2016. október 30., vasárnap

IDŐÁTÁLLÍTÁS

Hallhatott valamit harangozni szeretett Vezérünk a téli időszámításról, sajnos valamit félreérthetett.
Láthatólag azt gondolja, hogy nem az órát kell visszaállítani, hanem az idő kerekét kell visszaforgatni 1936-ra, ami tévedés, ezért kérek mindenkit, hogy csak az órát igazítsa vissza egy órával, így talán hamarabb lesz világosság...
Merthogy a sötétség nem jó, a sötétség lehangolttá teszi az embert, a hosszan tartó sötétség akár betegséget is okozhat, felboríthatja a hormonháztartást és oda az endorfintermelés, márpedig ha nincs endorfin, akkor nincs boldogság sem.
Most már eléggé régen a sötétség az úr errefelé, erre szép példa a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, akinek katonai célú felhasználásán is erősen töpreng a NATO vezérkara, ugyanis - úgy tűnik - különleges képességgel rendelkezik: amerre megy, ott eluralkodik a sötétség.

Személyes biztonsága érdekében fogai között Negro cukorkát szorítva kell közlekednie, az világít, helyettesítve a fejére szerelhető reflektort.


Nyitrai államtitkár azt találta mondani, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere képes mindenki lakhatását biztosítani, így csak azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.
Fura népség ez a hajléktalan, ott a meleg lakhatás - habzsi-dőzsi, tánc, tea, aprósütemény - ő meg kint akar élni az utcán, a kifinomultabbja meg is akar fagyni, úgy százas nagyságrendben évente.
Hát, ennek utána nincs is mit csodálkozni, ha az utcán akarnak élni, akkor szép a hajléktalan, ha recseg a térde, mikor lép - ha még tud lépni.

Ilyenek ezek a hedonisták, csak a testi élvezeteknek élnek,  nem törődve azzal, hogy létükkel megzavarják a dolgok nálunk természetes menetét.
Például abba a kapualjba fekszenek, ahova a rendőröket felrobbantani kívánó polgártársunk a bombáját akarja elhelyezni, úgy kell onnan elzavarni, hátizsák nélkül, merthogy az kell a bombának.
Nyitrai helyettes államtitkár nincs egyedül, vannak itt társai számos milliók, akik állami tisztségükben hihetetlen szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot napról-napra, például hallottam olyan családsegítő szolgálatról, melynek vezetője kifejtette egy mélyszegénységben élőket segítő alapítvány munkatársának, hogy azért megy rosszul az együttműködés, mert utóbbi nem velük, hanem a cigányokkal van - hát nem siralmas?
De az empátia és a szociális érzékenység szép példáival lehet találkozni a minap megosztott fényképalbum kommentelői között is, akik közül néhányan irigylésreméltóan szép országban élnek, ahol a nyomorról készített képeket meg kell rendezni - szerintük -  amúgy meg, aki akar, az dolgoz, mint tudjuk.



