2024. március 20., szerda

PUTYIN



Komolyan, ezen nem is tudom már, hogy sírjak, vagy nevessek.
Merthogy az emberi minőségnek van egy olyan szintje, ahová - úgy látszik - csak sajtómunkások tudnak alámerülni, mielőtt elpatkolnának keszonbetegségben.
Hajdan, boldog úrfikoromban nagyon szerettem volna újságíró lenni, ma már ezerszer is meggondolnám, hogy ebben az elsilányodott szakmában melyik sajtóorgánumhoz szegődjek el - merthogy szinte egyik sem tartja be a régi, jó irányelvet: a hír szent, a vélemény szabad.
Reklám-szórólapot írni meg sosem szerepelt a vágyaim között.
Ha olvasom az Index világpolitikai beszámolóit, csak mosolyogni tudok, de a Népszava cikkeit olvasva erős a gyanúm, hogy mentális kihívásokkal küzdő mazochista lehetek.
Amit ott művel egy- két sajtó-napszámos, az a hajdan baloldali és tekintélyes lap meggyalázása.
Példányai lassan ügyibevaló méretre vágva a zsákfalvak pottyantósaiban érdemelhetnék ki hasznos, szociálisan érzékeny és adekvát felhasználásukat.


Olvasom, hogy Putyin választási győzelméhez nem gratulált, csak a kínai, az indiai, az iráni, a szaud-arábiai, dél-afrikai és a Szovjetunió majd minden volt tagköztársaságainak elnöke, viszont Észtország, Litvánia, Lettország és még néhány nagyhatalom ezt elmulasztotta.
És hát ternészetesen az angolszász világ és az általa dominált európai hatalmak sem gratuláltak, legyenek azok kicsik, vagy nagyok.
Putyin túléli, az említett hatalmak vezetőit meg szép csendesen megüti a guta, hiszen csak az európai nagyvárosokban leadott orosz szavazatok számain tudnak rugózni.
Ezek azt tanúsítják, hogy egyrészt az oroszok nem titkolják az ellenszavazatokat, másrészt akinek nem tetszik a rendszer, az élhet a világ más tájain is, és ameddig nem fordul tevőlegesen Oroszország ellen, addig a kutya se ugat utána.
Hogy szerintük ők tudják, hogy mi az orosz érdek?
Annak idején a nyilasok is ezt állították a magyar érdek kapcsán magukról, elöttük Horthy, még előbb Ferenc József, sőt Haynau is - az ülésrend meghatározza az álláspontot, ugye... 


A Gorbacsov által eltékozolt birodalom ismét a lábára állt, és olyan vezetőt kapott, akiből nem lehet hülyét csinálni, aki az országa ellen berzenkedő angolszász országokat és csatlósaikat rákényszeríti, hogy Oroszországot súlyának megfelelően kezeljék, ha már a hatvan évnyi békés kereskedés és partneri viszony nem felet meg nekik.
Oroszország meglesz a nyugat-európai államok nélkül, de vajon azok is meglesznek nélküle?
Rossz nyelvek szerint Európa egy nem túl jelentős félszigete Ázsiának, nyersanyagkincse  elenyésző, lakóinak száma csökken, technológiailag és katonailag gyenge, egymagában esélye sincs felvenni a versenyt az USA vagy akár Kína világával.
Egyetlen esélyét éppen most hajítja sutba, mikor az oroszokkal kialakítható szövetség helyett az amerikai politika cselédjévé szegődik.
Nem csoda, hogy jelenlegi vezetői Oroszországot mint vérengző fenevadat, Putyint  meg mint a világ ellenségét szeretnék bemutatni, helyiérdekű és kétes sikerekkel. 
Ezért persze a későbbiekben drágán kell fizetni, mint ahogy a katonai konfrontációért is, ha egyátlán megússzuk a világháborút.
Merthogy ne feledjük, Oroszország és Putyin viselkedését az angolszászok rossz politikai-gazdasági-katonai helyzetértékelésén alapuló agresszív és szakadatlan nyomulása váltotta ki.
Az, ahogy bunkósbotjukat, a NATO-t - igéretük dacára - egyre közelebb és közelebb vitték Moszkvához.
Most úgy jártak, mint a bűvészinas, aki kitáncoltatta a söprűt a sarokból, de visszatáncoltatni már képtelen.
Az oroszok pedig elszántak, a kínaiakkal a hátuk mögött - ha már így esett a dolog - belekezdtek a világrend átalakításába, mely nagyságrendileg a jaltai rendezéssel esik egy súlycsoportba.
Nem kell azt hinni, hogy sikerük esetén az Egyesült Államok megszűnik nagyhatalonak lenni, de mindenképpen megszünik az egypólusú világrend, és a demens Bident az amerikaiak ezért éppen annyira fogják szeretni, mint az oroszok a narcisztikus idealista Gorbacsovot.


