !
Unjuk az állandó ellenzékiséget, hogy erre a sok marhaságra, állandóan nemet kell mondanunk.
Kössünk kompromisszumot !
Ezentúl nem mondunk nemet, ha nem Orbán, hanem Lázár fogja adni a pofonokat, mert nem akarunk állandó harcban állni veletek.
Készséggel elismerjük, hogy nem tehetünk mást, mert képtelenek vagyunk saját magunkkal is dűlőre jutni.

Tudod az a szomorú az egészben, hogy te voltál eddig a fáklya a szemünkben és te világítottál meg dolgokat, okosan, hogy jobban lássunk.
Most is megvilágítasz dolgokat, csak ez már nem ugyan az.

Most arra világítasz rá, hogy fogadjuk el, ami van és vegyük tudomásul a "béke" érdekében.
Mintha feladtad volna a korábbi éned, vagy meguntad a csatát és szeretnél unokázni inkább.

Igen, lehetséges és érthető is lenne egy ilyen fordulat.

Csak az a mondás is igaz, hogy a kutyából nem lesz szalonna.
Lázárból se lesz demokrata soha.
Eljátsszák nekünk a jófiú, rossz fiú szerepeket, hogy saját bőrüket mentsék, elmaszatolhassák a marhaságaikat, de főként a felelősségüket.
Mire összedőlne a kártyaváruk, már szépen elévül minden tettük és röhögnek rajtunk, balekokon, hogy ezt is megetették velünk.

Meg mást is, mert egy idő után, minden rosszat meg lehet szokni, pláne, ha jól mutat valaki és nem szarik az asztalra !

Kétségtelen, hogy az eddigiek után, már ez is üdítő lenne, legalábbis pihentető.

Így járunk szép lassan a baloldalon és tűnik el a harci kedvünk mindnyájunknak.
Végül kompromisszumot kötünk és örülünk, hogy lyuk van a fenekünkön.

Csináljanak amit akarnak, ugye, aztán meg lesz, ami lesz.

Oszt jónapot !

Ezt is akarták elérni !
Megkapták !

Unknown írta...

Kedves PuPu!

Aki képes rá, az érvel, aki nem, az duzzog,felhúzza az orrát és szörnyű mód meg van sértődve!

Szeretettel,

E.

PS. Örülnék ha alkalomadtán kifejtenéd kik kezelik a politikát úgy mint a vurstliban a szerencsekereket; valamint: kik azok akik nem veszik a fáradtságot, hogy alapvető fogalmakkal megismerkedjenek, illetve, hogy milyen alapvető fogalmakról van szó? Én pedig cserében kifejtem majd, hogy a magyar társadalomban hogyan és miért rögzültek a sunnyogás, a megalázkodás, a cinkos összekacsintás, a "tudod mi van öreg!" silány, jövőtlen és romboló mintái a Kádár korszak alatt, és ez hogyan alapozta meg a szolgaság utáni olthatatlan vágyat, amely oly nyilvánvalóan és fájóan áthatja napjaink valóságát.
Ismét nem szólok a gazdag Lázárról, pedig ismét kellene!

asta írta...

Sphaginnak

Azt hiszem totális félreértésben vagy. PuPu csak rávilágít arra, hogy az un. baloldal is beleragadt az öncélú ellenzékieskedésbe és a gyakorlati cselekvés, a reális elemzés lassan kezd éppoly távol kerülni tőle, mint a jobboldaltól. Mikor naponta olvasok az összefogás szükségességéről, a szőr áll fel a hátamon. Ha nem a reálisan felmért adottságokból indulunk ki, csak még jobban szétforgácsolódnak az erők. Kompromisszum képesség nélkül ezt a helyzetet biztosan nem lehet megoldani. Nem kell kompromisszumot kötni bűnözőkkel, nem kell elhallgatni semmit, minden jogos kritikát ki kell mondani. Nyomást kell gyakorolni, tiltakozni kell. Csak más stílusban. A politikát le kell hozni a földre, azaz röviden, eőteljesen és lényegre törően kell megfogalmazni. Nem hagyni feledésbe merülni dolgokat. Mindeközben nagyon fontos, hogy a másképpen gondolkodó, érzelmeik által vezérlettekkel is szót lehessen érteni. Ez az a kompromisszum, amiről PuPu beszél.
A Lázár dolgot én inkább csak egy gondolat kísérletnek veszem, amely a jelenlegi helyzetet tekintve, a felsorolt három közül még a legkevésbé rossz...csak rá kell nézni a további választékra...basszus!

hello írta...

