2011. május 4., szerda

RÓZSAILLAT

Nincsen rózsa tövis nélkül, mondja a közmondás, és aki nem hiszi, nem kell messze mennie a bizonyítékért.
Ismét szúrt egyet közoktatásunk szépséges virága, habár egyelőre csak koncepcionális szinten, mikor kiszivárgott, hogy a magyarországi állami fenntartású egyetemek felét be szándékozik csukni a kormány.
Isten a megmondhatója, hogy Orbán szövetségi politikája felülmúlható lesz e valaha is.
Mikor hatalmon volt anno, akkor a magyar mezőgazdaságot sikerült letarolnia a kisgazdák segítségével, most úgy látszik a közoktatásnak lesz annyi.
A mi Viktorunk úgy ad oda egy-egy ilyen jelentős ágazatot bambaképű szövetségeseinek, mint a nagymama, aki a kisgyerek kezébe nyomja a meisseni porceláncsészét és elégedetten szemléli, mikor a kis imposztor letöri a bögre fülét – milyen ügyes a kis büdös!
Azt gondolta volna az ember, hogy tanul első kormányzata kudarcaiból és nem engedi, hogy vicces lázálmok megvalósításán serénykedjenek beosztottai, de nem.
Ha áldozatot kell hozni, akkor az legyen nagy – ezt az elvet valószínűleg Gyurcsánytól koppintotta, aki szintúgy képtelen volt féken tartani az idióta szövetségest, aki egy jó célt igen rossz módszerekkel akart elérni, így aztán az egészségügy ma is abban a posványban dagonyázik, mint annak előtte.
Pedig azt hittük, hogy Torgyánnál nincs alább, de aztán most mégis kiderült, hogy van, a differencia hozzávetőleg annyi, mint amennyivel Ádert múlja alul Lázár, pedighát Györgyi Kálmán eltávolítása óta tudjuk, hogy Áder sincs az erkölcs Csomolungmájának tetején, ami azt illeti.
A tizenkét megmaradó egyetem vezetőivel már konzultáltak, ellenben a kinyiffantásra szánt áldozatok csak a sajtóból értesülhettek az örömhírről, így elvileg nem maradt más lehetőségük, mint tapsolni a koncepcióhoz.
Ami a helyzetet legjobban jellemzi, az a Corvinus Egyetemmel kapcsolatos döntés.
Magyarország egyik legsikeresebb, legeredményesebb egyetemét verné szét a tárca, tekintet nélkül a tradíciókra, végzett hallgatói iránti keresletre, a nemzetközi kapcsolatokra.
Mikor az ember választ keres a miértre, a rostán szinte minden kihullik, és nem marad más, mint eredendő bűne – húsz évvel ezelőtt még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek hívták.
Aztán mosolygunk egyet – hát ennyire bornírt már csak nem lehet ez a banda, de aztán csak rázzuk a fejünket – akkor hát miért?
Miért rosszabb vagy haszontalanabb egy közgazdászokat, a magyar gazdaság jövőbeni irányítóit képező iskola, mint a még csak tervekben létező, Rendészeti Egyetem nevű, kissé a pupostevére hajzó műintézmény?
Nincs válasz és gyanítom, hogy nem is lesz.
Mint ahogy azt is gyanítom, hogy a törvény beterjesztésére majd csak a vizsgaidőszakok befejeztével kerülhet sor, mert azt azért nem hiszem, hogy Viktor megkockáztatna egy diáklázadást, - viszont, ha a diák nyaral, akkor nem lázad, ugye…
Nemigen tűnik fel a Fidesz egyéb vargabetűi között, hogy a felsőoktatással kapcsolatos elképzelései milyen radikális változáson mentek keresztül az utóbbi hónapokban.
Éppen a Fidesz-kormány volt az, amely lehetővé tette, hogy fiatalok ezrei kezdhessenek tanulmányokat olyan szakokon, melyekről már alapításukkor tudható volt, hogy piacképes terméket kibocsájtani soha nem fognak, ahol a diák teljesen feleslegesen töltött el éveket, hiszen a diplomája senkinek nem kellett..
Nem véletlen a rengeteg vicc a ruhatár-műköröm szakon végzett diplomásokról, akik a multinál polcmenedzseri beosztásban az üvegeket rendezgették a hűtőkben – a magyar valóságról szóltak ezek a viccek.
A diákokat IC-professzorok oktatták, akik nevüket az Intercity szerelvényekről kapták, merthogy azoknak a felsőoktatási intézményeknek, melyek alkalmazták őket nélkülük nem lett volna meg az akkreditációhoz szükséges oktatói gárda, de a helyzetet nemigen lehetett piszkálni, mert különféle – elsősorban helyi - érdekeket sértett.
A képviselő egyszerűen nem szavazhatja meg a választókerülete felsőoktatási intézményének bezárásáról szóló törvényt, ha még valaha is képviselő szeretne lenni, - nem lesz ez egy egyszerű menet a Fidesznek sem.
Viszont ha már lépni akar, akkor lehetne átgondoltabb is, de nem az.
Ötletelés folyik minden szinten, ilyen-olyan koncepciók születnek, a nagy kocsirúd-faragásban már éppen az evőpálcikák készítésénél tartunk, pedighát állítólag a Fidesz fel volt készülve a kormányzásra.
Látható.
Ha a libák így készülnének a költözködésre, akkor már az első ötven kilométer után változatos serpenyőkben sisteregnének, kellemes illatokat árasztva.
Itt még az illat sem kellemes – a mi Rózsánkat legfeljebb Orbánnak kellemes szagolgatni – igaz, ő szakajtotta, hát így járt.
Mindenesetre egyre több a baki és a melléfogás a Vezér házatáján, talán egyetlen területen lett  vitathatatlanul sikeres: a Magyar Labdarugó Szövetség elnöke lett idén a leggazdagabb magyar,  vagyona a tavalyi évhez képest közel 30 százalékos növekedést mutat, - 155 milliárd forint.
De a mögötte levő 99 legvagyonosabb magyar sem panaszkodhat…
Ügyes ember, - ezt kellene utánacsinálnia Kovács Jóska targoncásnak és társainak, meg a tanároknak, orvosoknak, csakhát azt azért beláthatjuk, hogy a lejtőn lefelé csúszva nemigen érnek rá a vagyon növelésére – el vannak foglalva azzal, hogy valahogy meg tudjanak állni, még mielőtt jön a szakadék…
A fiatalok most nézegethetnek ki bambán a fejükből – mi lesz velük a középiskola befejezése után?
Merthogy az iskolák számának csökkentésével a hallgatók száma is csökkenni fog, ugyan, mit kezdjenek majd a gimnáziumi érettségijükkel?
Hol vannak azok az intézmények, melyek felszívják majd ezt a tömeget?
Na mindegy, majd meglátjuk, mire fut ki ez a szép elképzelés, de nagyon érdekes lenne egy államtitkári-oktatói - hallgatói párbeszéd, remek műsor lenne.
Egy TV csatornát sem érdekelne a dolog?

