2016. október 16., vasárnap

LÉZENGÉS A SZABADSAJTÓ ÚTON

A kép illusztráció - így néz ki egy tüntetés, de én már a felével is elégedett lennék...
Prága, Vencel tér, 1989
Persze sokan voltunk, főleg, ha rendőr számolta: egy-kettő-három-sok...
De, ha tárgyilagosak szeretnénk lenni, hát éppenséggel tömegtüntetésnek nem volt mondható.
Mégis, minden fenntartásom dacára maximálisan tisztelem a résztvevőket, akik elmentek, mert azt gondolták, hogy jelenlétükkel a sajtószabadság és a demokrácia ügyét erősítik, még ha véleményem szerint manipulálták is őket, és a szervezők kontraproduktívvá is tették a megmozdulást.
Aki ma eljött, nem biztos, hogy 23.-án is eljön, főleg, ha feleslegesnek érzi a hőbörgést.

Tüntetni úgy lehet, ha tömegeket mozgatunk, ha nincsenek ezrek és ezrek, tízezrek, százezrek, akkor a szervezők inkább tartsanak éhségsztrájkot, egy-egy mérlegen függő ketrecben ülve a Kossuth téren.
Ott legalább lehetne látni, hogy nem csalnak, és  mire elérik az ötven kilót, addigra már ki is vívták a tömegek együttérzését.

Egy olyan esetben, mely ki kellene, hogy vívja minden magát polgárnak és demokratának tartó ember szolidaritását, tíz és tízezreknek, százezreknek kellene utcára menni ahhoz, hogy az akció elérje a célját, és a hatalom, miután összecsinálta a lába szárát, komolyan vegye a követeléseket.


Igen, követeléseket, melyeket egy tüntetés előtt meg illene fogalmazni, konkrétan és pontosan.
Például Rogánt váltsák le, Matolcsy mondjon le,  - ezek konkrét dolgok, börtönt Orbánnak - ez is konkrét, de hogy legyünk szabadok, az túl általános, különösen akkor, ha ezt az érzést soha nem tapasztalta meg a nép, amikor meg módja lett volna rá, akkor az orránál fogva vezette néhány szépreményű fiatalember, akiknek csak a lelke volt rohadt...
Az nem megy, hogy tíz éven keresztül felmásznak mindenféle tribünökre mindenféle önjelölt váteszek, zömében ugyanazok elmondják ugyanazokat a mondatokat és általánosságokat - sajtószabadságot, demokráciát, stb... - követelnek, majd hazazavarják híveiket, jobb esetben elmellőzve, hogy tudatmódosult állapotban a 3.14csába küldjék őket a tribünről.
Szép délután volt ez a mai, persze nem olyan szép, mint a hajdanvolt boldog millás időkben, amikor a tömegek még hittek abban, hogy ha ott ordítják együtt, hogy nem hagyjuk (de aztán azért persze hagytuk...), akkor változik valami.
Mikorra kiderült, hogy ez csak arra jó, hogy kiengedjük a nyomást a kuktából, addigra elfogytak a tömegek, a népek megunták, hogy semmi sem történik és ma már inkább otthon maradnak, legyen a meghirdetett megmozdulás célja bármi is.
Mondjuk, ha ugyanaz volt a cél, mint a millás tüntetéseknél, hát elégedetten állapíthatjuk meg, hogy a tüntetés nem érte el a célját, a társadalmi feszültségek nem csökkentek, sőt - legfeljebb visszaigazolta a hatalom prekoncepcióját, mely szerint ez a nép felettébb ostoba és azt lehet vele csinálni, amit akarnak.
Orbán nyugodtan árulhatja tovább a gagyit, miközben a család besurranói ellopják a pénztárcádat.



Az utolsó tüntetésnek mondható tömegmegmozdulás az Opera előtti tüntetés volt, azt gondolom, a szervezők szándékain túl, hiszen a tüntetés ott is keveredett eleinte egy hatvanas évekbeli irodalmi színpad műsorával, csak éppen a magyar nácik provokációja és a felháborodás megváltoztatta a terveket és a nép elkezdte javasolni, hogy látogassuk meg az Operaházban üldögélő elitet.
Ez aztán gyors távozásra ösztökélte őket, Orbán egy alagúton át pucolt el, és valahogy nem volt túl nagy a többiek pofája sem - százezer ember felettébb meggyőző tud lenni.