Endre, nagyon sokan vagyunk - szerintem itt sem kevesen -, akik éltünk a Kádár-korszak évtizedeiben, és nem kellett sem megalázkodnunk, sem sunnyogtunk, volt normálisan élhető, egzisztenciális és anyagi félelmek nélküli jelenünk és jövőnk - azokkal a sok százezrekkel ellentétben, akik ezt ma nem mondhatják el magukról.
Egyáltalán nem kellett szolgának éreznünk magunkat, nemhogy ilyenfajta vágyat ébresztettek volna bennünk.

Szóval ITT ROSSZ HELYEN pocsékolod a Kádár-korszakot.

Névtelen írta...

"... aki célt akar érni, ismernie kell az ellenfél állapotát, a saját állapotát, mert különben csak szócséplés folyik, meg hőbörgés." - Így !

Unknown írta...

Kedves Pupu!
Te nevezted szektásnak azokat, akik nem osztoznak veled a lázárdicséretben. Én nem érzem magam szektásnak , ellenben ezt a címkét már többször ránkragasztották ld, gyurcsányisták/Bartus és a többiek.
Azt is tudom, hogy az én ellenérzésem se nem oszt, se nem szoroz.
De azért nem fogok beállni abba a sorba, amelyik legitimizálja ezt a velejéig rohadt hatalmat, mondván: ez a legkisebb rossz, és ugyanmár, lázár egy zseni.

hello írta...

PuPunak:

Akkurátusan végig szoktam olvasni a posztjaid mellett található kommenteket is, és néhány dolgot most nem értek.

- Az általad többször emlegetett gyűlölködés szerintem az itt lévőkre igazán nem jellemző, ugyanis ez a fogalom az indulatos kritikáktól igencsak odébb van. Márpedig mi vehemensen kritizálni szoktunk, gyűlölködni nem.

- Ezúttal az illusztrációdat se tudom mire vélni: nem hinném, hogy akik ide írunk, nem szerint a fenti megosztásnak felelnénk meg.

Elhiszem, hogy sok minden foglalkoztat a lehetséges alternatívák latolgatása közepette, de kérlek, ne vedd zokon, hogy ezúttal a megszólalt többség nem ért egyet Veled.
Néhány kivételtől eltekintve nem illúziókat kergetünk, nem hisszük, hogy egy Csilicsala bácsi varázsol nekünk másmilyen világot.

Ami meg a kompromisszumkészséget illeti, nyilván többünknek vannak konzervatív, jobboldali beállítottságú ismerősei, sőt, akár barátai is - szóval nem az ún. "lövészárok-barátkozás" hajlandóságában van a hiba. Csak amikor azok közül kellene választani, akiknek darabonként ismerjük a tetteik listáját, ott gellert kap a történet.

Joszi írta...

Szegeny Kertesz Akost kanadaig uldozte a kedves jobboldal , mert leirta az alattvalo nep fogalmat, s tokeletesen igaza volt, van.Az uldozok kozt volt a szelid jobboldalitol a zsidozgatoig mindegyik, kivetel nelkul.Milyen kompromisszumra van ezekkel lehetoseg?Csak az onfeladasra.Ezt pedig nem komromisszumnak, hanem menekulesnek hivjak.Lazar emlegetese is ebbe a korbe illesztheto.Orban pusztulasa a Fidesz vege, nincs utod szerintem, mert ez egy egyszemelyes part, s igy partallamkent is e szerint mukodik.Lazar csak egy megjelenesi formaja a diktaturanak, s szerintem undoritobb, meg a tobbieknel is, pedig eros a mezony, de Rogantol , rezsidemonig, nincs nala visszataszitobb.Persze remenytelennek tunik a helyzet, de nem lesz remenyteljesebb, ha meg elhitetjuk magunkkal, hogy jobb lesz, ha szepnek latjuk a rondat, beallunk a sorba, szidjuk magunkat, de ismeros ez valahonnan, heraaus mit uns.

pamagd írta...

Jajjjjjjj.

Kedves PuPu, nekem úgy tűnik, picit összekevered a jobboldali szavazókat, a fideszes szavazókat a Fidesz fenntartóival.

