2024. február 12., hétfő

ELDOBHATÓ ELNÖKÖK



Hát most aztán igen meglepődtünk.
A múlt hétvége maga volt a győzelmi mámor, az ellenzék győzelmet aratott az önkényuralmon, Novák Katalin lemondott - ez igen!
Olyan, mintha a csordából az egyik ökör odaszart volna az istálló küszöbére, a lódoktor hasraesett rajta és a gazda elküldte a vágóhídra a gyanúsítottakat.
Most várhatjuk, hogy legközelebb melyik ökör hova csinál egy szép méretes lepényt, és fogadásokat köthetünk arra, hogy legközelebb az ökrök mennek a vágóhídra, vagy az meg a trágyadombra, aki hasraesett.


Semmi nem történt.
Az egyik seggnyaló kegyelmet adott a másik seggnyalónak, mindketten abban a hiszemben, hogy a Legnagyobb Segget nyalják.
De elkalkulálták magukat, mint az óvodai dolgozó, aki cicát abuzált, és ez kiverte a bölcs magyar társadalomnál a biztosítékot.
Az ellenzék valószínűleg valami romlottat ehetett és beteg lett, mert pontosan azt csinálta, amit kellett, - megragadták a fogást az óvatlanul vagy a hülyeségükben korlátlanul bízó Orbán herezacskóján és megszorongatták, most pedig törik a fejüket, hogy hogyan tovább, miközben várhatják az ellencsapást.
Ami most folyik, az a hatalom kármentése, a maximális hatáshoz szükséges minimális áldozattal.
A feláldozottak egy része kussol vagy dekázik és várja a "Jótett helyébe jót várj!" díjat, más része megvilágosodik, - nekik később egy marék pénzzel betömik a szájukat vagy leesik a létrájuk  - az eredményt tekintve ganz egal.


Most előkerül majd valami erkölcsi gigász és tisztánlátó,  aki ki fog oktatni, hogy ez a fanyalgás helytelen, annak is örülni kell, hogy a rablóbanda kirugta a szakácsnőjét, aki elsózta a levest.
Hát én akkor örültem volna, ha akkor kényszerítjük rá kirúgásra a bandavezért, mikor a szakácsnő belecsinált a kondérba, melyből minket is kinálgatnak.
Mikor kegyelmet adott Budaházynak és eltűrte, hogy az megdicsőülve, lóháton tartsa ebből az alkalomból didalmenetét.
Aki miatt most a balhé kitört, az súlytalan figura.
Emellett nem derült még fény arra sem, hogy ki lökte meg a szakácsnő könyökét, mikor a sószsákkal a kondér mellé állt.
Budaházy viszont a magyar szélsőjobb emblematikus figurája.
Terrorista, aki robbantgatott, baloldali politikusokat próbált fizikai erőszakkal megfélemlíteni.
Terrorista szervezetet épített és kegyelme alkalmából is nyilvánvalóvá tette, hogy folytatni kívánja eddigi tevékenységét, bármennyire is összeegyeztethetetlen az a jogállammal.
Az egyik kegyelmes úr védencét, a pedofilt kasztrálni és gyógyszerezni kellene, őt magát egy tekintélyes pénzbírság kíséretében eltiltani a gyermekek között végzett munkától.
A terroristát meg becsukva kellene tartani, ameddig veszélyes a társadalomra, a kovetőivel együtt.

Természetesen ez megint olyabn magyaros eljárás, a mérce errefelé soha nem egyenlően mér.
A potenciális pedofil fideszes Kaleta, a hasonló bűncselekményekért elítélt SZDSZ-es Lévay Levente tulajdonképpen megúszta a dolgot, pedig az ő bűncselekményük közvetlenül és személyesen kapcsolódott a pedofiliához.
Jelen esetben a szálak igen magasra vezetnek, a felbújtók személye lenne érdekes, de hát ne várjunk az ellenzék embereitől emberfelettit, nem erre vannak szocializálva.
Az egész ügy szépen mutatja a magyar társadalom beteg voltát, a magyar igazságszolgáltatás gyengeségeit, és hát azt is, hogy az ellenzék sem mentes a jogellenes - és erkölcsellenes - motívumoktól.
Tulajdonképpen fejtől büdösödik a láb, mondja a közvélekedés és ameddig a Szeretett Vezér lesz hatalmon, addig mást ne is igen várjunk, legalábbis ha realisták vagyunk.