De százezer ember nem fog odamenni sehova, ha nem szervezi senki a dolgot, és főleg nem, ha többen szervezik az eseményt, egymástól egy héten belül.
Márpedig itt ez történt, az ellenzék október 23.-ra szervezett tüntetést az Astoriához, majd koncepciót váltott, mint részeg a lakásajtóban ( hozd a lavórt Anyukám, hányni fogok! Kösz, már nem kell, koncepciót váltottam, beszartam...) - jelenleg a Blaha Lujza tér a helyszín, pedig az Astoria jobb lett volna - össze lehetett volna kötni egy tíz éves megemlékezéssel a Nagy Októberi Puccskísérletről - ehhez persze kellett volna némi politikai bátorság is...
Mindegy.

A lényeg az, hogy addig, ameddig a nép nem dühös és a hatalom nem retteg, a tüntetés nem tüntetés, csak egészségügyi séta.


Pedig lassan meg kellene tanulnunk ezt a műfajt is, hiszen az már kiderült, hogy ezek csak az erőből értenek.
Ha valaki erős akar lenni, akkor annak edzenie kell magát - munka nélkül nincs eredmény.
És kellenek edzők, akik tudják, hogy mit kell gyakorolni, fejleszteni, mert a sportoló is könnyen kárt tud tenni magában, ha összevissza erőlködik.
Addig kellene megtanulnunk, míg még módunk van rá.


Neki kellene kezdeni...

:O)))



34 megjegyzés:

Kapat írta...

Nagyon megértem a csalódásodat PuPu, Nekem is hiányérzetem van. Ez a mai nap szép lehetett volna, ha megint nem a kasztosodás, a különállás jellemezte volna. Nagyon vártam és hiányoltam, hogy a tüntetésen elhangozzék legalább egy felhívás a 23.-i tüntetésen való részvételre.(lehetőleg közösen!)
Orbán kifütyülése volt az egyetelen indítvány, amit természetesen meg fognak akadályozni. (kordon, stb.) A hangzavar pedig amúgy sem lenne hatással rájuk, eddig sem volt.
Tisztelet a korrupció ellen végzett munkájukért, sajnos nem sok emberhez jutnak el a feltárt gazemberségek.
Azt miért nem értik már meg végre, hogy minden különálló csoportosulás, szervezkedés Orbán malmára hajtja a vizet.
Amíg ilyen széttagoltan, egymást kirekesztve tüntetgetnek, nem lesz lehetőségünk a változásra.
Még mindig nem érzik az emberek nyomását egy közös, egységes fellépésre?!
Kevés az időnk, de ha most sem térnek észre, Orbán rendszere 2018-ban könnyedén veszi a lécet, 30-40 évre bebetonozza magát.
Iszonyatosan nagy felelősség ez, hogy nem lehet ezt érezni?

Névtelen írta...

Engem nagyon bosszant, hogy hazugságokkal akarnak megtéveszteni.
A kép nem eredeti, megtévesztő! :(
Sok helyen megtalálható 1989-ben készült!!!
http://parameter.sk/rovat/belfold/2012/11/17/barsonyos-forradalom-ez-tortent-1989-novembereben

PuPu írta...

Kedves Névtelen!
Ez a kép egy valódi tüntetést mutat a prágai Vencel téren, és a franc se mondta, hogy ma készült volna a Szabadsajtó úton.
A kép illusztráció, ami abból is látszik, hogy többen vannak rajta ötezernél.
De azért örülök, hogy odafigyelsz, talán a poszt mondanivalójára is odafigyelhetnél...
:O)))

zmrzlina írta...

Kedves Névtelen!
Gratulálok az "Éles elme" díjhoz!

Névtelen írta...

Nagyon kevesen voltak. Ez teny. Kar a cimmel, keppel varialni...aki otthon maradt az tudjuk kivel van. ;) :p :D

Unknown írta...

Ez nem tömegtüntetés ez semmi. elunják, hazamennek.Elunták, hazamentek.
Nem Ott kell tüntetni, hanem Ott Ja, ahhoz vér kell a pic*ába és tökösnek kell lenni!

Arlan írta...

Kedves Pupu!Régen olvasom gondolataid!Valamikor naponta osztottam amit ma már egyre ritkábban teszek meg!Hogy miért ,rád bízom a megfejtést!Egy rövid mondatot talán rászánhattál volna arra a tényre,hogy az október 23 tüntetése nem most dőlt el!Ennyi korrektséget mindenképpen elvártam volna!Utána lehet a vízzel együtt kiönteni a gyereket!

mareee írta...

Ha azt mondom,h meg kellett volna latogatnunk az elitet az OPeraban,akkor fasiszta vagyok? Akkor mit is kene csinalni,h vege legyen enenk a hihetetlen idoszaknak?

Kerekes Zs írta...