A szavazók között mindegyikünknek vannak ismerősei, barátai. Velük kell, kellene beszélgetni. De arról, hogy mi Lázárt támogatnánk?
Az korántsem biztos, hogy egy Fideszen belüli forrongásból Lázár jönne ki győztesen. Nagy esélye van, de mégse biztos. Akad ott alattomosabb alak is. Nem a tömegtámogatás fog dönteni!
Az igaz, Lázár racionálisan – racionálisabban - működtetné az államot, abból a meggondolásból, hogy ha a birkát nyírni akarja, akkor etetnie is kell. De meg akarja nyírni! minél többször, minél alaposabban. Hogy érző embernek nézné az alattvalóit, azt nem nézem ki belőle.

Hogy tegyünk hűségesküt a trónkövetelőnek, hogy aztán majd jól meghálálja?
Nem fogja.

Lehet, hogy nem ezt akartad írni, de ez jött le belőle, amit a morgolódók nagy száma is bizonyít.

Aztán hogy mi lesz, ki lesz… azt majd meglátjuk. Majd ahhoz kell alkalmazkodnunk. De ha mi magunk akarunk gazsulálni a következő sorszámú feudális úrnak … :(

Unknown írta...

Kedves Helló!
A Kádár korszak jövője az ami ma körülvesz! Én sem tartottam azt a korszakot szörnyűnek, csak éppen jövőtlennek! Az akkori halk és lappangó sunnyogást és "összekacsintást" én nagyon nyugtalanítónak találtam! Mások nem! Más években, más közegekben szereztük tapasztalatainkat. Más az érzékenységünk. Fenntartom, amit írtam, és elfogadom, hogy aggályaink különbözőek. Haszontalannak tartom és kerülöm az ítélkezést elmúlt korszakok és egykor aktív politikai személyiségek felett. A mai gondok forrását kutatom és ezeket próbálom feladattá formálni - így az akkor és most összefüggései számomra jól felismerhetőek és lényegesek.
Mindig kíváncsi vagyok a véleményedre, amennyiben azonban PuPunak kívántál volna "védelmet" nyújtani a bejegyzéseddel, úgy kérnélek: ne tedd ezt. Ő meg tudja védeni magát! Bízz benne! Már korábban írtam, hogy két dolgot egészen biztosan nem lehet egyszerre csinálni: nem lehet egyszerre hűséget fogadni és gondolkodni! A hűségnyilatkozat kizárja a gondolkodás igényét. A kettő közül az egyik teljességgel értéktelen, megvetendő és kerülendő! Szerinted melyik?

góbé írta...


Üdv Asta !

"... Mindig is azt vallottam, hogy egy bármilyen közösségnek mindig van két szélső vége, de mindazok, akik a "végeken" vannak, mindig is a csoport tagjai maradnak. Az adott csoportnak pedig mindig vannak mindenki számára közös érdekeik a bal széltől a középen keresztül a jobb szélig. Béke pedig csak akkor lesz, ha a csoport minél több tagja felismeri és megérti ezeket a közös érdekeket..." ezzel leirtad a frankót. Már csak azt kellene elérni, hogy hogy Ángyán tanár úr, meg Mellár (a századvég egy pénzmosoda) Tamás, egy Dávid Ferenc stb., akár Bokroson át a demokratikus oldal még nem amortizálódott egyedeivel, civil szerveződésekkel valamilyen életképes közös platformot alakitson ki s formát, szervezettséget, adjon a kialakulóban lévő ellenállásnak a közszférában.

mavtelep írta...

Hogy az ellenzék romokban hever azt tudjuk, jórészt nekünk -a fanyalgó, kritizáló, lekezelő - szavazóiknak köszönhetik. Oly'annyira, hogy még a saját oldalunkról sem tudunk egyetlen egy embert felmutatni, akire hajlandóak lennénk szavazni ! Mi, baloldali liberálisok.
Tehát abban megegyezni hogy, kivel lennénk hajlandóak a jobboldalról kompromisszumot kötni, eleve képtelenség, arról az apró szépséghibáról nem is beszélve, hogy egy jobboldali velem nem köt kompromisszumot. ( Leugat, ha megszólalok, de ez mindegy)
Értem én a szándékot, amely békés, elfogadható légkört szeretne elérni, - de talán majd egy-két generáció kihalása után (ahogy amúgy ezt mondani szokták jobboldalon) sikerül.
Szervusztok, jó napot !

Joszi írta...

