2010. június 7., hétfő

HELYBENJÁRÁS...

Hát túl vagyunk asz MSZP kongresszusán.

Ennek feladata lett volna a helyzetelemzés és a katasztrófahelyzethez igazodó stratégia sarokpontjainak meghatározása.
Bátran elmondhatjuk, hogy egyik célt sem sikerült elérni, - a helyzetelemzés során nem született olyan összegzés, amellyel a résztvevők többsége egyetértett volna, - de mintha ilyen elemzés megalkotására a résztvevők nem is igen törekedtek volna.
A süketek párbeszéde folyt, mindenki mondta a magáét, szintézis meg sehol.
A jövő feladatainak meghatározásával meg nemigen tudtak foglalkozni a kongresszus előtt, mivelhogy a résztvevők zöme el volt foglalva önmaga újrapozicionálásával és/vagy Gyurcsány nyílt vagy sunyi támadásával.
Ezt azért maguk is érezhették, ezért hát eltaszigálták a problémát a következő kongresszusra a párt működési szabályainak meghatározásával egyetemben, és mivel sírni nem akartam, csak röhögni tudtam azon, hogy a határozatban erre stratégiai csoport felállításnak szép tervét vázolták fel.
Végre egy újabb bizottság, ez hiányzott a baloldalnak, mint egy falat kenyér.
A jövőről, a követendő stratégiáról és a gyakorlati fgeladatokról ezen a rendezvényen igen kevés szó esett, ami meg az ellenzéki szerep - konstruktív vagy elvi - jellegének csócsálását illeti, az a baloldali emberek zöme számára hottentottául hangzott, lehetett volna akár magyarul is megfogalmazni a problémát...
Ami nálam kiütötte a biztosítékot, az az állásfoglalásnak azon része volt, mely az önkormányzati választásokkal foglalkozott.
Így fogalmaz a dokumentum:
"Megkezdjük az önkormányzati választásokra való felkészülést, amelynek koordinálására a kongresszus kezdeményezi az önkormányzati politikusokból álló előkészítő szervezet létrehozását.
Kérjük a pártszervezeteket, hogy kezdjék meg a felkészülést a demokratikus kontroll lehetőségét csökkentő, az arányokat torzító, új szabályok hatásainak ellensúlyozására, a helyi programok összeállítására és a
jelöltek kiválasztására."
Megkezdjük, meg kérjük, hogy kezdjék meg.
Hát.
Hadd tegyem fel a költői kérdést: Hát mi a bánatos öreganyjuk térgye kalácsát csináltak eddig az erre illetékesek, - vagy nem vették észre ezelőtt hónapokkal, hogy a parlamenti választásokat  el fogjuk veszíteni?
Nem volt egy ember, aki azt mondta volna, hogy akkor essünk neki a kárenyhítésnek, dolgozzuk ki a következő megmérettetésre vonatkozó stratégiát, mérjük fel helyi lehetőségeinket, teremtsük meg a szükséges forrásokat, dolgozzuk ki a propaganda-stratégiát, keressük meg azokat a személyeket, akik lakókörnyezetükben, helyben hitelesek és esélyesek akármilyen választási rendszerben is?
Merthogy azt ugye tudjuk, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásánál legalább annyit nyomnak a latban az egyénről alkotott vélemények, mint a pártpreferenciák...
Most kezdjük a jelöltek kiválasztását?
Hónapok mentek el értelmetlenül, érdemi munka nélkül, - a vezetés hagyta apátiába süllyedni a tagságot és a szimpatizánsokat, holott minden len helyzet első számú szabálya, hogy az aktivistákat azonnal ismét mozgásba kell hozni, feladatokkal kell elhalmozni, hogy elkerüljük az önsajnálat és a kishitűség eluralkodását, emellett a szimpatizánsok számára jelezzük, hogy él a szervezet és dolgozik.
Mindegy...
Az is felbőszített, hogy nem elég, hogy a Fidesznek sikerült az MSZP-t "rabosítani", ránk tolni a korrupció és tolvajlás vádját, az állásfoglalásban gondoskodunk arról, hogy akihez ez a vád még nem jutott el, az most tőlünk kapjon igazolást róla.
Buitaság, hiszen mi történt?
Volt három-négy olyan ügy, ami vagy bűncselekmény volt vagy nem, egyetlen lezárt ügy van - a Zuschlag ügy - annál is sikerült a Fidesznek kibújnia a hurokból, pedig ez az ügy őket is érintett.
De ettől függetlenül is - minden hatalmon lévő párt környékén akadnak korrupciós ügyek, ez ellen harcolni lehet, de kiküszöbölni nem, - ha fény derül egy-egy ilyenre, akkor az érintettet a bírósági ítélet után ki kell zárni, el kell mondani az ilyenkor kötelező szavakat, de hemperegni a fájdalomban azért, mert valaki megvádolt egy másikat azzal, hogy pénzt adcott neki, - talán nem kellene.
Az igazságszolgáltatás tegye a dolgát,  a korrupcióval kapcsolatos elveink legyenek tiszták és világosak, de ettől nekünk még nem kellene piti ügyeket magunkra húzni akkor, amikor  a legutóbbi kis kaland a forint tönkretételével lehet, hogy valakiket többszáz milliárdos nyereséghez juttathatott.
Ha már bűncselkményekről beszélünk, akkor talán jobb lenne erről beszélni, mert ez nagyságrendileg és erkölcsileg is kicsit húzósabb kérdés, ugyanis itt az állam aktuális vezetői kerülnek erősen gyanuba.
A lényeget ismét Gyurcsány fogalmazta meg, amikor bírálta az MSZP jelenlegi politikáját és felfestette a párt erodálódásának igencsak reális veszélyét.
Ez a kongresszus előkészítetlen, zavaros és a külvilág felé roppant semmitmondó volt, ahogy a médiában megjelent az szánalmas.
Ezt a rendezvényt még pártértekezletnek nevezni is bohókás túlzás volt.
Személyes véleményem mondom: roppant csalódott vagyok.
Egyrészt mint a választások kárvallottját érdekelt volna  a párt egyes vezetőinek véleménye, elképzelései, de ezt a zárt ülés miatt csak áttételesen, különféle szűrőkön keresztül lehet megismerni, -  még a párt honlapján sem jut az átlagember információkhoz.
Másrészt egy szervezési szakembert fel lehetett volna kérni arra, hogy tanítsa már meg a rendezvény felelőseit, hogyan kell egy vitát előkészíteni úgy, hogy az ne csak a megszokott tánc legyen a régen megunt koreográfiára.
Ja, - és szerencsétlen Balogh nagykövetnek elintéztük az azonnali hazarendelését,  - aki meg tudja mondani, hogy ennek a jelölésnek mi lesz a politikai hozadéka, azok között kisorsolok egy plüssmajmot...
:O)))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

szerintem jobb, ha kezdünk megbarátkozni a gondolattal, hogy ennek a pártnak vége van...

Cigany Roxana írta...

az ember egy teljes életet végig haldoklik,mire meghal.miért lenne ez máshogy a pártok esetében?
milyen unalmas lenne a fidesznek ellenzék nélkül kormányozni:))))
így is unatkoznak némiképp,kósa azért húzott bele:))) jól rá is basztunk!!!!

PuPu írta...

:O)))
Azért még lélegzik a nagybeteg, és nézd majd meg fejcsere után!
:O))))