Ha most konkrét dolgok miatt gondolnánk tüntetni, kivehetnénk akár úgy egy év fizetés nélküli szabadságot, minden napra jutna téma. Az embernek mostanra szerintem úgy általában van elege tokkal vonóval együtt az egészből.
Jó, kimegyünk tüntetni ahányan csak vagyunk, tíz millió ember a Kossuth téren, és együtt üvöltjük, hogy mongyon le, és lemond, akkor mi van?
Úgy negyven évünk volt tanulgatni, hogy a közérdek az nem szükségszerűen az egyéni érdekek összessége, kevés volt. Gondolod, hogy most hirtelen megvilágosodott a nép?
Itten van példának okáért ez a Brexit, a demokrácia újkori reinkarnációjából.
Szerinted az bölcs döntés volt, közérdek?
Mostan meg már úgy vannak mint nyuszika a tüskebokorban: eleinte olyan jó ötletnek látszott :)
A rendszer az, ami dől-ropog és recseg, a két világháború „jótékony” hatása eddig tartott, illetve eddig sem, a hetvenes években a jövő elfogyott, jött ugyan a múlt hitelezése – alias jelzálog kölcsön-, de 2008-ra a múlt is elfogyott, amire a válasz az arab tavasz volt, semmi sem jobb a kapitalizmusnak mint egy jó kis háború: 3 in 1 : fogy a fegyver, pusztul az infrastruktúra és a plebs..
A fegyver fogyása önmagában rendszerfenntartó, a „férges” hullása nagy adomány, az meg ugye a hab a tortán, ha van mit újjáépíteni.. és ugye itten van már erre is a válasz: a mostani „migráns” válság.
A társadalmi ok-okozati összefüggések nem olyan nyilvánvalóak és gyorsak mint pl a villanykapcsoló :)
Valamint, ha omlik a ház hiába toldod -foldod-dúcolod a földszinti szoba-konyhát..
Ja, a másik bázis a gyógyszergyár, mely mára komoly versenyben van profit tekintetében a fegyvergyártással, de sikerült is elérnie, hogy egy ma születettnek rövidebb a várható élettartama mint nekünk volt..
Lásd még a hazai példát: a külföldi tőke bevonása is jó ötletnek tűnt eleinte, oszt most ha mondjuk jönne valaki idegen hozzád messzihonból és érdeklődne, hogy mit állít elő, miből él Magyarország, mit mondanál? Mert jogásszal, szociológussal, pszichológussal, politológussal, marketingessel, kommunikációs managgerrel, biztonsági őrrel, parkoló őrrel, polctöltővel, pénztárossal ugyan jól állunk, de hogy lesz ezekből gép, ház, ruha, vagy élelem?

Unknown írta...

hát kaparjunk gödröt magunknak!?
Lehet, hogy MÉG nem olyan rossz??
Lehet, hogy egyszer, valamikor lesz egy "közeg" ami ellen áll??

Palotai Piroska írta...

Mindaddig,amíg a szervezők megmondják,hogy ki-kivel tüntet,kit látnak szívesen és kit nem,ki szólalhat meg és ki nem,a tüntetés nem ér semmit!Egy tüntetés sem civil,sem pártfüggő nem lehet. Ezt a szervezők addig játsszák,míg a nép beint és nemhogy tüntetésre,de a választásra sem megy el,akkor pedig Orbán marad,megkoronázza magát és nincs több választás sem,"oszt jónapot"!

anteus írta...

Kzsuzsa!

A 40 évben az is a tananyag része volt, hogy a közérdek fő komponensei az osztályérdekek.
Lehet ezt tagadni, a kapitalizmus ellen küzdeni e lényege elhallgatásával, vagy elhazudásával - de akkor ez marad az eredmény: elbukott tüntetések, pillekönnyű sajtótermékek kipukkadása, idézőjeles baloldal és a többi. Nincsenek csodák.

Egyébként a jelzálog hitel miért a múlt hitelezése?

MoonRiver írta...

Akkor, amikor kellett volna, senki nem dobott bennünket a forró vízbe. Most pedig évtizedek óta főlünk, mint a békák. Már senki nem is veszi észre. Esetleg már régen meg is haltunk?
Nem is tudom elképzelni mi lehetne az, ami hirtelen utcára kergetne százezreket??!! Ha ennyi nem volt elég, és ingerküszöb nincs is, vajon lehet-e utolsó cseppet fabrikálni valamiből, és főként kiknek? Pártoknak, civileknek nem megy, ezt láttuk. Sándor Máriának, Puklinak és pedagógusoknak sem. A nehezebb ágazatok már nincsenek is, ahogyan szakszervezetek sem. A demokratákat nem lehet feltüzelni székházgyújtásra és utcakövekre. Nagyon komoly dilemma ez, és amíg ennek nem találják megoldását, addig a tömeg otthon marad. (Még az is kérdés, kell-e valaki..valakik, akiknek feladatuk lenne ezen agyalni...ha eljön az igazi spontaneitás, az tuti, hogy veszélyes lesz.)

