2011. május 22., vasárnap

VASÁRNAP

Harcol a szabad vasárnapért a KDNP, be akarja csukatni a vasárnap nyitva tartó bevásárlóközpontokat.
Tenné mindezt a dolgozók érdekében, akik jobban szeretnének vasárnap pihenni, nem pedig a multiknál dolgozni.
Mint a KDNP képviselője, Stágel Bence kifejtette: A Kereszténydemokrata Néppárt mindenképpen reális kompromisszumot szeretne a szabad vasárnap ügyében, erre a vasárnapi zárva tartással érintett kereskedelmi üzletek pontos körének meghatározásában, illetve a családi vállalkozások előnyben részesítésénél látnak elsősorban lehetőséget.
Nem tudom, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, vélhetőleg – kereszténydemokraták lévén – a vallási előírásoknak is jelentős szerepe van törekvéseikben: miként "Isten megpihent a hetedik napon mindazon munkája után, amit végzett" (Ter 2,2), az emberi életet is a munka és a pihenés ritmusa jellemzi. Az Úr napjának intézménye hozzájárul ahhoz, hogy mindenkinek legyen elegendő pihenő- és szabadideje a családi, kulturális, társadalmi és vallásos élet ápolására.
Persze Isten meglehetősen jól fizetett munkavállaló volt, ellentétben a szupermarketek dolgozóinak hangyaszorgalmú seregével, akiknek minden vasárnapi pótlék jól jön, és akik, mikor elszegődtek Tarnócára bojtárnak, pontosan tudták, hogy mit vállalnak.
Emellett a munkavállalók jelentés része kénytelen vasárnap is munkát végezni, a rendőrök, katonák, mentők, tűzoltók, orvosok, ápolónők, közforgalmi járművezetők, vasutasok, piaci árusok és még sokan mások szintén dolgoznak vasárnap is.
A világ megváltozott, az emberek szokásai is megváltoztak, és még az ilyen ábrándos hittérítők sem fogják tudni megváltoztatni a világ folyását.
Azt mondják a szabad vasárnap hívei, hogy elképzelésük nem vonatkozna mindenkire, - a képviselő szerint nem minden üzletre vonatkozna a törvénymódosítás, hiszen éppen a családi programokat, vasárnapi időtöltést kiszolgáló üzletek, kereskedelmi szálláshelyek, szolgáltató szektorban és hát ugye, a családi vállalkozásokban tevékenykedők nyitva tarthatnának.
Ebben az esetben – szerinte - még munkaerő felvételre is szükség lehet, például a turisztikai és vendéglátóipari szektorban.
Azt még tán a főnökük se tudja, hogy ezzel mit is akarnak elérni, merthogy vad multi-ellenes kommunikációval dúsan megszórva hintik a rizsát, amivel nemigen hinném, hogy az ország érdekeit szolgálnák akkor, amikor már egyébként is sarcolgatják őket rendesen, mintha csak a kormány középkori rablólovag lenne.
Nekem egyébként tökéletesen mindegy, hogy egy bevásárlóközpont tulajdonosi köre svéd, japán, holland vagy magyar, és az a véleményem, hogyha majd a kormányzat kiemelt figyelmének köszönhetően a Lázár-testvérek üzleti vállalkozása nyit ilyen bevásárlóközpontot, akkor az is ugyanolyan lesz, mint a többi.
Merthogy a gazdasági környezet és a vásárlói szokások meglehetősen keményen determinálják az üzleti tevékenységet, kezdve az üzletek méretétől egészen az árukészlet összeállításáig, és - hát igen – a nyitvatartás szabályozásáig is.
A vásárlót a portéka ára és minősége érdekli, és hiába van kiírva a toklászos magyar tanyasi libára rovásírással az ára, ha a kanadai liba szebb, ízletesebb - még a képviselő felesége is azt fogja megvenni, mert saját magának ő sem ellensége.
Nem olyan egyszerű ez a dolog, mint ahogy azt a Parlamenti büfében elképzelik.
Egy ilyen intézkedés teljesen felforgatná az áruházi technológiát, fejreállítaná a logisztikát, feleslegessé tenne alkalmazottakat, árúveszteséget okozna, mivel a szavatossági időből egy-két napot ellopna, ez pedig a rövid szavatosságú termékek esetében azok egy részének selejtezésével járna.
És itt vannak a vásárlói szokások is.
Magyarországon – ki tudja miért – nem alakult még ki annak a tradicója, hogy vasárnap az emberek a templom után felkerekedjenek és kimenjenek a golfklubba, vagy a jachtra, ellenben a panelek népének jelentős része összepakolja a gyerekeit és nyitásra már a plázában vannak, ahol ebédig jól elbámészkodnak, esetleg vesznek is valamit vagy megnéznek egy filmet.
Aztán délfelé esznek valami olcsót, kínait vagy pacalt a gyorséttermekben, és tele hassal hazaballagnak lepihenni -  a vasárnapi program kipipálva.
Persze ezt nemigen lehet összeegyeztetni a katolikus vallás előírásaival, de attól tartok hosszú lenne a lista, ha össze kellene írni, hogy a XXI. században melyek azok a dolgok, melyeket nem lehet összeegyeztetni a XIX. században elakadt vallás mára életidegenné vált szabályaival.
Szóval hagyjuk békén a bevásárlóközpontokat, - az Évike ABC a húsz négyzetméterével bármennyire is családi vállalkozás, nem fog tudni programot adni családok ezreinek, és ha valaki azt gondolná, hogy azok majd nagy unalmukban elkezdenek templomba járni, hát azt ki kell, ábrándítsam.
A hit nagy dolog az ember életében, rengeteg lelki segítséget tud adni a rászorulóknak, de a hitet hirdetve irdatlan hülyeségeket is meg lehet valósítani.
Kár lenne ezek számát szaporítani…

