2011. május 11., szerda

ISZAPBIRKÓZÁS

A célt a kormány elérte, a MAL Zrt a kezében van, vezetőit és tulajdonosait mindenféle bírósági eljárást mellőzve kriminalizálták, lett itten erő fitogtatva és jöttek a nagy lózungok, majd felépültek az egyébként teljesen szükségtelen gátak a katasztrófasujtotta falu kellős közepén, természetesen kőből, és ki hinné - dolomitból.
Viktor jól beleállt a Nagy Államférfi szerepébe, komplett zöldprogramot bonyolított le egymaga, ígért fűt-fát, összehordott tücsköt-bogarat és megmutatta félelmetes izmait is, megfenyegetett mindenkit, aki szerinte közrejátszott a katasztrófában, csak az állam felelősségét és az állami szervek elmulasztott ellenőrzési kötelezettségét felejtette el megemlíteni.
Pedig még hetekkel a katasztrófa után is azon vitatkoztak az érdekeltek, hogy vajon a környezetvédelmi tárcának, vagy esetleg a kolontári jegyzőnek kellett volna-e szakmailag megalapozottan ellenőrizni az iszaptározók gátjainak állapotát.
Persze sikerült az ügybe Gyurcsány nevét is belekeverni, sürgősen el is rohant egy bizottság tényfeltárni, hogy Gyurcsány iszaptározója maga a szándékos emberölés előkészülete, de sajnos ez a vonal sem jött össze…
Aztán jött a Nagy Átverés – meghirdették a közadakozást a katasztrófa károsultjai részére, az emberek meg a lelkük legmélyén tulajdonképpen jók és adakoztak buzgón.
Aztán mikor a számla már szépen felhízott, mint liba a kukoricán, akkor Viktor magáévá tette a kasszát és sürgősen kifizette belőle a dolomitgátak beszállítóit (ugyan, kik lehetnek?), gondolom a Nagy Gyufavárkirály is megkapta a díját a közbeszereztetés nélküli lakópark-tervezésért, majd a többit egy laza mozdulattal eltette egy rejtett zsebébe.
A pénz azóta is ott kamatozgat a haverjánál és majd egyszer – talán - valaki kap is belőle valamit.
Persze ebből sem lett balhé, pedig Juliska néni úgy adta a pénzét, hogy azt képzelte, majd valamelyik devecseri család vehet rajta bútort vagy ruhát, de aztán nem így lett egészen, hanem valamilyen utópisztikus ötlettől vezérelve központosították a dolgot – a bútort például egyetlen kijelölt boltból szerezhetik be az emberek és ugye nem lep meg senkit, hogy ez a bolt drágább az átlagosnál.
A régi házaikból, ha el szerettek volna hozni még használható anyagokat, akkor azért készpénzzel kellett fizetni, vagy az értéket beleszámította a nagyvonalú állam a segély összegébe.
Szóval nagyon sikeres lett a kárenyhítés, olyannyira, hogy a Magyar Vöröskereszt legutóbb fel is lázadt 
Az önkormányzat szerint ugyanis a korábban adományként kiosztott javakat be kell számítaniuk a fizetendő kárenyhítés összegébe.
A károsultak gyűlésén azonban Fási Géza, a Vöröskereszt katasztrófa-elhárítási vezetője felháborodottan közölte: amit a szervezet szétosztott, és ezután oszt szét, azt adományként kapják a károsultak. 
 "Büszkén nézünk az önök és az adományozók szemébe, mert mi átadtuk, amit ide szántak, függetlenül attól, hogy a kormány miből mit akar levonni".
Fási kijelentette, ha folytatódik ez az eljárásrend, akkor a Vöröskeresztet kivonul a városból. A karitatív szervezetet nem partner abban, hogy az adományként átadott műszaki cikkek beleszámítsanak az állami kárenyhítésbe. 
Mint kiderült, a légszennyezettség veszélyre figyelmeztető riasztórendszert is leszerelték már.
Az ügy meghozta a megfelelő politikai és gazdasági hasznot, talán még a MAL Zrt -vel kell kicsit foglalkozni, hogy valami hozzáértő, bányászatban jártas szakember majd rendbetehesse, ha úgy adódik.
Az emberek pedig örüljenek, hogy élnek, ne követelőzzenek, a segélyezésükre szánt pénzből meg majd épít a devecseri önkormányzat közparkot meg még tán egy emlékműre is futja, melyen a bronzba öntött kormányfő mutatja majd az utat hálás népének, a talapzaton pedig ott áll a teljes önkormányzati testület kőbe faragva.
Aztán megy az idő, az ügy feledésbe merül és akkor majd el lehet osztani a kis maradék pénzt – egyet neked, kettőt nekem -  a miniszterelnöki imázson nem esett folt…

:O))))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem este folt?! Már régen ott van az a folt, de jó nagy folt Orbán Viktoron!!!

Névtelen írta...

Hát, így mennek a dolgok a mi kis hazánkban, örök hála azoknak, akik kormányra juttatták őket!!

Névtelen írta...

valahol lehet hogy igaza van???

Névtelen írta...

Sajnos a "lehet" nem kérdéses. Ami az adományokkal történt -- tény. A Vöröskereszt elhatárolódása hasonlóképp faktum. A "levonások" garmadája, bár rémálomnak vélhető, folyamatos galádság. A dolomithistória nagyon is feltételezhető -- nincs előzmények nélkül, sőt! (Balbus)