2011. május 20., péntek

CIGÁNYKODÁS

Vajúdtak a hegyek és megszületett a kisegér.
Keretmegállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában.
Ez aztán a gesztus!
A Úr alászállt a mennyekből és szokása szerint vad ígérgetésbe kezdett, a média pedig úgy csinált, mintha elhitte volna, hogy ezzel aztán most kipipáltuk a cigánykérdést is – megint győzelemre vezettük csapatainkat, mint már annyiszor.
Mondhatnánk, a szakadék széléről rántotta vissza a cigányságot a mi Bölcs Vezetőnk, a Nemzet Atyja, aki a megállapodásban egyáltalán nem volt szűkmarkú: megígérte, hogy legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra – gondolom, miután erre már csak négy éve van, maga is röhigcsélt, miközben kitalálta ezt a számot.
Tulajdonképpen futja is az egymillió új munkahelyből, és a realitása is pontosan annyi, mint annak.
Viktor a mi Naszreddin Hodzsánk, aki – mint a meséből tudjuk - megígérte, hogy tíz év alatt megtanítja beszélni az emír szamarát.
Mikor megkérdezték tőle, hogy nem tart e attól, hogy kudarcot vall, akkor kifejtette: tíz év hosszú idő, az alatt annyi minden történhet, megdögölhet a szamár , meghalhat az emír és ez a lehetőség neki magának is fennáll, viszont addig is jól él…
Nem kétséges, a papír mindent elbír, és csak Nagyurunk mértéktartását dicséri, hogy mindössze százezer cigányt adnak vissza az ország építésének, ígérhetett volna kétszázezret is – munkanélküli cigány, mint a tenger.
Azt is megígérte Viktor, hogy 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni.
Célul tűzik ki emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.
Hát igen.
És javaslom. négyezer roma fiatalnak adjanak lehetőséget, hogy hegedülni tanuljon, háromezer jó képességűből akár cimbalmos, és egyből akár miniszterelnök is lehet, ha majd a Vezér nyugdíjba, vagy a börtönbe vonul.
Viszont a cigányoknak darabidőre be van tömve a pofája, a következő négy évben, ha valamelyik kinyitja a száját, akkor a megállapodás egy példányát beletömik, oszt akkor ugasson.
Színtiszta populizmus, az a fajta politikusi felelőtlenség, mely ellen Gyurcsány Őszödön sokat emlegetett, de ritkán idézett beszédét elmondta.
Hol akar Orbán százezer cigányembert foglalkoztatni?
Talán aki még soha életében nem dolgozott sehol, jobb esetben nyolc osztályt végzett, semmiféle szakképzettsége nincs az majd hirtelen CNC-esztergályos lesz?
Vagy informatikus?
Vagy talán Orbán úgy gondolja, hogy minden megoldódik, legfeljebb elveszi tőlük a maradék húszezer forint segélyt is, oszt akkor majd egy cigány-egy gereblye alapon elközmunkázgatnak a segélynek megfelelő munkabérért?
A segélyről a jobboldal úgy beszél egyébként, mintha az állam krőzusi vagyonokat osztogatna havonta, holott csak egyszerű számítás eredménye: olcsóbb ennyi pénzt odalökni, ami a meghaláshoz sok, az élethez kevés, viszont az utcákon az éhenhalt cigányok és egyéb szegényemberek bűzölgő hulláinak eltakarítási költségei többre rúgnának.
És ki fogja ezeket az embereket foglalkoztatni?
Merthogy a magánszféra nem szociális foglalkoztató, ott nem ér rá a tulajdonos azzal bíbelődni, hogy elbabázzon azzal a cigánygyerekkel, aki – miután még életében soha egy percet sem dolgozott kötött formában – képtelen a munkafegyelemre, a pontosságra, a munkafolyamatba való beilleszkedésre?
Akinek egyébként ezek mellett a problémái mellé, mintegy desszertként el kell viselnie környezete piszkálódásait, a napi megaláztatásokat?