Amit nalunk jobboldalnak hivnak, az nem mas, mint szelsojobboldal a vilagon mindenutt, aki igazi jobboldali, mint Angyan, Mellear , Kadar, Bod Peter es tarsaik, azok itt kiatkozottak, na veluk lehet kompromisszumot kotni.Ezzel szemben a szeljobbos bandaval aligha., ez meg senkinek sem sikerult.Hja es ez a nekem vannak jobboldali barataim, ez kituno, majd ok bujtatnak , ha tovabb eszkalalodik a helyzet, s a pinceben majd megbeszeljuk, jo volt e hatalomban tartani ezeket, s mily eredmenyesek voltak a konszolidacios kiserletek, s mikorra varhato a felszabadulas.

Geza írta...

Kedves PuPu, azt irod a 12. pontban, hogy:

"Mi van, ha Orbánt holnap megüti a guta, oszt utána nem Lázár jön, hanem Kövér?
Tessék már végre kilépni a csodavárók klubjából, ha kérhetem!"

Megmondjam, hogy mi van? SEMMI! egy nagy luufsz , ugyanaz, mint eddig. Attol a normalitas nem fog helyreallni, ha mi is beallunk a hulyek koze, es feladjuk az egyetlen dolgot, ami meeg maradt: az ELVEINKET. Egyebkent semmilyen kenyszerito ok nincs most arra, hogy ez megtortenjen (majd, esetleg, ha egy elfogadhato fazon - es az NEM a Dobrev Klara lesz, mert oe eppen ugy elvan az EUs megbizasaival, mint a ferje - elojon valahonnan es a neep osszemerheto resze melle all ... akkor, esetleg, ha maskent nem lehet). Egyebkent meg lehet, hogy a kover laci baratom meeg nekem be is jonne, hiszen foldiek vagyunk, az apja jol ismert fazon volt Papan (persze nem az echte kereszteny/konzervativ hagyomanyai miatt:))

Olasz Ildikó írta...

Régen kísérletezem, hogy sikerüljön valamiféle megjegyzést fűzni írásaidhoz. Általában megosztom, mert tetszik a stílus ás a felfogás. Azonban én meglehetősen félős vagyok. Nem osztottam meg a Lázárról szóló bejegyzést - annak ellenére, hogy pontosan megértettem miről szól -. Féltem az egyébként mellettem és velem együtt gondolkodó "elvtársaimtól", hogy virtuálisan megköveznek. Ebben a körben feltételezni azt, hogy itt a baloldalon kívül más is labdába rúghat '18-ban az felér egy valamikori nyilvános felségárulással.
Mindennek ellenére a mostani írásodat megosztottam, hogy azok, akik olvasták az előzőt és felháborodtak, most legyen min elgondolkozniuk.
Ami Lázár személyét illeti, nem vagyok tőle elragadtatva, persze a kínálat jobbról ugyanolyan kétséges, mint balról.(Kósa, Kövér, Rogán, netán a mínuszos párt bármelyik képviselője, egyik vadabb ötlet, mint a másik.
Maradok továbbra is hűséges olvasód, és írásaid megosztója.

mavtelep írta...

Ildikó Olasz
Irigyellek, őszintén szólva én nem értettem meg pontosan miről is van szó, - talán mert Pupu írásait lassan 10 éve ismerem...)))

hello írta...

Nem, Endre, amit reagáltam Neked, az PuPutól teljesen független, az az én véleményem arról 40 évről, ami egybeesett a felnőtt életem kezdetétől a nagyon aktív, tartalmas, rengeteg pozitív emléket őrző évtizedeimmel.
Nem élek csőlátással, ismerem, hogy sokan mások mit sérelmeztek/hiányoltak/ítéltek el belőle. Azt is tudom, mibe bukott bele az a rendszer.
De míg élek, hálás leszek a sorsomnak, hogy akkor voltam fiatal, és nem most kell szembenéznem pl. azzal, hogy anyagi fedezet híján nem tanulhatnék tovább, vagy a munkanélküliség rémével, a sok egyéb, kilátástalan helyzettel!

ötórai tea írta...

Púpos Tevének nagyra értékelem az önkritikáját, mert először mindenki a saját portáján seperjen, aztán ócsárolja a szomszédja sepregetési tudományát.

----------
Közvetetten sejlik fel, közvetetten érthetjük meg - a legkülönfélébb alkotásokon keresztül - például azt, hogy mennyien élnek hazátlanul a saját hazájukban. Nem tudunk erről beszélni, nem tudunk kitekinteni, nem tudunk erről vitatkozni, nem tudunk meghallgatni...nagyon fontos lenne...