:O))))

3 megjegyzés:

éva írta...

Ugyan Pupu, nem kell ilyen szemérmesen hallgatni a Corvinus bezárásának IGAZI okáról: merészelték előadónak meghívni anno dacu Gyurcsányt, aki PAPIROK NÉLKÜL, csak úgy fejből leadott egy olyan előadást, amilyet Orbán, ha megfeszül sem tudna papírból sem felolvasni. Ez megbocsáthatatlan bün, ez vért kíván! Az már csak hab a tortán, hogy ott azért elég magas színvonalon oktatják a hallgatókat, ezért már ez első éves is képes "értékén kezelni" Eltolcsy és gazdija gazdasági szabadságharcát.
Különös tekintettel a 30 évre előre majd 8 %-os kamatra kibocsátott dollárkötvény várható üdvös hatásaira. Ismerve az említett khm... (minősítő jelzőim nem bírnák a képernyőt, viszont mindenki nyugodtan elképzelheti) "emberek" mentalitását, az lepett volna meg, ha a Corvinus kimarad a szórásból!
Ajánlott irodalom: Orbán kötcsei beszéde. Abban ez előre meg lett hirdetve "tisztán és világosan" Pénztártól való távozás után raklamációnak nincs helye. Tetszettek volna az egyetemistáknak nem éjfélkor is még sorba állni választási család társtetteseként!

anya írta...

Elég régóta úgy gondolom, hogy az oktatási rendszer szétverése tendenciózus. Egy velejéig romlott, korrupt, aljas bagázsnak nem érdeke, hogy önálló gondolkodásra, véleményalkotásra képes tömegeket termeljen az oktatás. A hatalmuk záloga, hogy tudatlan, megfélemlíthető, ostoba demagóg panelekben gondolkodó, saját felelősségét saját sorsában fel nem ismerő generációk nőjenek fel. És ez sajnos, azt kell mondjam, oldal független. Csak a módszerekben, az eszközökben van különbség. Bár az egyáltalán nem elhanyagolható. Észre kéne venni, hogy azok az országok, amelyek hirtelen hatalmas fejlődésen mentek keresztül, előtte évekig akár erőn felül költöttek az oktatásra. Annak idején a reformkorban még a magyarok is tudták, hogy "kiművelt emberfők sokaságában van a nemzet igazi hatalma". Hát pont ettől félnek mostanában.

Névtelen írta...

http://velemenyvezer.blog.hu/2011/05/05/halal_a_diplomagyarakra_igen_a_corvinusra_nem