2024. február 5., hétfő

ÚJABBAN A NAP NYUGATON KEL ÉS NYUGSZIK


 

Mottó: Ha azt írom, hogy a hiénának négy lába van, míg a struccnak csak kettő, nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a hiénának drukkolok...


Persze az is lehet, hogy felháborít, ha a strucc azzal a nagy és büdös lábával fenéken rúgja az aranyos, pici hiéna-kölyköket és elkezdek szolidarítani velük, de normál menetben csak regisztrálom a tényeket.
És megállapítom, hogy a törzsfejlődés során a hiéna azt a parancsot kapta génjeibe építve, hogy táplálékként fogyassza el a struccot gazdaságosan, vagyis szőröstül-bőröstül.
Ehhez megkapta a megfelelő fogazatot, harapáserősséget, gyomorsavat - bolond lenne, ha üres hassal etikai normákon rágódna struccpörkolt helyett...
A strucc viszont kapott füre lábakat, s bár méltatlankodott, hogy repülni miért nem tud, de aztán egy tükörben szembesülve önmagával beletörődött.
Ezt csak azért írom, mert a magyar olvasó - ha valaki leírja a tényeket, és azok nem annak a szektának a véleményét tükrözik, melyhez tartozónak véli  magát, akkor azonnal messzemenő következtetéseket von le az íróról, az író szellemi képességeiről és az író jó édesanyjának foglalkozásáról, legyen az bármennyire is ősi.



Kelet és Nyugat, napjaink középponti kérdése ez.
Különös tekintettel a nyugati civilizáció eredményeire, annak vitatható felsőbbrendűségére.
A vélt nyugati kultúrfölényre, mely megalapozza azt az etnorasszizmust, mely csendes lenézéssel vegyes félelemmel kezel mindent, amit két őslakos leölése közben nem a brit kalmárok, kalózok, vagy a tehéntrágya szagú cowboyok hoztak divatba.
Tulajdonképpen nagyon nevetséges, mikor két magyar betanított munkás mély lenézéssel beszél a kínaiakról.
Párezer éves kultúra nekik semmi, a kínai pedig kicsike és sárga, továbbá illatos csirkét kotyvaszt valami pléhkondérban, mert ezeknek még egy rendes fazekuk sincs.
Ellenben technológiát lopnak a fejlett Nyugattól, és a tolvajlásaik eredményeként ma már mindent ők gyártanak.
Ha egyszer kiesne minden alkatrész és termék a nyugati társadalomból, ami kínai, akkor meztelen fehérek lándzsával hadonászva verhetnék egymást laposra.
Ha az oroszokat kivonnánk a történelemből, akkor ma sok nagypofájú az Uralon túl dolgozna, rabszolgaként a német gazda birtokán.
Már aki nem füstölt el közben.


Ja!
És még despotákat is tartanak ezek a keletiek,  mert egy istennek se hajlandók elfogadni, hogy az angolszász típusú parlamentáris demokrácia a létező világok legjobbika, mint ezt Marlborough hercegének egy késői leszármazottja és Fukuyama is kifejtette, pedig amúgy ő is ferdeszemű...
Valahogy elkerülte a nyugati okosok figyelmét az a tény, hogy a Kelet  párezer évvel beelőzött bennünket, az összes tudás Keletről jött, a papír, a pénz, a csilagászat, az orvostudomány - mi meg kiirtottuk Észak és Dél-Amerika öslakosait, rabszolgákat tartottunk, feltaláltuk az inkviziciót és 
azatombombát, és  elégettük Giordano Brunót.

Persze ez ilyen szélsőségesen nem igaz, de azért nem ártana szerényebbnek lennünk.
A Nyugat élelmes üzletemberekkel rendelkezik, míg a Kelet oligarchákkal, a Nyugat a megtestesült humanizmus, a béke őre, mint ezt a japán városokra ledobott atombombák, a II. Világháború óta amerikai kezdeményezésre indított számtalan helyi háború is tanúsítja.
Putyin egy őrült a háborújával, míg Truman az amerikai fiúk életét kímélte az atombombáival, Churchill meg a fene tudja mit Drezdával.
Az atomtámadásnak kétszázezer azonnali polgári halottja volt, Drezdának százezer név szerint azomosított polgári áldozata.
Az amerikaiak összes háborús vesztesége négyszázötvenezer katona.
Amerika négyszázötvenezer halottja árán megmentette Anglia ázsiai gyarmatbirodalmát és Európa nyugati felét, az oroszok meg a maguk húszmillió halottjával a világot.
Nagyon úgy néz ki, hogy most újból meg kell menteniük a feléledő szélsőségektől, a militarizmustól.
A Nyugat választott: nem volt jó abékés kereskedelem, fegyverrel kell elvenni Misa mackótól a mézesbödönt.


A világban dühöng az etnorasszizmus.
Az arab gyűlöli a zsidót, az európai az arabot is, a zsidó gyűlöli az arabot és ötezer év kulturával a háta mögött csedes lenézésel kezeli az európai nacionalistákat, 
A mi saját idiótánk se azon rugózik, hogy hetven év béke után az amerikai választási politikának és az amerikai politika telhetetlenségének köszönhetően ismét háborús tűzfészek lett Európa.
Egy szava sincs a társadalomra - nem is annyira -  erőltetett oroszgyűlölet ellen, az új fegyverkezési hullám ellen, a nácizmus európai feltámadása ellen.
Miért is lenne, hiszen ő populista, azt mondja, amit a nép a felcsuti kocsmában hallani szeretne, ő meg csinál, amit akar.
És többnyire lopni akar a zsebünkből.
A nép jelentős része meg nem képes megbocsájtani az oroszoknak, hogy annó a konc reményében megtámadtuk őket.
Az ukránoknak, akikre rágyújtottuk a házat és utánuk dobtuk a lángok közé kifelejtett csecsemőjüket is, az oroszokat, ukránokat, kazahokat - mindenkit, akiket partizánvadászat címen tömegesen gyilkoltunk. Az ukrán náciknak  azoknak megbocsájtottuk, hogy a saját népüket is gyilkolták és a hitleráj bűneinek ismeretében is náci eszmeiséget vallanak, mint a dicső azovisták.
A mi népünk szokás szerint képtelen szembenézni azokkal a bűneinkkel, melyek elvezettek bennünket a periféria-létig, a jelentéktelenségig, Trianonig, a két világháború elvesztéséig, és most éppen a harmadik elvesztésén és az ország felszámolásán dolgozunk.
A világ ma sokkal veszélyesebb, mint volt, hiszen atomfegyver kifejlesztéséhez rengeteg pénz kell, egy ügyibevaló kis vírusnak meg elég egy Petri-csésze...


Természetesen mi a művelt Nyugathoz akarunk tartozni, ezt úgy véljük elérni, hogy 1945 óta soha nem látott számú analfabétát nevelünk.
Közoktatásunk a béka feneke alatt van, a reménytelen oktatási struktura, a diákok érdemi fejlesztésére alkalmatlan tanterv és a kontraszelektált pedagógusok együtt ezt tudják, nem többet.
De persze lenézzük az oroszokat mert a közvélekedés szerint gombot is csak úgy tudnak gyártani, ha a rubelre lyukakat fúrnak, a kínaiak is csak szirszart tudnak előállítani.
Hogy állandó támaszpontot építenek húsz éven b elül a Holdon, az nem  számít.
Meg különben sem számít, hiszen a sötét oldalon épíítik majd, amit meg nem látunk, az nincs.

Amerika esetében az önteltség szakmai ártalom, a mi esetünkben meg Phaedrus Rana rupta című meséje kísért...
A világnak egyébként elege van a küldetéstudatos Amerikából.
Európára és ránk is jellemző, hogy egy lejárt szavatosságú segget akarunk nyalni - és ne tévesszen meg senkit, hogy Amerika ma még erőt tud mutatni . a római légiók sem máról-holnapra omlottak össze.
A magyarság örök szégyene lesz, hogy az ukrán háború kérdésében egy félművelt tolvaj bűnöző is jobban látott, mint műveltségükre oly büszke megmondóembereink zöme.
Hát - ők tudják.
De nekünk, hétköznapi embereknek nem ártana némi tudással felvértezve kicsit szerényebbnek lennünk.
És elgondolkodni azon, hogy mi lenne velünk, ha a minden magyar állampolgár mögött álló százötvenezer kínai, százötvenezer indiai, huszonvalajány ezer  orosz, ugyanennyi brazil és a többiek is úgy gondolkodnának, ahogy végtelen önteltségünkben mi gondolkodunk.

A világ berendezkedése meg fog változni, és jó lenne, ha a végén nem kellene Ádámnak Évát biztatni, hogy csináljanak gyereket.
Majd elégedetten nézni, ahogy a kis Káin a kis Ábellel játszik...

Da capo al fine...

:O)))




49 megjegyzés:

Czékus Lajos írta...

Hm. Egy régi, még az úgynevezett átkosban született vicc jut eszembe.
A politikai tiszt próbára akarja tenni az újoncokat.
- Ha választani tudnátok, melyik hadseregben szolgálnátok szívesebben, az amerikaiban vagy a szovjetben?
- Az első katona rávágja, hogy az amerikaiban. A második is, a tiszt már nagyon mérges. Végül a kis cigány regruta azt mondja, hogy a szovjetben. A tiszt végre megelégedetten állítja példaképül eléjük a kis cigányt.
- - Látjátok, ő az egyetlen közöttetek, aki politikailag megfelelően gondolkodik. Elmondanád, hogy miért a szovjet hadsereget választanád?
- Hááát, a szogálat az itt is meg ott is szolgálat. De a fogság......
Hát valahogy mi is így vagyunk ezzel, próbálunk választani, de nem hagyják.

góbé írta...


PuPu ! Van némi aggályom a kotonszökevényükkel kapcsolatos véleményed vonatkozásában.

o1G nem a beindult folyamatokat látta jobban, sokkal inkább mint a dacos rosszgyerek az ovodában - figyelmet és persze a hatalomból való részesedésre vágyott EU-szinten. Eszközökben szokása szerint most sem válogatott...

