2013. január 23., szerda

MANKÓRA FEL, NYUGGEREK!


Baráti társaságban beszélgettünk, több korosztály ülte körül az asztalt, az ízlésvilággal sem volt baj, vörösbortól a vodkán át a whiskyn át a kólán keresztül az ásványvízig terjedt a sor.
A beszélgetés nem a politikától indult, de aztán valahogy szóba került Danó Anna remek írása a Népszabadságból, abból is az a rész, melyből kiderül, hogy az orvosoknak várhatóan két héten belül dönteniük kell, hogy a fizetésüket vagy a nyugdíjazást választják, ha elérték a nyugdíjkorhatárt.
A határidőt mindenki baromságnak tartotta, hiszen ennyi idő alatt tisztességesen tájékozódni sem lehet, aki pedig még – bár nyugdíjjogosult korú – nem kérte a nyugdíja megállapítását, az azt sem tudja, mennyi lenne a nyugdíja, ha azt választaná.
Pedig ez fontos kérdés, hiszen a mai egészségügyi bérek ismeretében igen könnyen előfordulhat, hogy aki a munkabért választja, húszezer forintért kellene, hogy a továbbmunkálkodást válassza, hiszen ennyi lenne a differencia a bére és a nyugdíja között.
Nem tudni, hogy a Lángeszű Vezér miből gondolja, hogy egy orvos, - aki mégiscsak iskolázottabb ember, mint ő, hiszen annak szakvizsgája is van - ennyire ostoba lenne, de az elképzelése kiforrott, a döntése szilárd, mint Kacor király testvére, így lesz és punktum!
Ekkor szólalt meg a társaság egyik ifjabb tagja - kétgyerekes családanya egyébként, tehát nem gyerek – hogy hát nem azért mondja, de van ebben az intézkedésben logika, merthogy mégsem járja, hogy valaki egyszerre két jogcímen húzzon pénzt, legyen vagy nyugdíjas, vagy dolgozzon, hiszen aki dolgozik az nem nyugdíjas, hanem aktív.
Emellett az sem méltányos, hogy az ő adójukból tartsák el a rengeteg nyugdíjast, merthogy az ugyan igaz, hogy a mai nyugdíjjogosultak járulékot fizettek, de közben megváltoztak a lehetőségek, és neki nincs kedve aktív embereknek nyugdíjat fizetni, függetlenül attól, hogy a nyugdíjasok azt hiszik, hogy a nyugdíj jár.
A vita eléggé elhúzódott, nem hinném, hogy a klasszikus véleménycserét (jött az ő véleményével és ment az enyémmel…) végre tudtuk volna hajtani, merthogy nem azonos platformon álltunk, - ő a kérdést érzelmi –erkölcsi kérdésként kezelte, én meg megpróbáltam a jogokról beszélni, de hát az ilyen viták eleve kudarcra ítéltetnek.
Mindenesetre az ismét bebizonyosodott, hogy Orbán megosztó politikája termékeny talajba hullatja bürök-magvait, van vevő rá, hiszen a legtisztább emberi érzelmek egyikére, az irigységre épít.
Merthogy miért kapjon valaki más „ingyen” pénzt, amikor nekem dolgoznom kell érte, legfőképpen miért nekem kelljen megfizetnem azt, hogy ő nyugdíjas lett?
Hogy ő is megfizette ennek árát, az engem nem érdekel, hiszen az akkor volt, ez meg most van.
Igen veszélyes ez a szemlélet, hiszen a tömeg igen egyszerűen gondolkodik.
Akarod eltartani ezt a rengeteg nyuggert, vagy te is el tudod költeni a rájuk fordítható pénzt?
Egy ilyen kérdésre a válasz nem kétséges, adják csak ide azt a pénzt, majd én eltartom apám-anyám!
