2010. június 11., péntek

KÁROLYI KONTRA KÉTHLY...

Ezek a rohadt szimbólumok, - csak a baj van velük...

Most éppen Károlyi Mihály gróf szobra áll a nyertesek érdeklődésének középpontjában, nincs az jó helyen ott a Parlament mellett, el kellene onnan telepíttetni.
Persze jobban esne beolvasztatni, - lehetne belőle alapanyag akár egy lovasszoborhoz is, de ez ma még nem időszerű, várni kell még egy-két évet.
Ez a Mihály meg addig elálldogál majd valami félreeső raktárban.
Kövér László személyesen tett ígéretet, hogy helyreüti ezt a városképi anomáliát, kijavítja a magyar történelem eme gyászos időszakáról ezeddig vallott helytelen nézeteket, és pártja nevében - vagy a fene tudja kinek a nevében - ígéretet tett arra, hogy négy éven belül a szobor helye elsőbb is be lesz hintve sóval, majd elkendőzve a gyászos múltat egy mutatós szocreál Kéthly Anna szobor lesz a helyére odacsinálva.
Mindenesetre ezt az alisten ígérte, ne legyen kétségünk, hogy be lészen tartva, - tulajdonképpen még örülhetünk is annak, hogy nem egy turul fog itten ülni a tojásain, hanem Bajuszkirályunk ifjúkori tanulmányainak köszönhetően a szociáldemokraták egyik markánsan antikommunista politikusa.
Régi mánia ez a szobrászkodás a jobboldalon, ennél jobban már csak a halottak ide-oda hurcolását kedvelik.
Balról talán csak Rákosi elvtárs volt ilyen vehemens szoborügyileg, a megalkuvó Kádár-rendszer már kiszabadította a száműzetésből Erzsébet királyné szobrát.
Persze a rendszerváltás nehéz napokat hozott jobboldali barátainknak, úgy lelkendeztek egy-egy dönteni való szobor láttán, mint kisgyerek a lufinak, de keveset találtak - a tetejébe még ki is csesztek velük a piszok komcsik, - a Felvonulási téren felállított Lenin-szobrot még időben elvitték felújításra.
Érdekes lenne tudni, hogy a mögötte álló pilont burkoló vörösmárvány hogyan váltott rendszert, melyik mai potentát villájának padlóburkolataként jelképezi a sors forgandóságát...
Így aztán itt álltak jóformán bontani való szobor nélkül, alig tudták teleszoborni a Szoborparkot, mely a világon egyedülálló módon állít emlékművet egy nép bunkóságának.
Mást ne mondjak, vannak abban a parkban magas művészi teljesítményt hordozó alkotások, példaként hadd említsem meg Varga Imre Kun Béla emlékművét, vagy a Berény Róbert plakátja alapján Kiss István szobrászművész által készített Tanácsköztársasági emlékművet - a művész készítette egyébként a Budai Vár előtt felállított Dózsa szobrot is, - legutóbb Viktorviktor szólt a lázadó parasztokhoz vagy kikhez is a tövéből...
Azt ugyan még érteni lehet, miért utálja a jobboldal a "Fegyverbe! Fegyverbe! plakát szoborított látványát - szomorú lehet szembetalálkozni a ténnyel, hogy ameddig a gyűlölt komcsik a haza védelmére toboroztak, addig a tiszt urak Szegeden a szép Sóváry főhadnagyné cipellőjéből szürcsölték a sampuszt.
De hogy Kártolyival mi bajuk, - nehezen értem.
Merthogy ha a vesztett háborút utálják, akkor talán Tisza István szobrát kellene döntögetniük, - azt meg éppenhogy ők csinálták vissza Debrecenbe, - de Tiszával olyannyira nincs bajuk, hogy Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke éppen az ő emlékművét látná szívesen a gyűlölt vörös geróf szobra helyén.
Szegény Károlyinak gyalázatos sorsa van a rendszerváltás óta, - rendszeresen leöntik festékkel.
Ez az eljárás nálunk szinte tradicionáális, még boldogult Krassó György alapozta meg a ritust, mikor Münnich Ferenc szobrát festette át nagyüzemi módszerekkel, de kapott azóta a festékből Churchill is vagy háromszor, szobra talapzatára Dávid-csillagot és "Cionista" feliratot fújtak a történelemből valószínűleg többször megbukott szoborpingálók.
Károlyi egyébként egy naív idealista politikus volt, elkötelezett demokrata és mindenféle erőszak ellensége, - a veszte is ez lett.
Viszont nagy érdeme, hogy megpróbálta kivezetni az országot a vesztett világháború utáni szörnyű gazdasági és politikai helyzetből, megpróbálta megvédeni a magyarlakta területeken létrejövő új Magyarországot, és amikor észlelte, hogy ez fegyverek nélkül nem megy, akkor politikája csődjét belátva átadta a hatalmat azoknak, akik vállalták a fegyveres küzdelmet is.
A második világháború után sem hazudtolta meg önmagát, - amikor tudomására jutottak Rákosi és körének viselt dolgai, akkor tiltakozásképpen látványosan szakított velük, ráirányítva a figyelmet a rezsim törvénytelenségeire.
Mindegy, - a jobboldalnak egyébként sem az igazság, hanem bűnbak és ellenség kell, Károlyi meg jobban jár, ha még időben összecsomagol.
A nehéz sorsú Kéthly Anna meg csakl remélheti, hogy mire a terv valóra válna, nem jut eszébe valamelyik jobbernek az a sok lelkesítő beszéd, melyet a jobboldal ellen mondott Marosán Györggyel karöltve, mert akkor oda a bronz kiskosztüm...
Normális országokban kormányok jönnek-mennek, de a szobrok maradnak, - nem kötelező szeretni vagy tisztelni azokat, akiket ábrázolnak, de arra felettébb megfelelnek, hogy emlékeztessenek bennünket történelmünk fordulataira.
Egyébként is, a történelmi személyiségek objektív megítélése nagyon nehéz.
Vegyük csak a szentként tisztelt Kossuth Lajost, akinek teengernyi szobra áll az országban és az egyutcás településen is található Kossuth Lajos utca.
A mi Lajosunk a világ legrosszabb politikusa volt, amikor hatalomra került, akkor hibát-hibára halmozott, ezreket küldött az értelmetlen halálba, amikor megbukott, akkor a felelősséget rátolta arra katonára, aki az egyetlen katonailag ésszerű döntést hozta, aztán utólag elmélkedett olyan dolgokról a nemzetiségekkel kapcsolatban, amelyeknek hatalmon gyakorlatilag az ellenkezőjét képviselte, beverve a Trianon előtti Magyar Királyság koporsőjába az utolsó szögeket.
Alig javít valamit az imázsán, hogy árvaszéki pénzeket khm... szóval hát nem rendeltetésszerűen használt fel. Az viszont javára írható hogy mániákusan üldözte szexuális ajánlataival a férjes asszonyokat, de ez sajnos megszoborva sehol sem látható...
Deák Ferenc meg egy senki, - 1887-ben ugyan felállították a szobrát, de mivel senkit nem végeztek ki a tevékenysége miatt, nem vesztett egy négyzetcentimétert sem az országból, nem vitte háborúba a népet, nem küldött vágóhídra százezreket, nem hozott nyomort és szenvedést a magyarra, ezért aztán nem is törődik vele senki, - az ilyen egy niemand...
A jobboldal gondolkodásmódján leginkább mosolyogni lehet, - azt hiszik, meg tudják visszamenőleg változtatni a történelmet.
Tévednek.
Viszont rengeteg kárt okoznak azzal, hogy ezt a hitet próbálják beleplántálni a nép (zemberek) fejébe, és ezzel illúziókat hazudnak nekik, holott az ország és lakosainak eminens érdeke, hogy helyzetünket a valóságnak megfelelően értékeljük, és ebben a valóságban a múlt valóságos történéseinek is szerepelniük kellene, hogy tanulni lehessen belőlük.
Ezt a szemléletmódot meg kellene tanulnunk, mert a történelem kegyetlen tanítómester, - ha megbukunk, akkor emberek százezreit és a függetlenségünket veszíthetjük.
Nem tününk jó tanulóknak...
:O))) 