Azért a bennem megbújó idealista epedve várná, hogy az ellenzék ezt a jól kommunikálható és a társadalom ingerküszöbét elérő ügyet legalább az önkormányzati választásokig komunikációs szempontból életben tartsa.
A realista meg azt mondja, hogy két nap múlva már megint egymással lesznek elfoglalva, és még örülhetünk, ha nem derül ki Gyurcsányról hogy pedofil.
Vagy Sorosról, aki Szűz Mária társaságában hajdan felketeste Alcsútot, és amikor ott egy gyerek felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának, bosszúbol  abuzálta, ezt tanúsítja egyébként Soros behorpadt homloka. 

Egyébként híve vagyyok a Köztársasági Elnök közvetlen választásának, csak az a félelmem, hogy a mai viszonyok között a keresztneve Viktor lesz.
Én már éltem akkor, mikor még Magyarország normális ország volt.

Téli estéken, ha kint hull a hó, majd mesélek róla a dédunokáknak...


:O))) 

32 megjegyzés:

Nyista írta...

Sírva röhögök ezen a bohózaton. A nagybelű napoleon meg benyúl a fiókba és elővesz egy ùjabb kesztyűbábot. Vagy az sem. Lehet, hogy Laca marad az elnök?

1970 írta...

Kedves PuPu!

Bizony már a Budaházy ügyért ki kellett volna rúgni páros lábbal. Kisgömböccel együtt, de ez az "ellenzéknek" nevezett massza arra is alkalmatlan, hogy ezt a ziccert felhasználja. Meg - őszintén szólva - egyre kevésbé hiszem el, hogy ezt az "ellenzéket" zavarja a szélsőjobb.
Én is éltem már akkor, amikor ez az ország még normális és élhető volt, igaz, nagyon fiatal voltam.

anteus írta...

Semmi nem történt?

Akkor nem folyna minden kormányzati elemből a hígfos.

Ugyanakkor:

1./ Egy luftballonnak mindegy, hogy felül, oldalt vagy alul szúrják meg egy gombostűvel.
Irodalmi hivatkozás: A kisgömböc és a bicska népmeséje. Szerencse, hogy ezt a
gyerekkönyvet nem eszi a tehén.
2./ A pedofília szakszerűen leírt betegség - s milyen nem büntethető.
3./ Ha tudjuk miről akarunk beszélni, akkor a szóban forgó bűncselekményt a nevén nevezzük:
szexuális erőszak, valamint Kónya esetében bűnsegédi bűnrészesség. Mindkettő vaskos
büntetési tételekkel terhelhető.

Anyám gyakran mondogatta: "Lassan járj, tovább érsz." Ez különösen a küszöbi trágya esetén nyilvánvaló - mert könnyen fejjel a jászolban köthetünk ki, a könyvek között.

PuPu írta...

Kedves Anteus, bizonyára tévedtem, valóban meglepő dolog történt. a seggnyalók segget nyaltak.
Egyikük meg most kimarad a fincsiből, ezen megsértődött és most erkölcsi gigásszá tornázza fel magát, miként Simicska is tette.
A tanulság ebből az, hogy soha nem azt a segget kell nyalni, amelyik odakínálkozik, hanem -még ha éppen reformátusok lennénk is - a Szent Segget a Karmelitában.
Egyébként:
1. A gyerekkönyvet is eszi a tehén, mert annak is mindegy, hogy mi van odanyomtatva, olyan neki a cellulóz. mint neked a műveltség: eledel és a tehén se tudja, mitől hízik...
2. A pedofiliát nem is büntetik csak azt a személyt, aki ennek következtében követ el bűncselekményt.
Te például gondolati síkon mindenféléket elkövethetsz, például fizikailag kényszerítheted kiskorú gyermeked, hogy katalógusokat és idézeteket magoljon, de ha nem teljesíted szülői kötelességed és iskola helyett ezt kényszeríted rá, akkor az önkény megbüntet, és ezen az se segít, ha közben bubópestised van.
És ezen az se segít, ha lassan jártál és a fejed nem a Platon összes törte be, hanem a jászol betonpereme.
:O)))

anteus írta...

Elfogytak az érvek, helyettük megjelent a személyeskedés.

Mit tudsz te rólam? Semmit. Mint szülőről meg pláne semmit. Nyegle, lekezelő és fölényeskedő kijelentéseid nem válnak a javadra. Nem kellene ahhoz többezer könyv, hogy stabilan megmaradj a tisztességes véleménycsere útján.

Egyébként Arisztoklész összes műve mindössze három kötet, csak hülyeség ellen jó, fejbetörésre nem alkalmas. Még egy kiherélt kisbika sem lakna jól vele.