Minap Repetivel elmentünk Berettyóújfalúra és Toldra, ahol az a tanoda dolgozik, melynek állami támogatásáért komoly harcot kellett folytatnia a közösségnek, jóllehet sok éven keresztül bizonyították már, hogy értékes tevékenységet folytatnak a hozzájuk köthető Igazgyöngy Alapítvánnyal együtt.
Tanúsíthatom, hogy elképesztő a nyomor.
Az egyetlen foglalkoztató a faluban az Alapítvány, a településen nincs bolt, nincs kocsma, az emberek számára a közmunka azt jelenti, hogy bejárnak aláírni a jelenléti íveket.
Az Alapítvány a maga szegényes lehetőségeivel emberfeletti munkát végezve próbál közösséget építeni, munkalehetőséget biztosítani, gyermekeket támogatni abban, hogy lehessen valamiféle jövőképük egyáltalán ebben az országban.
Aki ilyen munkát végez ma ebben az országban, annak vagy szentnek, vagy őrültnek kell lennie - esetleg ebből is egy kicsi - abból is egy kicsi.
És aki még képes ehhez maga mellé állítani más embereket is, arra nagyon kellene vigyáznunk, agyba-főbe kellene támogatnunk, mert az ilyen személyiség éppen olyan, mint alapítványa - igazgyöngy.
A valóság kicsit más, az ilyen embereknek folyamatos ellenszélben kell megküzdeniük minden apró eredményért, és ez a küzdelem sok fronton folyik: küzdeni kell az állammal, küzdeni kell a társadalmi előítéletekkel, küzdeni kell sokszor még azokkal is, akiknek érdekében ez az egész munka folyik.
És apró győzelmek vannak, mint például az a kemence, melyet egy helybéli nem cigány bácsi épített az alapítvány udvarán, mert látta, hogy hogyan dolgoznak, hogy nem hagyják abba a munkát, hogy eredménye van.
Neki persze otthon kellett megküzdenie a Mamával, aki tudott volna neki értelmesebb elfoglaltságot is adni a ház körül, mint a cigányoknak kemencét építeni, de hát melyik asszony nem tud értelmesebb munkát adni a férjének, mint amit máshol végez, nem igaz?
De a kemence azért elkészült, és ma már természetes, hogy az adományokért dolgozni kell, errefelé nincs ingyenleves...



Végeznek  bizonyára az országban máshol is ehhez hasonló áldozatos és eredményes munkát, köszönet érte mindenkinek, aki részt vesz ezekben - mindahányunk nevében.
Gyermekeink Magyarországának életminősége múlhat azon, hogy ma hogyan kezeljük a társadalmi, szociális problémákat, és ha ebben az állam nem vesz részt, akkor sok jóra nem számíthatunk.
Arra sem, hogy máról-holnapra megoldható a mélyszegénységben élők felemelése, az apró eredményeknek is örülni kell.

Például az olyannak, hogy idén három alapítványi támogatott kezdte meg a középiskolai tanulmányait, melyhez a szükséges segítséget meg is kapják.
De vannak kudarcok is, mint például annak a fiatalnak az esete, aki elvégzett agy vagyonőri tanfolyamot, fel is vették volna, de a városba való bejutáshoz kétszer tudott pénzt kapni, harmadszorra már nem jutott, így az állás kútbaesett.
A szegénységnek fokozatai vannak, a mélyszegénység olyan, mint a mocsár - nincs honnan elrugaszkodnia még annak sem, aki ki akarna törni belőle, inkább lehúz.
Ha az állam kivonul erről a területről, az olyan, mintha a bűnözést táplálná, egyre gyarapodó számban, mert az ország szociális téren is széjjel van szaggatva, ami jóra nem vezet.

Ezt még annak is illene tudni, aki egy faluszéli kétszobás kis házból jött, melyben az egyik szobát konyhának hívták, és ha nincs egy rendszer, amelyik felemelte, legfeljebb traktoros lehetett volna, ha szerencséje van neki, meg az országnak.
Az endorfintermeléshez csoki, édesség, esetleg libacomb vagy kolbász kell, ha másra nem, erre emlékezhetne...