Hello 14:17
A Kádár-korszakról érdemes elolvasni György Péter: Apám helyett című könyvét (Magvető Budapest 2012)

Mávtelep 16:07
Szervusz! Jó napot!
Tulajdonképpen igazad van, de egy fontos dolog kimaradt az utolsó megjegyzésedből. A fiatalok egyre hatványozottabban érzékenyek - minél fiatalabbak annál inkább - az uralkodási hajlamok elviselésére, ennek részletezésére nem térek ki és amúgy is bonyolult.
A békés, elfogadható légkör nem tűri az uralmat, rászervezést, ráépülést, megerőszakolást és az is köztudott, hogy az uralkodási módozatokat jelenleg nem az X, Y, Z generáció képviseli, sőt, ettől menekül és ezért is izolálja magát (sokszor idő előtt)! Inkább nem kezeli az uralkodókat...vár, hiszen van ideje.

Milán Endre gondolataival egyet tudok érteni :-)

Szabó T. Anna: A férfi

A férfi akkor férfi, hogyha lelkes,
ha táncra kész, de rögtön nem rohan -
előbb pár lépést a nőtől is elles,
mert hasznát veszi egyszer biztosan.

A férfi akkor férfi, hogyha bírja
az ugratást - de nem ugráltatod,
mert az életét saját maga írja,
és nem úgy fütyül, ahogy akarod.

Az okos érvre mindig kész a férfi,
és hoztok együtt új törvényeket,
mert amit mondasz, nemcsak hallja: érti,
és engedhetsz is, hisz ő is neked.

A férfi mindig tisztán látja célját,
de nem gátolja a te célodat,
a vak és önző törtetésén túllát -
egymásnak dőltök: ő is támogat.

A férfi akkor férfi, ha nem gyáva
szívvel érteni másokat s magát,
ha magán át a te arcod is látja,
mert te is látod őt magadon át.

A férfi képes hallgatni a csendet,
és hordozni a legbelső magányt,
és meglátni a profánt és a szentet
a tiszta s torz tükörben egyaránt.

A férfi...? Ez csak szó. Csak puszta ketrec.
A férfi: ember. Más törvénye nincs.
Akkor kimondom, itt nincs már több kecmec,
hogy nem a pénisz teszi. A gerinc.

hello írta...

Ötórai tea, ha hozzáolvasod, amit 17:11-kor válaszoltam Endrének, egyértelmű lesz a számodra, hogy a saját tapasztalataimat, az életemet egy könyv, tartalmazzon bármit, nem írja felül.

Ami az idehozott verset illeti, az utolsó versszaknak ez a definíciója a nőkre ugyanúgy igaz: EMBEREK elsősorban, és szerintem a GERINC számít esetükben is.

A verset úgy is olvashatjuk, hogy egy ilyen ember - férfi vagy nő - lenne kívánatos a következő miniszterelnökként. Gondolom, ezzel a szándékkal mutattad meg.

Unknown írta...

Kedves Pupu! Tudod, ritkán szólítalak meg. De ma délután az unokahúgommal pont arról beszélgettünk, helyesebben épp azt magyaráztam neki, hogy a mai helyzetet tekinve nekünk Lézer Jani (bocs) az emberünk. A Fidesz megbuktatására a " nép " részéről sem igény, sem lehetőség nem kínálkozik, ezért, ha valaki, hát Lázár János az, akinek nyílhatna lehetősége, továbbá meg lenne a képessége is hozzá, hogy leváltsa nemzetünk dakota harcosát. Először is, van olyan rafinált, mint OV tanácsadói, van olyan képzett, mint a felcsúti törpénk, van olyan elegáns mint Putyin - nekem lényeges a megjelenés, s bizony őt még nem láttam olyan sebtiben, csizmásan, zsebrevágott kézzel loholni, öltönyei elegánsak, mint viselőjük, s a családja megjelenése sem hagy kivetnivalót. Azt nem tudom ki lábán állnak a gyermekei, de hogy volt nevelőnőjük, az biztos. S tudod erre mikor jöttem rá? Láttam egy videot, kb 3 évvel ezelőttit, melyben Putyin egy, a gyermekekért rendezett gálaműsorban világsztárokkal ünnepelt, zongorázott, énekelt. S nekem rögtön az a video ugrott be: "összeborulva a hasonszőrű barátaival énekelt: "jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok...". Üdvözöllek, szép estét.