PuPu írta...

Tulajdonképpen eddig is megvoltam a magam tudatlanságában, bár ma már többet tudok így is rólad, mint kívánatos lenne.
Például tudom, hogy nem tudsz olvasni, már amennyiben ezen a szövegértést értjük, ugyanis egy szót sem írtam rólad, mint szülőről, hiszen azt sem tudom, hogy van-e gyermeked.
Amit írtam, az egy példabeszéd volt, persze ennek megértéséhez el kellene vonatkoztatnod jólfejlett egocentrizmusodtól és nárcizmusodtól, ami láthatóan nehezen megy...
A gugli egyébként a barátunk, mégis néha ellenséggé válik, különösen ha felületesek és dühösek vagyunk.
Platon harminchét művet hagyott hátra, ezeket magyarul három kötetben adták ki, és a jászol széle betonból van
Az Arisztoklész keresztnév és ez esetben csak arra jó, hogy zavart keltsen benned,még szeremcse, hogy nem zenésznek nézted...
Marhára nem érted, hogy miről is van itt szó, - biztosan az én hibám.
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Az sem most volt, hogy Magyarország egyáltalán hasonlított egy országra. Nemhogy normális ország lett volna! Ehhez is szükség volt két elvesztett világháború és egy negyven éves megszállásra... Ebben a negyven évben volt egy olyan 33 éves időszak ami kétségtelenül az ország történetének legnagyobb fejlődését hozta. A világ talán kevésbbé hálás ezért de én is annak a rendszernek vagyok a "terméke". Mert, ha nincs az a rendszer akkor a pesti asszimiláns zsidó lány aki az én anyám volt sosem találkozik a nyírségi parasztfiúval a nyíregyházi főiskola szakestjén... aki meg az én apám. És akkor sosem jön létre a géneknek az a csodás kombinációja ami most én vagyok. ;-)
Viszont nagyon tartok tőle, hogy az az időszak volt magyar történelem csúcspontja és innen csak lefele vezet az út. Tartok tőle, hogy hiába cserélgetik a vezetőket az ország élén, mert kifogytunk a nagy formátumú emberekből. Ezért kell beérnünk ilyen kormánnyal és ilyen ellenzékkel.
Ezúttal örülnék ha nem lenne igazam.

anteus írta...

Nista, ügyelj!

Ezzel a gondolatmenettel könnyen a párosújjú kérődző patások hazai válfajának jászlában köthetsz ki.

Amúgy orbán nagy formátumú ember. Jóval többet tud teendőiről, mint politikai össze-vissza hadováló verbális ellenfelei, de bizonyítéka az erkölcsnélküliség mindent elpusztító hatásának is. Akkor is, ha ez a többettudás alig haladja meg az ő és szókaratés szövegíró ellenfelei szobahőmérsékletű IQ-ját. Büszkélkedjen akármennyit Kéri és Ágh, hogy ők segítették világra. A valaha létezett egyik legkártékonyabb magyar hatalmi tényező.

Lenne mit írnom még e tárgyban, de elment a kedvem ettől az elsilányult blogtól.

anteus írta...


Kedves Pupu!

Túlhabzó ellenszenved elveszi értékelőképességedet. Őszintén írom: kár érted.

1. Nem tudsz rólam semmit - legfeljebb véleményed van rólam, ami kábé azonos színvonalú lehet a Hold túlsó oldalának topográfiájáról alkotott véleményeddel.

2. Mit kezdjek egy olyan fárosszal, aki képes leírni azt, hogy valami "keresztnév" lehetett egy ókori göröggel kapcsolatban? A családnévi Arisztoklész melletti Platón név "szélesvállút" jelent, ami valszeg sportólói neve lehetett. Az ókori görög "PANCHÓ". De nem haragszom, csak szánlak; és lásd jó szándékomat: felhívom figyelmed a jászladban fekvő kötetre: A.E. Taylor: Platón című monográfiájára. Bár valószínűleg a szellem sivatagjának hajója nem fog ennyit áldozni a tudásra: 790 oldal... Szövegelni könnyebb.
Ez a kötet nekem még megvan a párosujjú patás állatok európai válfaja által meghagyott kötetek közt.

3: "...fizikailag kényszerítheted kiskorú gyermeked, hogy katalógusokat és idézeteket magoljon" - ha jottányit is ismernél, tudnád, hogy ilyesmi csak Tinnyén lehet opció, nálam nem. Én olvasni tanítottam meg a fiaimat. A többit nyugodtan rájuk bíztam.
Beért.


anteus írta...