A gyenge embernek kell valaki, akit lenézhet,  mert ettől nagyobbnak érzi magát.
Pedig lehet, hogy ha helyet cserélne azzal, akit lenéz, három nap alatt felfordulna, mert képtelen lenne megoldani saját létfenntartását, és ő is szülné a gyerekeket, mert nem lenne pénze autóbuszjegyre, hogy eljusson a városba fogamzásgátlót venni - egyébként arra se jut pénz.
A faluban kocsma sincs, játékgép sincs és nem jellemző az alkoholizmus, arra sincs pénz.
Azt sem lehet kizárni, hogy van olyan asszony, aki a családi pótlék reményében szül, az életvezetési stratégiákat mindenki a saját lehetőségei függvényében állítja fel.
A gyerekek számára ösztöndíjrendszer került kialakításra, az ösztöndíjak kiosztására a hónap végén kerül sor, amikor már minden pénz elfogyott a családoknál, így a kisgyerek kenyérkereső lesz, és a szülők is jobban megbecsülik és segítik a tanulmányait.
Akik hülyeségeket beszélnek róluk, azok gyermekei sokszor a hatodik csillám-pónijukat kapják, mindenféle teljesítmény-elvárás nélkül.
Nem lenne baj, ha ők is észbekapnának, hiszen már túl vagyunk a huszonnegyedik órán.
Voltam egyszer a Dominikai Köztársaságban, ahol a gazdagabbak házainak négyméteres fallal és szögesdróttal körülvett kertjében biztonsági őr ült, ölében puska.
Nem szeretnék ilyen országban élni...


És te?



:O)))

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

a rendszerváltáskor, 89-ben voltam bátor azt állítani, hogy magyarország egy dél amerikai típusú katonai diktatúra felé halad.
tanúim vannak erre, nem kitaláció.

MA EGY DÉL AMERIKAI TÍPUSÚ KATONAI DIKTATÚRÁBAN ÉLÜNK.

nem érdemes vitatkozni, hogy katonai, vagy nem katonai, inkább a kövér őrségre, a matolcsy fegyverkezésre, töketlen tekre, s a többire kell ilyenkor gondolni.

lehet, hogy a négy méter magas szögesdrótok egyenlőre az országhatáron épülnek,
.
DE
.
az csak azért van, mert a csuti geci itt akarja tartani a jobbágyokat. nemsokára jön a szabad költözködési jog megszüntetése, s utána a kijelölt tartózkodási helyek bevezetése.
itt, ebben a kis kurvaországban
.
NEM A GAZDAGOK LAKHELYEI LESZNEK KÖRÜLKERÍTVE, HANEM A JOBBÁGYOK LESZNEK AKOLBA TERELVE, S CSAK DOLGOZNI HOZZÁK MAJD KI ŐKET A KÁPÓK.
.
nos, ez ma egy európa közepén lévő, az EU tagjának számító ország jövőképe, ha és amennyiben a kórokozót, s a fertőzötteket ki nem irtjuk.
addig kellene kiirtani nekünk magunknak ezeket, míg nem teszik azt meg mások, ám akkor minket is velük együtt fognak kiirtani, mint szükséges, és elégséges veszteséget.

abramovics voltam, s vagyok

Repeti írta...

Néhány videó a YouTube-ról:

A hely: Igazgyöngy Alapítvány (1. rész)

A hely: Igazgyöngy Alapítvány (2. rész)

A hely: Igazgyöngy Alapítvány (3. rész)

Ahogy te akarod

promenad írta...

Adalékként emlékeztetnék arra a korábbi Harrach-nyilatkozatra,miszerint azért nem reggeliznek a szegény gyerekek,mert nem éhesek ! /Vö. az ugyancsak eszét vesztett Nyitrai nyilatkozatával /

CsipkeRózsa írta...

Ez az itt leírt nyomor enyhülne, ha bevezetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet.
Ezzel mindenki csak nyerhetne, az is, akinek az adójából ezt fedezik, mert jobb lelkiismerettel élhetne.

Kerekes Zs írta...