:O)))

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

15 ezer ember veszítené el az állását, a kevesebb pénz feszültségeket okozna a családokban, házasságok bomlanának fel, kevesebb gyerek születne, a multik szemétbe dobott lejárt élelmiszerei hétvégén nem kerülnének a kukákba, így több ezer hajléktalan veszne éhen, akik kizárólag ezekből a kukákból táplálkoznak, úgyhogy a KDNP-t isten vagy jól szájba b....a, vagy világosságot gyújt az agyukba, több választás nincs. Nem vagyok plázajáró, de a fentiek miatt egyetértek veled, hagyják békén a bevásárlóközpontokat, legyenek nyitva vasárnap is. A KDNP pedig tüntessen, vagy imádkozzon hogy a dolgozókat jobban fizessék meg a multik...de, ha segíteni nem tudnak,már pedig nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak és fogják be a pofájukat semjénék!!!

Névtelen írta...

KDNP és az Isten + a hit együtt emlegetése: vicc!

éva írta...

Pupu, mivel pofátlan módon kezdik átjátszani az egyházaknak az iskolákat, majd be akarják a szülőket is kényszeríteni a templomba, némi agymosásra. Tehát nem csak a CBA malmára akarják hajtani a vizet - hanem a sajátjukéra is.
Szerintem erre egy jó válasz lehetséges: kezdjünk akcióba a papok szabad vasárnapjáért is!
Egyébként meg a legmocskosabb az egészben az az ájtatos szemforgató ocsmány hazugság, hogy ettől nem fog csökkenni a kereskedelmi munkahelyek száma. Mert a multi olyan hülye, hogy nem rúgja ki azonnal rögtön de máris minden 7-ik alkalmazottját. Nem félnek Istentől, hogy ilyet ki mernek ejteni a lepcses szájukon?

Lujza írta...

Nagyon elegem van már ennek a szatellit, "pártnak" nevezett akármi idióta képviselőiből.Hülyeséget hülyeségre halmoznak, csak hogy idegesítsék a normális embereket.Milyen alapon szólnak bele a család programjába az ilyen Semlyén-félék, frissen megtért, ránézésre alkoholista Pálffy, meg a többi szentfazék. Menjenek, gyónják meg a bűneiket minden vasárnap, én biztos nem bocsátok meg nekik, hiszen nem vagyok isten. De nem akarom, hogy nekem ilyenek diktálják a hétvégi programot.
Akik meg még tehetnek valamit azért, hogy az iskolák ne kerüljenek egyházi kézbe, azok könyörgöm tegyenek, mert az katasztrófa lenne.

Ez a multi-ellenesség meg már unalmas. Ne menjenek azokba az üzletekbe, de én oda szeretnék járni ezután is.
Tetszik a mai napi írásod is Pupu.

Névtelen írta...

pfuj, büdös komcsi vélemények, hányingert lehet tőletek kapni.

Lujza írta...

Te keresztény lelkületű névtelen senki! Ezek szerint szeretsz hányni, ha itt olvasgatsz, remélem nem tudod majd abbahagyni.Mehetsz a többi "szentéletűvel" bálványt imádni, az majd megoldja a gondjaidat.

éva írta...

Nagyon jó Névtelen, a hányás segít eltávolítani a szervezetedben lerakódott barna mocskot. Ahogy elnézem, nagyon rád férne. Az ugyanis nem komcsi vélemény, miszerint sokan nagyon nem örülnek annak, ha alázatos, ájtatos, álszent alattvalókat akarnak nevelni az iskolában a gyerekeikből.
Az az ordenáré hazugság pedig, hogy a vasárnapi zárvatartástól nem nőne a munkanélküliség nehezen minősíthető kulturált és decens módon.

Névtelen írta...

Hányós névtelennek:
Vallásos vagyok, még sem akarom, hogy vasárnap zárva legyenek a bevásárlóközpontok, mert a hitet sok minden más érdek felülírja, pl. a szükség, más emberek létbiztonsága. Aki nem ért veled egyet, az neked rögtön szarember? A vallás magánügy...nem lehet kötelezővé tenni...Azokat is utálom, akik a vallásos embereket fikázzák és azokat is, akik az ateistákat...Milyen hülye ország ez, ahol nem lehet az ember szabadon az, ami, és nem mondhat véleményt anélkül, hogy bele ne rúgjanak!!!!! Hülye kormány = hülye alattvalók!!
Én szabad akarok lenni!

Névtelen írta...

mindenkinek, nagyon örülök, hogy sikerült benneteket feldühíteni, csak ez volt a célom.

Lujza írta...

Hányós névtelennek: "sekély e kéj" !
Ne legyen nagyobb örömöd az életben!

Névtelen írta...

képzeld sokkal nagyobb örömeim vannak, mint s ti vinnyogó köreiteknek.