2016. december 18., vasárnap

VIDÁM SZOMBAT, SZOMORÚ VASÁRNAP

Tulajdonképpen megszűnt az ATV.
Kívülnézetből még úgy tűnik, hogy él, hiszen a képernyő nem üres, egy darabig még úgy csinálnak majd, mintha politikai műsorokat szerkesztenének, Rónai Egon kicsit elfoglaltabb lesz, lehet, még kis pénz is leesik a többletmunkáért, Mészáros Antónia csillaga felragyog, Havas Henrik meg nyilván örül, hiszen kolléganője távozása talán feledteti a népi bölcsességet: aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja...


Nem sok jövőt lehet jósolni a csatornának, hiszen az hagyta el, akitől ATV volt az ATV - Kálmán Olga átigazolt a Hír TV-hez.
Szinte törvényszerű volt a változás.
Mióta a tulajdonos Hit Gyülekezete történelmi egyházzá magasztosodott, azóta a nézők fontossága lecsökkent.

Ameddig szektaként kezelték, valahol Moon tiszteletes és Jehova tanúi között, addig fontos volt, hogy behúzzák azokat a nézőket, akiktől most jó lenne szabadulni, akik a jelenlegi rezsim ádáz ellenfelei, és akik veszélyeztetik a családi vállalkozás sikerét.
Ameddig kellett a néző, mert a reklámpiaci részesedésben meghatározó szerepe volt, addig kellett Kálmán Olga, mióta a kassza meghatározott időszakonként csilingel és lehet a pénzért az ablakhoz fáradni, azóta nem annyira fontos senki sem, sem a műsor, se a néző, de a műsorvezető sem, maradhat a műsorok csúcsa a Vidám Vasárnap.

Emellett átrendeződőben van a médiapiac.
Az átrendeződés abban manifesztálódik, hogy amelyik médium nem Orbán indulóját fújja, az vagy ellehetetlenül, vagy igazodik.
Kálmán Olga okos nő, ő ezt valószínűleg már akkor átlátta, amikor a csatorna fenntartója történelmivé nemesedett, és azelőtt akart lépni, mielőtt a műsorát kiherélik, őt magát pedig egy sms-értesítéssel világgá küldik.

Az okos emberek szeretik maguk intézni a sorsukat és nem várják meg, míg a sors intézi el őket.


A körülmények fintora, hogy éppen Simicska televíziójánál folytathatja, hiszen Simicska éppen olyan emblematikus figurája a rendszerváltásnak, mint Orbán, csak éppen nem állt reflektorfényben, évekig még képet se lehetett találni róla - most se sokat.
A G-nap óta viszont sok minden megváltozott a médiapiacon.
Egyrészt a napilapok mind-mind jobboldali tulajdonba kerültek, a Népszabadsággal pucolják fényesre a tükröt, melyben Orbán szereti tanulmányozni fizimiskáját, még ha az a tükör görbe is.
A televíziók piacán a TV2-t (B)Andy Vajna einstandolta, az RTL békét kötött Orbánnal, valószínűleg valamilyen ütős ígéret fejében, az ATV pedig az első nagyösszegű állami támogatással egyidőben elkezdett igazodni, rákapcsolódott a központi agyra, mely Orbán seggében fészkel.
Egy, csak egy legény van talpon e vidéken, őt meg Simicska Lajosnak hívják, és arról nevezetes, hogy elvi megfontolásokból ellenzi Orbán rendszerét, mióta Orbán kipenderítette a gazdaság irányításából.

Mellesleg említette, hogy Orbán diktátori törekvései sem tetszenek neki, ami esetleg még igaz is lehet, hiszen más az, ha a demokrácia keretei között elemeljük azt, ami hozzáférhető és nincs lecsavarozva a talajhoz, meg más az, ha valakinek pisztolyt szorítunk a fejéhez és olyan ajánlatot teszünk neki, melyet nem lehet visszautasítani.
Ki tudja, Isten útjai mellett az emberi lélek is kifürkészhetetlen, de ez lényegtelen is, hiszen praktikusan Simicska is kényszerpályán halad, a kibékülésre hajdani szobatársával annyi esélye sincs, mint libának a lakodalomban.