Unknown írta...

Kedves Hello!
A Kádár korszak és a mai kor összehasonlításából kétségen kívül a Kádár-kor kerül ki győztesen és az összehasonlítás alapja nem a tömegek viszonylagos jóléte, hanem az eszmények jelenléte és követése. A Kádár korszak megpróbált eszményeket megfogalmazni és követni bár elégtelenül és sokszor hamisan. Nem tette ki magát az igazi "szellem-harcoknak" (Vörösmarty), praktikus szempontokat követett, és megalapozottan, bár a kelleténél gyakrabban hivatkozott és hivatkozhatott a geopolitikai megfontolásokra és az idegen megszállásra. A mai eszmény - vagy inkább a lopott hatalom által mutatott és hirdetett minta - minden eszmény megvetése és kigúnyolása. Mindenesetre a zsellérek felemeléséhez, a szabadság megismeréséhez, az eszmények felmutatásához és követéséhez szükséges lépések akkor - Kádár korában - nem történtek meg. Amit akkor elmulasztottunk most kell megtennünk! Légy hálás a kornak, amelyben élni szerencséd volt, de ne túlzottan! Más feladatunk is van!
E.

ötórai tea írta...

Hello 17:45
György Péter könyvének ajánlásával nem az volt a célom, hogy az életedet felül írja, hanem az, hogy ismerjünk meg másféle szempontokat is, másokét is, ahogy megélték/átélték (nem is kevesen).

A verssel többféle szándékom is volt, az egyiket megfogalmaztad.
Egyébként a vers jól illik a bloghoz választott képhez is. Legalábbis szerintem.

hello írta...

Kedves Endre, bár a mi külön eszmecserénk hovatovább folytatólagos offnak minősül a poszt témájához képest, ezért bocsánat is PuPutól, de azért erre még válaszolok:

Nekem nem csupán a sajátom, de a magyar lakosság nagy többsége életkörülményeinek alakulása, létbiztonsága, a hétköznapi céljaik elérhetősége, a tanulási, gyarapodási lehetőségük alapvetően fontos szempont volt, ami miatt jószívvel emlékszem vissza azokra az évtizedekre. És amelyek hiánya manapság sok-sok állampolgár-társam miatt zavar, zsigeri baloldali demokrataként.

A szabadság eszménye akkor válik megfoghatóvá és fontossá egy nép számára, ha nem az éhség leküzdése, a létfenntartás megoldása maga és a családja részére a legfőbb napi problémája.
Hogy Brechtet idézzem:
"Előbb a has jön, aztán a morál."

PuPuval is sokszor filozofáltunk itt már azon, hogy az egyes politikusok által előszeretettel hangoztatott magasröptű célok kiknek miért nem érik el az ingerküszöbüket.

Bizony, nagyon sok lenne a teendő ebben az országban. Nekem az és ott a vízválasztó, hogy kik milyen irányban indulnának el, és egyáltalán hová akarnának eljutni. Mert ez a nagyon nem mindegy, legyen szó személyek és formációk (pártok) céljairól.
Kérdés, mikor leszünk, mi, választók, abban a helyzetben, hogy ezt tisztán lássuk, mielőtt bárhová behúzzuk az X-et.

Szilvia írta...

Szerintem a tényleges középjobboldaliakkal többségünknek nincs semmi gondja. Nekik van nagy problémájuk, mert nincs politikai képviseletük. De egyáltalán! A fidesz nem jobboldali párt, a nácikra meg nem szavaz értelmes ember. És persze a kognitív disszonanciát fel kell tudni oldaniuk magukban, hogy többségük a most regnáló maffiára szavazott, 2010-ben biztosan, de lehet, még '14-ben is, mert azt hitték, az a jobboldal, hát arra kell szavazniuk. Tehát amikor arról beszélünk, hogy új politikai erő kéne, az mindenekelőtt a jobbközép tájon lenne égetően fontos. Ha ilyen(ek) lenne(lennének), akkor lehetne egy valódi együttműködés a demokratikus pártok között a maffia leteperésére, a köztársaság visszaállítására, az ország egyenesbe hozására egy kvázi nagykoalíciós kormánnyal. Ha ez megvolt, és megegyeztünk alapkérdésekben, fő irányokban (hogy ne kezdjünk újra bele egy négy évente gyökeresen irányt váltó idétlenkedésbe, mert abból eddig sem sült ki semmi), akkor lehet választást tartani normális szabályok szerint, ahol ki-ki megmérettethetik, kényszerösszefogósdi nélkül. Lehet erre azt mondani, hogy utópia, de azt gondolom, nem haszontalan megfogalmazni, mit tartunk járható útnak, akármikor is jön el az ideje. És mivel abban egyetértünk, hogy lázár sem kívánatos, utána/helyette is lesz, kell legyen valami elképzelésünk a kívánatosról.

nemóvatos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nemóvatos írta...

