2010. június 10., csütörtök

15! - MONDTA A KAPITÁNY...

Mint a klasszikus viccben...
Mennyi? - kérdezte a hajón a kapitány.
15! - mondta a gépész.
Mi 15? - kérdezte a kapitány.
Mi mennyi? - kérdezte a gépész...
Mintha csak Orbánt és vazallusait hallgatnám, csak fordított felállásban.
Miután Orbán elméleti munkásságának csúcsaként elővezette a 29 pontot, alvezérei és csicskásai most komoly munkában vannak, - ki kellene dumálni valahogy azt a sok sületlenséget, amit vezérük összehordott.
Valahogy úgy kellene kijönni belőle, hogy úgy tünjön, mintha egy koherens, kiérlelt tervről lenne szó, amit már csak jogszabályi formába kell önteni és meglocsolni vele hazánk gazdaságának virágoskertjét, oszt jöhet a felvirágzás.
Nehéz mutatvány lesz, - az improvizáció legnagyobb nehézsége, hogy hiába van kotta, nem abból zenélünk...
A töketlenkedés egyik legszebb példája az ominózus 15 %, mely bértömeg-csökkentés formájában állította kihívás elé az újdonat tisztségviselőket.
A dolog úgy indult, hogy Orbán bejelentette: Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra, elrendelik a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.
Gyönyörű megfogalmazása volt ez a feladatnak, - mindenki azt olvasott ki belőle amit akart, és természetesen a szóbajöhető száztizenkét lehetőség közül tapasztalataira támaszkodva mindenki a számára legkedvezőzlenebbet választotta, - állam által fizetett ember nem volt e kis hazában, aki ne érezte volna veszélyben a fizetési borítékját.
Aztán ahelyett, hogy egyértelművé tette volna az, aki a hülyeséget kinondta, hogy kire fog ez a terv vonatkozni, milyen bértömegből hogyan  vesznek el, ez hány ember elbocsátásával fog járni a munkahelyteremtés jegyében, valamint hány alkalmazottnak hány évig nem lesz béremelés, természetesen nem ez történt.
Orbán otthagyta a témát, mint kutya a Szaharát, vazallusai meg nekifogtak a kárenyhítéésnek. Tízen tízféleképpen próbálták megnyugtatni a felbolydult közszférát, és ma estére aztán végre kiderült: nem a közszférára, hanem a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezetői tisztségviselőire vonatkozik a kormány gazdasági akciótervében bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés - legalábbis ezt mondta Nagy Anna kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatón.

Ugyan az nehezen érthető, hogy ha már maga Orbán csinált oda a politikai játszótér közepére, akkor miért nem ő, vagy legalább hivatalos szája áll ki magyarázni, - miért a kormány harmatosan friss szóvivője kell, hogy égjen, habár a módszer nem ismeretlen, - a Spirituális Vezetőt nem érheti gáncs...
Szó esett ma az egészségügyről is a Világgazdaság című lap konferenciáján, melyen a résztvevők meghallgathatták a Fidesz egészségügyre vonatkozó terveit, melyet úgy lehetne összefoglalni, hogy a múltat végleg eltörölni, rabszolgahad indulj velünk! - azt pedig, hogy helyette mi legyen, azt éppen most találjuk ki, tanulmányozva a Kedves Vezető 29 pontját, hisz ahhoz igazodni hazafias kötelességünk...
De azért - hogy kívülről úgy tünjék, csináltak is valamit - most első kanyarban eltörlik a patikaliberalizációt és tárgyalnak a gyógyszergyártókkal, merthogy mégiscsak tűrhetetlen volt az a fogyasztói árcsökkenés, amely az utóbbi években a gyógyszer - fronton bekövetkezett.
Megkapta jutalmát sok hasznos szolgálatáért jó Éger István is, - kötelező lesz a kamarai tagság és valószínűleg kihasít magának a kamara néhány állami feladatot, - magyarán ők akarják megmondani az egészségügyben a frankót, - erre Éger egyszerű szemrevételezés alapján is roppant alkalmasnak tünik...
És megszüntetik az Egészségbiztosítási  Felügyeletet, mert az ellenőrzés roppant megalázó volt az orvosoknak.
Kétségtelen, hogy e szervezet sok esetben bürokratikusan működött, ennek dacára panaszfórumot biztosított a betegnek, de ez hiba lehetett, - "az egészségpolitika célja nem az orvosok ellenőrzése” - mondta Szócska Miklós, a területet irányító államtitkár.
Ami azt illeti, meglehetősen sok kérdés maradt nyitva, de majd a mi Ceausescu - imitátorunk utat mutat és a haza fényre derül.
Mai hír az is, hogy eltörlik a szuperbruttósítást, - ez ismét egy kedves ötlet, hiszen azok, akiknek a havi jövedelme 5-6000 forinttal növekedett ennek hatására, most ülnek a konyhaasztalnál és a fejüket vakargatják, merthogy a jóhoz könnyebb hozzászokni, mint a szerzett jogok elvételéhez, - de hát ez is része a választópolgárok tanulási folyamatának, - tekintsük úgy, hogy most fizetik majd be a tandíj első részletét.
De lesz több is, hiszen lesz még Akcióterv 2.0  - legalábbis erről beszélnek kormányzati körökben.
Várjuk áhitattal, - mégis más az élet, ha stabil vágányokon haladunk, nem igaz?
:O))))

4 megjegyzés:

Cigany Roxana írta...

szia,pupu.
az írásod után csak az jutott eszembe,hogy jól rábaszunk és egy zanzásított vicc:

kósa és gyurcsány beszélget a parlamenti büfében. :))

-képzeld a múltkor a kubatov megműtötte a viktort-újságolja el kósa.

-és?
-felnyitotta a fejét,de csak egy madzagot talált benne.
-és?
viktor utasítására,elvágta a madzagot.
-és mi történt?
-leesett a füle,mint a forint...

Unknown írta...

Szenzációs - már megint (a tónus, a hangütés, a "szita"-átlátási együttható ...)

Üdv: Hunyi

Névtelen írta...

A szokasos bullshit szar duma a ven munkasortol...

PuPu írta...

"A szokasos bullshit szar duma..."
Ja.
Mondjuk a tied sem valami emelkedett szöveg, de azért én nem keresem meg a neten a te írásaid, hogy szenvedhessek, - megvárom, míg házhoz jössz a boldogságért...
:O)))))