A televíziók piacán a hajdani szovjet tévé mintájára folyik az átalakulás, lesz százkét csatorna, százegyen Orbán szidja az Uniót az Unió pénzén, a százkettediken pedig Hajdú TEK-tábornok csapkodja a tenyerét egy gumibottal: kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?
A folyamatok világosak, folyik a nagytakarítás a médiumokban, a hangnem egyre visszafogottabb, aki nem internet-felhasználó, annak esélye sincs a tárgyilagos tájékozódásra, hiszen a rádiók ugyanúgy gleischaltolva vannak, mint a sajtó többi ága. Az ilyen környezetben viszont nincs helye egy Kálmán Olgának.
Marad Simicska, ő meg hagyja dolgozni azokat, akik értenek a munkájukhoz, és akiket nem kell minden nap agyoninstruálni, mert szakemberek - és jó szakemberek.

Természetesen a Hír TV nem lesz ezentúl sem baloldali televízió, de hát az ATV sem volt az, Kálmán Olga műsora is inkább liberális demokrata volt, mint baloldali, de egyértelműen rendszerkritikus és demokráciapárti.
Biztosan nem egy Egyenes beszéd klón lesz az új műsora, de hogy érdekes lesz, az majdnem biztos.
Persze felmerül a kérdés, hogy ki mer majd bemenni Simicska stúdiójába, de lehet, ez se baj, legalább előkerülhetnek végre új arcok is a megszokottakon kívül.



Talán Kálmán Olgának is jót tesz az új kihívás, megóvja a rutin okozta elszürküléstől.
Kívánjunk neki sok sikert, a média összes dolgozójának pedig nyugodtabb napokat és némi létbiztonságot.



:O)))

Ezt írtam róla 2012-ben:  http://www.pupublogja.hu/2012/04/kalman-olga.html
Ezt meg 2015-ben:  http://www.pupublogja.hu/2015/08/kalman-olga.html

26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igy múlik el a világ dícsőssége.

Muzsi Attila írta...

Őszintén, egyetlen politikai műsort néztem a két ország (Hu, Ro) ajánlataiból, a Kálmán Olgáét. Egy adott pillanatban úgy is fogalmaztam, egyetlen normális ellenzéki Magyarországon.

Úzbence írta...

Én az ATV-t eddig is csak Olga miatt néztem.Egyszer Kéri László az Egyenes beszédben a sajtószabadsággal kapcsolatban azt mondta,hogy egyre kevesebb helyre hívják,és ki tudja meddig maradnak képernyőn az olyan elkötelezett újságírók,mint Olga.A HírTV-t kedvelem,ki tudja meddig marad objektív hírforrás.Várom Olga új műsorát!

Erzsébet írta...

....a bejegyzés utolsó mondatával egyetértek.....

zsofi írta...

A leírtak jó-része igaz, egyetértek. De Kálmán Olga az elmúlt 10 év során maga is változott. Sokat. Ez persze normális dolog, hisz a világ is változott körülötte, az ATV közege is jócskán, és a saját világlátása is. Akinek szeme, ösztöne, némi objektív rálátása volt, észrevehette a folyamatot.
Ez nem elítélés, ez ténymegállapítás. Speciel az én világlátásomtól elég sokat távolodott.

Kerekes Zs írta...