Kedves Csipkerózsa!
A FAJ-mel csak egy baj van: minden látszat ellenére a pénz nem a bank pincéjében terem éjjel :)
Persze a még keresők összedobhatják a már vagy soha nem keresőknek, de ettől még ha 10 libánk van, sajnos csak 10-t fogunk tudni szétosztani...
A dögöljön meg a szomszéd tehene is meg nem egy nyerő stratégia, hiába gyakorolgatjuk mi itten a Kárpát medencében évszázadok óta :)
Osztán ettől még lehet ám, hogy úgy járunk, hogy tele vagyunk "pénzzel", de éhen halunk, mert kenyér az viszont nincs :)
Mög osztán lehet nem ám stadiont is építeni közösen összeizzadtból, főleg a popsink kilóg a gatyából :)))
Aki a FAJ-t kitalálta annak meg pénzelméletből évismétlés !
Viszont emlékeztetnélek:
A szocializmus az a társadalmi formáció, ahol a termelőerők és eszközök társadalmi tulajdonban vannak, és mindenki MUNKÁJA szerint részesedik a közösen előállított társadalmi javakból, a kommunizmus meg az, ahol szükségletei szerint..
De feltennék egyben a nagyérdeműnek egy kérdést:
Jön a Jótündér, és választást kínál:
Mit szeretnél a világ összes pénzét, vagy a világot?
Ki mit választana?

Kerekes Zs írta...

Bocsánat és elnézést, hogy egy kicsit eltéretem a tárgytól, de mindig kihoz a sodromból kapitalista körülmények között a kommunizmus :)
Minden tiszteletem az Igazgyöngyösöké, főleg, hogy tudom, hogy mekkorát küzdenek, volt egy pár év, amikor magam is próbálkoztam - Mebal+ Ferge Zsuzsa féle kísérlet, +egy kis magánút, jártam eközben néhány hasonló helyen, aki nem látta, nem tudja elképzelni sem..
Az ember csak áll és néz, és rettenetesen szégyenli magát..

Jutka írta...

Ezeket az állapotokat néha bemutatja az RTL , de sajnos annak kapcsán, ha ott történik valami, pl. leég a háza egy 6 gyermekes családnak, vagy egyedül marad az apa mert a feleség elhunyt.
Rosszabb esetben azt amikor éppen a rendőrség bevisz valakit.
Ezek igen rövid bejátszások, és ilyenkor csak megdöbbenek hogy hol élek, Európában? a XXI században?
Az RTL ben a Házonkívűl című műsorban látok néha ezekről a helyekről tudósításokat.
A műsor késő este megy, még egy ilyen éjszakai bagoly mint én az sem tudja megnézni.

A jó nép nem is látja, nem is tudja.
Ilyenkor karácsony előtt azonban másról nincs szó mint adomány gyűjtésről.
Ezzel az emberek lelkiismeretüket próbálják helyre tenni.
Nem erre lenne szükség , hogy csak ilyenkor adományozzunk élelmiszert, és egyéb dolgokat, amire az egész évben szükség lenne.
Tényleges szociális program kell, normális emberhez méltó körülmények, és tényleges munka.
Én nem ítélem el azt hogy bevezették a közmunkát mert az jobb mint a segély, és talán visszavezeti az embereket a rendszeres munkába, de nem ez a megoldás.
Az a rengeteg pénz ami az EU-ból jött és főterek felkövezésére , stadionokra, és értelmetlen olimpiai álmokra költ a kormány nagy lehetőség lett volna a vidék felemelésére.
Azzal sajnos hogy elviszek egy pár tartós élelmiszert nem oldok meg vele semmit sem.

A cigány értelmiségnek igen nagy a felelőssége. Amig a vezetőjük az O:V árnyékában bujkál
és megteheti nem is várhatunk semmiféle javulást.
Nagyon szomorúnak látom az egész helyzetet. Jó hogy már nem vagyok fiatal.

talalom írta...

Kedves Kerekes Zs.! A feltétel nélküli alapjövedelemnek akkor van értelme, ha senki nem ADJA. Az jár, mert embernek születtél. A milliárdosnak is. Az engedélyező, kiutaló, ellenőrző rendszer azonnal feleslegessé válna - ebből részint fedezhető az fna. Járulékos hozadéka, hogy megszűnik a politikai zsarolás egyik fontos eleme, valamint a közmunkához kapcsolódó korrupció.
Nem, nem jobb a közmunka a segélynél gazdasági (monetáris) értelemben sem - ugyanúgy fedezet nélküli pénzkibocsátás, csak még meg is alázza a kiszolgáltatottat.
A "segélyért munkát" a leghazugabb duma - sajnos a szocik találták ki. Munkáért ugyanis nem segély jár, hanem munkabér, munkavállalói jogokkal. De sikerült elérni, hogy manapság már a munkáért is csak segélyszinten fizetnek, a jogokról meg...!