Kedves Nista!

Mit értesz fejlődés alatt? Mert ennek kifejtése nélkül nem értem (Pupu nyilván igen), hogy a két világháborúval egy sorba állított megszállás 33 éve miben hozta legnagyobb fejlődést a magyar történelemben? Almatermesztésben?

relatív írta...

Ha elhatárolódunk a személyes érzelmeinktől - bármennyire IS meghatározóak azok a tények sajátos értelmezésében - és a magyar ' átlag-polgár ' személyének érdekének szem előtt tartása az zsinórmérték, melyre figyelemmel kísérjük a magyar történelem egészét, akkor az értelmes emberek zömének megállapítása szerint az 1990 évet megelőző évtizedek voltak a magyar közélet legkedvezőbb időszaka.
Bármennyire IS igyekeznek erről a magukat mindentudónak bemutató prókátorok ennek az ellenkezőjét harsogni.
A jelen bejegyzésben citált probléma kapcsán kialakult általános vélemények egybehangzása mellett IS szvsz megjelent az a magyar észjárásra jellemezhető sokszínűség az állásfoglalások kapcsán, ami nehézzé teszi az egyértelmű állásfoglalást nagyobb számú politikai vektorként való, egy fentebb említett megfelelő közélet megvalósításának egyértelmű törekvését.

PuPu írta...

Kedves anteus,
utoljára írok neked, végtére is sok minden vagyok de mazochista nem.
Sajnálatos, de egyre nagyobb ostobaságokat vagy képes leírni, ezekkel meg én nem akarok vitatkozni.
Örülök, hogy az utódaid megtanítottad olvasni, majd kérj meg valakit, hogy megtanítsa őket szöveget értelmezni, de az Istenre kérlek, ne te próbálkozz vele, jobbat érdemelnek.
A blog egyébként nem hittérítésre született, hanem azért, hogy aki akarja, sokféle módon találkozzon szembe a valósággal, még ha az nem mindig rokonszenves is számára.
Lehetőleg a saját fejével gondolkodva, melyben persze ott vannak azok a gondolatok is, melyeket a könyvek olvasa során tett magáévá, a saját értelmezésében, természetesen.
Olvasni jó dolog, adott esetben idézni is lehet, de az, ami valóban jó, az a saját gondolat, mert azzal azonos az ember.
Egyébként nem Tinnyén lakom, ott valaha Kossuth Lajos gazdálkodott, de ha nagyon érdekel hogy hol, privátban éppen megírhatom, úgyis ismernek rengetegen - személyesen is.
Szóval sok sikert kívánok neked, bizonyára találsz ennél színvonalasabb blogot is, a választék nagy, én meg csak állandóan akadékoskodok.
Ja!
Szóval Al Capone is nagy formátumú volt a maga módján...
Jó egészséget kívánok neked!
:O)))

Nyista írta...

Kedves Anteus! Fejlődés alatt azt értem, hogy a Kádár-rendszerben megszűnt az írástudatlanság, degy sor népbetegség és tömegek számára a nélkülözés. Milliók jutottak ingyenes egézségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és méltóbb lakáskörülményekhez. fejlődött az ipar, a mezőgazdaság és a tudományos élet. Magyarországon addig is szinte kizárólag önkényuralmi rendszerek működtek, de ez a diktatúra tette a legtöbbet a szegények felemeléséért. Ezek tények. Annak amit elért szinte nyoma sem maradt és remény sincs, hogy az ország a jövőben újra visszakapaszkodjon arra a kultúrális és szociális szintre amelyen 1990-ben még tartott.
És még egy személyes megjegyzés. Asszimiláns zsidó családból származó nagymamám és az anyja egyedül élte túl a vészkorszakot és a háborút. Csak ők!
Egy budapesti, félig zsidó lány és egy nyírségi parasztfiú egyetlen más korábbi rendszerben nem találkozhatott volna egy főiskolai szakesten, mert nem járhatott volna egy főiskolára és nem alapíthatott volna családot. És akkor most én sem lennék itt, hogy elmagyarázzam, hogy miért adta az a rendszer a legtöbbet enek a népnek eddigi történelme során. Gondolom kitaláltad, hogy ők a szüleim (voltak).
Persze felmerül a kérdés, hogy ha egy idegen hadsereg szuronyain hatalomra jutott, konoszlidált diktatúra volt a legjobb rendszer amit ez az ország fel tud mutatni, akkor milyenek voltak a korábbi rezsimek? A válasz egy szó: szörnyűek.
Orbánnal kapcsolatban kérdezzek vissza, hogy mit értesz nagyformátumún? Az nem lenne elegáns. Szerintem orbán nem nagyformátumú. Ellenkezőleg. Kisstílű. Ezért olyan fos a rendszere is. Engem fáraszt már az is amikor csak látom a képét. Olyan mint egy gyomorrontás ami csak nem akar múlni. Már szabadulnál. Szeretnél pihenni, de fél éjszakán át ölelgeted a WC-t mert még mindíg hányingered van.
Az alapján amit leírtál nem orbán az okos, hanem a mezőny gyenge. Elfogytak a nagy formátumok csak ilyen szav. lejárt bohócok maradtak.

