2011. február 3., csütörtök

MEDVETÁNC

Az orosz medve dühösen brummogott egyet - nemigen tetszik neki az Orbán-kormány tevékenysége.
Mint a NOL közzétette, az oroszok egyik legbefolyásosabb hírportálja, a Regnum foglalkozott a moszkvai magyar nagykövet levelével és kiemelte belőle azt a részt, ahol utalás történik bizonyos korrupciós hálókra. amelyek Orbánék szerint a mindent elrontó Medgyessy–Gyurcsány-érában az orosz–magyar kapcsolatokat állítólag átszőtték.
A Regnum követeli, hogy a nagykövet nevezze meg, hogy orosz oldalon kire gondolt: kormánytényezőkre vagy magáncégek menedzsmentjére?
Merthogy ennek a vádnak fele sem tréfa.
A nagykövet, Íjgyártó István persze majd mosakodni fog és félreértésekre hivatkozik várhatóan, de ettől a tény még tény marad, a befolyásos orosz hírportál véleménye szerint Magyarországon „Kirajzolódik a de facto egypárti politikai rendszer", "Orbán Viktor és kabinetje csökkenti a magyar-orosz kapcsolatok szintjét, és Magyarország soha nem volt baráti Oroszországgal szemben".
Az a véleménye, hogy Magyarország „többek között az orosz befektetők törvényes jogait durván megsérti, lopakodó revízióval foglalkozik, s a háború végéig Hitler oldalán harcolt". – írja a portálon Dmitrij Szjomusin, a portál munkatársa.
Értékeli a portál a kapcsolatok közelmúltbeli alakulását is és nincs elragadtatva, mivel szerintük a november végi Putyin–Orbán-találkozó épp úgy eredménytelen volt, mint Fellegi miniszter január 17-i villámlátogatása.
A magyarok a biztonságos energiaszállításoktól az orosz fejlesztési projektekben való részvételig nagyon sokat akarnak, de cserébe olyasmiket ajánlgatnak EU-elnökként (!), ami „a legkisebb mértékben sem tőlük függ”. (Például Oroszország felvételének előmozdítását a Világkereskedelmi Szervezetbe vagy az oroszok vízummentes utazását az EU-ban.)
Mondjuk, erről ráismerek Viktorra, aki még véletlenül sem úgy kezeli az uniós pünkösdi király tisztségét, mint amelyet Magyarország kapott az Uniótól és ő csak az országot képviseli, - meg lehetősen randa képet viselve…
Az orosz portál még felrója azt, hogy a kulturális kapcsolatokban is ki akarják szorítani a szocialista kormányokhoz kötődő szakembereket, például Szvák Gyulát, aki a legnevesebb magyar ruszisztikai szakértő.
Lehet a dologban valami, mert a külpolitikai zseni Magyarországon, a nyíregyházi főiskola Kelet- és Közép-Európai Központjában információs kabinetet hozott létre az Orosz Tudományos Akadémia Európai Intézetével együttműködve, melynek egyik osztályvezetője az a Ljubov Siselina, aki a Fidesz politikájának egyik védelmezője Oroszországban, - úgy látszik az Orbánblamázs-központ kirendeltséget akar nyitni Moszkvában.
Ez talán nem is baj.
Legalább lenne végre valaki, aki - ha merné - megmondaná a cezaromániás Törperősnek, hogy talán  nem kellene az orosz medve fenekét rugdalni, jobb a békesség.
Amúgy is annyira ügyesek vagyunk külpolitikailag.
Csak, hogy maradjunk az oroszoknál, nem tűnik kimondottan barátságos gesztusnak Tarlós elmélkedése a Moszkva ér átkereszteléséről, és ha ez csak egy dollárcentet jelent a majdani orosz-magyar energia-tárgyalásokon a terhünkre, akkor is százmilliókban lehet mérni a veszteséget.
Márpedig Oroszország nem felejt és hiába is bánná meg Viktor még a tárgyalások megkezdése előtt az agresszív pökhendiséget, prognosztizálni lehet, hogy Moszkva nem hisz a könnyeknek…
Akkor aztán Viktor játszhat majd medvést az oroszokkal, ő nyalhatja a feneküket, Medvegyev meg brummog...
Az ember azt képzelte volna, hogy Viktátor négy év külpolitikai kudarcaival a háta mögött az ismétlés lehetőségét megkapva nem halmoz hibát hibára – hát tévedtünk.
Nem kellett neki egy év sem, és már sikerült kivívnia az európai vezető politikusok rosszallását -  ennek pedig roppant rossz üzenete van.
Ez azt üzeni, hogy kilógunk az urópai államok családjából. stílusunk idegen az övéktől, nem vagyubnk számukra kívánatos partnerek.
Ha a hitelminősítők rájönnek, hogy Vezérünk a gazdasági csodát a nyugdíjasok további kirablásából akarja megvalósítani, - mondjuk az özvegyi nyugdíj megszüntetéséből, vagy a kiskeresetű aktív dolgozók bérének de facto befagyasztásából, akkor az országnak annyi, és az sem vígasztal, hogy ezektől a dolgoktól kinyílik végre a nép szeme.
Az oroszok meg csendesen szemlélik a vergődésünket, őket mi annyira sem izgatjuk, mint a császárludat a Hortobágy - más léptékben gondolkodnak ott, más prioritások mentén.
Habár ez utóbbi nem biztos, végtére is ki tudja, melyek Orbánék külpolitikai prioritásai?
Ahogy őket ismerem, valószínűleg a gyümölcsöző államközi kapcsolatok építése az arab világgal, különös tekintettel Egyiptomra - felkészül Szíria és Jemen…

:O)))

2 megjegyzés:

Törzsi írta...

Van ám a Regnum cikknek még egy tanulsága: olyan mélységében ismeri és elemzi a magyar helyzetet, ami arra vall, hogy nagyon komolyan figyelik a politikai feleményeket.
Elég jól ismerem arra felé a szokásokat, de ez nem volt jellemző az elmúlt 8-10 évben. Számos újság, közszereplő neve került a cikkbe, amit csak olyan politikai elemző/k tehet/tek meg, aki/k napi szinten ezzel foglalkoznak.
(Nem tudom, hogy Török Zsoltra - s nem bántom meg, félreértés ne essék - melyik külföldi lap hivatkozik. Itt rá is.)
Kizárt dolognak tartom, hogy bármilyen tárgyalások sikeresek lesznek.
S akkor mi lesz a gázzal? 2014-ben lejár az ármegállapodás. Fogunk mi fagyoskodni 2013 telén (is).
Valami fatális félreértés uralkodik a fidesz tájékán. Üljenek fel egy repülőre Moszkva-Irkutszk vonalon s akkor rájönnek, hogy hol vannak.
Mellesleg a nagykövet úron csodálkozom: neki van helyismerete: beregszászi.
Törzsi

RittyNT írta...

Különös szereplője a magyar külpolitikának Oroszország. Bármilyen irányba gesztust gyakorolhat, ami adott esetben kiránthatna minket a bajból, de feltehetően - nem teszi.
A politikai modor sokadrangú szempont, de félek az Oroszország már Orbán elledrukkere :(
Kőkeményen érvényesíti helyzeti erejét (Paks) és törleszt az orbáni böszmeségekért - ott tart be ahol tud, és gondolom ez most nekünk nem hiányzik :(