Oroszország számára ez a világválság - miközben nem rendítette meg az országot, sőt -  kényszer szülte lehetőséget ad a modernizálásra, a folyamatok felgyorsítására a tudomány és technika területén, a társadalom jólétének területén, és nem utolsó sorban katonai területeken.
Putyin pedig éppen megfelelő ember erre a feladatra, megfelelő helyen.
Nyugaton el sem hiszik, hogy hatalmát fenn lehet tartrani a  nép terrorizálása nélkül, pedig éppen a legutóbbi választás is azt tanúsítja, hogy dehogynem.
Az orosz népnk a II. Világháború, a húszmillió orosz halott, az ország európai felének elpusztítása olyan tanulságokkal járt, mely beleégett az orosz társadalmi tudatba.
Ennek megfelelően reagál a világ dolgaira, és ideje lenne beletörődni, hogy nem vevő az angolszász "demokráciára".
Saját társadalomszervezési mintáit követi, mely saját történelmén alapul, melyben a Romanovok mellett ott van Sztálin is, az angolszász intervenció a távol-keleten, Gyenyikin, a kozákok, a Szovjetunió, Hruscsov és Jelcin - létük és uralmuk megannyi tanulságával.


Számunkra talán az lenne kívánatos, hogy békében és biztonságban éljünk egy világhatalom mellett, kihasználva azokat a lehetőségeket, melyeket egy ekkora ország majdnem-szomszédsága nyújt.
Szomorú, hogy a mai magyar ellenzék - még azok is, akik magukat baloldalinak tartják - átengedte a "béke" jelszavát a maffiának, mely jelenleg a hatalmat gyakorolja errefelé.
Putyin meg teszi a dolgát - a mi helyeslésünkkel vagy ellenkezésünkkel - számára mindegy - egy világhatalom vezetőjeként.
Megrovóan fel szokták emlegetni neki, hogy KGB tiszt volt.
Valóban, de ez inkább az előnyére vált a mai helyzetben, hiszen hozzászokott az elemző munkához, kerüli a felelőtlenséget és nem lehet kiénekeltetni a sajtot a szájából.
Nem mellesleg a társadalmi jólétre is odafigyel, ami egy olyan országban, mely száz évvel ezelőtt még a nyomor, elmaradottság és primitív életmóddlal volt azonosítható, nem közömbös.
Hogy menet közben feléledt a fasizmus?
Hogy Németország ismét fegyverkezik?
Hogy a francia elnök európai vezető szerepre vágyik és a francia Gloire újjáélesztésére Napoleon után néhány évszázaddal?
Mindegy, a világ megy előre a maga útján, Róma ugyan az "Örök város", de a hatalma nem tartott örökké, ebben hasonlít Washingtonra, melyben a Capitólium elfoglalása ugyanúgy a demokrácia és kultúra csúcsa volt, mint hajdan nálunk a TV-székház ostroma.


Drukkolok Putyinnak, a világnak jót tenne ha multipolárissá válna.
Kissé értetlenkedem azon, hogy egyes demokraták az egyszemélyi hatalom ellen berzenkednek, de hogy egyetlen állam gyakoroljon irányítást a világ felett, azt természetesnek tartják.
Remélhetőleg háború nélkül ússzuk meg a válságot, remélhetőel hamar nyugvópontra jut a helyzet és ismét egy hosszabb békekorszakot élvezhetünk...
Jó lenne.


:O))) 






32 megjegyzés:

Nyista írta...

"…az orosz modell hibátlanul működne Magyarországon, ha lenne itt 10 millió reguláris, birodalmi szemléletű ember, de nekünk 10 millió rebellis magyarunk van. (Orbán Viktor beszéde 2014-ben a külképviselet-vezetői értekezleten)"

Viktor! Fogd csak meg a farkad!

Töreki Éva írta...

"Nem mellesleg a társadalmi jólétre is odafigyel, ami egy olyan országban, mely száz évvel ezelőtt még a nyomor, elmaradottság és primitív életmóddlal volt azonosítható, nem közömbös."Ezt nem fogadom el...Tudom,most valaki kioktat,hogy de,ez így van,én akkor sem értek vele egyet,sőt...

Czékus Lajos írta...

Egy apró pontosítás Putyinnak küldött gratulációkhoz: Charles Michel, az Európa Tanács elnöke az orosz választás kezdetekor már gratulált Putyinnak újbóli megválasztásához. Nagy kockázatot nem vállalt ezzel a gesztussal (fricskával), hiszen a fogadó irodák 1,0 odds-ot (esélyt) adtak Vlagyimir Vlagyimirovics győzelmére. :)

Tamás írta...

Ifjabb koromban, kisebb baráti társaságban szoktunk kártyázni. Volt köztünk egy igazi s.ggfej, aki ha vesztett, megharagudott és torkaszakadtából üvöltözni kezdett:"renonsz –renonsz ".
Nem hittem volna, hogy egyszer ez még világpolitikai szisztéma lesz..

PuPu írta...

Töreki Évának.

Tulajdonképpen melyik állítást nem fogadod el?
És mi a sőt?
:O)))

Nagy István János írta...

Putyin nem 100 as fialás.Oroszország sosem lesz nagyhatalom.Vége ezeknek az időknek amikor polaritásokban kell gondolkodni.A Szovjetuniót nem lehet helyre állítani akinek ilyen álmai vannak azok mind lázálmok.

PuPu írta...