PuPu írta...

Kedves Nyista , valóban egészen jól sikerült génturmix vagy.
Jelzem, van nekem zsidó ismerősöm, aki azért vett el parasztlányt, hogy az friss vért hozzon a családba...
A történelem szerintem - pedig olyasmi mint egy csavarmenet - állandóan ismétli önmagát egyel magasabb szinten , míg csak meg nem okosodik - vagy ki nem irtja magát az emberiség.
A nép számára is jó politikus pedig ritka jószág, és ez nem mindig jelenti azt, hogy a mai fogalmak szerint emberségesen jár el - miként Sztálin elvtárs mondotta volt, ahol fát vágnak, hullik a forgács.
Jó lenne, ha nem lenne igazad, de ez egy kis ország - egy elittel és egy csőcselékkel, időnként ezek is egybemosódnak...
:O)))

1970 írta...

Kedves Nyista!

Bejegyzésed arra is rávilágít, hogy alaposan át kellene gondolnunk azt, hogy
mi is (volt) valójában a "diktatúra" (még akkor is, ha saját magát is annak tekintette), és - legfőképpen - mi is az a társadalmi rendszer, amiben ma létezünk ("demokrácia", hát persze...).

Nyista írta...

Kedves 1970,
Szerintem a diktatúra olyan, mint a pornó. Lehet, hogy nem tudod pontosan mi az de ha látod biztosan felismered. Engem inkább a diktatúra élhető alternatívái érdekelnek.
Szerintem ami most Magyarországon van az egy virtigli diktatúra, mert egyetlen ember dönt mindenről kizárólag a saját érdekét szem előtt tartva és senkitől és semmitől nem korlátozva.

Czékus Lajos írta...

Ennek a közvetlen elnökválasztásnak - mármint az ötletnek - akkor lenne értelme, ha az elnököt az alkotmány (alias alaptörvény) valódi jogkörökkel ruházná fel. Így ezen - a közvetlen elnökválasztáson - lehet rugózni, ami elég értelmetlennek tűnik. Ha előfordulna, hogy a Fidesz, azaz OV beadja a derekát, hogy na jó, legyen, de az elnöki jogkörökhöz tuti, hogy nem enged hozzányúlni, mert neki úgy jó, ahogy van. Meg aztán ezzel a témával, hogy legyen, ne legyen a nép által megválasztott elnöke a magyaroknak, szépen, mondhatnám profin el lehetett terelni a figyelem javát a gyermekek ellen elkövetett bűnökről. Még a pénteki tüntetésen sem esett szó az egyházak keretein belülről kiszivárgott, de eltussolt esetekről.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Sokszor hallottam és sok könyvbenolvastam azt a tételt amit te is melítesz, hogy a történelem magasabb szinten ismétli önmagát. Ha belegondolsz ez elég dermesztő, mert felmerül a kérdés, hogy akkor most vajon a tröténelem melyik borzalmas eseménye fog megismétlődni?
Őszintén remélem, hogy végül az emberiség valahogy "megokosdik", mert ha nem akkor mindannyian szarban vagyunk.

1970 írta...

"Engem inkább a diktatúra élhető alternatívái érdekelnek."

Kedves Nyista!

Igen, volt ilyen hazánkban, 33 évig tartott. Egyébként a legfőbb baj, hogy "kizárólag a saját érdekét szem előtt tartva" dönt mindenről egy ember, miközben a társadalom döntő részének életét is lesz.rja. Nálam itt kezdődik a valódi diktatúra, amikor egy kisgömböc nem hagy élni...

Névtelen írta...