4 megjegyzés:

Cigany Roxana írta...

szia,pupu.
egész hosszan írtam ide neked éjjel 2 óra körül,de nem ment át az üzenetem,nem engedte a gép vagy mi,elszállt,de nem baj .
nem írom le újra.

PuPu írta...

Kár, bizonyára érdekes vagy fontos dolgokat írtál, - na, majd legközelebb!
:O)))

Cigany Roxana írta...

szia,pupu.
lehet,hogy nem hiszed el,de szerintem fontos dolgokat pötyögtettem be,csak túl hosszúra sikeredett.
Sárközy Tamás 2oo5-ös írásból idéztem,amikor még nem volt ekkora szakadék jobb és baloldal között,de őt senki sem vette komolyan a lengyel lászlóval folytatott vitában,most meg már késő,és lehetetlen is!!!kossuth farkáról is írtam valamit ami engem tök hidegen hagy.
és ajánlottam egy blogot.ezt:_http://kosbor.blogter.hu/12oo47/a-horthy-kadar és figyelmedbe ajánlottam itt ergé 5.hozzászólását.aztán azt is írtam,hogy minden korban szüksége volt az embereknek illúziókra...és megemlítettem,hogy 1945-89 között csak olyan szobrok lehettek,amiket a szocik akartak.és gyurcsány sem ajánlotta fel,pedig+tehette volna,hogy a károlyi szoborral akár szembe, a jobboldal is állítson fel egy szobrot tetszőlegesen.
kb.erről írtam,így emlékszem....

Cigany Roxana írta...

szia,pupu,
csak szólok,hátha nem vetted észre:)hogy tegnap nem írtál új olvasnivalót...
MIÉRT,NEM???

én meg a sárközy tamás írásának címét felejtettem ki,amire tegnap utaltam:
NINCS KÉT MAGYARORSZÁG
http://www.talaljuk ki.hu/index.php/article/articleview/12/1/7