Megkockáztatom, hogy a valódi törésvonal nem jobb és bal oldal között van hanem a maffia (kollégiumi szobatársak + az általuk kinevelt, kiválasztott kegyeltek) és az egyre szélesedő, a normális élet esélyeit fokozatosan elvesztő nép között alakul.
A keresztapa pusztán arra ügyel, hogy a javakból kimaradók száma ne hirtelen növekedjen, és mire észrevennék a jövendőjüket már cselekvésképtelenek legyenek.
Lassan melegítik a vizet a béka alatt és ezt a tüzet Lázár éppen úgy táplálja mint a többi maffiózó, legfeljebb ő öltözik és viselkedik a legelegánsabban.
A mai napon, a terrortörvényt megszavazók,(de az ülésteremben pusztán csak bennmaradók is) rá is teszik a fedőt a fazékra.
Minden készen lesz arra, hogy a hatalom által nyilvánvalóan tovább feszített húr már csak áldozatokat követelve fog elszakadni.
Az áldozatok pedig bármelyik oldalról kikerülhetnek, de valószínűleg a Lázároknak nagyobb a túlélési esélyük.
Jegyzem combnyaktörés van jobb oldali meg baloldali is és az abból származó felfekvéses tüdőgyulladás is lehet akár oldal szerint megkülönböztethető.
Ami a lényeg: a maffia által előidézett egészségügyi rendszerben egyre valószínűbb a tragikus vég.
Nem oldalazni kéne.

hello írta...

Szilvia, nyilván igazad van, hogy ez így lenne a kívánatos. Bokros Lajos is ennek a koncepciónak a talaján próbálkozott, de látod, a magyar társadalom többsége - még? - nem vevő sem egy normális jobbközép pártra, ahogy egy normális balközépre sem.
Az meg nem kétséges, hogy a jelen rezsimnek a haszonélvezői nem ülnének békésen, rózsafűzért morzsolgatva, ha látnák, hogy alakul valami életképes formáció ellenükben a túloldalon.
Szóval akármi is, akárhogy is, nem lesz egy sétagalopp bármi változást elérni.

Unknown írta...

Kedves Helló!
Bőven van itt hely! Egyébként nincs miért mentegetőzni! Párbeszédünk pontosan és szorosan illeszkedik a Lázár poszt felvetéseihez, amennyiben PuPu a "kompromisszumok robotosáról ír." Mi csak megpróbáljuk végig gondolni, hogy ez mit jelent és milyen feladatot ad. Ez lenne ugyanis a célja minden vizsgálódásnak és párbeszédnek!
A Brecht idézet tökéletesen kifejezi mindazt, aminek az ellenkezőjét hiszem. Ezzel nem a költőt bírálom, hiszen egy drámai sor nem értékelhető filozófiai hitvallásként, sem erkölcsi maximaként. Egy drámai sor értéke attól függ, hogy az adott drámai pillanatban, az adott személy szájából mennyire meggyőző és igaz, mennyit lendít a drámai események sodrásán.
"Előbb a has jön, aztán a morál." Erkölcsi maximaként nem tudnám tömörebben megfogalmazni mindazt amit megvetek és amitől iszonyodom! Előkészítés nélkül félve utalok az evangéliumi alap parancsra:"Keressétek először Istennek országát és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek” (Mt 6:33)," de álljanak itt Petőfi sorai:

Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk,
Részünk minden nyomor...
De szabadok vagyunk!
(A farkasok dala, 1847)

A kádári évek utáni vágyakozás meddő és ezért feltétlenül káros! Az erről elmondottakhoz nincs mit hozzátennem. Mindazonáltal szívesen idézném itt Kölcsey szavait:

És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!
(Huszt, 1831)

Üdvözöllek,

E.


todor48 írta...

IGAZAD VAN PuPu! /Már megint...........!/