Kedves 1970, Talán a legélhetőbb volt az elmùlt 100 évben, de nagyszüleim elmondása alapján azért nem volt sétagalopp... Én általában mindenféle diktatúra élhető alternatíváját szeretném végre látni. Nagyon irtózom mindenfajta hierarchiától és vezetőtől. Meggyőződésem szerint nincs szükség arra, hogy egyik embernek hatalma legyen mások felett. Ezért roppantul frusztrál az amit Pupu állít arról, hogy az embernek nem természetes állapota a demokrácia. A parkamentáris demokrácia valóban nem, de a teljes egyenlőség annál inkább! Szerintem legalábbis.

PuPu írta...

Kedves Névtelen 19:25, adjál nevet magadnak, hogy mások be tudjanak azonosítani, ha mondandójuk lenne a témához...
:O)))

1970 írta...

Kedves Névtelen!

Az ezer éves történelmünk melyik része volt "sétagalopp"? Szerintem egyik sem, ez sajnos nem az a "környék". Ilyet nem is mondtam, egyetlen szóval sem.
Az én nagymamám viszont Festeticsék cselédje volt, és hiába volt igen jó képességű több testvére is, sanszuk sem volt arra - paraszti, "földtúró" családból származó fiatalokként - hogy tanuljanak. Pedig több is az apácáknál nevelkedett, és azok kérték a dédszüleimet, hogy taníttassák tovább a gyermekeiket. Erre esély sem volt.
Na, ez az egyik, ami itt nagyon megváltozott abban a 33 évben, a társadalmi mobilitás és szolidaritás, és ez az, amit itt teljesen taccsra vágtak, három évtized alatt.

(A teljes egyenlőséggel én is tudnék szimpatizálni, de az anarchizmus nem az én világom. Azt sem igazán hiszem, hogy vezetők nélkül működik egy társadalom. Az nagyon nem mindegy, hogy ez a vezető hogy gondolkodik, odafigyel-e a "kisember" igényeire, boldogulására, vagy tesz nagy ívben arra. Emiatt is gondolom, hogy igen súlyos tévúton van az "ellenzék" azon liberális része, amelyik Kádárhoz hasonlítja kisgömböcöt. Elképesztő, mennyire nem értik, érzékelik ezek a társadalmi folyamatokat, csak az ostobaságaikat hajtogatják.)

Nyista (alias Névtelen) írta...

Kedves 1970, Nem csak az anarchisták foglalkoztak az egyenlők tárasdalmával. Voltak más ilyen mozgalmak is pl. a XVII. századi Angliában a levellerek. Aztán ott voltak a Nassau-i és a Tortuga-i "kalózfészkek". Ezekben az a közös, hogy a reakció végül az utolsó szálig kiírtotta őket. Ja és, hogy el ne felejtsem Robespierre polgártársat és a Nagy Francia Forradalmat! Szabadság, egyenlőség, testvériség! LIBERTÉ EGALITÉ FRATERNITÉ OU LA MORT! Eddig csak a "MORT" valósult meg, de az nagyon! Szóval nem tudom, hogy lehetséges-e az egyenlőség társadalmát magvalósítani, de igény az lenne rá!

1970 írta...

Kedves Nyista!

Abban egyetértünk, hogy az egyenlőség és az anarchizmus nem azonos, de azt írtad, "irtózol mindenféle hierarchiától és vezetőtől", így azt gondoltam, az utóbbira gondolsz. A felsorolt törekvések valóban fontos jelszava volt az egyenlőség.
Én magam nem irtózom minden vezetőtől, csak olyanoktól (de azoktól nagyon!), akik a hatalmukat saját önző és undorítóan aljas céljaik megvalósítására használják, miközben tesznek nagy ívben az "alattvalóik" életére, boldogulására, sorsuk jobbá tételére. E csoporton belül van még egy galádabb kör. Azon vezetők, akik ezt azzal leplezik, hogy arcátlanul bele is hazudnak az emberek képébe, mindenféle üres lózungokat pufogtatnak, de a valóságban csalnak, lopnak és sorsokat tesznek tönkre.
Nemhiába utaltam korábban is a híres kádári mondásra: "a krumplileves legyen az ami, krumplileves". (Tegyük hozzá: a k.rvát meg ne kelljen már "üzletasszonynak" hívni!)

Nyista írta...

