2011. május 16., hétfő

COLUMBO FELESÉGE

Nem politikai győzelmek vagy vereségek felszíni elemzésében, megítélésében vannak ma különbségek az MSZP-ben, hanem olyan elvi kérdésekben, amelyek minden egyéb döntést meghatároznak – ez áll abban a levélben, amelyet a párt két platformja küldött a többi szocialista tömörülésnek.
Nagy felismerés, és ha igaz a népi bölcsesség, hogy jobb későn, mint soha, akkor akár örülhetünk is a kezdeményezésnek – a két platform e hét szerdán tartandó vitára hívja a többieket…
Azért ilyen nagy sietve, mert - mint írják - a szocialistáknak nincs túl hosszú idejük az útkeresésre.
Mecsoda hirtelenszületett, remek felismerés ez is, kár, hogy ezidáig folyamatosan azt lehetett hallani, hogy ez a vita most nem időszerű, merthogy most a társadalomra kell koncentrálnunk és a Fidesz antidemokratikus lépései ellen kell fellépnünk.
Most meg egyszerre időszerű lett, mikor kiderült, hogy nem lehet kikerülni a pártszavazást.
Persze, ezidáig ez sem volt célszerű, merthogy a párttag helyes viselkedése az, ha még a konyakot is választott megyei elnöksége úján issza, mindek annak a talpasnak véleményt mondani?
Dehamár igen, akkor majd mi kérdezünk, hogy arról kódul.
Azt is mondták, hogy véleményük szerint ideje bevallani, hogy a párt nem elég vonzó – hát mit mondjak, elég sokat spekulálgattak, mire kitalálták, hogy mi a baj.
De e tekintetben is jobb a késői felismerés, mint illúziók kergetése.
Viszont azt azért hamar felismerték, hogy egy számukra kedvezőtlen pártszavazás személyileg is kellemetlen eredményekkel járhat, vége lehet a „nyomd meg a gombot, kapsz egy libacombot!” édeni állapotának, egyben vége lehet egy korszaknak, melyet a kádári struktúrán alapuló párt fémjelzett.
Új idők, új emberek, új elvek és új módszerek kellenek, és ezt bizony nagyon nehéz megemészteni azoknak, akik – sok esetben joggal – úgy gondolják, hogy ők idáig is mindent megtettek a párt sikeréért.
A klasszikus mondás szerint viszont nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani és ennek a követelménynek a régi gárda nemigen tud megfelelni.
Ezt a Fidesz sikeres sárhajgálásán túl maguknak is köszönhetik, hiszen hagyták magukra húzni a korrupt párt jelzőjét, és nekik maguknak is nagyon rossz véleményük lehet a párt belső állapotáról, ha nem mertek kiállni sem Hunvald sem Hagyó mellett, még csak olyan mértékig sem, hogy a jogerős bírósági ítéletig legalább ők vélelmezik az ártatlanságukat, már hacsak nem tudnak többet, mint az ügyészség vagy akár az átlag újságolvasó.
Szóval az MSZP két platformja három fogós, ravasz kérdést javasol megvitatni.
Ebből az első, hogy vezér kell egy pártnak a siker érdekében, vagy olyan csapatkapitányra van szükség, aki együttesben gondolkodik.
A kérdés egyébként a „Mi kell inkább, libasült vöröskáposztával, avagy két fenékenrugás, vizes, szappanos lábbal?” kérdéssel van egy kategóriában, ki a fenének kellene ugyanis egy másik Orbánviktor, mikor már a meglevőtől is hánynunk kell időnként?
Természetesen csapatkapitány kell, csakhát ehhez egy csapat kell, nem pedig néhány erőszakos hangadó és egy hodályra való birka, akik a megyei terelőpulik biztatására vonulnak jobbra-balra?
A csapatkapitánynak pedig jogkör kell a párt irányításához, merthogy őt nem Schmittpálnak kellene szerződtetni, hanem a párt vezetőjének – aki ezt nem érti, az keresse meg az értelmező szótárban a vezetés kifejezést.
