2017. március 2., csütörtök

ELVÁLIK A SZAR A MÁJTÓL

Már elnézést a kissé rusztikus címért, de a magyar néplélek így fejezi ki, mikor egy probléma fordulóponthoz érkezik, amikor nincs tovább maszatolás, pávatánc  meg álproblémák csócsálása - tiszta és egyenes választ kell adni a konkrét kérdésre.
Ezt a kérdést most Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tette fel, aki pozíciójából adódóan ki tudja kényszeríteni az államok vezetőiből a konkrét választ, akik - bármennyire szeretnének is általánosságokba, meg nemzeti színekkel dúsított füstködökbe menekülni - kénytelenek lesznek állást foglalni.

„Ideje kidolgozni azt az európai jövőképet, amelyen együtt dolgozhatnak az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok” – közölte Juncker, aki szerint akármilyen sajnálatos is a britek távozása, az nem állíthatja meg Európai Unió „menetelését”.
Úgy legyen.


És, hogy úgy legyen, fel is vázolt mindjárt öt választható megoldást, melyek az integráció különböző fokát és a résztvevők különböző köreit mutatják be, felölelve a jelenleg lehetséges variációkat, a laza együttműködéstől a föderális Európáig.
Ez utóbbitól kap sikítófrászt Orbán, aki öt gyerek után is úgy véli, hogy lehet kielégítő szexuális életet élni, sőt, gyermeket nemzeni is sajátkezűleg, csak nagyon kell akarni.

A probléma igazán izgalmas, megoldása meghatározhatja még ük-ükunokáink jövőjét, gazdagságát-szegénységét, biztonságát, életminőségét, hétköznapjait  is - nem mindegy tehát, hogy milyen választ adunk a kérdésre.
Mint ahogy az se mindegy, hogy milyen eljárás után adhat választ a nevedben bárki is, merthogy jelenlegi tapasztalataink szerint nálunk lassan arról is Orbán dönthet egyszemélyben, hogy melyik este és milyen pózban kényeztetheted szerelmedet, kell-e, és ha kell, akkor milyen Istent kell imádnod, továbbá kik ehetik ebben az országban a liba combját és kik csak a varjú püspökfalatját.
Habár Vezérünk bölcsessége, orbitális, sőt univerzális, hozzáértése kétségbevonhatatlan, mégsem lenne jó, ha egyedül döntene, mert a haldokló és rothadó liberalizmus a kapitalizmussal azonos tulajdonságokat mutat, tehát kiirthatatlan és virulens, mint a madárinfluenza a libaólban.


Elképzelhető hát, hogy lennének hazaárulók, akik kevésnek tartanák azt a kollektívnak is nevezhető bölcsességet, mely a Békemenet tagjaiban testet öltött haladás elveit aranyba vésett mondatokba foglalja.
Ezek úgy reppennek el Büszkeségünk ajkáról, mint békegalambok az olimpiai nyitóünnepségen - habár a budapesti olimpia döglött galambjai szépen bemutatják a kockázatot is...

Tudom, sokan vannak ebben az országban, akik Petőfivel értenek egyet:


Kietlen pusztaság 
Ez, amelyben lakunk; 
Nincs egy bokor se', hol 
Meghúzhatnók magunk. 

Itt kívül a hideg, 
Az éhség ott belül, 
E kettős üldözőnk 
Kinoz kegyetlenül; 

S amott a harmadik: 
A töltött fegyverek. 
A fehér hóra le 
Piros vérünk csepeg. 

Fázunk és éhezünk 
S átlőve oldalunk, 
Részünk minden nyomor... 
De szabadok vagyunk!



Gyönyörű perspektíva, mígcsak ott nem döglődünk egy kietlen pusztaság közepén - ezt azok szokták favorizálni, akik még soha, egyetlen napot se fáztak, soha nem éheztek, és ha fázót és éhezőt láttak, hát sürgősen elfordították a fejüket - szörnyű lúzer ez a farkas, mondták...


Szóval, nem akarok én tippeket adni, hogy ki, melyik megoldásra adja voksát, a lényeg, hogy valamelyikre adhassa.
Méghozzá értékelhetően, tisztán és korrekt körülmények között, és ne kelljen szavazata leadásához személyesen, gyalog és mezítláb végigmenni az Üvegúton, mely ketrecünk kerítése mellett vezet, az ország határai mentén.
Az út minőségét majd Mészáros Lőrinc, a magyar Seggberg szavatolja, az üvegcserepeket Nagyurunk borászata szállítja, csak előtte még elénekli a "Megjöttek a fehérvári huszárok" című örökbecsűt, majd falhozvágja a borosüveget és/vagy Anikó asszonyt...
A választási kampány felettébb alkalmas lenne arra, hogy a kérdéssel kapcsolatban mindegyik párt és Orbán mindegyik nehéz pénzeken gründolt kamuszervezete kifejtse álláspontját.
Van egy konkrét javaslatom is: a civil szféra tegye magát - kivételesen - hasznossá, állítsanak össze neves közgazdászok és társadalom-tudósok egy ötven-száz kérdésből álló kérdőívet, melyre a választásokon résztvenni kívánó pártok válaszoljanak.
Mindegyik ugyanazokra a kérdésekre, és olyan kérdésekre, melyekre a választó joggal várhat választ.
Hogy nehogy megint csak a választás után derüljön ki, hogy a "folytatjuk" kitétel a lopásra értendő.