Pár hónapja már számomra nézhetetlenné vált az egyenes beszéd, nem is annyira az elhangzottak, mint az el nem hangzottak miatt. Kálmán Olga nem csak okos, hanem felkészült is, dühítő volt, hogy tudtam, hogy tudja, hogy mit kellene, de nem teheti, hisz a kényszer nagy úr..
Simicska is okos, hosszú távra és rendszerben gondolkodni képes ember, nagy stratéga, nem az a típus, aki feláldozza hosszú távú érdekeit pillanatnyi sikerekért, nem csatákat akar nyerni, hanem háborút.. , hogy most jóra, vagy rosszra használta/ja-e ezt a képességét az egy másik kérdés, az álmoskönyv szerint nem bölcs döntés ellenséggé tenni :)
Montecuccoli óta meg tudjuk, hogy melyik három dolog kell a háborúhoz..
Kálmán Olga szövetségessé tevése nagy húzás volt, a fiúk helyében én kezdenék aggódni..
A Simicska-Orbán háború ugyanis még nem ért véget, sőt, még csak most kezdődik a hadrendbe állás, a hadüzenet 2018 kora tavaszára várható. A háború kimenetele viszont nem kérdéses, a kérdés csak az, hogy mekkora lesz a pusztítás..

Kapat írta...

"zsófi"

Csak ismételni tudnálak, egyetértünk! Valóban, a folyamat már RÉGEN elkezdődött.
Észrevettük, láttuk! Sokan.
Véleményem a tavalyihoz képest nem változott, sőt!

Cereus írta...

PuPu !

A helyzet elemzésed tökéletes, csak elszomorító !
Egyébként most majd meglátszik, kik azok akik könnyűnek találtatnak.
Kálmán Olga mellett, azért Havas Henrik is, igaz más stílusban, de teszi a dolgát !
Engedd meg, hogy én is hivatkozzam egy régebbi bejegyzésemre.
Aki Orbán ellenfele, és tiszta szívből a megbuktatására törekszik az nekem a barátom !!!
Erre kérem demokrata barátaimat is, mert ez nem a finnyáskodás ideje !
Nem voltam, nem leszek templomba járó, mert Isten hívő vagyok !
Most az Ő segítségét is kérem, ennek a rendkívül kártékony lénynek az eltávolításához.

promenad írta...

Az ATV sorsa bezeljesedett !
Ez azonban senkit nem lephetett meg,aki már régóta csak Kálmán Olga miatt ült a TV képernyője elé.
Az Egyenes beszédben már régóta érzékelhető volt a hangsuly
váltás,egyre kevésbé harcias,éleslátó,tartalmas müsor ment le esténként az Egyenes Beszéd föcímével ellátva.
Unalmas,szürke beszélgetések töltötték meg,unalmas,szürke emberekkel,akik rágták a gumicsontot,miközben azon kaptam magam,hogy este fél nyockor már-már automatikusam kapcsolgatok ide-oda /persze hiábaazután kikötök valamelyik sportcsatornánál. /Kivéve az Eurosport 2-t,amelyet január elsejével kivett az invitel a csomagból,hogy helyet adjon Palácsikné Vajna András gagyi müsorainak /Csak nehogy a Hír tv is így járjon,amire máris van példa/
Olgát tehát nyilvánvalóan visszafogták,ami lemérhető volt az utóbbi időben tapasztalható kedvetlenségén,rutinszerü müsorvezetésén.
Az ATV thát végleg elesett,béke poraira,
Várom,várjuk a megujult Kálmán Olgát,a hovatovább egyetlen nézhető csatornán.Sok sikert neki és-magunknak.

Donáto írta...

Ha őszinte akarok lenni, meg kell mondanom, évek óta már nem szerettem Kálmán Olgát.
Nem szerettem, mert a műsor címével ellentétben minden volt, csak egyenes nem.
Az a sok, többszörösen összetett mondat, az a "hímezés-hámozás" nekem sok volt, néha a beszélgető partnerei sem tudták, hogy igazából mit akar kérdezni.
Most viszont becsülöm, mert volt mersze felállni és otthagyni az ATV-t.
Sok sikert kívánok neki ismeretlenül is: D.

MoonRiver írta...