Mert illúzióink ne legyenek, a mai társadalom nem segítőkész és nem empatikus a romákkal kapcsolatban, inkább kirekesztő és rosszindulatú egyúttal.
Azért a fiatalok körében nem volt túl nagyvonalú, sem optimista a Vezér, összesen harmincezer cigánygyerek számára ígért valamit, és ha a cigányság összlétszámát nyolcszázezerre tesszük, akkor annak a nyolcszázezernek a fele – négyszázezer – gyermek, akiknek legyen, mondjuk a kétharmada iskoláskorú – hát mi ehhez a számhoz képest ez a harmincezres ígéret?
Egyébként is, ez az egész szemfényvesztő terv – mégcsak terv sem – lóg a levegőben, miután a szakmunkásképzés alapja minimálisan is a nyolc osztály sikeres elvégzése, ezzel lehet valaki kisgépkezelő vagy gépkocsivezető, de a legtöbb szakmához ma már előfeltétel az érettségi.
De itt mégcsak nem is tartunk, egyelőre a legnagyobb probléma az, hogy a kisgyerekek, mikor iskolába kerülnek, akkor erre teljességgel alkalmatlanok, merthogy nincs meg az oktatás befogadásához szükséges szókincsük, nem sajátították el az elemi fegyelmet sem, képtelenek figyelni és összpontosítani, és az árokparton nem sikerült elsajátítani az együttműködés alapjait sem.
Hogy az illemről, higiéniáról, stílusról ne is tegyünk említést, mindenesetre a kis brigantik nem Görög Ibolya előírásait követve nevelkedtek, nemigen tisztelik a magántulajdont sem, hiszen a nagyobbacskák együtt járnak az apjukkal libát lopni, merthogy ők beférnek olyan ablakokon is, amelyikbe a kedves papa beszorulna.
Tőlük várjuk, hogy ne vegyék el Gádzsó Józsika golyóstollát vagy színesceruzáját?
És ha hazamegy, ugyan hol tanuljon?
Mikor Gyurcsány egyszer megpengette, hogy a bentlakásos módszer lenne a megoldás a kicsik számára, akkor az egész jobboldali csorda nekiesett, hogy a Böszme kitépi az anyák kezéből gyermekeiket, fúj, hű, meg ha, meg borzasztó, pedig minimálisan is iskolaotthonos oktatásban kellene gondolkodni, kötelező bölcsőde és óvoda után.
Merthogy etetni is kellene ezeket a gyerekeket, mivel a megfelelő fehérjemennyiség és bőséges táplálkozás nélkül a gyereknek nem csak a teste lesz satnya, hanem az agya is, márpedig a társadalomnak egészséges munkaerő-utánpótlás kell, ha egészséges társadalmat akar építeni.
Ehhez persze kellenének háttérintézmények, bölcsődék, óvodák, szakképzett és elkötelezett, jólfizetett személyzettel, olyan pedagógusokkal, akik nem abban látják a cigánykérdés megoldását, hogy a gyerekeket hülyének nyilvánítva kiejtik az oktatásból és már az első osztályban megutáltatják velük az iskolát - de ez már egy másik téma.
De legjobban azért az tetszett, hogy Orbán kijelentette: a roma közösség vezetésében beállt változás nélkül nem jutottak volna ide, mert - mint mondta - "akárkivel én sem írok alá megállapodást".
Hát igen, érthető, egy Kolompár Orbánnal az esetleges nemkívánatos áthallások miatt nem, Horváth Aladárnak szőrös a képe, hát akkor marad a tisztakezű Farkas Flórián, akivel Göncz Árpád elsietett és harminc évre titkosított kegyelme miatt bátran lehet pacsizni, egyébként sem ő a nagyobb gazember ebben a nagy összeborulásban.
Hát majd meglátjuk – fene egye a pesszimista természetem, de mindennek dacára sok sikert kívánok. 
Ha csak száz cigánygyerek fog leérettségizni és csak ezernek lesz piacképes szakmája, már az is eredmény - én annak is tudnék örülni…