Jegyzem, elég nagy baja amerikának hogy nemkicsi az eladósodottság révén kinai függésben van. És még ott van Inda, Brazilia, ezek mára már túl nagy falat neki.
A Nato révén Európában még van befolyása, és retteg attól hogy az Eu az oroszokkal együtt igen komoly vetélytárssá válhat.
https://hvg.hu/gazdasag/20070118_moodys_kina_japan

Macronnak voltak kisérletei, de sajnos ő mégsem egy De Gaulle:

"...Az általa használt kifejezés, „az Atlanti-óceántól az Urálig terjedő Európa”, gyakran idézett fordulattá vált az európai integráció történetében. Elképzelése szemben állt az USA és Nagy-Britannia által képviselt „atlanti gondolattal”, és inkább egy önálló Európa pártján állt, amely harmadik pólust képezhet az Egyesült államok és a Szovjetunió között. Az elképzelésben az Urálnak, mint Európa részének megemlítése enyhülést jelentett a szovjetek felé, miközben a mondat másik fele úgy is magyarázható, mint Nagy-Britannia kizárása egy jövőbeli Európa fogalmából..."

Ez volt a motiváció az oroszok szembeforditására Európával, eszközként Ukrajnával. Amelynek - mily súlyos és elitélendő, - "oroszbarát" kormánya volt. "A szomszédoddal légy rosszban, majd mi megvédünk, gyere a NATO-ba! "

Eközben itthon, sokminden egyéb közt:

https://nepszava.hu/3223977_analfabetizmus-tarsadalom-magyarorszag-szegenyseg-szabo-toth-kinga-interju...

Kösz o1G...Kádárék felszámolták, te újra teremtetted...

katsa írta...

Hm.
Talált süllyed.😏

anteus írta...

Drezda: válasz - többek között - Coventry-re. A történelem első terrorbombázása. 1945.02 13.
Tokió-é 1945.03.09. 100 ezres "tételek".

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Szerintem az itt kommentelők közül senki nem vitatja, az orosz, a kínai nép nagyságát, kultúráját, történelmének pozitív részeit( azért ott is volt és van sok negatív történés, nem csak nyugaton, ott is volt más népek kizsákmányolása, leigázása). A csúti választott a Te ízlésed szerint, ezért örülhetnél. Az, hogy más nem lelkesedik? Van ilyen, ne akard magyarázni a bizonyítványt. Nekem már nagyon úgy tűnik, saját Magadat akarod meggyőzni a gondolatmeneted helyességéről. Egyébként nem értem, hogy a béke harcosai miért nyugatra mennek vásárolni, taníttatni a csemetéiket, ahelyett, hogy Kínába, Moszkvába küldenék. Az, hogy valaki nem köpködi az USA vezetését, az nem jelenti, hogy mindennel egyetért. Most az az idő van, amikor oldalt kell választani. Nincs olyan, hogy kimaradunk valamiből, mert a béke stb. A kényszerpálya már megvan számunkra, végig fogjuk járni, de ne kelljen már tapsikolni neki, mert az oroszok kínaiak milyen szuperek.Minden népnek megvan a pozitív és negatív oldala.

Bubu64 írta...

Kedves Lajos!
Erre szokták mondani: telibe-e-e-e!:)

Nyista írta...

Kedves Pupu! Kicsit megszólítva érzem magam. Ezért válaszolok. Jò?
Én nyugatinak gondolom magam elismerve a nyugati társadalom minden hibáját és gyngeségét és bűnét is. De ha stratégiáról akarok olvasni, akkor Machiavelli jut eszembe először és csak aztán Szun Cu. Ha elidegenedett kisemberről szeretnék olvasni akkor Kafka: Átváltozás-a jut eszembe először és csak aztán Csehov-tól A csinovnyik halála. NB: Minkettő fontos része a világirodalomnak! Tudod! Identitás. Attól, hogy a populisták visszaélnek vele az európai identitás még létező, élő dolog. Én ehhez tartozom és szeretném, hogy Magyarország is oda tartozzon, ahogy szetette volna Ady, Móricz, J. A. és még sokan mások. Eddig ez nem jött össze. Inkább röhögök Biden-en amikor az ovális iroda helyett a gardróbba megy. Inkább bosszankodom Macronon és szégyenkezem Orbánon és csipetcsapatán. De európaiként akkor sem érzem magamhoz közel az egyébként roppant agility és rafkós ex KGB-s oroszt sem a szintén nagyon felkészült Xi Jinping-et. Egyszerűen nem tetszik ahogy a dolgokat intézik és ahogy az emberekről gondolkodnak... Persze Amerikában és Európában is vannak zsarnok jelöltek. Itt van mindárt a mi kisgömböcünk vagy a narancssárga hajú értelmi fogyatékos... De azért itt látom legalább az elvi lehetőségét a korrekciónak. Míg Putyin meg Xi csak röhögnek az olyan dolgokon mint például az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata vagy a szekularizáció vagy a lelkiismereti és vallás szabadság...
Szóval identitás. Kik vagyunk? És kiķ szeretnénk lenni? Egy kínai tipusú megfigyelőállamra vágyun (Hello Orwell) vagy egy olyanra ahol a magas házakban állandóan gon van az ablakokkal ezért a nem kívánatosak folyton kiesnek rajta... Azért ez elég fontos különbség. Csak ennyit szetettem volna hozzáfűzni...

1970 írta...

https://nepszava.hu/3223977_analfabetizmus-tarsadalom-magyarorszag-szegenyseg-szabo-toth-kinga-interju...

Kösz o1G...Kádárék felszámolták, te újra teremtetted...

Kedves góbé!

Köszönöm, hogy belinkelted, nagyon tanulságos volt.
Kár, hogy kisgömböc csak ezt volt képes újrateremteni, az értékeket következetesen lerombolta.

PuPu írta...

Czékus Lajosnak: Lajoskám, a poszt nem arról szól, hogy mi lenne jó, mégcsak muszkát se igen vezetgetek benne, egyszerűen arról van szó, hogy nem kell lenézni más népeket, tisztában kell lenni azzal, hogy Európa Ázsia egy félszigete, és mi még Európán belül sem vagyunk akkorák, amekkorának tartjuk magunkat.
Ha jól megnézed, még csak magyarok se nagyon vagyunk, a Czékus név se az a fajmagyar név, ha jól belegondolsz.
Közted és Fekete Pákó között magyarságát tekintve csak az a differencia, hogy ő most vette fel a magyar állampolgárságot, a te őseid meg történelmi léptékben valamivel előbb...

góbénak: Orbán olyan mint Anglia: ninncsenek barátai és nincsenek ellenségei, csak érdekei vannak.
De Ukrajna beáldozása Amerika érdekében hibás lépés volt, ezt jól látja, és azt is, hogy teljes melléfogás Merkel eredményeinek szétverése - a miért is?
Hogy az orosz energiahordozóktól valö függést lecserélhessük arabra meg amerikaira?
Hány halottat ér ez meg és megéri-e a kereskedelem szétverése akkor, amikor az orosz olajra rászorul Nagy.Britannia, csak előbb Indiában feldolgozzák, és aztán az angol repülőgépek ezzel repülnek.
Vagy Amerika uránt importál, de biztat téged, hogy ne építs orosz tervek alapján reaktort?
Ez a demens abszolut melléfogása, jellemző.
Erős orosz hadsereg - gyebge gazdaság - ez volt az alap.
Aztán jött a meglepi: gyenge hadsereg - erős gazdaság.
És alakul a harmadik is: tanulékony és alkalmazkodó hadsereg és minőségi fegyverek.
Hát bizony, ezt Amerika benézte, az árát meg velünk fizetteti ki.
Veled is, mert amit a csüngőhasú nem lop el, azt elviszi a háború, aminek csak az elején járunk...

Anteusnak: Deezda egy őrült háborús büntette, az atombombák egy másiké.
Ilyen alapon Kijevet az oroszoknak már régen el kellett volna törölni a Földről.
Az oroszok még mindig testvérháborúnak kezelik a dolgot, a Nyugat meg meg akarja nyerni azt a háborút, melyet Hitlernek nem sikerült.
Gondolom, lehet, hogy rosszul...
:O)))


Czékus Lajos írta...

Pupunak: tudod, nem volt olyan bonyolult számomra a bejegyzésed megértése, de azért köszönöm, hogy küldtél egy"használati utasítást" hozzá, ha mégsem értettem volna meg. A nevem eredetére történt célzásod talán arra utalhat, hogy ki tudja, talán valamilyen keleti őseim is lehetnek, így aztán nehogy már Nyugaton várjam a napfelkeltét, meg gyönyörködjek ugyanott a napnyugtában. Ennek ellenére - vess engem akár a vérszomjas mókusok elé - én minden történelmi bűne ellenére - gyarmatosítás, Drezda, Hirosima, Nagaszaki, stb, stb. - Nyugatot választom, helyesebben választanám. Hogy miért? Mert az életem során volt alkalmam utazgatni itt is, ott is, s a nyugati életforma nekem jobban "bejött". Ezzel együtt kellő tisztelettel tekintek a Kelet eddig általam megismert értékeire.

PuPu írta...