Igenám, de mi van, ha a szülő nem szeretne eltartottá válni, hanem saját jogán, a saját pénzéből szeretné fenntartani magát, hiszen senki sem szeret kiszolgáltatott lenni – még a saját gyerekének sem.
Ezért fizette a nyugdíjjárulékot, ezért fogadta el az elvet, hogy a társadalmi nyugalom és béke érdekében mindenkinek kell, hogy legyen kis felhalmozott tőkéje, mely aztán majdani megélhetését biztosítja.
Azt is mindenki elfogadta, hogy ez a nyugdíjrendszer szolidaritási elemet is tartalmazott, hiszen a nyugdíjjárulékok nem minden esetben biztosítottak forrást az aktuális kifizetésekre, ilyen esetben az állam az adókból kiegészítette a járulékbevételeket, - igaz viszont, hogy ha valami csoda folytán több volt a bevétel, mint a kifizetési kötelezettség, akkor az állam a többletet lenyelte, költségvetési bevételként kezelte.
Ezt a szisztémát természetesen meg lehet változtatni, erre tett kísérletet a szocialista – liberális kormányzat, de egyet nem lehet: visszamenőleg megváltoztatni a szabályokat, járulékfizetéssel szerzett jogokat elvonni.
Mégis, mintha erre menne ki a játék, ezt sugalmazza a Fidesz politikája, és bár ezt a magánnyugdíjpénztári vagyon elrablása előtt senki nem vette volna komolyan, de az egy roppant rossz precedens volt.
Nincs ma az a nyugdíjas, aki ne venné ezt a fenyegetést komolyan, különösen akkor, mikor olyan tervekről hall harangozni, mint a magas nyugdíjak csökkentése és társai.
Sajnos, a nyugdíjas-társadalom nem szervezett, egy részük éppen koránál fogva tájékozatlan és megtéveszthető, maga is a pártpolitikai törésvonalak mentén megosztott, vevő a süketelésre – némelyikük már harmadik éve a száját tátva várja, hogy belerepüljön a sült libacomb,
Nem fog belerepülni, ezt bizton állíthatom, és addig, ameddig a nyugdíjasok nem mutatnak erőt, azt tesz velük ezt a gátlástalan banda, amit akar.
Márpedig ez csak egyet akar: még több pénzt, még több vagyont, mégpedig lehetőleg a leggyengébbek, a legelesettebbek, a leggyengébb érdekérvényesítő képességűek rovására.
A nyugdíjas-társadalom ma ilyen, nem is kell majd csodálkoznia, ha utolsó éveit nyomorogva, korábbi életszínvonalának emlékein nosztalgiázva kell felidéznie.
Orbán és bandája persze küzd az ellen, hogy valaha is ilyen helyzetbe jusson, a feje úgy forog, hogy a nyakára már menetet vágott: keresi, hogy még mit nem lopott el.
Most éppen a balatonfüredi vitorláskikötőt lopják, pedig az szép nagy darab, értéke is van rendesen.
A Közgép hóna alól lóg ki a móló.
Márpedig ami Közgép, az Simicska, és ami Simicska, az meg Orbán.
Ő meg vitorláskikötőben otthon van, pontosabban az Adrián, ahol a megbízható unokatestvér nevén van a bolt, Tarlós meg csak csodálkozzon nyugodtan, hogy miért nem lehet kipöccintenie a székéből a kis golyógyárost, aki halálra bosszantja.
Mindenesetre, ha a Vezér nyugdíjas lesz, nem szeret már annyira autózni, elég lesz neki leszaladni az Akadémiától Füredig, aztán övé a Balaton!
Szóval nyuggerek, fel a fejjel, amíg van, tiétek a múlt, meg a csirke-farhát, de hogy kié a jövő, az még átmenetileg homályos.
Majd kiderül…