Promenad írta...

Orbán Viktor a tüntetés láttán kényelmesen hátradől a trónszékében és kér egy kávét,miközben a következő VB selejtező esélyeit latolgatja.

remegő kezű pupista írta...

A tüntetések, forradalmak kora lejárt. Pupu téved, amikor azt írja, hogy erő kell.
Nem.
Bátorság kell és egyenesség.
Hogy pl. merj otthagyni egy melót, ha az mutyigázos. Vagy merd kivenni a gyereked a suliból, mert parancsteljesítő biorobotot idomítanak belőle.
Ott van pl. Hajós, amit a Fridi mond róla abban a bizonyos interjúban az Indexen. Azt ecseteli, hogy az ilyen mentalitású emberek tartják életben a rendszert, mert megalkusznak pénzért, hírnévért. Hajós erre írt is egy jó hosszú választ, amiben sok okosságot mond, de ezt a makacs tényt maga is kvázi megerősítette.
De ez semmi, mert "a zemberek" egy nyamvadt ingyenfánkért (akarom mondani: ingyenfunkért) is tömegével képesek félretenni a bentről kiabáló hangocskát.
Nos, kedves magyar nép, tüntetések helyett kezdetnek az is óriási dolog volna, ha nem tennénk félre a jóérzésünket, amikor valami sumákságot akarnak lenyomni a torkunkon.
Ott van az a pasas, kit azért rúgtak ki a kuplungyárból, mert a fészen teljesen konszlodált hangnemben írta le, jól esne neki, ha embernek néznék és nem szerszámnak.

Ő járt el helyesen!

Ezeket ki kell mondani, dögöljenek meg a munkaerőhiányban az ilyenek! És olyan pénzkereseti módot keresni, ahol tiszteletben tartják dolgozót mint emberi lényt. Igenis van rá mód, csak keresni kell, nem a tévé előtt sopánkodni. Ez az igazi forradalom, nem az utcáracsődülés, mert az nem ér a világon semmit.

Bár nem értek az ebben foglaltakkal mindenben egyet, az ide vonatkozó mondanivalója stimmel: http://piroslapok.blog.hu/2016/02/13/miert_nem_er_szart_sem_a_tuntetgetes

nemóvatos írta...

Ahogy elnéztem a tegnapi tömeget, hát zömmel jól szituált, láthatóan nem nélkülöző, nyugodtan, esetenként jókedvűen beszélgető embereket (csoportocskákat)láttam és arra gondoltam: őket ha hívnák sem sétálnának fel a Cinege utcába vagy a Pasaparkba és ez a szónokoknak (a szervezőknek) eszébe sem jutna.
A rendezvénynek (már a kezdés pontatlanságától kezdve) semmi dinamikája nem volt viszont a megszólalók koptatásához hozzájárult.
Talán 23-án délelőtt a Kossuth téren volna értelme megjelenni.

PuPu írta...

Kedves Ideális Nagymama, az élet bonyolultabb, mint te azt te látni véled.
Te vagy Marie Antoinette reinkarnációja: a népnek nincs kenyere - miért nem eszik kalácsot?
Majd ha téged rúgnának ki két gyerekkel a kuplungzsírozóból, te se lennél ennyire okos!
:O)))

hello írta...

Korábban minden, számomra fontos tüntetésen ott voltam - csakhogy sajnos az ember állóképessége a lába, a dereka romló állapota miatt rohamosan kopik. Ezek a fajta nyavalyák már engem is utolértek. Bánt, de már nem tudom vállalni a hosszas álldogálást, ezért ezek a megmozdulások már rendre nélkülem zajlanak. Mikor látom a beszámolókat, mindig a Toldi jut eszembe: "hej, ha én is, én is köztetek lehetnék"!

Sejtem, az én korosztályomból ezzel nem csak én vagyok így. Ez látszik meg a létszámon, Szóval a fiatalabbaknak kellene átvenni tőlünk ezen a téren is a stafétabotot.

csakafidesz? írta...