:O)))

14 megjegyzés:

Kibic37 írta...

PuPu, javaslatod tetszetős, de sajnos sok az ellenérdekelt. És ők vannak közelebb a döntési szintekhez. :((
Mások - Hozzád hasonlóan - egy összeurópai népszavazásban látnák a megoldást.
Orbán is valami hasonlóra gyúr, csak ő ezt Nemzeti Konzultációnak nevezi.
A magam részéről az ötödik változatot (föderális Európa) támogatnám, de sajnos éppen erre a legkisebb az esély. Hála a nemzetállamok eszmeiségének, amelyről ismételten elmondható, hogy az érzelmek diadala a racionalitás felett.
A történelem fogja bizonyítani...

Geza írta...

Jah, nepszavazas … Ez majdnem ugyanaz, mintha a fafej mondanaa meg a frankoot. Majd pont most fog a neep magahoz terni… A penz nagyreszet mar megkaptuk, szoval minek az EU-ban maradni. Majd a Visegradiak osszedugjak, amit ossze kell dugni (egyelore csak a fejuket) es kitalaljaak a nyugattol elkulonult leet diszkret szepseget, es mindenki boldog lesz az egyesult Kelet Europaban. Szeep homogeen, poshadt resze a vilagnak, amely megerdemli a sorsaat, mert ugy dobta el a demokraciat es a szabadsagat, hogy semmit nem kapott erte, es erre meeg buszke is raadaasul.

nemóvatos írta...

Az írásban forgó ötpontos forgatókönyv vázlat az EU vezetés lustaságáról, kényelmességéről, uram bocsáss alkalmatlanságáról szól.
Parttalan vitáknak enged teret, miközben sunyi módon előkészíti a magországok összezárását, a keleti bővülés előtti állapotokat, azok hátrányai nélkül.
(Pl.: Jól jön majd a hátsó udvarban termelt atomerőművi áram a tisztaszoba lapos TV-jébe meg a gazda villanyautójába)
Nyoma sincs a brexitből kovácsolható előnyöknek, az orosz "tömegvonzás" ellenszerének.
Úgyhogy 50-100 kérdéssel a jónép szeme még inkább el lenne fátyolosítva.
Talán vezetni kellene ezt a közösséget és nem ötletelni, mert van egy fogadásom, hogy zumbejspiel a Nagyeszű ebből az öt lehetőségből a hatodikat vagy a hetediket fogja eröltetni és itthon szajkózni.
Gézához:
Az is előfordulhat, hogy Viseg(g)rádi két törpét a "csehszlovákok" kijózanítják.

góbé írta...


Ez az öt forgatókönyv engem inkább az indokolatlan toleranciáról győz meg.
Egy tökösebb EU-vezetés azt is mondhatná: Na fijjug! 10-12 éve euró-milliókkal támogattunk benneteket, ha ez nem volt elég a felzárkózásotokhoz, akkor az Isten pénze sem elég.

Az USA, hogy a britek kilépnek még barátságtalanabb lesz, Kina a nyakunkra nőtt, nincs sem időnk, sem lehetőségünk azokkal vacakolni, akik csak a jogaikat ismerik, a köletezettségeiket meg lesz@rják, ahol tudnak, keresztbe tesznek a közösségnek.

Európa, igy a magunk jól felfogott érdekében megcsináljuk az Egyesült Európát, közös hadsereggel, egységes külpolitikával, adórendszerrel, ügyészséggel, miegyebekkel...

Bárkit szivesen látunk akik elfogadják és betartják az új szabályokat ugyanakkor tiszteletben tartjuk s elfogadjuk a távolmaradók szándékát.

talalom írta...

Nemóvatos! A megjegyzésed az iskolapéldája annak a mentalitásnak, ami miatt igen nehéz - csaknem lehetetlen - kikerülni a csávából.
1982-ben olyan szakszervezeti törvényt hoztak, ami szinte egyenrangúvá tette a gazdasági vezetéssel az érdekvédő szervezetet. Nem véletlen, hogy szinte elsőként semmisítették meg, (mint a tőkebeáramlás legfőbb akadályát), még a Németh kormány idején.
1982-ben alig néhány helyen éltek vele - 1-2 nagyüzemben. Ha most azt mondod: ugyan, a szakszervezetek is "összezártak", azt mondom: igen. Ha akadt is olyan, aki élt volna ezzel a joggal (személyes élmény, nem én voltam), azt néhány hozzád hasonló megfúrta. Ahelyett, hogy ellenőrizték volna, - a beszámoltatással - simán ellehetetlenítették, hogy a helyébe immár az akkori hatalom békés képviselőjét ültessék, aki képes volt korrumpálni a leghangosabbakat.