Kerekes Zs írta...

Kedves Talalom!
Azaz a FAJ-nek a forrása ugyanaz mint a mannának, csak úgy hull az égből?
Sajna a pénz az bizony konzervált munka. A pénz csak és csak csere útján tud létrejönni, mégpedig csak és csak a tökéletlen csere terméke. A pénz a rendszerben, a pénz a kezedben valakinek a MUNKA tartozása. Abban a soha nem létező ideális pillanatban, amikor mindenki el tudta cserélni a munkatermékét valami másra, akkor nincs pénz a rendszerben.
A hitelpénz meg egészen más történet..
Noch da zu, a termelőerők és eszközök magántulajdona esetében - alias kapitalizmus- nem tud előállni a rousseau-i helyzet, mely szerint :"a föld senkié a gyümölcs meg mindenkié. "
Persze át lehet írni a róka-holló mesét úgy hogy a sajt a róka szájában van és a holló énekli ki a szájából, de ahogy Romhányi fogalmazta:
"De meg kell jegyeznem erről az esetről,
hogy sajt a fára azért nem esett föl."
Avagy mit mond a matematikus, amikor valaki kijön egy teljesen üres szobából?
- Ha valaki most ide bemenne, akkor pont senki sem lenne bent :)
Matematikailag persze ez helyes, csak egy kisebb fizikai akadálya van :)))

CsipkeRózsa írta...

Tisztelt Kerekes Zs,

biztosan igazad van, Te vagy a szakember.

Nem lehet azt sem hagyni, hogy emberek milliói éhezzenek és fagyoskodjanak.
Amikor a rezsicsökkentéssel, az SzJA csökkentéssel a legjobb módban élők járnak jól, akkor az nem igazságos. Azt a szegényebbek rovására teszik. A családi pótlék a Fidesz kormányok alatt soha nem növekedtek, a gyerekek utáni adójóváírások pedig folyamatosan emelkedtek. A szegény gyerek is gyerek, és a felnőtteket sem lehet nyomorban hagyni.
A közmunka olyan, mint a rabszolga munka, csak még ki is kell érdemelniük, és ez a munka sem adódik rendszeresen. Az közmunkások kezelése pedig nagyon megalázó lehet számukra.
A közmunkások nagy része soha nem fog elhelyezkedni igazi munkahelyen, hiszen még utazásra sincs pénzük, helyben pedig általában nincs munkahely. Sőt, még felöltözni sem tudnak rendesen.
A felesleges beruházások helyett más célokat kell kitűzni, és a korrupcióra elfolyó 100 milliárdok, talán fedeznék is a szükséges összeg nagy részét. Megmaradnának a segélyekre kiadott pénzek is.

Ezt a nagy szegénységet valahogy meg kellene szüntetni.

csakafidesz? írta...