Kedves Nyista és Czékus Lajos!
Teljesen természetes, hogy mi, akik ebben a kulturkörben nevelkedtünk ezt érezzük magunkhoz közel állónak.
Mindjárt meg is van a magyarázat erre, hiszen európai ember szinte semmit nem hallott a kínai Szun Ce munkásságáról, még a katonai főiskolát is sikerült úgy elvégeznem, hogy nem tanultunk róla, - megjegyzem Machiavelliről sen tud többet az átlag-magyar: valami ravasz talján volt, olyasmi lehetett, mint Habony Orbánnak...
Fogalmunk nincs társadalmi szinten még a saját kultúránkról sem, nemhogy a japán szamuráj-erényekről, a busidóról vagy a kínai gondolkodásmódról, a jin-jang elvről, a hagyományos kínai tekintélytiszteletről, a mienktől eltérő kínai családi kapcsolatokról, az üzeti etika kínai értelmezéséről, stb. stb...
Még a hivatásos politikusaink is úgy mozognak azon a pályán, mint elefánt a porcelánboltban (a porcelán is Kelet terméke...) a nép egyszerű gyermeke meg nopláne, halovány fogalma nincs arról a kultúráról.
És hol van még Afrika, Dél-Amerika, sokan azt se tudják, hogy merre van Brazilia, vagy Mexikó Trianonja mivel gyarapította az USA területét.
És érthető, hogy az ember azok között érzi magát biztonságban akiket ismer, akiknek a viselkedését nagy valószínűséggel ki tudja számítani, akik - legalább megközelítőleg - olyanok, mint ő.
Oroszország kicsit azért más, Nagy Péter óta az európai politika része, az orosz kultúra európai, sok esetben magasabb színvonalú, mint európai vagy amerikai megfelelői - gondolj csak a filmművészetre, de Oroszország egy soknemzetiségű, heterogén vallási összetételű birodalom, ennek összes velejárójával.
És ezeknek az államoknak más és más a viszonyuk állampolgáraikhoz,a jogi normák vagy szokások megsértése esetén követendő eljárásokhoz, a szomszédaikhoz.
A kulcs a másság, ami nem jelent alacsonyabb vagy magasabbrendűséget, egyszerűen más és ezt tudomásul kell venni.
Az angolszász politika kárhoztatja Che Guevarát a forradalom exportja miatt, miközben ugyanazt végzi - exportálni akarja az angolszász értékeket, hogy érvényesíteni tudja érdekeit világszerte.
Ezek nem mindenkinek jelentenek értéket, melyekkel még maguk az angolszászok se tudnak élni, és amelyeki elméletben sokkal szebbek, mint a gyakorlatban - lásd a quantanamoi kínzókamrák esetét, ahol azzal oldották fel az erköcsi dilemmát, hogy Kubába telepítették azt, amit otthon nem tudtak volna megfelelően "eladni".
Jut eszembe: mit lépne Washington, ha Kuba máról-holnapra fel akarná mondani a támaszpont bérleti szerződését, és már meg is lenne az új bérlő: a kínai-orosz hadiflotta?
Hogy mi mire vágyunk, az szinte mindegy, hogy a világ nerrefelé halad, annak mi csak nyertesei vagy vesztesei leszünk.
Ti már ma is egy megfigyelőállam polgárai vagytok, a megfigyelőrendszert a Nyugat fejlesztette ki, ne legyél naiv.
Szóval, sokmilliárd ember elégedetlen az angolszász államok világuralmi törekvéseivel, és a világ ma éppen nem az angolszász törekvéseknek kedvez - véleményem szerint, ami nem biztos, hogy helytálló.
De más kultúrák lenézése mindenképpen kontraproduktív és nekem nem is rokonszenves.
És még előttünk van a mesterséges intelligencia alkalmazása, a klímaválság, a termelés forradalmasítása - nem irigylem a geyerekeinket.
És hogy mi lenne rokonszenves?
Ha ismét fiatalok lehetnénk - ezekkel az ismeretekkel.
Persze akkor ezer más bajunk lenne.
De az soha nem árt, ha tisztán látjuk (amennyire lehet), hogy mi folyik körülöttünk...
:O)))

Kapat írta...

Kedves Nyista!

Az identitásról szóló okfejtésed késztetett-e pár mondat megfogalmazására, inkább csak szubjektív véleményre.
Az, hogy hova születtünk, nagyrészt befolyásolja "önmeghatásozásunkat".
A hely szelleme (genius loci), hagyományai, az életkörülményeink színvonala, igen komoly hátrányt, vagy éppen lehetőséget adnak ehhez. Véletlenek sora alakíthatja tehát identitásunkat.
Ahhoz, hogy választhassunk, ismernünk kell hogy honnan, hova szeretnénk eljutni. Európai hagyományainkkal nagyon könnyű megjelölni a célt. A keleti emberek életszemléletének ismerete nélkül nem szabad ítélkeznünk, a felszín csalóka.
Az identitásunk tehát csak részben választás kérdése. Igen sok kedvező körülmény már eleve adott számunkra.
Hogy talentumainkkal hogyan gazdálkodunk, az akaratunk függvénye. Itt valóban megvalósulhat az egyén választási lehetősége.
Körülményeink, lehetőségeink, kitartásunk, tehetségünk, célunk ismerete, együttesen határozzák meg hogy "kik szeretnénk lenni", (kik lehetünk?)
Szerintem tehát identitásunk nem csupán választás kérdése.

relatív írta...

Szvsz bármely téma kapcsán a gyermek okosodása valamely lépcsőjén - tanulmányaink során, ha egyáltalán - a szocializációjának megfelelően foglal - és jelen körülmények/lehetőségek közt egyre erőteljesebben - állást a környezet - szűkebb, vagy tágabb - kérdéseiben.

Ellenszenves - ok nélküli-, vagy valamely erőszak folytán igenis okkal - kritériumok kialakulása révén egy bizonyos - maga választotta - cél szerinti ez az állásfoglalás.

Ilyen például amikor mindenre - bármely téma esetén - indokként vagy valamiféle alap nélküli összehasonlítással - Kádár és Orbán -, vagy egy indokolatlan butaság alapján - mindenki Nyugatra vágyik, nem Keletre, holott ismert, hogy neves emberek IS ennek ellenkező példáját adták, és nyilván sokan ismeretlenek IS - mint meggyöző tényt emlegetnek megoldásként.

Holott - tanult embereknek nyilván tudniuk kellene - ismeretes, hogy a Föld bármely területén élő népek közt éltek/élnek az emberiség közös előrehaladását segítő/müvész emberek, akik nem a Nyugat-Kelet-Dél, vagy akár Észak irány szerint születtek !

Az IS tudható, hogy a másik ember kizsákmányolása révén - az ember-ember, vagy orság-ország vonatkozásában IS ismert - kialakult magasabb életszínvonal miatt az átlag ember vonzódik a látszat előnyök elérésére IS, általában. Így a " kolbászból való kerítés " ismert délibábos elképzelése igen kívánatosnak tűnhetnek. Ez a butaság - visszájára fordulása során több ember kiábrándultságához IS vezetett a történelem során.

Viszont az emberi értékek - függetlenül a vagyonok nagyságától, amik ismeretesen nem mindig az értékek szerint alakulnak - elsődlegességéért törekvő rendszerek támogatása a normális homosapies kötelező feladata, függetlenül a területi szocializáció vektoraként megjelenő emberi kisszerűség tényleges jelenségeitől.

Lényegében az emberi együtt élés elősegítése minél szélesebb körben való megvalósításaban kellene tevékenyednünk mindennapjainkban, ha tetteink kicsinységnek IS tünnek az emberiség nagy megoldandó problémái mellett. Sok kis jó tett biztosan értelmet ad itt létünknek.

Nyista írta...

Ebben egyetértünk. Identitásunk nem csak választás kérdése. Ennek ellenére amikor apámat kirúgták a TSZ-ből és sóval hintették be a helyét, akkor az volt az eszme, hogy "ruszkik haza, mi meg csatlakozunk a nyugathoz." Elég sok kõnnyel és verejtékkel elértûnk oda, hogy lehatnénk nyugatiak. Erre most 3 millió fajmagyar tapsa közepette eláruljuk a nyugatot és mégis inkább keletre vágyunk. Bocs de nekem úgy tűnik, hogy még te is pedig rohadtul nem tűnsz fideszesnek... Én úgy érzem, hogy rohadtbkorán végetért a gyermekkorom emiatt és sokan rámantek a családomból arra az ötletre, hogy mi legyünk nyugatiak! Erre most ez "bölcs nép" kukába dobja az egészet "mer' az nemjó". Viszont még elég sokan vagyunk akik már nem akarnánk viszafordulni.
Szerintem a kegnagyobb baj a magyar néppel az, hogy mindíg a "nyalni való segget keresi". Azt nézi, hogy ki tűnik győztesnek és mit remélhet tőle.
Ez volt az a történelmi helyzet ahol csak be kellett volna tartanunk az adott szavunkat. Csak lojálisnak kellett volna lennünk ahhoz a szövetségi rendszerhez amit mi választottunk! De megint dolgozott a "magyar gógyi" és megint "hullarablóklettünk a legpocsékabb nemzet". Ezért mondom, hogy az én választott identitásom a nyugati. A többi magyar meg menjen ahova akar!

Nyista írta...

Kedves Pupu! Csak most olvastam ezt a választ. Had szögezzem le, hogy nem nézek le más kultúrákat. Van amelyiktől idegenkedem, de ilyen ételekkel és bizonyos szexuális szokásokal kapcsolatban is megesik. Egyszóval ízlés dolga. 😉Mellesleg nagyon zokon veszem az emberektől, hogy nem ismerik jobban a világot akkor amikor van Internet és mindenki okos telefonnal lófrál. A nem európai szerzők művei léteznek már fordításban csak nem feltétlenül magyarul. Ezért kéne megtanulni azt a fránya angolt. Ebben õntudatos népûnk eléggé a béka segge alatt van. Azért is mertem Szun Cu-t említeni, mert azt olvastam magyarul is és angolul is. A mandarinnal majd egy kõvetkező életben próbálkozom 🤣.
Admire ki szeretnék lyukadni az az, hogy az európaiság és a "nyugatosság" szerintem pont azt jelentené, hogy a nyugatiaknak előnyük és nem fölényük van, mert itt zajlott le először a felvilágosodás, a szekularizáció és innen ered a modernitás. Ezek haladó folyamatok amelyek Ázsiában, a Közele-Keleten és Afrikában még nem törtèntek meg. Én nem lenézem ezeket a kultúrákat csak nem tunék élni egy twokráciában min amilye például Irán vagy Szaud-Arábia. Oroszország sem szekuláris ezért van ez a huzavona Kirill Pátriárka körül. Aktív részese az ország vezetésének... Magyarországon is van már hasonló aminek nem örûlök.
Szóval ez nem lenézés csak annak a felismerése, hogy pillanatnyilag nem tudok jobb állameszmét mint a felvilágosult, szekuláris, modern állam. Ez messze nem tõkéletes, de pillantnyilag nincs jobb. Melesleg nekem Kropotkin (hoppá egy orosz), Bakunyin (hoppá még egy) és gróf Batthyany Ervin (ez meg kékvérű) ötletei is tetszenének csak belőlem hiányzik az antropológiai optimizmus, ami az anarchizmushoz elengedhetetlen. Röviden szerintem az emberiség pillanatnyilag még túlságosan hülye hozzá.
És szerintem nem a jelenleg létező orosz, kínai vagy Közel-keleti minták alapján kéne tökéletesítenûnk a saját -kétségtelenül tõkéletlen - európai társadalmunkat. Ezért megértem, hogy ha az Euro-Atlanti világ gátolni igyekszik ezen hatalmak térnyerését...

anteus írta...