:O))).

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Viktor húzzon vissza a túl édes anyukájába!!!Nagyon elegem van már belőle! Megint hülyének nézte a cigányokat a baromarcú Farkassal együtt, és, ha ezt szó nélkül lenyelik a cigányok, hát meg is érdemlik a sorsukat!

(A demokratikus ilyen meg olyan izék, most nem óhajtanának tüntetni 1 millióan, mondjuk a hazugságok ellen a cigányokért?!)

Névtelen írta...

hahahaha

éva írta...

A cigányságért csak maga a cigányság állhat ki. A demokratikus "izék" meg nem fognak tüntetni az ellen, ha az éhezőnek megígérnek egy tál lencsét.
Ha saját maguk nem jönnek rá, hogy ez a papír csak arra jó, hogy a következő években, ha kinyitják a szájukat, ezt tömjék bele - akkor nem lehet rajtuk segíteni.
Egyébként is, ezt az ígéretet ők valószínűleg nem az egész gyermeklétszámhoz, hanem az eddigi tapasztalatok alapján az érettségihez vagy a diplomához jutó cigány fiatalok eddigi számához mérik. Akkor meg nem is olyan kevés.
Viszont a cigányságon az ÁTLAGszínvonal emelése javíthatna: tehát igen, a napköziotthonos tanítás vagy az iskolaotthoni ellátás. Mert egyébként a kinevelt élcsapat nem a tőlük fényévekre elmaradók felemelésén fognak dolgozni, hanem a különállásuk hangsúlyozásával.
Legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján. EGY kezemen meg tudnám számolni a roma jogvédőket!
Amíg viszont ilyen farkasflórikat választanak maguknak: csak azt kapják, amit megérdemelnek.
Papírt ígéretekkel - és választás előtt egy kis élelmiszersegélyt.

Névtelen írta...

Kedves Éva!
A cigányságért csak az a cigány állhat ki, akit a hatalom kijelölt, mert ő osztja szét a támogatásokat, vele tárgyal a kormány, a roma vezetők pedig behódolnak, mert szerintük nem tehetnek mást, és csak sejtem, hogy kényelemből és haszonlesésből nem is akarnak mást tenni. A legtöbb cigány vezető megfélemlítette a választóit, így kerültek pozícióba. Az egész cigány ügy bűzlik a félelemtől az erőszaktól és a kiszolgáltatottságtól... Nem a cigány vezetőkért kellene tüntetnie 1 millió demokratának, hanem azokért a megfélemlített cigány tömegekért, akik valóban tehetetlenek...
A bentlakásos iskolákat pedig én írtam le először javaslatként 1992-ben, és a cigányok rögtön árulót kiáltottak, mert nem fogták fel a javaslat lényegét és hasznát... farkasflóriról meg csak annyit, hogy többet ártott a cigányságnak, mint bárki eddig a cigányok történetében, és ehhez segítőkezet nyújtott neki minden párt, az MDF, az MSZP, az SZDSZ(Göncz Árpád) és a FIDESZ...Ha a demokraták latolgatnak, mérlegelnek, vállat vonnak, hárítanak cigányokkal kapcsolatban, akkor épp annyit érnek, mint akik ellen megalakultak...
A liberális gőg mélységes kútjait be kellene már tömni, nemde? Kényelmes azt mondani, hogy oldják meg a cigányok, de a megoldáshoz nem adnak eszközöket...és sosem adtak azok, akik pedig adhattak volna...A Fidesz szemét gondolkodás módja visszaköszön a te üzenetedben, de nem tehetsz róla, a legtöbb magyar így gondolkodik rólunk...

Névtelen írta...

Én úgy emlékszem, a liberálisok és a jogvédők sikoltottak a legnagyobbat a bentlakásos iskolák hallatán.
HJP

Névtelen írta...

A liberálisok gyakran sikoltoztak, ha úgy érezték pár jó ötlet hallatán, hogy megzavarták őket a szellemi fejlődésükben...már amit ők fejlődésnek gondoltak...
Ilyenkor mutogattak a szocikra is lelkesen, rájuk uszítva a hülye tömeget, pl. az opni bezárásakor, amiről pár hete Horváth Ágnes beszélt a Klub rádióban, és VÉGRE elmondta, hogy minden egyes betegnek helyet találtak, SENKI sem került az utcára, de erről akkoriban nem beszéltek, a nép pedig a szocik torkának ugrott dühösen...Soha nem kellett volna az MSZP-nek a liberálisokkal egy tálból cseresznyézniük, de a vége az lesz, hogy újból egymásra találnak, hiába ugat most az LMP! Egy hülye lesz, aki magához öleli őket 2o14-ben: a szocik!A cigányok újra nem lesznek fontosak, ami érthető, mert ők sem tartják fontosnak önmagukat...A bentlakásos iskolákból szar se lesz, mert egy primitív tömegnek képtelenség megmagyarázni, hogy a gyerekekért tenni is kell, pl. el kell engedni őket, hogy majd normálisabb életet élhessenek, mint ők. A majomszeretet rendkívül ártalmas, mert garantálja az évszázados változatlanságot, de ki meri ezt kimondani? Meg kellene tanulni okosan szeretni...és nem leárulózni azokat, akik a javukat akarják!
1oo ezer utcaseprőt akar orbánviktor.Ennyi csak, amennyire tartja a cigányságot, akik kezet fognak neki csókolni. Tegyék. Nekem már nagyon elegem van orbánból is és a cigányokból is! Aki akar, majd kiemelkedik a szarból a saját erejéből és ennél a mélységes, erős akaratnál már mindegy ki lesz hatalmon.