Remegő kezű...
Az írod hogy a forredalmak és tüntetések kora lejért és a győzelemhez nem kell más, csak bátorság és egyenesség.
Én meg azt mondom, hogy a naiv romantikus álmodozások kora járt le és valamit gyorsan, hatékonyan, szervezetten és tudatosan tenni kellene, mert ha netán megindul egy alulról jövő spontán kezdeményezés - előre nem tervezhető, abszolút bizonytalan végkifejlettel - akkor itt csúnya világ lesz. Az események "sárgára festik" majd a mégoly bátrak nadrágját is és az egyenes derék is valószínüleg könnyen megbicsaklik. Azt akkor nem forradalomnak, hanem polgárháborúnak fogják nevezni és beláthatatlanok lesznek a következményei. Ez egyébként már a rendszerváltás óta komolyan érlelődik, csak 2010 -ig meglévő egyensúlyi állapot és más egyéb tényezők ennek kirobbanását megakadályozták. 2006-ban éles volt a helyzet, a Fidesz egyenesen a akkori kormány megdöntésére szervezkedett.
2010-től a balliberáris erő megsemmisítő veresége megbontotta az eróegyensúlyt. Emiatt a jelenleg kormányzó pártokat ilyen veszély közvetlenül nem fenyegeti.
Ez a tüntetések komolyságán és hatékonyságán is meglátszik.
Azonban egyre nő a szegényrétegek elégedetlenségem a kilátástalan jövőtől való félelme, de egyenlőre "még hallgat a mély." Ismerjük a vulkánok működését és hatékonyságát. Egy ilyen jellegű veszély soha sem kizárható. A zajos felszinnek, azért nem árt erre odafigyelni!

Hogy mi marad utána? A nagy semmi'

Anikó írta...

A tüntetés jóval több volt egyszerű gyűlesnel, ami után a nép hazamegy és minden folytatódik, mint azelőtt.
Mielőtt valaki tucatnyi emberről beszélne, valójában több ezren voltak -ld. videót.
Ez a tüntetés ijesztő figyelmeztetés volt az embereknek, hogy a nagy mű majdnem kész, a demokratikus intézményrendszer le van bontva,a demokrácia utolsó elemét - a sajtószabadságot és a civil szervezeteket akarják most kiírtani. Ha nem cselekszünk, már nem, lesz erre lehetőség. /Jávor Benedek/.
Hadházy Ákos nemcsak a 9.000 milliárdot kitevő uniós pénzek ellopására hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a jelenlegi parlamenti többség oka a 2012-ben megváltoztatott választási törvény, amegy miatt a kisebbség kétharmaddal uralkodik felettünk. Szerinte 2018 az utolsó esély a békés parlamenti hatalomváltásra, utána már csak forradalom jöhet kiszámíthatatlan következményekkel.
Juhász Péter szerint Orbán a putyini diktatúrába vezet minket - és a választásokra ütőképes ellenzéki alternatívát ígér.
Aki nem fél a totális diktatúrától, amely nagyon hamar cselekvőképtelenségbe zár minket, az nézze meg a videót.

https://www.youtube.com/watch?v=Yzi6uy5N4SE

Wagner Zsuzsa írta...

(Y)

denis írta...

"Rogánt váltsák le, Matolcsy mondjon le, - ezek konkrét dolgok,..." - no comment!

DarthVader írta...

Hát, én ugyan utálom ezt a rendszert, mint varjú a rohadt tököt, de nem megyek tüntetni. Mégpedig dafke. Majd akkor megyek tüntetni, ha egy - legalább egy - embertől hallom, hogy: "megettem a Fidesz dumáját, és rájuk szavaztam, de kinyílott a szemem, és rájöttem, hogy az előző kormány - bár sok hibája volt, és sok dologban tehetett volna másként - kurvára nem volt olyan ördögien rossz, mint ahogy akkor lefestették, és elhitették velem - is. " Amig az van, hogy "Gyurcsány miatt van a Fidesz-nek kétharmada" - addig én itthon maradok. Hülyékkel nem tudok közösséget vállalni. Akkor ki kell inni a keserű poharat fenékig, és még azon túl is. Evvan.

Tikkelő Bonsai Cézár írta...

Tüntetni SOHA NEM hétvégén kell, hanem munkaidőben a szarlament körbezárásával..És a legszánalmasabb rész az, amikor a szervezők !! szólítják fel a tüntetőket, hogy, 2 órás volt a tüntetés, ballagjanak haza...Nincsenek illúzióim, amíg a 70-80 ezret kereső rabszolga-munkások önként és dalolva a fidesznyikre szavaznak, addig nincs miről beszélni, tehát minél rosszabb , annál jobb, hagy szenvedjen a birkája..Ezzel csupán az a baj, hogy forradalom lesz a vége..
A kollaboráns és töketlen ál-ellenzéknek, pedig be kell látnia, hogy 2018 -ban még az ördöggel is össze kell fogni/ igen a barom jobbikkal is/ és esetleg úgy megverhető a zsarnok, épp a saját igazságtalan választási törvényével.Ha nem sikerül, félő Hadházy Ákosnak lesz igaza, mondjuk szerintem nem kell 30 évet várni a forradalomra...

remegő kezű pupista írta...