Nagy István Jánosnak
Segédlet posztokhoz.
1. Talán először el kellene olvasni és értelmezni azt, amihez hozzá akarsz szólni, ehhez első lépésként az Ablak-Zsiráfot javasolnám.
2. Oroszország ma is nagyhatalom, javaslom először a térkép tanulmányozását, majd az erőforrások számbavételét, és végül a katonai erő számbavételét. Ne tévesszen meg az ukrán helyzet, ott Oroszország nem háborút folytat.
3. A Szovjetuniót senki sem akarja helyreállítani, Putyin realista.
4. Az egy pólus is pólus, ennek van most vége.

A többiben igazad van, ez a Putyin sehogy sem akar neked tetszően viselkedni - vezessél be ellene szankciót, például soha többé ne igyál vodkát!
:O)))

góbé írta...


...95 éve történt valami...:

https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=kommunista%20indul%C3%B3&mid=9D188EA28DEE1BB3030E9D188EA28DEE1BB3030E&ajaxhist=0

( ...és ez nem off !!... )

góbé írta...


A ruszófóbok... Ja nem, bocs! A szkeptikusok felé :

Oroszország, majd Szovjetunió, majd újra Oroszország, NagyPéter óta - aki bejárta a nyugatot és országát integrálni kivánta már a XVII. században, - nagyhatalom.

Napjainkról:

Ukrajnát ugyan miféle érdek vezérelte, hogy felmondja / ne újitsa meg a krimi orosz haditengerészeti támaszpontokra vonatkozó szerződést, különösen a NATO tagságának beigérésével ? Ukrajnának miért jobb, ha az orosz hadihajók helyett, az US Navy uralja a Fekete Tengert ?? ( Az ukránok még a Krim vizellátását is megakadályozták )

Vot-e Putyinnak egyéb választása, lehetősége, minthogy annektálja a közel 60 %-ban orosz lakosságú Krimet ?
Mi érdeke fűződött az ukrán politikának ahhoz, hogy a számos- az összes - nemzetiség jogait - melyben mi is benne vagyunk, de döntő többségük orosz ! permanensen korlátozza ???

De Gaulle annak idején kiléptette országát a NATO-ból, a britteket nem engedte be a Közös Piacba, mert túlzottnak és tűrhetetlennek tartotta az atlantiak nyomulását. Kijelentette, Európa az Atlanti óceántól az Uralig tart !!! Ha egy - a talán leghiresebb - francia elnök igy gondolkodik, ráadásul a hatvanas években, a hidegháború kiteljesedése idején, méér'is itéljük el Putyint ???

Ésakkor: Tessenek elgondolkodni, kinek, mely érdeke mozgatja ezen történéseket...
Kinek érdeke hogy a már nagyhatalom Kina, a feltörekvő és megállithatatlannak tűnő India mellett még egy, az oroszokkat együttműködő megerősödő Európa is vetélytársa legyen és veszélyeztesse az amúgy is hanyatló hegemóniáját...???




góbé írta...


No, mégegyszer elküldöm:...(mer'hogy ma ünnep is van, bár kevesünknek):

https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=kommunista%20indul%C3%B3&mid=9D188EA28DEE1BB3030E9D188EA28DEE1BB3030E&ajaxhist=0

Nyista írta...

Kedves góbé! Senki nem vitatja, hogy Oroszország volt már nagyhatalom. Azt sem vitatja senki, hogy a legnagyobb területű ország a Földön. (Kb kétharmada lakatlan tundra, tajga meg hómező de ez most nem lényeges). És akkor mi van! DeGaulle már neghalt. Amúgy meg egy hiú seggfej volt. Meg nagyon tökös is de ez a két tulajdonság nem zárja ki egymást. A ruszofóbok ööö szkeptikusok nem biztos, hogy ruszofóbok. Rengeteg orosz sem rajong Putyin rendszeréért és személy szerint Putyinért. Lehet, hogy ott is sokaknak böki a csőrét egy olyan miniszterelnök, aki elszámoltathatatlan és leválthatatlan. Azért ítéljük el Putyint, mert 1999-óta folyamatosan ő vezeti Oroszországot elnökként vagy miniszterelnökként. Mert a hatalmát választási csalásokkal és politikai erőszakkal is biztosítja. Mert megtámadta a szimszédos országot és a többi szimszédját is fenyegeti. És sikan vagyunk akik nem ruszofóbok viszont nem szeretnénk, hogy a rendszere elterjedjen Európában! Ahogy Magyarországon már szépen virágzìk. Elég szörnyű a globális kapitalizmusban élni az általa meghonosított önkénuyuralom nélkül is! Mellesleg nemrég hangsúlyozta hogy nem áll szándékában megtámadni Európát. Tehát aggodalomra semmi ok, hiszen lehet bízni a szavában. Ja nem! Ő egy KGB ezredes. Szôval a megtévesztés, a hazudozás a mestersége.
Ennyi elég? Vagy annyira szereted az "erőskezű vezetőket", hogy szerinted ez mind rendben van? Még egy kérdés: jobban kéne attól aludnunk, hogy van meg egy imperialista hatalom a világban Kína és az USA mellet?

góbé írta...