Ez a mindenki kapjon egy állampolgári jogon járó alapjáradékot ez szerintem egy agyrém. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez egy politikai kitaláció, aminek egyetlen célja a szavazatmaximálás.
Lehetséges, hogy ennek a jelenlegi körülmények között is megteremthetők az anyagi feltételei, de a kitűzött célját soha sem éri el..
Arról már hallottam,hogy bölcs közgazdák ezt már kiszámították, de azt még senki nem mondta, hogy pl. készültek.e ennek bevezetéséről megfelelő hatástanulmányok.
Egy ilyen "próbaüzem" egykönnyen bebizonyíthatná, hogy ez a "könnyen jött pénz" felhaszálási oldalról soha sem érné el a kitózött célt, a szegények nem arra fordítanák a pénzt amire azt kapták és ugyanúgy szegénységben élnének tovább. Egy biztos, attól kezdve több cigaretta és ital fogyna, több lenne a játékgépező, kártyázó stb.
Ne gondolja azt senki, hogy a szegény embernek nincsenek vágyai és álmai. Ő is szeretne rendes munkát végezni, rendes fizetésért, szeretne nyaralni és a gyerekeit isztességes módon nevelni, de lépten-nyomon csak akadályokba ütközik. A benne és a családon belül keletkező feszültség oldására marad az olcsó bor és a ma már "aranyért" kapható cigaretta,..
Az embernek elsősorban tisztességes munka kell, redezett családi élet, elégedett, jó hangulat a családon belül és ha mindez egyszer adott lesz az ő számára is, akkor el is lehet felejteni ezt a "kommunisztikus" utópiát. Ez esetben már nem lesz rá szükség!

lorinczy írta...

Az valóban nagy segítség lenne,ha a létminimumot biztosítanák ezeknek a leszakadt falvaknak,településeknek. De ez kevés! A régiókat úgy kell átszervezni,hogy tudjanak dolgozni a családfenntartók,hogy legyen értéke,értelme a munkájuknak. Hidd el,kedves CsipkeRózsa,a mostani adózók közül a gazdagok kevesebbet adóznak, mint Te,és semmi,de abszolúte semmi lelkiismeretfudalásuk nincs a leszakadt,éhező családokkal kapcsolatban. A Youtubon megnéztem a videókat,sajnos ismerem a helyzetet,nem mai jelenség. Olvasd el a hozzászólásait valamilyen tetű bélának,biztosítalak afelől,hogy azonnal felforr a véred!. Tele van velük az ország, a 2harmad... összefogdosnám a hasonló hozzászóló,rádióban,tévében nagypofájuan nyilatkozókat és beterelném őket a szürkemarhák közé meztelen seggel,bankkártya,500-as merci nélkül,aztán vazze innen törjél ki a k.va anyád! Kár a szóért,mert ebből sem tanulnának,pedig amijük van,az a kàdár rendszerből lett családilag átmentve! Tisztességes munkával nem lehet ilyen mértékben meggazdagodni, belértve a miniszteri fizetéseket is. Egyszóval pont azoknál hiánycikk a szociális érzékenység,akik tehetnének a felzárkóztatás érdekében valamit.

CsipkeRózsa írta...

csakafidesz?,

nem hiszem, hogy előbb vennének italt és cigit, mint ételt a családnak.

Persze, hogy tisztességes munka kellene, de addig mi legyen? Ennyi nekik való új munkahelyet nem fog létesíteni egyik kormány sem. Még akkor se menne, ha az akarat meglenne hozzá.

A Faj-ról készült tanulmány, a LÉT szakértői munkacsoportja állította össze. Ez egy független szervezet. A szakmai konferencián kiállt mellette Ferge Zsuzsa és Surányi György is.

CsipkeRózsa írta...

lorinczy,

nem véletlen, hogy az Orbán kormány első törvényei között dolgozták ki, hogy az egyenes ági örökösöknek nem kell adózniuk az öröklés értéke után.

Nagy pénz, ha a földek, bányák, v. kastélyok után ingyen száll az örökösre a vagyontárgy.
Az első alkalom volt a 29 pontos összeállítás is Orbánék részéről. Még az olyan, (nekik) piti összegről is rendelkezett, hogy a bejárónő, v. a kertész után ne kelljen fizetniük járulékot.

csakafidesz? írta...