Kedves Csaka!
Furcsa, hogy rendszeresen egyedül téged piszkál annyira, amiről írok. De látom, nem érted, ezért nekifutok újra.
Valamit gyorsan, hatékonyan, szervezetten kellene tenni? Oké. Szerinted ki fogja ezt megszervezni és gyorsan, hatékonyan megtenni? Mert én azt látom, hogy mindenki csak ül otthon a monitor előtt és a netes fórumokon nagy a szája, de valójában mindenki "A Nagy Valakire" vár, aki majd megteszi.
Hadd áruljam el, mi történne, ha esetleg tényleg eljönne "a megváltó". Magához ragadná a hatalmat, ami már akkor a kezében van, amikor "szervezetten fellép", majd folytatná tovább szépen, módszeresen az ország leépítését és az emberek méltóságának megfosztását. Kialakítana egy emberi robotokkal működő szép új világot. Nagyjából úgy, mint ahogy mi ma a haszonállatokat vagy a háztartási gépeket tartjuk.
Ezzel szemben amit én mondani próbálok az az, hogy ha te vagy Hajós András, akkor legyen annyi vér a pucádban és legyen annyi tartásod, hogy felállsz és azt mondod, ezt így nem. Ha te orvos vagy, legyen annyi tartásod, hogy felállsz és azt mondod, ezt így nem, nem mérgezem a betegeimet tovább kemikáliákkal. Ha pedagógus vagy, legyen annyi tartásod, hogy felállsz és azt mondod, ezt így nem, nem alázom meg és butítom el tovább a diákjaimat. Ha szalag mellet robotolsz, legyen annyi tartásod, hogy felállsz és azt mondod, ezt így nem, nem élek úgy, mint egy gép. Ha bármi vagy, legyen annyi tartásod, hogy felállsz és azt mondod, mostantól emberként tekintek az embertársaimra, sem munkám során, sem más területen nem vagyok hajlandó gyűlölködni, lenézni, kioktatni másokat, irigykedni, kicsinyeskedni, dögöljön meg a szomszéd tehenézni. Teszem a dolgom, ami egy jobb világhoz vezet, teszem azt, amit az elveim diktálnak, amitől bele tudok nézni a tükörbe és hitelesen ki tudom magamnak jelenteni, hogy ezzel előbbre vittem a világ dolgát, legyen az bármilyen apró dolog. Csak emberség legyen benne, tudatosság arra, hogy mit is művelek valójában.
És AMIVEL NEM SZOLGÁLOM A REGNÁLÓ HATALMAT, igen azt, amelyiket nap mint nap reggeltől estig szidok, de eddig nem hogy nem tettem ellene, hanem a munkámmal, hobbimmal, megnyilatkozásaimmal éppen hogy módszeresen erősítettem azt.
És ezen a szinten nem érdekel, hogy a jóskapista ezzel szemben mit csinál, mennyivel keres többet nálam a lelkéért cserébe, hány kitüntetést kap a gerincéért cserébe, bezzeg ő milyen bunkó, akkor én mér' ne legyek az, stb. Nem érdekel!
És semmilyen forradalmár, semmilyen megváltó, semmilyen macskajancsi, semmilyen tüntetés, semmilyen szerveződés NEM ÉRDEKEL!
Ennek _egyéni szinten_ kell megtörténnie! Azon embereknél, akik tartanak ott, fokról fokra, ahogy ezen az úton járnak. A többieket meg őszintén sajnálom, nekik idővel nagyon rossz lesz.
Nem tudom, ez mennyire romantikus, de meglátásom szerint csakis így mozdulhat előre a világ, sehogy másképp.
Ha normális világot akarunk, ahol béke van és szabadság, azt nem fogjuk úgy elérni, hogy hőzöngünk, egymásnak esünk, vért ontunk és keménykedünk. Nem megy! A kettő kizárja egymást. Lásd történelem.
Ennyi.

csakafidesz? írta...

remegő kezű...
Köszönöm a kimerítő választ, Te aztán nem hazudtoltad meg magad. Ugyanazt elmondtad amit előzetesen leírtál csak kicsit másképp...
Az általad megnevezett tartásról csak annyit, hogy mindösze három dolog kell hozzá: - bátorság, megértő és támogató családi háttér és anyagi biztonság.
Mert nem csak a tanártól, az orvostól, mérnöktől stb. kell elvárni a tartást, hanem az éhbérért dolgozó ápolótól, bolti eladótól, mezőgazdasági napszámostól, segédmunkástól és közmunkástól stb is.
Szerinted ez miként menne? Megsúgom, hogy sehogy. Ezek az emberek a mindennapi túlélésükért küzdenek. Nincs olyan család, aki elviselne egy forradalmár családfenntartót.
Sajnálom, hogy neb értettél meg, de amit te szeretnél az nem illik a képbe és nélkülöz minden racionalitást.

kekec írta...

