2011. február 15., kedd

ADÓSSÁG...

Úgy zokogott, mikor az eladósodottságot emlegette, mint anno, mikor elverte az apukája.


Igaz, akkor legalább volt rá komoly oka, mert bár apuka párttitkár volt, de azidőtájt még éppencsak bányászni kezdte a benne potenciálisan fellelhető szocialista embertípust – a fejlettség alacsony szintje irgalmatlan pofonokat eredményezett.
Vezérünk bánatos bociszemekkel nézett híveire és olyan apokaliptikus képet festett fel, hogy amikor hallgatta magyarember, akkor felállt a szőr a hátán, a beszéd befejezése után ráordított az asszonyra, adott két fülest magyaremberkének és seggberúgta a Bodrit.
Mindenesetre a végén kiderült, hogy ez a rettenetes helyzet az oka annak, hogy költségvetési tartalékot kellett képezni – értsd: milliárdokat vett el a kutatástól - a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál 9 milliárd forint támogatást, a Nemzeti Kulturális Alapnál pedig 1 milliárd forintot zároltak.
Emellett elrendelték, hogy a nemzetgazdasági és fejlesztési miniszternek együtt kell olyan előterjesztést készítenie, amely úgy módosítja a kedvezményeket előíró jogszabályokat, hogy a fogyasztói árkiegészítés kiadása az eredeti előirányzathoz viszonyítva 10 milliárd forinttal csökkenjen.
Ugye ezt a mondatot egy gyakorló magyar fogyasztó számára nem kell lefordítanom?
A libasültre vonatkozó előirányzatot persze én is módosítani fogom úgy, hogy a combja és a melle, meg a pároltkáposzta nekem jusson, a püspökfalatja, meg a lúdtalpak a többieknek, a libamájat meg zárolom, ugye…
Mindegy, nem ez a baj - a rettenetes nagy baj az maga az adósság, melyben fuldokolnia kellene a magyarnak, mert az előd kormányok a talicskájukkal ellopták a lóvét, ugye, mint ez köztudott.
Merthogy az adósság a GDP majd' 80 % - a körül van és ez maga a halál.
Ez csak ott sántít egy kicsit, hogy volt ebben az országban már 90% környékén is az eladósodottság, oszt mégis túléltük, pedig hát a gazdaság akkori állapota meg a mai egy napon sem említhető.
Hogy arról ne is essék szó, hogy sokan még mindig a Kádár-rendszerre mutogatnak vissza, mint ősbűnre, amikor kb. annyi volt nominálisan az eladósodottság összege, mint ma a kamatoké.
Aztán vannak, akik szerint a felvett hiteleket a szocik elmutyizták, meg hazatolták talicskával.
Talán nem lehet elégszer elismételni, hogy hitelt felvenni nem bűn, a hitel a gazdaság természetes eszköze, amivel okosan kell élni.
Széchenyit talán nem ártana olvasgatni is, mielőtt valaki cégérnek akasztja a boltja fölé, melybe az árukészletet leginkább elődei lapátolták össze.
Azt mondják az okosok, hogy a hitel előrehozott fogyasztás, és itt a fogyasztáson nem azt kell érteni, hogy megesszük-megisszuk a lóvét, - fogyasztás egy autópálya, egy híd, egy elkerülő út megépítése, vagy például az egészségügyi szakellátó hálózat újjáépítése, egy foglalkozási csoport bérének átfogó rendezése is.
Előadódhat olyan helyzet, mikor egy kormány úgy dönt, hogy fontos célok elérése érdekében nagyobb terheket vállal néhány évre.
Ilyen cél lehet például az infrastruktúra megteremtése, hogy Hunniába is eljussanak a befektetők, ne álljanak meg a Duna partjánál.
Olyasmi ez, mint amikor egy család úgy dönt, hogy a lakását komfortosítja, megépíti a fürdőszobát, kicseréli a kazánt, felújítja tetőszerkezetet és beépíti a tetőteret, ennek fejében hajlandó vállalni, hogy néhány évig összehúzza a nadrágszíjat.
Orbán természetesen szembehazudja a választókat és agresszív bunkóskodással kísérve tagad le vagy hamisít meg tényeket, adatokat, magyarember meg vevő az ilyesmire, hiszen az nem létezhet, hogy az ő reálbére a komcsik alatt nőtt volna, merthogy ara nem is emlékszik már, hogy míg 2001-ben 64000 Ft. volt az átlagkereset, addig a kormányváltáskor 140000 forintot vihetett haza.
Az autópályákra, hidakra meg úgy emlékszik akár még Lézer Jani is, hogy ő már 2001-ben is autópályán döngetett az Audival.