A mégegyszeri küldés mint utólag kiderült, indokolatlan volt..., de inkább kétszer valami lényegeset, mint egyszer sem...

góbé írta...


Üdv Nyista !

Ha mellébeszélsz, konkrét felvetésekre, kérdésekre - Krim...az atlanti nyomulás..., egyebek, nem reagálsz s csupán annyi telik tőled hogy De Gaulle egy seggfej volt, nincs miről beszélnünk. Beszűkült indulatokkal nincs mit kezdenem.

Talán még egy tanács:
Át kellene gondolnod a motivációt: 1959. Kuba, / Castrot se lenyelni se kiköpni nem birják, büntetésből embargó.../ 1963. Vietnam / több bombát szórtak rájuk mint a II.VH-ba összesen, majd elkullogtak. 1973. Chile, A törvényes kormányt megdöntötték, Allendét megölték, hatalomba segitettek egy diktátort. 1979. Afganisztán...-itt rendesen visszanyalt a fagyi, az eredmény:2001.09.11.
És a sor korántsem teljes ! És ezt nem az oroszok csinálták !

Újfent napjainkban: Most épp Kelet-Európában kavar amerika, a határaitól 6ezer km.-re.
A kérdés: MIÉRT ???

NO, EZEN GONDOLKODJ EL !

1970 írta...

Kedves góbé és Nyista!

Csak egy adalék a de Gaulle-képhez:
https://nepszava.hu/3144932_harc-a-tundermese-mogott
Voltak ennek az embernek igen súlyos bűnei...

Nyista írta...

OK,

"Vot-e Putyinnak egyéb választása, lehetősége, minthogy annektálja a közel 60 %-ban orosz lakosságú Krimet ? "

Ez az érv minden zsarnok és tömeggyilkos repertoárjában megjelenik! Hogy ő nem tehetett semmi mást!

Rudolf Höss az auschwitzi tábor parancsnoka volt. A háború után elkapták és bíróság elé került. Az ügyész megkérdezte tőle, hogy hogyan volt képes gyerekeket tömegesen kivégezni. Erre azt válaszlta, hogy "a koncenrációs tábor nem alkalmas gyermek nevelésre. Mégis mihez kezdhettem volna velük?"

Nem tudom mi rémít meg jobban, hogy a világ országait demensek, értelmi fogyatékosok és gyakorló pszichopaták vezetik vagy, hogy az egység sugarú kisemberek ilyen nagy megértéssel bólogatnak a háborús erőszak és az embertelenség láttán!

Jó kérdés, hgoy miért? Mert hatalomvágyóak, kapzsik, gonoszak. Ilyen egyszerű! Ha a fejed teteján pörögsz akkor sem fogom azt mondani, hgoy bármelyikük is "nagy államférfi". Olyan nincs! Mocskos, deformált személyiségű zsarnokok vannak. Putyin is az, DeGaulle is az volt, Trump is az, Erdogan is, Pinochet, Napoleon, Fransisco Franco stb... Mindet ugyanabból az anyagból gyúrták.

Te meg itt bölcsnek és megfontolnak hiszed magad és kioktatsz bazdmeg!? Van amire nem létezik elfogadható indok!

És gondold végig, hogy ez a "nagy hadvezér" ha győz Ukrajnában, akkor mihez kezd? Majd megáll a lengyel határnál, meg a Balti államoknál ? Ja, éppen mint Sztálin 1939 szeptember 17-én 114 hadosztállyal! Végülis megállt a nácikkal közösen megállapított határnál!

Lengyelország, Balti államok, Finnország, Afganisztán, Csehszlovákia, Csecsenföld. Na ezeket meg Oroszország (Szovjetunió) követte el!

góbé írta...


Üdv 1970 !

Régen csörtéztünk, mely mindig egy pozitiv kihivás részemre. ( nehogy félreérts, ez elismerés volt irányodban !)
Csupán azt kérem, gondold át: Ha Budapest minden szempontból függetlenedik Magyarországtól mi lenne, avagy mily reakciót kellene tanusitani az épp aktuális kormánynak ???

Ez volt Monaco Franciaországnak, amikor a háború után az épp magához térő gazdaságból a cégek oda menekitették vagyonukat, gyengitve a francia gazdaságot.

Az általad jelzett cikkből:

"...Erre a francia elnök is lépett egyet, és elhatározta, hogy ott áll bosszút, ahol a legjobban fáj Monacónak: megcsapolja a hercegség pénzét, a monacói területre menekített, adózatlan francia jövedelmek föltárása révén. Majd 1962 októberében a francia rendőrség, csendőrség és vámőrség lezárta a monacói-francia határt. A blokáddal meg akarták fojtani a hercegséget. Egy operettháború lehetősége ott lógott a levegőben..."

Kérdem, miért "igen súlyos bűn" ha egy elnök megakadályozza hogy az országában megtermelt értéket máshol, egy adóparadicsomban élvezzék ???

Egyéb bűne?.....