Kedves Nyista!

Érdekesen írtál érdekes dolgokról.

Beleakadnék a mondataidba – de egy blog nem tudományos szimpózium. Ami igazán fontos – a kultúra lényege (a fogmosásától a magánkönyvtár összetételéig, az önmagunkhoz való elemző viszonytól a más gondolatának igényléséig [olvasás!] stb.) Zokon azt vesszük, ha a másik nem ismeri a legfontosabb szót, fogalmat, ami a mindenség elejére jogosít bennünket: a miért?-et.

De az ismeretet két lépcsőfok és sokszáz óra választja el a tudástól. (Érzékelés – tapasztalás; Felismerés – a tapasztalás értelmezése; Megértés – a felismerés értelmezése; Ismeret – a rendszerezett megértés; Tudás – a rendszerezett ismeret; Tudomány - az általánosított tudás. Hühh, milyen okos vagyok.)

Mindig féltem azoktól, akik többet gondolkodnak, mint olvasnak. (kiinduló vitatézis: az olvasás maga is gondolkodás. Vita. Fejben. Ami nem elég, és horrorkövetkezményekhez vezethet. Javaslat: Jacques Le Goff. És Hajdú Tibor -rulez!)

Írtam itt már: a mai félvilágháborút geopolitikailag leírta már Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása c. könyvében. Jó, vallási alapon. Lehülyézték – ma már a Trilaterális Bizottság tagja… Szóval Kirill olyan tészta, akit óvatosan kell feltálalni.

TGM kedvenc, jellemző rövidítésével: é.í.t.

Nyista írta...

Kedves Anteus! Köszönöm megtisztelő soraidat. Amennyiben "bele akadnál" a mondataimba azt jelenti, hogy sok az értelemzavaró hiba bennük az azért lehet, mert esztergályosként a kezem olyan mint a smirgli. Nem ideális, amikor touch screen technológiát használok. Magyarabbul az érintő képernyő és a durva kéz nem jó kombináció. Ha az értelmük vitatható az meg csak annyit jelent(het), hogy másképpen látjuk a dolgokat.
Szerintem nem kell félni azoktól akik többet gondolkodnak, mint olvasnak. Én inkább azoktól tartok akik egyszerű magyarázatokra vágynak, hogy ne kelljen gondolkodniuk. Emellett nélkülözik az erkölcsi tartást. Az ilyen emberek megbízhatatlanok, gyávák és alattomosan agresszívek. Róluk szól az athéni szín az Ember Tragédiájában... És nekik szól a magyar állampárt primitív propagandája.
Ezt civilizációk összecsapása elméletet egyébként Puzsér Robert is sűrűn emlegeti. Le is töltõm Huntington könyvét hangos könyvben. Még van egy fél műszakom és a CNC eszterga mellett állva elég unalmas az élet. Köszönöm a könyvajánlót.

PuPu írta...

Kedves Nyista, csupa jó dolgot írsz, általában igazad is van, csak az alapállással van némi baj.
Te is, mint szinte mindenki ebben a nyugati kánaánban azt gondolja, hogy nekünk kell (és lehet) választani.
Nos nem, a történelem megy a maga útján, lesznek nyertesei és vesztesei, de nem okvetlenül azok lesznek a nyertesek, akikről gondoljuk,.
Hipp-hopp - olyan világban találhatjuk megunkat, amilyenre nem is gondoltunk.
Jancsi és Jóska is a keresztény életmódot és falu elöljárójának Juliskáját favorizálta,aztán még a bicskát sem fenték meg rendesen, mikor jött a derék mongol legény az elsőlépcsős alakulatból, elvette mindkét bicskát és kihajtotta a legényeket a libalegelőre, ahol végig kellett nézniük, mint gyakja meg Juliskát a II. Mongol Front kétszáz harcosa, aztán a mamákat, lánytestvéreket is, ahogy ez már ilyen barbár népeknél lenni szokott, - végül mindkét legényt is és elhajtották őket rabszolgának.
Szóval, a világ halad és választ, mi meg játékszerei vagyunk.
Persze törhetjük a fejünket, hogy miként jöhetünk ki jól ebből a katyvaszból, de ép elmévej soha nem választhatnánk a háborút, mert nézd meg a térképet: amindig z óceánnyeli el a patakokat, folyókat, nem fordítva.
Szerintem béke kell, kereskedni kell és tanulva tanítani, - a társadalmak közeledni fognak egymáshoz.
Ehhez képest ma erősködünk, gyúlölünk és gyűlöletet keltünk, gyerekesen ravaszkodunk, de persze nincs új a Nap alatt...
Szóval nem választásosdit kell álmodnunk, hanem meg kell próbálni megérteni a világot, akkor még lehet, hogy adódik módunk befolyásolni a haladás irányát.
De lehet, hogy tévedek...
:O)))

anteus írta...


Kedves Nyista!

Nemnemenemnem. A beleakadás -a gondolkodásra serkentés. Értelmes dolog lenne több gondolatodon végigmenni - a vita és az egyetértés céljából. Jó vita lenne és jó egyetértés.
Az eltérő véleményt hibaként (nopláne bűnkét) kezelni - a sztráda a pokolba. High way to hell - AC/DC - höhö.

A smirglikezűek alacsony száma miatt tartunk ott ma, ahol. A simakezűek lopták el, döfték le a világunkat.

Ami a gondolkodás/olvasás dolgát illeti: egyedül kevés vagyok átfogó igazságokat felismerni (csak ritkán és esetlegesen) és megérteni. Magamban csak a forgácsoló mozgást végzem, mert csak a vita adja előtolást. Ugyi.

Látod, például a gondolkodás előli menekülés.
Ez abszolút általános, de lássuk be: alig 7-8 ezer éve használjuk az agyunkat gondolkodásra. (Egyszer már utaltam rá: Ez vadiúj emberi funkció. A technika mértani haladvány szerint épül be az emberbe, a gondolat, az "emberség" - jó, ha - számtani haladvány szerint. Aki ezt nem tudja, az az első kanyarban kirepül, és csavarodik fel az útszéli fára. Slussz.

Pupu nem értékeli a magyar nyelvet kellően. Ha van valami, ami legalább lábjegyzetre jogosít majd bennünket a világ történelemkönyvében, az a nyelvünk. A nyelv a fogalmi gondolkodás fő eszköze, alapvető emberi struktúra. A miénk elképesztő disztingváló erejű. Ezért vannak hatalmas eredményeink a tudományban. (Einstein is ideutazott Erdélybe, és elcsórta a Teleki-tékából Bólyai Appendixének (1837-ben pályázatban közreadott írása - Lobacsevszkij csak 1840-ben bukkant fel.) egy példányát. Kevéske hátrahagyott könyvtárában ott volt... -Tudod, görbült tér, párhuzamosok, Eukleidész XI. axiómája, ilyesmi - az űrutazás matematikai alapgondolatai ebben 27+1 oldalban merültek fel. Einstein utalt is erre.

És akkor az abszolút világszínvonalú líránkat szóba sem hoztam.
Jogunk lenne a történelemben fennmaradni - az oktatás, a tudásunk révén. De csak így.







Kapat írta...

Nem nem tévedsz PuPu!
Csupán az történik, hogy ezen a fórumon is, mint annyi más helyen az életben, mindenki a saját szempontjai szerint sorolja érveit. Másképpen csoportosítunk, másak a fontossági sorrendjeink. Ez nem baj, személyiségünk függvénye. Érdemes meghallgatni minden véleményt, hiszen a különböző szempontok megismerése is tágítja ismereteinket az éppen aktuális témakörben.
Talán ott hibázunk, hogy gyakran tesszük ezt a kizárólagosság igényével.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Van amiben tévedsz. Az egyénnek van választási lehetősége. 1944-ben dõnthetett a derék magyar úgy is, hogy feladja a zsidókat és elzabrálja a vagyonukat. Dönthetett úgy is, nyilas karszalagban a Dunába lövi a zsidókat. És dönthetett úgy is, hogy elrejti az üldözötteket ad absurdum fegyvert fog a fasiszták ellen. Egyéni kis döntéseink állnak össze egy közös valósággá. Az a szar amiben most élünk mindannyiunk napi döntéseinek az eredője. Ezért a sok egyéni, gyáva megalkuvás eredménye hosszú távon csak az lehet, hogy a világ egyre szarabb hely. És vannak dolgok amiket nem lehet elfogadni pusztán azért, mert "jobb a békesség". Például az ahogy a szalafita muszlimok a nőkhöz és a más vallásúakhoz plane az ateistákhoz viszonyulnak az elfogadhatatlan. Ha elég sokan elutasítjuk a barbár, X. századi ideológiájukat és ezt jelezzük is, akkor nem uralják el az életünket. Van amihez nem szabad közeledni, mert megöl minket. Hitlerrel is elvtelen alkut kötött Chamberlain miniszterelnök, Sztálin és még sokan mások. Az eredmény ismert... Szóval egyéni döntéseink...

anteus írta...

PuPu, nem a versenyre kell koncentrálni. Testünk sok évtizedes megőrzését az edzés biztosítja. Ez adja a sport valódi lényegét. Tudom - a legintenzívebb sportot űztem - napi három edzéssel.
A fennmaradó érték a tudásban tárgyiasul. Nem anyahajókban kell gondolkodni a kitörésért, hanem iskolákban.
A zsidók ezt évezredekkel ezelőtt felismerték. Az eredmény közismert.
Nem félni kell, hanem olvasni.
"Gondold meg, csak az ember olvas".
Esterházy utolsó nyilvános mondata.
Wáááú.


PuPu írta...

