2021. június 6., vasárnap

KÜLPOLITIKÁNK KÍN(J)AI





Hát bizony, nem egyszerű történet ez, mint amikor a hangya kivont karddal száll szembe az elefánttal...
És a hangya számára ez még annyival bonyolultabb is, hogy nemsokára döntés kell szülessen arról, hogy a nép a továbbiakban a hős hangyákra, vagy a közhatalom jelenlegi ravasz és telhetetlen birtokosára a törpehangyászra bízza az ország ügyeit - meg persze a pénztárcáját is.
A hangyász iparszerűen lop, a hangyák iparszerűen bíznak benne, hogy a hangyászt erről le lehet majd beszélni, különösen most, mikor már nem csak a jelenlegi pénztárcát fosztogatja, de a jövőnket is ellopja.
Karácsony Gergely azt gondolja, hogy levelezéssel megoldható a dolog, és felszólította csatlakozásra az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket is, nem is eredménytelenül.
Azonnal csatlakozott hozzá Dobrev Klára, aki javasolta, hogy ha már, akkor egy koszból a Budapest-Belgrád vasútvonal ügyében is tudassuk, hogy arra sincs szükségünk, és nem fogjuk eladósítani hazánkat idegen érdekekért.
Helyes a törekvés, a Jobbik szavazóbázisára tekintettel talán még vissza lehetne követelni a Monarchia százötven hektáros, Tiencsin városában valaha létezett gyarmatát, persze ehhez még kellene az osztrákok jóváhagyása is, akik sajnos általában több ésszel rendelkeznek, mint mi, így nehéz tárgyalásoknak néznénk elébe.
Ha sikerrel járunk, már csak azt kellene kitalálni, mit csinálunk a tizenötmillió helyi lakossal, annyi illatos csirkét, amit ennyi kínai képes lenne kisütni, még akkor se tudunk megenni, ha segítségül hívjuk Németh Szilárdot...
Hogy érdemes-e Kína csatlósának lenni Európa peremén, arról az albánok tudnának mesélni, akik a megrázkódtatást nem is bírták ki kábítószer nélkül, ma is azzal foglalkoznak nagyüzemileg.
Hogy mi nem vagyunk Európa peremén?
Nem hát, de ha Kína csatlósai leszünk, akkor ez a helyzet gyorsan megváltozik...


Nem egyszerű ez, hiszen a XXI. század vezető hatalmával való viszonyról beszélünk, arról a hatalomról, mely legjobb úton halad afelé, hogy az Egyesült Államok helyét átvegye a hatalmi rangsorban, és erre minden esélye meg is van.
Nem holnap, de egy értelmes állami külpolitika nem is két napra tervez előre, csak példaként említeném, hogy Kína évtizedek óta építgeti hadállásait Afrikában, iskolákat, utakat épít, és hát felénk sem az ominózus projektek az egyetlenek, melyek Kína világkereskedelmi, egyben világhatalmi törekvéseit szolgálják, vannak errefelé más projektek is.
Nem is baj ez, hiszen a világ globalizálódik, be kell illeszkednünk a nemzetközi munkamegosztásba, meg kell találnunk a helyünket és értékünket az újraosztott pakliban, és rajtunk is múlik, hogy ne mi legyünk a tök filkó.
A baj az, hogy a magánérdek felülírja  a közérdeket, merthogy ez esetben is azt kell nézni, hogy kinek az érdekében történik valami.
Kínai részről az ügy egyértelmű és tiszta: Kína érdekében történik a vasúti fejlesztés, Kína politikai terjeszkedése érdekében történik egy kínai egyetemi campus telepítése Európába.
Magyar részről a kérdés nem ilyen egyszerű.
Itt a Belgrád-Budapest vasútvonal építése a jelenlegi kondíciókkal nem érdeke Magyarországnak, de érdeke lehet Kínának, főként, ha nem neki kell fizetnie a számlát, ha az üzemeltetés költségei sem őt terhelik, ha a létrehozás kínai hitelből történik, melynek kamatai őket illetik.
Természetesen, ha Orbánt tekintjük Magyarországnak, akkor bizonyos háttérszerződések realizálása esetén Őfőméltósága nyertese lehet az ügynek, unokái ás ükunokái imáikba foglalhatják majdan a nevét, de Gipsz Józsi a Viharsarokból ebből nem profitál semmit, még munkahelyet se, hiszen ez a vasút már nélkülözné a baktert, a bakterházat, sőt, még Bendegúzt is.
Kínának meg az ő korrumpálására szánt összeg meg se kottyanna, nem is tudom, hogy hívják Pekingben az alkotmányos költséget.