Most futottam bele abba az egy mondatba Cereusnál, amit én mindig csak hosszas és körülményes magyarázkodások árán tudtam (próbáltam) érthetővé tenni. Az Isten hívő megállapítására gondolok. Nagyszerű.
Kálmán Olga nem lesz más, normális ember mindig azonos önmagával. A lehetősége lesz más..jó esetben, erre én is kíváncsi vagyok.

CsipkeRózsa írta...

Nagyon jó írás (szokás szerint), jók a hozzászólások. Nekem is Cereus hozzászólása tetszett a legjobban.

Az ATV-t én már jó ideje nem néztem, a híradóit sem. Helyette a Hír-TV híradóit kapcsoltam be.

DarthVader írta...

Azért ne feledjük, a Hírtv, amikor még Orbán nem volt geci, geci módon torzította-vágta a valóságot, és igen nagy szerepe volt az orbáni 2/3-ban, elég ha csak az "el lehet menni"-re gondolunk. Úgyhogy én csak azért nem fogom megszeretni, mert most a geci ellen kell a híreket manipulálni.

CsipkeRózsa írta...

DarthVader,

amikor a Hírtv manipulálta a híreket, én is haragudtam rájuk, nem néztem őket.
Most nem ferdíti el a tényeket, csak elmondja, nem hallgatja el, nem torzítja. Legalábbis, én úgy érzem.

Olasz Ildikó írta...

Cereus! Köszönöm a meghatározást. Én egyszerűen csak hívőnek szoktam nevezni magamat, de éreztem, hogy nem fedi pontosan a nézeteimet. Van olyan,hogy baloldali isten hívő?
Ami az ATV-t illeti, sorsa meg volt írva a csillagokban, mióta az üzleti vallás kapott hangsúlyt.
Kálmán Olgáért egy darabig néztem, de már biztos van bő féléve, hogy nem kapcsoltam oda...
HírTV-t az ismert előzményei miatt, messzire elkerültem, de lehet, hogy néha majd bekukkantok oda.
Ha nem volna a net és a számtalan blogger, meghülyülnék.
Kiváncsi vagyok, hogy Mester Ákos távozása után a 168órát mikor szántják be?
Akkor már tényleg nem marad semmi.

Sok szerencsét, és jó műsort kívánok Kálmán Olgának!

nemóvatos írta...

Én örülök és reménykedem K.O. döntése miatt bár hosszú "kivárása" miatt nálam újra bizonyítania kell.
Azon sem lepődnék meg ha előbb-utóbb Mészáros Antónia is kényszer helyzetbe kerülne.

1970 írta...

DarthVader

Végre valaki rámutatott erre! Én pontosan emiatt nem kapcsolok a HÍRTv-re...

civilhuszár írta...

Ma délelőtt belehallgattam az ATV telefonos fórumába, melyben egy Sándor nevű, szerintem bérfikázó ekézte Kálmán Olgát mert ő
foglalkozott a fideszes egyedek magas jövedelmével. Miközben a szegények sanyarú sorsa miatt is szólított meg zembereket. Ezt azért fájlalta ez a Sándor mert megtudta, hogy Olga fizetése mennyi volt, és mennyi lesz.
Javára legyen írva Krug Emíliának, azért védte a mundért azzal, hogy nem mindegy, hogy egy média szereplő tévés az adónkból álló költségvetésből van fizetve, vagy a piaci alapon működő magán vállalkozás fizeti.
Viszont a koma csak erőlködött, hogy ami adót befizet az ATV, abból kap is vissza támogatást íg a maszek tévé is fogyaszt adónkból.
Mintha csak az agyzsibbasztó Satyát hallottam volna érvelőként.:-)

Eta írta...