Hát igen, kedves anteus, lehet, hoigy én nem éretékelem eléggé a magyar nyelvet - bár a fene tudja, ezt honnan veszed, de talán képes vagyok megérteni az egyszerűbb mondatokat - úr ír, stb...
Olvasni jó dolog, de egy háborúban a Teleki-tékába beszabadult harcosok a feneküket törölnék ki Bólyai művével, hasmenés esetén dúltan keresnék Lobacsevszkíj összes műveit is...
Nagy kár, hogy nem értitek, amit írok, biztosan én vagyok a hibás.
Próbálom példával alátámasztani.
Archimedes tudását nem vonhatod kétségbe, mégis megölték.
A koncentrációs táborokban együtt szenvedett a könyv népe, az analfabéta cigány és jakut hadifogoly, a felhalmozott tudásnak a harctéren jutott szerep.
Egyik sem választhatott és mi sem választhatunk, bármennyire jó is lenne - vagy nem.
Kinek a válsztása érvényesülne, a szalafitáké fegyverrel a kezükben, vagy a tied, hónod alatt a remekírók sorozatával?
Ne élj álomvilágban, van amikor jobb egy-két repülőgép-hordozó, és ne feledd el, hogy a szalafiták mindössze időbeli elcsúszásban vannak a kereszténységhez képest, hiszen a kereszt jegyében kiirtották földrészek komplett lakosságát is.
A nőket is elnyomták, a zsidókat időnként kiirtották, a más vallásúak iránt sem voltak túl türelmesek, Sztálin meg azt kérdezte, hogy hány hadosztálya van a pápának?
Ez a történelem, és állandóanj ismétli önmagát, csak egyre veszélyesebb formában.
Nyista a választás lehetőségéről ír, ami még részben is alig-alig igaz, amikor a városban jársz és akaszott emberek lógnak a fáról, nyakukban táblával, akkor erősen beszűkülnek ám a választási lehetőségek.
És hát verseny is csak békeidőben van, ez pedig azt vetíti előre, hogy a győztes mindent visz - a majdani világ szemléletét is ő határozza meg.
Azt hiszem Marx írta, hogy a mennyiség minőségbe szokott átcsapni, és hát India és Kína, az afrikai államok népességrobbanása, az arab világ, Dél-Amerika népessége nyilvánvalóvá teszi a tendenciát.
Szembe kellene nézni a realitásokkal de mi a saját cigány-helyzetünkkel sem vagyunk képesek szemenézni, amíg késő nem lesz.
Szóval, szerényebbnek és együttműködőbbnek kellene lennünk, hiszen hiába van a saját szemszögéből mindenkinek igaza, ez a történelmet nem érdekli, népeket emel fel és töröl el nyom nélkül.
És nem hét-nyolcezer éve, sokkal régebbi leletek vannak, amelyek ezt bizonyítják.
Gyenge vigasz, hogy a fejfádra az lesz írva, hogy olvasott volt, okosan halt meg.
De lesz-e aki elolvassa, vagy majd ezt is meg kell fejteni, mint a hieroglifákat?
:O)))

anteus írta...

Kedves PiPa PuPu!

Nemhogy nem egy malomban, de nem is egy városban, egy folyó partján őrölünk.

Szerintem a magyar-ság nem háborúban fog eltörlődni – anyahajó, apahajó és a kis monitorok révén, - hanem ha feloldódik az identitása. (Fel fog, de ez már túl közel van a marxi jövendőmondáshoz. Brrr.)

Szerény képességeim szerint az identitás két alappillére a közös nyelv és a közös történelem tudata. (Nem kell, hogy azonnal a lényegileg másra, Lukácsra és az osztálytudatra asszociáljunk, bár az is megérne egy misét…)

A magyar nyelvről, mint emberiségméretű értékről elmélkedtem. És gondolom te is érzed, hogy az nem merül ki az „úr ír, a nagyképű alakok meg olvasnak és igét hirdetnek, pfúj! stb.” szinten.

A történelmi választásokról szóló halálgyár-példád meglepően durva. Főleg nekünk, magyaroknak – 1944. április 28 és július 6 – de Kamenyec-Podolszk STB., - kellene ilyen téren igen halkan megnyilválnunk. Valóban azt hiszed, hogy nem volt választásunk? Nem szoktad orbán rendszerét legitimálni, de most a Szabadság-téri „műalkotásnak” csápolsz?

Nem folytatom, szinte minden megállapításodat vitatom. De ezt a bejegyzésedet is elmentem, mint évek óta.

Befejezésként megemlítem, hogy a Korán igen érdekes olvasmány, Mohamed igen figyelemreméltó próféta. Hasznos lehet elolvasni (jajj!!! Uram, segíccs!) Karen Armstrong: „Mohamed. Az iszlám nyugati szemmel” című könyvét (Európa Bp. 1998. 410 old.) Én ezt szoktam tenni, mielőtt véleményt mondok olyan dolgokról, amelyek nem a mindennapjaim témái. Sapienti sat.

De nem tagadom meg magam: javaslom Petrarca írásását (akit kora filozófusként tartott számon, nem költőként) elolvasni: Az értelemről (az Ész és az Öröm vitája) írt pár mondatát. In.: Reneszánsz etikai antológia. Gondolat Bp. 1984 p.11-12. Válogatta és szerkesztette Vajda Mihály. (Hűűű!!! Már, ha ez számodra releváns.)

Befejezés 2. A gondolkodás nagyon nem azonos a napi agyhasználattal. Majd’ mindenkit félrevezet, hogy a hormonális ingereinket (harag, öröm, vágy) is a nyelv szavaival éljük át. Figyeld meg, hogy napi agyhasználatod mekkora része a különféle aktuális érzelmi kifejeződés, és mennyi a tudatos, témához való ragaszkodás. A koncentráció. Úgy tudom, ebben is Einstein a listavezető, ő állítólag felvitte együltében 20 percre…

Az pedig, hogy a síromon mi lesz, senkire sem tartozik. Legkevésbé énrám.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Annak amit nekem írtál kulcs mondata, hogy a győztes mindent visz. Ahhoz előbb győzni kéne. Én azonban nem látom a világraszóló győzelmeket. Véres próbálkozásokat és patt helyzeteket látok.
Természetesen nem a "remekírók sorozatával" küzdünk a barbár, iszalmista hordákkal hanem haditechnikával. Vinnyognak is a Hamasz apolgétái az ENSZ-ben, hogy báncsák a szegény ártatlan civileket akik örjöngő népünnepély közepette pózoltak egy meggyilkolt német túristanő holtteste mellett! Ez azért előrevetíti, hogy mit szándékoznak tenni velünk. A tálibok posztoltak egy képet nem olyan régen ahol több ezer hangszert égettek el. De volt már ilyen fotó könyvekről és emberekről is. Ilyenekkel akarsz te szerényebb és együtttműködőbb lenni? Ráadásul úgy, hogy nem is nyertek! Gyilkolnak esztelenül és légvárakat építenek!
Oroszország megtámadta Ukrajnát. Egy olyan országot, amelyet korábban többször is elismert, mint független államot. Villámháborúra készültek, de az befulladt. Most éppen állóháborúnál tartanak, mint 1916-ban a nyugati fronton. Akkor velük legyünk szerényebbek és együttműködőbbek? Ők sem nyertek! Amit meg a társadalmi haladás terén képviselenek... Neked tetszik?
Kína fegyverkezik. Van szép nagy hadserege, de katonai győzelmeket nem tud felmutatni... Gazdaságilag nagyot fejlődött. "Gazdasági csoda!" Miután évtizedeken keresztül pumpálták Kínába a tőkét és a technológiát a lesjanált, hanyatló nyugatról látványosan fejlődni kezdett. Úgy tudtam, hogy ez a kapitalizmus sajátja. Nem csoda!
Magyarországra is évtizedek óta pumpálják a tőkét és a tudást. Mégis visszafejlődik! Na ez a csoda!
Én nem temetném a nyugati világot a helyedben. És főleg Magyarországnak nem keleten lenne a helye, de ha ilyen ütemben folytatja avisszafejlődést akkor szépen betagozódhat ebbe az illusztris társaságba. Egészégünkre!
Szerintem nem fogunk közös nevezőre jutni ebben a krdésben. Annyit azért had tegyek hozzá, hogy a jövőt senki nem láthatja előre. De mindig van aki azt hisz, hogy Ő igen. 1938-ban (Bécsi döntés) hazánk akkori "bölcs vezére" vitéz kőbányai világos föltett mindent a náci Németországra. Mindent elsöprő bölcsességében eldöntötte, hogy az Übermensch-ek fognak nyerni tehát álljunk a győztes oldalára! Ne foglalkozzunk avval, hogy egy vállalhatatlan rohadék aki bűzös gondoltait két vaskos kötetben (Mein Kampf) le is írta, hogy mindenki lássa, hogy milyen beteg állat! De ha együttműködünk vele akkor talán nekünk is jut a koncból. Ma is ez a zsákmányszerző mentalitás uralkodik Magyarországon. Gyanítom, hogy a felcsúti bojler azért törleszkedik az orosz tartó tisztjéhez, hogy majd az elfoglalt Ukrajnábol kikanyaríthassa magának Kárpátalját.
Épp, mint az akasztófavirág, véreskezű, lovas tengerész! Még meg sem száradt a tinta a megnemtámadási szerződésen Jugoszláviával máris megszegte. Ez a mostani kotonszökevény még "ügyesbb"! Emelte a tétetés mindjárt két szövetséget is elárult egyszerre!
Biztosan parádés finálé lesz! Nép ilyen nyomorultul és ennyire mindenki által megvetve még nem tűnt el a semmibe!
Ennek fényében kévésbé érdekl, hogy ki olvassa majd a sírfeliratomat. Mert ha ezek győznek, akkor sírom sem lesz és alig marad valaki aki tudna olvasni.

anteus írta...

Szia Nista, a smirglikezű!

Kételyeim vannak. Melyik ipariskolában tanultál?
Úgy érzem, hülyének vagyok nézve. Nem jó érzés.

Megpróbálok majd néhány mondatodra tételesen reagálni.
Márha a teveszűrőn átmegy. Mondjuk a hossza miatt...

PuPu írta...

Kedves anteus, én a normális hozzászólásokat nem szűröm, még ha valaki becsinálja ide a Szabó Ervin Könyvtár katalógusát akkor sem, mindössze a szoftver szab határokat. Olyankor az a követendő eljárás Platon és Nietzsche szerint is, hogy rövidebb szakaszokra bontod az irományt, és akkor nem fogja bántani a művedet.
Örülök, hogy segíthettem, innnen, a Soroksári-Orinoco partjáról ...
:O)))

anteus írta...

Szabó Ervin Könyvtár? Jó lenne.
De Esterházy könyvtára cca. 16 ezer kötet, Umberto Eco-é 27 ezer körüli.
Statisztikai átlagokkal megbecsültem az én valamivel több, mint 8500 kötetem mondat/gondolat számát: ez 52 millió.

De egy könyvtárnak nem jellemzője a darabszáma. Értéke az olvasójától függ.