Az egyetem ügye kicsit bonyolultabb, mivelhogy most éppen arrafelé tartunk, hogy ne legyen állami egyetemünk, amit még bonyolít az a helyzet is, hogy meglévő egyetemeink egy része csak nevében egyetem, értékük a világ egyetemeinek rangsorában a "futottak még" kategóriában szerepel, oktatóik pedig alulfizetettek, a tehetségesebbje vagy szerencsésebbje már nyugaton él, tanít, dolgozik.
Ezért is volt bűn a CEU elüldözése, és ezért kellene örülnünk a Fudan Egyetem budapesti campusának.
De a jelenlegi feltételek szerint nincs minek örülnünk, legfeljebb ha Orbánt tekintjük Magyarországnak, stb. stb. - lásd fentebb.
Ezt az egyetemet Gipsz Józsi soha nem lesz képes megfizetni az unokájának, legfeljebb akkor, ha a kínaiak biztosítanak magyar hallgatók részére évente a hallgatói létszám felének megfelelő számú tandíjmentes helyet.
Erről jelenleg nincs szó, és ez az egész ügy egyébként is okafogyottá vált, hiszen belátható időn belül nem fogunk olimpiát rendezni, márpedig ez az egész történet ebből a célból került megtervezésre.
A Diákváros remek beetetés lett volna, egyben kiváló olimpiai falu, ez persze tetszett volna a kínai félnek is, hiszen remek propaganda-lehetőség: olimpiai falu a kínai egyetem campusában.
A költség a mienk, a lakások az egyetemé, a dicsőség Orbáné, neked meg az jut, ami a hetedik gyereknek...
Kínában a korrupciót egyszerűen intézik, a delikvens letérdel valamelyik város főterén, aztán a lakosság zajos helyeslése közepette fejbelövik.
Lehet, ezt kellene még a Fudan campusának építése előtt bevezetnünk errefelé is...
Mindemellett meg kellene próbálnunk normális, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat fenntartani a világ vezető hatalmaival - Indiával is! - a XXII. század állítólag az övék lesz, - jönnek a cigók, már el kellene kezdeni felkészíteni a népet erre és a  mohamedán ujgurok helyett legnagyobb hazai kisebbségünk helyzetét rendezni, gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan, ugye...
El kellene kerülni, hogy az ellenzék túltolja a biciklit, nem lenne jó szembekerülni Kínával, de az oroszokkal sem.
És tudomásul illene vennünk: ebben a környezetben mi nem vagyunk tényezők, alkalmazkodásra vagyunk ítélve.

Nem Orbán rendszeréhez, hanem a világhoz...

:O))) 

6 megjegyzés:

KZs írta...

Pupu, tényleg nem értelek... Most majdnem 8 milliárdan vagyunk ezen a bolygón, ebből úgy kicsit több mint 9 millió magyar állampolgár, és mi akarjuk fújni a passzátszelet? Szerinted észrevenné a világ ha nem lennénk? Kvázi statisztikai hiba vagyunk :)
Ettől még persze Orbán nem csinálja jól, egyetlen esélyünk az erős egységes Európa, mely főhajtva, hamut szórva fejére, ruhát tépve kezet nyújt, amíg még nyújthat. A kapitalizmus így is úgy is összedől. Az egyetlen kérdés, hogy mekkora emberáldozat árán.
Történelmi távlatokban mérve pillanataink vannak erre.
Az "ellenzék"? A totálhülyék gyülekezete..Semmit sem értenek, semmit sem látnak, csak jó ücsülni jól fizető állásokban. Nincs koncepció, nincsenek tervek, legfeljebb csak a dögöljön meg a szomszéd tehene is, meg az utánam az özönvíz..
Nézd meg ezt a covid őrületet: már bizonyítékok erdeje tornyosul,hogy ez volt a legnagyobb átverés show, a legnagyobb emberiség ellen elkövetett bűntett, amit az emberiség megélt, és az "ellenzék" még mindig üvölti, hogy maradj otthon, hordjál maszkot, oltakozz!
És te ezektől remélsz bármi jót?
Történehet- e velünk jobb, mint hogy Budapesten lenne a világ egyik legjobb egyeteme?

