2011. május 5., csütörtök

TENISZPÁLYA FAKÍROKNAK

Érik a balhé a kórházakban, a rezidensek fenyegetőznek, az orvosok menekülnek, a tárca meg győzelmi jelentéseket tesz közkinccsé.
A Világgazdaság című lap által szervezett szakmai konferencián kiderült, hogy már megint győztünk, ezúttal az egészségügy teniszpályáján vívott küzdelemben hoztunk ezidáig egy tiszta szettet, a második szettet is már majdnem megnyertük, erre itten békétlenkednek megint a rezidensek.
Ezt Szócska államtitkár mondta, mielőtt egy kicsit sajnáltatta magát, merthogy az ő meccsét szögekkel kivert teniszpályán kell játszani.
Ezen azért nem kellene nagyon csodálkozni, mert a hatalomra kerülésük előtt azokat a szögeket ők verték be a teniszpálya alatt hanyattfekve, és igen jókat röhigcséltek az elődök vérző csülkein...
Egyébként meg, nem volt kötelező megállamtitkárosodni, ha meg igen, akkor annak, aki Orbán alvezére akar lenni, nem árt beiratkozni egy gyorstalpaló fakírképzőbe és akkor a szöges teniszpálya maga lesz az élvezetteli megdicsőülés.
Azért az államtitkár lecseszte a népet, merthogy nem sültgalamb a működőképes és európai színvonalú egészségügy, hogy orvos és beteg szájtátva várja, merthogy hiba csak a kormánytól várni a megoldást az egészségügy évtizedes problémáira - ahhoz, hogy másként menjenek a dolgok mindenkinek magának is tennie kéne valamit.
Szerintem is, és utólag is ég a bőr a pofámról, hogy a minapi epekövem nem bányásztam ki önkezűleg, holott ilyen apró beavatkozásokat nemegy szovjet hajóorvos tükörből is elvégzett már magán, pedig ők még a komcsi elnyomás alatt is görnyedtek a műtét közben..
Depersze én egy hazafiatlan liberálbolsi vagyok, aki nincs még felvértezve Nemzeti Öntudattal, nem is csoda, hogy nem tettem semmit az egészségügy felvirágoztatásáért..
Mindegy is – majd a szükség megnépnevel engem is, mint Rákosi a kulákokat, most a nyitott szívműtétre gyúrok…
Mindenesetre Szócska államtitkár optimista, ami igen pozitív jellemtulajdonság, habár azt azért nem cizellálgatta ezen a fórumon sem, hogy mi készteti őt erre a parttalan örömmámorra akkor, amikor például a rezidensek jelenlevő képviselői vad szemforgatások közepette markáns fellépéssel fenyegetik a kormányzatot és igencsak úgy tűnik, hogy Papp Magor - a nevében hordozott ígéret ellenére - igencsak elszánt…
Mindenesetre elhangzott, hogy az ágazat GDP-arányosan többet fordíthat majd az egészségügyre – gondolom, ezt a többletpénzt azért majd felemészti Kövér Szilárd legújabb nyomdájának költsége, melyet a betegeknek kiküldött, mostanában divatos kérdőívek (10 millió példány - minimum…) ellenértékeként fogy számlázni a tárcának.
Így viszont komoly adatbázisra tesz szert majd az egészségügy a betegtársadalommal (beteg társadalommal?) kapcsolatban.
Tudni fogjuk, hogy mit válaszol a betegek kilencven százaléka arra a kérdésre, hogy „Fáj-e az ön szeme, ha a hüvelykujjával erőteljesen nyomja?” vagy, hogy „Ön szerint is hatékony gyógyszer köhögés ellen a hashajtó?” „Diétás étel Ön szerint a libasült párolt káposztával?” „Próbált Ön már paraszolvencia nélkül gyógyulni?” – utóbbi kérdésre az IGEN választ bejelölőknek nem postáznak válaszborítékot…
Azt is mondta az államtitkár, hogy őszre már mindenik tudni fogja, hogy az ország melyik pontján, milyen ellátást, ki hogyan tud majd igénybe venni.
Hát ugye, ezt eddig is tudta minden rendesebb háziorvos, oszt oda küldte a betegét, de attól tartok, hogy ez a szép ígéret itt most az eddigi lehetőségek szűkítéséről szól – ne keresd majom a neurológiát ott, ahol eddig találtad, merthogy ott már fittnesz-klub lesz, mire odaérsz, ellenben te meg mehetsz másik faluba, ahol lesz neurológia, viszont nem lesz orvos.
Ismét szép napoknak nézünk elébe, habár talán most nem fog emberéletekbe kerülni a Nagy Nemzeti Ellenállás, merthogy a helyi versenyzők nemigen mernek majd betartani a Vezéri Akaratnak.
Valószínűleg most Lázár frakcióvezető sem fogja személyesen instruálni faluja orvosait, hogy hogyan kell a beteget addig autóztatni, míg bele nem döglik.
Merthogy az államtitkár elővezette a megoldás kulcsát is, eszerint kilenc részre osztanák az országot - de ez a szám még változhat - az átalakítás lényege, hogy egy-másfél millió lakost ellátó egészségügyi ellátórendszereket építenek ki, úgy, hogy a legtöbb betegséget a közelben tudják gyógyítani.
Az államtitkár közölte azt is, a kormányzat által megrendelt kutatások szerint a lakosság támogatja rendszer átalakító terveiket.
Ez utóbbi roppant fontos, - valaki támogassa már végre, ha már az egészségügy dolgozóinak fogalmuk sincs arról, hogy őket hány részre fogják vágni – mármint azokat, akik még ennek dacára is, végtelen adrenalinfüggőségük okán itthon maradnak, várva, hogy mikor vezetnek áramot a talpukba, horribile dictu mikor vágják le a farkukat, hogy vérüket vegyék megvizsgálni, hogy eléggé nemzeti-e az összetétele.
Azt is ígérte az államtitkár, hogy az állami egészségügyi intézmények funkcionális integrációja rövid időn belül lezajlik.
Ez az első lépése az országos átalakításnak, melyben a tárcához tartozó állami intézményekben egységesítik egyebek mellett a közbeszerzést, a telekommunikációt és a betegutakat.
Ez utóbbival kapcsolatban talán első menetben rögzíteni kellene azokat betegutakat, merthogy jelenleg a beteg útja a szomszédasszony referenciájától, háziorvosa erkölcsi-anyagi elkötelezettségétől és munkavágyától függ – ha kedve van hozzá, akkor gyógyít, ha nincs akkor ír egy-két beutalót, a beteg meg, ha meg akar gyógyulni, akkor kotorászik kicsit a zsebében és felkeresi a kórházban a helyi csodadoktort, merthogy ő nem fogja magát gyógyíttatni mindenféle sarlatánokkal.
A betegnek nálunk nem útja van, hanem térképen jelöletlen ösvényei vannak az egészségügy dzsungelében.
Az állami egészségügyi intézmények egyben önálló és külön felügyeletet kapnak, melyre létrehozzák az Állami Egészségszervezési Központot, ahol lesz hely megint egy csomó csókosnak, akik majd helyből olyan okosak lesznek, mint a végeken gürcölő, kizsigerelt orvosok nekifutásból.
Azt is mondta Szócska, hogy a rendszer átalakításának célja az is, hogy a kisebb és hatékonyabb ellátó helyek létrehozásával fölszabaduló pénzekkel a rendszerben dolgozók bérét javítsák.
Hát ezt azért még kellene cizellálgatni, merthogy aznap kell innen menekülni, mikor meghirdetik a „Minden falunak szívsebészetet!” mozgalmat, - szerintem az egészségügy népi kohói nem fogják hozni az álmok álmodóinak reményeit…
Molnár Lajos meg röhög a markába, merthogy ő ugyan kissé határozottnak tűnhetett kívülről, de az általa felvázolt rendszer időtállónak tűnik, hiszen utódai sem tudnak jobbat kitalálni, az ő elképzeléseit darabolják, nevezik át, látják el új címkékkel, de a lényeg marad – a felesleges kapacitásokat le kell építeni.
Aztán a konferencia végén a pénzügyek képviselője, Banai Péter helyettes államtitkár egyértelművé tette: nincs pénz az egészségügyre.
Ez itt a lényeg, a többi meg megint csak duma, duma, duma.
Azért érdeklődéssel várjuk a teniszmérkőzés végét, hátha egyszer eltalálják véletlenül a labdát is…