Kedves 1970, Valóban azt írtam, hogy irtózom a hierarchiától. Ezt akár anarchizmusnak is nevezhatjük. Ami miatt én nem vagyok "teljes értékű" anarchista az az antropilógiai optimizmushoz való kritikus hozzáállás. Az anarchizmus egyik alap felvetése, hogy az emberek kívánják a teljes szabadságot és ezért képesek az együttműködésre és az áldozathozatalra. Tehát hatalmi kényszer nélkül képesek a mások érdekeit és igényeit tiszteletben tartani (fraternité). Röviden: az anarchisták szerint az emberek "jók". Én nem így tapasztalom. Valójában a "Szent Szövetség" ideje óta nem voltak az európaiak ilyen reakciósak (by TGM). Viszon mítosznak tartom azt is, hogy léteznek "jó királyok". Így abban az ellenmondásos helyzetben találom magam, hogy antiauthoritariánus vagyok aki azonban az anarchizmus - egyébként vonzó - ötletét megvalósíthatatlan utópiának tartja. Mivel fasiszta, tömegemberekkel nem lehet egyenlőség elvű (a k.a szocialista) társadalmat létrehozni. Márpedig napjainkban a fasiszta gondolkodás virágzik. És az emberek tekintélyes vezérre vágynak. Ha a jelenlegi nem váltja be a hozzá fűzött - egyébként irreális - reményeket, akkor jöhet egy másik "jó" vezér. Csakhogy a "jó vezér" - aki életét népe boldogulásának szenteli - nem létezik! Ezért a világ ütemesen halad egyik zsákutcából a másikba. És nem tudom a megoldást. Csak azt tudom, hogy mi nem az!

1970 írta...

Kedves Nyista!

Érdekes, én pont fordítva gondolom, mégsem vagyok anarchista:))) Véleményem szerint nem lehet azt globálisan kijelenteni, hogy "az emberek reakciósok, meg fasiszták", sokkal inkább azt gondolom, hogy az elit (nem csak a politikai, hanem a gazdasági, a tudományos, a művészeti, meg a celeb-) színvonala botrányos, és ezek azok, akik az emberei közösséget rombolják és pusztítják. Nem csak nálunk, Európában és világ szinten is. Ide értve kisgömböctől kezdve, Macronon át Trumpig szinte mindegyik vezetőt.
Azzal a kijelentéssel pedig óvatosan bánnék, amit így írtál:
"Mivel fasiszta, tömegemberekkel nem lehet egyenlőség elvű (a k.a szocialista) társadalmat létrehozni." Gondolom, tudod, ki mondta előtted ugyanezt a tartalmú szöveget?!
TGM-et annyiban tisztelem, hogy ő volt az egyetlen, aki megengedett magának egy "bocsánat" kifejezést, de azért a 35 éves "ideológiai fejlődése" számomra egy kicsit megmosolyogtató.
Na persze, ennél
https://nepszava.hu/3226296_orban-viktor-pedofilbotrany-elnoki-kegyelem-bicskei-gyermekotthon
még mindig szimpatikusabb volt a hozzáállása. LL-nek eszébe sem jut, hogy neki kellene elsősorban bocsánatot kérni az elmúlt 34 évben történtekért.
Azt pedig nem tartom mítosznak, hogy vannak "jó királyok". Szerintem a történelemben erre van néhány példa, kétségkívül elenyésző. Most mi is fizetjük az árát annak, hogy korábban nagyon szerencsések voltunk e tekintetben. Így, most jön a kopp...


anteus írta...

Kulcskérdést vetsz fel.
Az élhető diktatúra.
Talán a legfélrevezetőbb szembeállítás a demokrácia/diktatúra fogalompár.
E kettő a közösség irányításának két módja.
A valós antinómia a dem.dikt/ önkényuralom fogalompárja.
Diktátort a közösség választott vészhelyzetben, a politikai viták időleges tiltására. Pl. Caesar, Görgei Artúr.
A dagadt rabló tehát nem diktátor, hanem türannosz. Zsarnok.
A.m. önkényúr. Gyakorlata pedig türannisz.
Semmi köze a közösségi hatalomhoz, hatalomgyakorláshoz.
A művészet történetében az első, magánemberekről alkotott köztéri szobor "A zsarnokölők".
Harmódiosz és Aristogeitón.
Könnyű elmék a wikin tájékozódhatnak, a komolyak a Görög kultúra aranykora című műből
(162,203,269,282,577)


Nyista írta...