1970 írta...

Kedves PuPu!

Én viszont jól értelek és igazat adok Neked. Sok mindennel tudnék vitatkozni, amit KZs írt, de sajnos az "ellenzékkel" kapcsolatban igaza van. De szerintem ezt Te is jól látod...

Kapat írta...


Kedves KZs!
A "legnagyobb átverés show" 30 millió ember halálát okozta. A szkeptikusokat pár napra beosztanám covid osztályra, nézze végig a szenvedést és az ott dolgozók heroikus küzdelmét a szinte lehetetlennel. Sajnos, ha lebecsüljük a problémákat, azzal nem szüntetjük meg azokat!A kormány tisztességtelen haszonszerzése  a tőlük megszokott módon történt, még ebben a szörnyű helyzetben is.Az emberi élet tisztelete viszont megkívánja, hogy ne csupán statisztikai adatként kezeljük őket. Minden embernek aki él a földön, egyenlő jogainak kellene lenni a tisztességes életre, függetlenül az ország és népessége nagyságától.Nem élhetünk teljes reménytelenségben! Igen, én remélek az ellenzéktől nemcsak ellenállást, hanem megoldást is. Sok tisztességesen gondolkodó embernek van elege az orbáni maffia telhetetlen, aljas hatalomgyakorlásából.Ami pedig Kínát és Oroszországot illeti, biztos vagyok benne, hogy hatalomra jutása esetén, az ellenzék diplomatikus, intelligens és tisztességes kapcsolatra törekszik velük.Orbán ebben az esetben is csak a saját pozícióját félti, igyekszik erősíteni, mindegy hogy kivel, hogyan, milyen áron! Egy beteg ember irreális álmait erőszakolja egy országra.Ami az egyetemet illeti, nem hiszem, hogy bárki kifogásolná, ha Kína egyetemet akarna létesíteni nálunk, a saját költségén, megfizetve az általunk biztosított lehetőségeket. 

stirlitz írta...

Volt nekünk jó egyetem CEU-nak hivták azt is ő vágta ki, ráadásul azt nem mi fizettük. Szerintem a ellenzék jól tette amit tett vitya 30 éve lassan mindenki ellen uszítt közben meg röhög a markában, én nem akarok fizetni az ő bujtatott lopásai + hitel felvétele miatt: egyetem, paks2, vasút stb ennek semmilyen hasznát nem fogja az 99% embereknek élvezni csak a fideszes elit fog belőle profitálni majd amikor én is kapok belőle valamit mert ezzel max jó zsíros adósságok leszek amit majd jól ki fizetnem, a hasznát meg soha nem fogom látni. :( Ő gyerekük fog egyetemre járni, ő kapják sápot pak2-ből stb

stirlitz írta...

Volt nekünk jó egyetem CEU-nak hivták azt is ő vágta ki, ráadásul azt nem mi fizettük. Szerintem a ellenzék jól tette amit tett vitya 30 éve lassan mindenki ellen uszítt közben meg röhög a markában, én nem akarok fizetni az ő bujtatott lopásai + hitel felvétele miatt: egyetem, paks2, vasút stb ennek semmilyen hasznát nem fogja az 99% embereknek élvezni csak a fideszes elit fog belőle profitálni majd amikor én is kapok belőle valamit mert ezzel max jó zsíros adósságok leszek amit majd jól ki fizetnem, a hasznát meg soha nem fogom látni. :( Ő gyerekük fog egyetemre járni, ő kapják sápot pak2-ből stb

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Most én sem értelek. Szerinted mindent engedjünk meg Putyinnak és csing csang csungnak, a jó kapcsolat kedvéért?