Viszont! Mégiscsak ő volt az, aki a harckocsik koncentrált támadásának elméletét megalapozta. Parancsnokai nem, de a németek hittek neki. Ez volt a blitczkrieg alapja… /forrás: Spectrum/
Médiscsak ő volt az, aki nem adta meg magát ’40 juniusában, hanem megszervezte a a Szabad Franciákat s támogattta a honi ellenállási mozgalmakat. A Vischy kormány halálra is itélte távollétében
Mégiscsak ő volt az, aki az atlantiak szándéka ellenében kivivta hogy Franciaországot is győztes hatalomként ismerjék el, jegyzem nem alaptalanul….

Ember nincs hiba nélkül, de praktikusabb az eredményei alapján megitélni.



1970 írta...

Kedves góbé!

Köszönet az elismerésért, én is hasonlóan gondolom.

Én ezt elhiszem, de Monaco egy független állam volt, amelyikkel elég mocsok módon akart elbánni. Nyilván az anyagiak meghatározóak voltak...

Egyéb bűnei?

A francia gyarmatosítást miért felejted el?
https://24.hu/kulfold/2015/01/14/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/
https://ujegyenloseg.hu/franciaorszag-gyarmati-multja-es-jelene/
https://diplomaci.blog.hu/2019/03/03/a_francia_gyarmatositas_utoelete_nyugat-afrikaban

Azért ebben is vaskosan benne volt a keze, ahogy '68-ban sem volt éppen az a "első bálozó kislány". Persze, katona volt, nem is az volt a dolga. Ahogy Churchill kezéhez is tapadt bőven vér...
Persze a világ mai vezetőit látva az említettekkel egy napon sem említhetők. Pontosan úgy, ahogy kisgömböcöt sem említeném egy napon senkivel a 20. sz. magyar történelméből. (Kádárral pláne nem!!!) Ebből is látszik, hogy az "államférfi" kategória a 20. századdal kihalt.

1970 írta...

Kedves góbé!

Még egy adalék: 1961. október 17.
https://hu.euronews.com/2021/10/16/60-evvel-a-sokaig-eltusolt-1961-es-parizsi-rendorsegi-meszarlas-utan
https://mot.merce.hu/2023/10/17/1961-oktober-17-a-parizsi-rendorseg-ketszaz-algeriai-tuntetot-meszarol-le/
https://magyarnarancs.hu/kulpol/ezek-a-bunok-hivatalosan-nem-leteztek-78556

Nyista írta...

Kedves 1970! Nagyon jó, hogy felhívtad mindenki figyelmét erre. Tény, hogy DeGaulle Franciaországa egy végtelenül rasszista, gyarmattartó hatalom volt! Ahol a rendőrség soraiban korábbi náci kollaboránsok is szép számmal megtslálhatók voltak. A szélső jobboldali indíttatású rendõri erőszaknak még Alain Delon is szentelt egy filmet amiért életveszélyes fenyegetéseket is kapott. Hiába a Gaulistákkal nem jó baszakodni!

góbénak meg felhívnám a figyelmét, hogy ez a derék katonatiszt elérte, hogy a náci kollaboráns Pétain megússza házi őrizettel miközben Lord Osvaldv Mosley-t, Vidkun Quisling-et vagy Szálasi Ferencet felaksztották. Tény, hogy sajnos Horthy is elkerülte a felelőségrevonást.

Amerikai és európai politikai, katonai és gazdasági vezetők sorát kellett volna már règen felelősségre vonni népellenes bűnökért! Ennek elmaradása azonban nem adhat semmiféle felmentést más véreskezű diktátoroknak!

Mindíg élesen ki fogok kelni amikor egy katonai agresszort mosdatnak! Mert ne nézzen senki hülyének! Ez nem különleges művelet, hanem katonai agresszió! Háború bassza meg!:Európa többi része ellen!

góbé írta...


Üdv 1970. !!!

Érdekes ez az "egyéb bűnei"-re adott válaszod, melyek döntően sajtóorgánumok. Ezek igazságtartalmát elismerem, ahogy azt is hogy De Gaulle megvédése nem az én szintem és feladatom.
Azzal együtt meg kivánom jegyezni, hogy a gyarmati rendszerek felbomlása, felbomlasztása - és nem csupán a franciáknál - nem kevés, akár emberéleteket követelő konfliktusokon át valósult meg. Egy állam- avagy miniszterelnöknek egyszerre kellett volna megfelelni az államérdeknek, a belső ellenzéknek, a szövetségeseknek, meg mindenkinek...
Nem véletlen, amikor Algéria függetlenedését jóváhagyta, ismereteim szerint hat merényletet kiséreltek meg ellene. / Frederick Forsyth: A Sakál Napja...Ha még nem találkoztál vele, kötelező olvasmányként jelzem feléd. Nem fogod tudni letenni.../
Ennek megfelelően minden durvulást, jogsértést De Gaulle-re kenni, azonos a Gyurcsány általi szemkilövetéssel...!!!

Ismét jelzem:

Ember nincs hiba nélkül, de praktikusabb az eredményei alapján megitélni.

Más: Tőled azért elvártam hogy a tegnapi jeles napra tekintettel legalább Stromfeldet méltattad volna néhány gondolat erejéig, aki az utolsó igazságos és hazánk érdekében vivott háború vezetője volt.