Kedves 1970, Szerintem most fogunk elérkezni oda, hogy "a frontvonalak megmerevedtek."😜 Mert szerintem a jelen populistái és elődeik a mùlt fasisztái és boldevikjai semmit nem változtattak azokon az embereken, akik tüzön-vizen át követték (követik) őket. Az általad felsorolt "vezetők" csak kihasználják az emberekben lévő sötétséget. A többi ebbő levezethető. "Jó király" vagy "jó vezető" pedig azért nem létezik hosszú távon, mert a hatalom deformálja a személyiséget. Így csak idő kérdése, hogy mikor válik szörnyeteggé... Ez már az ókorban is ismert volt.
A nyugati demokráciákban ezért korlátozzák az államfők hivatali idejét. De nézd meg a millárdos és nagy hatalmú Elon Musk személyisége hogyan torzul egyre jobban. Őt nem korlátozza senki ezért egyre nő a vagyona és a hatalma amivel párhuzamosan egyre hajmeresztőbb dolgokat enged meg magának.
Ezért gondolom, hogy a hatalmi hierarchia rossz és az emberiség jövője miatt meg kell haladni.

1970 írta...

Kedves Nyista!

A hatalom kétségkívül deformálja az embereket bizonyos szempontból, de szerintem ez alól is akadnak olyan kivételek, akiket ez kevésbé érint, mert megmaradt bennük egy nagyon fontos tulajdonság: a lelkiismeret. Na, persze, nem sok ilyen példa van, de akad néhány.
És hát a "nyugati demokráciákban korlátozzák az államfők hivatali idejét"...hát igen, a "nyugati demokráciák" állapota jelenleg ezt jól mutatja is:). Arról nem is beszélve, hogy pl. Németországban a kancellárok hivatali idejét senki nem korlátozza, az államfő jelentősége meg majdnem olyan, mint nálunk. (Egyébként pl.: a Mutti személyiségét szerintem sokkal kevésbé torzította a hatalom, mint a korrupt és hazug Kohlét). Nálunk sem korlátozza senki a miniszterelnök hivatali idejét, csak a köztársasági elnökét. És őszintén, észrevetted az elmúlt 34 évben, hogy itt voltak köztársasági elnökök (különösen ami Mádlt, meg Ádert illeti). Aki pedig észrevétette magát, az is inkább a botrányaival (Sólyom, schnittpali, meg kotkoda...).
Egyébként pedig nem is kell korlátozni, mert már eleve személyiségzavaros, beteg embereket választanak sok helyen vezetővé. USA narancssárga hajú bohóca...rajta már mit torzít a hatalom???

Nyista írta...

Kedves 1970! Csak nem meggyőztelek? Amit leírtál az azt támasztja alá, hogy nem hierarchikus vezetési modelling a járható út, mert annak is az emberi tényező a gyenge pontja. Mint említed nem sok példa van arra, hogy egy vezető személtisége ne torzuljon. Sárga haj miatt ne aggódj! Mindíg van lejjebb! Nézd meg a mi röfinket. Egy ifjú szardarab volt és még mindíg képes alulmúlni önmagát.
Úgyhogy inkább az Anarchia!😜

1970 írta...

Kedves Nyista!

Nem erről van szó. Szerintem egy sz.r korban élünk, ahol az emberi minőség is zuhan (minden téren, nézd meg a médiumokat, szegény Tamási Eszter meg Varga József forog a sírjában), és a politikusoké még inkább. Az ő érdekük, hogy a nép műveltségi színvonala lehetőleg minél lejjebb zuhanjon, pont ellentétesen azzal, ami Eötvös eszménye volt.
Viszont nem hiszem, hogy az anarchia lenne a megoldás. Egyszerűen az embereket kellene felemelni, kiművelni, ami magával hozná az elit magasabb színvonalát is. De hát ez egy másik kor volt...(lesz???).

Nyista írta...

Kedves 1970! Sok igazság van abban amit leírtál, bár egy kicsit sok benne a pesszimizmus. Mert minden kort szörnyűnek éltek meg a kortársak és voltak akik a dicső múltban mások a fényes jövőben látták a gyôgyírt a jelen sivárságára. Tényszerűen soha nem állt az emberiség rendelkezésére ennyi tudás és technológia, hogy javítson a saját életén. A vezetők és a hierarchia minden korban szar volt. Ezért is vagyok a ellene. A jelen silány vezetőit (Trump, Orbán, Putyin stb.) vesd össze a múlt szörnyetegeivel! (Caligula, Néró, III. Richárd, "Nyakigláb" Edward stb.)
Egyetértek azzal amit az emberek felemeléséről és kiműveléséről írtál. Fenntartva abbéli meggyőződésemet, hogy amikor ez sikerül, akkor nem lesz többé szükség vezetőkre, mert az emberiség végre felnőtté válik. De addig a kiskorúsított társadalom egyik apafigurát cseréli a másikra és a végeredmény mindíg ugyanaz. Összeomlás.