Az nem megy, hogy a csapatkapitány meghirdeti az összeállítást és a taktikát, erre a gyúró be akarja tolni a saját emberét középpályásnak, a vezérszurkoló szerint nem támadni kell, hanem védekezni és a szertáros meg nem ad gatyát a csapatnak, merthogy ő nem ért egyet a csapatkapitány személyével, ellenben a sportszárakat elcseréli zizire az ellenfél szertárosával…
Apropó szertáros.
Nem lenne ártalmas, ha a egyszer belenézne a párt tagságának és szimpatizánsainak kökénykék szemébe a láthatatlan ember, Puch László, akiről előbb utóbb úgyis kiderül, hogy ő Columbo felesége, és elmondaná a saját verzióját a pártfinanszírozás jövőbeni módjáról, merthogy az eddigi ügyeskedések az ő nevéhez fűződnek, és a rossz nyelvek szerint ő mozgatja a háttérből a párt marionettfiguráit…
Szóval a valóságos kérdés az, hogy akar e a tagság átlátható, minden vizsgálatot kibíró pártfinanszírozást, akar e erős elnököt, aki végre is tudja hajtani az elképzeléseit, vagy jó ez a mai langyos vödör khm… - mondjuk sár, ebben szeretnénk tovább dagonyázni.
A második kérdés, amit a szocialistáknak rövid időn belül el kell dönteni, hogy kiket akarnak képviselni.
Hát ez nem semmi, mondjuk húsz év után ezen spekulálni…
Én is kérdeznék egyet: Idáig kit képviseltek?
Komolyan mondom, egy baloldali szociáldemokrata pártnak ezen töprengeni maga az alkalmatlanság akárkinek a képviseletére is – még szerencse, hogy a gyakorlatban azért nem ennyire sötét a helyzet.
Mondjuk, igen elcsodálkoznék, ha Gyurcsány felállna, és azt mondaná, hogy a mi platformunk a száz leggazdagabb magyar érdekeit kívánja képviselni - vajon mit várnak Lendvai Ildikóék?
Persze azért az is lányos túlzás volt, mikor május elsején elhangzott a „mi, munkások” szóösszetétel, még szerencse, hogy a nép éppen nincs a humoránál…
Szóval erre a kérdésre pillanatok alatt lehet feleletet találni, sok sikert a szüléshez!
A harmadik kérdés pedig az, hogy be kell-e fogadni a mérsékelt konzervatív illetve a liberális elveket valló embereket, akikkel lehet, hogy csupán a jelenlegi kormány elutasításában tudnak megegyezni, vagy szövetséget kell kötni velük.
Szerintem a kérdés magyarra lefordítva úgy hangzik, hogy kellenek e a mi kis homokozónkba új játszótársak, mikor mi milyen jól ellennénk itten, ha ez az izgága Ferike nem trappolna állandóan fel-alá és nem akarná állandóan becsalogatni a barátait is,felborogatva a homokba pipiske jól begyakorolt rituáléját!
Szerintem ma mindenkit be kell fogadnunk – sőt, magunkhoz kell hívnunk aki velünk akar jönni, sőt – megtiszteltetésnek kell vennünk, hogy ennyi bénázás és töketlenkedés után még mindig lát fantáziát a szocialistákban.
Azt mondják, majd kötünk szövetségeket.
Persze, mint a Szabad Demokratákkal.
Aztán kezdődhet újra a száztagú partnerpárt zsarolgatása, a mértéktelenül nagy arcú kispártok erőszakos akarat-érvényesítése, csak most még rosszabb pozícióból.
Aki azt hiszi, hogy egyik ilyen partnerpárt a LMP lesz, az is téved, de nagyon.
Az a párt sem elég erős, sem elég elkötelezett nem lesz egy együttműködéshez.
Annak a pártnak két célja van: az egyik, hogy minősége dacára fennmaradjon, a másik meg, hogy a tagjai ne szavazzanak a szocialistákra…
Ma a szocialisták egy új baloldali gyűjtőpárt lelke és motorja lehetnének, holnap már csak egy megkövült baloldali zárvány – Thürmerrel fognak torzsalkodni a szavazatokon.
Persze a vita mindig előrevisz – ne zárjuk ki a csoda lehetőségét sem, de azért türelmesen és alaposan magyarázzuk el a párttagságnak, hogy változás kell, megújult szervezet kell, tiszta irányvonal, szilárd vezetés és nyitás a társadalom, a nők és a fiatalok felé.
Ezen múlik ugyanis ma az ország jövője.

