2013. január 16., szerda

LEGJOBB SZEGÉNY A HALOTT SZEGÉNY – SZEGÉNY…


Jövő áprilisban megszűnhet a kötelező tüdőszűrés
A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán, Budapesten.
Nem igazán mond az manapság már senkinek semmit, ha valaki azt említi, hogy morbus hungaricus.
Fiataloknak említem, ez volt a tüdővész vagy tuberkolózis, a TBC neve hazánk aranykorában, Horthy Magyarországán..
A tuberkulózist bacilus terjeszti, cseppfertőzés útján, s minden korosztály veszélyeztetett, a civilizált országokban is.
A tüdőgyógyász szerint jellemzően a rossz szociális körülmények között élőknél fordul elő, és bár a betegek 40 százaléka nem ebbe a kockázati csoportba tartozik, de a fertőzést ők terjesztik leghatásosabban.
Kezdeti stádiumban nem könnyű felismerni a betegséget, mivel nem feltétlenül okoz tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy későn ismerik csak fel, amikor már köhögés, láz, véres köpet és éjszakai izzadás jelzi a bajt.
A betegség terjedése rendszeres szűréssel megelőzhető, a betegek pedig gyógyszeres úton gyógyíthatók.
Persze, akiről nem tudjuk, hogy beteg, az úgy járhat – kelhet a világban, mit egy gyilkos robot, hiszen akaratán kívül terjeszti a kórt, ami azért nem egy elbagatellizálható náthával esik egy kategóriába, nagyon komoly és nagyon veszélyes betegség.
A betegséget az átkosban sikerült teljesen visszaszorítani, köszönhetően az általános életszínvonal javulásának, a megfelelő táplálkozásnak, és a rendszeres kötelező szűrővizsgálatoknak.
A rendszerváltás vívmányaként a megfelelő táplálkozást már sikerült beszüntetnünk, már csak a kötelező tüdőszűrést kellett kiiktatnunk a rendszerből, hadd hulljon a férgese, oszt jónapot!
Hát én nemigen szeretek felebarátaimnak rosszat kívánni, de arra tüsszentsen rá egy akut tüdőbeteg, aki a kötelező tüdőszűrés beszüntetését kitalálta.
Ugyan már a szocializmus végóráiban fellazult a rendszer, mert nemigen bírságolták azokat, akik elmulasztották a szűrést, de a szabadság elhozta a teljes slamposságot, most meg valamelyik eszement ezen akar takarékoskodni, ezért szétver egy hatvan éve jól működő rendszert akkor, amikor a betegség már vadul terjed az ország minden táján, nem szólva arról, hogy ezzel a tüdőrák korai stádiumban történő felismerésének is annyi.
Pedig, ha valamikor, akkor ma fontosabb volna a szűrés, mint valaha, arról nem is szólva, hogy a mai berendezésekkel még extra költség nélkül ki is lehetne terjeszteni a szűrést, mondjuk az érrendszeri betegségek bizonyos területeire is.
De nem lehet, mert Viktornak pénz kell, márpedig ez tiszta pénz.
Méghozzá dupla pénz, hiszen a nyomorgó nemigen törődik az egészségével, vagy ha törődik is, nehéz saját kezdeményezésére hozzáférnie a megfelelő ellátáshoz, hiszen egy lepusztult, esetleg koszos, büdös embernek azt se mondják szívesen, hogy vetkőzzön le, adnak neki valamilyen bogyót a panaszára, aztán menjen, Isten áldásával.
A gazdag majd „elintézi” magának a röntgent, a CT-t, az MRI-t meg a többi összes szükséges vagy szükségtelen vizsgálatot, ő időben kórházba kerül, ha onnan kijön, gondozásba veszik, úgy eszik, iszik, fűt, ahogy kell – de meg is gyógyul ám!
A szegény meg megy majd lábbal előre a Stiglickertbe…
A megelőzés mindig olcsóbb a gyógyításnál.
Aki ebben kételkedik, az ne cserélje autójának vezérműláncát az előírások szerint, aztán majd, amikor a szelepek összekócolódnak, mint libatoll a viharban, akkor – a fizetés után - gondolja át újra ezt a kérdést.
Valamelyik kistelepülés polgármestere éppen ma nyilatkozott arról, hogy a közmunkások szabályosan éheznek, ami a tények és számok ismeretében nem is csoda, de az is lehet, mégsem éhenhalnak, hanem megfagynak a lakásaikban, e téren még nem döntött a Vezér.
És hogy az elnyomorodó középosztály se örüljön maradéktalanul, a Eurostat közzétette, hogy egy éve Magyarországon a legmagasabb az infláció az Unióban – ez úgy mellesleg ismét csak a legszegényebbeket sújtja legjobban.
Ha jelzőt kellene keresnünk arra, hogy milyen ez a kormány, hát a legtalálóbb talán az „embertelen” jelző lenne.
Mindeközben persze épülnek a stadionok, Orbán törleszti adósságát a televízió-székhát gyújtogatóinak. Csányi meg közölte, hogy az 56-osok terén gigamega-kivetítőn, több tízezer szurkoló nézheti majd az MLSZ szervezésében együtt azt a meccset, melyet a magyar szurkolók rasszizmusa miatt kell zárt kapuk mögött játszania a válogatottnak.
Természetesen nevelő célzattal, hadd tudja a magyar drukker, hogy a magyar kormány és az MLSZ szerint a rasszizmus természetes jelenség, stadiont meg akkor kell építeni, mikor négymillió magyar a létminimum alatt él.
Legyen végre hol szotyolát köpködni.
Ha ezekre gondolok, nekem is köpködhetnékem támad, és ehhez nekem szotyola meg tüdőbetegség  se kell, elég, ha rájuk nézek…

:O))) 

2 megjegyzés:

éva írta...

Ráadásul mindez szándékos is, ahogy azt Bogár úr a méltatlanul kevés visszhangot kapott kis dolgozatában előadta. Miszerint 3 millió emberre már "felesleges" költeni, feneketlen zsákba a pénzt önteni, ezért Orbán "további kegyetlen lépések előtt áll"
Csak Orbán rájött a decentralizált kiirtás előnyére: se szállítási költség, se koncentrációs tábor,
megdöglenek azok a saját lakásukban is. Mint az ukránok Sztálin alatt.
Pupu, nekem a köpködéshez nem kell rájuk NÉZNI, elég ha csak gondolok rájuk!
Ehhez képest smafu egy néhány százezres rétegtől való "BÁRMILYEN" módon való megszabadulásra buzdítani. Hát persze, hogy semmi kifogása ez ellen Orbánnak. Sőt.
http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/magyarorszag-holnap-a-kormany-kegyetlen-dontesek-elott-all-478926/lp

Babi néni írta...

Totál hülyeség, mert a gazdag se intézi el. Néhányan most észbe kapnak, és lehet, hogy elmennek, de az emberek többsége eddig se foglalkozott ezzel sokat.