Citátumaim téged szolgálnak.

PuPu írta...

Kedves anteus, ennyit a lényeglátásról...
Mindössze szerettem volna jelezni, hogy errefelé nem divat a másik gondolatainak szűrése, függetlenül az én izlésemtől.
Másrészt ha egy tehenet bekötsz egy könyvtárba, akkor az is tápláléknak tekinti a könyveket, bár lehet, hogy nem szellemi táplálék lesz belőlük, és a végtermék se a briliáns gondolat kategóriába fog tartozni - de hát ez már aztán tényleg nem a poszt témája.
Elég szegény posztnak az is, mikor elkezdtek kalandozni...
És most az érdemi hozzászólásodhoz:
Nem biztos, hogy a magyarság el fog törlődni, lehet, hogy olyanok leszünk majd, mint ma nálunk a palócok vagy a matyók, ez attól függ, hogy a világ majd merre halad.
Ha a múlt érték lesz, akkor szerencsénk lesz, de abban nem hiszek, hogy az államiság örökre fennmarad, az emberiség előtt álló problémák ki fogják kényszeríteni azok egységes és hatékony kezelését.
Kicsi a valószinűsége annak, hogy ez a folyamat háborúk nélkül megy végbe.
A kis emberek általában erőszakosak, és ez az államok vagy az államalkotó vagy erre törekvő nemzetiségek méretére is igaz, nézd meg a baszkokat például.
És elég egy őrült, aki végső megoldást keres a függetlenedési problémákra, egy kis nép máris bevagonírozva találhatja magát.
De persze ez is csak olyan taláálgatás, mint a tied.
A közös nyelv alapvetően rendben van, a mi nyelvünk jelentősége az inuit és a szenszkrit nyelvvel vethető össze, a sorsa pedig a történelemtől függ.
Eleinte kettős nyelvasználattal, majd a nyelv csendes kihalásával spékelve - nézd csak meg a nemzetiségi szervezeteket, van, ahol a vezető se beszéli az ősi nyelvet.
A közös történelmet úgy módosítanám, hogy az, amit a közösség aktuálisan közös történelemnek tart.
Ez állandó változásban van, és nem biztos, hogy a nemzet minden tagja egyetért vele, és minél jobb ismerője valaki, annál kevésbé tartja szép mesénél többre a nép által elfogadott közös történelmet.
Ami a választás lehetőségét illleti ne élj álomvilágban, nem az egyén választ, hanem az állam, és ha választott, utána úgy csattog a bokád, mint a kasztanyetta - vagy meghalsz.
Az egyén alapvetően konformista, és bár hozhat egyéni döntéseket - sógornőm nagyanyja kivette a kisfiút az anyja kezébőlk a menetből, mikor a zsidókat hajtották keresztül a városon, és felnevelte - professzor lett belőle - de a nép hallgatott és nézte,hogy tegnapi szomszédasszonyát elzavarják.
Felkoncoltatik és társai nem kedveznek a bátorság szárba szökkenésének, olvasgass kicsit a XII. kerületi nyilasokról...
A Korán valóban érdekes olvasmámy lehet - kiderül belőle, hogy Jézus annak a vallásnak prófétája - hogy mik nem vannak, - egy zsidó a mohamedán vallásban - bár végtére Erdős Péter is zsidó.
Vajda Mihály meg persze, hogy releváns, okos ember volt. Persze okos emberek is képviselhetnek buta gondolatokat, de ők legalább gondolkodnak.
Az olvasás pedig akkor érték, ha folyományaként az ember saját gondolatai csiszolódnak.
De persze lehet, hogy ezekben a dolgokban tévedek, hisz nem nálam van a bölcsek köve, - nem is férek hozzá, annyian tolonganak körülötte...
:O)))

anteus írta...

Oké, Pupu.
Mivel érzésem szerint gyorsolvasással átfutsz az írásomon, nem fárasztalak tovább.
Egyéni választási illúzió? Ugyan. semmi ilyet nem írtam. A magyarok választásáról írtam.
Elmés kis trufád a könyvfaló tehénről megmosolyogtató, de lám, a szövegem végét már nem olvastad el - a könyvtár értékéről szólót.

Vagy igen ... csak...? Gyakorlatilag egyszerű tőmondat.

O:(((

PuPu írta...

kedves Nyista, hogy te mit érzel az nem annyira releváns, Amerikának hosszú távon egyedüli uralmi tényezőként, a világ csendőreként befellegzett - katonai téren is.
Amerika a második világháború óta csak kudarcot kudarcra halmoz, politikailag és katonailag egyaránt.
Ez az akciója is kudarc, hiszen a cél - Oroszország gazdasági majd katonai térdrekényszerítése úgy tűnik, nemigen sikerül, az EU meg olyan. mintha Tyson helyett Erdeit neveznéd szupernehézsúlyban...
Tudod, Amerika olyan, mint a cirkuszban a tányérpörgető artista, aki több tányért szeretne pörgetni, mint amire képes.
Kína és az oroszok pedig gondoskodnak majd arról, hogy mindig legyen két-három plusz pörgetnivaló...
Ez az "iszlamista hordák" is necces, ebben a formájában rasszizmus, és bár én értem, mire gondolsz, de vajon gondoltál erre Kadhafi meggyilkolásakor, esetleg Szaddam esetében is?
Akkor a Nyugat nagyon megértő volt, Szaddamot egyenesen a kivégzői kezébe adta, és nemigen tiltakozott, hogy még a minden halálraítéltet megillető méltóságot sem adták meg neki.
És a román "forradalom" különb volt? A Zsil-völgyi bányászokról elfeledkezel?
Most éppen huszonötezer palesztin áldozata van a bosszúnak, nem hiszem, hogy mind egyetértettek azokkal a szélsőségesekkel, akikről a történet szól, - akkor mi különbek vagyunk?
Drezda?
A quantanamoi kínzások a nyugati kulturális fölényt tanúsítják?
Vagy a agent orange?
Belgrád bombázása, vagy most Jemené?
Csak röhögni lehet a jemeni "lázadók" és a hajdani iraki "szabadságharcosok" minősítésén...
Vagy Szíriában az ENSZ jóváhagyta a amerikai és török jelenlétet?
Vagy a törvényes kormány engedélyével vannak ott?
A török elnök pereputtya kereskedett az Islám Állammal a szaíriai olajjal - az oroszok lőtték szét a nagy barátságot végül...
Vagy az a kormány trörvényes, amely nekünk tetszik?
A Putyin-interjút érdemes megnézni, mert láthatod. hogy az eseeményeknek van más olvasata is, mint az amerikai.
A világszerte létrehozott ezer amerikai támaszopont közül kétszáz Oroszország határaira települt - párezer kilkométerre Amerikától.
A kubai válság anno miért is tört ki?
És Grenadát miért is támadták meg az amerikaiak?
Az orosz -ukrán konfliktus nem háború és főleg nem állóháború, az oroszok nem akarnak pillanatnyilag tovább menni, - csak körülhatáriolt területen katonai célpontokAT TÁMADNAK, ÉS NE TÉVESSZEN MEG - AZ ERŐMŰ IS KATONAI CÉLPONT, AZ ELEKTROMOS HÁLÓZAT IS (LÁSD bELGRÁD ÉS A GRAFITBOMBÁK...) - íBocsi de nem javítok, nem kiabálok, melléütöttem...
Nem temetem a nyugati világot, azt szeretném, ha senki nem kényszerítené rá a másikra a nézeteit, államformáját, vallását, de nem élek illúziókban.
Amerikának miért érdeke Oroszország szétdarabolása és szétverése?
A társadalmi heledás terén meg nekem az tetszett, ami itt a Kádár-korban kialakulni látszott, az inkább szolgálta az emberiség érdekeit, mint a mai állapotok.
Miéret nem jó Európának a békés kerekedelem az oroszokkal? Merkelt még vissza fogják sírni a németek és Európa is...
Nme kell minden állammal együttműkodni, de együtt kell élni, és meg kell érteni az ő szempontjaikat is, különben a világ állandóan verekedésben lesz...
A média meg szolga - érdekeket szolgál ki, ha javasolhatom, ne dőlj be minden marhaságnak, ellenőrizd, amennyire a lehetőségeidből telik, - már az is meggmutatja a lólábakat, hiszen azok kilógnak - általában...
:O)))

PuPu írta...

Kedves anteus, nemzetközi kétdésekben a magyar állam választ.
A te nevedben is, - ha rosszul választ, akkor is.
Nincs olyan, hogy "magyarok választása", esetleg a parlamenti választáskor.
És hát igen, ez nem a legalkalmasabb hely a vitához, ezért szerettem hajdan az Index-polidilit...
Szép álmokat...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nagyon nagy respekt tőlem Nyistának írt 2024. február 11. 20:36 válaszodért.
Tudom, hogy nem szorulsz erre, de akkor is leírom.

kekec írta...

Kedves nyista, ne keverd a szezont a fazonnal. Machiavelli hatalomtechnikáról írt- legjobb tanítványa Orbán, Szun Ce viszont tényleg stratégiáról.
Egyébként meg Pupu szövegének értelmezéséhez ajánlom, hogy a Mark Twaintől vett mottóját vedd alapul: előbb ismerd meg a tényeket...
A tények ugyanis makacs dolgok, viszont sokan szeretik a vágyaikat tényként kezelni -napláne másokkal tényként elfogadtatni.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Azért az számomra elég meglepő, hogy az a konfliktus ahol hadseregek lövik egymást és egymás országát az nem háború. Akkor ha a mejem rajtakapna egy másik nővel a hitvesi ágyban védekezhetnék azzal, hogy ez nem szex csak különleges alvásterápia? Szerinted ezt bevenné bármelyik bíró?😉
Amit ezen kívül leírtál az mind igaz, de ez még mindig nem igazolja azt, hogy Magyarország elárulja a szövetségeseit! Én sem csalom meg nejemet! De ha megteszem minimális következmény, hogy neki ítélik a gyereket, a lakást és még egy zsíros tartásdíjat is megitél a bíró. Ezek a játékszabályok! A kis dagadt napóleonunkon, meg már túl sok rúzsfolt meg "krasznaja moszkvától" bűzlik... Az EU meg NATO kezd türelmetlen lenni. A mi kis géniuszunk meg bedobta, hogy "Drágám most nekem hiszel vagy a szemednek?". Nem úgy tűnik, hogy NATO meg az EU beveszi ezt. Durva válóper lesz, ahol mi vagyunk a gyerekek. És szerintem nekünk nem kéne apával együtt Moszkvába kõltõznünk...🤫

Nyista írta...