Nyistának üzenem:

Ahogy korábban jeleztem, indulatos, a tényeket, konkrétumokat figyelmen kivül hagyó jegyzéseddel nincs dolgom.
Azzal viszont igen, hogy itt a blogon az indulatos "bazmeg"-ezés nem divik, fontos a kultúrált stilus.
Én nem kioktattalak, csupán kérdéseim voltak irányodban, melyekre válaszaidat továbbra is epekedve várom. Ne okozz csalódást !

góbé írta...


"...góbénak meg felhívnám a figyelmét, hogy ez a derék katonatiszt / De Gaulle / elérte, hogy a náci kollaboráns Pétain megússza házi őrizettel..."

!!! "...A második világháború után Pétaint egy különleges bíróság elé állították, amely halálra ítélte. Charles de Gaulle tábornok, köztársasági elnök az ítéletet kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta. A büntetést a Yeu-szigeten hajtották végre, először egy erődben, majd Pétain súlyosbodó betegségei miatt házi őrizetben..." /Wiki/

"...csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes..." /József Attila/

Bubu64 írta...

Pupu!
Az írásod elolvasása után tényleg nem értem miért nevezed maffia rendszernek a csúti rendszerét, hiszen ugyanarra a mintára épült fel, mint Putyiné. A csútit is megszavazza 2/3- ad( ha-ha), úgy mint Putyint 80 valahány százalék. Drukkolj a csútinak is! A jobban élnek az oroszok témáról, pár évvel ezelőtt olvastam, hogy Vlagyivosztokban a tanárok tüntettek, mert hónapok óta nem kaptak fizetést. Igaz már nem madzag van a az öv helyett a nadrágban, de hogy fejlődnek? A diktatúrában fejlődés képtelen a gazdaság, mert előbb utóbb eldurvulnak a döntéshozók. A Szovjetunió elbukásában ez is szerepet játszott nem csak a fegyverkezés.Vigasztalj meg, hogy viccnek szántad ezt az írást! Főleg, hogy egy demokrata hogyan örülne a diktatúrának.

Nyista írta...

Kedves góbé! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a Wikipedia nagy varázslatára! Én is kurvára ezt írtam csak helyek és évszámok nélkül. De a háborút esetleg túlélt francia zsidók biztos nagyra értékelték, hogy a szegény, öreg tábornok békében töltötte végnapjait! Hát legalább ő ha már a zsidó öregembereket - akiket kollaboráns francia rendőrség összefogdosott és átadott a náciknak - ez a luxus nem illette meg...
Meg azoknak a francia allenállóknak is biztosan könnybe lábadt a szeme a meghatottságtól akiket a németek helyett a Vichy-i hatóságok fogtak el kínoztak meg és végeztek ki!

1970 írta...

Kedves góbé!

Azt se felejtsük el, hogy M. Thatcher asszony milyen kegyesen kínálta fel hazája kórházi
ellátását a 20. sz. második fele talán egyik legvéresebb tömeggyilkosának, Pinochetnek, amikor
az Chilében a felelősségre vonással nézett szembe.

stirlitz írta...

Na lassuk sok baromságot: Lord Osvaldv Mosley nem itelték el 1980 halt meg rövid ideg volt böriben uk támogatta nácikat akkor miert végezték volna ki? "Ahogy Churchill kezéhez is tapadt bőven vér..." ennye kifejezés Bengáli éhezés többmillió ember szemben az ukran "holodomoval" itt bizonyitható a szándékoság (1943) churchil szandekosan vette el elemiszert . Vitenami 1945 ehezesről nem is beszélve amit franciak szandekosan okoztak. "Mocskos, deformált személyiségű zsarnokok vannak. Putyin is az, DeGaulle is az volt, Trump is az, Erdogan is, Pinochet, Napoleon, Fransisco Franco stb." ezzek közül Putyinak es Trumpnak tapad legkevesebb vér kezéhez. "És gondold végig, hogy ez a "nagy hadvezér" ha győz Ukrajnában, akkor mihez kezd? Majd megáll a lengyel határnál, meg a Balti államoknál ? Ja, éppen mint Sztálin 1939 szeptember 17-én 114 hadosztállyal! Végülis megállt a nácikkal közösen megállapított határnál!