Nem értek egyet, Olga ugyanúgy kérdezett világosan érthetően , a válaszadók gyenge felfogóképességével volt probléma, akikháromszor feltett ugyanarra a kérdésre is csak mellébeszéltek vagy a kollégiumban száz éve beléjükrögződött nagy semmitmondást verklizték.

civilhuszár írta...

http://nepszava.hu/cikk/1115267-nekiment-kalman-olganak-a-kozossegi-portalon-az-atv-tulajdonosa/

Sanyi lelkész sunyi ! A keresztényi szeretet, megbocsájtás, meg a sok eddigi süketelése jelen esetben érvénytelen ?
Kufár volt ő egykoron talán, akit az úr kitiltott a templomból, és így a tévét választotta további anyagi haszonszerző kufárkodás eszközéűl ?
Tartson már önvizsgálatot kedves prédikátor úr, és keressen fel egy Ferenc pápához hű tisztelendőt, akinek meggyónhatja,
a fidesz melletti politizálást, agitációját a hit gyülekezetének, istentisztelete közben.
Egy diktatura szószékről való támogatása főben járó bűn.
Eszembe jutott a hamis prófécia, és az ördögi félrevezetés egyvelegéről való elmélkedés.

NewTiborc írta...

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Tessék már tudomásul venni, hogy minden reménykedés ellenére a Hír Tv-ből sosem lesz baloldali tv, sőt még tárgyilagos és pártatlan sem. Aki bele kukkant pl. a főszerkesztők "csörtéjébe" az láthatja, hogy kik vannak meghívva. Jobboldalról a bayer kategória, ill. haverjai, akik véres szájjal gátlástalanul mondhatják a süket szövegüket. Baloldalról pedig a béna kacsák, akik türelmesen végig hallgatják a jobboldal igehirdetését. A műsorvezetés meg egyértelműen jobboldali, a kommunistázás továbbra sem elitélendő. Végeredményben ugyanúgy lehetőséget biztosítanak a jobboldalnak a nézők hülyítésére, mint az ATV az utóbbi időkben. {Pl. Az oktatásért felelős miniszter Úr háromnegyedórán át kap lehetőséget arra, hogy magyarázza a bizonyítványt, ellenfél nélkül, bólogató műsorvezetővel.} Nos, azért e körülmények mellett kíváncsi leszek az Olga produkciójára.
Mellesleg az ATV idomulása, nyalása kb. két éve kezdődött és az utóbbi időben már gusztustalan. Teljesen átvette a leeresztő szelep szerepét és így álnok módon félrevezeti azon embereket, akik bíztak benne.

NewTiborc írta...

Kedves civilhuszár!

"Tartson már önvizsgálatot kedves prédikátor úr, és keressen fel egy Ferenc pápához hű tisztelendőt, akinek meggyónhatja,"
Ne állítsd a prédikátort nehezen megoldható feladat elé. Szerinted van még csuhás aki nem a min. elnökhöz hű? A helyi lapban nem rég egy elvetemült újságírócska felszólította szegény Ferenc pápát, hogy mondjon le, mert nem képes ellátni a feladatát. Történt mindez akkor, amikor őszentsége felszólította a magyar klérust a felebaráti szeretet gyakorlására a menekültekkel kapcsolatban. Szerintem ennél lejjebb már nincs.

Névtelen írta...

Kedves NewTiborc!

Az üdítő kivétel:

http://szemlelek.blog.hu/

NewTiborc írta...

A betük szépen állnak és festenek a blogban. Ez meg a fagyos valóság. Veres püspök úr hol van? Talán blogot ír? Miért nem jár közbe az érdekükben?

http://abcug.hu/vecere-jarnak-aludni-kormendi-menekultek/

NewTiborc írta...

Nocsak, nocsak...

http://168ora.hu/mit-csinalt-vajna-habony-es-nemeth-sandor-nobuban/

Névtelen írta...

Csak egy sajtóhibát korrigálnék: helyesen? GlEICHSCHALTOL , vagyis egyenirányít. Ezt először Hitler rendszerében használták a ma is érvényes értelemben. Egy maradvány a múltból.