Kedves Kekec! Szun-Cu a fejedelmet nem csak a háború megnyeréséhez hanem a hatalom megragadásához és megtartásához szükséges tanácsokkal is ellátta. Akárcsak kollégája Machiavelli. De nem vsgyok sinológus így lehet sőt valószínű, hogy van olyan kínai szerző akinek művei kõzelebb állnak Machiavelliéhez. Amikor a Háború művészetét olvastam nekem Machiavelli jutott róla eszembe. Ezen kívül még egy Ming-kori kínai eroticism regényt olvastam (amiről nekem a Dekameron ugrott be) szóval úgy általában sem vagyok a világirodalom szakértője... Külõnösen nem a kínai irodalomé. NB: Nem ferdítettem el a tényeket.
Amiről vitatkozunk az részemről továbbra is az hogy jó-e az országnak a jelenlegi keleti nyitásnak nevezett orbáni külpolitika? És, hogy jó e szembefordulni a jelenlegi szövetségeseinkkel? Szerintem egyértelműen nem jó. Sem gazdaságilag, sem politikailag, sem katonailag sem kultúrálisan.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Ez a második felvonás. Az "iszlamista hrodák" kifejezés két okból nem rasszismus. Egyrészt, mert nem a "füstösöket", törülközúfejűeket" vagy "tevezsokékat" ekéztem a bőrük színe miatt. Másrészt mert az iszlám nem egyenlő az iszlamizmussal. Az iszlám a vallás. Ha azt vagy annak híveit ekéztem volna akkor inkább iszlamofób lennék esetleg bigott. Mellesleg legalább annyira tartom problmásnak az iszlámot mint a kereszténységet vagy bármelyik vallást. Nagyon! De ez másik téma. "Az iszlamizmus (arabul: إسلام سياسي [iszlám szijászí] ’politikai iszlám’) vagy iszlám fundamentalizmus politikai ideológia, amely szervezett, aktivista mozgalomként teoretikus alapokkal rendelkezik, és eszmetörténeti áramlatként a huszadik század eleje óta nyomon követhető.[1] Radikális változatai jelentősen befolyásolják a Nyugat iszlám-képét, és a közvélemény szemében az iszlám világ megítélését. (Wikipédia)".
Pédával is éltem, amikor a Hamasz által meggyilkolt német turistanő holttestével örjöngő csőcselékről írtam. Ezek az emberek nem alkalmasak az együttélésre. És, ha igazuk is volt valamikor, valamiben azt elvesztették abban a pillanatban, maikor középkori csürheként kezdtek viselkedni. Az összes Izraellel szomszédos állam alkotmányában benne van Izrael állam megsemmisítése. A Hamasz alapokmányában is benne van. Annak a Hamasznak amit olyan nagy többséggel megválasztottak a derék gázaiak. Azok a gázaiak akiktől a fegyveres terroristáknak kellett megvédeni az erabolt túszokat, hogy meg ne lincseljék őket. Apropó túszok. A túsz szedés sem elfogadott a mi normáink szerint. Szerintük az!.
Ezek a kedves szomszédok a tavaly októberi támadással együtt tízszer kerekedtek fel, hogy akkor most lemészárolják az összes zsidót és felszámolják Izrael államot. Amikor az izraeli hadsereg menetrendszerűen elveri őket mint a kétfenekű dobot, akkor mindig elkezdődik a tutulás az emberi jogokról. Azokról az emberi jogokról amiket az iszlamisták telibe fosnak, hánynak, köpnek. A "házasságtöréssel vádolt" nőket, a melegeket, akiket blaszfémiával vádolnak stb.brutálisan megölik. Említetted Szaddam Husszeint és Kadhafit. Amikor megölték őket senki nem mondta, hogy ezt így kell csinálniuk. Ezt maguktól csinálták.
Tény, hogy kifogásolható, hogy átadták őket a későbbi gyilkosaiknak. Ez azonban mennyiben érinti azt, hogy az én véleményem helytálló-e vagy sem? Nem én adtam át őket. Szerintem sem kellett volna átadni őket. Ez is egy kicsit engem igazol. Például amíg nem jönnek ki középkorból nem szabad az ilyen államoknak foglyokat átadni. Remélem Svédország sem ad át oda menekült török állampolgárokat a jelenlegi török rezsimnek!
Szerintem a "palesztinok" nem szabadságharcosok. Nem a "szabadságért" harcolnak, mert nem is tudják mi az. Vallási fanatikusok akik most megszívták... És amikor a halott gyerekeiket mutogatják a tévében jusson eszedbe, hogy az általuk támogatott Hamasz lőtt ki Kasszám rakétákat az óvoda udvaráról és épített fegyverraktárat a kórház alá. Te is írtad egy korábbi hozzászólásodban az ukrajnai háború kapcsán, hogy az óvoda is legális célpont, ha ott fegyvereket tárolnak. Nos ha az orosz hadseregnek legális céplpont akkor legális az Izraeli Védelmi Erőknek is. Mert ha nem akkor az meg antiszemita kettős mérce lenne!
Bájosan hangzik. Nem?

Nyista írta...

Kedves anteus! Közlekedésgépészeti szakközépiskola után a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolát végeztem el. Majd tíz évvel később Mérnöktanári diplomát is szerezetem. Úgy adódott, hogy gyorsan kellett állást találnom miután - a Brexit miatt - az előző munkahelyem bezárt. Nekem kellett egy állás ennél a cégnélmeg éppen létszmhiány van. Kínjukban már képzetlen embereket vesznek fel, de néhány nap után ,omdog felmondanka, mert nem olyan egyszerű CNC esztergát kezelni és hasonló úrabérért talál egxszerűbb munkát is. Én tanultam a főiskolán CNC programozást ezért el tudom végezni. Így "léptem elő" villamosmérnökből CNC esztergályossá.

anteus írta...

Nna. Tuttam én...
🙂

PuPu írta...

Kedves Nyista, a konfliktus hivatalos megnevezése nem háború, hanem különleges katonai művelet, és ha megpróbálod értelmezni azt amit Putyin a történelemről mondott, megérthetnéd,hogy ez itt orosz belügy, de legfeljebb is polgárháború.
Abból sincsen különösebb baj, ha a feleségeddel a hitvesi ágyban kaptok össze, és ott kaparja ki a szemed, melyet a szomszédasszonyra meregettél, ez még mindig a ti ügyetek.
Az orosz hadsereg másél-kétmillió fő és ugyanennyi tartalékos, itt már csak idő kérdése az ukrán vereség.
A tévedés ott volt, hogy azt várták, hogy gazdaqsági csődbe jut Oroszország, de ez illúzió volt..
És amit a válóperről írsz, az se így van, de ezt most ne is taglaljuk, - és a te bűntudatod se tényező, ha nincs miért, ugye...
Egyébként Moszkvának nem kellünk, ez már megint csak a jóltáplált magyar beképzeltség, nem vagyunk csak egy paraszt, amelyikkel csak a bak van ezen a táblán.
És nem kell Moszkvába költöznünk, jó helyen vagyunk mi itt, de ha azt mondom, hogy nem kell beköltöznünk a medve barlangjába, akkor azt is mondom, hogy nem kell a medvével kekeckednünk.
A második felvonás a forró krumpli, kerülöm is, ha mód van rá, hiszen ha tárgyilagos vagy, akkor nehezen védhető a határtalan megtorlás. és azon a területenj arabok is élnek évszázadok óta.
Az iszlámnak van egy-két ága, nem mind fundamentalista, mint ahégy nálunk se mindenki soviniszta.
És természetresen testvérharc, mert igazán csak a testvérek tudják gyűlölni egymást.
A konfliktus magvát természetesen az angolok vetették el anno, és azóta is mindent megtesznek a feszültség fenntartása érdekében, hiszen így okuk van - Izrael védelme ürügyén - a térségben vitézkedni.
Valóban az iszlám szélsőségesek célja Izrael beleszorítása a tengerbe, erre a válasz a megtorlás minden zsidók elleni erőszak esetében, személyekig bezárólag.
Izrael atomhatalom technológiailag igen fejlett, ezért a megtorlás is általában igen hatékony.
A zsidó népnek Izrael, Jeruzsálem a biztonságot és hazát jelenti világszerte, és természetesnek veszik, hogy védik, méghozzá igen hatékonyan.
De az arab anya sem más, mint a jiddise mame, az utódok jövöjének biztosítása genetikai örökség, még az állatvilágból.
Hogy az arabok nközött sok a szélsőséges?
Persze, hiszen szegények és sokan egész életüket menekülttáborokban élik le, nincs céljuk, nincs kitörési lehetőségük, és egy ilyen helyen először a vallás, majd a szélsőség hamar talál követőket.
Rendezni kellene azt a kérdést is. hogy államiságot kapjanak a palesztínok, akik egyes történészek szerint nincsenek is, - mintha Putyint hallanám az ukránokról.
Persze egy államnak terület kell, az meg már meglévő államod birtokában van, és hát az izraeli telepes-politika sem mondható gránit-szilárdságúnak...
Akárhogy is, Ábrahám gyermekeinek együtt kell élniük.
A modus vivendi megtalálása még hátra van,
Ha nem lett volna angol gyarmatosítás, erre talán szükség sem lenne, hiszen a népek nagyobb gondok nélkül éltek együtt.
Folytatni kellene...

:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Nem! Nem "különleges művelet". Olyat a nácik csináltak. Ez háború két ország között. Putyin - mint minden zsarnok -hazudik. Nem mellesleg ez a mestersége, mert mielőtt diktátorrá lépett elő KGB tiszt volt.
Ukrajnát Oroszország is tõbbször elismerte független államnak. Most Putyin meghondolta magát?
Az arabok meg nem akarnak letenni Izrael megsemmisítéséről. Addig meg bomba, meg a rakéta nem fogja elkerülni aegyverraktârként funkcináló bõlcsödéket. Szegény Ábrahám szerncsétlen gyermekei! Sajnos ők is mint mi minannyian Káin leszármazottai vagyunk... Ez volt az első dolog amit Ádám és Éva fiai feltaláltak. A gyilkosság. Bájos!