Lengyelország, Balti államok, Finnország, Afganisztán, Csehszlovákia, Csecsenföld. Na ezeket meg Oroszország (Szovjetunió) követte el!"
Lassuk sok baromsgot megint
Balti allamok mind fasziszta allamok voltak akik szovetseget kottotek nyugattal Szovjetunio ellen (persze nemetekel is )
finnorszag kaleriban terror akciokat hajt vegre pedig az terulet inkabb sved mint finn. finn polgarhaboruban nemetek kegyetlen vergzest rendeznek vörösök ellen miutan őket behivjak utana finn orszag mint nemet bazis funkciónál nyakolatilag németgyarmat lesz Sztalinak teljensen igaza volt amikor lépett
Afgan mar háboru jóval elötte CIA lázitja törzseket és teroristakat futatt pl Osama bin Ladan.
Csehek? azokat ephogy megvettek lengyeltöl amikor azzok kölcsönös megnem támasási szerzödést felrugva megtamadtak őket 1938 kirobantava a háborut
Csecsenföld Nem lett uj afganisztan nyugat által pénzelt wahabita zsoldosok elbugtak manapsag csecsen csoda beszelnek csecsenek jól élnek magukat oroszoknak tartják mindent ujra épitettek :)
Lengyelek I VH aljasul elveszik Kelet "Lenyel" országot amit Szovjetek szépen vissza vesznek az terulet soha nem volt lengyel orszag, ja igen szovetkeznek nemet birodalomal csehek ellen igy 3 oldalu szovjet-cseh-lengyel biztonsági szerződést elárulva megtámadják cseheket, angol-francia ország már locarno paktumban oda igéri lengyeleket a német birodalomnak, Szovjet utolsóként kött megnemtámadási szerződést ami teruletett illeti az soha nem volt lengyelország ezt még angolok-franciák is elismerték amit lengyelek illegálisan tartottak megszállva


Nyista írta...

Kedves góbé!

Akkor lássuk a velejét!

góbé: "A ruszófóbok... Ja nem, bocs! A szkeptikusok felé :"
Nyista: "Roppant szellemes! Mindenki ruszofób aki nem szereti egy KDB-s tiszt zsarnoki rendszerét? Vagy csak én?

góbé: "Oroszország, majd Szovjetunió, majd újra Oroszország, NagyPéter óta - aki bejárta a nyugatot és országát integrálni kivánta már a XVII. században, - nagyhatalom."
Nyista: Igen! És akkor mi van?! A III. Birodalom is az volt. Az USA most is az! Akkor ettől rendben van a katonai agresszió, az elnyomás és a többi?

góbé: "Napjainkról:

Ukrajnát ugyan miféle érdek vezérelte, hogy felmondja / ne újitsa meg a krimi orosz haditengerészeti támaszpontokra vonatkozó szerződést, különösen a NATO tagságának beigérésével ? Ukrajnának miért jobb, ha az orosz hadihajók helyett, az US Navy uralja a Fekete Tengert ?? ( Az ukránok még a Krim vizellátását is megakadályozták )"

Nyista: Nem tudom! Csak sejtéseim vannak. De ez sem igazolja a katonai agressziót!

góbé: "Vot-e Putyinnak egyéb választása, lehetősége, minthogy annektálja a közel 60 %-ban orosz lakosságú Krimet ?"

Nyista: Erre azt válaszoltam korábban, hogy minden zsarnok és tömeggyilkos úgy érvel, hogy hát ő nem tehetett mást! Mindíg van más választás, mint a tömeggyilkosság és a világháború kockáztatása!

góbé: "Mi érdeke fűződött az ukrán politikának ahhoz, hogy a számos- az összes - nemzetiség jogait - melyben mi is benne vagyunk, de döntő többségük orosz ! permanensen korlátozza ???"

Nyista: Valószínűleg ugyanaz ami az orosz politikának az oroszországi kisebbségek elnyomásához és a saját politikai ellenzékének zaklatásához, ellehetetlanítéséhez esetlegesen meggyilkolásához.

góbé: "De Gaulle annak idején kiléptette országát a NATO-ból, a britteket nem engedte be a Közös Piacba, mert túlzottnak és tűrhetetlennek tartotta az atlantiak nyomulását. Kijelentette, Európa az Atlanti óceántól az Uralig tart !!! Ha egy - a talán leghiresebb - francia elnök igy gondolkodik, ráadásul a hatvanas években, a hidegháború kiteljesedése idején, méér'is itéljük el Putyint ???"

Nyista: Igen! És? Már leírtam a véleméynemet erről a "leghíresebb" francia elnökről. 1970 néhány érdekes adalékkal is szolgált vele kapcsolatban. A franciák egy jelentős része utálja DeGaule-t. És pont ezért "ítéljük el" Putyint, amiért a DeGaulle-féle egyenruhás, hiú majmokat is általában! Mert zsarnoki hajlamaik vannak. És ha hatalmat kapnak akkor mindig visszaélnek vele!

góőbé: "Ésakkor: Tessenek elgondolkodni, kinek, mely érdeke mozgatja ezen történéseket...
Kinek érdeke hogy a már nagyhatalom Kina, a feltörekvő és megállithatatlannak tűnő India mellett még egy, az oroszokkat együttműködő megerősödő Európa is vetélytársa legyen és veszélyeztesse az amúgy is hanyatló hegemóniáját...???"

Nyista: És ha az USA-nak érdeke, hogy megakadályozza Kína, India és Oroszország megerősödését akkor rendben van, hogy Oroszország háborút (és nem különleges katonai műveletet ) kezd Európában? Mellesleg igen nagy a veszélye annak, hogy Oroszország győz Ukrajnában, akkor nem áll meg a lengyel határnál és megtámadja a balti államokat. Ezt már a múltban megtette. És ez biztos, hogy senkinek nem érdeke!