:O)))

5 megjegyzés:

A_huje írta...

Azért ezt lehet fokozni, nyugdíjas, illetve gyermektelen adózó szempontjából is. Végül is miért a gyermektelen, vagy éppen a tovább dolgozó nyugdíjas adójából fizessék a gyereket nevelő család pótlékát? Ráadásul úgy, hogy a gyermekeket nevelők zöme még csak a csp értékét sem fizetik be adó formájában, míg a nyugdíjas fizetett mint a katonatiszt. Mindenesetre a hölgy azon is elgondolkodhatna, hogy mit szólna ahhoz, ha gyűjtene egy autóra a családja, és a megtakarított pénzt kamatra betenné egy bankba. Mikor fel akarná venni a pénzét, a bank azon ügyfele, aki lakást akar, kikérné magának, hogy a bank autóra gyűjtögető embereknek adja vissza a pénzét, ahelyett, hogy inkább lakástámogatásra költené? Hát vazze, azért mert a nyugdíj felosztó-kirovó rendszerben működik, attól az még egy előtakarékosságot jelent, ahogy Orbánék is nyilvántartását ígérték a MANYUP ellopása után.
PUPU, kérdezd már meg a hölgyet, hogy mit szólna, ha a CSP-ét megvonnák tőle, és inkább az orvosok fizetésére költenék?
Én ugyan nem vagyok nyugdíjas -távol áll ég tőlem...-, de azért a demagóg marhaságnak is van határa!

éva írta...

A_huje írta
Bah, családi pótlék? A születésétől amit utána fizettek, a bölcsi, az ovi, az iskolák támogatása, a saját szülésije, GYES, GYED, az összes orvosi ellátása: azt mind a mostani nyugdíjasok fizették. Na: AZT fizeti most vissza a számukra.

Cereus írta...

Tudom, nem egyedi a hölgy véleménye mégis azt gondolom, hogy idősebb korára még az esze is megvilágosodhat. Talán, amikor szeretett gyermeke faragja a fakanalat meg a sámlit, hogy idős korában az asztaltól távol melyik sarokban kapja meg alamizsnáját, akkor ha esze van, majd rájön. Kedves Pupu ! Csak nem kerüte el figyelmedet, hogy a mi harcos "Gaskónénk" mebízva ártó ormányunkban, aláírt!!! Szent meggyőződése, hogy evvel a tettével, megelőzte az iskola bezárásokat, és pedagógusokat mentett meg az elbcsájtásuktól. Én pedig azt gondolom, hogy megvették súlyra mint a vásári libát. Sajnálom, hogy Ő, a tiszteletre méltóbbnak tűnő szakszervezeti vezető még hisz a gyermekmesékben és az illúziókban...

agnesch írta...

Micsoda balfék aki ezt írta! Le is ülnék sírni, ha volna értelme ennyi baromságot olvasva! Itt a Networkön hülyítitek egymást, ahelyett, hogy elgondolkodnátok a tényeken. Csirke farhát meg egyebek! - akiknek ez jut, azok nem tobzódnak itt az ötye klubokban és vesézik a kormány intézkedéseit.
A gátlástalan banda épp most emelte a nyuggerek nyugdíját, hogy ne csak csirke-farhátra fussa! Érzékelitek? És az év végén is kapnak - mondjuk csirkeszárnyat, ha már unják a farhátat! Szerintetek a nyugdíjasok hülyék, hogy ilyen baromságokkal próbáljátok őket hergelni és etetni? Én is nyugdíjas vagyok, és ennyi hülyeséget egy oldalon régen olvastam. Aki mindezt becumizza, nem is érdemel mást, mint csirke farhátat, vagy még azt se! inkább a püspökfalatját!

a_huje írta...

agnesch írta

Össze tetszik keverni a szezont a fazonnal. Itt szó sem volt a nyugdíjasok ténylegesen megkapott pénzéről. A cikk arról szól, hogy az a nyugdíjas, aki munka mellett dolgozik, a fizetése miatt elvonható-e tőle a nyugdíj, és ha igen miért?
A "gátlástalan banda" -amúgy tényleg az- a saját maguk által generált inflációval emeli a nyugdíjat, ami jelenleg törvényi kötelességük. Ehhez a törvényhez pedig annyi a közük, hogy legalább ezt nem módosították.
Szóval mielőtt cumiról tetszik írni, legalább a cikket tessék értelmezni, és a tartalmához hozzászólni.