CsipkeRőzsa!
Az, hogy Te miben hiszel, az ügy szempontjából egyáltalán nem fontos.
A valóság az kb. amit én megpróbáltam magyarázni. Az emberek zöme a mának él és egyáltalán nem törődik azzal, hogy mi lesz vele holnap. Igényei lennének, amit aztán megpróbál így vagy úgy kielégiteni.
De, ne higyj nekem! Valahol - ahol nagy a szegénység - próbaképpen be kell a gyakorlatban vezetni ezt a gyönyörű elképzelést és a szereplóket folyamatosan szondázni kell, értékelni kell a történteket és az lesz a valóság.
Akárki is mondta ki elsőként vagy akárki értett vele egyet az az úgy önmagában nem több csak festék!

talalom írta...

Sőt, a liberálisnak ismert Bauer Tamás is. Azt kéne valahogy megérteni, hogy akkor van értelme, ha MINDENKI kapja!
Kerekes Zs.: Ma az 50 valahányezer közmunkás nettó az államnak 129 ezer forintjába van. Az engedélyező, kiutaló, ellenőrző szervezetek költsége nem kevés: ezek feleslegesek lesznek, mint ahogy a segélyek és mindenféle támogatások, pl. a családi pótlék. Jórészt tehát nem plusz pénzről lenne szó, hanem más típusú elosztásról.
Nagggyon NAGYON rossz duma ez a "piára, cigire" költik. Nem neked kell megmondani, ki hogyan éljen. Ha az alkalmazott, vagy a magas fizetésű piál, az rendben van? Csak a szegénynek kéne szeplőtelennek lennie?
Az is kapna fna-t, akinek jut munka és fizetés. Mert a gond nem az, hogy bárki nem akar dolgozni, hanem az, hogy nincs - és nem is lesz - fizetésért végezhető dolog. Így pl. "fizetésért" dolgozhatna az is, aki ma ingyen teszi: pl. a két gyereket nevelő, és egy családi üzemmenetet fenntartó anya.

talalom írta...

Csakafidesz! Nem lehet kísérleti jelleggel bevezetni, egy helységben, mert elvész a lényeg. Az, hogy nem "kapja" senki senkitől, nem "adja" senki senkinek - jár az élet, mert embernek születtél. Nem azért, hogy ebbe a városba, vagy ilyen idősnek, ilyen fizikai, vagyoni helyzettel - hanem azért, mert ember vagy. Mindegy milyen: szőke, kékszemű vagy barnahajú, szegény vagy gazdag, okos vagy buta, erős vagy gyenge. Ha eliszod, lelked rajta. Ha mellé még vállalsz munkát, hogy ne csak az étel-fedél jusson: a te dolgod. Az ember alapvetően szeret dolgozni. Nem feltétlenül 10+12 órában aktát tologatni, árkot kapirgálni. Egyikünk csuda ügyes: fából, vasból csoda dolgokat képes összeeszkábálni. Másikunk annak örül, ha a földből ki tud varázsolni egy kövér répát vagy egy pompás virágot. A harmadik kétbalkezes: de csodásan szót ért gyerekkel-felnőttel. És így tovább.

csakafidesz? írta...

talalom!
Tudatom veled, hogy én Istennek sem hiszek. akkor hogyan hinnék Fergének, Surányinak, Bauernek és még másoknak. Én csak a hatásvizsgálatokban, a saját tapasztalatomban hiszek.
Az pedig, hogy nem lehet vagy nincs értelme azok számomra idegen kifejezések, mivel a spkulációnál mindig többet ért a gyakorlati megvalósíthatóság. Volt már olyan, hogy a legnagyobb koponyák által alaposan kidolgozott megoldás is a gyakorlatban megbukott ezért módosításra szorult.
A nagyságrend tekintetében persze lehet vita, de a vizsgálatnak egy vagy két kisebb megye legalább egy havi vizsgálatára kellene vonatkoznia.
Ez egy nagyon síkos pálya, mert ha egyszer már adtál valamit azt következmények kockázata nélkül soha vissza nem veheted. Nem beszélve arról ,hogy elotte a rengeteg "ha"-val kezdődő feltételt is biztosítanod kell.