Ezért "ítéljük el" Putyint! Meg azért mert 1999-óta leválthatatalnul hatalomban van. Meg azért mert állami erőszakkal ellehetetleníti a politikai ellenzéket.Mert választási csalást követ el. Mert vágóhídra küldi a sajátjait! Röviden mert egy véreskezű zsarnok! És attól, hogy a világ sok más országában is zsarnokság van még nem kell a buksi fejecskéjét simogatni ennek a diktátornak! Mások rémtettei nem igazolják az övét.

Vannak akik ezt szeretik. Vannak akik szerint ez mind igazolható. Szerintem ez nem igazolaható semmivel.
A "stilisztikai" észrevételeidre meg azt tudom válaszolni, hogy "lószart"! Ha szervilis, az erő és a hatalom imádatától csöpögő véleményt olvasok akkor nem fogom vissza magam!

Nyista írta...

Olvasgatom itt a kommenteket és magát a blog bejegyzést és hányok! És ez állítólag egy "ellenzéki blog" kommentszekciója! Mi van?!

Azt hiszem lelki egészségem érdekében hanyagolom ezt a blogot, mert olyan mintha a Russia Today-t olvasnám! Már meg sem kérdezem, hogy a Putyint mentegőket zavarja-e olyan apróság mint a zsarnokság, mert tudom a választ! Nem zavarja! Kurvára nem! Szeretik! Hiányzik az erős kezű vezető!

"Unom nagyon, Habony takony,
szétfolyik tompa magyar agyakon,
hamis szavakon, süketen vakon,
a dogma áthatol a falakon."

HétköznaPICSAlódások: Soros

Inkább hallgatok Punk Rock-ot!

1970 írta...

Stirlitzhez egy kiegészítés:

https://m.mult-kor.hu/20100916_egymillio_indiai_halala_szarad_churchill_lelken

góbé írta...


Nyista !

Feladtam...Te győztél !(?)

PuPu írta...

Kedves Bubu64!
A diktatúráról kicsit más a véleményünk, mint ahogy a demokráciáról is - gyanítom.
Én diktatúrának tartom a pénz, a tőke diktatúráját is, méghozzá meghatározóbbnak, mint a nyílt fizikai erőszak kivételével bármelyik szemnélyi diktatúrát.
A te demokratáid kulisszák a pénz előtt, egy demens, egy mentális kihívásokkal küzdő (mindkettő háborús bűnös, kínzókamrákat üzemeltettek szerte a világban, háborúkat indítottak ...) egy-két angolszász csicska, egy francia akarnok, néhány táposcsirke a Mutti kertjéből, a feltámadó nácizmus és a nácizmus kiszolgálóinak örökosei , lengyel nacionalisták utódai, ukrán naciomalisták utódai - elődeik egymást irtották százezres nagyságrendben, most meg nyelvespuszit adnak egymásnak - vicces.
Végre próbáld az egészet úgy kezelni - ami: a világ ujrafelosztása folyik éppen, csak most a háború a tömegtájékoztatásra az eddigieknél jobban terjed ki.
Ne legyél naiv, mindig azt kell keresni, kinek az érdeke?
Például Navalníj halálának időpontja legkevésbé sem Putyinnak kedvezett, szóval a világ bonyolullt!
:O)))

talalom írta...

Hm. Egy XX. századi magyar gondolkodó (tán gazdaságfilozófus) Tőkei Ferenc szerint alapvetően kétféle termelési mód létezik:az iNdividumon alapuló nyugati (nyugat-európai, észak-amerikai) és a kollektivitáson, közösségen alapuló ázsiai, amihez az orosz mentalitás közelebb áll, hiába, hogy Oroszország nagy része földrajzilag Európához tartozik. Mi, itt K-Európát (A K lehet kelet, lehet közép vagy köztes) alkotunk, ahol szintén vannak jellegzetességek. Szerintem ez nem baj, sőt! Rég kipusztultunk volna, ha olyan egyformák lennénk, ahogy ez némelyek vágyálmaiban szerepel. A lényeg az lenne, hogy hagyjuk egymást élni. DE! Minden háború úgy kezdődik, hogy a másik visszarúg - ez is. Ukrajna keleti tartományaiban az orosz nemzetiség vegzálása, üldözése. Márpedig Ukrajna lakosságának 18,87%-a - kb minden hatodik ukrán állampolgár - orosz nemzetiségű.Nyilvánosan nem használhatják a nyelvüket - ahogy a munkácsi magyarok se. 2014-15 óta a keleti tartományokban (a Donbassban) folyamatosak a fegyveres összetűzések. Két megye - Donyeck és Luhanszk - kikiáltották a népköztársaságot és Oroszországhoz való csatlakozásukat. Erre hivatkozik Putyin, amikor az oroszok megvédéséről beszél. Európának nagy szüksége lenne a józan mérlegelésre, a méltányosságra. Macronnak meg elgurult a gyógyszere - úgy látszik csak Napóleonra emlékszik, Kutuzovra már nem.Az USA meg maradjon otthon - egyként utálom a gabonapálinkát meg a krumpliszeszt - maradnék a gyümölcspárlatnál.

góbé írta...


Szkeptikusok ! Figyeljetek Talalomra ! Macront én sem értem....