Anikó: Jó lenne, ha az "ütőképes ellenzéki alternatíva" nem merülne ki a gyurcsánygyepálásban.
Abban úgysem tudják a jobboldalt felül (pardon: alul)múlni!
A tüntetésekhez meg ugyanaz kell, mint a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Az ország 80 %-a ugyanis Budapesten kívül él, és az utazás sokba fáj!

Hofipisti írta...

160 km-ről utazunk fel a tüntetésekre - majd minden alkalommal. Bevallom, egyre több bennem a kétely, hogy mi értelme is van egyáltalán. Amit a budapesti tüntetéseken tapasztalunk, az bizony egyre jobban"szalon-tüntetésnek" tűnik. Akik eljöttek - ha jó idő van, többen, ha rossz, hát kevesebben (kivétel a kockás pedagógus-tüntetés!!!) - s jól eltársalognak egymással, lehetőleg úgy, hogy a környéken állók még a szónok hangját se hallják, mondandóját ne értsék. Kedélyes összejövetelekre járunk, mintha csak elégedettségünknek adnánk hangot.
Manapság már ott tartunk, ha összejövünk ötezren, már elégedettséget hazudunk magunknak.
Szégyen és gyalázat ez, vagy netán pártunkkal, kormányunkkal ekkora az elégedettség?
Tavasszal, mikor kiderült, hogy az izlandi miniszterelnök off-shoreban érdekelt, a 320 ezer lakosú Izlandon 40 ezer ember tüntetett Reikjavikban, a miniszterelnöki palota előtt! Ha Budapest 1,5 milliós lakosságát számolom, vagy 200 ezren kellene, hogy legyünk! (No nem két millióan, mint a FIDESZ nagygyűlésén!)
Tudom, igaza van mindazoknak is, akik azt mondják, miért is mennének, úgyis mindig ugyanazt mondják. Mások meg az összefogást hiányolják. Mindezeknek is teljesen igazuk van!
A szomorú, hogy ezeket az igazságokat pont azok nem hallják meg, akiknek nyitott fülekkel kellene járniok. Ha arra gondolok, mekkora lehetősége volt az MSZP akkori elnökének 2013. okt. 23.-án a Műegyetem előtt, mikor az "összefogást" követelőket, a teljes tömeget értetlenül ellenségnek, beszéde elmondásának akadályának fogta fel, ahelyett, hogy politikusi rátermettségét bizonyítandó élére állt volna a nép követelésének, míly sikerrel bizonyította rátermettségének hiányát! Saját, és pártja nevében megakadályozta a közösséggé válás "legkisebb közös többszörösének" megfogalmazását.

Nő az elégedetlenkedők száma, de ugyanakkor lankad az elégedetlenség kifejezése!
Politikusnak, civilnek, magánembernek, mindenkinek el kell döntenie, hogy mit akar! Vágya ez az ál-keresztény, hazug, embertelen, mindent csak saját zsebre játszó, az országot már erkölcsileg teljesen tönkretevő, a népet végletekig megosztó, de hamarosan gazdaságilag is a nem süllyedhetünk tovább szintjére lejátszó, hűbéres, feudálissá váló társadalom aktív, vagy passzív résztvevői lenni - egy ismét szögesdróttal körbevett, Európából páriaként kiutált országban. Ez az alapkérdés, s erre kellene már végre egyszer hathatós választ adni - minden demokratikus párt, minden demokratikus civil szervezet, társaság, család és egyén részvételével.

nemóvatos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nemóvatos írta...

Respekt Hofipisti!
A kényelmes, jól élhető, munkalehetőséggel, szolgáltatásokkal elfogadhatóan ellátott fővárosunkban vitézkedő "ellenzéki" politikusoktól és az általuk értelmetlen helyekre, cél nélkül összetrombitált városlakóktól egyelőre nem lehet változásra számítani.
Talán ha belengetnének 2 Ft/hó telefonadót az 1-es körzet számra, betiltanák a hétvégi futóversenyeket, nem lenne többet Nemzeti vágta, esetleg rosszul sikerülne egy TEK "bemutató" (no nem a 200 ezer sim kártya adás-vétel), netán fideszközeli kézbe kerülne a Kiskegyed vagy veszélybe kerülne a ViziVB+Olimpia+stadionok csodálása..... isten ments, a 3 metróban történne tragédia?(utóbbi nem biztos, hogy hatna mert már folyik a szoktatás).
A 160 km-ről "felutazó" itt nem sokat számít azoknak akik általában "lemenni" szoktak vidékre, hogy választások alkalmával "felszántsák"(?) azt.
Most 23-án is, a gyalázatot a Blahán akarják lemosni 15 órakor.
Azt is amit a Keresztapa ezzel egy időben, a Kossuth téren, pluszba ken az országra.
Így a világ összes mosópora kevés és mosás helyett habverés lesz (ismét).

kekec írta...