Attila írta...

Üdv!

Teljes mértékben egyetértek Góbéval. Elég már a maszatolásból, tegyenek már valamit az ilyen gerinctelen vezír félék ellen. Fogják már fel, hogy ezek nem értik a szép szót!

Attila

Promenad írta...

Igen,nekünk csak a hátsó udvarban lesz a helyünk.
Oda manővereztük magunkat.

PuPu írta...

Csak mellesleg említeném, hogy az európai problémával kapcsolatban mindössze azt jegyeztem meg, hogy jó lenne, ha Orbán nem egyszemélyben döntene az ország sorsáról, hanem neked is lenne beleszólásod, legalább egy szavazat erejéig.
A javaslatom pedig az országgyűlési választásra vonatkozott, legyen egy kérdéssor, melyre minden induló párt válaszoljon, mert jelenleg minden párt maga találja ki a kérdést és utána válaszol rá a saját szájíze szerint.
Szeretné, ha a lányát megerőszakolná Ali baba és a negyven rabló?
A Fidesz Magyar Polgári Párt ellenzi az erőszakos nemi közösülést és a kevert etnikumokat!
Stb...
De hiszen leírtam, nem?
:O)))

PuPu írta...

Kedves Góbé, ha te belépsz egy klubba, akkor utána jogosult vagy a döntésekben is résztvenni, ha a fejed felett akarnak dönteni, akkor törd össze a tükröket-fotelokat.
Jogodban áll rosszul is dönteni, de a döntés joga a tied kell, hogy legyen...
A klub alapszabálya szerint...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Attila, éppen ez történik - nyilatkozni kell, hogy ki mit akar, aztán annak megfelelően lépni...
:O)))

nemóvatos írta...

Góbéhoz csatlakozom, Talalomot meg sajna (az én hibám, de)nem értem.

góbé írta...


Üdv PuPu, 10.15 !

Amit irtál, számomra evidencia, nem igazán értem a motivációt, avagy hol is van ellentmondás???
Mondod, "... Jogodban áll rosszul is dönteni, de a döntés joga a tied kell, hogy legyen...
A klub alapszabálya szerint..."
De ez csak akkor igaz, ill. korrekt, ha a klub szabályait betartom.
Ez a "rosszul döntés" is érdekes! Ki, és mi alapján itéli meg hogy egy döntés jó, avagy rossz??
A hatalom döntése miszerint legyen egy Mészároslalának 1300 hektárja, nekik az qurvajó, de
akinek nincs hovatennie a 250 birkáját, annak maga a halál...
Persze legyen meg a döntés joga, de valahogy azt is meg kellene oldani, hogy a döntés felelőssége, és annak következménye is a döntéshozóé legyen, akár büntetőjogilag is.
Merthogy ez igy korrekt!



talalom írta...

Góbé! Négy évente tiéd a döntés joga. A politikai vezetők pedig viselik a döntéseik felelősségét - elvesztik a szavazók többségének bizalmát.
A ma regnálóknak 7 éve biztos a többségük.Én már azt sem értettem, hogy hogyan lehet olyan alakulatra szavazni, amelyik nem képes elárulni, hogy mit kíván tenni.Igaz, nehéz is lenne, hiszen úgy 15 éve az a program, hogy "majd aviktor megmondja!"És:nem szeretnék olyan országban élni, ahol a büntetőjog nem a törvényeken alapul, hanem az épp aktuális népi dühökön. Ezért kell/ene nagyon alaposan körülnézni, mielőtt a törvényhozókat (országgyűlési képviselőket) megválasztod. És még a szavazás ELŐTT számon kérni: mi a célod,és hogyan akarod elérni?
Nagyjából ez a válaszom Nemövatosnak is. Ha úgy gondolja, hogy fontos lenne az EU tagjának lenni, akkor nem küld az EU parlamentbe többségében olyan képviselőket, akikről legkésőbb 2002 óta tudni lehet, hogy a leghőbb vágyuk, hogy senki ne szóljon bele abba, hová teszik a közös európai és magyar pénzeket. Ja,hogy közben "nemzeti szuverenitásról" hablatyolnak? Valaki (tán Márai) olyasmit mondott, hogy aljas gazemberek legfőbb menedéke és takarója a "hazzaffyságh". Nagyon igaza volt.

Attila írta...

Kedves Pupu!

Valahol ott motoszkált bennem, hogy nem lesz ebből semmi. Majd a vezir és csatolt kollégai húzni fogják az időt minden lehetséges módon. Éppen ezért kellene a sarkukra állni ott Brüsszelbe, és nem hagyni elbagatellizálni a dolgokat. Véleményem szerint aki nem odavaló, azt rövid úton ki kell penderíteni az EU-ból. De mi lesz akkor az üveghídból? :)

Attila