:O))))

3 megjegyzés:

MoonRiver írta...

Úgy jártam, mint az a viccbeli utas, aki felrepült a pilótával sétarepülésre és minden kanyar után ilyesféléket mondott, hogy "gondútam", mígnem a végén azt, hogy "ezt már nem gondútam." Vagy 20-30 éve mennyit szörnyülködtünk és csámcsogtunk Románián, az útjain, a diktatúrán, a szegénységen, és általában majdnem mindenen, beleértve az egészségügyet is. Miért, hogy most is annyiszor eszembe jut újra, és lassan odaérek, hogy én is azt mondom, mint az utas a végén, amikor a "végtermék" egy bukfenccel a képébe is került: ezt már én sem gondútam! De azért azt remélem mindenki tudja, hogy a hülyeség, a rosszindulat irigység, és mindaz, amit a "FIÚK" kiszabadítottak abból a mondabeli hülye szelencéből, az határtalan, és végtelen. (Pandora 1 éve sírdogál a sarokban, mert ennyit még ő sem tudott összegründolni anno!)

éva írta...

Na, EZT is megértük! Soha nem hittem, hogy valaha visszasírjuk Molnár urat (bül-bül szavú Ágicáról már nem is beszélve) Azaz én is bedőltem a ballib értelmiség nagy részének: "ENNÉL már a fidess is csak jobban csinálhatja" Pedig egyébként ügyelni szoktam az önálló gondolkodásra.
Érdeklődve várom a keresztény, nemzeti betegbiztosító pénztárak felállításának terveit.
Ha ők privatizálnak - az a nemzet érdeke (NANÁ!)
Csányi úr gazdagként csak Magyarországon első helyezett, Európában MÉG nem jegyzik. Ez tűrhetetlen állapot!
Tényleg! Tudja valaki MIT terveznek a Corvinus dunaparti épületébe? Szállodát? Bankot? A fidesz "székházát"? És mennyiért kapják az államtól? Megint 1 forintért? A sukoró-moszkvai értékbecslő véleménye érdekelne, hogy mennyit is érhet az épület?

Névtelen írta...

Az a jó, hogy itt a cikkben és a hozzászólásokban is egyszerre kavarog minden, az ország összes eddigi baja. Nem ártana szétválasztani a dolgokat, és meglátni az összefüggéseket, és nem csupán vádolni az aktuális hatalmat. Csak a józanságunk hiányzik hozzá, mert már efogyott a türelmünk (betegeknek és orvosoknak egyaránt). De mi a megoldás? Biztos hogy csak a gazda(g)ságból eredhet jobblét, na ezen kellene törnünk a fejünket, és nem engedni az indulatoknak! Talán nem kellett volna így eladósítani újra az országot az elmúlt 8 évben, akkor ma nem itt tartanánk! A Dimitrov téri fiúk sem mutattak sokat abból, hogy hogyan kell, sőt! Szóval mehet a requiem a Corvinusért, ahol Marx még mindíg ott trónol! (nem anakronisztikus ez kissé?)