Ez is milyen? Pont ugyanarra a 15 órára hirdetni a tüntetést, amikor Orbán is beszédet mond?
Aztán lehet választani, hogy tüntet vagy fütyül az ellenzéki.
Bár a gyurcsányundoritiszben szenvedők fütyülhetnek, mivel látni sem bírják a szinpadon.

remegő kezű pupista írta...

Csaka!
Nem tudom, láttad-e a Hülyék paradicsoma c. filmet. Illusztrációképpen most ez jutott eszembe. Ott mindenki egy bizonyos zöld löttyöt iszik, amit gyárilag állítanak elő és még a csapból is az folyik, mert az annyira egészséges, tudnillik elektrolitot tartalmaz. Ezt az emberek elhiszik és mindenki issza és szajkózza, hogy de jó, elektrolit. Persze, hogy mi az az elektrolit, azt senki sem tudja. Mint ahogy azt sem, miért nem terem meg a földeken semmi, pedig annyit locsolják a növényeket a zöld csodalöttyel. Aztán jön egy pasi, aki azt mondja, próbáljanak meg vízzel öntözni. Mindenki tök megütközik rajta, hogy de hát az elektrolit. Aztán kipróbálják, a zöld löttygyárból tömegeket bocsátanak el, mivel visszaesik a termelés. Óriási káosz, az emberek utcára vonulnak, munkát követelnek. Aztán amikor a tetőfokára hág a balhé, váratlanul kihajtanak a növények és szép lassan mindenkinek leesik, hogy ez így van jól, mert a növénytermesztés fontosabb, mint valami műlötty előállítása, és a mezőgazdaság is rengeteg munkalehetőséget kínál.
Nem tudom, érted-e, miért írom ezt.

Mindenki munkájára szükség van. Ugyanis nincs olyan ember, aki minden szükségletét képes saját magának előállítani. Én pl. mondjuk szabok-varrok, és ha neked ruhára van szükséged, személyre szabottan megcsinálom neked. Te meg tegyük fel, favágó vagy és hozol nekem fát, hogy legyen mivel fűtenem. Ehhez nincsen szükség arra, hogy eladjuk a lelkünket, hogy kizsákmányoló multik zsebét tömjük, hogy a munka mellett már ne jusson időnk másra, stb.
Nekünk, embereknek szükségünk van egymás munkájára. Burzsoáziára nincsen szükségünk, helikopterező propagandaminiszterre nincsen szükségünk, a közvagyon közvagyon jellegét elveszejtő bandzsákra nincs szükségünk, arra, hogy orbán mondja meg, hogy ki mit tehet és mit nem a személyes privát életében, nincsen szükségünk. Így már érted?

csakafidesz? írta...

remegő kezű...
Köszönöm a választ és a méretes ruha készítésére vonatkozó felajánlást. Egyetlen probléma van. Nem vagyok favágó úgy, hogy nem tudnám a kedvességedet viszonozni.

Vissza a válaszodhoz. Értem amit mondasz, csak azt nem értem, hogy annak amit felvázoltál mi köze van az én véleményemhez.

Erről elfelejtettél bármit is mondani. De nem baj, nem kell nekünk mindenben egyetértenünk, helyette nyugodtan el is beszélhetünk egymás mellett.

További szép napot'

remegő kezű pupista írta...

Csaka,
nem felejtettem el, azt hittem, kiderült abból, amit írtam. Sehol nem állítottam olyasmit, hogy mindenkinek mindent azonnal el kell dobnia. Ezzel szemben állítottam olyat, hogy kezdetnek egészen apró dolgok is elegendőek lennének. Hogy példát is említsek, mondjuk hogy nem nézek vajnatévét. Vagy nem fogadok el "ingyen" adományokat állambácsitól. Vagy akármi. Apró, de nagyon fontos dolgok ezek.
Amúgy meg ahogy te sem vagy favágó, én sem vagyok varrónő, mégis teszünk valamit egymásért máris, itt a bitek és bájtok szárnyain. Ki tudja, mi lesz még ebből. ;)