:O)))

9 megjegyzés:

realista írta...

Puch László: "Van egy példabeszédem: képzeljen el egy buszt, ami 2002-ben két és félmillió utassal elindult. Az utasoknak 2004-ben valamiért sietős lett, választottak új sofőrt, aki nyomta is a gázt cefetül, de a szerpentinen elveszítette uralmát a jármű felett. Ő az utolsó pillanatban kiugrott, a busz felborul, csupán egymillió utas maradt, de ők kitolták a sérült kasznit, és megint elindultak szép lassan, de legalább jó irányba. Ám ekkor a szemfüles sofőr megint jelentkezett, hogy ismét ő szeretné vezetni a buszt. Hát, ha rajtam múlik, nem kerül még egyszer a mi volánunk mögé.Pártunkat vereségbe taszító esetek nem mostanában, sőt nem is 2004 előtt, hanem éppenséggel az ő kormányfői és pártelnöki regnálása idején történtek.Gyurcsány hagyja békén az MSZP-t, ne ártson tovább!Gyurcsány negatív társadalmi megítélésével van gond."

tűztövis írta...

"Gyurcsány negatív társadalmi megítélésével van gond."

Ebben rejlik a lényeg. Őrültke elásta magát.

Névtelen írta...

"Gyurcsány negatív társadalmi megítélésével van gond."
Gyurcsány negatív társadalmi megítélésével van gond."
Gyurcsány negatív társadalmi megítélésével van gond."Puch László nagyon-nagyon okos ember.

kigyeb írta...

Szerintem, meg egyedül Gyurcsány Ferenc tudja gatyába rázni az MSZP-t.
A társadalmi megítélése meg fog változni, miután akik a lejárató hadjáratot folytatták és a még most folytatni akarják, azokról le hull az álarc. Sok százezer Fidesz szavazónak már most az első évben leesett a hályog a szemükről, és ez még csak a kezdet!

Névtelen írta...

Push László pozitív megítélésű ember. Ha nem mutyizással dőlnének el az elnökségi helyek (még harmadszori neki futással sem)nem biztos hogy sikerült volna bármilyen szerepet betöltenie az elnökségben. Negatív társadalmi megítélés? Az MSZP szót kimondani is ciki. A szegfűs jelvényt rejtegetni kell le ne köpjék. Ezt a szervezetet védjük ennyire? Közhely "de ha egy kupleráj nem megy nem a berendezést kell cserélni" Tudomásul kell venni, a világ megváltozott és Mór mehet.... Viktor ellen nincs orvossága a baloldalnak csak a Gyurcsány Feri. Hatalmi mámor, megrögzöttség, elhivatottság, vagy állhatatosság. Tök mindegy mi vezérli, Jól csinálja és tud mozgósítani. Márpedig a baloldalnak mozgósítás kell! Ja és ne finnyáskodjatok, tök mindegy hogy liberális konzervatív, cigány zsidó vagy muszlim, egy a lényeg álljon mellénk és teremtsünk ismét demokráciát Magyarországon!

naíva írta...

Ez a negatív társadalmi megítélés engem is zavar. Nem hallok olyan - elvileg baloldali műsort - nem hallok egyetlen - elvileg a baloldalhoz közel álló politológust, ahol nem hangzik el minimum egyszer, hogy Gyurcsány Ferenc a legkevésbé elfogadott politikus. Vagy leggyűlöltebb politikus. Naponta többször, mint egy mantra. Hát persze, hogy el kell ítélni, hisz ez a trendi. Először kacagtam, és amikor esett a hó, akkor is azt mondtam, hogy ezért is Gyurcsány a hibás - ma már nem tenném. Elhittük.
Tényleg igaz lenne ez akkor is, ha nem manipulálnánk folyamatosan?

Névtelen írta...

gy. feri csak egy bár apró piroska köreiben.

Névtelen írta...

Egy a lényeg. Gyurcsány Ferenc hagyja az mszp a csudába, mert nem tudja sem megváltoztatni, sem tisztára mosni a nevét, sem megújítani. Csináljon egy pártot! Aki miatta nem szavasz a szocikra az visszatér szavazóként az mszphez. Aki meg Ferivel szimpatizálna nem biztos hogy valaha is szavazna ERRE a mostani szocialista pártra.....A két párt bázisa jelentősen több lenne, hiszen szélesen tudna meríteni a választók közül.

? írta...

A Heol.hu hírportál információi szerint leköpték az Egerbe érkező Gyurcsány Ferencet szerdán, a volt miniszterelnököt tüntetők egy csoportja várta az MSZP városi székháza előtt.:D