PuPu írta...

Hát hidd el, hogy különleges, hiszen még állnak a házak Kievben és élnek az emberek Ukrajnában - általában.
Ne kívánd, hogy az orosz hadsereg háborús üzemmódra álljon át, én se kívánom az ukránoknak.
Egyébként meg, ha meg tudod magyarázni nekem a kubai válságot, Panamát meg Grenadát, akkor megmegyarázod Ukrajnát is.
És nehogy elkezdj nekem mesét mondani Noriega tábornokról, mert az a mese nem nekem szól, hanem Julcsa néninek.
és megmagyaráztad a bevásárlóközpontba, kórházba telepített ukrán katonai infrastruktura sorsát is - kevés új van a Nap alatt...
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Akkor menjünk sorjában!
"háború [ú v. u] főnév -t, -ja
1. Fegyveres eszközökkel v. más erőszakos eszközzel vívott küzdelem két v. több ország között.
2. (átvitt értelemben) Általában olyan tartósabb állapot, amelyben ellentétes érdekek, meggyőződések, törekvések többé-kevésbé erőszakos módon összeütköznek.
(A magyar nyelv értelmező szótára)"

"polgárháború főnév
vmely társadalmi osztálynak v. politikai csoportosulásnak egy vele szemben álló, ellentétes érdekű osztállyal (politikai csoportosulással) a maga érdekeinek megfelelő társadalmi rendszer megvalósításáért vívott fegyveres háborúja."
(A magyar nyelv értelmező szótára)
Háború
Fegyveres eszköz - pipa
más erőszakos eszköz (pl. szabotázs, emberrablás, tömeges nemi erőszak) - pipa
két ország között - pipa
ellentétes érdekek összeütköznek - pipa
Polgárháború
Egy nemzeten v. országon belül - nem

Kérlek magyarázd el nekem, hogy szerinted miért nem háború az ami háború és miért polgárháború az ami nem polgárháború, hanem egyértelműen háború?

Később lesznek még további krdéseim is.


PuPu írta...

Kedves Nyista!
- Azért nem háború, mert az oroszok nem üzentek hadat Ukrajnának.
- Azért nem háború, mert korlátozott terüóleten folyik és az oroszok igyekeznek a polgári lakosságot kínélni.
- Azért nem háború, mert az oroszok nem vetnek be minden rendelkezésükre álló eszközt.
- Azért nem háború, mert a konfliktus nem a két résztvevő között folyik, és az eszkaláció elkerülése érdekében Oroszország nem támadja a NATO és az USA fegyverszállításait Ukrajna területén kívül, a Nato és az USA Ukrajnára korlátozzák az általuk szállított eszközök bevethetőségét.
- Azért nem háború, mert az ukránok egy jelentős része orosz,az ország a közös szovjet történelemmel van kapcsolatban, a háborúban ugyanis nem minden ukrán volt Banderista.
- Azért nem háború, mert az 1700-as évek óta Novorusszijának (https://en.wikipedia.org/wiki/Novorossiya) hívták azt a területet, melyen ma is oroszok élnek, és ha a koszovói albánoknak lehetett dönteni a hovatartozásukról, akkor az ezen a területen élő embereknek is lehet.
- Azért nem háború, mert Ukrajna lakóinak jelentős része orosz nemzetiségű, most éppen az ukrán hadsereg főparancsnoka is egy Moszkvában végzett orosz katonatiszt, az elnök egy orosz zsidó, aki ukránul se tudott rendesenmielőtt politikai pályára lépett.
- Azért nem háború, mert testvérharc, melynek egyszer vége lesz, és utána is együtt kell élni.
Az ukránok nem tudnak ezer kilométerekre hazamenni, ugyanis nekik Ukrajna a hazájuk, és az volt az orosz, szovjet, német, lengyel magyar és cseh államban is, mikor éppen ki birtokolta az adott területet.
Azért vehetnéd a fáradságot, és megnézhetnéd a Putyin interjút, ő autentikusabb ebben a kérdésben. mint én.
:O)))

kekec írta...

kedves nyista!
A polgárháborús meghatározásodba hogyan fér bele a huszi-tuszi harc? Vagy akár a közeli délszláv háborúk? Ott sem létező országok között folyt a harc!

Nyista írta...

Kedves kekec!
"polgárháború főnév
vmely társadalmi osztálynak v. politikai csoportosulásnak egy vele szemben álló, ellentétes érdekű osztállyal (politikai csoportosulással) a maga érdekeinek megfelelő társadalmi rendszer megvalósításáért vívott fegyveres háborúja."
(A magyar nyelv értelmező szótára) R-go nem az "én meghatározásom".

Politikai csoportok. Hutuk és a tuszik a bantu népcsoport tagjai. A tuszik az elit a hutuk az alávetettek.

Nyista írta...

Kedves Pupu!

A hadüzenet nem feltétele egy háborúnak. Egy csomó háborút vívtak hadüzenet nélkül.
A falklandi háborút néhány szigeten vívták minden lakott területtől távol mégis háború volt. Én azért megkérdeznék néhány Ukrajnában élő civilt, hogy hányszor érezte úgy, hogy az orosz hadsereg kíméli... De ez nem lényeg mert több olyan háború is volt, ahol a civil áldozatok száma nulla. Például az előbb említett falklandi hábrú. És volt olyan is ahol szinte a teljes lakosságot kiírották és az is háború volt. Ilyenháború még a Bibliában is szerepel...
Méghogy nem vetnek be minden rendelkezére álló eszközt? Ez nem fedi a valóságot. Nukleári, kémiai és biológiai fegyvereket nem használnak. De ezen kívül mindkét fél bevetette mind a három fegyvernemet. A szárazföldi hadsereg mindkét oldalon a gyalogságon kívül harckocikat, csöves és rakéta tüzérséget egyszóval nehézfegyvereket is. A légierő minden formáját bevetik. Még a haditengerészetet is bevetették mindkét oldalon. Ja és a kiber hadviselés is virul. Szóval de!
A vietnami háború is valójában a két katonai tömb konfliktusa volt. Az Egyesült Államok sem üzent hadat a Varsói Szerződésnek mégis egyértelműen háború volt. Amikor a náci Németország megtámadta Franciaországot az egyértelműen háború volt. Pedig hát Elzaszban és Lotharingiában is nagy számú Német él. De a lakosság összetétele is indifferens. A háború az háború. Magyarország is megtámadta Jugoszláviát 1941-ben. Jugoszlávia egy része korábban a Magyar Királyság területe volt és bónuszként még magyar kisebbség is él ott. De ez nem számít attól az még háború volt! 1938-tól 1941-ig a Magyar Királyi Honvédség vezérkeri főnökét Werth Henriknek hívták. Német származású volt. És? Milyen relációban áll ez avval hogy Magyarország hadviselő volt e vagy nem. Kétséget kizáróan háború volt!
És ezek alapján háború dúl Ukrajnában is . És ezen az sem változtata, ha újra meghallgatom Putyin beszédét!

PuPu írta...

Kedves Nyista, a hadüzenet valóban nem előfeltétele egy háborúnak, de jelentőséáge azért van bel és külpolitikai téren egyaránt.
A Falkland háború esetében Argentína saját trerületének tartotta a szigeteket, és bejelentette, hogy megegyezés hiányában erőt fog alkalmazni - és így is tett.
Az ENSZ-ben kiadták az 502-es határozatot, amely Argentínát agresszornak bélyegezte, valamint felszólította a sziget elhagyására, Argentína azonban nem ismerte el a döntést. Margaret Thatcher angol miniszterelnök ekkor bejelentette, hogy fegyveres erőkkel foglalják vissza a szigeteket.
Ma valóban nem divat hadüzenetet küldeni, ezért is van, hogy általában nem háborúkról, hanem fegyveres konfliktusokról szólnak a hírek.
A vietnamo háború nem a Varsói Szerződést érintette, inkább a Szovjetuniót és Kínát, de észak és dél tekintetében az is proxy-háború volt, ameddig az USA közvetlenül be nem avatkozott - vesztére.
Persze ma már ebből a háborúból is erkölcsi győztesként került ki - a nyugati tömegmanipuláció felülmúlhatatlan.
A lakosság összetétele annyiban nem indifferend, hogy okot ad a katonai fellépésre, - lésd Grenadát, ahol amerikai diákok védelme volt a megjelölt ok a katonai fellépésre.
A magyarországi svábokat nem lehet összekeverni az orosz-ukrán relációval, őket betelepítették, más nyelven beszéltek, de többségükben asszimilálódtak és az identitásuk magyar volt, míg a hoholok egy orosz nyelvjárást beszélő határmenti orosz népcsoport.
Jugoszláv vonatkozásban a terület 1918-ban elfoglalt és a szerbek által annektált terület volt, mi pedig megszegtük a Szerbiával kötött szerződést - Teleki Pál öngyilkosságához vezetett ez.
Az ukránok is megszegték a minszki megállapodást, Zelenszkíj mégsem lett öngyilkos,
Magyarország a kassai incidens után bejelentette, hogy hadban áll a Szovjetúnióval, de persze ez csak a táncrend volt, a lényeg, hogy nem akartunk kimaradni a várt Nagy Osztozkodásból.
De a nemzetközi jog mégis csak azt tekinti háborúnak, ahol a résztvevők formálisan is kinyilvánítják a fegyveres erők alkalmazására vonatkozó szándákukat, itt pedig az oroszok álzal elismert újj államocskák segítésével indult a dolog - de persze ez is csak a színjáték része.
Azért csak hallgasd meg azt a beszédet, egy tételét se cáfolta a Nyugat...
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Akkor legyen fegyveres konfliktus. De annak viszont Európában jó nagy! A II. "Világegyvereskonflikus" óta a legnagyobb! És az első lövést bizony Oroszország "jegyzi"! Ezért vannak a - csöppet sem szeplőtlen - nyugati államok egy kissé felháborodva...
Szerintem érthető. Ha a kettővel mellettem lakó elkezdené gyepálni a melettem lakó szomszédot én is aggódnék, hogy a figyelme mikor fordul felém. Főleg ha 2 méter magas, 120 kilo és vizespohárból issza a vodkát. Ezután hiába magyarázza meg, hogy azért verte bucira a szomszédot, mert a pincsije a lábtörlőjére szart...