És hát az se igaz, hogy 2001 óta javult a közbiztonság, az most javul majd, mikor a gengszter kiirtja a tyúktolvajt.
Ha.
Merthogy a tyúk ára is emelkedik 20-25%-al, mint azt a Baromfi Terméktanács elnöke ma bejelentette.
Ez nem egy túl kedvező hír a tyúkólak tulajdonosai részére, mint ahogy az sem, hogy a szegényember – Orbánnak hála - még rosszabbul fog élni, ebből kifolyólag egy tyúk sem kotkodácsolhat, egy liba sem gágoghat nyugodtan, mert minél több a nyomorgó, annál több lesz a lopás. És hát vannak praktikus szempontok is a világon, hát egy tehenet már mégsem köthet el, meg aztán az túl sok is lenne a családnak vasárnapi ebédre, nem fér bele a fazékba - nem igaz?
De az csak az egyik baj, hogy Orbán az adósságokkal kapcsolatban pofátlanul hazudik, a nagyobb baj az, hogy senki nem magyarázza el magyarembernek magyarul, hogy az eladósodottságba beletartozik az ő devizában felvett hitele is, amit soha nem vett volna igénybe, ha Orbán nem hoz divatba egy teljesen idióta lakáshitelezési rendszert.
Ez arról híresült el, hogy a gazdagokat támogatta a második és harmadik lakás megvásárlásában, és a támogatást az ország összes lakosával - a nyomorgókkal is - fizettette meg.
Arról sem beszél a Vezér egy szót sem, hogy szinte kivétel nélkül valamennyi önkormányzat nyakig el van adósodva, az országban pedig szinte valamennyi önkormányzat Fidesz-többségű volt, melyek a „minél rosszabb-annál jobb” szép elve alapján nyakló nélkül vették fel a hiteleket Orbán inspirációjára.
Az ő adósságaik is az eladósodottság részét képezik.
Meg már elrendezte Viktor a jövőt is szépen - amit most a nyugdíjalapból ellopnak, az akkor is gondokat fog okozni, ha esetleg valóban az államadósság törlesztésére fordítják, amit egyébként érdeklődéssel, de nem túl optimistán várok.
Ezeket a pénzeket vagy pótolni kell majd, de nem lesz miből, vagy pedig a mai és a jövendő nyugdíjasoktól kell elvenni – én erre tippelek, ez a tipikus orbáni megoldás.
Lehet lengetni majd a zászlót, hogy mi aztán csökkentettük az államadósságot, aztán meg lehet majd sopánkodni, hogy lám, hova vezetett a szocik elcseszett nyugdíjrendszere, a nép meg majd ezt is bambán beszopja.
Mint egy ócska lókupec a lovat a seggén át nádszállal, úgy fújja fel rendre nemlétező eredményeit Orbán is.
A másik baj ezzel az eladósodottsággal, hogy senki nem áll ki mondjuk a Közgázon a diákok elé, és nem meséli el, hogy mi lett a felvett hitelek sorsa - ez azt a benyomást kelti, hogy van alapja az orbáni demagógiának, pedig ha a tényeket nézzük, akkor az agyagba lehetne döngölni kettéfűrészelt (vagy az a ló volt?) helyiérdekű Münchhausenünket…
Ez a nagyobb hiba, mert a nép emlékezete alig valamivel haladja meg az aranyhal memóriájának teljesítményét, amely kb. két másodpercre terjed ki.
Ha az eredményeinket sem tudjuk megvédeni, akkor hogyan tudnánk magyarázatot adni a választónak azokra a dolgokra, amelyek látszólag ellenünk szólnak?
Ez az igazi adósságcsapda – adósnak maradni a választóknak adandó magyarázatokkal.
Nem jó az, ha felszaporodik az adósság…


:O))))


A bejegyzés a http:""www.kapcsolat.hu/blog/adossag címen is olvasható.

2 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, ez megint egy olyan szöveg, amivel teljesen egyetértek - ahogy látom, előttem már 20 olvasónak tetszett, mégsem írtak rá megjegyzést. Én is csak azért, hogy megköszönjem. Sok ilyen kellene, hogy az MSZP vezetősége is felébredjen tőle. Vagy az teljesen reménytelen?

sysdsl11 írta...

Nagy probléma a múltban is hogy az MSZP és hívei kommunikációja nagyon gyenge.A nép beveszi a süket Kósa ,Járai, Matolcsi dumát ,pedig zsebre megy a vezér pedig nem ,hogy csak tűri még örül is neki és igazából ennek az örömnek az okára nem tudok rájönni amire gondolok az talán lehetetlen,pl.nekik semmi nem számít csak a hatalom,de az is érdekes,hogy a nép szinte szó nélkül tűri./pityókás/